2017-01-25 96 views
這天是我與我的男朋友得三週年紀念日,我們兩個人,又不想吃得太普通,所以挑了銅鑼灣樓上的一些比較靜的cafe,可以談心的那種點。男友說一直以來也說想試一下這間小桃咖啡室,特意來試一下。我比較節儉,所以想挑一個比較經濟實惠的套餐,可是男友說今天是特別的日子,所以食多一點也可以,他說最重要是開心😄,所以我也沒有阻止他了,反正我兩一位工作的關係,很久沒有坐下慢慢的吃一餐飯。一般都是這幾個餐牌,挑了最貴的那一個,又有羊架又有鵝肝,我吃得很是滿足!先來沙拉,那個餅烤得很不錯,不會有放了很久的感覺,沙拉的菜又不會苦,份量不多不少,非常好。然後來了餐湯,我比較欣賞是那個蒜熔包!真的太好吃了,有一些餐廳會弄得很難吃,但是這個軟綿綿的香口蒜茸包真的讓我非常難忘。其他的食物一一送上,鵝肝和羊架弄得很好,不會有騷騷的味道。這個餐最特別的地方是餐飲有兩杯,真的太細心了,不會讓我選得很辛苦。最後要讚揚一下這裡的環境還有廚師,一眺望出去就是時代廣場的街燈,十分有詩意,可是美中不足是這裡有吸煙區,讓我不太舒服,因為我不喜歡人吸煙的。廚師只有一人,但他卻照顧周到,肯用心的做菜,隨意我們也吃得很高興呢。

雜菌卷配沙拉
餐湯
其他的食物一一送上,鵝肝和羊架弄得很好,不會有騷騷的味道。
鵝肝
果汁
甜品
豬仔骨
2017-01-11
$250 (Dinner)
Celebration
甜品
豬仔骨
  • 鵝肝
2017-01-23 43 views
話咁快又要開sem,所謂好既開始係成功既一半,緊係食個靚靚開sem飯,填飽個肚、充足電去迎接黎緊個sem啦!今次係沖住銅鑼灣小桃咖啡室既豐盛龍蝦All Day Breakfast!環境小桃咖啡館隱身於繁華既銅鑼灣,係時代廣場隔離,但係完全唔顯眼,少d眼力都察覺唔到,正因為咁,係一個好適合秘密約會既地方xD呢間cafe唔算大,最多容納到廿個人左右,但十五六個人已經夠包場,成個場分左三個部份:私人房、露台同大廳。私人房約有十個位,露台位係一排面向時代廣場,適合自己一個人黎望住條街人來人往發呆打躉。露台上擺左d胡桃夾子,仲有望遠鏡比人望下山望下海😂,旁邊仲有個全裸既David 像比人影相。今次我早上去氣氛應該唔夠夜晚開埋吊燈咁有氣氛。娛樂呢間cafe都有好多board game,考腦筋既、有考反應既,客流少果陣店員仲會教你玩~擺左成台game呢個會震既層層疊我同fd玩到好high😆隨左board game,呢度仲有得玩will、唱k同睇波,遲下同成隊波友落黎食野睇波都唔錯👍🏼食物呢度有好多選擇,一開始我同fd都睇左好耐再決定,佢呢度仲有個牛仔骨好出名,但我都係想食龍蝦all day brea

娛樂
擺左成台game
呢個會震既層層疊我同fd玩到好high😆

食物
呢度有好多選擇,一開始我同fd都睇左好耐再決定,佢呢度仲有個牛仔骨好出名,但我都係想食龍蝦all day breakfast 多d,牛仔骨就留待下次啦~

我同朋友一人叫左一份All day breakfast,Set A係極之誇張既波士頓龍蝦大餐、Set B就係平民化一d既早餐,只係比set A少左隻龍蝦同埋個包換左做多士,但仍然係非常豐盛。
波士頓龍蝦
蝦肉結實、口感厚實彈牙,有鮮味但係我口味偏重所以對我黎講比較清淡。

牛仔腸
外皮彈牙、爽脆,有肉汁,味道普通,無過人之處

煙肉
脆、咸度適中

炒雜菌奄列
雜菌足料,蛋夠滑,但可能因為我食龍蝦先,所以食蛋果陣已經涼左~

焗豆、粟米、火腿芝士麥包
普普通通、唔突出

飲品
呢度除左一般既特飲以外,仲有酒飲,適合鍾意飲cocktail既朋友收工過黎吹水
唔飲酒既朋友都有好多特飲同mocktail選擇,另有一張係各式花茶既drink list無放上黎。
我地叫左蝴蝶夫人(冷)同薰衣草茶(熱)
蝴蝶夫人:味道幾清新、個人覺得太甜
薰衣草茶:個杯非常有特色,有英式風格,薰衣草味非常之香,成壺茶泡左兩三次都仲有味

呢度個店員非常熱心教我地玩遊戲,仲幫我地影相,非常nice
2017-01-22 90 views
銅鑼灣的熱鬧,人所共知。想在這個時刻人多車多的地方尋求一個舒適的環境,和朋友一起共享美食的話,可以來小桃咖啡室~餐廳內雖然不算寬敞,但有一排可以望到街外風景的位置,對出就正正是時代廣場,在如此的美景下吃東西真的別有一番的風味。我去的時候是下午的時分,因為沒有吃過東西,就點了一份All Day Breakfast 和 醬燒豬仔骨~大大隻的波士頓龍蝦的All Day Breakfast還真的是第一次吃到!!!驚嚇度和美味度都同時爆燈!!龍蝦好鮮味~旁邊的滑滑奄列亦非常好吃。沙律菜清甜爽口~是我吃過的All Day Breakfast 中水準非常高的一間店!唯一比較可惜的應該是我沒有上這家的咖啡>"<!!!當時應該是太渴了,所以點了蜜桃紅茶...雖然都很好喝~而醬燒豬仔骨口感軟稔~即使牙齒不好使亦可以點這個。附上的薯條香脆,上面有忌廉芝士醬,非常好味~!如果是一大班朋友,更可以在店裡大玩board game~~
銅鑼灣的熱鬧,人所共知。

想在這個時刻人多車多的地方尋求一個舒適的環境,

和朋友一起共享美食的話,可以來小桃咖啡室~
餐廳內雖然不算寬敞,但有一排可以望到街外風景的位置,

我去的時候是下午的時分,

驚嚇度和美味度都同時爆燈!!

龍蝦好鮮味~

旁邊的滑滑奄列亦非常好吃。沙律菜清甜爽口~

唯一比較可惜的應該是我沒有上這家的咖啡>"<!!!

當時應該是太渴了,所以點了蜜桃紅茶...

雖然都很好喝~
而醬燒豬仔骨口感軟稔~
即使牙齒不好使亦可以點這個。
附上的薯條香脆,上面有忌廉芝士醬,非常好味~!
如果是一大班朋友,更可以在店裡大玩board game~~
2017-01-04
$200 (Tea)
  • All Day Breakfast
2017-01-21 332 views
今日去銅鑼灣行街,可以辨年貨過新年。行到時代廣場肚餓,就打算食晚飯。枱頭上睇就睇到間好搶眼既樓上Cafe。想坐得舒服點,所以決定上去^_^Cafe格局坐位不多,只有十幾位座位。座位十分舒適寛敞,感覺舒適。半開放式設計,設有高枱,對面時代廣場,繁忙都市一點寧靜,望住人群急速步伐,別有一番感覺。打開餐牌發現有得獎菜式^_^意道最出名就是燒豬仔骨同鋪天薯頭晤想煩食咩,仲有二人套餐,有得獎食物有湯有得獎主菜有意粉甜品飲品,價錢仲好抵。餐湯質數普通,沙津是通粉沙津味道一般。蜜糖雞翼,外脆內滑配上少量沙津菜,能減掉油膩度。卡邦尼意粉,咸甜適中,醬汁香濃,材料十足,個人喜愛。燒豬仔骨係意道既得獎菜式,香氣撲鼻,醬汁香濃入味,燒烤後能保持肉汁,但肉質鬆軟,但不黏牙。甜品^_^雪糕泡芙,還有生果伴碟,加上少許朱古力醬,不太甜。絕對是一餐完美句點。自套餐仲包兩杯飲品,特飲都可以選擇^_^整體感覺繁忙市區的一點休閒,地方食物不錯,價錢合理。值得一試^_^
今日去銅鑼灣行街,可以辨年貨過新年。
行到時代廣場肚餓,就打算食晚飯。
枱頭上睇就睇到間好搶眼既樓上Cafe。
想坐得舒服點,所以決定上去^_^
Cafe格局坐位不多,只有十幾位座位。
座位十分舒適寛敞,感覺舒適。
半開放式設計,設有高枱,對面時代廣場,
繁忙都市一點寧靜,望住人群急速步伐,
別有一番感覺。
打開餐牌發現有得獎菜式^_^
意道最出名就是燒豬仔骨同鋪天薯頭
晤想煩食咩,仲有二人套餐,
有得獎食物有湯有得獎主菜有意粉甜品飲品,
價錢仲好抵。
餐湯質數普通,沙津是通粉沙津味道一般。
蜜糖雞翼,外脆內滑配上少量沙津菜,
能減掉油膩度。
卡邦尼意粉,咸甜適中,醬汁香濃,
材料十足,個人喜愛。
燒豬仔骨係意道既得獎菜式,香氣撲鼻,
醬汁香濃入味,燒烤後能保持肉汁,
但肉質鬆軟,但不黏牙。
甜品^_^雪糕泡芙,還有生果伴碟,
加上少許朱古力醬,不太甜。
絕對是一餐完美句點。
套餐仲包兩杯飲品,特飲都可以選擇^_^

整體感覺
繁忙市區的一點休閒,地方食物不錯,價錢合理。
值得一試^_^
2017-01-19 168 views
餐廳內有間十人左右既私人房,枱好大,開party 既朋友可以考慮,不過要預先訂房啊!房內有遊戲機可玩,仲有支唱歌神器添不過唱時可能會影響出面食客,哈哈。有一個櫃係裝board games 既,都幾多款下,有啲我地未玩過。介紹下食物先我地將卡邦尼轉左做餐,所以會有蒜蓉包同通粉沙律做前菜。長通粉撈吞拿魚同粟米,凍食,三者份量配合得剛好。蒜蓉包好脆。個人唔係甘鐘意生菜做沙律,所以呢個幾岩胃口。卡邦尼意粉份量ok,意粉軟硬剛好,汁較濃同痴,雜菌好香,幾好食!all day breakfast 有蘑菇炒蛋、腸、蒜蓉包、沙律、茄汁豆同粟米粒。一個人食晒呢個都絕對夠飽!喜歡吃蘑菇炒蛋!蘑菇好香,咬落去仲有少少汁。個蛋唔係全熟,濕濕地,食落好嫩滑!紫色維羅納(提子梳打)面頭係cream 同雲尼拿雪糕。蝴蝶夫人,士多啤梨味。原來係facebook 會有野送,可惜最後先見到,唯有下次啦!
房內有遊戲機可玩,仲有支唱歌神器添
不過唱時可能會影響出面食客,哈哈。
介紹下食物先
卡邦尼意粉
份量ok,意粉軟硬剛好,汁較濃同痴,雜菌好香,幾好食!
all day breakfast
紫色維羅納(提子梳打)面頭係cream 同雲尼拿雪糕。
蝴蝶夫人,士多啤梨味。
原來係facebook
會有野送,可惜最後先見到,唯有下次啦!
2017-01-16 201 views
餐廳位於時代廣場對面,一幢大厦入面,要搭古老人手拉開門既電梯先到。上到去一入就係水吧位置,有金魚缸同各類調味同杯。近窗口置可坐到十多人,窗口望到時代廣場,好近。如果仲有有倒數活動,呢個位置一流!餐廳坐位唔多,有一間可以坐十人左右既私人房,有機打,有咪唱歌多數都係熟客同訂左位先上黎,咪未必有位。今次朋友介紹,所以一早就訂左位書架上有好多漫畫書可借閱。仲有唔少既board games ,一大班朋友黎唔驚會悶!我地叫左兩款食物,+48轉餐會有飲品同沙律、蒜蓉包左邊叫車方快車下面係荔枝蔬打,上面有一球雲尼拿雪糕。荔枝味幾fresh,淡淡地唔甜!蒜蓉包好香、好脆,不過硬左少少。沙律係吞拿魚粟米長通粉。通粉夠林,加埋沙律醬同吞拿魚,凍凍地都幾好味!pizza 薄底,好脆,似酥皮。上枱時仲熱辣辣,應該剛焗起。面頭芝士好多,好厚,好正!!卡邦尼意粉賣相唔錯!意粉軟硬度適中,有蘑菇、煙肉。最不喜歡食乾爭爭既煙肉,呢個煙肉好林。白汁好多,結結地,有啲"lime",撈埋食好好味!呢度幾適合一班朋友黎,如果多人既,仲可以book 佢間私人房,幾嘈或者傾密計都得!
上到去一入就係水吧位置,有金魚缸同各類調味同杯。
我地叫左兩款食物,+48轉餐
會有飲品同沙律、蒜蓉包

左邊叫車方快車
下面係荔枝蔬打,上面有一球雲尼拿雪糕。
荔枝味幾fresh,淡淡地唔甜!
pizza
巴西燒烤風味
卡邦尼白菌煙肉意粉

巴西燒烤風味
卡邦尼白菌煙肉意粉
2017-01-13 110 views
好耐冇去樓上cafe坐下,今日就去左銅鑼灣,系time square 附近見到cafe既牌,就上左去lu. 棟野有d舊,架lift系舊式,好得意,因為好少坐,雖然坐有d驚😂😂😂 一出lift既左手邊就到啦,紅色大門。下午茶時段,入到去冇人😍😍😍 當自己包左場5分鐘,就有兩台客入左黎😂😂😂 有好多野食野飲,有十幾頁menu,我地最後揀左個英式下午茶,先上左個薰衣草花茶同凍奶茶,花茶好香,揀薰衣草因為有靈神作用。等左成個鐘,個afternoon tea終於到啦,期待已久😆😆😆 最底層有吞拿魚包,芝士火腿同埋煙三文魚多士。中間個層個芝士田螺酥餅勁正!!! 好想食多兩件; 好多多士,配牛油同埋鵝肝,my favourite.最上層就系甜品,有雪糕泡芙👍👍👍 玩下game,消磨下時間 想玩好耐既象棋 (玩玩下先知士同象掉轉左)
最底層有吞拿魚包,芝士火腿同埋煙三文魚多士。
最上層就系甜品,有雪糕泡芙👍👍👍
玩下game,消磨下時間
想玩好耐既象棋 (玩玩下先知士同象掉轉左)
2017-01-11 227 views
生活在香港,有時侯真係想輕鬆一下,特別係係鬧市。 今次去了屋企附近的<<小桃咖啡室>>,就係正時代廣場對面。 入口位於波斯富街,電梯接2字。出電梯左轉就會見到<<小桃咖啡室>>喇。 入到黎,最吸晴的就是有個冇玻璃的吧枱面向時代廣場,感覺好休閒。 其他座位就主要是梳化,坐得都幾舒服。 今次點左一個以波士頓龍蝦做主題既all day breakfast黎嘆下。上到枱,賣相真係好吸引。 半隻波士頓龍蝦是成個餐的靈魂,龍蝦入口十分鮮甜,嫩滑。 蟹鉗位都有好多肉。 除了龍蝦,仲有炒雜菌奄列,香脆煙肉,牛仔腸,火腿芝士燕包。 茄汁焗豆,粟米粒及車厘茄等。個人最喜歡就是牛仔腸,大大條,口感又彈又爽。香脆煙肉都相當不錯,入口脆,又重煙肉味。 因為是套餐,飲品加了$28蚊轉了一杯<<芒果沙冰>>。 驚喜的是沙冰上加了JELLY,令到口感更豐富。 因為兩個人,所以點多了一份8寸大的<<巴西風味的薄餅>>。薄餅分成6份,邊位好脆,口感好好。芝士配合洋蔥,辣肉腸,煙
生活在香港,有時侯真係想輕鬆一下,特別係係鬧市。

今次去了屋企附近的<<小桃咖啡室>>,就係正時代廣場對面。

其他座位就主要是梳化,坐得都幾舒服。

半隻波士頓龍蝦是成個餐的靈魂,龍蝦入口十分鮮甜,嫩滑。

蟹鉗位都有好多肉。

除了龍蝦,仲有炒雜菌奄列,香脆煙肉,牛仔腸,火腿芝士燕包。

因為兩個人,所以點多了一份8寸大的<<巴西風味的薄餅>>。薄餅分成6份,邊位好脆,口感好好。芝士配合洋蔥,辣肉腸,煙肉及燒烤醬,令到整個批夠哂吸引。因為芝士份量多,所以吃落十分滋味。

話哂係cafe,呢度當然有野玩。

我同女友就揀左呢款鬥快的遊戲來增進感情,哈哈。

2017-01-08
$173 (Lunch)
  • 波士頓all day breakfast
2017-01-11 70 views
今晚徐生請去時代睇戲~伴諜同盟~ 咁既然徐生請我睇戲,咁當然我就負責請食飯啦~ 睇戲之前,我地見到前女僕咖啡店變左小桃~ 咁既然有新店仲要咁近時代,二話不說,大家一致決定去試下~ 我地埋單三百四十幾蚊~ 想知我地食啲乜?就事不宜遲去相介紹下啦~首先黎既係野飲~ 我既係熱檸水,佢既係奶茶~ 奶茶奶味濃~ 比例約7奶3茶。是日餐湯係紅湯,好足料~好多薯仔粒~仲有啲紅蘿蔔粒,洋蔥粒~蕃茄味濃,一路飲湯一路食到啖啖薯仔~好味~是日沙律,係吞拿魚長通粉,長通粉軟硬恰到好處!完全唔會粉答答!吞拿魚加沙律醬配粟米~令人停唔到口! 蒜蓉包,蒜香味濃,勁酥脆!蜜汁雞翼~ 甜甜地,又係會食完想再食~ 雞翼愛好者必點!至於蝦餅,上台時仲係熱辣辣架好多朋友都知我最鍾意就係食薯條! 所以~肉醬薯條係成餐飯入面我最期待既~徐生都知我最鍾意食薯條,特登留多啲比我食~ 果然無令我失望!香脆既薯片配上佢地秘制肉醬汁,令人一再回味~ 蕃茄意粉~食得出佢地既蕃茄意粉係真材實料~蕃茄蓉加上紅椒青椒黃椒洋蔥而成!雖然無加肉,但係唔會話無味!可想而知佢地既汁醬係用幾多材料去熬制,至可以做出如此鮮甜~ 連咀刁既徐生都話唔錯~直得一
今晚徐生請去時代睇戲~伴諜同盟~
咁既然徐生請我睇戲,咁當然我就負責請食飯啦~

蜜汁雞翼~ 甜甜地,又係會食完想再食~ 雞翼愛好者必點!

至於蝦餅,上台時仲係熱辣辣架

直得一提既係呢間店既野,我地食完無話口渴!可想而知佢地真係真材實料,以客人健康為首~天然唔落味精!呢個真係值得一讚!

另外一提,待應哥哥服務好好人好nice~ 佢話下次有機會再黎既話,叫我地一定要試下佢地既醬燒豬肋骨,係佢地得獎招牌名菜!
佢介紹完之後,搞到我心思思想聽日再黎試下~哈哈~
2017-01-08 153 views
久不久會出銅鑼灣逛逛,逛累了想找間cafe坐坐有時都不容易,因為銅鑼灣實在太多人了,但在時代廣場對面有間上樓cafe—小桃咖啡室雖然地方不大,但相約三五知己或二人分享心事也算是一個好地方,而且還提供包場服務,開party一流~是日我們2口子前來晚餐~窗邊大玻璃位置設bar枱,看出去是時代廣場,cafe內的寧靜與外面人來人往形成強烈對比除食物外飲品款式甚多~我們點了傳統辣肉腸8"pizza $98卡邦尼白菌煙肉意粉 $88+68轉套餐另外點了串燒 $32是日餐湯是雜菜湯,好多材料呀~串燒可以選(豬/牛/雞),我們每款一串餐飲可以點非酒精飲品甚至特飲,我們點了可可情人,朱古力味有點不夠濃(我對朱古力要求好高的😌)Pizza超薄啊,邊是脆脆的~意粉有口感,好食👍🏻是日甜品是泡芙,中間是雲呢拿雪糕,配士多啤梨和朱古力漿,正~值得一讚是服務態度良好,雖然店員只有一位,見他一直在忙著仍然保持笑容,去得cafe不是快餐店,大家不妨耐心等候上菜,好好和友人聊聊天吧!
是日我們2口子前來晚餐~
除食物外飲品款式甚多~

我們點了傳統辣肉腸8"pizza $98
卡邦尼白菌煙肉意粉 $88
+68轉套餐
另外點了串燒 $32
是日餐湯是雜菜湯,好多材料呀~
串燒可以選(豬/牛/雞),我們每款一串
Pizza超薄啊,邊是脆脆的~
意粉有口感,好食👍🏻

2017-01-08
$160 (Dinner)
星期日跟男友出銅鑼灣行街街,平時返工咁忙,所以放假就想輕鬆慢活一下~所以想去食個All Day Breakfast,可以慢慢坐低嘆下!無時限咁坐,第一時間就諗到去樓上Café,我地去選了這間位於時代廣場附近的Café!Café位於樓上鋪,所以要乘搭舊式的電梯到達,留意因為大廈比較舊式中國字跟阿拉伯數目字的樓層是有不同的!店內比較細小,座位不多,不過勝在麻雀雖小,五臟俱全!還有一個小型的Party Room,可以預約一大班人黎Gathering~而Café還有一個小露台,因為天氣太熱,所以不太建議出去坐!露台就對正時代廣場!餐牌食物種類都幾多,係選擇困難症之下,就被這個龍蝦早餐所吸引了!Café還擺放了很多漫畫書及Board Game供客人免費借用!我們一人點了一份餐,奉上餐飲的杯很美,不禁合照一下!玫瑰花茶玫瑰花茶是一壺咁上,下次仲有個火保持茶的溫度,可以倒出3-4杯份量,份量相當多,而茶是熱而不辣口,有陣陣的玫瑰花香,不錯!巴西燒烤風味PIZZA 8”(HK$98)這個PIZZA是薄身的底製成,咬落是脆脆的!而PIZZA是以墨西哥芝士、辣肉腸、煙肉、洋蔥及燒烤醬等製成,8吋的PIZZ
店內比較細小,座位不多,不過勝在麻雀雖小,五臟俱全!
露台就對正時代廣場!
我們一人點了一份餐,奉上餐飲的杯很美,不禁合照一下!

玫瑰花茶

巴西燒烤風味PIZZA 8”(HK$98)

這個PIZZA是薄身的底製成,咬落是脆脆的!
而PIZZA是以墨西哥芝士、辣肉腸、煙肉、洋蔥及燒烤醬等製成,8吋的PIZZA分成六份!
芝士特別多,可以造出拉絲的芝士,而燒烤醬微咸加甜甜地,味道相當惹味,仲配上好惹味的辣肉腸及煙肉,加上薄身的包底,食完一件一D都唔覺得漏,平時唔太喜好PIZZA的我都覺得不錯!

招牌龍蝦早餐(HK$158)

這份早餐實在太招積了,中間以半隻波士頓龍蝦作賣點!
炒雜菌奄列份量都幾多,應該有2雙雞蛋炒成,而它們炒是剛好熟的狀態,所以食落比較滑身!
而中間加了雜菌炒成,雜菌味道沒有特別,是一般食到的味道,不過加落奄列內,口感豐富!
而重點當然是龍蝦啦!
龍蝦的擺碟已經十分有氣勢,開了半邊方便食用,龍蝦很鮮味,肉質彈牙爽口!
而蝦鉗都是啖啖肉的,正!
這兩個小小的火腿芝士燕麥包是迷你版,很可愛,不過味道只熟一般,包是微暖的,其他沒特別!
另外還有香脆煙肉、牛仔腸、茄汁焗豆、粟米粒及輕怡車厘茄沙律菜,整個早餐份量相當多,也非常多料,其實我覺得如果唔係太肚餓,兩個人食都不錯!

Other Info. : 後記: 整體食物不錯,款式多,而且位置於鬧市位置,而且不設時限~ 最岩約班朋友Gathering,或者假日去hea下!
2016-06-19
$150 (Lunch)
閒時就會跟友人到咖啡室殺時間,因為咖啡室可算是低消費活動。是次跟友人到銅鑼灣逛街,就揀選了小桃咖啡室消磨時間 。小桃咖啡室位於銅鑼灣波斯富街83號波斯富大廈2樓D室,於港鐵銅鑼灣站 B 出口, 步行約5~8分鐘。咖啡室的面積雖小,但一大班朋友或三五知己聚會就最合適了。咖啡室內提供了多款Board Games,甚至有卡啦ok,最潮新歌。玩左一陣,期待的招牌龍蝦早餐($158)上枱啦!說是早餐卻蠻豐富的,包括波士頓龍蝦半隻,炒雜菌奄列,香脆煙肉,火腿芝士燕麥包,牛仔腸、茄汁焗豆,粟米粒和輕怡車厘茄沙律菜。二人食亦足夠,份量十足!除了龍蝦早餐,更另外點了店主推介的魁北克鋪天薯條配醬燒豬仔全骨,此為得獎菜式。鋪天薯條上的調味汁為獨有配方,有肉醬,芝士,煙肉粒等。香脆薯條配上惹味醬汁,想不低頭也很難…燒豬仔骨上的醬汁為茄汁及燒烤醬,別看醬汁只是淋在豬仔骨的表面,豬肉內亦有醬汁味道。雖然切骨有點麻煩,但豬肉彈牙且juicy,還是忍不住再切下去。要說在咖啡室內殺時間用的就是花茶了,可以無限添水,所以點了桂花釀($62),桂花味道雖淡,但淡淡的花香在口中迴盪,可以一洗之前的濃味道。除了花茶,更點了小桃
除了花茶,更點了小桃是日特飲($58),隨喜愛顏色,心情或味道決定。友人點了綠色,原來是青蘋果特飲。因為只挑選了顏色,根本不知道最後會是什麼飲品,所以較為特別。
當天在咖啡室內逗留了差不多三小時,店員更教我們玩了數款board games,由眼明手快到智力遊戲,有些是在其他咖啡室來沒有的。而且食物質素亦比想像中好,如果不是開在在舊式大廈就更好了。
2016-07-01
  • 魁北克鋪天薯條配醬燒豬仔全骨
2016-07-03 1112 views
喺銅鑼灣有唔少食肆選擇,不過要搵個地方可以舒舒服服、靜靜哋、慢慢哋咁傾吓計就認真唔容易。今次同行朋友就搵咗呢間小桃咖啡室,食完之後覺得唔錯就寫下此文分享。小桃咖啡室係樓上舖,地下有保安駐守兼要密碼進入,若非有熟人介紹,路人好難可以搵到。進店後,發現舖面唔算好大,有兩三張長枱,坐7-8人,另外張四人枱。我哋兩個人被安排到四人枱,梳化位坐落舒服自在,有家嘅感覺。望出窗外係銅鑼灣繁華嘅街道、高聳入雲嘅摩天大樓,以及七彩繽紛嘅時尚廣告;窗內有懷舊、充滿玩味嘅陳設佈置。以小型咖啡室嚟講,呢度嘅菜單選擇還算豐富。不過我哋見個二人套餐食物ok,價錢又比散叫更抵,就好懶咁叫咗二人套餐。先嚟係餐湯同個蒜包。水準算中上,個包脆得嚟唔會整到焦黑哂,個湯唔會太酸,又唔會好淡,味道恰到好處。再嚟就係朋友最愛嘅蜜汁雞翼。肉質嫩滑嘅雞翼被香甜蜜糖烤香的,不太油膩,擺放亦顯心思。喺等餐途中,突然有個侍應走埋嚟搭訕。原來唔係搭訕咁簡單,係同我哋介紹一個兩個人都可以玩到嘅卡牌遊戲---嗒寶。即時令我感受到呢間小桃咖啡室服務以客人為本的貼心。我哋就咁一路玩牌,一路飲嘢,一路等食物嚟……不知不覺,卡邦尼意粉上菜了。意粉質感軟

我哋就咁一路玩牌,一路飲嘢,一路等食物嚟……

不知不覺,卡邦尼意粉上菜了。意粉質感軟硬度適中,醬汁散發著濃濃嘅香味,好creamy,very good!
主菜我哋揀咗招牌作品醬燒豬仔骨,排數份量夠哂,啖啖肉,兩個男人share啱啱好,香味撲鼻嘅肉醬加上去香噴噴嘅薯條,簡直絕配。
值得一提嘅係呢度嘅飲料,真係好多選擇同好有特色。難得嘅係外面二人套餐多數係限制飲料嘅選擇,但呢度就成個menu都可以揀。我揀咗小桃特色心情飲料,當我問靚女侍應即係咩,佢笑容可掬咁話睇心情。好!就信你一次。結果我飲到一杯好正、感覺好新穎的飲料。
最後dessert 係冰凍泡芙,平凡中在食物嘅擺放中顯現心思。
小桃嘅食物唔錯,環境真係好正,聽店員講話可以包場開party、睇波,下次一定帶更多朋友去!
兩名超齡女孩下班後,相約在銅鑼灣找間 CWB 邊吃邊談心事。「我愛小忌廉 」中的小桃,變身後就成為了擁有萬千歌迷的小忌廉。小忌廉是豬豬兒時嚮往的漫畫人物之一,不過我更喜歡天真爛漫,擁有少女情懷的小桃。來到小桃咖啡室,又是否可以找到他們的蹤影呢?這咖啡室的面積不大,大約可以招呼20多位客人。咖啡室內提供了大量的 Board Games 、漫畫和雜誌讓客人享用。有時間的話,在這裏消磨一整個下午也不為過。一大班朋友在這裏包場開派對也非常合適。當天正好有一班年青人,在這裏玩 Board Games,氣氛非常熱鬧。而我們兩位打算談心事的超齡女孩,就變成在熱烈的氣氛中低聲交談了。我們兩人各自點了花茶,分別是玫瑰花茶和桂花茶,打算慢慢享受。前菜是豬豬最喜歡的煙三文魚凱撒沙律,dressing 的分量和味道配合得剛剛好。卡邦尼白菌煙肉意粉,意粉又香又滑,芝士味濃郁。我們邊吃邊談自己的近況,也提到籌備婚禮的事。窗外的時代廣場夜景,配合場內昏暗的燈光和熱鬧的氣氛,既浪漫又熱情。朋友最期待的招牌龍蝦全日早餐終於出場。豐富的全日早餐包括波士頓龍蝦半隻、炒雜菌香脆煙肉、火腿芝士燕麥包 x 2、牛仔腸 x 2、茄

來到小桃咖啡室,又是否可以找到他們的蹤影呢?

卡邦尼白菌煙肉意粉,意粉又香又滑,芝士味濃郁。
我們邊吃邊談自己的近況,也提到籌備婚禮的事。
朋友最期待的招牌龍蝦全日早餐終於出場。豐富的全日早餐包括波士頓龍蝦半隻、炒雜菌香脆煙肉、火腿芝士燕麥包 x 2、牛仔腸 x 2、茄汁焗豆、 粟米粒和輕怡車厘茄沙律菜。只是吃這一碟已經很飽了。
另外我們還點了酥皮焗田螺伴長通粉。一冷一熱的配搭,極像我們當時的氣氛。
本來花茶是奉送兩塊曲奇餅的,可是當晚剛好缺貨。於是就以兩件 Cream Puff 代替。把它當成甜品來吃,味道也不錯呢。
2016-06-23
$280 (Dinner)
近呢一兩年成日聽到嘅,莫過於話經濟不景氣,物價一直不停地加,但係收人又唔見得大增,無論係個人又好,店鋪都好,入不敷支嘅情況時有發生,人都話好d可以塭下政府資助,但係鋪頭真係純粹靠生意。銅鑼灣呢d人流極旺嘅地區都不能幸免,有經過都知道近呢兩年執左好多鋪頭,小戶叫苦連天,就連連鎖大鋪都要搬,鋪租貴到嚇人,所以話呢要喺銅鑼灣塭個地方食下嘢又可以慢慢嘆下嘅,選擇小之有小。難得仲有小桃咖啡室,可以坐下嘆杯嘢飲,食個餐,絕對可以講係有d奢侈。呢到地方並唔算好大,配有一些類似舊中環街頭式嘅設計,仲有一些特別嘅擺設,坐落舒服自坐,室外嘅位置仲有幾個位可以比你一路望住外面繁華嘅街道,一路嘆住啤酒。有時間仲可以喺擺設櫃上攞d遊戲玩下,例如,波子棋,uno等等。三五知己可以一齊玩下,傾下計,重拾童真嘅感覺。另外仲有一大推漫畫書,可以忘記一下電子產品嘅薰陶,回歸白紙克字嘅世界。龍蝦係好多愛吃海鮮人仕嘅必食食物,無論拒價錢有幾貴都唔係問題。呢到嘅招牌龍蝦早餐絕對岩唒拒拒地,一整隻龍蝦配上火腿芝士麥包,磨菇炒蛋,司華力腸。令本身平凡嘅早餐變得不一樣。龍蝦肉爽口香甜,唔需要再加其他配料來煮,食出原汁原味。炒蛋香滑,

令本身平凡嘅早餐變得不一樣。龍蝦肉爽口香甜,唔需要再加其他配料來煮,食出原汁原味。炒蛋香滑,再配個芝工士麥包,滿足致極。仲有埋粟米粒同茄汁豆,完美早餐^_^
凱撒煙三文魚沙律--配有已調味沙律汁混合新鮮蔬菜,加上煙肉和芝士碎,再配上精緻嘅煙三文魚,清新之選!
煙肉忌廉意大利粉--燒香左嘅煙肉配上煙un嘅意大利粉,上碟前再加上幾片香葉碎,剩係聞起來已經夠香,味道亦不錯。
整個用餐差不多兩小時,感覺悠然自得。更值得一提係餐具相當精美有心思,特別係茶杯相當精美,可以一路嘆住杯飲品,一路欣賞埋個杯,飲都飲得舒服d。
  • 法國酥皮田螺
  • 龍蝦早餐