冬天最適合與朋友打邊爐,一起圍爐取暖 ;劉一手重慶火鍋是重慶火鍋十大品牌,之前去同興旅遊的時候就有食過,最近發現她在香港圓方都有分店。.他們最出名的是麻辣火鍋,但由於最近比較上火,於是今次就主力試吓比較滋陰養顏的選擇。鴛鴦鍋我們選了鮮蕃茄濃湯/養生滋補花膠螺頭燉湯。老實說,先嚐一碗湯及材料已經令人非常飽滿,特別是花膠雞湯,十分鮮甜。飲完頭啖湯之後我先至加了很多芫荽,立刻變成綠油油的一片。劉一手,無論從食材到裝潢都非常講究,食材十分新鮮,而且座位寬闊坐得很舒服。打邊爐當然少不了肥牛。有太多選擇,不知道叫那一種牛肉好?於是就叫了新鮮手切牛肉拼盤一次過滿足所有願望。見到牛肉十新鮮鮮紅色的整齊地放在擺盤,油花分布均勻、肉味濃郁、肉質軟嫩、脂肪甘香,絕對是嗜牛一族之選!很欣賞這裏的食物很有儀式感,打卡拍照一流。龍蝦丸、特級靚墨丸、雜菌拼盤、蓮藕片放在一個小小的木盤內,顯得十分文清。我和朋友都喜歡食這個韭菜餃,睇得出都是自家包的,超級大隻,餡料多到爆;我食第二隻已經覺得有幾分飽。.我和朋友不約而同都稱讚的是竹蔗茅根,已經好少飲到不過分落糖的竹蔗茅根;這個甜度是天然的甜,飲到竹蔗茅根的原汁原味,解渴

我和朋友不約而同都稱讚的是竹蔗茅根,已經好少飲到不過分落糖的竹蔗茅根;這個甜度是天然的甜,飲到竹蔗茅根的原汁原味,解渴之餘又不會覺得在飲糖水

PS醬料區有很多醬,我們都看到眼花撩亂呢,不妨試多幾款。
2023-03-01 555 views
劉一手裝潢綴以大量淺木及紅色元素,融合京劇臉譜等中國經典文化,傳統中不失摩登韻味自選鴛鴦鍋底 💰2️⃣3️⃣6️⃣麻辣紅油湯底(半鍋)紅油係四川正宗火鍋底,選用牛油脂肪,少辣都可以見到其滿紅效果有多種辣度選擇,辣而不燥,也不傷胃花膠螺頭燉湯(半鍋)花膠含豐富蛋白質,能補充骨膠原,口感腍滑中帶彈性湯底好滋補,仲有滋陰螺頭、大棗同杞子頂級羊肉片💰1️⃣4️⃣8️⃣重慶火鍋必點羊肉片伸腿鵝腸 💰8️⃣8️⃣鵝腸份量幾多,口感嫩滑,沒多餘肥膏招牌劉毛肚 💰8️⃣8️⃣下鍋烫幾秒鐘就食得,口感脆脆蟹粉蟹籽特色餃(四隻) 💰8️⃣8️⃣蟹餃咬一口有濃濃蟹膏味,好足料👍新鮮手切雪花梅頭 💰1️⃣3️⃣8️⃣厚切梅頭片,口感非常有質感,唔會乾巴巴薄脆蝦餅 💰5️⃣8️⃣蝦片上釀入蝦膠一齊炸,一道唔錯嘅小食芒果味啤酒 💰6️⃣8️⃣菠蘿柚子啤酒 💰6️⃣8️⃣🎈劉一手重慶火鍋 (圓方)🎈尖沙咀柯士甸道西1號圓方火區2樓2001B號舖

自選鴛鴦鍋底 💰2️⃣3️⃣6️⃣
麻辣紅油湯底(半鍋)
有多種辣度選擇,辣而不燥,也不傷胃

花膠螺頭燉湯(半鍋)
花膠含豐富蛋白質,能補充骨膠原,口感腍滑中帶彈性
湯底好滋補,仲有滋陰螺頭、大棗同杞子

頂級羊肉片💰1️⃣4️⃣8️⃣
重慶火鍋必點羊肉片
伸腿鵝腸 💰8️⃣8️⃣
鵝腸份量幾多,口感嫩滑,沒多餘肥膏
招牌劉毛肚 💰8️⃣8️⃣
下鍋烫幾秒鐘就食得,口感脆脆
蟹粉蟹籽特色餃(四隻) 💰8️⃣8️⃣
蟹餃咬一口有濃濃蟹膏味,好足料👍
新鮮手切雪花梅頭 💰1️⃣3️⃣8️⃣
厚切梅頭片,口感非常有質感,唔會乾巴巴

薄脆蝦餅 💰5️⃣8️⃣
蝦片上釀入蝦膠一齊炸,一道唔錯嘅小食

芒果味啤酒 💰6️⃣8️⃣
菠蘿柚子啤酒 💰6️⃣8️⃣

🎈劉一手重慶火鍋 (圓方)🎈
尖沙咀柯士甸道西1號圓方火區2樓2001B號舖
2023-02-28 376 views
今日👦🏻同母親大人👩🏻去左圓方睇戲🎬,行左陣街就諗住去搵地方食晚飯🥣,今次就去左劉一手打個邊爐🫕。🌟鴛鴦鍋花膠螺頭燉湯/開胃酸菜魚湯花膠螺頭燉湯當中配料豐富,當中最值得推介係雞肉嫩滑而極富有雞味,湯底鮮甜,仲有彈牙既厚花膠,呢個鍋絕對適合想美顏潤膚既人士飲用;開胃酸菜魚湯湯底味道酸酸辣辣,油而不膩,配料豐富(芽菜等等)。最主打當然係個脆肉鯇啦,脆肉鯇夠大片,食落啖啖肉,爽脆美味。🌟脆鯇腩脆鯇腩肉質結實,清爽脆口,魚肉味清香可口,味道鮮美。燙好後口感爽脆香滑 ,層次感豐富。🌟鮮牛舌由於牛舌係以肌肉組織為主,所以結締組織少。食落牛味濃,肉質細膩,富有彈性又軟嫩多。牛舌屬於高蛋白、低脂肪熱量,所以食多幾舊都唔怕肥😂😂。🌟三角肥牛三角肥牛既部位取自於前肩胛部位,雪花均勻肉筋少,食落油脂感比較重,餐廳切得夠薄,岩哂拎黎打邊爐🍲。🌟麻辣牛肉一上枱已經聞到濃濃既辣味,新鮮牛肉鋪上厚厚的辣椒面,岩哂鐘意食辣既朋友仔。(落左麻辣牛肉成個湯底由唔辣變到辣🌶️😈)🌟丸丸拼盤丸丸拼盤有五款特色丸,每款兩粒,Share食岩岩好。當中有爽口魚蛋、手打牛筋丸、龍蝦沙律丸、墨汁花枝丸同正宗香菇貢丸,個人比較欣賞手打牛筋

🌟鴛鴦鍋
花膠螺頭燉湯/開胃酸菜魚湯

🌟脆鯇腩

🌟鮮牛舌

🌟三角肥牛

🌟麻辣牛肉

🌟丸丸拼盤
丸丸拼盤有五款特色丸,每款兩粒,Share食岩岩好。當中有爽口魚蛋、手打牛筋丸、龍蝦沙律丸、墨汁花枝丸同正宗香菇貢丸,個人比較欣賞手打牛筋丸,牛味香濃,爽口彈牙!😂

🌟豬頸肉
爽口彈牙,口感極佳,擺盤精美,食落完全唔油膩。
2023-02-06 523 views
劉一手重慶火鍋@ Element圓方去完西九文化區時間仲好早,成日話天氣回暖熱反, 都唔知熱左去邊😂你話天氣好啲都仲可以野個餐啊😂 於是去圓方搵咗一間重慶火鍋食啲熱嘢暖下個身,就算晏晝都打個邊爐先👌★半自助火鍋兩人餐$680(已經計埋加一)-鴛鴦湯底(一邊係椰子雞一邊係山珍雜菌)-麻油一樽樽相當衛生-叫咗杯雞骨5花蜜(餐飲只跟一杯)由於我去嘅時間人唔多,服務好好,依個價錢喺圓方我覺得都唔算貴🤓當然呢個價錢可以去食放題嘅火鍋But依間啲牛肉又好鬼好食😋另外半自助係啲蔬菜同丸丸可以自己出去再拎,但係啲牛肉就跟人頭比份量,有肥牛同牛頸脊
劉一手重慶火鍋@ Element圓方

★半自助火鍋兩人餐$680(已經計埋加一)

-鴛鴦湯底(一邊係椰子雞一邊係山珍雜菌)
-麻油一樽樽相當衛生
-叫咗杯雞骨5花蜜(餐飲只跟一杯)

由於我去嘅時間人唔多,服務好好,依個價錢喺圓方我覺得都唔算貴🤓當然呢個價錢可以去食放題火鍋
$340 (Lunch)
2022-11-26 1021 views
同朋友聚會嚟咗呢間黎左呢間劉一手,聽講非常正宗。首先,呢度裝修同擺設另人覺得好舒服,座位亦都好舒適,就算坐得比較長時間都唔會不適,打邊爐極佳。湯底方面order左番茄同麻辣,麻辣有大中小,仲可以加辣,但係我哋揀咗中辣。中辣其實有幾辣,難以想像大辣,或者加辣嘅人係可以食到幾辣🥵。蕃茄湯底嘅蕃茄味非常濃郁,淥乜都好食!大推介!食材方面,黑豚肉或者牛肉呢啲基本肉類都好靚,切嘅大細都好一致。佢哋嘅熟食都非常出色例如重慶炸肉好入味好開胃。至於醬料所有嘢都好齊全,佢哋仲有自家製品牌既油,可以加入醬料度。Menu提供嘅嘢飲我覺得都幾齊全,有涼茶珍珠奶茶啤酒汽水等等。總結來講,呢間火鍋好出色,雖然價錢偏高,但我絕對會再嚟。🤤🤤
同朋友聚會嚟咗呢間黎左呢間劉一手,聽講非常正宗。

2022-11-18 762 views
留意到圓方有劉一手,好似幾出名,夜晚唔知食咩遂一試。服務方面,連水都沒有提供,口渴要不斷買飲料,這樣的價格與服務相比讓人感覺不太好,本身也不喜歡飲飲料,而且不健康。辣湯底小辣都太辣,吃完刺激到腸胃還肚痾。椰子雞湯料算足料。食材方面聽講牛肉、牛肉丸、龍躉味道都不錯,但我胃口麻麻沒有太大感覺。環境尚可,但不算突出,沒有view。總的來說算是比較真材實料,坐落於商場裡面位置方便,但對我來講不太enjoy的一次體驗,可能等胃口好或者天冷會有不同吧。
留意到圓方有劉一手,好似幾出名,夜晚唔知食咩遂一試。

環境尚可,但不算突出,沒有view。

2022-10-23 660 views
中伏收咁貴,完全搵笨,花膠湯底完全冇花膠味,啲雞好肥,未開始打邊爐已經勁多油!諗住飲啖湯先啦,點知勁喊,一啲雞味同花膠味都冇淨係湯底都收你$238 ,求其叫碟牛,仲要加1,都已經過五舊水,完全唔抵食叫左一碟$218 牛小排,好普通貨色,叫咗3樣野已覺得嚴重中伏,叫咗三個餸埋單已差不多八舊水,寧願食唔飽到唔想再叫其他嘢。最後…諗住叫杯「竹蔗茅根」飲下啦,點知仲淡過飲罐裝王老吉……簡直係浪費時間同金錢,拜拜你條尾,唔會再有下一次又貴又難食
中伏

又貴又難食

2022-10-23
$400 (Dinner)
2022-10-18 528 views
中伏!第一次寫負!作為重慶火鍋來講 真的唔好食!第一次吃到這麼❌的酥肉只是油炸肉而已,和小酥肉没有任何关系!食材還算新鮮,但性價比非常低鴛鴦鍋地麻辣半鍋要130+真的不懂🥲花1000、2000的重慶火鍋沒問題,但這種品質的實在不必。店裡明明不是人滿為患,但卻一杯啤酒催了三次除了鍋快乾加了兩次湯以外,毫無服務可言在香港想吃重慶火鍋,渝味曉宇無論是口味還是性價比都甩這家幾條街,其他快樂小羊、天府人家都好過這!
中伏!第一次寫負!

作為重慶火鍋來講 真的唔好食!
第一次吃到這麼❌的酥肉
只是油炸肉而已,和小酥肉没有任何关系!

食材還算新鮮,但性價比非常低
鴛鴦鍋地麻辣半鍋要130+真的不懂🥲

店裡明明不是人滿為患,但卻一杯啤酒催了三次
除了鍋快乾加了兩次湯以外,毫無服務可言

酥肉
2022-08-25 589 views
劉一手並不是火鍋放題店,所以都是逐碟計,價格方面與一般的火鍋店類同,有分半份或全份,肉類大多都過$200,如要高級肉類則要數百元。表明了是重慶火鍋,所以麻辣湯底都是首推的選擇,辣度可以自行選擇。而劉一手比較起其他火鍋店貼心的是,它的鍋中是有個「食物格」!如要淥比較細小的食物(如:毛肚、魷魚等),就大派用場了,不會淥完後因食物縮水而找不到。而劉一手好味的食材有鴨血、和牛、毛肚。對食量一般的人而言,此店的食材不錯,但份量比較起其他非放題火鍋店為少,所以如果自問都「食得下」,可以選擇的話可以選擇放題火鍋店,
2022-08-23
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
2022-08-15 494 views
前幾年麻辣火鍋的確令人趨之若鶩,特別有一間餐廳簡直是吃麻辣Top 3之選。久違了【劉一手重慶火鍋】又一城九龍塘分店,位置上相當方便,而且地方闊落又舒適。招牌一手辣方麻辣紅油湯底 $118少辣都可以見到其滿紅效果,只有劉一手才能做到。辣到愈吃愈辣的感覺,旁邊更跟上一小樽紅油,愛吃辣的朋友一定吃到滿足感。滋潤椰子雞湯 $118不吃辣的你也有另一番的選擇,椰子雞湯清潤又香甜,雞肉份量也相信多。肉質鮮嫩煲出滋味口感。劉一手招牌牛肉四重奏 $488打邊爐又點少得牛肉,分別有美國牛肩翼板、三角肥牛及A4鹿兒島和牛三角腩、和牛肉眼上蓋,四款也各具特色個人喜歡鹿兒島三角腩好肥美,肉質富有嚼勁好食。團圓鴨血 $68麻辣火鍋最強配料一定係團圓鴨血,鴨血好滑溜沾上紅油陪感滋味。丸丸拼盤 $88分別有五款選擇:墨汁花枝丸、爽口魚蛋、正宗香菇貢丸、手打牛鱈丸、龍蝦沙律丸,其中最特別一定係手打牛鱈丸彈牙又大粒;龍蝦沙律丸則是我的至愛。明太子墨魚滑 $98明太子咸香配上滑溜的墨魚滑,富有嚼勁又有口感不錯。田園蔬菜拼盤 $128蔬菜拼盤多款選擇,又多元化又靚,岩曬一大班人單點。劉一手鳳梨桂花茉莉冰粉茶 $38打邊爐有

招牌一手辣方麻辣紅油湯底 $118

滋潤椰子雞湯 $118

劉一手招牌牛肉四重奏 $488

團圓鴨血 $68

丸丸拼盤 $88

明太子墨魚滑 $98
明太子咸香配上滑溜的墨魚滑,富有嚼勁又有口感不錯。

田園蔬菜拼盤 $128
蔬菜拼盤多款選擇,又多元化又靚,岩曬一大班人單點。

劉一手鳳梨桂花茉莉冰粉茶 $38
打邊爐有茶飲一定大滿足,鳳梨桂花比較少女味,夠冰凍又解渴。

劉一手百香芒果茉莉冰粉茶 $42
喜歡果味濃郁可以試下百香芒果,香甜可口,甜度恰到好處。

2022-08-04
$400 (Dinner)
2022-08-13 347 views
慕名到劉一手一是佢嘅火鍋,星期五book咗枱,門口沒有人排隊,入面幾乎坐滿。叫了鴛鴦鍋,麻辣鍋和花膠雞湯,花膠雞湯超好飲,很鮮甜,麻辣普通沒有很大刺激感。叫了一個二人份的海鮮和牛拼盤,另叫多份花膠和魚蛋和一個面,和一碟皇帝菜。海鮮黃牛拼盤唔好食,和牛不嫩滑。拼盤有兩件鴨血,一些鵝腸兩塊牛柏葉兩件魚兩件帶子兩件蟹柳和兩粒丸和兩件魷魚和兩粒蜆,入邊所有嘢都不算鮮甜,只有特別貴。花膠好食配上他的湯,花膠很甜。魚蛋彈牙,面配上雞湯,好食。整體上劉一手是非常貴的火鍋店,兩個人食了千二,但不值,只有湯底是好飲。
花膠好食配上他的湯,花膠很甜。
魚蛋彈牙,面配上雞湯,好食。
2022-07-31 250 views
疫情之前吃過銅鑼灣的,感覺不錯。這次看到圓方有,就約了朋友週末過海試試。很失望,菜品偏貴,且完全沒有服務… 點了酸梅洛神花茶,拿了三個杯子給我們也不幫忙倒😓 問服務員有無提供半份,服務員非常冷淡的說無,然後馬上走開… 鵝腸不是鮮鵝腸,感覺很奇怪,忘了拍照。豆腐也很不友善,是嫩豆腐,一夾就碎。正宗重慶火鍋一般都是用老豆腐,也沒有提供。To be fair, 菜品質量是不錯的,但性價比不高。而且如果你走精緻/貴路線,拜託服務是不是也跟上…應該不會再去了。

應該不會再去了。
晚上7點左右 全店空無一人,我们食完8点多,總共也只有3桌客人。可能因為生意差,東西非常不新鮮。點了一份牛肉,上來是兩種顏色的,應該是不同時間不同batch解凍的緣故。麻辣锅底OK 但是价格比较贵 整锅辣锅没有配料168,最终两人结算将近900,没有吃到什么好吃的东西,难怪没生意。就餐体验非常差,再open rice上订过后,餐厅还要短讯确认,否则不算。可是明明都没有生意。。。吃火锅但是服务生不会主动上水,如果要求水,被告知任何水都需要收费(which is ok 但是体验就非常差)总之 千万不要来。很快就会倒闭吧。。

总之 千万不要来。很快就会倒闭吧。。
2022-07-18
2022-07-18 222 views
第一次嚟圓方幫襯呢間,點咗$128粒粒魚生飯套餐定食有前菜沙律! 粒粒魚生份量細得可憐, 蛋仲多過魚生粒, 以為冇白飯墊底原來有細過豉油碟的兩口白飯!經理仲話係咁的!一定唔會再嚟🙅🏻‍♀️

2022-07-18
Type of Meal
Lunch
2022-07-14 151 views
第一印象不那麼好 麻辣鍋底得個辣 同重慶火鍋無得比 除佐貴 其他還好 入門時話全單7折 食完先知道只有牛肉和海鮮首份打7折 暈😵 新員工沒有培訓好 週一至週日下午4點前才有半自助