2019-10-24
男朋友好鍾意打邊爐,朋友介紹呢間嚟自重慶嘅火鍋店好好味,難得今晚經過呢邊,就是試一試啦!-湯底方面我哋叫咗雙拼,一款係朋友推介嘅酸菜魚鍋,另一款就係新推出嘅麻辣啤酒鴨鍋。兩款都非常足料,酸菜魚鍋有大量的芫荽同酸菜,仲啖啖魚肉,湯底酸得黎又辣,好開胃!麻辣啤酒鴨夠晒辣,而且鴨肉好入味兼多到食得飽我地🤣-等食物嚟嘅時候,當然係出去拎醬料既最佳時候!呢度有好多款醬料,最著名嘅當然唔少得佢哋嘅自家品牌麻油!一大加分為係店舖非常細心地喺花多眼亂嘅醬料上面加咗個牌,提供四種建議嘅配搭方法,我地試晒四款,各有特色,食唔同嘅食材可以配搭返相應嘅配料。-首先嚟嘅係小食炸重慶酥肉。熱辣辣香噴噴,香脆鬆酥,真係冇可能唔好食-見到呢兩款配搭都好特別就叫咗個雙拼。前面嘅係油炸鬼滑拼牛,後面嘅係油炸鬼墨魚滑,呢兩款都係新鮮炸起就上枱架,熱辣辣 香脆好味,侍應教落,落湯食又得,同炸魚皮一樣浸一浸就食得!每次打邊爐我一定會嗌牛頸脊食,呢度既牛頸脊口感柔軟,牛味濃,無雪味,一食就知新鮮-講至我打邊爐時既至愛,絕對係豬潤!呢份豬潤色澤紅潤,食落唔會好多筋又冇腥味-黎自前見到好多人都稱讚呢份薑汁皮蛋貢丸,所以我哋都叫咗黎試
黎自前見到好多人都稱讚呢份薑汁皮蛋貢丸,所以我哋都叫咗黎試下!一咬落去爆曬汁架,淡淡既薑汁配上皮蛋,同彈牙既貢丸原來可以咁夾
呢度嘅炸芋頭熱辣辣,炸到外脆內軟,就咁食已經好好味,浸一浸湯再食又係另一種風味
打邊爐又點可以無牛!呢度既手切牛頸脊油脂分佈均勻,食落牛味香濃又唔會太油太肥膩
打邊爐熱辣辣,當然要飲水果冰沙降下溫!呢度嘅哈密瓜沙冰超級大份,真係放咗喺原來哈密瓜裏面架,非常真材實料。當甜品食又得,就咁飲又得
食完正餐當然要食甜品,估唔到呢度嘅紅糖糍粑都非常不錯。紅糖煮得又香又濃,糍粑非常軟糯,加埋一齊香甜酥軟,叫人無法抵抗