2021-07-31 177 views
睇完OpenRice d 食評,以為都係一間有特色的文青咖啡店,點知大為失望首先去到,店內冇乜冷氣咁,好熱再去睇餐牌,叫左個其他食評食到好好食的芝士黑松露蟹肉竹炭吐司啲食評又講到係咩自家製蟹肉,又話好多黑松露乜乜乜,結果嚟到嘅只係一塊可以喺屋企用普遍嘅芝士片加啲蟹肉膏整落去嘅吐司🍞。芝士唔夠溶,蟹肉唔夠熱,食唔到黑松露味,我見到個店員只係將個吐司查完之後,擺入去個焗爐仔,輕輕焗一焗,就出返嚟。完全唔明點解要收50幾蚊最嬲係佢完咗之後仲要收多我一蚊,走咗先發覺餐牌寫$55收就收我$56中伏!

首先去到,店內冇乜冷氣咁,好熱

完全唔明點解要收50幾蚊

最嬲係佢完咗之後仲要收多我一蚊,
走咗先發覺
餐牌寫$55收就收我$56

中伏!

2021-07-24
油麻地果欄我就聽得多啦,估唔到係一個龍蛇混集既地方會出現一間充滿文青息的咖啡店,究竟呢個係咩玩法?其實店主正正想將呢種木土味道融入多元化輕食、咖啡;配搭埋純白外牆,令街道上突顯一份光芒,就好似漆黑中既螢火蟲,咁鮮明咁出眾!👇📌特 色 珈 琲 | S P E C I A L -▪ A F F O G A T O - $50▫ 必試呢到人氣最高既「雪糕·咖啡」,店主先係杯身放上雲呢拿籽雪糕,再係一秒之間倒入UCR Roaster espresso,成個強烈對比產生一冷一熱化學作用。飲落口感清涼,雪糕質感相當滑溜,加埋咖啡香味濃郁,完全係夏日恩物。📌非 珈 琲 | NON · COFFEE -▪ ICED MATCHA | LATTE - $42▫ 另一杯亦係好多人鍾意order既「抹茶·鮮奶」,一入口便知龍與鳳,完全無平時果種苦澀味同埋死甜既感覺,質感香滑細膩,每一啖都飲到抹茶既甘香,唔會太甜得黎又夠順喉。📌雞 蛋 布 丁 | C U S T A R D - ▪ CARAMEL CUSTARD | VANILLA ICE CREAM - $58 ▫ 當然要試埋個甜品「焦糖雞蛋布丁·雲呢拿雪
油麻地果欄我就聽得多啦,估唔到係一個龍蛇混集既地方會出現

一間充滿文青息的咖啡店,究竟呢個係咩玩法?其實店主正正

想將呢種木土味道融入多元化輕食咖啡;配搭埋純白外牆,

📌特 色 珈 琲 | S P E C I A L -
A F F O G A T O - $50
A F F O G A T O

▫ 必試呢到人氣最高既「雪糕·咖啡」,店主先係杯身放上
A F F O G A T O

成個強烈對比產生一冷一熱化學作用。飲落口感清涼,雪糕質感
相當滑溜,加埋咖啡香味濃郁,完全係夏日恩物。

📌非 珈 琲 | NON · COFFEE -
ICED MATCHA | LATTE - $42
ICED MATCHA | LATTE

▫ 另一杯亦係好多人鍾意order既「抹茶·鮮奶」,
一入口便知龍與鳳,完全無平時果種苦澀味同埋死甜既感覺,

📌雞 蛋 布 丁 | C U S T A R D -

▫ 當然要試埋個甜品焦糖雞蛋布丁·雲呢拿雪糕」,布丁質感香滑,
食落蛋香十足,加埋表面焦糖醬,甜到入心;旁邊仲有一球
雲呢拿味雪糕,一齊上打卡就岩哂啦!

📌吐 司 | T O A S T -
▪ CRABMEAT | BLACK TRUFFLE | CHEESE | BAMBOO CHARCOAL TOAST - $49

▫ 呢到仲有主食可以嗌,我地揀左個「芝士黑松露蟹肉·竹炭吐司」,
吐司外層烘得非常香脆,面頭塗上滿滿蟹肉,連埋一齊食,
口感非常豐富;加埋芝士份外惹味,呢個一定要嗌!
2021-07-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
2021-07-03 384 views
近一兩年Cafe小店如春雨💦般滲透到每一區內,幾乎每星期就有十間八間開張先不說市場上能否吸納這些新店💁🏻‍♀️,畢竟要留低住還要看食物和飲品的質素可是在油麻地區真的沒有很多cafe呢🤔,這月終於有一間🆕新店進駐,吸睛👀程度達十級,當然要來看個究竟Dirty(只提供凍飲)$38這杯絕對是近年大熱🔥,既可喝到好飲的咖啡外又夠IGable📸 同樣是牛奶☕️咖啡的一種,分別在於這杯的牛奶必須要先冷凍好,這樣才可以完全分隔開Espresso 同牛奶兩層無論🕶視覺效果和味道都非常分明,一次過嚐到熱咖啡與冰牛奶的神奇口感😌店家用的是urban coffee roaster 的咖啡豆,味道有保證🉐,富Nutty味道非常對口味❤️Honey Milk(只提供熱飲)$36男人最愛❤️,可是不多Cafe有提供這款飲品,所以看到Menu有這選項當然二話不說點了這個🙋🏻咖啡師先將蜜糖加到杯底,後將加熱的牛奶🥛跟奶泡倒進杯內,再加入少許蜜糖🍯做裝飾看似簡單的兩三下動作,其實要做到一般好喝的Honey Milk也有學問📖入口暖暖的,因為太熱♨️就會令到蜜糖的味道變酸,亦會破壞蜜糖本身的營養現在這杯蜜糖味令整杯牛奶變得清甜可口

Dirty(只提供凍飲)$38

Honey Milk(只提供熱飲)$36
現在這杯蜜糖味令整杯牛奶變得清甜可口又順喉,令人想多呷幾口😋

芝士黑松露蟹肉竹炭吐司 $49
本想試店家的那個自家製布丁🍮,可惜數量不多已售完了😭
店長小姐推薦我吃這個吐司🍞,說這都是其中一款非常受歡迎👏🏻
賣相很吸引🤩 烘好的黑色竹炭麵包,加上烤至半溶的芝士🧀片,再放上滿滿奶白色的黑松露蟹肉醬
這家的蟹肉醬是店家🖖🏻親手製作,與外邊吃的不同啊~ 這個沒有半點腥味的🦀蟹肉跟不吝嗇的黑松露
口感既酥又軟,口裡是豐富美味的黑松露跟蟹肉,非常好吃🤤
重點是價錢💰不昂貴而又品嚐到美味跟誠意💕

店家除了咖啡跟吐司外,還供應甜點和🍜麵食
不過店面面積不大,要有靜候入座的心理準備啊💁🏻‍♀️
來這店其實要花點時間⏳,因為在地鐵站🚉出口再多行幾個路口才會找到
不過店家那個以貨櫃外觀的純白🤍色外型,令店舖的辨識度非常高
在云云一堆舊建築🏬 裡,有這個充滿特色、簡潔且時尚風格的Cafe,經過的朋友總會多看一眼👁
在進餐期間不乏一眾熟客來光顧,以居住附近的街坊為主,短短開業一個月內已經累積不少客人回訪🚶🏻‍♀️
除了飲品跟食物質素外,店主小姐的熱情❤️‍🔥好客亦籠絡一眾顧客的心
能在享受😎咖啡之餘,也跟路過的客人打招呼、寒暄一下,這個「情」有時候比什麼都重要
2021-06-26
2021-07-01 207 views
是日放狗經過呢間coffee☕️,見到試業中,於是就同朋友去試吓啦🤔叫咗一個溫泉蛋蕎麥冷麵$48,唔貴,蕎麥麵配埋個醬啱啱好,蜜糖芥茉都好特別,味道唔差值得一試,如果以Coffee shop黎講,呢個面嘅價錢好抵食,而且係有質素嘅另外當然唔少得叫咖啡啦平時都鍾意飲開咖啡嘅我,專登同朋友叫咗兩杯咖啡分別一熱一凍,兩個杯好靚呀,好Match個店名,都係間條,估唔到焙茶朱古力咁好飲,同想像中不一樣,值得一試Btw,個店主好熱情❤️‍🔥,好nice☺️

另外當然唔少得叫咖啡啦

Btw,個店主好熱情❤️‍🔥,好nice☺️
2021-06-11
$60 (Tea)
  • 溫泉蛋蕎麥冷麵
2021-06-20 201 views
Coffeebox 店如其名,尤如一個白色貨櫃。「盒子」雖小,五臓俱全。店子主要供應奶啡,用的是 Urban Coffee Roaster 的豆子。味道當然不會讓人失望。食物方面暫時有吐司、溫泉蛋蕎麥麵和甜品雞蛋布丁。店主們是四位美女,大家都年輕有活力,亦很開朗健談。原來咖啡店名的來源四個L是他們的姓氏initial。多麼有緣的閨蜜👭👩🏻‍🤝‍👩🏽四位閨蜜一起創業,又是多麼浪漫的夢想。P.s. 今日還有幸得見招福柴犬套娃,很可愛的新成員 ฅ▼・ᴥ・▼ฅ 📸Pls follow my IG: manman.hygge

四位閨蜜一起創業,又是多麼浪漫的夢想。

2021-06-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$38 (Tea)
2021-06-18 118 views
見附近開咗新coffee shop社交平台食評又唔錯專登過尼食個tea叫咗黑松露蟹肉竹炭吐司好食 重點係唔貴 唔貴 竟然唔貴😂再叫咗杯latte飲 啡底好飲用classic豆同埋日本奶 好味地方唔大 但好開揚 坐得好舒服同店員有傾有講 好nice 耐唔耐有街坊行過都會專登入尼傾計親近到完全唔覺係新開😂埋單90都唔洗 冇加一 冇加一 冇加一平時我去其他coffee shop叫個輕食加咖啡都over 120會再返黎食🥰唯一注意係opening hour 有次行過好似冇開要留意社交平台
見附近開咗新coffee shop

有次行過好似冇開
要留意社交平台
黑松露蟹肉竹炭吐司
Latte
一出地鐵站出口直行走大約幾分鐘,見到這個街角集合咗好多人氣。這個設計成一間開放式的白色貨櫃屋,有吧枱位置,裡面也有3張小圓枱。我就坐喺裡面涼住冷氣食雪糕✌🏻餐牌上,有4位女店主的可愛卡通公仔造型,而店名有4個 “l”,就係佢哋4個嗰姓氏英文字母。這裡有吐司、冷麵、雞蛋布丁、咖啡及其他飲品,都幾多選擇㗎!ᗩᖴᖴOᑕᗩTO (ᕼK$50).用咗本地Urban Coffee Roaster 的中烘焙度Classic Blend,所以咖啡味道係微酸帶甜,不苦啦~.雲呢拿雪糕球中有黑色一點點的雲呢拿籽,奶味香濃之餘也有雲呢拿香.熱咖啡倒落雪糕上的冰火交融的效果,好療癒呀😌埋單時,好驚喜,因為女店主話試業中有9折優惠👍🏻

ᗩᖴᖴOᑕᗩTO (ᕼK$50)
.熱咖啡倒落雪糕上的冰火交融的效果,好療癒呀😌

埋單時,好驚喜,因為女店主話試業中有9折優惠👍🏻
2021-06-06