2018-05-06 6099 views
Happy Friday收工後同朋友黎到位於觀塘駿業街的LM Cafe這裡面積很大很寬敞,跟朋友兩個人來到被安排了旁邊超級寬闊的卡座,闊到應該坐到八個人呢!食物選擇都幾多呢,除左冰室必有既飯類/茶餐之外,還有意粉、扒類、玉子燒餐、窩夫甜品等等,仲有酒類飲品😂同朋友叫左黑椒香蒜牛扒拼吉列蝦、All Day Breakfast套餐、同蜜糖雞翼先黎既係和茗茶,主要茶葉有綠茶、玫瑰花瓣、金盞菊,帶清雅脫俗的綠茶香晚餐會跟餐湯、沙律同飲品,都幾抵食!鐵板牛扒餐份量十足!兩大塊牛扒加4隻吉列蝦,底下仲有大量薯菜,香脆可口,可惜略油膩了一點選配了芝士汁,芝味濃郁!食哂成個餐都幾飽傳統英式早餐份量又係唔惹少,有薯餅、炒蛋、煙肉、茄汁豆、腸仔等等。最欣賞個炒蛋,嫩滑有蛋香蜜糖雞翼本身有6隻,但因為太飽,所以叫佢比4隻我就夠了雞翼都幾肥美,甜甜的,幾入味

晚餐會跟餐湯、沙律同飲品,都幾抵食!

選配了芝士汁,芝味濃郁!食哂成個餐都幾飽

蜜糖雞翼本身有6隻,但因為太飽,所以叫佢比4隻我就夠了
雞翼都幾肥美,甜甜的,幾入味

$100 (Dinner)
2018-05-05 89 views
觀塘有不同的餐廳選擇,除左APM、工廈找東西食,平時在公司都是帶飯很少出去食,晚上約了朋友在公司留下晚餐係一間「新興」茶餐廳CAFE。坐下來好口渴點左茶黎飲黑松露芝士焗雜菌西蘭花即叫即焗,表面焗至金黃, 賣相相當吸引西蘭花口感香脆,淡淡芝士味和黑松露,配搭相當邪惡呀!韓式炸雞好香口的韓式炸雞食落好香脆可口架!香蒜白酒蜆肉意粉充滿著香蒜味道蜆肉都很多,意粉配上白酒汁,有白酒的味道唔錯呢!最後點少得甜品,點左提拉米蘇同朋友一人一杯整得味道唔錯又唔會好甜食物種類繁多,價錢方面很平!很平親民既價錢
係一間「新興」茶餐廳CAFE。

名茶

坐下來好口渴點左茶黎飲

黑松露芝士焗雜菌西蘭花
即叫即焗,表面焗至金黃, 賣相相當吸引
西蘭花口感香脆,淡淡芝士味和黑松露,配搭相當邪惡呀!

好香口的韓式炸雞
食落好香脆可口架!

充滿著香蒜味道
蜆肉都很多,意粉配上白酒汁,有白酒的味道唔錯呢!
提拉米蘇

最後點少得甜品,點左提拉米蘇同朋友一人一杯
整得味道唔錯又唔會好甜

食物種類繁多,價錢方面很平!很平親民既價錢
Type of Meal
Dinner
名茶
提拉米蘇
2018-05-01 47 views
第一次因朋友介紹而光顧,餐廳地方十足,幾個服務生的態度還可以。至於食物方面,不太有驚喜!喜歡西餐的朋友應該會有點失望。在觀塘這個工廠和白領上班區附近的人都知道,這間餐廳開了很長的日子了,而附近競爭都有不少,大家可以再考慮一下。
2018-04-24 65 views
剛剛放工想醫肚,經過觀塘駿業街 ,有一座商業大廈裏面食店多的是,今日想試下食西餐,揀咗LM Cafe冰室.一個雜扒餐(95元)份量夠曬多 ,夠曬大 ,雞扒同牛扒都煎得啱啱好, 加埋啲龍蝦汁特別惹味.帶子加上麵包糠再微微煎 ,外脆內軟, 又係另外一種食法, 值得一試.真係好鍾意食帶子(72元)再叫了一碟蒜蓉帶子燴意粉, 帶子鮮甜意粉煙韌配上醬汁, 特別好味.雜菜羅宋湯濃濃的番茄加雜菜煮成的, 仲有呢個沙律菜夠曬健康 ,適合女士們 ,跟餐送)超抵食啦.食飯後叫咗甜品,就係木糠布甸, 一啖一啖放在口中 ,食到滿足曬.有好多款美食盡在此這個常餐每日都供應 ,價錢優惠 ,夜晚嚟食都得㗎.龍門冰室係香港人至鍾意食嘅西餐 ,有不同嘅款式任君選擇.地方夠大 ,佈置清雅,2至3個朋友坐喺梳化度傾下偈,夠哂舒服.

有好多款美食盡在此

這個常餐每日都供應 ,價錢優惠 ,夜晚嚟食都得㗎.

龍門冰室係香港人至鍾意食嘅西餐 ,有不同嘅款式任君選擇.

2018-04-23
2018-04-21 62 views
以往在官塘區會選擇在APM食晚餐,但原來走遠少少就會發現有更多的美食!此冰室充滿活力,因為服務人員及在廚房工作的員工全部都是20-30,效率高而且有禮,晚餐的價格十分實惠,而且款式十分多,又有甜品🍮!黑松露雜菌玉子燒餐:份量很大,但賣相和menu有點出入而炸🦐一般但ok!奄列雞扒配龍蝦汁飯:無論賣相及美道也十分好,雞扒也沒有雪藏味牛仔肉拼炸🦐韓式鐵鍋珍珠飯:份量剛剛好,牛仔肉多汁!由於食套餐只需要➕錢可以食甜品,所以order 了木糠布丁及士多啤梨奶凍!木糠布丁比較失色,而奶凍做得好一點!

晚餐的價格十分實惠,而且款式十分多,又有甜品🍮!

牛仔肉拼炸🦐韓式鐵鍋珍珠飯:份量剛剛好,牛仔肉多汁!

雞扒奄列
牛子肉拼炸蝦韓式鐵鍋珍珠飯
黑松露雜菌玉子燒拼炸蝦意粉
木糠布丁及士多啤梨奶凍
雞扒奄列
牛子肉拼炸蝦韓式鐵鍋珍珠飯
2018-04-21 52 views
今日約左朋友放工去觀塘食飯,但又唔想成日係APM食飯,最終去左海日昇中心搵食!路過見到LM Cafe都幾吸引就入去試啦~🤤入面環境都幾岩情侶或三五知己聚會,門口同窗邊既卡位都坐得落6-8人,岩哂一班朋友放工黎吹水食飯。💬估唔到呢到都幾多野食揀,基本上係多到唔識揀,有鐵板啦、玉子燒啦、奄列啦,茶餐啦、最估唔到係連all day breakfast 都有。見到附近的人叫鐵板餐好似都幾吸引,於是友人就揀左爵士西冷扒餐拼香草腸配龍蝦汁,個餐跟一個飯同餐湯。龍蝦汁味道很配飯,係出面餐廳比較少見既配搭。貼心的是職員見我地個飯唔夠汁撈就主動問我地需唔需要多D汁,值得加分!而我就叫左個香蒜牛油帶子意粉,味道較為清淡和比較少汁,但牛油味幾濃下。成晚最有驚喜係個甜品,我地叫左份綠茶WAFFLE兩個人share,waffle 即叫即製,夠熱夠鬆軟,有口感,配上忌廉同雪糕食就好味~😍最後埋單都唔貴,可以做拍拖食飯平價之選~

最後埋單都唔貴,可以做拍拖食飯平價之選~
2018-04-20
$101 (Dinner)
2018-04-21 54 views
觀塘駿業街多數都係上班一族先會出入既地方,今日係觀塘行開,唔經唔覺就行左過答呢度,原來呢間冰室都幾唔錯。可能六點幾,時間仲早,店員都比到卡位我地兩個坐。(走果陣已經要派飛等位,好彩早黎)卡位舒服,夠寬敞,張枱唔細。餐牌算乾淨、排版整齊。因為我地唔太肚餓,只係叫左兩個餐交換食,同埋一份小食。點完餐後,店員會主動比餐碟,每隻個花紋都唔同嫁。「價廉物美」瑞士雞翼做緊優惠,十蚊五隻,我地就即刻點左黎試!雞翼夠入味,雞肉入面都呈啡色,煮得夠耐,唔係淋個汁上面就算。雞肉亦都夠腍,如果按呢個價錢黎睇,算係性價比高。「相得益彰」朋友點左呢份西冷排餐配香草腸,我切左幾件黎食,西冷排幾腍,切果陣都唔算太難。朋友叫左汁另上,怕個汁太濃味,可以比自己易啲控制。不過個汁唔係死鹹,有蒜既香味。而且個意粉煮得算幾唔錯,咬落係有嚼勁既,估唔到呢到小小餐廳都煮到個高階意粉,哈哈!「不吝賜教」我就點左一份鹹牛肉玉子燒,玉子燒個量比相像中大份,如果一個人食我諗係食唔哂既。除左玉子燒,仲可以要多一份主食同配菜,咁就要左呢個撈丁同餐肉。玉子燒係幾足料,入面有滿滿既鹹牛肉,同個蛋好夾!撈丁唔會太爛,煮得岩岩好。如果叫玉子燒一定要

卡位舒服,夠寬敞,張枱唔細。

餐牌算乾淨、排版整齊。

「價廉物美」

「相得益彰」

「不吝賜教」
我就點左一份鹹牛肉玉子燒,玉子燒個量比相像中大份,如果一個人食我諗係食唔哂既。除左玉子燒,仲可以要多一份主食同配菜,咁就要左呢個撈丁同餐肉。玉子燒係幾足料,入面有滿滿既鹹牛肉,同個蛋好夾!撈丁唔會太爛,煮得岩岩好。如果叫玉子燒一定要同朋友一齊食!
2018-04-19 48 views
同朋友去apm行街shopping,行到肚餓但又覺得apm嘅餐廳有啲貴,所以就決定行遠啲搵平靚正嘅餐廳醫肚。行下行下就去到中海日升中心,見到都有唔少餐廳,而LM Café鋪面幾大,menu上嘅西式野食都幾合我地心意,最緊要係唔貴呀嘛,所以就入去試。見到幾乎每枱只係每人一個餐,但大食嘅我地又點會滿足,所以嗌左兩個主食之餘,仲嗌左一個小食同甜品,最後飽到上心口都只係盛惠二百幾,真係抵到爛!鐵板西冷牛扒配香草腸(另配薯菜),上枱嘅時候仲係咋咋聲,聽到都流哂口水。牛扒唔un,有肉汁,仲要係兩塊!相當大方xd 香草腸係脆皮衣,一啲都唔頹。見到食評話黑松露意粉係熱門菜,緊係要叫番個會一會佢!果然黑松露味好足,一啲都唔膩,意粉軟硬適中,我同朋友都好滿意!因為呢個套餐仲包餐湯飲品同沙律,真係好抵!芝士煙肉焗薯皮芝士量夠,啱哂啲芝士怪~薯皮其實係係薄薄嘅有皮薯仔片,食多幾嚿都唔會飽。最後飽都要食番個甜品架嘛@@為免飽死,我地決定捨棄人哋大推嘅窩夫,而轉戰班戟。班戟餐可以自選兩個雪糕口味,一款生果同埋兩個醬。我哋嗌咗雲呢拿同朱古力雪糕,蜜糖同士多啤梨醬再加士多啤梨。班戟好有蛋味,而且熱辣辣,再配埋雪糕,呢
因為呢個套餐仲包餐湯飲品同沙律,真係好抵!
班戟餐可以自選兩個雪糕口味,一款生果同埋兩個醬。我哋嗌咗雲呢拿同朱古力雪糕,蜜糖同士多啤梨醬再加士多啤梨。班戟好有蛋味,而且熱辣辣,再配埋雪糕,呢個冰火配搭簡直冇得彈!
2018-04-12
調職來到了觀塘區, 又要四出覓食, 在中海日升中心逛了逛, 不算出彩的商場, 但地下的LM Café倒是吸引。 無間隔的鋪面加上高樓底非常開揚, 略暗燈光營造出舒適的氛圍, 最適合朋友聚會一起放輕鬆地用膳。 坐下後先點杯檸檬可樂煲薑, 放滿了檸檬跟厚切薑片, 真正「熱辣辣」正好驅散寒意。 水牛芝士蕃茄沙律分量十足, 沙律菜上澆滿芝麻沙律醬, 伴著淡味的水牛芝士特別清爽。 餐牌厚厚的一本, 中、西、日式應有盡有。 當中的玉子燒餐頗特別, 個人首選當然是黑松露雜菌玉子燒啦~XD 還可以配炸蝦、炸帶子、雞翼、腸仔、餐肉或煙肉, 再跟飯、意粉或撈丁, 配搭豐富、變化多多。 友人的黑椒豬扒流心奄列餐, 大大件豬扒肉質軟稔, 奄列是蛋蓋在飯面, 雖然與想像中的流心奄列尚有一段距離, 不過味道確實不錯, 蛋再厚一點的話流心效果應該會更突出。 LM Café自家製的Tiramisu, 奶香與酒香各半, 質感幼滑綿密而不膩, 有驚喜。 飯後點一壺花茶與友人邊聊邊喝, 名為「地中海之戀」的花茶包, 加入蘋果粒、玫瑰果、菠蘿粒、薰衣草、檸檬草等, 清新中帶著抒緩神經的甜香, 作為飯後飲品非常完美。 多
調職來到了觀塘區,
又要四出覓食,
在中海日升中心逛了逛,
不算出彩的商場,
但地下的LM Café倒是吸引。

無間隔的鋪面加上高樓底非常開揚,
略暗燈光營造出舒適的氛圍,
最適合朋友聚會一起放輕鬆地用膳。

坐下後先點杯檸檬可樂煲薑,
放滿了檸檬跟厚切薑片,
真正「熱辣辣」正好驅散寒意。

水牛芝士蕃茄沙律分量十足,
沙律菜上澆滿芝麻沙律醬,
伴著淡味的水牛芝士特別清爽。

餐牌厚厚的一本,
中、西、日式應有盡有。
當中的玉子燒餐頗特別,
個人首選當然是黑松露雜菌玉子燒啦~XD
還可以配炸蝦、炸帶子、雞翼、腸仔、餐肉或煙肉,
再跟飯、意粉或撈丁,
配搭豐富、變化多多。

友人的黑椒豬扒流心奄列餐,
大大件豬扒肉質軟稔,
奄列是蛋蓋在飯面,
雖然與想像中的流心奄列尚有一段距離,
不過味道確實不錯,
蛋再厚一點的話流心效果應該會更突出。

LM Café自家製的Tiramisu,
奶香與酒香各半,
質感幼滑綿密而不膩,
有驚喜。

飯後點一壺花茶與友人邊聊邊喝,
名為「地中海之戀」的花茶包,
加入蘋果粒、玫瑰果、菠蘿粒、薰衣草、檸檬草等,
清新中帶著抒緩神經的甜香,
作為飯後飲品非常完美。

多元化的餐單加上親民價錢,
性價比甚高,
同行友人也相當滿意,
下次還要再來呢!
2018-04-11
$90 (Dinner)
  • 水牛芝士蕃茄沙律
  • 黑松露雜菌玉子燒
  • Tiramisu
  • 地中海之戀花茶
2018-04-13 6851 views
駿業街日昇中心,算係觀塘工業區出名既食店集中地,中午食飯時間經過一定會見到2條人龍,唔知有餐廳真係以為開左城市電腦售票,其實香港打工仔係唔係有咁長Lunch Hour 排隊架2間係正入口既就不需介紹啦,反而要推介一下行入少少既LM Cafe。行入只係一兩個舖位,大大個招牌,中心入口已經見到以一間Cafe黎講,LM Cafe食物選擇同質素比一般既好一班又唔似D工業區餐廳咁,D枱枱櫈櫈有咁逼整咁逼,務求Peak Hour盡賺裝修都別出心裁,D燈好靚《焗咖哩豬扒飯》其實本身想叫豬頸肉,不過賣晒,豬扒都照殺啦咖哩飯表面一大片芝士,焗飯就應該是這樣子,咖哩香味撲鼻,食慾大增豬扒唔算太厚,不過好鬆軟,沾滿杰杰既咖哩汁同芝士,岩晒我口味《芝士焗西蘭花》雖然係一個幾普通既菜色,不過好多Cafe都會出現一個問題,就係汁太稀,汁根本掛唔到係菜身,不如我叫白烚啦不過今次就無出現呢個問題,每棵西蘭花都比芝士包住,30蚊唔洗有咁大碟菜去Cafe飲品都係重要一環,我叫左一杯Green Tea Latte,奶味比綠茶味濃卻唔會完掩蓋晒綠茶既香味,入口順滑行多幾步同樣享受到高質食物,個人就認為總比排長龍好

行入只係一兩個舖位,大大個招牌,中心入口已經見到

裝修都別出心裁,D燈好靚

《焗咖哩豬扒飯》
其實本身想叫豬頸肉,不過賣晒,豬扒都照殺啦

《芝士焗西蘭花》

行多幾步同樣享受到高質食物,個人就認為總比排長龍好

$75 (Dinner)
2018-04-13 68 views
由開張到而家都keep住好多人食,差不多每枱都係食茶餐,一碗麵加多士炒蛋同餐飲,$30唔洗,觀塘區已經好難搵到,我耐唔耐就黎食平覇下午茶因為人多,搭枱是常識吧!自從出左呢個下午茶餐,終於可以唔洗再食丁米或义意迷你焗肉醬意粉+土匪雞翼+熱檸茶女士黎講,份量剛好。肉醬意粉新鮮出爐,但無咩肉,意粉偏淋身,不算得上好食。土匪雞翼味道不錯,外皮脆,食出有孜然粉的香味。因為平,所以食完好起身,唔好係度hea嘞~

因為人多,搭枱是常識吧!

自從出左呢個下午茶餐,終於可以唔洗再食丁米或义意

下午茶套餐

迷你焗肉醬意粉+土匪雞翼+熱檸茶
土匪雞翼味道不錯,外皮脆,食出有孜然粉的香味。

因為平,所以食完好起身,唔好係度hea嘞~
2018-04-10
$27 (Tea)
下午茶套餐
2018-04-12 60 views
約左朋友喺觀塘食飯,行左一段路先發現原來有一段時間無黎過LM cafe,既然喺開附近就決定過去食。入面環境同以前差唔多,都係有格調,位置夠大夠舒服。餐牌選擇:LM cafe餐牌好多款選擇,基本上冰室食到既野呢到都食到,最難得既係佢加左好多小食同甜品,選擇多,又夠平,真心抵食!時菜 - 生菜 $12我同朋友都話好似好耐無食過菜,咁就決定叫牒菜食下,平時都留意唔到,原來LM cafe散叫菜係咁平,$12炸!!!呢個價錢食到呢種質素既菜真係好不可思議,絕對係全晚最驚喜既事。凱撒沙律 $20食完牒菜之後仲覺肚餓,所以就決定跟餐叫多個凱撒沙律 ,咁$20呢個價錢都可接受,菜略微覺得大塊左`小小,沙律醬不過不失有小小酸,整體還可以既。玉子燒餐肉撈丁 $55份量好大份,玉子燒同餐肉都好好味,玉子燒份量配上牛肉係入面,真係好好味!呢個撈丁重點仲有個汁,不論配上玉子燒、餐肉定係撈丁,個味道都好夾,正!黑松露炒蛋多士餐 $35見到有黑松露炒蛋就決定叫黎試下,黑松露炒蛋放在方形多士上面,再配埋小量菜同薯餅,黑松露算係幾好,味道唔錯,薯餅亦都唔油,整得還可以。LM cafe staff既服務態度係好好,我地真
餐牌選擇:
玉子燒餐肉撈丁
玉子燒餐肉撈丁 $55
黑松露炒蛋多士餐
黑松露炒蛋多士餐 $35

LM cafe staff既服務態度係好好,我地真心感受到佢地歡迎客人既感覺,估唔到細細既冰室可以keep住呢樣野,要讚!
2018-04-10
$65 (Dinner)
時菜 - 生菜
玉子燒餐肉撈丁
黑松露炒蛋多士餐
2018-04-05 97 views
晨早返工早餐好緊要,Lazy morning 就係偷偷買早餐😂廿幾蚊個早餐乜都有😎 不過唔知係咪太多人叫外賣😅 等咗15分鐘先攞到😂鮑片火腿通粉 + 炒蛋奶油多 + 咖啡通粉個碗好大😂 好多湯😂 不過通粉都好多😍 但冧咗少少😆 火腿兩塊,鮑片兩片,其實份量比起切條個種多啲😍3.6北海道牛乳炒蛋,但炒得比較乾身,如果多返啲蛋汁會好啲😊好欣賞個多士,因為除咗奶油,仲可以揀其他口味,好似油占,果占,奶醬等等。咖啡唔使落糖已經夠晒😍

鮑片火腿通粉 + 炒蛋奶油多 + 咖啡

咖啡唔使落糖已經夠晒😍

2018-04-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$26 (Breakfast)
2018-04-03 72 views
之前去已常常安排2+3 人合併坐4個人之卡位, 十分騎尼今日兩個人中午去, 只用了15分鐘吃完飯後, 還在飲凍飲, 那個侍應便叫我們飲快D, 不夠30秒, 他已經叫人入來, 說我們快走杯野甘凍都要D時間飲不夠30秒, 同一個侍應又說你地要快D啦 wor….我明白Lunch time人很多. 我已盡快, 侍應跟本沒有尊重客人, 不是這樣催客的, 而且他們是cafe, 不是茶餐廳, 吃的也只是扒, 蛋, 腸簡單之飯, 吃完一肚氣, 附近選擇多的是, 不值得再去
之前去已常常安排2+3 人合併坐4個人之卡位, 十分騎尼
杯野甘凍都要D時間飲
不夠30秒, 同一個侍應又說你地要快D啦 wor….
2018-04-03
2018-04-01 94 views
咁耐冇黎,一黎又多左好多新野啦!今次有玉子燒餐😍😍😍可以揀唔同既餡,仲可以揀埋撈丁🤩即刻揀左個咸牛肉芝士餡既玉子燒,仲有煙肉再加撈丁😍😍😍本身以為細細地唔會好大份,點知大份到淨係食蛋都飽晒,抵食程度爆登呀!另外仲叫左個什扒餐,都好有驚喜,驚喜在有好多唔同既汁可以揀,一於揀返個龍蝦汁試真d😆仲要有埋煙三文魚,老細都好重本下,一d都唔hea呀!其實每個餐都仲有個餐湯,紅湯,酸酸地勁開胃😘最正既係朱古力同綠茶拿鐵飲,唔會死甜,香味好出,樣樣都岩岩好👍🏼👍🏼👍🏼

其實每個餐都仲有個餐湯,紅湯,酸酸地勁開胃😘