2018-02-02 1335 views
今日難得同老公一齊放下午假期,梗係要去飲茶,嘆番一盅兩件,悠閒享受這個holiday。有同事知道我想同老公飲茶,介紹我去公司附近有間叫~老點點心竹筒飯,同事話那裡點心有特色,又好味,價格相宜。同事咁好介紹,我同老公當然不會錯過。下午二時我同老公到達老點點心竹筒飯,幸好過咗食飯黄金時段,好快就可入坐。雖然午時人流旺,但食肆仍能保持環境乾淨, 井然有序,侍應做事勤快,活力十足。看看這裡既點心紙,選擇頗多,款款特色,我倆揀選了以下多款點心,yummy yummy…………1. 碧綠帶子腸($30)~ 腸粉卷着小帶子及芥蘭頭。腸粉滑溜,小帶子鮮甜,芥蘭頭翠綠,味道不錯。2. 咸香黑魚子燒賣($20) ~ 燒賣皮包著蝦肉、豬肉、黑魚子,黑魚子咸香,蝦肉爽口鮮甜,豬肉肥瘦適中,鹹味剛好。3. 師傅冬筍鮮蝦餃($20) ~食落餃皮柔韌度適中,煙煙韌韌,在半透明既餃皮下,粉紅的蝦若隱若現 ; size一口剛好一個,一咬便咇出汁來了,真的是皮薄餡靚。4 . XO醬蒸鳳爪($22) ~ XO醬汁非常惹味,鳳爪大大隻,食到不能停口。5 . 脆皮麥心小煎堆($29) ~ 煙韌又酥脆既外層,充滿芝麻香,內裡加入麥

5 . 脆皮麥心小煎堆($29) ~ 煙韌又酥脆既外層,充滿芝麻香,內裡加入麥提沙為餡料,好特別,可口又美味。

6 . 蜜味叉燒包($20) ~ 叉燒既香味加上蜜汁既甜味搭配,味道簡直一流。

7 . 高湯鮮竹卷($24) ~ 腐皮包著蝦仁及豬肉,吸飽高湯,完全滿足味蕾。

8 . 高湯浸菜心($24) ~ 用烚灼方法烹調蔬菜,比用油炒健康得多,加上清雞湯,更加清淡得宜,更顯得新鮮翠綠。

茗茶每位都係只收$7,又無收加一,點心美味,絕對超值,並不老點。

2018-01-31
Lunch
  • 咸香黑魚子燒賣
  • 脆皮麥心小煎堆
  • 碧綠帶子腸
2018-01-28 123 views
呢間茶樓比較新式,而且食嘅菜式都比較多! 我自己就最鍾意食爆漿芝心炸蝦丸同埋可愛四色小甜點! 分量比較迷你,如果大食嘅可以叫多幾款,細食嘅就咁樣都夠㗎啦,High tea黎講簡直就係完美啊!
2018-01-24 167 views
邊個話夜晚唔可以飲茶?!我就去左呢間經常都要排隊既茶室食晚點心。釀虎皮尖椒,有少少辣,入口幾惹味,其實可以再encore👍🏻👍🏻😋😋😋叉燒腸粉,食落去味道都唔錯👍🏻👍🏻👍🏻鮮蝦餃,入面d蝦都幾彈牙幾鮮味,大大粒,唔會淨係得d肉💪🏻不過份量就得2粒。如果一大班朋友就要多叫幾個了😊魚子燒賣,d燒賣都幾大粒,熱辣辣,幾香。😋😋😋魚翅灌湯餃,呢個應該製作需時,所以如果想叫既朋友要早d叫定,因為都等幾耐下,黎到熱辣辣,好香呀,黎到個面都舖滿晒假魚翅,個餃都好大隻,入邊有好多料,幾好食。😋😋😋👍🏻沙律明蝦角,細細粒易入口,d蝦又係幾彈牙👍🏻👍🏻我係麥提沙笑口棗之類既野,佢表面係笑口棗嘅味道同質地,裏便就包左一粒麥提沙,所以食落去會甜甜地,個層次好得意。😋👍🏻

叉燒腸粉,食落去味道都唔錯👍🏻👍🏻👍🏻

魚子燒賣,d燒賣都幾大粒,熱辣辣,幾香。😋😋😋

沙律明蝦角,細細粒易入口,d蝦又係幾彈牙👍🏻👍🏻

2018-01-03
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2018-01-23 156 views
昨午因為要上教協一轉,攪完手續之後肚仔餓。思前想後都係嚟返"老點",因為總覺得食物一向都可以keep到水準之餘價錢又OK囉。不過今次三大一小,所以試咗都幾多款點心首先要介紹"試食小天王"第一款標叔炸饅頭~佢搶住食咗兩個第二款南乳炆豬手~本人必食之選。往日水準非常好,但今次比較(硬身,唔多腍)😪第三款戚風班蘭馬拉糕~賣相贏晒而味道了得,好多人初次見到都忍唔住要點嘅第四款安格斯牛腸~腸粉幼滑而安格斯牛肉係一塊塊,有別於一般牛肉腸粉第五款脆皮麥心小煎堆~小朋友恩物,因為內裡係(麥提莎朱古力)第六款齊齊撈起~近期推出嘅班蘭年糕加上椰絲芝麻舖面,雖然有四條但轉眼就無晒,好味程度可想而知喇。第七款~吾嘅老點小漢堡,sell gimmick。依家嘅無以前(一碟三款)果時咁好食。第八款~鮮蝦肉餅竹筒飯,鮮味可口第九款~蟲草花雞竹筒飯,俾小天王一個人(消化晒)💪💪💪第十款~優惠點心$1/2隻蝦餃,唔使評分先叫喇。四個人叫咗四份($4/8隻)

首先要介紹"試食小天王"

第一款標叔炸饅頭~佢搶住食咗兩個

第六款齊齊撈起~近期推出嘅班蘭年糕加上椰絲芝麻舖面
,雖然有四條但轉眼就無晒,好味程度可想而知喇。

第八款~鮮蝦肉餅竹筒飯,鮮味可口

第九款~蟲草花雞竹筒飯,俾小天王一個人(消化晒)
💪💪💪

2018-01-22
Tea
已經係呢度嘅熟客啦,都唔止嚟咗兩三次。所以質素唔差得去邊。最近搞咗個優惠,本身$20-30嘅嘢一兩蚊就買到喇,哈哈😄,最衰我唔鍾意食薑汁糕啦,篩左😂😂⋯皮薄,餡多又靚,必叫。個蝦同皮都勁好味。大大粒又新鮮。燒賣口感剛剛好,好大粒,一粒等於普通茶樓嘅兩粒,軟熟又入味,好!我見到響鈴腸係熱門嘅推薦,所以今次試吓,點埋豉油,好鬼正⋯⋯⋯!必叫肉扒飯同埋鮮蝦肉扒飯,我一定係推薦鮮蝦肉扒飯,因為鮮蝦鮮味會浸落個飯度,跟住由個竹筒去困住嗰啲味,真係好正!我覺得竹筒飯算係招牌菜
已經係呢度嘅熟客啦,都唔止嚟咗兩三次。
所以質素唔差得去邊。

皮薄,餡多又靚,必叫。個蝦同皮都勁好味。大大粒又新鮮。
冬筍鮮蝦餃

肉響鈴腸
  • 咸香黑魚子燒賣
  • 咸香黑魚子蒸燒賣
2018-01-21 104 views
收工兩口子飲夜茶我就第一次黎,食物種類對我黎講好新鮮好特別鮮上肉響玲腸 ($29) : 估唔到係咁特別!響玲香脆,入面嘅肉唔硬,皮薄鮮蝦炸雲呑 ($22) : 塊皮炸得十分脆,入面粒蝦亦算大件,蝦唔會炸到乾身彩絲牛栢葉 ($28) : 牛栢葉爽得黎唔會 un 上湯牛肉球 ($18) : 平時食鮮竹牛肉球多,第一次食上湯牛肉球!牛肉球淋得黎唔係加好多粉嗰種,配埋湯浸住,好濕潤,好清師傅冬筍鮮蝦餃 ($20) : 皮薄餡靚,入面粒蝦好新鮮
收工兩口子飲夜茶
我就第一次黎,食物種類對我黎講好新鮮好特別

彩絲牛栢葉 ($28) : 牛栢葉爽得黎唔會 un

師傅冬筍鮮蝦餃 ($20) : 皮薄餡靚,入面粒蝦好新鮮

2017-12-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
  • 鮮上肉響鈴腸
2018-01-17 135 views
不嬲都對"老點"嘅點心情有獨鍾,所以今午又心思思去飲下午茶一望之下,又有新野推出除咗至愛嘅豬手之外,今次都轉食吓其他點心當然豬手仍然維持到水準,軟滑香口,抵食夾大件。珍寶鮮蝦腸,腸粉本身相當滑溜而蝦都夠大隻,有別於一些茶樓有時會(翻叮)。依度嘅腸粉可以彈嘅係豉油比較普通以前試過鮮上肉響玲腸非常了得當然會點優惠點心$3/標叔炸饅頭,OK喎佢無一般粥舖嘅油器果啲油膩味道,送埋練奶更掂。特登一試新野(齊齊撈喜)???哈 哈....其實係班蘭年糕拈上花生靠芝麻。首先外觀非常討好色澤鮮明。份口帶有淡淡嘅班蘭香味,雖然話係年糕;但並沒有糯米糕嘅影子埋單兩人九十幾都好滿意
不嬲都對"老點"嘅點心情有獨鍾,所以今午又心思思去飲下午茶
一望之下,又有新野推出

除咗至愛嘅豬手之外,今次都轉食吓其他點心
當然豬手仍然維持到水準,軟滑香口,抵食夾大件。

。依度嘅腸粉可以彈嘅係豉油比較普通

以前試過鮮上肉響玲腸非常了得

當然會點優惠點心$3/標叔炸饅頭,OK喎
佢無一般粥舖嘅油器果啲油膩味道,送埋
練奶更掂。

特登一試新野(齊齊撈喜)???

埋單兩人九十幾都好滿意

2018-01-17
$47 (Tea)
  • 清酒雲吞雞
  • 斑蘭馬拉糕
  • 脆皮麥心小煎堆
  • 戚風班蘭馬拉糕
2018-01-05 142 views
茶位7x2今日放假同媽咪去咗飲茶,呢間點心店有啲第二度冇嘅特色點心,平時夜晚經過見到大排長龍,想唔駛等唯有避過繁忙時間黎😝咸香黑魚子蒸燒賣 星期五特價5x2原價要$20一份㗎,是日特價唔食走寶,黑魚子真爽脆,口感亦夠扎實。唔係老點小漢堡28有創意,好可愛哎😛芥醬好吃。爆漿芝心炸蝦丸32真材實料,熱辣辣既蝦球入面係超邪惡既芝士汁😍但唔係粒粒有芝士汁。愛心白汁芝士蘑菇雞批29蘑菇雞批成日食,加入🧀更正🤩南乳炆豬手24媽媽話調味唔錯🤣但有毛。。七味虎皮尖椒30辣椒不會太辣,煎得唔錯,ok惹味🤓戚風班蘭馬拉糕24大大個,實屬飽肚精選,好鍾意好鍾意個青bb綠色呀,真係好靚😍食落清新唔油膩,斑蘭葉味好香!忌廉10P.S.唯內地員工,表情生硬,感覺不太友善,希望態度及早改善,相信生意會更加興隆😊

茶位7x2

咸香黑魚子蒸燒賣 星期五特價5x2

唔係老點小漢堡28
有創意,好可愛哎😛芥醬好吃。

爆漿芝心炸蝦丸32

愛心白汁芝士蘑菇雞批29
蘑菇雞批成日食,加入🧀更正🤩

南乳炆豬手24
媽媽話調味唔錯🤣但有毛。。

七味虎皮尖椒30
辣椒不會太辣,煎得唔錯,ok惹味🤓

戚風班蘭馬拉糕24

忌廉10

2018-01-04 104 views
全部碗碟都印有餐廳的名稱。斑斕馬拉糕顏色看著怪嚇人的,其實是店裏的爆款!非常軟嫩好吃,有點小甜。鮮上肉響玲腸 $28滑碌碌既腸粉包住超脆既響玲,入面仲有彈牙既蝦肉做夾心,三重口感,十分豐富。老點點心有少少穿越時空既感覺,佢既墻上掛滿各色各樣既點心牌。
2017-12-30 286 views
同阿媽去完羅湖就搭東鐵綫去左旺角東 見到OpenRice咁多好評 即刻去試試佢😋行兩步好快就見到間野🚶🏼‍♀️入到去間野雖然有d細 但為左食好西冇所謂😤坐低會俾張點心紙📜我地就得兩個人 但係我見到所有野都勁心動 勁想試 最後叫左勁多野😹😹👅👅竹筒飯👅👅🌟蟲草花雞竹筒飯呢個我阿媽叫嘅我冇食到😂😂不過見佢食哂👌🏻$32都幾多下👌🏻👌🏻抵食👌🏻🌟新鮮肉排竹筒飯我食果個係肉排👌🏻d肉個份量都算剛好🥩飯係白飯加小小紅米飯 慢慢食會食到少少竹筒飯嘅香味😋👅👅燉湯👅👅🌟鱷魚肉准山燉豬踭呢個係星期六特定嘅湯$50幾蚊 不過好足料 好補好潤🤤👅👅點心👅👅🌟珍寶鮮蝦腸💯💯超好食🤤🤤🤤個皮又薄又滑 成隻🦐透左出黎個賣相一流🤩d蝦好爽 同恰如其分嘅鼓油👍🏻🌟師傅冬荀鮮蝦餃💯食完個蝦腸又食蝦餃😂😂蝦腸其實係驚喜d嘅🦐🦐不過不嬲鍾意食蝦餃嘅我都冇放過佢😋蝦係新鮮嘅 個皮也不錯🤤🌟咸香黑魚子蒸燒賣💯呢個係等得最耐嘅 所有野食都黎曬🤔問一問佢原來係要等d豬肉熟透🙈因為已經食得太飽la😂所以只係覺得好足料🐖🐖係好食嘅😋👅👅👅甜品👅👅👅女人食甜品係用第二個胃㗎嘛🤥呢個size真係好飽都仲食得落🤤🤤🤤仲要好靚 今次叫得兩個(
同阿媽去完羅湖就搭東鐵綫去左旺角東

👅👅👅甜品👅👅👅
女人食甜品係用第二個胃㗎嘛🤥
呢個size真係好飽都仲食得落🤤🤤🤤
仲要好靚 今次叫得兩個
(佢限制左要叫兩個以上 唔緊要啦)
⭐️⭐️⭐️因為我下次一定要試曬全部🤩🤩😤

師傅冬荀鮮蝦餃
咸香黑魚子蒸燒賣
  • 可愛四色小甜點
2017-12-26 148 views
未來老公仔要出嚟旺角睇公仔其實成日都出旺角,出到唔知食咩好🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️年紀大了,唔可以餐餐都放題🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️OpenRice 見到「老點」夜晚1盅2件都唔錯即嚟6點嚟到冇咩人見我哋拎勁多嘢,2個人都俾4人枱我哋👍🏻👍🏻👍🏻都唔少點心選擇樣樣都好想試🤤🤤🤤炸蝦丸。芝士乜乜乜代表熱辣辣好好味不過凍咗就麻麻了燒賣2粒1份。正。唔駛食咁多可以食多d款🤘🏻🤘🏻🤘🏻腐皮卷未來老公仔鍾意,佢自己食哂3件🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️黑椒牛仔骨太濃了2個飯等咗好耐,等到想走🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️不過個肉餅好彈牙好正🤤🤤🤤總結食物唔錯服務好好但出餐時間太耐
未來老公仔要出嚟旺角睇公仔
年紀大了,唔可以餐餐都放題🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
OpenRice 見到「老點」
夜晚1盅2件都唔錯
即嚟
6點嚟到冇咩人
見我哋拎勁多嘢,2個人都俾4人枱我哋👍🏻👍🏻👍🏻

都唔少點心選擇
樣樣都好想試🤤🤤🤤

炸蝦丸。芝士乜乜乜代表
熱辣辣好好味

食物唔錯
服務好好
但出餐時間太耐
2017-12-24 6983 views
好多時經過一些食點心的店铺,老公總喜歡望多兩眼,我知佢一向喜歡上茶樓飲茶,喜歡食一盅兩件,但因工作太忙沒時間,今晚經過染布房街,見到一間食點心的店舖,名叫老點,門口有多人等位,我也想試試這老點點心,順度陪陪老公嘆一盅兩件,於是我們也加入了等位行列。吾係老點小漢堡:睇到漢堡2個字,以為餡料是牛肉,原來是蝦堡,軟錦錦的包、彈牙的蝦煲、蔬菜加埋沙律醬,十分美味!師傅冬筍鮮蝦餃:我的至愛蝦餃,皮薄餡靚又大隻,彈牙蝦肉加奭口冬筍,超級好味!海蝦肉餅竹筒飯:厚身的肉餅混有海蝦,爽口彈牙,飯是用竹筒蒸,加有少量紅米,飯軟硬適中,再加入特製豉油,美味可口!珍寶鮮蝦腸:鮮蝦都好大隻,爽口彈牙,腸粉好滑!清酒雲吞雞:湯底是清酒經過烹煮不會有太大酒味,但仍可以聞得到少許清酒的香味,自家製雲吞皮薄饀靚又大粒,雞肉嫩滑,用金華火腿和原隻雞熬製2小時才完成的湯底,味道清甜帶少許酒香,很好味!如翅高湯竹笙灌湯餃:得獎之選,當然不會錯過,灌湯餃內有蝦、竹笙、魚肚等,湯底清甜,如翅有口感,美味!

珍寶鮮蝦腸:鮮蝦都好大隻,爽口彈牙,腸粉好滑!

2017-12-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Last Night Supper
  • 吾係老點小漢堡
  • 海蝦肉餅竹筒飯
2017-12-20 108 views
啊媽放假約佢去飲茶由於媽咪出旺角做massage做完大約5pm於是搵下mk邊度呢個時間有點心食多數酒樓呢個時間落場無得飲茶好彩搵到呢間以前食過一次感覺唔錯所以encore鹹香黑魚子燒賣 $20d燒賣好飽滿同食落彈牙平民小食加左黑魚子即刻矜貴左味道亦提升左粟米百花魚肚 $28魚肚口感獨特面頭d蝦膠好足料加左d蟹籽口感更多層次伴上粟米蛋白汁之後食落又滑又香相當出色XO醬蒸鳳爪 $22醬料味道超入味份量同味道都剛剛好戚風班蘭馬拉糕 $24馬拉糕超鬆軟班蘭味道唔太甜呢個唔係度度有菜心好翠綠鮮嫩高湯浸菜心 $24珍寶鮮蝦腸 $29皮好薄但材料十足腸粉好飽滿入面係大大粒蝦好真材實料鮮蝦肉餅竹筒飯肉餅好爽口滑雞竹筒飯雞肉又香又滑我地叫左竹筒飯霖住飽肚d原先只叫一個但食完覺得好好食跟住再叫多個竹筒飯係用蒸好健康啊!同埋味道相當唔錯呢度服務唔錯會不時來幫我地加茶整體我地都好滿意下次再來食過
啊媽放假約佢去飲茶

會不時來幫我地加茶

整體我地都好滿意
下次再來食過
2017-12-15 5088 views
今日難得未天黑就可以收工 一個人冇嘢做 決定食啲嘢先返屋企四五點呢啲時間食嘢真係有啲尷尬 過多幾個鐘屋企又開飯 所以我決定食點心 唔會太飽 又可以過下口癮-老點點心竹筒飯飲茶唔一定要去茶樓 來新興的點心專門店也是一個唔錯的選擇 食物款式有別於一般嘅傳統點心 心思創意十足 茶價按人頭計算 位位七蚊 無限任飲進擊的星期燉湯$52 天天不同 今日係星期四 蓮藕眉豆雞腳燉響螺天氣寒冷乾燥飲返碗燉湯進補 最適合不過 非常足料燉湯 雞腳和瘦肉燉得好林 雞腳含豐富的骨膠原 所以用雞腳來煲湯 能起美顏的功效 配合滋陰又清潤的螺頭同煲 味道更鮮甜湯水清而不油 完全冇味精 健康之選粟米百花魚肚$28食點心我最鍾意魚肚 魚肚吸哂高湯及材料嘅鮮味 咬落去非常多汁 軟綿綿上面放左彈牙嘅墨魚滑及粒粒蟹子 口感層次豐富一個人食點心 嘆靚茶 冇難度另外餐廳做緊個超級優惠 天天有不同特價食品 價錢由$1-$5 抵到爛可惜我要留肚返屋企食晚飯 所以我就冇享用呢個優惠喇留意餐廳只接受現金付款營業時間由早上十一時至凌晨2時 食宵夜都係一個唔錯嘅選擇
今日難得未天黑就可以收工 一個人冇嘢做 決定食啲嘢先返屋企

上面放左彈牙嘅墨魚滑及粒粒蟹子 口感層次豐富

一個人食點心 嘆靚茶 冇難度

可惜我要留肚返屋企食晚飯 所以我就冇享用呢個優惠喇

2017-12-11 92 views
平時我都好鐘意食點心呢類野 因為好食之外仲可以坐得耐慢慢嘆 咁我就叫左個茄子 都煮得好熟 林身 易入口 加上上碟個時熱辣辣 令我胃口大增 仲叫左個牛柏葉 好新鮮 其他點心都有叫到 都幾好食