2021-04-16 91 views
🏙又去銅鑼灣行街 搵到呢間🇮🇹意大利菜餐廳🍴$88 Set Lunch 可以揀餐湯或者沙律🥗 不過沙律就好似冇乜味 好健康好似冇沙律醬咁包埋飲品都幾抵食☕️我就嗌咗意大利🇮🇹燴飯 同加$40 轉BBQ豬肋骨(必叫)個BBQ豬肋骨真係超好食😋酸酸甜甜啲肉都好淋 好入味😆我下午去好似包場咁🤣職員態度好好 職員係講英文嘅唔識講廣東話㗎~打電話book枱都要講英文㗎~📍Lo Spazio銅鑼灣恩平道42號亨利中心7樓
🏙
又去銅鑼灣行街
搵到呢間🇮🇹意大利菜餐廳🍴$88 Set Lunch
可以揀餐湯或者沙律🥗
不過沙律就好似冇乜味
好健康好似冇沙律醬咁
包埋飲品都幾抵食☕️
我就嗌咗意大利🇮🇹燴飯
同加$40 轉BBQ豬肋骨(必叫)
個BBQ豬肋骨真係超好食😋

酸酸甜甜啲肉都好淋 好入味😆

我下午去好似包場咁🤣

職員態度好好 職員係講英文嘅
唔識講廣東話㗎~
打電話book枱都要講英文㗎~

📍Lo Spazio
銅鑼灣恩平道42號亨利中心7樓
2021-04-15 81 views
好多西餐廳都有意粉同Pizza食,但並非每間嘅味道可以好似意大利餐廳咁,所以今次同朋友約咗去意大利餐廳食飯傾偈。可惜食太飽食唔到甜品,下次一定要嚟試 tiramisu。/香烤凱撒沙律 Grilled Caesar Salad🌟羅馬生菜新鮮,加左脆脆麵包糠仲有沙律醬,好開胃。/串烤牛舌 Grilled Slow Cooked Ox Tongue🌟牛舌必食!新鮮烤好出爐,外面嗰層少少脆,但入面仲有好多肉汁好軟稔,配chipotle 醬少少辣好惹味。/火腿意大利雲吞 Parma ham Tortellini🌟平時食 spaghetti多,如果有Tortellini就一定會食。佢嘅 Tortellini 細細粒,粉皮好滑,入面嘅餡料份量啱啱好,配埋黑松露忌廉汁真係好正。/慢烤法國春雞 Show Roasted French Spring Chicken 🌟法國春雞烤焗時間啱啱好,雞皮金黃色,而且多餘嘅油已經焗走晒,食得好健康,雞肉有汁唔乾身,仲有配甜椒同青瓜。/Mixed Berry Smoothies🌟飲落好清新,一啲都唔甜,啱晒健康嘅運動人士同埋怕肥嘅女士。/Cookies And Cre

香烤凱撒沙律 Grilled Caesar Salad🌟
羅馬生菜新鮮,加左脆脆麵包糠仲有沙律醬,好開胃。

火腿意大利雲吞 Parma ham Tortellini🌟

Mixed Berry Smoothies🌟
飲落好清新,一啲都唔甜,啱晒健康嘅運動人士同埋怕肥嘅女士。

Cookies And Cream Shake🌟
曲奇奶昔夠晒邪惡,飲落去好 Creamy,仲有濃厚曲奇味,禁不住飲完一啖有一啖。
2021-04-13 70 views
今日工作好壓抑,必須食餐好好嘅,放鬆吓。嚟到銅鑼灣呢一間樓上嘅意大利餐廳。坐低就嗌左個Melon Smoothie,我個妹就要咗杯Bitbxtch。飲杯嘢冷靜下。首先頭盤就嚟個炸意大利雲吞,炸得啱啱好,又唔太油膩,好有風味,好配合我嘅Smoothie。前菜仲有田園沙律,份量都唔少㗎,有橄欖油帶出香味。主菜就有蜆肉意大利麵,比我預計之中更多蜆肉,食極都仲有,意大利麵有少少辣,味道突出。再叫多一個西冷扒,厚切,Medium rare。牛筋同肥膏分布適中,入口即溶,大廚嘅手勢真係毋庸置疑。最後甜品係Brownie Sundae ,亦都係一個高質嘅甜品,Brownie嘅朱古力香濃,每一啖都有雪糕溶喺上面,係感官上嘅一大享受。我好鍾意呢間餐廳,係放工之後,好好慰勞自己嘅一個好地方。
2021-04-13 1505 views
餐廳位於利園附近,位置便利。晚上播放著輕快的音樂,讓人吃飯也開懷一點。.香烤凱撒沙律Grilled Caesar | $98菜葉切得較大片,生菜生鮮,有煙肉粒、芝士碎及炸麵包糠粒,芝士碎半溶。先吃碟沙律🥗為整個晚飯打開序幕。阿蘭奇尼Arancini | $58挺特別的小食,一份有三粒炸波。原來起源於西西里島,把risotto與火腿撈在一起,沾上蛋漿麵包糠炸成。外面炸得夠脆,內裡的飯煙韌軟熟,沒有一點油膩感,點一些辣醬汁,更添味道。肉丸意大利麵 Sphagetti E Polpetta | $188有大約六粒肉丸,肉丸幾大粒,中間混滿了香草的味道,整個口腔充斥着香草的味道。意粉幼身十分煙韌,掛滿了蕃茄汁及香草味,蕃茄味道夠酸,而且份量十足。火腿意大利餃Tortellini Al Prosciutto Di Parma | $108有很多隻意大利小雲吞,細細隻好可愛,內饀是火腿,配料有雜菌及蕃茄仔,蕃茄仔酸甜可解膩,黑松露醬汁夠稠味道較鹹。Chocolate Shakes, Cookies & Cream shakes | $58兩杯奶昔都很大杯,味道相近,但朱古力比曲奇奶昔甜少少,奶味不
香烤凱撒沙律Grilled Caesar | $98

阿蘭奇尼Arancini | $58

兩杯奶昔都很大杯,味道相近,但朱古力比曲奇奶昔甜少少,奶味不太重,有少許冰沙,飲到最後依然味道濃郁。
2021-04-12
$274 (Dinner)
2021-04-09 54 views
久不久都想吃其他國家的菜色,意大利菜就必選這一間。Bititch $58,pineapple、rose、cranberry and lemon,菠蘿汁的味道比較重,酸酸甜甜,非常開胃。Mixed berry smoothie $58,雜莓汁味道鮮甜,不會過甜,美味可口。Portobello fritto$48,大啡菇經過炸煮之後,外表香脆,內裏保持肉汁,點些自家製的沙律醬,味道更佳。Porcini mezzelune意大利雲吞,芝士味道十足,再加上黑松露的香氣,和雲吞皮的煙煙靭靭,我甚少覺得意大利雲吞好食,不過這個雲吞,我覺得是近年最好味的其中之一。Asparago 炒蘆筍$58,蒜蓉白酒的香氣四溢,雖然是簡簡單單的一道炒蘆筍,盡顯廚師的功架。Insalata di manzo$118,燒牛肉沙律,燒牛肉帶點炭燒的香氣,不過可能過了點火,味道帶點苦澀,應該要改善一下。Grilled octopus八爪魚$128,大大條的八爪魚鬚,肉質帶點嚼勁又不會過硬,配合帶點微微辣的醬汁,非常惹味。Tiramisu$78,這道意大利甜品,甜道適中,做法正宗,為今晚的晚餐,畫上了完美的句號。
久不久都想吃其他國家的菜色,意大利菜就必選這一間。

2021-04-09 1006 views
銅鑼灣真的很多選擇,我們選了新的亨利中心做落腳決定食個簡單午餐吧!午餐有6款$88 服務員都是外國人,感覺很高級是日餐湯:南瓜忌廉湯南瓜蓉打成忌廉湯,有蕃茄和甘荀味道入口滑溜餐前沙律有小蕃茄,芝士碎,麵包粒,火煎菜,羅馬生菜,羅沙紅生菜……一個字爽口意大利黑醋,橄欖油選了比較少見一款意大利菜芝士焗雞胸(Chicken parmigiana)面層覆盖的番茄酱,和馬蘇里拉芝士好像有肉碎有點意大利肉醬味道,味道特別豐富。雞皮下的雞肉嫩嫩的,切開也白雪雪有肉汁時間控制很出色!喜歡肉的朋友放心選擇份量感覺少了點,配的是伴菜另外(Catch of the Day )烤魚朳也很驚喜,意思24小時處理的魚皮見到有小卜卜有點像炸魚皮顏色眼看面很乾脆,皮脆肉嫩!下刀時發現魚肉是軟軟的,入口魚肉很嫩滑,又沒腥味。咸咸地味道,食物沒有很濃調味料,吃到魚肉鮮味! 餐飲我們當然選意大利泡沫咖啡(Cappuccino)泡泡很豐富,咖啡味道很濃,我喜歡甜,所以加糖餐廳用黃方糖,全個午餐感覺都不錯,cp值高會再來。
銅鑼灣真的很多選擇,我們選了新的亨利中心做落腳

決定食個簡單午餐吧!

午餐有6款$88
服務員都是外國人,感覺很高級

是日餐湯:南瓜忌廉湯
南瓜忌廉湯

南瓜蓉打成忌廉湯,有蕃茄和甘荀味道
入口滑溜

餐前沙律
意大利黑醋,橄欖油
是日沙律

選了比較少見一款意大利菜
芝士焗雞胸(Chicken parmigiana)

Chicken parmigiana

面層覆盖的番茄酱,和馬蘇里拉芝士
好像有肉碎
有點意大利肉醬味道,味道特別豐富。
雞皮下的雞肉嫩嫩的,切開也白雪雪有肉汁
時間控制很出色!喜歡肉的朋友放心選擇
份量感覺少了點,配的是伴菜

catch of the Day

魚皮見到有小卜卜
有點像炸魚皮顏色
眼看面很乾脆,皮脆肉嫩!

下刀時發現魚肉是軟軟的,入口魚肉很嫩滑,又沒腥味。
咸咸地味道,食物沒有很濃調味料,吃到魚肉鮮味!

餐飲我們當然選意大利泡沫咖啡(Cappuccino)

泡沫咖啡

泡泡很豐富,咖啡味道很濃,我喜歡甜,所以加糖
餐廳用黃方糖,全個午餐感覺都不錯,cp值高會再來。
黃方糖
2021-04-08
$130 (Lunch)
南瓜忌廉湯
是日沙律
catch of the Day
泡沫咖啡
唉…可唔可以比個空間我停一停,我副偈好似好耐無停過咁,攰並唔係身體上既攰,而係精神上既攰。坦白講有時幾羨慕用勞力換取回報既工作,起碼佢地收工就收工,無需要因為份工而被精神綁架。抑或係係每個人都有一個故事,就係得個做字?係呢刻我咩都唔想諗,係「Lo · Spazio」,食完好西第二朝繼續返工…👇📌M e a t -▪ Costolette · Di Maiale - $238 ▫ 人氣招牌「香烤慢煮·豬肋骨」絕對係必試,首先要讚係份量十足,絕對夠3人share。而外皮烤得帶少少微脆,口感唔錯;裡面肉質非常腍身,好容易就切得到;加上表面既醬汁唔會太鹹,食多左都唔覺太油膩,好食。📌S e a f o o d -▪ Vongole · Saltate - $98▫ 有肉自然有海鮮,呢d基本啦,海鮮一定走唔甩「白酒蒜蓉·煮大蜆」。大廚絕對唔姑寒,蜆肉份量對得住價錢,食落新鮮無沙,非常乾淨;加上酒香味適中,唔會太重,同埋忌廉汁岩岩好,入口夠哂creamy,唔錯。📌R i s o t t o -▪ Risotto Alla · Pescatora - $158▫ 另一皇牌「海鮮墨魚汁·意大利飯」亦唔
唉…可唔可以比個空間我停一停,我副偈好似好耐無停過咁,

攰並唔係身體上既攰,而係精神上既攰。坦白講有時幾羨慕用勞力

係「Lo · Spazio」,食完好西第二朝繼續返工…👇

📌M e a t -
Costolette · Di Maiale - $238

絕對夠3人share。而外皮烤得帶少少微脆,口感唔錯;
Costolette · Di Maiale

裡面肉質非常腍身,好容易就切得到;加上表面既醬汁唔會太鹹,
食多左都唔覺太油膩,好食。

📌S e a f o o d -
Vongole · Saltate - $98

📌R i s o t t o -
Risotto Alla · Pescatora

▫ 另一皇牌「海鮮墨魚汁·意大利飯」亦唔惹少,墨魚汁鹹鮮味十足,
飯粒食落好夠咬口;配上大量海鮮,例如青口大蝦蜆肉
Risotto Alla · Pescatora

多種鮮味集合於一身,誠意之作。

📌D e  s s e r t -
T i r a m i s u - $78
T i r a m i s u

▫ 去到邊間只要食意大利菜,我都一定必點甜品Tiramisu」,
一食落層次分明,分別都食到咖啡朱古力味道;
而口感上忌廉份量唔會太多,層次豐富夠哂正宗。

📌Non · Alcoholic -
Mixed Berry · Smoothie - $58
Mixed Berry · Smoothie

▫ 用左雜莓、牛奶、Yoghurt結合而成,成杯打得夠滑,
一入口非常軟綿,雜莓味夠突出,清新怡人。
2021-04-08
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
2021-04-07 69 views
今天約了舊同事午聚,來了她的至愛餐廳Lo Spazio 共晉午餐,喜歡這裡食物不錯,座位寛敞,招呼親切。我們大約一時半到達,看完餐牌後,點了兩個午市套餐,分別是白汁什菌意大利粉,及香煎魚柳,跟餐還有餐湯或沙律,及餐飲一杯。餐廳內在環境整潔,座位寬敞沙律很新鮮,沙律菜款式多,醬汁酸咪咪兼開胃,最適合夏天食用餐湯是南瓜湯,入口很rich,濃濃的南瓜味很清甜白汁什菌意大利粉很有驚喜,意大利粉相當煙靭,加埋白汁煮,入口很有口感。什菌大大件,非常健康,值得推薦給健康素食者香煎魚柳令人回味無窮,魚皮煎得脆脆的,魚肉肉質鮮嫩,一點都沒有煮碎,可見廚師手藝不錯最後飲埋餐茶,確有大滿足的感覺啊
餐廳內在環境整潔,座位寬敞
沙律很新鮮,沙律菜款式多,醬汁酸咪咪兼開胃,最適合夏天食用
餐湯是南瓜湯,入口很rich,濃濃的南瓜味很清甜
最後飲埋餐茶,確有大滿足的感覺啊
2021-04-07
Type of Meal
Lunch
1K
2021-04-01 646 views
銅鑼灣人氣旺, 要找間意大利餐廳, 我覺得樓上舖更實際.  位於恩平道的 Lo Spazio,  是好選擇.步入餐廳,  柔和悦耳古典音樂, 意大利歌曲. 令人輕鬆減壓.侍應招呼很有禮貌, 安排入坐後, 送上開水及餐牌, 又介紹食品.  打開餐牌, 內容豐富,  食品有多款.   本來想吃牛扒,  意粉的我們, 睇完餐牌之後, 改變了主意, 想要試一試鴨飯, 同八爪魚.  點了餐..........叫飲品,  点了非酒精飲品,  仲意好飲又好睇.我選的是  Tearific (w/House tea, Apple juice,  lemon and rose sygruo) 蘋果加檸檬, 茶和瑰蜜, 帶出酸咪咪的味兒, 清涼解渴 !!朋友選的是 Menta Fresca.  Lychee Mint and Ginger Ale同樣是很大杯,  有荔枝味, 又帶少許薄荷味,  很清新.洋溢着意大利風情的前菜送到......  Caesar Salad  香烤凱撒沙律  好 fresh, 又大碟, 足夠兩人分享.    好特別是有歐州鯷魚  Boquerones ,羅馬菜新鮮爽口,  加上
叫飲品,  点了非酒精飲品,  仲意好飲又好睇.
同樣是很大杯,  有荔枝味, 又帶少許薄荷味,  很清新.
羅馬菜新鮮爽口,  加上 Parmesan 芝士,  Prosciutto 火腿,  炸麵包粒,  及自家製沙律醬, 開胃 !!
輕輕煎過的歐州鯷魚 Boquerones  保留濃郁的魚香味,  帶點鹹鹹地, 魚質吾錯.

接著 是 Small bite
Saltati Gamberi  蒜蓉牛油虎蝦
熱騰騰的小窩子,  盛滿顏色新鮮的中蝦,  浸在牛油中,  伴有多士.
蝦身已去了殼,  蝦肉滲入 了蒜片的濃香, 入口惹味, 蝦肉嫩滑爽口,  彈牙, 肉質佳,  很滋味 !

多士夠脆入口鬆化, 配上彈牙又鮮甜蝦肉,  口感豐富, 這道菜色香味齊.
Clams in White Wine  (Vongole Saltate)  白酒蒜蓉煮大蚬
蜆肉夠好肉, 份量多, 無沙.  用洋蔥, 蒜子, 香草, 白酒煮成, 酒香味濃, 蜆肉肉滑夠新鮮, 剩下的 湯仍暖, 朋友一點不浪費, 細細品嚐, 一滴不留.
Grilled Spanish Octopus (Polipetti Alla Griglia)  香烤八爪魚
富濃濃意大利風味,   主角是厚肉八爪魚,  以香草牛油烤製, 伴碟用了金黃色薯仔, 賣相亮麗.
八爪魚吃上去 好滋味,  又稔又彈牙, 肉質結實有口感,
每人半條八爪魚, 足料好食.  薯仔吸入肉汁精華, 帶出一份清甜幼滑口感, 越食越好味, 調味料的香草和汁做得很好, 吃得滿意.
Risotto Anatra 鴨肉意大利飯  Creamy Risotto and Duck Meat
鴨肉飯, 鴨肉好搶眼, 真材實料, 份量又足.
鴨肉皮煎得香, 肉質很稔又有汁, 不乾身. 無鴨騷味.
飯味道比較濃甜, 入口飯粒軟硬適中, 不會黏在一起.
甜品:  Brownie Sundae
合桃朱古力伴上雪糕球,  滋味好食, 令這度意大利餐更完美.

今次這個晚餐,  我們 選擇食物揀得好, 原汁原味, 滋味滿瀉.
餐廳 地点又方便, 食物質素真材實料, 份量足. 我們吃得好滿意.
$380 (Dinner)
  • Caesar Salad
  • Saltati Gamberi
  • Clams in White Wine
  • Grilled Spanish Octopus
  • Risotto Anatra
2021-04-01 96 views
去銅鑼灣一向較少行去恩平道那邊 (即往利園方向的斜路走), 因感覺不是商業區就是名牌商場, 但今日陪太太去取東西, 就發現途中的亨利大廈有好幾間食肆, 看過水牌再加上在大堂正中心「撫心自問」 比較想試當中一間主打意大利美式菜的餐廳,就是Lo Spazio。入到餐廳發覺環境非常開揚, 從窗口望出可飽覽銅鑼灣的環境。 我正在讚嘆環境的同時, 老婆已經點了好幾個菜, 我也不能執輸的選了餘下的。 今次就試試串烤牛舌, 脆炸蘑菇, 鴨肉意大利飯, 精選西冷和黑松露薯條。 飲品叫了Tearific及Banana Shake。Tearific 是一杯包含了紅茶,蘋果汁而帶有玫瑰味的飲品。 先突出的是茶味, 繼而湧出淡淡的蘋果和檸檬果香味, 再有玫瑰的淡甜作為每一啖的結尾。 入口舒服而且層次感十足。Banana Shake入口非常順滑, 香蕉味貫通口和鼻。 奶昔屬於厚身, 吃得出有細微果肉, 同時不會過甜。串烤牛舌大大的六件牛舌。 外表烤得非常香口, 質感卻超出預期的軟淋, 不乾身。 香料醃得非常入味, 更加豐富了牛舌的香味。脆炸蘑菇炸皮薄身鬆脆,估不到蘑菇依然保留多汁。 蘑菇本身是屬於可以做菇扒的那

Tearific

Banana Shake

串烤牛舌

脆炸蘑菇

炸皮薄身鬆脆,估不到蘑菇依然保留多汁。 蘑菇本身是屬於可以做菇扒的那種, 所以比較濃味厚身, 配上自家製的微辣沙律醬, 更添好感。

鴨肉意大利飯

今日票選的主角。 意大利飯煮得比較熟身, 亦因此令到配料和芝士更加滲入飯粒, 一啖駁一啖。 鴨胸肉肥瘦適中, 肉質非常酥軟, 沒有特別的調味, 鴨肉香味本身已能擔當大旗。 比較飽肚, 但得到我們的絕對推介。

精選西冷

看見外表的井字烤紋已經非常加分, 五成熟亦都真的做到五成熟( 坊間不少到上枱時已經過熟), 肉質粉嫩, 簡單的用鹽調味已經非常出色。 下次可以放心再試比較貴少少的其他扒類。

黑松露薯條

賣相不特別。 但仔細看下發覺每條薯條都帶有不少黑松露碎粒, 味道亦特別的濃。 喜歡黑松露的朋友不能錯過。

處於飽肚滿足的我倆立誓下次要試埋他們的甜品
2021-03-31
$275 (Dinner)
2021-04-01 43 views
疫情下恢復堂食,約了朋友到銅鑼灣的西餐廳一聚。幾年前試過Lo Spazio的lunch set感覺不錯,今次再到訪。位於銅鑼灣中心地帶,食前食後又可以行下街。今天不飲酒了,叫了兩杯mochtail. Mixed berries Smoothie & Cookie n Cream Shake,前者酸酸甜甜,清新開胃,加上乳酪和牛奶打成,啱哂做開運動的朋友,對胃是零負擔。後者邪惡,入口豐富,的確不錯。蒜蓉牛油虎蝦作餐前小食不錯,更可以把法包點上少少汁吃,更添滋味。Caesar Salad加上芝士和新鮮的羅馬生菜,點點的煙肉乾互相輝影,咸香的襯托令平凡的沙律更易入口。鴨胸意大利飯這個鴨胸輕輕煎香了,啖啖肉又香口,而且油香滲入飯粒,令意大利飯更惹味。意大利飯弄得恰到好處,濃味得來十分creamy。肉眼扒肉質鮮嫩,充滿焦香!而且配菜都好好食,尤其係意大利青瓜和青椒。Waffles with Ice Cream 窩夫有點甜,啱哂好甜之人,朱古力雪糕實在邪惡。

後者邪惡,入口豐富,的確不錯。

蒜蓉牛油虎蝦
作餐前小食不錯,更可以把法包點上少少汁吃,更添滋味。

Caesar Salad

鴨胸意大利飯

肉眼扒

Waffles with Ice Cream
窩夫有點甜,啱哂好甜之人,朱古力雪糕實在邪惡。
2021-03-28 518 views
記得上次來食是午餐嘅!這兒環境好有情調,侍應生又好有禮貌,重有音樂配搭好有情調㗎,今晚特別來食晚餐呢!串烤牛舌~$68好驚喜,原來有兩大件,好抵食呢!慢煮牛舌好淋,肉質嫩滑,配埋芥辣芥末醬,就算對牛舌麻麻,都覺得好正👍推介 意大利肉丸~$58手製兩種味嘅牛肉和豬肉配搭好特別,肉汁好軟淋,配蕃茄汁醬酸酸甜甜超正👍推介,還有件小多士 。黑松露蘑菇意大利麵~$138份量好大呀,超濃郁,黑松露味好香,配忌廉汁簡直係絕配,加埋大大塊蘑菇片和香草好creamy 😋😋香烤慢煮豬肋骨~$238有八條骨呀,好驚嚇呢!真係超大件,兩個人食真係有啲難度,未切開好似隻乳豬仔一樣,好吸引啊!肉汁好淋 好juicy 好容易切開,不過本人覺得皮面茄汁醬比較濃郁。😂配了兩杯凍飲~~Chocolate Shake朱古力奶昔~$58Mocktai~Tearific$58 配料有蘋果汁 茶 檸檬汁加玫瑰糖漿調制,真係好啱女士飲㗎。總結~~主餐與小食都一流高水準👍下次再來享受。

串烤牛舌~$68

意大利肉丸~$58

黑松露蘑菇意大利麵~$138

香烤慢煮豬肋骨~$238

配了兩杯凍飲~~

Chocolate Shake朱古力奶昔~$58

Mocktai~Tearific$58

配料有蘋果汁 茶 檸檬汁加玫瑰糖漿調制,真係好啱女士飲㗎。

總結~~

主餐與小食都一流高水準👍下次再來享受。

2021-03-23
Type of Meal
Dinner
  • 香烤慢煮豬肋骨
  • 黑松露蘑菇意大利麵
  • 意大利肉丸
  • 燒烤慢煮牛舌
  • Tearific
估唔到喺銅鑼灣,都可以食物高質,價錢好有誠意嘅意大利🇮🇹菜😋前菜🥓🧀Arancini ($58)炸得金黃色嘅波波,比Golf ball仲要大粒,外面炸得酥脆,但唔覺油膩,入面有意大利飯,芝士及Parma ham, 味道香濃,芝士拉絲🤩🍝🥟主菜Tortellini Al Prosciutto Di Parma($108)意大利粉就食得多,意大利餃子就少有。 呢款細細粒好似雲吞嘅意大利🇮🇹餃,好得意🤣,內餡係Parma ham及芝士,味道香濃。 配上自家製黑松露醬汁,濃郁且入口幼滑。Funghi Porcini E Mezzelune Al Tartufo ($118)另一款意大利🇮🇹餃,係半月形🌛,相對大隻,內餡喺牛肝菌及黑松露,脹卜卜的,一咬香味立即爆發出嚟。今次醬汁就配上酸酸甜甜的意大利蕃茄醬,份外開胃。Pollo Arrosto Lento ($138)慢烤法國春雞,外皮烤得油光閃閃,春雞肉質保留鮮嫩多汁💦,香味😌滿溢。伴碟嘅蔬菜亦新鮮爽甜。🍮甜品Creme Brûlée ($48)甜蜜蜜嘅creme brûlée ,滿有焦糖香,只係賣$48,平過出面街邊小店。🥛🥤飲品Banana

前菜
🥓🧀Arancini ($58)

🍝🥟主菜

Pollo Arrosto Lento ($138)

🍮甜品
Creme Brûlée ($48)

🥛🥤飲品
Banana Milkshake ($58)
Cookies & Cream Milkshake ($58)
環境舒適,氣氛輕鬆,食物質素高,服務態度好友善,價錢超抵😉。
  • Pollo Arrosto Lento
  • Tortellini Al Prosciutto Di Parma
  • Funghi Porcini E Mezzelune Al Tartufo
  • Creme  brûlée
聽說,這間位於銅鑼灣食廈內的意大利餐廳食物相當不錯,這一天,好一段日子沒與老婆仔好好撐檯腳的我,就決定和她來這裡吃頓豐富的西餐。這裡環境雖然不錯,但嚴格來說不算是一間 Fine Dining餐廳,不過在這裡吃過晚餐之後,我就覺得這餐廳不但食物水準甚佳,而且服務也十分好,各款菜式的價錢也很合理,絕對值得前來光顧。先來點喝的,兩口子不約而同揀了非酒精類的特色飲品。我的 Tonic Coffee($58)成份有 Espresso, Lime和 Tonic。這特色飲品味道特別,既有點酸,也有點苦,還有點甜,三種味道合而為一卻擦出了美妙的火花,十分好喝,讓我不禁由衷喜歡。老婆仔的 Manta Fresca($58)成份有 Lychee、Mint和 Ginger Ale,味道清新可喜,微甜而不過甜,我試喝了少許,也覺得不錯。「田園沙律」($68)的沙律菜新鮮,油醋汁下得份量恰可,不會太酸,健康又有益。吃過健康的沙律,來點不健康的小食,「脆炸蘑菇」($48)炸得外層酥香,但裡面的菧菇仍然濕潤多汁,蘸點開胃醬汁,味道挺好。這餐廳主要吃的是意大利菜,也點了「意大利肉丸」($58)做主菜前的另一款小食。兩
先來點喝的,兩口子不約而同揀了非酒精類的特色飲品。
這餐廳主要吃的是意大利菜,也點了「意大利肉丸」($58)做主菜前的另一款小食。兩粒脹鼓鼓的肉丸,因為我忙於拍照的緣故,我吃時已經變得稍涼,口感顯得較為硬些,但聽老婆仔說,趁熱吃的話,口感是較好的。配以兩件脆多士與濃味的蕃茄芝士醬汁,還不錯。
火腿意大利餃」($108)的意大利餃子,小巧玲瓏,細細一隻,但份量挺多,有少許巴馬火火腿做餡的餃子,味道都被濃濃的黑松露忌廉汁蓋過,香甜的味道無疑是好的,但難免較膩,不能多吃。
慢烤法國春雞」($138)的雞肉雖然都幾滑,而且也夠熱燙,不過味道偏淡,有點不足,如果味道可濃些,會較好。
最後還吃了甜品,是「提拉米蘇」($78)。這意大利經典甜品是這夜最精彩的菜式,也是我吃過的 Tiramisu中其中一道最出色的。這甜品份量不小,味道與口感也非常好,大大一件的 Tiramisu,口感濕潤不乾,蛋糕香甜軟熟,咖啡味、酒味、芝士味平衡得十分好,為這晚餐帶來喜出望外的結束。
這晚餐,我相當滿意。
$335 (Dinner)
  • Tiramisu
  • 脆炸蘑菇
  • Tonic Coffee
2021-03-17 426 views
Lo Spazio 是我喜歡的意大利小店之一,吃晚飯兩次晚餐,今次來吃午餐,也是第一次。餐廳位於超高租金的亨利大廈,而 Lo Spazio 的午餐價錢也非離地。雖然面積不大,但因為兩邊窗可讓陽光照射入店內,感覺特別舒適、開揚。Open kitchen 的設計,但抽風良好,並沒有油煙味。Lunch from $88 Menu 內共有六款午餐選擇,基本的 spaghetti /Risotto 只係$88 午餐有頭盤、主菜, 共兩個 courses 頭盤棟左沙律和餐湯各一。「沙律」滿滿吃沙律菜上只須以醋調味,更能突出沙律菜的新鮮度。餐湯 「南瓜湯」熱度十足,質感濃稠、順滑;南瓜甜度突出,超水準。Chicken parmigiana+$35大廚以正宗意大利的烹調方法炮製出 Chicken parmigiana先切開香煎去骨雞髀,看到其肉汁四溢,超吸引!但這道菜式最獨特處是用上千層麵的醬汁,鮮紅色的醬汁非常吸睛,味道也很令人十分開胃,全因為用上大量蕃茄、還有芝士、香蒜和辣醬,醬汁香濃惹味,私心推介。Catch of the day +$40西廚最拿手將魚柳香煎,大廚以當日買到得𩶘魚香煎 ,魚皮香

Lunch from $88

午餐有頭盤、主菜, 共兩個 courses

頭盤棟左沙律和餐湯各一。
「沙律」

滿滿吃沙律菜上只須以醋調味,更能突出沙律菜的新鮮度。

餐湯 「南瓜湯」

熱度十足,質感濃稠、順滑;南瓜甜度突出,超水準。

Chicken parmigiana+$35

大廚以正宗意大利的烹調方法炮製出
Chicken parmigiana

先切開香煎去骨雞髀,看到其肉汁四溢
,超吸引!

Catch of the day +$40

西廚最拿手將魚柳香煎,大廚以當日買到得𩶘魚香煎 ,魚皮香脆薄如紙,魚肉雪白細嫩可口,入口即化,最重要煎魚也沒有多餘的油份,完全展現出其出色的技巧。

這裡Tiramisu $78 是我每次必點的意式甜品

Tiramisu 隨處都有但係唔係間間整得好食又正宗。
芝士餅上鋪滿濃郁而豐厚的朱古力粉,下層是幼滑的 Mascarpone Cheese;餅底滲出Rum 酒的香醇酒香,整體甜度適中;口感濕潤入口即溶,肥都吾怕,食咗先算 。

加左$15 Cappuccino 奶泡豐富,但略欠綿密,咖啡醇香不黏,最讚是溫度足。

Latte $15

• Tiramisu