2021-07-28 632 views
最近來吃了夏日養肌再生下午茶這是跟Sulwhasoo合作,有一份護膚套裝送。下午茶包括welcome drink , scones 2件,鹹點跟甜點各4件,水果盤和飲品。Welcome drink 的ginger ale 另外可以加syrup ,非常甜。Scones 是偏脆身,牛油味偏淡的那種。鹹點很好。烤大蝦伴薑跟香草醬和鵝肝凍批配杞子合桃特別好。大蝦鮮甜,味道突出。鵝肝香滑,配搭特別。可惜甜點太甜。意式人參奶凍算不錯,不太甜。但是除了奶味,嚐不到人參味,甜味也沒有層次。環境跟服務一貫的好。
最近來吃了夏日養肌再生下午茶

這是跟Sulwhasoo合作,有一份護膚套裝送。

Scones 是偏脆身,牛油味偏淡的那種。

環境跟服務一貫的好。
$350 (Tea)
2021-07-09 614 views
今日食評有✍🏻 九龍香格里拉大酒店大堂酒廊試食指數⭐️⭐️⭐⭐店舖衛生⭐️⭐️⭐⭐侍應態度⭐️⭐⭐️⭐((每項5⭐️為滿分)) ·今期afternoon tea set同雪花秀❄️合作每份餐有一份護膚品sample送🛍·九龍香格里拉老牌大酒店環境服務絕對5星級至於食品質素都唔錯一坐定定已經送上果味soda飲品,酸酸甜甜酒店送嘅🥂🍽咸點有三款,精緻漂亮而味道也不錯🧁甜點有三款,賣相吸引又唔太甜膩Scones兩款,口感鬆化,配有果醬及奶油,正🍉🍓一盤水果,排列得美美,水果品質清甜新鮮☕️餐飲也有多款茶及咖啡選擇Waitress 好細心叮囑我不要喝decaf🤰🏻提議我喝沒有咖啡因的洋甘菊🍵讚👍🏻·每人358(再加10%)HSBC信用卡有8折優惠·599•Eat疫情下的食肆怕多人辛苦排得嚟又唔好食食外賣食到悶想岀去搵食又驚唔衛生·我哋599•Eat幫到你無論大鋪小店我哋都會盡試盡講
今日食評有✍🏻
九龍香格里拉大酒店大堂酒廊
試食指數⭐️⭐️⭐⭐
店舖衛生⭐️⭐️⭐⭐
侍應態度⭐️⭐⭐️⭐
((每項5⭐️為滿分))
今期afternoon tea set同雪花秀❄️合作
每份餐有一份護膚品sample送🛍
九龍香格里拉老牌大酒店
環境服務絕對5星級
至於食品質素都唔錯
一坐定定已經送上果味soda飲品,酸酸甜甜
酒店送嘅🥂
🍽咸點有三款,精緻漂亮而味道也不錯
🧁甜點有三款,賣相吸引又唔太甜膩
Scones兩款,口感鬆化,配有果醬及奶油,正
🍉🍓一盤水果,排列得美美,水果品質清甜新鮮
☕️餐飲也有多款茶及咖啡選擇
Waitress 好細心叮囑我不要喝decaf🤰🏻
提議我喝沒有咖啡因的洋甘菊🍵
讚👍🏻
每人358(再加10%)
HSBC信用卡有8折優惠
我哋599•Eat幫到你
無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講
2021-07-09
$358 (Tea)
2021-05-31 820 views
Staycation package 有$1000嘅dining credit,即刻就book位試下佢哋嘅Tea set個名叫做「幸福綠園」佢嘅賣相相當吸睛,一個凌空嘅鳥籠而且襯托埋碟嘅圖案真係好靚,鹹點同甜點分別有四款,唔係誇張,我覺得每一款都好好味😋每一款嘅配搭出嚟嘅味道都好夾,而且甜點裏面係夾心㗎超有層次嘅口感,重點係唔太甜啊,啱啱好,啱晒我一開頭仲驚會好甜不得不提嘅係佢嘅鬆餅,真係超級鬆軟d生果仲要特登切都好靚,真係好滿意,二個人食真係好飽,我哋嗌左一杯咖啡cappuccino同洋甘菊,咖啡有d美中不足,因為冇拉花😆但洋甘菊好好飲佢地仲要有嘢送,係一支shower wash同埋body lotion❣️成件事好抵

個名叫做「幸福綠園」佢嘅賣相相當吸睛,一個凌空嘅鳥籠
幸福綠園

每一款嘅配搭出嚟嘅味道都好夾,而且甜點裏面係夾心㗎

超有層次嘅口感,重點係唔太甜啊,啱啱好,啱晒我

一開頭仲驚會好甜

不得不提嘅係佢嘅鬆餅,真係超級鬆軟

2021-05-29 591 views
一年一度嘅生日月🙈係早排已經正式開始🙈👏🏻👏🏻朋友就book左香格里拉酒店嘅下午茶🙈人生第一次食呢類嘅貴婦下午茶🙈一入到去職員問係咪book左下午茶set之後會俾個餐牌話我地知呢個Tea set有d咩食 同揀咩飲品🙈難得食呢類下午茶🙈當然要飲熱茶🙈無諗過飲茶都甘多工具出動又茶隔又有熱水 又有茶壺🙈講番重點🙈 望到個下午茶第一時間不停打卡🙈 影靚相🙈開始真係食呢個下午茶🙈 係咪好好食呢🙈我就自己就覺得 鹹點做得比較出色但甜點就非常失色🥲 鹹點食完係想食多二件 但甜點食左一啖有想放低嘅衝動人生第一次就係試左呢間🙈不過食完有sabon體驗套裝拎番屋企試但敗筆位係sabon手部按摩分店排到1月但coupon好似去到7月@甘姐係唔會用到🙈評分環境:4.5/5 味道:3.5/5價錢:4/5 服務:3.5-4/5
一年一度嘅生日月🙈係早排已經正式開始🙈👏🏻👏🏻

味道:3.5/5
價錢:4/5
服務:3.5-4/5
2021-05-29 473 views
好耐冇去嘆tea啦😭 今次我就去九龍香格里拉酒店嘆下我一入黎, 職員就安排我坐窗口位(多謝🙏🏻), 跟住我就試佢地既有花香signature tea; 上碟個陣, 發覺賣相真係好靚鹹點我就覺得 “龍蝦伴西芹包” 夠特別, “燒鴨抹茶卷”配搭夠突出; 甜點反而係 “茉莉花茶慕絲” 味道非常清新, “薰衣草朱古力慕絲” 唔會死甜; 同其他tea set唔同既係, 佢地仲有一碟生果, 非常健康, 值得一讚雖然一位tea set偏貴, 不過勝在有鳥籠架同擺設幾有花園feel, 仲有Sabon既samples帶返屋企; 同埋窗口位有間隔, 就咁樣渡過左炎熱既下晝. 有機會下次再黎嘆tea啦!
好耐冇去嘆tea啦😭 今次我就去九龍香格里拉酒店嘆下

“幸福樂園”下午茶

龍蝦伴西芹包

茉莉花茶忌廉慕絲

薰衣草朱古力慕絲

有機會下次再黎嘆tea啦!
2021-05-20
$388 (Tea)
“幸福樂園”下午茶
茉莉花茶忌廉慕絲
我喜歡逛尖沙咀,這裡的購物點都很集中,逛完街還可以和姊妹去酒店悠閒地坐下,邊數算戰利品,邊來個靚靚下午茶。這天我們選了香格里拉的「幸福綠園」下午茶,皆因今期聯乘了護理品牌SABON,贈送沐浴油、潤膚露、手部護理券,一句「好香㗎」,就被朋友拉了進酒店。Kowloon Shangrila位於麼地道,旺中帶靜,酒店大堂富麗堂皇,貴氣十足。別家餐廳的下午茶都是放在桌上,這裡則是用鈎子懸在半空,別具特色,吃之前記得先拍一張照片留念。第一層薰衣草朱古力慕絲配香蕉蛋糕及藍莓抹茶蛋糕配白朱古力慕絲、士多啤利忌廉及可可脆餅第二層茉莉花茶忌廉伴紅桑子洛神花果凍及芒果慕絲法式檸檬餅伴柑橘果凍及香橙慕絲下午茶共有四層,頭兩層都是美侖美奐的甜品。我喜歡吃朱古力,當然不可錯過「薰衣草朱古力慕絲配香蕉蛋糕及藍莓」,裡面加了水果,感覺更輕盈;「茉莉花茶忌廉伴紅桑子洛神花果凍及芒果慕絲」也不錯,裡面是酸咪咪的果醬,入夏吃好舒服。第三層燒鴨抹茶卷龍蝦西芹伴牛油軟包慢煮三文魚醬配魚籽抹茶班㦸鹹食就更啱我口味,尤其是那「龍蝦西芹伴牛油軟包」,鮮甜的龍蝦肉加了西芹和洋蔥等,相當惹味,配軟包很好吃。第四層:水果拼盤底層是水果,西
第一層

第三層
龍蝦西芹伴牛油軟包
慢煮三文魚醬配魚籽抹茶班㦸

第四層:水果拼盤

底層是水果,西瓜太美味,朋友竟然全部吃掉沒留給我,幸好菠蘿都十分甜美多汁。
英式鬆餅

吃下午茶當然要有英式鬆餅,蘸一下果醬和奶油,大滿足。
SABON贈品:茉莉沐浴油、潤膚露、手部護理券

最後還有兩份贈品,每人一份不用爭。沐浴油「好潤㗎」,潤膚露「好香㗎」,朋友說,「你對手嚡霎霎,記得用埋張手部護理券」,哦,好的好的,馬上塞進袋裡,讓我回家慢慢試用一下。

<九龍香格里拉大酒店大堂酒廊>幸福綠園下午茶
地址:尖沙咀麼地道64號九龍香格里拉大酒店大堂
供應日期:即日至6月30日
供應時間:每日15:00-18:00
價錢:$598 / 兩位
訂座:2733 8988 或電郵至lobbylounge.ksl@shangri-la.com
2021-05-13
2021-05-10 453 views
朋友相邀下午茶,那就一於放下繁重的工作,放鬆心情,好好享受一下吧!高佻的大堂樓高兩層,耀目的水晶吊燈和意大利雲石噴泉透出高雅氣派;而大堂酒廊就位於其正中央。酒廊的另一邊廂則面對維港景緻,透過落地大玻璃觀望藍天海岸,又是另一世界。而今次的下午茶是酒店與護膚品牌「SABON」攜手合作;以其品牌最新推出的幸福綠園系列作靈感,命名為「幸福綠園」的下午茶套餐。酒店廚師團隊以水果和茶入饌,與SABON全新抹茶精萃系列裡的抹茶、茉莉、紅桑子、柑橘等清香調子互相映襯;創製出鹹點甜點各四款、加上自家烘焙的英式鬆餅、新鮮時令水果及每位一杯飲品(香格里拉招牌茶品或精選咖啡),如想奢華一點,更可額外加HKD88,享用法國凱歌皇牌香檳一杯。推出日期由即日至6月30日期間,兩位只需HKD598,另加一服務費。而每位惠顧下午茶套餐的客人,更可獲贈價值HKD160的SABON滋潤護理禮品包一份,內含嬌貴茉莉沐浴油(50毫升)、嬌貴茉莉絲滑身體乳(50毫升)各一枝,還有免費手部護理及幸福綠園身體潤膚乳液試用裝換領券一張,其實都真係幾抵。介紹完資料,就回歸食物去吧。酒店自家烘焙的英式鬆餅口感紮實,濃郁的牛油香配上清甜的果

介紹完資料,就回歸食物去吧。

酒店自家烘焙的英式鬆餅口感紮實,濃郁的牛油香配上清甜的果醬和香滑的濃縮忌廉;頗不錯。

先吃四款鹹點,包括「原種車厘茄伴意大利芝土香草醬汁」、「龍蝦伴西芹及辣沙律醬」、「燒鴨抹茶卷」及「慢煮三文魚醬配魚籽抹茶班戟」。

四款水準都唔錯,而當中兩款尤其喜歡的是「原種車厘茄伴意大利芝土香草醬汁」和「龍蝦伴西芹及辣沙律醬」。

原種車厘茄伴意大利芝土香草醬汁~
鮮甜的車厘茄和意大利芝士一向都是最佳拍檔,再加上清酸怡人的香草醬汁,清新醒胃,開首吃它便錯不了。

龍蝦伴西芹及辣沙律醬~
牛油麵包鬆軟帶酥香,龍蝦西芹鮮爽中有彈性,無論口感與味道也非常不錯,難怪好友們邊吃邊讚了。

之後當然係吃我至愛的甜品啦,有「茉莉花茶忌廉伴紅桑子洛神花果凍及芒果慕絲」、「法式檸檬餅伴柑橘果凍及香橙慕絲」、「抹茶蛋糕配白朱古力慕絲、士多啤利忌廉及可可脆餅」和「薰衣草朱古力慕絲配香蕉蛋糕及藍莓」。

「茉莉花茶忌廉伴紅桑子洛神花果凍及芒果慕絲」和「抹茶蛋糕配白朱古力慕絲、士多啤利忌廉及可可脆餅」味道都唔錯,但我就較喜歡「法式檸檬餅伴柑橘果凍及香橙慕絲」及「薰衣草朱古力慕絲配香蕉蛋糕及藍莓」。

法式檸檬餅伴柑橘果凍及香橙慕絲~
酸酸甜甜的法式檸檬餅,加上Q彈軟綿的柑橘果凍及惹味的香橙慕絲,原來真係幾夾,最緊要甜度適中,一啖放入口大細剛剛好。

薰衣草朱古力慕絲配香蕉蛋糕及藍莓~
以白朱古力做成Sabon 招牌,放在蛋糕面上,可看出廚師對這件甜品特別有信心;濃郁的朱古力外層,軟淋的香蕉蛋糕內涵,面頭綴以鮮甜的藍莓,水準果然出色,也是四款中我最喜愛的。

結尾是Fruit Platter,鮮爽的生果自是清新味蕾的佳選。

餐飲叫來了Earl Grey Tea,淡淡的香檸及柑橘香氣;消滯解膩。

九龍香格里拉大酒店大堂酒廊
地址: 尖沙咀麼地道64號九龍香格里拉大酒店大堂
電話: 27338740
2021-05-03
$330 (Tea)
  • Afternoon tea set
九龍香格里拉下午茶自從以吊掛鳥籠作擺設後,往往成了打卡的熱點,但大家可不要忽視本下午茶本身的質素都非常高。大堂高懸的水晶吊燈,別具氣派,座位闊落而空間感強烈,而所用的瓷器,更是典雅瑰麗。對上一次到訪,已經有一段日子,同行的Y食友亦移居楓葉國,未知何時可以再聚?今次當然有新攪作,酒店方面推出季節聯乘《SABON》限定 "Blissful Green'  Afternoon Tea Set「幸福綠園」下午茶套餐(兩位HK$598 / 一位HK$388)每日下午3時至6時供應。由5月3日到6月30日期間, 客人可以獲送價值$160的SABON滋潤護理禮品一份,當中包括了茉莉沐浴油與、茉莉絲滑身體乳及手部護理潤膚乳液。整個下午茶就擺放在旁邊的吊籠上,而所設計的美點是以水果及茶入饌。Freshly baked scones served with fruit preserves and clotted cream英式鬆餅配果醬和濃縮忌廉鬆餅食過好多次,心中亦有個底,但以今次尤其出色,雖然影相花了不少時間,但拎上手仍感到微溫,原味及提子味是基本,各自塗上果醬及Clotted Cream,質地鬆軟可

英式鬆餅配果醬和濃縮忌廉

鬆餅食過好多次,心中亦有個底,但以今次尤其出色,雖然影相花了不少時間,但拎上手仍感到微溫,原味及提子味是基本,各自塗上果醬及Clotted Cream,質地鬆軟可口,毫無死實感覺,再呷一口茶,好好享受的一刻。
Savouries  鹹點

Barbecued duck matcha roll

燒鴨抹茶卷

帶濃烈的中國風,燒鴨有「香宮」背景,味道自然出色,而且不再單調,其實下午茶都可以變化多端。
Slow-cooked salmon rillettes with caviar and matcha pancake

慢煮三文魚醬配魚籽抹茶班戟

質感香甜幼滑,放上魚籽令口感更佳。
Maine lobster and celery with spicy mayo

龍蝦伴西芹及辣沙律醬

味道清新爽朗,西芹份量啱啱好,絕不會搶味,辣沙律醬更是挑起了食慾,最難得是軟包非常軟熟,由賣相到食味都無可挑剔。
Heirloom cherry tomato with baby mozzarella cheese pesto

原種車厘茄伴意大利芝土香草醬汁

Mozzarella切得小巧,正好一口一件,陣陣芝士餘香在舌尖徘徊,車厘茄的微酸,正好起了平衡作用,真是絕配。
Sweets 甜點

Jasmine tea cream with raspberry hibiscus jelly, praline feuilletine and mango mouss

茉莉花茶忌廉伴紅桑子洛神花果凍及芒果慕絲

個人超喜歡慕絲入口即化,綿若無物的感覺,在甜美的茉莉花茶忌廉內,是令人驚喜的紅桑子洛神花果凍,可以說是整個下午茶最欣賞的甜點。
Matcha tea financier with Ivory Madagascar mousse, strawberry cremeux and cocoa nib sable

抹茶蛋糕配白朱古力慕絲、士多啤利忌廉及可可脆餅

論賣相以這個最萌,甜度亦輕盈,連埋置底的可可脆餅一齊食,滋味無窮。
Lavender chantilly with chocolate mousse, banana génoise and fresh blueberry

薰衣草朱古力慕絲配香蕉蛋糕及藍莓

放上了聯乘品牌《SABON》的白朱古力牌,令主題更呼之欲出,薰衣草的香味好突出,幾顆新鮮藍莓不是點綴,而是令味道更平均,甜品師在甜點上的確花了不少心思。
Lemon breton with lemon curd, citrus jelly and orange blossom mousse

法式檸檬餅伴柑橘果凍及香橙慕絲

同樣是慕絲,但以檸檬、柑橘及香橙三款同類水果的結合,入口氣味清新怡人,感覺煥然一新。
Fruit platter

水果拼盤

在享用甜美的dessert後,送上的水果拼盤同樣豐富,有菠蘿、西瓜、蜜瓜、草莓及藍莓,甜酸夾雜,正好消弭了甜膩的感覺。

Each guest can choose one cup of tea or coffee:

每位客人可選擇一杯精選茶品或咖啡:

Tea Selection : English Breakfast /  Earl Grey /  Darjeeling / Camomile / Peppermint / Shangri-La Signature Blend/ Lost Horizon/  Nuwata Eliya, Lovers Leap Estate / Dimbula, Somerset Estate/Uva, St. James Estate / Himalayan, Shangri-La Estate / Assam, Cherideo Purbat Estate Freshly Brewed
Coffee : Black/ Latte / Cappuccino / Mocha / Espresso

茶:英式早餐/伯爵/大吉嶺/洋甘菊/薄荷/香格里拉精選名茶/香格里拉特選名茶/努沃勒埃利耶茶「愛之躍茶園」/汀不拉茶「薩默塞特茶園」/烏雅茶「聖雅各茶園」/喜馬拉雅山「香格里拉茶園」/阿薩姆茶

咖啡:香濃咖啡/牛奶咖啡/ 意式泡沫咖啡/巧克力咖啡/特濃咖啡
可不是說笑,茶類選擇差不多有20種,當中仲有不少是難得一見,但自己始終最愛 Earl Grey,那朕佛手柑的香氣,令人心曠神怡,勞累與煩惱都彷彿隨之而消失,下午茶所帶來的,就是這個悠閒放電的空間!

若然想來點酒意,可以另加$88,來一杯法國凱歌皇牌香檳,亦是一個上佳選擇。
2021-05-01 626 views
兩個星期前才到過九龍香格里拉酒店過週末,冇諗過咁快又返嚟。 無辦法,因為可以以全港第一個媒體為大家介紹呢個全新嘅季節聯乘SABON限定「幸福綠園」下午茶,值得再來和朋友過一個寫意下午。 好少特別介紹下午茶afternoon tea,但通常聯乘品牌都會提起對下午茶嘅興趣,碰巧係太太喜歡嘅以色列品牌SABON,更加沒有不去的理由。 始終唔係少女,我對下午茶嘅認識真係唔算多,都唔知道呢度鼎鼎大名嘅鳥籠原來咁出名,望住海景,係呢個咁舒適嘅環境,的確唔錯,而且今次嘅Tea set都幾好食。 最開心嘅係每個下午茶套餐客人可以獲送滋潤護理禮包一份,有一支茉莉沐浴油同埋茉莉絲body milk,仲有免費手部護理嘅潤膚乳液試用裝換領券一張。 講番野食,一定最欣賞鹹點,龍蝦西芹伴牛油軟包,非常之出色,呢排佢哋嘅bakery紅透全港咁出色,你已經可以想像到個牛油軟包幾好食。 另外慢煮三文魚醬配魚籽抹茶班戟都好特別,魚籽嘅鮮味配上柔軟嘅慢煮三文魚,絕對唔係平時硬梆梆嘅班戟可以比較。 燒鴨抹茶卷,配搭有趣,我自己幾鐘意,不過前者出色得多。 車厘茄伴意大利芝士香草醬
兩個星期前才到過九龍香格里拉酒店過週末,冇諗過咁快又返嚟。
燒鴨抹茶卷,配搭有趣,我自己幾鐘意,不過前者出色得多。
車厘茄伴意大利芝士香草醬汁就非常開胃,我建議先食,食錯左次序,相對會失色左。
甜點也不輸蝕,茉莉花茶忌廉半紅桑子洛神花果凍同芒果慕絲,都係靚得來味道都唔錯。
相對法式檸檬餅伴柑橘果凍及香橙慕絲就水準正常,不過女士就一定喜歡。
點題作薰衣草朱古力慕絲配香蕉蛋糕及藍莓係我最鍾意嘅甜品之一。另外,抹茶蛋糕配白朱古力慕絲都幾可愛,又係好得人歡心的味道。 當然不能錯過英式酥餅,自家烘焙又點可以錯過。最重要係呢度嘅下午茶會有一份新鮮時令水果作結尾,同之前食過嘅所有下午茶對比,呢度的確有少少分別,細心少少同豐富少少。
飲品方面,當然可以選擇咖啡或一系列香格里拉招牌茶品,如果有興致加$88已經可以飲杯法國香檳。
以下午茶來講,都幾深刻,有興趣記得快d訂。
九龍香格里拉大酒店大堂酒廊 尖沙咀麼地道64號九龍香格里拉大酒店大堂
2021-04-30
2021-04-01 431 views
尖沙咀嘅酒店high tea基本上都食過哂,但唔知點解禁耐都未嚟過呢間high tea,可能係地點唔算太近火車站地鐵站之類掛,不過唔緊要,剛好有朋友生日,即管打去試試,打去訂位原本係waiting list,隔咗一陣就回覆番有位去到有窗口位坐,可以睇埋街景,不過其實都唔算太靚嘅街景,只係望到出面啲人行嚟行去咁嘢食嚟到,我哋嗌咗個high tea set同埋西班牙炸魚薯角,啲炸魚熱辣辣,雖然炸燶咗少少,但都好好味High tea set攞嚟之前,佢哋會放個懸垂架響枱隔離,再擺三碟食物上去,都係一般款式咁,有咸有甜,鬆餅之類,最攪笑係居然有一碟係生果,因為high tea set包括埋生果又真係好少見服務幾好,個個好有禮貌,唔駛叫埋嚟都識加水執嘢

,因為high tea set包括埋生果又真係好少見

服務幾好,個個好有禮貌,唔駛叫埋嚟都識加水執嘢
Type of Meal
Tea
2021-03-11 448 views
早前係網上睇到九龍香格里拉酒店與護膚品牌Crabtree & Evelyn 聯合推出的「Dare to be different 下午茶」嘅相,覺得好靚😍於是便相約朋友一同前來感受😂酒店大堂酒廊嘅環境很舒適,我哋被安排坐係落地大玻璃旁,可以面對維港,真係不失為與好友談天說地的好地方👍🏻再加上Tea Set以鳥籠形式呈現,配埋黃色的花朵,掛在一旁,令人耳目一新🥰👉 英式鬆餅配自家制果醬及忌廉鬆餅的保暖程度還不錯,吃起來很鬆化👍🏻自家制的雜莓果醬很足料,與鬆餅配搭很好🥰相反忌廉就有啲失色🥺👉 甜點🔸玫瑰荔枝忌廉配朱古力酥餅及紅桑梅糖🔸檸檬草奶凍酥餅配芒果慕絲及香橙啫喱🔸蘋果薑味慕絲配蘋果及佛手柑蛋糕🔸雲呢拿玫瑰味馬卡龍配紅桑梅及玫瑰花—色彩好鮮艷奪目,突顯了護膚品牌的皇牌味道😂甜點嘅賣相亦很精緻,適合打卡,個人覺得味道可能都偏甜😅但創意滿分💯👉 鹹點🔸香茅椰子雞卷🔸鴨肝配薑及杞子醬🔸茉莉花味鮮蝦配車厘茄及水牛芝士🔸香辣帶子他他配薑及佛手柑醬—鹹點的味道自己覺得不過不失,配搭俾我好「花園」的感覺,與甜點相映成趣,一齊配搭出鳥語花香的感覺😜總括來說,個人覺得食物未至於很突出😅但環境、食物賣相和

👉 英式鬆餅配自家制果醬及忌廉

🔸香茅椰子雞卷
🔸鴨肝配薑及杞子醬
🔸茉莉花味鮮蝦配車厘茄及水牛芝士
🔸香辣帶子他他配薑及佛手柑醬
總括來說,個人覺得食物未至於很突出😅但環境、食物賣相和創意都係值得加分嘅,亦很適合打卡😜呢個主題嘅下午茶供應到今個月31日,每個set仲會送Crabtree & Evelyn嘅小禮物🎁
𝐾𝑜𝑤𝑙𝑜𝑜𝑛 𝑆ℎ𝑎𝑛𝑔𝑟𝑖-𝑙𝑎 𝑥 𝐶𝑟𝑎𝑏𝑡𝑟𝑒𝑒 & 𝐸𝑣𝑒𝑙𝑦𝑛 推出【𝔻𝕒𝕣𝕖 𝕋𝕠 𝔹𝕖 𝔻𝕚𝕗𝕗𝕖𝕣𝕖𝕟𝕥】𝔸𝕗𝕥𝕖𝕣𝕟𝕠𝕠𝕟 𝕋𝕖𝕒 𝕊𝕖𝕥 ☕️($638 + 10% for two person)作為香港數一數二嘅五星級大酒店九龍香格里拉酒店嘅Afternoon Tea Set 無論食物質素、環境、性價比、服務都係高質之選👍🏻二月到三月推出全新下午茶餐牌聯乘英國護膚品牌Crabtree & Evelyn創作超有驚喜🤩Tea Set一概包括鹹點4款 + 甜點4款 + 鬆餅4件 + 咖啡/茶出色既係竟然能以𝐶𝑟𝑎𝑏𝑡𝑟𝑒𝑒 & 𝐸𝑣𝑒𝑙𝑦𝑛嘅皇牌系列為創作靈感圍繞『玫瑰、蘋果、佛手柑、果莓、椰子、香茅』為主題✔️食物賣相 - 鮮艷亮麗好有驚喜✔️味道質素 - 多元化每款都各有特色✔️創意度 - 接近💯、由熱情既東南亞去到浪漫玫瑰園✔️環境裝潢 - 一邊歎茶一邊欣賞醉人海景🌊✔️舒適度 - 寬躺闊落有梳化位慢慢嘆✔️服務分 - 到位殷勤、有禮貌、經常加熱水整體來講CP值非常高食物嘅賣相同味道好有驚喜Lobby Lounge舒適開揚加上古典優雅既裝飾環境配以傳統三層下午茶鳥籠層架影吓
($638 + 10% for two person)

作為香港數一數二嘅五星級大酒店
九龍香格里拉酒店嘅Afternoon Tea Set
無論食物質素、環境、性價比、服務都係高質之選👍🏻
二月到三月推出全新下午茶餐牌
圍繞『玫瑰、蘋果、佛手柑、果莓、椰子、香茅』為主題

✔️食物賣相 - 鮮艷亮麗好有驚喜
✔️味道質素 - 多元化每款都各有特色
✔️創意度 - 接近💯、由熱情既東南亞去到浪漫玫瑰園
✔️環境裝潢 - 一邊歎茶一邊欣賞醉人海景🌊
✔️舒適度 - 寬躺闊落有梳化位慢慢嘆
✔️服務分 - 到位殷勤、有禮貌、經常加熱水

整體來講CP值非常高
食物嘅賣相同味道好有驚喜
Lobby Lounge舒適開揚加上古典優雅既裝飾環境
配以傳統三層下午茶鳥籠層架
影吓相、嘆住下午茶望吓海景
真正享受下午既悠閒時光

供應期有兩個月可以選擇2月1日至3月31日3pm - 6pm
每份套餐仲附送𝐶𝑟𝑎𝑏𝑡𝑟𝑒𝑒 & 𝐸𝑣𝑒𝑙𝑦𝑛經典皇牌產品體驗禮物包一份同網店85折優惠券💰
岩哂滿足作為輕熟女定時護膚嘅需要
  • Afternoon tea set
2021-02-15 486 views
臨過年之前諗住嚟食個下午茶,香格里拉呢個Tea set不嬲都想試好耐,佢今次咁啱同Crabtree合作緊,所以價錢會貴啲,平日都要$638兩位+10%,但如果你有恒生信用卡會有8折成個tea set就係咁靚😂,用個雀籠裝住,打卡一流。平時啲下午茶多數三層,佢另外多咗一層就係裝時令生果,咁你食完咁多甜野可以清下腸胃鹹點多數係啲麵包底,上邊有唔同嘅配料,例如鴨肝同d雞咁。咁多件我覺得鴨肝係最好食嘅甜品就係啲慕絲類嘅嘢多,其中我覺得粉紅色個玫瑰荔枝忌廉係最好食呢個scone要讚下,上到嚟仲熱辣辣,用毛巾包住又可以保溫,啲cream好夠硬,又夠濃郁士多啤梨果醬就係正常嘢食咗兩件都有啲飽飽地,要飲啖茶消濟😙,下面呢個係喜馬拉雅山香格里拉茶園,諗住難得嚟到梗係唔好試平時飲到嗰啲茶,試吓啲特別野😌😌呢個有清清地,茶葉味都幾香因為同crabtree合作,每一台食下午茶嘅客人都會收到一個紙袋,入邊係佢嘅潤手相,一張八五折券,仲有一個香水仔咁嘅嘢,冇得揀味道,但係兩個人拎得一份都唔知點分😂不過望返個環境又真係幾好,佢啲梳化又真係好闊落,仲好軟熟😌😌枱同枱之間嘅距離好夠,私隱好夠另外,可以book枱嘅時候要

afternoon  tea  set

士多啤梨果醬就係正常嘢
scone

另外,可以book枱嘅時候要求窗邊位,坐落會好舒服,望住過海同埋啲樹食感覺一流😚😚
2021-02-09
$280 (Tea)
Credit Card Offers
afternoon  tea  set
scone
一看到九龍香格里拉的下午茶主題「Dare To Be Different 拒絕平庸」就覺得好喜歡,這讓我想起了張國榮的歌曲《我》,是的,有點自我,不過好型!我就是我,獨一無二,或許我很古怪,但我喜歡自己,and... I'm Dare To Be Different!起了這麼型格的下午茶名字,原來是因為聯乘了Crabtree & Evelyn,配合了他們的產品系列主題:Evelyn Rose系列 - 拒絕平庸的玫瑰Crabtree系列 - 包容率真的蘋果和佛手柑The Gardeners系列 - 擁抱自然的巴西苺和枸杞Bali系列 - 香茅、椰子和檀香木而大廚也就巧妙地,將玫瑰、蘋果、佛手柑、紅莓、香茅、椰子等等,融入了下午茶美食之中,一同來看看完整餐單:「Dare To Be Different 拒絕平庸」下午茶<鹹點>香茅椰子雞卷鴨肝配薑及杞子醬茉莉花茶味鮮蝦配車厘茄及水牛芝士香辣帶子他他配薑及佛手柑醬<甜點>玫瑰荔枝忌廉配朱古力酥餅及紅桑梅糖檸檬草奶凍酥餅配芒果慕絲及香橙啫喱蘋果薑味慕絲配蘋果及佛手柑蛋糕雲呢拿玫瑰味馬卡龍配紅桑梅及玫瑰花<

Evelyn Rose系列 - 拒絕平庸的玫瑰
Crabtree系列 - 包容率真的蘋果和佛手柑
The Gardeners系列 - 擁抱自然的巴西苺和枸杞
Bali系列 - 香茅、椰子和檀香木

<鹹點>

香茅椰子雞卷
鴨肝配薑及杞子醬
茉莉花茶味鮮蝦配車厘茄及水牛芝士
香辣帶子他他配薑及佛手柑醬

鹹點之中,我最喜愛是帶子他他,一來自己喜歡吃帶子,二來加入了薑和佛手柑等元素,辣辣的甜甜的,感覺十分清新!此外,鴨肝也是我的all time favourite,這裡也做得軟滑,配多士一流!
玫瑰荔枝忌廉配朱古力酥餅及紅桑梅糖
蘋果薑味慕絲配蘋果及佛手柑蛋糕
雲呢拿玫瑰味馬卡龍配紅桑梅及玫瑰花
檸檬草奶凍酥餅配芒果慕絲及香橙啫喱

甜品選擇更是色彩繽紛、琳瑯滿目。推薦「雲呢拿玫瑰味馬卡龍」,一來造型好立體、顏色搶眼,二來我喜歡她有慕絲、馬卡龍等多重口感,吃起來更開心!
精選時令水果
英式鬆餅配自家製果醬及忌廉
飲品
小禮品
吃完下午茶,別忘記拿Crabtree & Evelyn禮物包,裡面有護手霜、香水和85折購物券,是我每天都會用到的呢,真好!

<Dare to be Different 下午茶>
地址:九龍尖沙咀東麼地道64號九龍香格里拉大酒店大堂酒廊
訂座:2733 8988 / lobbylounge.ksl@shangri-la.com
供應日期:即日至3月31日,每天15:00-18:00
價錢:$638/兩位用
2021-02-04
                又到聖誕,又到聖誕⋯⋯一年一度既聖誕節又黎啦,係肺炎疫情下仍無礙母親帶我地去尖沙咀睇燈飾既興奮心情⋯⋯咁係去睇燈飾之前我地就隨意去左香格里拉度食lunch先。入到去,都真係算少人,大堂café唔洗等就有位坐,yay!一般黎講就應該係佢個tea set最抵食,但呀媽話因為最近食得多tea set好多糖好多澱粉冇興趣叫,於是我地就叫番普通單點既正餐lu。                我叫左個龍蝦肉喇沙湯麵,上到黎,哇~真係冇欺場喎!好大碗XD!有蝦有魚蛋有蛋有豆卜有半隻龍蝦~跟住張櫈又好好坐坐下坐下會坐到想瞓著果D⋯⋯唯一美中不足就係等餐等左好耐成半個鐘都有,其他野都幾正!

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)