又到聖誕,又到聖誕⋯⋯一年一度既聖誕節又黎啦,係肺炎疫情下仍無礙母親帶我地去尖沙咀睇燈飾既興奮心情⋯⋯咁係去睇燈飾之前我地就隨意去左香格里拉度食lunch先。入到去,都真係算少人,大堂café唔洗等就有位坐,yay!一般黎講就應該係佢個tea set最抵食,但呀媽話因為最近食得多tea set好多糖好多澱粉冇興趣叫,於是我地就叫番普通單點既正餐lu。                我叫左個龍蝦肉喇沙湯麵,上到黎,哇~真係冇欺場喎!好大碗XD!有蝦有魚蛋有蛋有豆卜有半隻龍蝦~跟住張櫈又好好坐坐下坐下會坐到想瞓著果D⋯⋯唯一美中不足就係等餐等左好耐成半個鐘都有,其他野都幾正!

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2020-12-13 611 views
每個table所set嘅area都好大 坐得好舒服 唔會覺得好迫 同fd傾計傾好relax👍👍鹹點同甜點都好好味!!甜點唔會係個d死甜 會配撘其他配料 加上餅底夠鬆脆 好味😍🥰🥰鹹點都好高質 尤其是個鴨肝唔會好重口味👍🥰🥰

鹹點同甜點都好好味!!

鹹點都好高質 尤其是個鴨肝唔會好重口味👍🥰🥰

2020-12-13
Celebration
Birthday
2020-12-12 753 views
用鳥籠serve嘅下午茶,仲要每兩位有一份Darphin護膚品送,性價比超高。下午茶精髓除咗咖啡/茶之外,個人覺得個scone都好重要。原本對哩間餐廳嘅食物質素無咩期待嘅,因為佢唔算出名;老實講係覺得有得食有得拎好抵,所以抱住一試無防嘅心態嚟幫襯嘅。點知,一試佢個scone好有驚喜喎。其實scone唔係咩特別嘢,但可能就係普通嘢先最考廚房嘅功力啦。哩度個scone好味嘅,夠牛油香,唔油而且外脆内鬆化;個jam同clotted cream都好味,配埋食好完滿。其他咸甜點都好味。原本諗住哩個價錢仲有嘢送應該唔好抱太大期望同咁高要求,但試過之後覺得佢交足貨,性價比高。就算唔再做聯營優惠,都會再嚟呀。個咖啡都好飲,真係一個不錯嘅下午茶選擇。

個咖啡都好飲,真係一個不錯嘅下午茶選擇。
吊住嘅鳥籠下午茶餐
咖啡
Scones
咖啡
2020-12-08 265 views
下午茶主題係「鳥語」,同一般三層既下午茶,佢特別在於個鳥籠,每一張枱都有個鳥籠,而且枱與枱之間空間好大,坐得好舒服😌九龍香格里拉酒店下午茶每過一排就會改食物,今次我地去食既時候,頭兩層係甜點,第三層係鹹點,最底層係水果,stone 另外上,而茶我地叫左伯爵茶🍵頂層小蛋撻好食,第二層朱古力蛋糕好純,好濃郁朱古力味,第三層我最中意個煙三文魚,最底層既水果全部都好甜,而stone 都好鬆化,唔會好乾,好好食

2020-09-30
2020-11-26 306 views
非常精緻嘅英式下午茶,用坐地架吊起三層架下午茶,估唔到味道都好食!果然係一分錢一分貨,對得住個價錢😋鹹點係每一樣野都好食,用料上乘,黑松露三文魚更加出色。龍蝦帶子都唔錯甜點方面蛋糕都唔會太甜,啱晒我呢啲唔太鍾意甜食嘅人。鬆餅我就覺得麻麻,整體感覺比較乾,同埋都真係幾飽肚~茶方面大部份其實都係紅茶,要加糖或者奶先至冇咁苦。下午茶由三點到六點,可以要求窗邊位,望住過海慢慢嘆~記得提早訂啦,用匯豐卡依家仲有八折~

甜點方面蛋糕都唔會太甜,啱晒我呢啲唔太鍾意甜食嘅人。

鬆餅我就覺得麻麻,整體感覺比較乾,同埋都真係幾飽肚~

茶方面大部份其實都係紅茶,要加糖或者奶先至冇咁苦。

2020-11-12 327 views
朋友生日去食high tea..預早book位,雖然得兩個人,staff 好好咁安排左我地坐窗邊位😍😍😍望著維港食Tea係開心D嘅🥰🥰staff 挪個tea黎,會先放係個鳥籠入面,先滿足港女的影相慾望🙈我地影完,再自己挪返落來,好似有d無謂但又幾有儀式感👍港女係受嘅😂咸點有帶子、鵝肝、煙三文魚配餅乾、青瓜等,配合得幾好,唔會覺得膩,感覺咸點少左D,甜品唔會太甜,個蛋糕是所有甜品中最好食嘅😋😋廚師最聰明是提供一碟莓,無論食完咸點定係甜點,可以隨時fresh一下。另外,要讚下個鬆餅,外面脆裡面軟熟!最後食完滿足到個肚之餘,可以同朋友仔分sample,成餐Tea完美👍
2020-11-04
$330 (Tea)
Celebration
Birthday
  • Afternoon tea set
2020-11-11 238 views
今日同朋友去到香格里拉酒店食下午茶,今次嘅主題係花香果樣,環境同服務都非常好,食物嘅外觀一流,味道方面,鹹點同埋鬆餅都做得好好,但係甜點方面略嫌太甜,但係全部都食得出花香味👍🏻👍🏻
3點鐘來個 High Tea 啦喂☕️~同姊妹一齊去左香格里拉酒店吃下午茶,今個下午茶揉合了花果主題,所以名為花香果漾下午茶🌼,而且聯乘了法國護膚品牌Darphin。以Darphin皇牌產品-全效舒緩鎮靜精華為創作靈感,下午茶加入了牡丹、山楂和洋甘菊等花植元素,配合各種時令食材入饌,每款甜點和鹹點都散發出誘人的香味,忍不住要馬上品嚐啦😋。鳥籠懸垂至天花板的設計,繞著黃色花串襯托出優雅的風格。先來香橙鬆餅,配上芬芳的玫瑰果醬或者軟滑的英式式奶油,每一口淡淡的橙香,帶來鬆軟、經典的滋味。鹹點有香煎帶子配薰衣草、檸檬及蜂蜜/ 柑橘醃三文魚配香草/ 鴨肝凍配山楂及車厘子醬/ 洋甘菊浸龍蝦配橄欖油魚子醬,顏色繽紛多彩,每一件做得很精緻,特別喜歡這個洋甘菊浸龍蝦配橄欖油魚子醬,龍蝦肉滲出淺淺的洋甘菊香味,怡人撲鼻。甜點有雲呢拿忌廉配洋甘菊凍/ 荔枝玫瑰慕絲配蛋白/ 香橙泡芙/ 杏仁海綿蛋糕配茉莉花忌廉及山梅子醬。每款都結合了花的元素,讓味蕾吃花,也仿如置身於花園當中。最讚這個荔枝玫瑰慕絲配蛋白,荔枝與玫瑰很搭,配上頂層的蛋白,軟綿綿得好像白雲朵。還有三粒特別口味的朱古力,包括山楂牛奶朱古力、黑草莓朱
3點鐘來個 High Tea 啦喂☕️~

還有三粒特別口味的朱古力,包括山楂牛奶朱古力、黑草莓朱古力和洋甘菊朱古力,入口即溶,朱古力味好濃郁。

牛油蛋糕配草莓果醬及牡丹花,整個蛋糕充滿少女味道,粉紅外表裡面是牛油蛋糕和草莓果醬,表面的牡丹花是食用花,真的把花吃到肚子裏呢!

品嚐完精緻的甜點鹹點,吃點水果解膩一下,最底下一層是新鮮的莓果配上紫羅蘭,莓果蘊含維生素與抗氧成分,對女士肌膚保養很有好處。

至於下午茶是配兩杯飲品的,有不同的茶和咖啡,我後悔沒有選擇茶,偏偏爽直地點了凍檸檬茶,糖水可以自己添加。朋友則點了熱咖啡☕️,郁香撲鼻。

品嚐完這麼精緻的下午茶後,臨走時亦獲贈了限量Darphin皇牌護膚體驗套裝,包括全效舒緩鎮靜精華(5ml)、洋甘菊修護精華油(4ml)及花梨木精油潔面凝霜(5ml),秋天用來滋養肌膚最適合不過啦!下午茶至到11月尾,約埋姊妹去 High Tea 啦👭🥂。
2020-10-18 580 views
🌺獨家限定 Darphin 花香果漾下午茶☕️在網上看到這個鳥籠四層架下午茶好吸引😍 剛好友人話想high tea就即刻book,咁啱佢又做緊個限定Darphin推廣送一set護膚體驗裝🍴食物🍴1️⃣鹹點分別有4款,特別喜歡是✨香煎帶子配薰衣草及洋甘菊浸龍蝦配魚子醬✨還有2款是柑橘醃三文魚味道也不錯,但鴨肝凍個人不太喜歡個味道😂2️⃣有2層是同一樣的甜點,4款甜點都唔會好甜膩,而且味道都唔錯😍朱古力就有3款「山楂牛奶」,「黑草苺朱古力」,「洋甘菊柚子朱古力」,甜點比鹹點更有驚喜❣️3️⃣鬆餅很鬆軟,凍左都唔會硬,配上玫瑰果醬/英式奶油。4️⃣飲品有十多款選擇,選了職員介紹的喜馬拉雅山「香格里拉茶園」茶味是較濃。💥環境💥在酒店的大堂酒廊枱與枱距離很濶,而且椅子都比較大,坐得好舒服👍🏻4人的話可以book窗邊位置,可以近d望到海景。💥服務💥職員唔多,都有禮貌同會主動加茶,如果有多些笑容就更好。(5❤️為滿)食物:❤️❤️❤️❤️環境:❤️❤️❤️服務:❤️❤️❤️
🌺獨家限定 Darphin 花香果漾下午茶☕️

🍴食物🍴

3️⃣鬆餅很鬆軟,凍左都唔會硬,配上玫瑰果醬/英式奶油。

💥環境💥

💥服務💥
職員唔多,都有禮貌同會主動加茶,如果有多些笑容就更好。

(5❤️為滿)
食物:❤️❤️❤️❤️
環境:❤️❤️❤️
服務:❤️❤️❤️
2020-10-11 447 views
今日跟媽媽去左歎下午茶扮貴婦🙈呢個係香格里拉聯乘法國護膚品牌Darphin的tea set,下午茶層架好靚,有花花圍住,仲要係吊喺度,真係忍唔住要不停影相。小咸點精緻,款式好味,龍蝦、帶子、鵝肝、三文魚都有齊。甜點都好食,主要係清新果味和茶味,不會太膩。有個靚靚粉紅花花蛋糕有玻璃盒裝住,好精緻,我們太飽的關係就連同scone一齊pack了回家慢慢嘆。

小咸點精緻,款式好味,龍蝦、帶子、鵝肝、三文魚都有齊。
九龍香格里拉大堂酒廊的下午茶走傳統路線,以「鳥。語」作為主題。每個座位都有一個鳥籠,真係幾特別。座位大以舒服😌,枱與枱之間都算有距離,好適合黎談天説香地😂。每個一排,餐單就會更改,鬆餅非常鬆軟,有原味及提子味,佢個鵝肝伴伯爵醬味道濃郁,非常好味。沒有覺得難吃的甜點,全都不錯,茶也好濃,我朋友就叫左Earl Grey,我就覺得好苦,我叫左Latte,好正常,仲期待佢會有拉花。最近HSBC VISA 信用卡付款就20%off 😆😆

最近HSBC VISA 信用卡付款就20%off 😆😆
1K
Since most of us are working at weekdays, we usually can enjoy Afternoon Tea at weekends only.  Lobby Lounge here started their Evening high tea where we can enjoy it after work. You also get to try their ice-cream mooncakes in this set.So following my mishap last time at Lobby Lounge, it has been almost a year before I came here again. All the services of the other restaurants at Shangri-la were great this year so I came back again. This time the service was much better.It is served with their
It is served with their signature bird cage. The savories came first. I like this set menu as there are much more savory items compared to the usual sets.

The best item of the cold savory would be the foie gras. It was not overwhelming and the fig and peach on top balanced out the flavors. The Beef puff was my favorite hot savory with the light pastry outside and the pepper giving it some extra flavor.
The ginger panna cotta only had a hint of ginger flavor to it. I would have liked it to be a bit stronger though maybe they worry not everyone likes the strong flavors of ginger.
For the mooncakes, it was a tad below my expectations. The outer layer was a bit too dense and thick. The milk tea flavor stood out but the lychee flavor was a bit underwhelming.

Overall, it was a pleasant experience though I hope they can improve their mooncakes a bit.
2020-09-02
$350 (Tea)
2020-07-15 2144 views
公司迫6月底前清假,於是約班好姊妹high tea. 左揀右揀終於定左今日到尖東九龍香格里拉酒店內的lobby lounge 樂聚廊。九龍香格里拉酒店有多年歴史,水晶吊燈、花紋地氈……裝潢依然充滿八十年代的味道。lobby lounge 樂聚廊 就在lobby,幸好座落玻璃窗旁可以看到維港景色,環境寧靜舒適非常適合High Tea.今期lobby lounge 以Summer Berries 「鳥·語」為主題的下午茶,每set $498/2位。做緊HSBC 75折,平均每位2百,性價比高。以「鳥·語」為主題的下午茶,用上鳥籠呈上。鳥籠有四層,下面面兩層為鹹點,上面兩層是甜點,賣相吸引!鹹點方面有四款:首先是煙鴨胸肉伴鮮莓及墨西哥薄餅卷羊芝士鮮莓。【墨西哥薄餅卷羊芝士鮮莓】厚厚的羊芝士用墨西哥薄餅夾住好似漢堡包,上面放上鮮莓添加色彩。用羊芝士味道濃郁不是每個人都接受,我們五個人當中就只有我及另一位能夠把它整件吞下。相信餐廳為了減輕羊芝士羊羶味,用上墨西哥薄餅及鮮莓去中和和羊叠羶味。未放入口已經嗅到羊羶,放入口羊羶味同樣強烈,這個味道雖然強烈但比牛奶製製成的芝士香而且入口滑溜,味道在口中留
今期lobby lounge 以Summer Berries 「鳥·語」為主題的下午茶每set $498/2位。做緊HSBC 75折,平均每位2百,性價比高。
鹹點方面有四款:首先是煙鴨胸肉伴鮮莓墨西哥薄餅卷羊芝士鮮莓
墨西哥薄餅卷羊芝士鮮莓】厚厚的羊芝士用墨西哥薄餅夾住好似漢堡包,上面放上鮮莓添加色彩。用羊芝士味道濃郁不是每個人都接受,我們五個人當中就只有我及另一位能夠把它整件吞下。相信餐廳為了減輕羊芝士羊羶味,用上墨西哥薄餅及鮮莓去中和和羊叠羶味。未放入口已經嗅到羊羶,放入口羊羶味同樣強烈,這個味道雖然強烈但比牛奶製製成的芝士香而且入口滑溜,味道在口中留下一段時間。沒有想像中難接受,反而有少少喜歡上這羊芝士。
【煙鴨胸肉伴鮮莓】在法包上放了兩片鴨胸肉……相比下這個鹹點比較平凡。只有那朵菊花有些吸引,因為每款食品都加上鮮莓……唯有這款食物有些分別。
然後是香煎帶子伴鮮莓烤鰻魚川崎醬和鮮莓
接著的兩個鹹點以海鮮作點綴,首先這個【香煎帶子伴鮮莓】帶子外面煎香灑上香草,不容易看出是帶子呢!技巧地擺放加上顏色鮮豔的草莓,賣相吸引。只是帶子味道清淡,就連味道上都不似是帶子呢!
【烤鰻魚川崎醬和鮮莓】相比下這個鹹點不論賣相及味道都非常明顯地是鰻魚。但賣相又不及帶子般漂漂亮,而且草莓及鰻魚不太匹配……似乎味道及賣相只可以二選一。
西式甜點有四款:首先是石榴馬卡龍鮮黑莓撻
然後是紅加倫蛋糕朱古力薄脆配軟朱古力
相比鹹點,甜點款式比較失色。只能夠說每款甜點表面上加上草莓去配合主題,但實際只是馬卡龍、撻、cup cake 都是大路的甜點,沒有那個甜點留下深刻印象。唯一值得一提就是這個朱古力甜點,中間的朱古力入口香又滑溜、甜而不膩。另外新鮮水果拼盤及鬆餅分開放在枱上。每款鹹點及甜點,每人只有一件。反而這個鬆餅每人有兩件。鬆餅焗得不夠渾圓挺身而且外表不太均一,先塗上奶油再塗上果醬,咬下時外層鬆酥,中心柔軟,不入口牛油香,食完兩件已經非常飽腹。
最後當然食這個水果併質盤清清口中的甜味。每款水果鮮甜美味,最受歡迎的食物。
五款咖啡及十多款味種的茶葉供客人選擇,茶葉種類不是平常品嚐的而且名字又長又特別,好似烏雅茶、汀不拉茶……
筆者揀了喜馬拉亞山「香格里拉茶圓」,自問不懂懂得品茶,覺得這個茶香味濃,不錯!酒店裝潢老土,但勝在梳化分隔遠可以同好友好好傾談high tea。由3点坐到差不多7点,沒有趕客人埋單。不過服務有些失望,開始時我們5位但竟然只落了2位單。中間又想侍應幫忙加水,但我們好像變成透明人完全看不到我們,就算見到我們又轉頭又忘記了。最後埋單又由5位變得7位……真係失望。
2020-06-01
$210 (Tea)
Dining Offer
Credit Card Offers
尖東下午茶一向很喜歡這裏的afternoon tea ,味道好;環境優雅舒適。每次來都覺得很舒服。下午茶有原味scone , 葡萄scone 。Scone 是我最喜歡的下午茶甜品。這裡做得不錯,軟軟的、但是不會太鬆散。如果再新鮮一點,暖暖的吃會更好。鹹點有:鰻魚、帶子、芝士、鴨肉面包。味道都很好。只是芝士太重味,不是人人可以接受。甜點有:macaroon 、朱古力餅、野莓撻、忌廉小蛋糕。還有不同的水果。甜點味道跟分量都很好。因為是夏天雜莓主題,都加入雜莓,味道不會過甜。整體很滿意。
尖東下午茶

下午茶有原味scone , 葡萄scone 。
Scone 是我最喜歡的下午茶甜品。這裡做得不錯,
軟軟的、但是不會太鬆散。
如果再新鮮一點,暖暖的吃會更好。

鹹點有:鰻魚、帶子、芝士、鴨肉面包。
味道都很好。只是芝士太重味,不是人人可以接受。

甜點有:macaroon 、朱古力餅、野莓撻、忌廉小蛋糕。

還有不同的水果。

整體很滿意。
  • Afternoon tea set
位於尖沙咀的九龍香格里拉大酒店,有一間有提供傳統的英式下午茶的咖啡廳。最近因疫情關係,酒店推出不少優惠,加上四月有數日公眾假期,沒得去旅行唯有在香港吃吃吃喝喝,所以馬上相約好朋友一齊來試試啦。九龍香格里拉大酒店,只有去過其他姊妹酒店,感覺上這間酒店較具歷史,更有傳統大酒店的氣派哦。The Lounge 設在大堂,佔地廣闊,環境寬敞,感覺寫意,是跟閏密和好友渡過下午的好地方。餐桌之間不會擠迫,談天說地也不會別人聽到啦。[ 鳥。語 ] 情迷芒果下午茶 $498/2位供應時間: 星期一至日 下午2時半後。以芒果為主題的鳥語下午茶,層架非常漂亮,值得相機食先,好好拍個照哦。包括: 四款鹹點、四款甜點、英式鬆餅和水果拼盤。四款鹹點,包括: 芒果鴨肝凍、芒果蝦沙律配合桃多士、香煎帶子伴芒果沙沙醬、燒牛肉拌芒果及芝麻。鹹食方面,色彩繽紛,賣相吸引哦。每一種小多士的味道都令人有驚喜,件件好吃,件件有質素呢。鴨肝凍的肝味濃郁,質感幼滑。燒牛肉多士味濃,而香煎帶子多士,則是我的最愛。帶子煎香,厚肉肥美,好好吃哦。四款甜點,包括: 芒果撻、芒果焦糖棒、芒果萢芙、朱古力慕絲蛋糕。甜品方面,品質同樣令人滿意。雲
位於尖沙咀的九龍香格里拉大酒店
,有一間有提供傳統的英式下午茶的咖啡廳。

,更有傳統大酒店的氣派哦。

[ 鳥。語 ] 情迷芒果下午茶 $498/2位

供應時間: 星期一至日 下午2時半後。

以芒果為主題的鳥語下午茶,層架非常漂亮

四款鹹點

,厚肉肥美,好好吃哦。

四款甜點
,包括: 芒果撻、芒果焦糖棒、芒果萢芙、朱古力慕絲蛋糕。

甜品方面,品質同樣令人滿意。雲尼拿忌廉芒果撻,雲尼拿味重而濃,內裡有芒果夾心,很不錯。芒果焦糖棒會較為甜膩,因為內餡是焦糖夾心哦。芒果萢芙是傳統的修女萢芙造型
,賣相很吸引呢。而當中最好吃的是朱古力慕絲蛋糕,朱古力味道超濃
,入口滑溜,放上金箔更有高貴感覺。

每人有兩件鬆餅
,分別是原味和提子口味,可配上奶油和自家製藍莓醬。鬆餅偏向濕潤口感,不會過乾哦。
2020-05-01