2004-11-26 12 views
D同事就我去買芝麻榚,大家不約而同都提議o黎呢度食,早幾日在金華食過菠蘿包,雖然我規定自已一個禮拜只食一次菠蘿包,但o黎到邊有可能唔食先得,一直都覺得呢度D菠蘿包最好食,好香鳳梨酥味,細細個食一個真係唔多夠喉,同金華簡直係兩回事。雞批亦是我至愛,不過我只食皮唔食餡,因為個皮又香牛油味又好鬆化。再叫碟滑蛋叉燒飯share食,果然係滑蛋喎,叉燒都知佢係來貨,但都好食好大塊,可能好耐冇食過飯,覺得d飯好香飯味。最唔得係我另一同事叫碗魚片粥,水汪汪好稀,佢仲話好重味精味。
D同事就我去買芝麻榚,大家不約而同都提議o黎呢度食,
2004-11-19 8 views
傳說中蛇竇舊址響上海灘果個位波蘿包同茶啡就例牌掂不過D 伙記都幾惡下.......
傳說中蛇竇舊址響上海灘果個位
波蘿包同茶啡就例牌掂
不過D 伙記都幾惡下.......
2004-10-14 5 views
今次想試下堂食, 一碗餐腸麵, 半圓型既餐肉同腸仔都係得一件, 味道ok, 應該唔會係貪平而入埋d下等貨.麵雖然唔係出前一丁, 好少可食到雜嘜牌都仍然滿意既公仔麵, 可能佢煮得唔耐, 較硬身, 唔會淋pet pet. 如果佢加左出前一丁果包粉, 都應該一樣咁好味. 不過佢既湯底就好淡.跟餐既菜蜜好鬼甜, 唔香西洋菜味
跟餐既菜蜜好鬼甜, 唔香西洋菜味
2004-10-11 12 views
趕住番工前都要入黎買個聽聞真係有菠蘿味既菠蘿包.第一啖咬落去, 陣味好似一樣野, 原來係鳳梨蘇既味道, 好得意.不過個皮就唔係好脆, 而且包唔夠軟熟, 好實心.但都可接受.另外, 亦都不忘什批. 今次熱辣辣咁食, 嘩, 個皮鬆化到好似食緊蘇皮咁呀.不過一次過食兩樣野真係好鬼飽, 咁飽都係9蚊雞真係又平又正
趕住番工前都要入黎買個聽聞真係有菠蘿味既菠蘿包.
不過個皮就唔係好脆, 而且包唔夠軟熟, 好實心.
但都可接受.

不過一次過食兩樣野真係好鬼飽, 咁飽都係9蚊雞真係又平又正
2004-10-08 10 views
尋日個雞批實在好好味, 所以放工特登走過黎試另一個同樣好評的什批.不過可能太夜已經閂左個烘爐, 個批再唔係暖笠笠. 但仍然無損個批既味道(可能熱左會更好味)佢個外型好似一個好大個的棋子餅, 撻皮都一樣好香好好味, 又唔會好厚食到好漏.裡面有大大粒午餐肉啦, 烚蛋大約四分一隻, 青豆就得一粒.個人認為好味過雞批, 因為少左雞批白色杰杰地既漿(<--唔鍾意食雞批既原因), 午餐肉好香.
裡面有大大粒午餐肉啦, 烚蛋大約四分一隻, 青豆就得一粒.
2004-10-07 15 views
俾個爐熱住, 所以五點買都仲係暖暖地.個皮好香牛油味, 但又唔會好油好漏. 裡面亦都真係見到雞肉火腿, 不過仍然都會有一圍白色軟淋淋到到買雞批都會見到既物體(唔知係咪醬黎架呢其實). 不過佢做得比其他地方出色, 唔會有陣怪味.
俾個爐熱住, 所以五點買都仲係暖暖地.
2004-10-05 17 views
食左幾餐即磨咖啡早餐,都係時候支持番本地創作,今朝就來飲番鴛鴦。蛇竇朝早八點鐘,已經很多人,似乎都有唔少early bird的。勞動階層、西裝友、OL共冶一爐,又播緊無線新聞,想體驗本地風情就最好不過。早餐有中式有西式,不過我還是叫例牌的,一杯熱鴛鴦走糖同菠蘿包。這裡麵包標明全日新鮮出爐,所以都未試過在這裡吃過不熱的麵包。菠蘿包體積不算大,但吃落味道有特色,椰蓉酥皮脆是指定動作,麵包結實,咬落有牛油味及淡淡的菠蘿味道。如果喜歡吃菠蘿包的話,一定要試一試樂香園。熱鴛鴦亦不錯,朝早飲杯,比什麼鬼佬咖啡亦毫不遜色。埋單13蚊,係抵食的。
埋單13蚊,係抵食的。
2004-08-25 15 views
樂香園雞批真係好好食,但每次6點過後就快買完。佢皮好鬆化,雞肉好實在,好有口感,外層好香牛油味。什批亦好特別,其他地方沒有見過,內有午餐肉,青豆,細細個,食左唔滯,不妨一試,而且佢有個暖爐熱住,熱熱地,好味。大家不妨去試下,若果要買雞批要早些少,因為好快買晒,什批就比較少人買,不過一樣好味。

2004-08-23 14 views
我地兩個星期六兩點鐘左右去到, 果然有好多上班一族, 大多order $20 碟頭飯, 但係睇落麻麻, 反而d包餅幾靚, 我地叫左...咖哩角($6)--等於我地平時食o既咖哩批, 不過好驚喜, 牛肉味濃, 鬆化.什批($6)--外型好比巨型皮蛋酥, 個皮好薄好脆, 一咬即碎, 裹面有午餐肉同蛋, 連阿叔都話lee個係佢地鎮店之寶, 值得推介.蛋牛治($11)--烘底唔加錢, 但味道一般, 餡料薄如紙, 不試也罷.臨走時見到收銀機旁o既架放滿麵包, 幾靚, 下次記住買黎當早餐先...hehehehe

2004-05-26 1 views
味道不錯...但印像好似早餐只得好小東西吃,得一些包類...沒有一般吃開的.....不過好好味....
2004-05-26 6 views
今天天氣好, 不出來走走確是浪費了.今天又再出來中環練功, 見不太餓, 往樂香園試試個雞批, 上次巳嘗過$18 下午茶, 是餐旦面+咖啡, 那個面真是頂呱呱, 吃過無數快餐湯面, 不是林patpat, 就是煮得不夠熟/熱,比起小妹自煮的還差, (幹嗎還要拿錢給他袋?)面煮得適中, 吃到最後一口也不是林的, 還有那片餐肉, 邊邊還是趣趣的, 但旦對我來說生了一點, 下次記得要反旦, 咖啡也對我來說也較"o肯", 不知下次可要求加點咕嗎? 那可變成了mocha 吧!說回那個雞批, 在外頭吃的總是吃得把外皮掉在肉腿上,不知是否應讚他們弄得太鬆化?! 但樂香園制的, 確是實實在在,夠香而不油, 內裹的只有是雞, 不會給你發現到一些不知名的東東. 加杯華田$16, 茶室來說,叫做不錯的了.
今天天氣好, 不出來走走確是浪費了.
2004-05-21 0 views
更正, sorry! 按錯制post 錯, 以下評分不計數! (此食評只作更正用途)
更正, sorry! 按錯制post 錯,
以下評分不計數! (此食評只作更正用途)
2004-05-09 0 views
原本想去樂香園食菠蘿飽, 點知又係星期日休息, 跟住行左去擺花街, 見到有人係門口, 唔使問實係泰昌, 正想緊唔知食o麥, 不如買兩個沙翁($3.5 個)頂住先, 上手不熱, 但相信是即日制的, 有口感, 不是"泡" 的, 但食時覺有dd 油味, 我以前(巳是一年前了) 曾在大埔稻香食過, 不油, 還有少少旦香味, 我覺得稻香仲好食d, 可惜食過一次之後, 佢地唔再出呢款點心了.
2003-08-07 27 views
地方懷舊﹐食物好味道。暖暖地食仲好味2年前試過打冷﹐一般O者
地方懷舊﹐食物好味道。
暖暖地食仲好味
2年前試過打冷﹐一般O者
2003-08-06 4 views
真係好懷念依到d菠蘿飽,好耐都未o黎過,佢d菠蘿飽仍然保持水準,今次試埋什批,個皮好香又鬆化,lunch只係食個飽和同事share食個批都飽咯。
真係好懷念依到d菠蘿飽,
好耐都未o黎過,
佢d菠蘿飽仍然保持水準,
今次試埋什批,個皮好香又鬆化,
lunch只係食個飽和同事share食個批都飽咯。