2023-02-14
喺荔枝角咁耐,聽過唔少餐廳大名,但就真係未必食過晒,呢間樂天對正條大馬路,基本上大大個招牌連對面巴士站都望得清清楚楚,無論朝早定晏晝都一定有長長人龍排隊。之前一早就望過menu睇中XO醬豬頸肉炒河,但入到黎見到是日午餐有咕嚕肉、白汁魚柳焗飯之類,睇字就吸引,但望望周圍,個咕嚕肉啲汁螢光到嚇死人,同頹飯無分別,我就諗呢度逢係例餐嘅嘢應該都唔會有心機整,所以最後考慮咗十幾分鐘,都係叫返XO醬豬頸肉炒河😅好彩冇信錯自己直覺,雖然河粉係好油,咁正常度度乾炒牛肉都係油架啦,但啲豬頸肉真係入晒XO醬濃味,真真正正咸香惹味,不停咀爵都仲食到濃味,唔會話咬幾啖已經冇晒味食擦膠咁。不過,我相信呢度唔會大部分野都合格,真係要小心衡量、推敲同睇食評先唔會中伏(因為簡單如沙嗲豬頸肉麵常餐,啲所謂沙嗲已經少到喊,同其他茶記完全無得比,但又貴過人地,咁可能基於作為配菜嘅炒蛋係來自日本掛)