2022-10-11 343 views
奶茶好出色👍🏻蕃茄湯底好濃👍🏻不過唔建議配米粉,因為好快索晒啲湯😹個餐仲有奶油脆豬同炒蛋,飽到上心口😂雪糕紅豆冰🍨雪糕係雲尼拿味😋溝埋紅豆冰好好飲🤤好懷舊的味道🥹
奶茶好出色👍🏻
蕃茄湯底好濃👍🏻不過唔建議配米粉,因為好快索晒啲湯😹
個餐仲有奶油脆豬同炒蛋,飽到上心口😂
雪糕紅豆冰🍨
雪糕係雲尼拿味😋溝埋紅豆冰好好飲🤤好懷舊的味道🥹
最近九龍城老牌餅店豪華結業消息瘋傳🌀引起不少人惋惜並重遊,想不到事況峰迴路轉變成不結業卻重新包裝品牌,有待重開才知情況🤭今天來九龍城卻是到訪另一家老店,位於市政大樓3樓的樂園茶檔,名頭早已紅遍港九新界🔥因有發哥和蔡瀾加持,蔡生更贈了墨寶就是掛在店面的『勝過鮑參翅肚』,平日下午到訪也要等約10分鐘才有位入座一看菜單就見洋洋灑灑列有數十樣美食📋主要也是茶餐廳食物如快餐飯類、炸豬/雞扒、鑊氣炒米、麥皮麵包和馳名西多士,而且不設套餐,點飲品相當肉痛💰點了沙爹牛肉西多士($35) ,不消5分鐘就上檯😍熱氣騰騰又炸得金黃香脆,每部份也是金黃誘人,炸得很平均,有牛油和糖漿,驟眼看和普通西多士無甚差別😁一切開就見內有乾坤,juicy的沙爹牛流出來了😋單吃外邊就已經合格,因為外脆內軟,香口又甜先拔頭籌,加上內裏調味恰好的牛肉就更上一層樓

2022-10-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$35 (Tea)
2022-10-04 1510 views
承接尋日個po 第一次黎到樂園無開到過幾日再黎過就食到啦.ᐟ‪‪‬男朋友自稱為沙嗲牛hunter咁今次就趁九龍城街市重建之前一訪係熟食中心略有名氣既樂園( ˶ˊᵕˋ)੭我地叫左一個沙嗲牛麵同一個炸豬扒沙嗲牛汁蛋撈丁沙嗲汁係我男朋友喜歡既模樣質地濃厚 同湯底混為一體牛肉雖然欣賞佢無乸過但errrr 好鞋啊|ω・)所以我地覺得叫撈丁仲開心雖然睇相睇唔出但沙嗲汁包住每條麵 麻油食先自己加唔洗額外加已經有我食麵一定要有既煎蛋炸豬扒都係無乸過但口感唔柴 唔錯喎( ͡° ͜ʖ ͡°)炸漿亦唔太厚 係調味偏咸少少最後叫左新出品 lotus餅乾西多士( •̀֊•́ ) ̖́-佢本身沙嗲牛/阿華田西多士引黎唔少人試但我對lotus餅實在無抵抗力.ᐟ‪‪‬原本慢慢切仲拍片以為佢會流心係無既 就係實在既lotus醬面頭有完整既餅乾同餅碎完全滿足我lotus餅愛好者(˙𐃷˙)唔洗額外加牛油/糖漿都夠哂味西多士本身都好食 幾鬆軟~如果一場黎到 記得搵貓店長say hi啊₍˄·͈༝·͈˄₎ฅ˒˒✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Follow @lastbitematters for more
承接尋日個po 第一次黎到樂園無開到

我地叫左一個沙嗲牛麵同一個炸豬扒沙嗲牛汁蛋撈丁
沙嗲汁係我男朋友喜歡既模樣
質地濃厚 同湯底混為一體
牛肉雖然欣賞佢無乸過
但errrr 好鞋啊|ω・)
所以我地覺得叫撈丁仲開心
雖然睇相睇唔出
但沙嗲汁包住每條麵 麻油食先自己加
唔洗額外加已經有我食麵一定要有既煎蛋
炸豬扒都係無乸過
但口感唔柴 唔錯喎( ͡° ͜ʖ ͡°)
炸漿亦唔太厚 係調味偏咸少少

佢本身沙嗲牛/阿華田西多士引黎唔少人試
但我對lotus餅實在無抵抗力.ᐟ‪‪‬
原本慢慢切仲拍片以為佢會流心
係無既 就係實在既lotus醬
面頭有完整既餅乾同餅碎
完全滿足我lotus餅愛好者(˙𐃷˙)
唔洗額外加牛油/糖漿都夠哂味
西多士本身都好食 幾鬆軟~

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2022-10-01 315 views
九龍城人氣沙嗲牛肉西多士!唔少朋友推介過呢個邪惡西多士,一直都想試下佢。過左lunch time時間人唔多,仲有得食 🤓。🧈沙嗲牛肉多士🍞-好特別的組合,出奇地夾-炸得好脆,無油溢味-沙嗲牛肉係比較碎,調味較咸-食左一半都幾膩🐔炸雞扒公仔面🍜-雞扒好大件,炸得好脆-正常茶餐廳味邪惡西多士可以一試,但建議兩個人去share👫另外都有推介炒米粉下次可以試吓。留意就係要早啲嚟啦,呢間好早閂門😌

🧈沙嗲牛肉多士🍞
-好特別的組合,出奇地夾
-炸得好脆,無油溢味
-沙嗲牛肉係比較碎,調味較咸
-食左一半都幾膩

🐔炸雞扒公仔面🍜
-雞扒好大件,炸得好脆
-正常茶餐廳味

留意就係要早啲嚟啦,呢間好早閂門😌
$50 (Tea)
2022-09-28 277 views
明明係寫3:15收工,有兩次嚟到2:30都冇得食。今日,28/9/22,星期三,又突然話休息一天,嚟到先知。三次都係專登出嚟,冇一次食到,我放棄了。佢啲嘢係好食,但係開門時間咁寸嘴,食唔食都罷啦。我都專登唔買星期六日嚟食,平日去,三次都失敗。可能佢真係唔休做啦。九龍城咁多嘢食,大家都唔一定要食佢囉。

2022-09-19 593 views
星期六到九龍城買餸,順便來這裡吃午餐,想不到門外排了長長的人龍,真係有打退堂鼓的衝動;但一場嚟到,無理由空手而回吧。等了差不多40分鐘才排到,離關門時間也不多,嗱嗱臨立即叫嘢食,叫了炸豬扒米、辣菜脯肉碎蛋米、熱奶茶、奶茶紅豆冰及阿華田醬西多士。炸豬扒米即叫即煮,米粉煙韌有口感,豬扒外層撲上粉漿後再炸,形成外脆內有肉香,幾好;可惜米粉上了很久也不見炸豬扒到,到豬扒到時,米粉已開始變淋及變凍,時間上完全夾唔上。辣菜脯肉碎蛋米返而唔錯,老婆也大讚好食;熱奶茶香滑有茶香;奶茶紅豆冰及阿華田醬西多士就比較普通,不叫也唔會可惜。#炸豬扒米 $32 #辣菜脯肉碎蛋米 $34#熱奶茶 $21 #奶茶紅豆冰 $27#阿華田醬西多士 $36#樂園地址: 九龍城九龍城市政大廈3樓6號舖電話: 23823367

炸豬扒米

地址: 九龍城九龍城市政大廈3樓6號舖
電話: 23823367
2022-09-17
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$75 (Lunch)
炸豬扒米
米粉
辣菜脯肉碎蛋米
  • 炸豬扒米粉
2022-09-16 247 views
終於都食齊曬 樂園D西多士🤣肉鬆西多士之前試過 沙爹牛西多就放入面今次肉鬆就放表面同我想印象有出入🤔🤨表面 肉鬆糖醬先到西多士切開先 知入面有花生醬😉入口鬆軟之後食到鹹鹹地(肉鬆)邊有D脆脆地 應該係肉鬆被糖醬 沾住左最後有一點點既花生醬鹹味出黎😉結: 試曬所有 樂園既西多覺得 樂園係 西多士 方面做得比較(同樣賣西多士) 好👍🏻因為 不同款既 西多都做到 外脆內軟👏🏻其他店就 死實/只有脆面我會 推介必食既🤩👍🏻沙爹牛西多士肉鬆西多士#肉鬆西多士#樂園
終於都食齊曬 樂園D西多士🤣

糖醬
先到西多士
切開先 知入面有花生醬😉

入口鬆軟
之後食到鹹鹹地(肉鬆)
邊有D脆脆地 應該係肉鬆被糖醬 沾住左

肉鬆西多士

#肉鬆西多士

• 肉鬆西多士
2022-09-15 437 views
週末的早上應該是我熟睡的時間, 被老婆徵召去吃樂園的早餐, 在極度眼瞓的情況下, 這裏濃烈的奶茶就是提神的妙品. 樂園的三寳應該是西多士, 沙嗲牛肉和雪菜肉絲炒米. 當中的沙嗲牛肉西多士將兩種名作結合起來, 多士炸得金黃, 濃甜的奶醬與內裡充滿花生香味的沙嗲牛肉結合起來, 除了鹹甜合璧外, 花生香味另外有吃花生醬西多士的感覺, 多重味覺衝擊能以三十元品嚐到, 難怪蔡瀾先生也說”更勝鮑參翅肚”就是. 除了製作沙嗲牛肉外, 如此香濃的沙嗲醬, 用來撈出前一丁也是一絕.另一道西多士是阿華田西多士, 除了內裡的阿華田醬外, 上面也有大量的阿華田脆脆, 同樣是甜到膩而且極之邪惡的早餐, 口感對比相當不錯, 只是味道上我有點受不了. 雪菜炒米粉反而深得我心, 平時吃湯米粉或炆火粉多, 今次反而有驚喜. 米粉炒得夠乾身, 又夠鑊氣. 雪菜本身的鹹甜味, 提供自然的調味, 沒有臊味, 反而令其味道上的濃淡更為恰到好處, 不用再加太多其他調味, 味道更為自然.Lok Yuen is one of the best HK style cafe in the town. With the French to

Lok Yuen is one of the best HK style cafe in the town. With the French toast, satay sauce and fried rice vermicelli with preserved vegetable, she can easily conquest my wife who called me wake up in the early morning of weekend. The French taste with satay beef is funny in taste and the fried rice vermicelli is excellent in texture.

位於九龍城街市內「樂園」既邪惡名物必定係沙嗲牛肉,連貼地既發哥都係常客.茶記永遠係香港人既comfort food,簡單食物,簡單配搭,但味道並不簡單.開得早收得早,大約中午2-3點就會收檔,想食就記得早d起身過嚟試喇!***⭐️沙嗲牛肉西多士(鹹)表面炸得金黃香脆帶甜,切開後,內裏鹹香既沙嗲牛肉傾瀉而出,沙嗲味極濃。雖然又甜又鹹,但味道出奇地合襯⭐️阿華田醬西多士 (甜)面層脆脆係阿華田粒粒,口感脆卜卜,內層夾心就係阿華田流心醬,甜到入心🍹奶茶紅豆冰奶茶配紅豆,相當有趣既配搭。奶茶濃滑得來苦中帶甘,紅豆入口甘甜起沙,為苦澀既奶茶增添一份甜美口感***💰預算: 人均約HK$50
***
⭐️沙嗲牛肉西多士(鹹)

⭐️阿華田醬西多士 (甜)
🍹奶茶紅豆冰
***
💰預算: 人均約HK$50
2022-08-19 2506 views
上星期六黎就大排隊大約有15-20人🥴🙈今次星期五黎一黎就入得🤣咁大家識做啦原本今次想試 紅豆西多士不過換左menu得反阿華田脆脆西多阿華田脆脆西多 $36上面有朱古力脆脆➕練奶有食緊穀類早餐既feel(feel到有少少琳左)西多都啦脆口,中間既包就琳少少濕身內涵呢 就係榛子醬咬落去有D爆醬既感覺👍🏻當然多DD就會更正🥲之前食過一間 都係咁組合呢間完勝 因為真係食到 榛子醬個西多做到多脆 內軟鴛鴦紅豆冰 $27之前呢間就飲過 熱奶茶覺得基本 有水準👌🏻一般鴛鴦都不多不少 偏苦不過今次 整合左可能➕埋 紅豆冰 又ok鴛鴦味出,紅豆 琳身又有少少咁多甜組合得 剛好👌🏻👏🏻蓮花焦糖餅醬西多面今次就有餅碎➕整件餅西多質感同其他一樣中間就 有焦糖醬呢個組合不錯上面既碎又脆既口感➕西多脆口➕中間甜度高既焦糖 中和👌🏻🤨結 : 食品 暫時除左原味(花生醬),肉鬆個人 沙爹牛西多(no.1)👍🏻🎉之後 阿華田脆脆西多➕ 焦糖西多 (平分)飲品熱奶茶 (no.1)#阿華田脆脆西多#鴛鴦紅豆冰#蓮花焦糖餅醬西多#樂園
上星期六黎就大排隊

不過換左menu
得反阿華田脆脆西多

阿華田脆脆西多 $36
上面有朱古力脆脆➕練奶
有食緊穀類早餐既feel(feel到有少少琳左)
西多都啦脆口,中間既包就琳少少濕身
內涵呢 就係榛子醬

之前呢間就飲過 熱奶茶
覺得基本 有水準👌🏻
一般鴛鴦都不多不少 偏苦
不過今次 整合左可能➕埋 紅豆冰 又ok
鴛鴦味出,紅豆 琳身又有少少咁多甜
組合得 剛好👌🏻👏🏻

呢個組合不錯

上面既碎又脆既口感➕西多脆口➕中間甜度高既焦糖 中和👌🏻🤨

結 :
食品
暫時除左原味(花生醬),肉鬆
個人 沙爹牛西多(no.1)👍🏻🎉
之後 阿華田脆脆西多➕ 焦糖西多 (平分)
飲品
熱奶茶 (no.1)

#阿華田脆脆西多
#鴛鴦紅豆冰
#蓮花焦糖餅醬西多
  • 鴛鴦紅豆冰
2022-08-13 398 views
大家應該聽過不同西多最近有芋泥而沙嗲牛西多又試過未?沙嗲牛西西多上配上牛油,練奶我就切正方形入口同一般既西多不同薄脆口包不會琳身👍🏻成件事 正❤️中間沙嗲牛當中既醬不辣不濕至於肉就無筋少少琳整體:先甜(練奶)少鹹(牛油)脆(西多)咬口(包身)醬鹹➕琳肉(沙嗲牛)熱奶茶不➕糖入口不苦,有少奶味,餘韻就少甘🤔➕甜口感更滑結: 今次試2樣都推介👍🏻👏🏻沙嗲牛西➕ 熱奶茶🎉#沙嗲牛西#熱奶茶#樂園
大家應該聽過不同西多
最近有芋泥
而沙嗲牛西多又試過未?

沙嗲牛西
西多上配上牛油,練奶
我就切正方形

先甜(練奶)
少鹹(牛油)
脆(西多)
咬口(包身)
醬鹹➕琳肉(沙嗲牛)

不➕糖
入口不苦,有少奶味,餘韻就少甘🤔
➕甜
口感更滑

結:
今次試2樣都推介👍🏻👏🏻
沙嗲牛西➕ 熱奶茶🎉

#沙嗲牛西
#熱奶茶
2022-08-06 230 views
上次星期日嚟到摸門釘,今次星期五再戰。一點幾嚟到已經坐滿晒,要等一等位,好彩等咗5分鐘就有位啦。等位期間可以喺門口睇吓餐牌先,入到去楚就可以即刻嗌嘢食。今次我同朋友已經食咗少少野黎,所以我哋嗌咗啲嘢食一齊分享。見到有唔少人推介呢個沙嗲牛肉西多,梗係要嗌返個試吓。另外仲嗌咗個辣菜蒲肉碎煎蛋飯,同埋奶茶紅豆冰。沙嗲牛肉西多非常非常邪惡,西多士炸到個麵包外脆內軟非常鬆化,入邊夾住嘅沙嗲牛肉分布非常平均,鹹鹹甜甜非常好味,配上一啖嘅奶茶紅豆冰,完全達到消暑作用,天氣熱食炸嘢都唔覺得辛苦。而家菜圃炒蛋亦都非常之香口,分量配搭非常之合適,白飯煮得粒粒分明,亦都有適量配菜食落唔會覺得太油膩。朋友最後話杯紅豆冰太好飲要再encore,咁我哋就試吓咖啡紅豆冰,咖啡味道稍為清淡,但係紅豆煮得非常之棉,仍然係一杯靚紅豆冰。係好地道嘅熟食中心格局,喺香港買少見少,值得珍惜呢種地道風情。

• 奶茶紅豆冰
  • 菜脯肉碎煎蛋飯
2022-08-05 905 views
講到香港地道美食,不得不提各區既熟食市場,不少臥虎藏龍的店舖阿華田醬西多士炸到金黃香脆,食到淡淡蛋香,夾心阿華田醬適量,配埋牛油糖醬都唔會好膩,再灑上朱古力可可米,口感更添樂趣,乖乖獻上Quota。炸豬扒米粉米粉同豬扒分開上,先講豬扒肉質厚實唔乾柴,炸漿薄身炸得酥脆,咬落卜卜脆,而且食落特別香,係加左少少蔥係炸漿度。米粉較粗有嚼口,唔會索水軟淋淋,當日揀左清湯,相信沙爹牛湯底會更出色,岩濃味既朋友。其他補充 九龍城熟食市場面積唔算大,只有數間店舖,中午2點左右黎到,只有兩間鋪開,已樂園範圍已佔據半個場,需排隊等候,但等約5分鐘左右就好快有位。難得咁忙碌,但各個店員都好有禮。

其他補充

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
2022-07-27 763 views
前排聽講九龍城街市要拆啦 (報導話係「重置」,但聽住先啦😏 ),咁有機會就盡量食多啲啦💪🏻其實佢地馳名嘅係沙嗲牛肉西多士同阿華田西多士,但我偏偏鍾情佢地嘅豬扒,幾乎每次來都會叫豬扒米加沙嗲汁😋仲有奶茶紅豆冰☺️當日特別餓,咁加多一份奶醬多啦😛常客都知道他佢地有一幅由蔡瀾先生題字嘅墨寶「勝過鮑參翅肚」。當然,每人口味唔同,但往往令人最牽掛嘅永遠係 comfort food 嘅味道❤️ 咁你嘅 comfort food 又係咩?😉(溫馨提示:佢地平日三點半左右/星期六兩點左右就收工、星期日休息喔)

2022-07-22 605 views
平時去九龍城都係食泰菜,今次慕名來到九龍城街市食西多!西多食得多,睇完某YouTuber 介紹先知有咁特別嘅西多口味 — 沙嗲牛肉西多士🔥所以決定特登搭車過嚟試一試佢!星期六去,基本上熟食中心只有佢同另一間餐廳開,而樂園就要排長龍,等了大約大半小時,終於可以入座~值得一讚的是冷氣充足!而且一睹蔡瀾先生的墨寶,就即管試試是否勝過鮑參翅肚😋點了紅豆奶茶,但因為太口渴而忘了拍照😅 奶茶很香,紅豆不是紅豆蓉那種,而是粒粒分明,脹卜卜那種,所以加入奶茶也不會令成杯飲品過甜!食晒成杯紅豆都幾飽肚😂基本上檯檯都點的沙嗲牛肉西多士,即叫即做,都大概等了20分鐘。熱辣辣上檯,賣相和一般西多士沒有大分別;切開後,沙嗲牛肉的香氣方湧出。沙嗲牛肉不是平時茶記帶有微辣的味道,反而是帶點甜甜的那種沙嗲味,所以同西多幾夾!幾有驚喜,建議可以一試,不過個人還是比較喜歡傳統的西多士😝
平時去九龍城都係食泰菜,今次慕名來到九龍城街市食西多!

點了紅豆奶茶,但因為太口渴而忘了拍照😅

Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • 奶茶紅豆冰