拉麵係日式Fusion 上海從店員嘅招待態度,食物擺位,店內環境,都Feel 到店員好有heart, 絕對係用心製作👍🏻我哋叫嘅2款麵都無得輸,好好食👍🏻六游香辣雞湯上海麵 $88辣味好香,同雞湯配搭得剛剛好,辣味不太辣(應該大部份人都接受到)無互搶到之嘅香味,雞湯鮮味,味度十分分明。再配埋麵裡面啲配菜,好正👍🏻六游雞湯上海麵 $82雞湯香濃,無味精嘅感覺,因為食落唔口渴。食材健康,雞肉好嫩,無雪藏味。兩者嘅麵勒度適中
拉麵係日式Fusion 上海

我哋叫嘅2款麵都無得輸,好好食👍🏻

六游香辣雞湯上海麵 $88

六游雞湯上海麵 $82

兩者嘅麵勒度適中

2024-02-28
$90 (Lunch)
1K
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 係中環除左個幾間出哂名嘅拉麵店,不訪到六游一試 ☺️ 六游將日式拉麵既湯頭同配料結合上海麵而出黎既成品確實值得推薦! 最最最緊要嘅係!啲湯係可以飲哂得黎,唔會咸到有種好想飲水嘅feel 👏🏻👏🏻 以中環價錢黎睇,六游係上班人士不二之選 ❤️‍🔥𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ 六游香辣雞湯上海麵 88雞白湯同漫煮雞胸應該大家都唔會陌生😗作為拉麵界既大佬之一, 六游首先就用上雞白湯同慢煮雞胸作主, 分別有原味同香辣味。香辣雞湯香濃而且辛辣, 辣味由口到喉嚨一直都感受到, 香辣而唔會覆蓋雞湯既味道 👍🏻慢煮雞胸厚身, 口感彈牙, 完全唔乾身, 絕不比拉麵名店差!每碗麵仲配有煎得香脆既蓮藕, 香味同湯底好夾, 最重要既係同上海麵好夾 ❤️而講到真正既主角上海麵, 六游用既係上海幻麵, 口感細滑而且爽口彈牙, 煮麵既時候控制得非常精細~✨ 六游三鮮魚湯上海麵 108另一款湯底係三鮮魚湯。湯底鮮甜而且好香濃 ❤️‍🔥 配料同樣豐富, 除左上面講過既慢煮雞胸, 三鮮就包括有蟹肉, 鮮蝦, 同埋墨魚仔🦑 呢個組合真係想唔鮮甜都難呀 😆而且鮮蝦大隻厚身, 口感爽口又彈牙, 仲要無

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ 六游香辣雞湯上海麵 88

雞白湯同漫煮雞胸應該大家都唔會陌生😗

✨ 六游三鮮魚湯上海麵 108

另一款湯底係三鮮魚湯。

而且鮮蝦大隻厚身, 口感爽口又彈牙, 仲要無殼!! 係連蝦尾殼都除埋, 放心大啖咬落去啦 🥰
墨魚仔大大隻, 口感都同樣爽口, 整體食落就更加滿足!

✨ 麻辣凍蜆 48

六游一共有六種小食, 分為三款凍食同三款熱食。麻辣凍蜆係凍食之一, 香香辣辣, 每隻蜆都好入味。重點係佢地真係完全無沙, 大讚👍🏻👍🏻

✨ 上湯煮菠菜 18

食多d菠菜補充鐵質同纖維, 食都食得夠健康😂 上湯菠菜又甜又好食, 雖然佢地話小食都係二人份量, 但係呢個菠菜好食到我會想一個人食晒 😉

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

六游

📍 中環嘉咸街45A號1/F
2024-02-11 420 views
六游.三鮮魚湯上海麵食剩指數:0/100湯底魚湯以煎香了的魚熬成湯汁甜而不濁也不油膩當魚湯飲都可以上海扁麵吸了魚湯更好吃配料有蟹肉、蝦、魷魚及雞胸.雞湯上海麵食剩指數:0/100雞湯由雞腳、雞殼、豬骨熬成雞湯好清唔油膩雞胸用香草醃過再慢煮.蟹肉黃金蓮藕食剩指數:0/100蓮藕切條好爽脆鋪上以蟹肉鹹蛋黃做既蟹王醬好香好爽甜.酸辣雲耳萵荀食剩指數:0/100切成幼條狀的萵荀加埋雲耳吸哂酸辣醬味酸酸辣辣好開胃.手工冷泡茶 食剩指數:0/100茉莉香片味道帶點花香冷泡茶唔澀有茶香
[中環]六游
三鮮魚湯上海麵
湯底魚湯以煎香了的魚熬成
湯汁甜而不濁也不油膩
當魚湯飲都可以
上海扁麵吸了魚湯更好吃
配料有蟹肉、蝦、魷魚及雞胸
雞湯上海麵
食剩指數:0/100
雞湯由雞腳、雞殼、豬骨熬成
雞湯好清唔油膩
手工冷泡茶
茉莉香片味道帶點花香
冷泡茶唔澀有茶香
2024-02-06 413 views
喺公司隔離既街新開左間上海麵店,喺Soho/PMQ 附近,所以除左條斜路長左d,其實要食到呢個麵質勁滑兼靚湯底既上海麵,果條路一d都唔難搵,以見到最多人打卡果個wall art 位置為準就一定搵到。入到去呢帶文青上海麵店,我唔只對個滑到爆既麵質大滿足,見到店裡既decor 有一半係related to 店內播既音樂/band, 另一方面都係唔少得黑板上既fancy 畫同文青feel既木枱櫈。店員話lunch time 都有serve 一樣咁滑既上海麵,所以以後我lunch 又多一個選擇呢!
  • 麻辣凍蜆
2024-02-06 236 views
👩🏻‍❤️‍👨🏻自家製濃湯新派上海fusion菜👍中環蘇豪區嘉咸街打卡熱點📸———————年青人的手工製作,創作出有心思的食物,特色、特式、特別、特破了傳統的上海菜式,創新及創意👍😇——————-🧈莎莎豆腐:洋蔥🧅和番茄🍅的爽甜,滑滑的豆腐像吃豆腐花😋——————🦀蟹肉黃金蓮藕:蟹肉的鮮甜,蓮藕的爽口———————六游三鮮魚湯上海麵:加入雞胸、雲耳、蓮藕、蔥花、洋蔥🧅做配料魚湯清甜,蝦🍤夠鮮甜,吃落肉質彈牙—————六游香辣雞湯上海麵:加入雞胸、雲耳、蓮藕、蔥花、洋蔥🧅做配料香辣味道溫和,完全不𥅽將辣味蓋過食物的味道,吃到食物的鮮味,又吃到辣的滋味———————-手工冷泡茶:天然、清新—————————-新派手工上海麵,手工創作的特式其實開心簡單就在你身邊❤️😋食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美好回憶—————
👩🏻‍❤️‍👨🏻自家製濃湯新派上海fusion菜👍
中環蘇豪區嘉咸街打卡熱點📸

———————

——————-
🧈莎莎豆腐:
洋蔥🧅和番茄🍅的爽甜,滑滑的豆腐像吃豆腐花😋

——————
🦀蟹肉黃金蓮藕:
蟹肉的鮮甜,蓮藕的爽口

———————
六游三鮮魚湯上海麵:
加入雞胸、雲耳、蓮藕、蔥花、洋蔥🧅做配料
魚湯清甜,蝦🍤夠鮮甜,吃落肉質彈牙

—————
六游香辣雞湯上海麵:
加入雞胸、雲耳、蓮藕、蔥花、洋蔥🧅做配料

———————-
手工冷泡茶:
天然、清新

—————————-
新派手工上海麵,手工創作的特式
其實開心簡單就在你身邊❤️😋
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美好回憶
—————
2024-02-04 1170 views
👩🏻‍💻最近上網見到呢間有上海麵食嘅新派小店😍我就覺得好驚喜呀👍因為我係超鍾意食上海麵架🍜估唔到上海麵都可以有咁多配搭🔥好精彩呀🎉一定有下次🥳🍜六游三鮮魚湯上海麵 $108 : 呢個湯底超鮮味又濃郁🎉真材實料、誠意十足呀😍入面有雞胸、雲耳、蓮藕、蒽花、洋蔥、蝦、蟹肉仲有魷魚添🦑好食到成碗湯都飲曬呀🥳🍜六游雞湯上海麵 $82 : 鷄湯有家的味道👅原材料嘅心機味道🧑‍🍳入面有嫩滑嘅雞胸、雲耳、蓮藕、蒽花同埋洋蔥🧅有絲嘅蓮藕真係好少見嚕👍證明主㕑對食材嘅認真程度爆燈呀💯🦀蟹肉黃金蓮藕 $38 : 蓮藕上面鋪滿蟹肉🦀啖啖都充滿鮮甜濃郁嘅味道👅蓮藕爽脆又有蓮藕絲✅呢個小食好推介呀🥳🍠焦糖蕃薯 $42 : 第一次食焦糖番薯🍠焦糖蕃薯同煨番薯一樣咁暖胃😍多左個份甜絲絲嘅味道👅好滋味呢🥳🫖手工冷泡茶 $18 :茉莉香片味道帶點花香🌼入口濃郁爽口有茶味🍵唔錯👍

• 六游三鮮魚湯上海麵
  • 六游雞湯上海麵
  • 焦糖蕃薯
  • 手工冷泡茶
2024-02-02 197 views
今日同朋友係中環嘉咸街壁畫打卡,咁啱望到對面有間樓上舖主打上海麵,天氣咁涷,要食翻碗麵暖下身。店主話可以飲埋個湯,因為自家熬製了48小時,沒有味精,成份天然。我飲完當晚都真係冇感到口渴,值得一讚😋六游香辣雞湯上海麵唔太食到辣嘅朋友可以要求要小辣,秘製辣汁令雞湯多咗一個層次,辣而不嗆,卻令我吃得過癮。配料有雞胸、雲耳、蓮藕、炸乾葱,相比一些上海老店,我覺得店主選擇的配料更健康和有營養。我最喜歡雞胸,用慢煮的方法處理,質感軟腍,帶有少少香草味,比起便利店買的現成雞胸肉,好味好多。六游三鮮魚湯上海麵湯底充滿鮮甜的魚味,但一點也不腥,配料豐富,有蝦、蟹肉、墨魚仔。蝦肉去掉殼,加分~蟹肉鮮嫩。墨魚仔爽口彈牙。每口都嚐到唔同的味道,很有驚喜。上海麵有啲似煙韌的河粉,條條分明,掛湯且爽口。蟹肉黃金蓮藕爽脆的蓮藕條,再塗上蟹膏蟹肉,邪惡小食散發濃郁鹹香的香氣。焦糖番薯酥脆香甜。食煨番薯就太dry,整到好似炸薯條咁,再加焦糖,即刻大人小朋友都會喜歡,冬天食完更加暖笠笠🥳

六游三鮮魚湯上海麵

上海麵有啲似煙韌的河粉,條條分明,掛湯且爽口。

蟹肉黃金蓮藕
爽脆的蓮藕條,再塗上蟹膏蟹肉,邪惡小食散發濃郁鹹香的香氣。

焦糖番薯
2024-01-24 140 views
真材實料,用心製作,超好味湯底,負責人話完全唔加味精,成碗湯飲晒,好好味,特別喜歡蟹肉黃金蓮藕,真係好好食,香港需要呢類型有心食肆👍🏻👍🏻👍🏻😋😋😋
2024-01-19
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
  • 三鮮魚湯上海麵,蟹肉黃金蓮藕,焦糖蕃薯
六游 Lookout 🍲@69lookout中環壁畫街對面,沿住斜路上一層嘅樓上舖,方方正正咁成個巨型燈箱咁📺 小店牆壁上掛住嘅CD同art piece盡顯老板個人風格💽Menu簡而精,湯麵、冷盤、熱盤小食同飲品,各有3款☘️六游雞湯上海麵🐔雞胸|雲耳|蓮藕|蔥花|洋蔥六游三鮮魚湯上海麵🎣蝦|蟹肉|魷魚|雞胸|雲耳|蓮藕|蔥花|洋蔥細個成日叫我地食麵唔好飲湯,但嚟到就一定要飲晒碗湯🥣 因為係老板親自選購新鮮食材,自家熬製濃湯保證係無味精又足料嘅出品💯 雞湯湯清色黃,以雞殼、雞腳同豬骨熬製🦴 另外加入煎香嘅魚就煮出顏色偏橙嘅魚湯,味道鮮甜無腥味🐟兩者都係濃厚帶膠質,湯面見到嗰層凝固膜係貨真價實嘅膠原蛋白💰 而扁身嘅上海麵亦好掛汁🥢賣相同日式拉麵好相似🍜 但出色嘅湯麵又點止日本拉麵,本地薑都可以值得支持🇭🇰慢煮香草雞胸、海鮮同蓮藕,每樣食材都係輕輕煎過🎛 配以紫洋蔥粒、雲耳同蔥花,由攞盤到食材選擇都係老板對質素嘅追求🎋蟹肉黄金蓮藕🪷爽脆嘅蓮藕切成粗條,口感更好,舖上黃金醬🌟 蟹肉中食到結實呈顆粒狀嘅紅蟹膏同,油香滿滿🦀麻辣凍蜆❄️冷盤小食,浸過麻辣汁嘅蜆肉有彈性,無沙唔甩殻🐚 辣度唔算勁,吃完
六游 Lookout 🍲

蟹肉黄金蓮藕🪷

蟹肉黄金蓮藕

麻辣凍蜆❄️

麻辣凍蜆

冷盤小食,浸過麻辣汁嘅蜆肉有彈性,無沙唔甩殻🐚 辣度唔算勁,吃完有種麻香嘅感覺,惹味辛香但唔嗆喉🌶

Coke Zero🥤

手工冷泡茶 - 茉莉香片🍵

香港人普遍好接受到過百一碗拉麵,但相同價錢就覺得港式嘅好貴唔抵食🤑 其實麵同人一樣都應該係不分國籍🌏 重要嘅都係係咪一碗好食嘅麵,你話係咪啊哈姆太郎🦫
$168 (Dinner)
蟹肉黄金蓮藕
2024-01-11 222 views
中環嘉咸街壁畫一向係打卡熱點 對面小閣樓原來隱藏左呢間新開嘅中式湯麵店 主打自家熬製嘅靚料湯底~店內好𝕔𝕙𝕚𝕝𝕝咁播住英文歌 牆身貼滿CD 仲有一幅經典港產片嘅黑板畫 氛圍𝘩𝘰𝘮𝘦𝘺又帶點淘氣♥ 六游雞湯上海麵 $⑧②♥ 六游三鮮魚湯上海麵 $①⓪⑧小店菜單不花巧 湯麵只做三款~個湯飲左一啖已經覺得掂!非常濃郁清甜 少少稠身 但未至於似日式拉麵嗰種湯底咁黏口 絕對飲得出熬製多時 飲哂都唔覺得好鹹好油配料亦唔求其 慢煮雞胸嫰滑入味 蝦同魷魚輕輕煎過更香口 上海麵扁身爽滑 啖啖都好掛湯 ◕‿◕ 連伴碟嘅炸蓮藕都好味!.♥ 麻辣凍蜆 $④⑧蜆肉飽滿新鮮 微辣有麻香 食得出好入味 而唔係隨便淋啲辣汁就算 凍食更開胃啊

♥ 六游雞湯上海麵 $⑧②
♥ 六游三鮮魚湯上海麵 $①⓪⑧

♥ 麻辣凍蜆 $④⑧

2024-01-10 56 views
六游 地址: 中環蘇豪嘉咸街45A號1樓電話: =====================上海麵融入了日本拉麵的靈魂,這裡的湯麵,用上了雞湯,$82 原味雞湯上海麵,就咁望外表好似日本風格,用上了雞胸肉,其他配料有雲耳、蓮藕、洋蔥,蔥花等。個雞白湯好creamy ,讚!!上海麵是比較軟身,份量也多朋友點了魚湯拉麵,根本上只是湯底不同,這裡共有3個湯底,還有一個麻辣雞湯。建議一來盡快食,因湯麵放久了會影響溫度,且麵條吸了過多水份,口感略為腍身,除非喜歡偏腍身麵,一端上熱辣辣時食就perfect 魚湯上海麵,同樣有雞胸肉,另外有蝦,魚湯唔腥小食同朋友各點了一款share,蟹肉黃金蓮藕同麻辣凍蜆,蜆幾惹味,蓮藕餅通常豬肉餡,轉成蟹肉更鹹香。
六游

地址: 中環蘇豪嘉咸街45A號1樓
電話: =====================

魚湯上海麵,同樣有雞胸肉,另外有蝦,魚湯唔腥

2024-01-09 66 views
蘇豪區一帶有唔少異國風情嘅餐廳選擇,提供來自各種文化嘅高檔餐廳同時尚酒吧,係香港極具特色嘅美食區。而喺中東菜、意大利菜徘徊之間,原來喺樓上仲有呢間以上海菜作主打嘅六游。對比相對較乾嘅Kebab同Pizza,好似食濃湯上海麵更加適合。六游店內面積雖然唔大,但出品用心,值得推介。麻辣凍蜆凍蜆粒粒肥美飽滿,以麻辣味提鮮,麻辣汁後勁十足,味道極具層次,而且蜆肉完全無沙,夠晒惹味。焦糖蕃薯叫咗一個冷盤小食,另一個就叫熱盤小食啦!呢個焦糖蕃薯興其叫佢做前菜,其實可能做甜品會更適合。蕃薯切到細細條,每條都比焦糖包住,外脆內軟。唯一要注意係一定要襯熱食,凍咗就容易黏埋一齊。六游雞湯上海麵六游上海麵嘅湯底,以雞胸肉加上豬骨熬製,湯底好清唔油而味道非常濃郁,而且麵條非常掛湯。至於配料嘅雞胸,雖然大大舊,但以慢煮方式烹調,再用火槍輕輕炙燒,所以雞胸嘅肉質一啲都唔嚡,尚算嫩滑。其他配料仲有蓮藕、雲耳,簡單嘅烹調,更能食出食材嘅鮮甜味道。六游三鮮魚湯上海麵至於六游嘅三鮮魚湯,就喺湯底上加入新鮮嘅鮮魚同香濃蝦汁熬製,湯底非常鮮甜,帶有超香鮮蝦味,對比雞湯係另一層次,值得推介!配料除咗雞胸、雲耳、蓮藕之外,仲有鮮蝦

焦糖蕃薯

六游三鮮魚湯上海麵
至於六游嘅三鮮魚湯,就喺湯底上加入新鮮嘅鮮魚同香濃蝦汁熬製,湯底非常鮮甜,帶有超香鮮蝦味,對比雞湯係另一層次,值得推介!配料除咗雞胸、雲耳、蓮藕之外,仲有鮮蝦、蟹肉同魷魚,蝦肉超彈牙,而且同蟹肉一樣已預先去殼,食起上嚟非常方便!
2024-01-03
打開openrice見到呢間上海麵專門店「六游」,驟眼睇餐牌同餐廳名仲以為係日式拉麵店,其實店主好有心思,餐牌同簡約文青風重新包裝起上黎,以自家熬煮既湯底同令到平凡既上海麵顯得不太凡,令到一眾星斗市民能夠對上海麵有深一層理解,的確好值得發揚光大。👇🏻📌自 家 熬 製 濃 湯 上 海 麵 -▪️ 六 游 雞 湯 上 海 麵 - $82▫️ 第一個必食招牌「六游雞湯上海麵」,chef每日用大量雞骨豬骨熬煮超過6個鐘,所以湯底入口極度鮮甜,加上大量雞腳,所以入口有種膠質,濃稠度比例岩岩好;配菜方面有雞胸、雲耳、蓮藕、蔥花、洋蔥,每一樣配搭都係諗過度過,同湯底係出奇不意地夾;而上海麵條聽chef講亦試過唔同種類,真係夠哂誠意。▪️ 六 游 三 鮮 魚 湯 上 海 麵 - $108▫️ 而另一款「六游三鮮魚湯上海麵」同樣用返雞湯精粹,再煎香D魚仔,拎個魚鮮味,配菜同樣雲耳、蓮藕、蔥花、洋蔥,但多左d海鮮topping,有蝦、蟹肉同埋魷魚,整體層次豐富,鮮味十足,麵條有彈性又滑溜,完全係無法抵抗既一碗麵,連d湯我都忍唔住飲哂!📌小 食 -▪️ 蟹 肉 黃 金 蓮 藕 - $38▫️ 小食方面試左個「蟹肉黃金蓮

能夠對上海麵有深一層理解,的確好值得發揚光大。👇🏻

📌自 家 熬 製 濃 湯 上 海 麵 -
▪️ 六 游 雞 湯 上 海 麵 - $82

濃稠度比例岩岩好;配菜方面有雞胸雲耳蓮藕蔥花洋蔥
六游雞湯上海麵

每一樣配搭都係諗過度過,同湯底係出奇不意地夾;
上海麵條chef講亦試過唔同種類,真係夠哂誠意。

▪️ 六 游 三 鮮 魚 湯 上 海 麵 - $108
六游三鮮魚湯上海麵

▫️ 而另一款「六游三鮮魚湯上海麵」同樣用返雞湯精粹,
再煎香D魚仔,拎個魚鮮味,配菜同樣雲耳蓮藕蔥花洋蔥
六游三鮮魚湯上海麵

但多左d海鮮topping,有蟹肉同埋魷魚,整體層次豐富,鮮味十足,

📌小 食 -
▪️ 蟹 肉 黃 金 蓮 藕 - $38
蟹肉黃金蓮藕

▫️ 小食方面試左個「蟹肉黃金蓮藕蓮藕相當爽脆,面頭用左個叫黃金醬
其實係由chef用左鹹蛋黃蟹肉自家製成,入口鹹香十足,好食。

▪️ 麻 辣 凍 蜆 - $48
麻辣凍蜆

▫️ 而地道川式既「麻辣凍蜆」又係必點,佢個辣汁亦係自家製,
麻辣凍蜆

入口係好重花椒味,勁鍾意,蜆肉爽甜,
配返枝Asahi super dry就一流啦。
2024-01-08
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
麻辣凍蜆
📍🐈 六游 -中環🐈‍⬛📍#chowweisik鹹#chowweisik中環成日話隱世依間就真係叫隱世啦~🔥‼️Soho嘉咸街嘅斜路上面仲係好有heart @高質嘅鋪頭🤤有想做到日本拉麵咁嘅匠人心腸🫶🏻標榜自家熬製濃湯上海麵但又真係做到夠濃郁,又冇味精嘅湯底❤️‍🔥‼️值得比更多人支持喔🌟一🐾 六游三鲜魚湯上海麵|$108有三款湯麵可以選擇基本上全部都係雞湯主調呢款就再加埋有魚味!🫶🏻入口嘅時候先會飲到雞湯味之後就會有魚嘅鮮味出嚟😳❤️‍🔥上海麵係屬於偏粗+扁身! 掛到湯😌配料每樣都整得好精細雞胸因為慢煮,所以充滿肉質滑嫩‼️蓮藕、魷魚係有調味煎香🤩蟹肉係難得一見嘅仲會有蟹味🦀🥹 感動‼️🐾 小食:莎莎豆腐|有得跟套餐呢個看似簡單嘅小食😳喺清甜,同埋辛辣 都平衡得剛好個洋蔥完全唔會嗆🤤🐾 小食:蟹肉黃金蓮藕|有得跟套餐呢個嘅蟹肉味道就相對普通啲俾個黃金醬嘅調味蓋過咗少少一 🚏六游 (中環)中環蘇豪嘉咸街45A號1樓
📍🐈 六游 -中環🐈‍⬛📍

Soho嘉咸街嘅斜路上面
仲係好有heart @高質嘅鋪頭🤤
有想做到日本拉麵咁嘅匠人心腸🫶🏻

標榜自家熬製濃湯上海麵
但又真係做到夠濃郁,又冇味精嘅湯底❤️‍🔥‼️
值得比更多人支持喔🌟

🐾 六游三鲜魚湯上海麵|$108
有三款湯麵可以選擇基本上全部都係雞湯主調
呢款就再加埋有魚味!🫶🏻
入口嘅時候先會飲到雞湯味之後就會有魚嘅鮮味出嚟😳❤️‍🔥
上海麵係屬於偏粗+扁身! 掛到湯😌
配料每樣都整得好精細
雞胸因為慢煮,所以充滿肉質滑嫩‼️
蓮藕、魷魚係有調味煎香🤩
蟹肉係難得一見嘅仲會有蟹味🦀🥹 感動‼️

🐾 小食:莎莎豆腐|有得跟套餐
呢個看似簡單嘅小食😳
喺清甜,同埋辛辣 都平衡得剛好
個洋蔥完全唔會嗆🤤

🐾 小食:蟹肉黃金蓮藕|有得跟套餐
呢個嘅蟹肉味道就相對普通啲
俾個黃金醬嘅調味蓋過咗少少

🚏

六游 (中環)
中環蘇豪嘉咸街45A號1樓
2024-01-05 33 views
發現一間新開上海麵,即刻去試吓。叫咗六遊雞湯上海麵,真心講,碗麵少到我一個女仔都覺得唔夠食。如果佢可以多啲面就好。湯很清甜,配菜嗰個蓮藕好好味。可惜食兩啖就完,我諗我要食兩碗先夠飽。性價比不是太高由於新開張,响社交平台 follow (唔記得咗)有九折優惠。
發現一間新開上海麵,即刻去試吓。

2023-12-02
$80 (Lunch)