2024-08-15 594 views
深水埗嘅木系咖啡室☕️餐廳總共有兩層,感覺悠閒寫意 ;同熙來攘往嘅鴨寮街街頭 產生強烈對比🆚🤎呢度嘅食物都有別於一般嘅餐廳 全部都係特別又有心機製作🥬烤椰菜煙肉配迷你乳酪冇諗過咁大棵椰菜都可以焗得咁迷人😍🥰🤪焗到少少燶燶地 令到椰菜嘅質感非常爽脆😗上面灑上大量巴馬臣芝士🧀再加埋楓糖煙肉 令到椰菜更加鮮甜😗最特別嘅就係個食法🤣原來係係配上調味希臘乳酪🤍又熱又凍,口感非常特別💝再加埋紅石榴粒粒 成個感覺都好新穎😉😍其實嗌之前都冇諗過原來係咁樣好有驚喜!!🌟💛經典卡邦尼長通粉有別於一般嘅長通粉 今次嘅粉係粗身又大條嘅 非常掛汁啱晒呢一隻自家製蛋醬 因為都係比較杰身 好濃郁💛再加埋煙腩肉、楓糖煙肉🥓好夾而且甜味十足全隻碟都鋪哂巴馬臣芝士 好靚😗🍍時令新地杯 呢個都好特別今日係一絲絲嘅菠蘿冰 再加埋椰子雪糕好啱下嘅天氣而且外表仲要好靚🟤日式焙茶好濃 而且夠晒順滑 亦都係驚喜之作☺️呢間餐廳可謂深水埗必食之一啊!
深水埗嘅木系咖啡室☕️
餐廳總共有兩層,感覺悠閒寫意 ;
同熙來攘往嘅鴨寮街街頭 產生強烈對比🆚

上面灑上大量巴馬臣芝士🧀
再加埋楓糖煙肉 令到椰菜更加鮮甜😗

最特別嘅就係個食法🤣
原來係係配上調味希臘乳酪🤍
又熱又凍,口感非常特別💝
再加埋紅石榴粒粒 成個感覺都好新穎😉😍

其實嗌之前都冇諗過原來係咁樣
好有驚喜!!🌟

💛經典卡邦尼長通粉
有別於一般嘅長通粉 今次嘅粉係粗身又大條嘅 非常掛汁
啱晒呢一隻自家製蛋醬 因為都係比較杰身 好濃郁💛
再加埋煙腩肉、楓糖煙肉🥓好夾
而且甜味十足
全隻碟都鋪哂巴馬臣芝士 好靚😗

🍍時令新地杯 呢個都好特別
今日係一絲絲嘅菠蘿冰 再加埋椰子雪糕
好啱下嘅天氣
而且外表仲要好靚

🟤日式焙茶好濃 而且夠晒順滑 亦都係驚喜之作☺️

呢間餐廳可謂深水埗必食之一啊!

2024-08-12 706 views
Loop Kulture深水埗鴨寮街90號地舖經開深水埗,老友推介一間高質文青咖啡店,環境舒適,食材高汁,有驚喜。😽土耳其蛋配彼得包即叫即製,彼得包口感煙韌,先試原味加少少醬汁,慢慢提升層次。將流心的水波蛋攪勻,香味融入醬汁中,大廚加了自家製香辣調味油和希臘乳酪,酸度適中,BB辣,面層加了杏仁和蒔蘿(刁草),香氣持續,好快畀我清曬,推薦!😍時令新地🍧大廚選用有機椰子片、菠蘿刨冰、椰子雪糕和精選麥片。椰子片椰香味濃,煙韌juicy 菠蘿刨冰入口即溶,清新的果香好舒暢。椰子雪糕又香又滑,甜度適中。麥片撈埋雪糕一齊食好有層次,喜歡甜品的朋友不能錯過。😻Loop Kulture 環境舒適,食材新鮮高質,侍應服務態度好,還會再來。😎🤘🏻

土耳其蛋配彼得包

時令新地🍧

2024-08-08
2024-08-10 556 views
輕鬆悠閒·MeTime獨嘆咖啡見Cafe大門高達兩層🖤黑色🖤門框非常顯眼裝修走工業風,以水泥牆、擺滿植物、木系餐桌及設有環保產品作零售。地面和閣樓兩層,增加空間感。食物方面則拼湊✨精緻元素✨靜享慢活品啡、甚至邊飲咖啡邊工作,真寫意🌸Parma Ham Broken Egg $78🌸以BB菠菜墊底、焗炸薯片、Parma him及煎蛋半流心狀態食之前撈埋蛋汁,鹹香脆口極為有驚喜🌸Rolling In The Dip$68🌸~New~熱辣辣炸香蕉春卷,外酥香甜配野莓雪糕凍熱交集「好好食😋」🌸Fresh Bomb$60🌸~New~檸檬青瓜梳打及特定調嘅Espress細味一口Fruity 滿清新,散發陣陣豆香
輕鬆悠閒·MeTime獨嘆咖啡
見Cafe大門高達兩層🖤黑色🖤門框非常顯眼

🌸Parma Ham Broken Egg $78🌸

🌸Rolling In The Dip$68🌸~New~
熱辣辣炸香蕉春卷,外酥香甜配野莓雪糕
凍熱交集「好好食😋」

🌸Fresh Bomb$60🌸~New~

檸檬青瓜梳打及特定調嘅Espress
細味一口Fruity 滿清新,散發陣陣豆香
2024-08-05
Tea
  • 西班牙薯蛋配巴馬火腿
  • 牛油果無花果配酸種麵包
2024-08-09 448 views
🌱 舊城·新設置身於綠意盎然的環保咖啡店,彷彿遠離喧囂的城市,沉浸在純淨天然的氛圍之中。🌳兩層樓的開放式佈局,讓陽光透過大片落地窗灑落其中,映襯著店內遍布的各類觀賞植物,令人心曠神怡。 🌴專注於特色咖啡和健康輕食的菜單,以大自然的食材為靈感,為顧客帶來清新別緻的用餐體驗。 ☕️ 🍔We Ordered :自家製青醬白蜆配彼得包 - 鮮蜆肉入口即溶,配以香濃青醬及麵包,寓有別具創意。 🥖炸士多啤梨香蕉春卷配野莓乳酪意式雪糕 - 酥脆香甜的春卷緩解了乳酪雪糕的酸甜,奇妙搭配。🍓🍌🍦Cucumber Bomb - 爽脆的青瓜搭配香濃的乳酪,清新爽口,開胃消暑。 🥒Loop Kulture深水埗鴨寮街90號
🌱 舊城·新設

We Ordered :

深水埗鴨寮街90號
2024-08-09 487 views
🔥🔥🔥 深水埗 Loop Culture 🔥🔥🔥🍛 烤椰菜煙肉煙肉烤得恰到好處,肥而不膩,配上清甜的椰菜,口感層次豐富。每一口都能感受到烤肉的香氣和椰菜的鮮甜,簡直是完美的組合!🧀 迷你乳酪也絕對不能錯過,滿滿的幸福感湧上心頭。🍵粉紅石榴冰茶,清新的石榴味與冰茶完美融合,既能解渴又能消暑。喝一口,彷彿置身於夏日的清涼之中。🌟 在 Loop Culture 享受美食的同時,也感受到了這裡的獨特氛圍和創意。#深水埗美食 #LoopCulture #烤椰菜煙肉 #迷你乳酪 #粉紅石榴冰茶
🔥🔥🔥 深水埗 Loop Culture 🔥🔥🔥

🍛 烤椰菜煙肉

Loop Kulture 小編多年前食過一次,當時Bagel仍未好hit,所以種類並不多,沒有夾心或麻糬的選擇,只是一個Flat Bagel,但佢係我第一次接觸同中意咗Bagel,都幾印象深刻。至於點解小編會是隔多年後突然去食,是因為最近係Openrice排行榜見到佢排頭幾名,所以都幾想回味一下。當日去到,原來先知道樓上係可以上去xd,而且風格不同,不是坐木箱子,那當然二話不說就上去了。小編其實幾中意樓上風格,因為有種屬於自己小世界小角落的感覺,好似秘密基地,然後有個露臺可以望到出面,感覺自己好似住緊閣樓咁。經典卡邦尼長通粉侍應話蛋黃醬同煙肉都是自家調配及自家製,蛋黃醬微酸,厚度微稠,需要攪拌,等醬料及芝士沾至每一條通粉,加上有曬上黑胡椒,所以可以食到酸、辣、鹹,以及新鮮黑胡椒的熱力。通粉微硬,麵粉感不明顯,頗彈牙。煙肉小編覺得挺不錯,特別是楓糖煙肉,每一口重口味都會帶著淡淡的清甜蜜糖味,令整到菜的味道有一個平衡點。煙肉都不會一味乾及硬,都會食到煙燻的及豬肉味道,小編建議每一口都伴一點點的煙肉,因為太多,甜味及鹹香味道就會大爆發,會覺得OVER咗,所以每樣食少少就剛剛好。看似細份,但這

經典卡邦尼長通粉
侍應話蛋黃醬同煙肉都是自家調配及自家製,蛋黃醬微酸,厚度微稠,需要攪拌,等醬料及芝士沾至每一條通粉,加上有曬上黑胡椒,所以可以食到酸、辣、鹹,以及新鮮黑胡椒的熱力。通粉微硬,麵粉感不明顯,頗彈牙。煙肉小編覺得挺不錯,特別是楓糖煙肉,每一口重口味都會帶著淡淡的清甜蜜糖味,令整到菜的味道有一個平衡點。煙肉都不會一味乾及硬,都會食到煙燻的及豬肉味道,小編建議每一口都伴一點點的煙肉,因為太多,甜味及鹹香味道就會大爆發,會覺得OVER咗,所以每樣食少少就剛剛好。看似細份,但這些配搭會令你好飽,而且食到出自自家特色的味道。

玉桂維也納
維也納小編都係西營盤飲過幾次,估不到這裡都有,不過這裡是加玉桂而不是朱古力。侍應都好細心提醒要小心飲用,因為底層的美式咖啡會比較熱。維也納係可以同一時間品嚐到黎自下層咖啡的微酸澀味之餘,也能同時食到上層的奶油,以及聞到玉桂濃烈的香氣,層次感相當突出。小編覺得自己好似飲緊玉桂味版本的TIRAMISU,奶油香甜輕盈,飲落覺得無咩負擔。飲到一半時候再攪拌,咖啡口感會變得更滑溜,苦味都被中和咗。

深水埗鴨寮街90號地舖
#深水埗美食 #深水埗 #鴨寮街 #文青 #文青cafe #木系風 #露營風 #自家製 #自家調製 #維也納 #metime #秘密基地 #咖啡 #coffee #休閒 #foodie #hkfoodie #foodiehk
2024-07-11 1066 views
星期日🌞二人世界揸電單車🏍️先去深水埗coffee shop嘆下先☕️🍵🍝🌮車泊門口😎🙌🏻☕️凍美式咖啡,老公話正常🍵熱焙茶latte,唔夠茶香,拉花幾靚🍝三文魚子明太子意粉,我係好鍾意三文魚子同明太子嘅,如果menu上有,我一定揀呢個款!呢間個汁原本係幾好味嘅,不過明太子味就真係唔多覺,感覺係忌亷汁,而且個汁太杰喇,好快就張住哂,另外三文魚子只係裝飾就預咗!意粉煮得剛好,份量大!🌮店員推介今日secret menu青醬大蜆彼得包,老公覺得麻麻地,青醬嘅香草味唔夠勁,蜆肉配包唔係好夾,彼得包本身ok但同青醬又唔夾🤪店舖裝修同擺設都好靚,好relax,如果三五知己hea下傾計飲杯野,環境係舒服,而且枱擺得唔密👍🏻👍🏻🍀☘️
星期日🌞二人世界揸電單車🏍️
先去深水埗coffee shop嘆下先☕️🍵🍝🌮
車泊門口😎🙌🏻
☕️凍美式咖啡,老公話正常
🍵熱焙茶latte,唔夠茶香,拉花幾靚

2024-07-09 880 views
星期六就入深水埗睇下有咩正cafe , 見到呢間OpenRice 咁多就二話不說去排。好彩等左2張枱就有位環境黎講係好有feel, 好多擺設同植物😍不過坐就完全唔舒服,張木箱枱同張凳一樣高度,食嘢係要烏低身,條頸同腰好攰個木箱又會頂住對腳,男仔就話擘大隻腳坐,咁女仔呢?又要打側個人坐又烏低身食,成個過程可以話係極度唔舒服🤯仲有,由落單開始計起碼等45分鐘先有得食,飲品就快少少都要15分鐘,就算唔係好肚餓都等到有啲不耐煩食物就不過不失同我食開嘅西班牙薯餅好唔同,我比較喜歡平時食開嘅味道。飲品就直頭唔好飲咖啡就一般啦,呢杯奶昔可以skip
就二話不說去排。
好彩等左2張枱就有位
環境黎講係好有feel, 好多擺設同植物😍

食物就不過不失
同我食開嘅西班牙薯餅好唔同,我比較喜歡平時食開嘅味道。

飲品就直頭唔好飲
咖啡就一般啦,呢杯奶昔可以skip
牛油果開心果奶昔
2024-07-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
今日去咗深水埗行街,random入咗一間走露營風格嘅Cafe食嘢,都幾有surprise喎😍🍝自家製青醬意粉配三文魚($118)自家製青醬味道好清新,好開胃,亦都唔會好膩😋意粉嘅軟硬度都好適中,芝士粉撈埋青醬同埋三文魚,味道好夾,好好食!唯一美中不足就係份量唔係話好多,食完有啲唔夠喉🫣🍳西班牙薯蛋配巴馬火腿($78)本身以為呢啲係小食,但食落多幾飽下!佢以炸過嘅薯仔切片做底,加上parma ham嘅咸味,同埋濃濃嘅蛋醬,好特別都好豐富☺️☕️Cappuccino ($45)咖啡味好香,同奶味好balanced!面頭嘅泡沫飲落去仲有陣淡淡的香味,唔會話飲完有好飽嘅感覺☺️📍 Loop Kulture (深水埗)深水埗鴨寮街90號地舖➡️#hapifriday_深水埗#foodiehk #hkfood #foodphotography #foodblogger #hkigfood #hkig #hkigers #香港美食 #香港美食指南 #香港好去處 #香港美食推介 #香港美食日記 #香港美食地圖 #深水埗美食 #深水埗 #深水埗好去處 #深水埗咖啡店

🍝自家製青醬意粉配三文魚($118)

🍳西班牙薯蛋配巴馬火腿($78)

☕️Cappuccino ($45)

📍 Loop Kulture (深水埗)

➡️#hapifriday_深水埗

2024-07-03 517 views
環境好舒適,擺滿植物,有種置身大自然的感覺!空間感十足,樓高兩層,帶寵物嚟都仲得Turkish Eggs With Pita BreadBase 係Greek yogurt加咗辣椒粉,酸中帶辣,好過癮,仲有啲香料,令到個醬汁絕不單調,有豐富的層次。可以配皮塔餅,夠柔軟,而且好多餐廳都係用法包、bagel,呢到用到中東包,幾特別。最後,食埋2隻輕輕波動的水波蛋Portafino同店員傾開計,佢知道我係榴槤控,推介左呢杯新飲品比我。+$10可以增量榴蓮,入口超濃郁嘅榴槤香氣,仲有少少芒果味,完全不覺得好膩。好少cafe 有榴槤產品,所以我覺得今次好好彩試到呢款新產品!

Turkish Eggs With Pita Bread

Portafino

2024-07-02 468 views
露營風Cafe “Loop Kulture”出咗新Menu。就係呢個土耳其蛋比特包。土耳其蛋就係水波蛋加上希臘乳酪同埋特製香料醬汁。希臘乳酪酸酸甜甜加上特製香料辣辣地好刺激。比特包是一種圓形口袋狀麵包,廣泛流行於希臘、土耳其、巴爾幹半島、地中海東部地區和阿拉伯半島。餅中的「口袋」是由蒸汽膨脹形成,麵餅冷卻後變得平坦,中間留下一個口袋。土耳其蛋就係可以放入去包入面一齊食。或者搣開佢撈勻一齊食又得。飲品就叫咗青提茉莉冰茶,佢哋啲生果冰茶都好出名,入面好多生果好fresh,夏天飲一流。

2024-06-29 395 views
餐廳行工業×露營風,除左咖啡之外仲有唔少特色食物,咖啡唔岩既話仲有唔少特色飲食,呢個天氣行街到身水身汗入去飲返杯野,嘆下冷氣就岩哂🍹粉紅石榴冰茶($58)顏色好吸引。味道酸酸甜甜,入口好清新,又有一陣石榴嘅香味加上唔會太甜。飲落冰冰涼涼好消暑,夏天飲一流。🍛土耳其蛋配彼德包($98)土耳其乳酪酸酸地幾清新,水波蛋好滑好嫩,最緊要係做到流心效果,配埋辣辣地既秘製醬汁好惹味,調味簡簡單單,味酸酸辣辣,愈食愈開胃。

🍹粉紅石榴冰茶($58)

🍛土耳其蛋配彼德包($98)
每日上班下班,兩點一線的生活真的沈悶又疲倦🥱所以這次放假決定找一個環境舒服休閒的地方去吃點好吃的🤭順便轉換一下環境放鬆一下♥️餐廳有兩層,上層露營風的裝修風格阿婆看了一眼就決定要坐這了🙈而且採光很好,光線柔和舒服☺️不知不覺就坐了差不多兩個小時🫣餐廳的餐點以輕食為主,菜式偏向中東風味🌟這個是使用了多種香料調味的希臘乳酪水波蛋,是富有中東特色的一道輕食♥️希臘乳酪的乳酸味濃,口感冰涼細滑🌟半生熟水波蛋黃的色澤很美,蛋味香濃♥️配上麵粉味香又鬆軟的彼得包,是一道令人會心微笑的美食☺️餐廳用新鮮菠蘿調配的冰茶🌟鳳梨味香甜,茶味清新♥️很適合在近來炎熱的天氣飲用🌿有一種緩過來了的感覺🥰

土耳奇蛋配彼得包
希臘乳酪的乳酸味濃,口感冰涼細滑🌟
半生熟水波蛋黃的色澤很美,蛋味香濃♥️
配上麵粉味香又鬆軟的彼得包,是一道令人會心微笑的美食☺️
鳳梨冰茶
2024-06-27
Tea
土耳奇蛋配彼得包
鳳梨冰茶
  • 土耳其蛋配彼得包
2024-06-27 297 views
今次黎到深水埗,🐧 獨獨到訪依間文青氣息濃厚嘅特色cafe❤️ 裡面採用工業風十足嘅水泥牆和地板,再配上綠色植物和木系特色桌椅,感覺好chill 好放鬆😍 🐧 叫咗個松露奶油燉雞配彼得包😋 燉雞即點即煮,上枱時熱辣辣香噴噴😍 每一塊雞肉都沾滿濃厚嘅芝士和醬汁,食落滋味馥郁又惹味,雞肉軟嫩無比😋 再配搭熱烘烘嘅彼得包,令🐧 能盡情品嘗特調醬汁嘅滋味😍 誠意推薦🌟 飲品㨂咗杯幾清新嘅黃金鳳梨冰茶😋 每一啖都充滿鳳梨嘅果香,飲落酸酸甜甜,非常開胃👍 正好中和奶油醬汁嘅膩感,非常正😍

Lunch
意外地發現了好好食的 cafe 真的可以開心一整天 💕.一踏進 Loop Kulture 的一刻就被綠色植物包圍猶如走進了森林一樣舒適是在週末充電的好地方.食物方面選項都滿有心思誠意✨松露奶油燉雞配彼得包這菜式本來已經不算常在 cafe 看到松露奶油燉雞十分香溜嫩滑夾在烤焗過鬆軟香脆的彼得包中非常滋味,讓人好滿足.✨西班牙薯蛋配巴馬火腿太陽蛋刺穿後流在焗得焦脆的薯仔片上,再加上巴馬火腿、巴馬臣芝士及菠菜一起吃,所以味道很搭的融為一體,超好味就是。難怪店家自己也推介~.維也納咖啡帶有一層綿滑的奶蓋,口感不錯,咖啡不錯,中等以上~ 向來都有飲的 Espresso Tonic 更冰涼會更佳。.這裡除了是家 cafe 外,店內還有不少有機食品、飲品可供選購,鼓勵客人自備盛器購買,以推廣環保理念,是家很有心思內涵的店舖,值得支持!

意外地發現了好好食的 cafe

✨松露奶油燉雞配彼得包
這菜式本來已經不算常在 cafe 看到
松露奶油燉雞十分香溜嫩滑
夾在烤焗過鬆軟香脆的彼得包中
非常滋味,讓人好滿足
松露奶油燉雞配彼得包

✨西班牙薯蛋配巴馬火腿
西班牙薯蛋配巴馬火腿

Cinnamon Viennse
Espresso Tonic

這裡除了是家 cafe 外,
店內還有不少有機食品、飲品可供選購,
鼓勵客人自備盛器購買,以推廣環保理念,
是家很有心思內涵的店舖,值得支持!
松露奶油燉雞配彼得包
西班牙薯蛋配巴馬火腿