2023-05-23 175 views
去銅鑼灣妹妹屋企,去探佢之前喺妹妹推薦 既食店 「愛上米線」買咗個外賣,今次叫咗一個世一酸菜魚湯米線 另外加魚腐 佢呢魚片都算厚肉同大塊,口感嫩滑 外加的 魚腐ok 彈牙 😎大約有3舊 我覺得如果吾加埋魚腐就唔夠飽😂😂😂另外佢嘅酸辣味就係食到中段先漸漸出現,開頭我覺得唔係咁夠味!😊佢影嗰張圖都靚啲佢哋又有下午茶都係$28起妹妹食過佢哋嘅炸豬扒湯米線都好厚肉仲有飲品送其實我想試吓佢哋個牛魔王麻辣湯米線,不過妹妹食咗飯,就下次先啦
去銅鑼灣妹妹屋企,去探佢之前喺
妹妹推薦 既食店 「愛上米線」買咗個外賣,
今次叫咗一個
世一酸菜魚湯米線 另外加魚腐
佢呢魚片都算厚肉同大塊,口感嫩滑

外加的 魚腐ok 彈牙 😎大約有3舊
我覺得如果吾加埋魚腐就唔夠飽😂😂😂
佢影嗰張圖都靚啲
佢哋又有下午茶都係$28起
妹妹食過佢哋嘅炸豬扒湯米線
都好厚肉
仲有飲品送

其實我想試吓佢哋個牛魔王麻辣湯米線,不過妹妹食咗飯,
就下次先啦

Type of Meal
Dinner
2023-05-21 78 views
最近SOGO又感謝祭,熱到熟,冇咩胃口,食番d醒胃嘢,晚餐食吓米線係唔錯嘅選擇,而且有套餐都幾啱食。泡椒酸菜肥牛湯米線呢個米線酸酸辣辣相當醒胃, 米線爽滑彈牙, 肥牛都幾滑溜, 湯底唔算太辣。爆炒京蔥黑椒牛舌飯紅紅綠綠賣相都幾吸引, 咁樣配搭都幾有新鮮感, 牛舌碎粒加上黑椒, 京葱切小段爆炒後十分香口, 牛舌和京葱兩種口感十分配合, 惹味得嚟唔會感覺肥膩, 令人回味。小食加配了微辛蒜香雞翼尖, 雞翼尖厚肉又嫩滑, 食落都幾襟食, 辣辣地又有蒜香味。再來串燒櫻花蝦魚腐串和冬陰功魚腐串, 熱辣辣香噴噴, 小心燙口, 大大粒魚腐炸得很酥脆, 香口又彈牙, 爽脆有嚼口。飲番罐冰凍可樂, 舒服曬!#港式美食 #銅鑼灣美食 #米線關注組 #招牌 #causewaybay #雞翼尖 #hkfoodie #foodporn #hkfoodblog #foodies #instafood #hkfoodporn #foodblogger #sogo

泡椒酸菜肥牛湯米線

爆炒京蔥黑椒牛舌飯

飲番罐冰凍可樂, 舒服曬!

2023-05-20 70 views
平時都有食下午茶嘅習慣, 愛上米線下午茶時段嘅套餐和小食都幾有新意, 佢嘅下午茶組合有炸雞同埋鹵水小食, 食吓米線小食, 嘆吓啤酒, 又係幾消間嘅選擇。當然少不了米線, 至尊大大碗麻辣湯米線配料非常多, 有炸豬扒, 滷水雞翼, 金菇菜, 鵪鶉蛋和貢丸, 咁大堆頭真係一碗都足夠。happy hour組合選了鹵水大腸和鹵水牛展, 大腸肉厚軟滑, 處理得幾乾淨, 牛展爽脆有嚼口, 鹵水夠入味。配埋嘉士伯罐裝啤酒, 啤酒加小食幾時都係最佳配搭。小食都有幾多清新選擇, 辣醋手拍青瓜夠脆口, 酸辣又醒胃。手工話梅小番茄食落幾盞鬼, 蕃茄和話梅幾相配, 酸酸甜甜幾滋味。

2023-05-01 56 views
好耐冇嚟食米線 原來餐牌更新咗好多嘢食今次試咗幾樣新野 味道都唔錯🔹世一酸菜魚湯米線入面真係好多魚片 全部無骨啖啖肉酸菜份量都多 酸酸地咁好開胃米線口感滑溜溜 軟硬度適中🔹蟲草花胡椒杞子雞肉配豬骨湯米線超級足料 雞件份量好多 肉質嫩滑仲有蟲草花、芽菜、腐皮同埋木耳好豐富 食晒配料都飽飽地 豬骨湯底味道唔算濃 清淡少少 🔹惹味流心芥末恐龍蛋大大粒炸鯪魚球 剪開入面有流心芥末味道濃郁 辣辣哋咁都有啲攻鼻 🔹蜜糖芥末雞肉粒配爆炸糖配搭新穎 每粒雞粒都沾滿蜜糖芥末醬炸到好香脆 肉質嫩滑好味最特別係連埋爆炸糖一齊食帶來味覺衝擊 幾特別🔹青檸梳打消暑解渴一流🔹芒果乳酪梳打味道唔會好甜 飲得出芒果味加上入面好多爆珠 好有口感
好耐冇嚟食米線 原來餐牌更新咗好多嘢食
今次試咗幾樣新野 味道都唔錯

🔹世一酸菜魚湯米線
入面真係好多魚片 全部無骨啖啖肉
酸菜份量都多 酸酸地咁好開胃
米線口感滑溜溜 軟硬度適中

🔹蟲草花胡椒杞子雞肉配豬骨湯米線
超級足料 雞件份量好多 肉質嫩滑
仲有蟲草花、芽菜、腐皮同埋木耳
好豐富 食晒配料都飽飽地

消暑解渴一流

🔹芒果乳酪梳打
味道唔會好甜 飲得出芒果味
加上入面好多爆珠 好有口感
愛上米線更換全新餐牌,有更多湯底選擇,米線款式更可以自選啦,另外新加下午茶有炸雞等小食配啤酒🍺,係一間可以 happy hour 嘅米線店功夫魚腐川|香麻辣湯米線 💰5️⃣3️⃣自家制嘅真功夫魚腐,以九比一魚肉比例製作,魚腐啖啖肉,湯底麻香濃牛魔王麻辣湯米線 💰5️⃣9️⃣有軟淋嘅牛展、彈牙嘅牛九、薄片肥牛,每款餸份量幾多,配菜有蕃茄粒、腐皮、雲耳同芽菜等惹味流心芥末恐龍蛋 💰3️⃣2️⃣炸綾魚肉球剪開,有流心芥末芝士下面仲有炸過香辣米線粒蜜糖芥末雞肉粒配驚喜爆炸糖 💰3️⃣2️⃣新推出創意小食,香脆炸雞粒,沾上閃亮香甜爆炸糖粉,每粒口感都好沖擊😂特飲跟餐加$14🍋鮮檸檬特飲🥭芒果乳酪梳打🎈愛上米線 (波斯富街)🎈銅鑼灣波斯富街24-30號寶漢大廈地下A號舖

功夫魚腐川|香麻辣湯米線 💰5️⃣3️⃣

牛魔王麻辣湯米線 💰5️⃣9️⃣

惹味流心芥末恐龍蛋 💰3️⃣2️⃣
炸綾魚肉球剪開,有流心芥末芝士
下面仲有炸過香辣米線粒

蜜糖芥末雞肉粒配驚喜爆炸糖 💰3️⃣2️⃣

特飲跟餐加$14
🍋鮮檸檬特飲
🥭芒果乳酪梳打

🎈愛上米線 (波斯富街)🎈
銅鑼灣波斯富街24-30號寶漢大廈地下A號舖
2023-04-12 46 views
系附近做完野4點幾肚餓搵野食,經過見到愛上米線,之前系尖沙咀食過幾好食,所以再回味下!銅鑼灣店無尖沙咀店咁大,不過裝修都系以黑白格仔為主,而且見到個餐牌吾同左,多左d新野,仲有個4-6點既happy hour餐牌,有得飲啤酒,都幾特別,第一次見米線鋪有happy hour time。鹵水大腸 $24鹵水食物系自家製,大腸幾入味同夠淋,個人幾鐘意食。鹵水牛𦟌 $26薄片牛𦟌幾通透,同樣都夠入味,但凍左食會硬左啲。椒鹽脆辣雞球 $22雞球同相片有啲吾同,不過炸得幾惹味,雞肉都滑,略嫌個皮硬左啲。蒜香炸豬扒蕃茄湯米線 $46炸豬扒都ok,吾會太乾太硬,米線一樣大大碗,有咬口。另外加左$8多杯熱咖啡。酸菜魚湯米線 $56呢碗酸菜魚食過返尋味,所以今次再叫多次,魚肉大大舊又無骨,辣度一早調較好,有少少麻。餐牌:

鹵水大腸 $24
鹵水食物系自家製,大腸幾入味同夠淋,個人幾鐘意食。

鹵水牛𦟌 $26
薄片牛𦟌幾通透,同樣都夠入味,但凍左食會硬左啲。

椒鹽脆辣雞球 $22

蒜香炸豬扒蕃茄湯米線 $46

酸菜魚湯米線 $56

餐牌:

2023-04-11 52 views
【銅鑼灣•愛上米線】🐝 ————————————————————————一個人出去CWB食唔得幾多,最適合食米線。呢間餐廳之前食過,再嚟一次吧!餐廳有酒精飲品提供,下午茶有炸雞等小食提供,是可供happy hour的米線舖😍😍😍😍😍🍯|自選車仔麵|HKD 45八個湯底選擇:麻辣/蕃茄/酸菜魚/龍蝦湯等等。今次揀咗麻辣蕃茄湯小辣。食得辣嘅朋友中辣小辣都冇問題。配料方面揀咗餐廳推介的功夫魚腐同生菜。🍯|一齊黎一串|HKD 22推介‼️魚腐好好食,有三種味道:冬陰公,櫻花蝦,甜粟米各一粒。😋😋😋🍯|鹵水雞翼|HKD 28滷水汁入味,雞肉嫩,小食不錯。🍯|蒜香雞翼尖|HKD 28面頭鋪滿蒜粒,入口濃濃蒜蓉味。🍹|青檸梳打|HKD 26
【銅鑼灣•愛上米線】🐝
————————————————————————

🍯|自選車仔麵|HKD 45

🍯|一齊黎一串|HKD 22
推介‼️魚腐好好食,有三種味道:冬陰公,櫻花
蝦,甜粟米各一粒。😋😋😋

🍯|鹵水雞翼|HKD 28
滷水汁入味,雞肉嫩,小食不錯。

🍯|蒜香雞翼尖|HKD 28
面頭鋪滿蒜粒,入口濃濃蒜蓉味。

🍹|青檸梳打|HKD 26
2023-04-11 44 views
呢間特色米線舖除咗口味好啱香港人,下午茶有炸雞等不同小食,另外仲有啤酒提供添🍺╰☆牛魔王麻辣湯米線 $59啖啖肉之選,湯底揀咗小辣,麻辣味突出,牛丸爽口彈牙,牛𦟌牛味濃,有口感,米線吸收晒湯嘅精華,麻辣得滋味😝╰☆蒜香炸豬扒蕃茄湯米線 $46炸豬扒帶淡淡蒜香味,肉質嫩,蕃茄湯底濃郁惹味🤤╰☆手工話梅小蕃茄 $24小蕃茄粒粒都係爆汁,真係超級正,清爽開胃╰☆蜜糖芥末雞肉粒配驚喜爆炸糖 $32呢味菜式好有特色😜爆炸糖送雞肉粒😳入口創新得意😎食落超過癮╰☆芒果乳酪梳打 +$15芒果酸酸甜甜,仲有爆珠粒粒,好飲!╰☆檸檬柚子蜜 +$15
呢間特色米線舖

╰☆牛魔王麻辣湯米線 $59

╰☆蒜香炸豬扒蕃茄湯米線 $46
炸豬扒帶淡淡蒜香味,肉質嫩,蕃茄湯底濃郁惹味🤤

╰☆手工話梅小蕃茄 $24
小蕃茄粒粒都係爆汁,真係超級正,清爽開胃

╰☆蜜糖芥末雞肉粒配驚喜爆炸糖 $32
呢味菜式好有特色😜爆炸糖送雞肉粒😳入口創新得意😎食落超過癮

╰☆芒果乳酪梳打 +$15
芒果酸酸甜甜,仲有爆珠粒粒,好飲!

╰☆檸檬柚子蜜 +$15
2023-04-09 34 views
銅鑼灣愛上米線最近推出全新餐牌,讓顧客可以品嚐到更多美味的米線料理。值得一提的是,餐廳也提供酒精飲品,讓客人可以在享受美食的同時,品嚐到清爽的飲品。除了米線料理外,餐廳的下午茶也是受到許多顧客喜愛的選擇之一。在這裡,你可以品嚐到滷味等小食,搭配著一杯香濃的咖啡或是茶飲,讓你的下午時光更加的愉悅。推薦餐點有春韭醬爆極鮮豬潤飯,搭配著鮮嫩多汁的豬肉和清爽爽脆的春韭,讓你一口接一口的吃不停。另外,餐廳的麻辣爽脆豬耳也是值得一試的好滋味,豬耳肉質韌實,口感爽脆,搭配著辣椒和花椒的調味,讓你的味蕾得到了極大的刺激。最後,餐廳的小番茄也是一道非常適合下午茶的小點心,清甜可口,讓你在享受美食的同時,也能夠為自己的身體注入維生素。

1K
每次經過「愛上米線」的銅鑼灣店都有好多人排隊~今次見到唔洗排,即刻入左去食下午茶😋😋餐廳有Happy Hour時段,除左有炸雞、炸串等小食,仲有酒精飲品提供🍻!得閒同朋友黎聚餐都唔錯🤟🏻🤟🏻🍜家鄉辣椒炒五花肉拌米線 $59✨今次想試下佢地的拌米線~望落好豐富!!五花肉先炸後煎,再用螺絲椒、豆豉、蒜頭等炒香!口感焦脆,仲好有鑊氣🔥🔥面層有炸黄豆、香葱同芫荽,將所有配料同米線撈勻後相當惹味🤤🤤🍗蜜糖芥末雞肉粒配驚喜爆炸糖 $32✨呢個係餐廳新推出的小食,感覺幾特別!!雞肉粒外脆內軟,外層沾滿蜜糖芥末醬🍯!味道濃郁,仲有少少攻鼻~~加上爆炸糖後會有雙重口感,入口時咋咋聲~好刺激👍🏻👍🏻🥓鹵水大腸 $24✨另外仲試左「自家製港式鹵水拼盤🇭🇰」系列小食🤩🤩豬大腸香濃入味,好重鹵水香!質地Q彈、有咬口~唔錯❤️❤️🍹青檸梳打 $26✨味道酸酸甜甜,好清爽!係消暑解渴之選🌿🌿

🍜家鄉辣椒炒五花肉拌米線 $59✨
今次想試下佢地的拌米線~望落好豐富!!

🍗蜜糖芥末雞肉粒配驚喜爆炸糖 $32✨
呢個係餐廳新推出的小食,感覺幾特別!!
加上爆炸糖後會有雙重口感,入口時咋咋聲~好刺激👍🏻👍🏻

🥓鹵水大腸 $24✨
另外仲試左「自家製港式鹵水拼盤🇭🇰」系列小食🤩🤩
豬大腸香濃入味,好重鹵水香!質地Q彈、有咬口~唔錯❤️❤️

🍹青檸梳打 $26✨
味道酸酸甜甜,好清爽!係消暑解渴之選🌿🌿
同朋友行行下街想食個 tea 吹下水,經過愛上米線,見到佢有個全日 happy hour menu,入面d 小食都幾多選擇幾吸引,所以就入去試下,小食其實水準唔錯,仲有酒可以叫,happy tea happy hour 黎講 CP 值都算高 😊香港仔炸串拼盤拼盤有炸魚片頭、炸墨魚丸、炸貢丸同埋炸原味魚腐各一串,炸過嘅串串多左一份香口嘅感覺,魚腐好香陳皮味,唔使點沙律醬都已經夠曬味道 😆黃昏·黃金炸雞拼盤椒鹽脆辣雞球屬於微辣,香噴噴奶黃金沙咪走雞就裹滿左鹹蛋黃金沙,好香口;兩款雞都炸得幾 juicy,個拼盤雖然只係 $33,但就有 6 舊雞,size 都唔細,又唔會好厚炸粉,呢個其實真係幾唔錯 👍🏻招牌真魚腐·惹味流心芥末恐龍蛋呢個都幾得意,上檯之後店員會幫手切開,見證熱辣辣流心一刻 🤩 入口芥末同陳皮味都好搶,比想像中味濃,魚腐都幾彈牙 😋 佢仲舖左 d 炸辣米線喺底,都真係幾辣,可以 mix 埋恐龍蛋一齊食呢 🫶🏻手工話梅小番茄呢個好 fresh 啊~ 酸酸地偏甜嘅番茄勁多汁,因為我地今日都叫得多炸野,配呢個真係超 refreshing!💕 六式素菜配有機番茄湯米線一碗有齊唐山菜、冬

香港仔炸串拼盤

黃昏·黃金炸雞拼盤

招牌真魚腐·惹味流心芥末恐龍蛋

手工話梅小番茄

六式素菜配有機番茄湯米線
一碗有齊唐山菜、冬菇、金菇、腐皮、雲耳同埋芽菜,係一碗好健康嘅米線 😌 配料好多,米線就屬於比較硬身嘅,番茄湯都有好多茄肉,味道屬於偏甜,食都唔算 heavy 呢 🫶🏻

芒果乳酪梳打
酸酸甜甜都幾好飲 👍🏻 整體唔算太甜,加埋好多嘅爆珠,店員果然無推介錯呢 😆

整體黎講小食都幾唔錯,價錢又唔貴,我地今日咁食都係 200 蚊左右,CP 值算高,加上服務都幾好,下次可以去飲酒 happy hour 一下 😉
$100 (Tea)
2023-04-03 51 views
每次過嚟銅鑼灣, 見到呢間愛上米線都好多人幫襯, 今日終於都嚟食下午茶。店舖雖然唔算大, 但係座位都幾舒適。下午茶餐選擇都幾多, 又可以加錢追加小食。大大件蒜香炸豬扒麻辣湯米線炸豬扒真係幾大塊, 表面炸得香脆, 肉質又唔會嚡, 麻辣度適中, 好容易接受。米線爽滑彈牙, 份量都相當足夠, 還有芽菜, 雲耳同鮮腐竹, 真正好味又滿足。酸菜金菇肥牛泡飯酸辣湯底幾惹味, 紅綠辣椒切細粒, 肥牛都幾滑溜, 湯底配熱飯味道唔錯。追加雞翼尖和豬耳, 雞翼尖有肉, 都幾肥美, 豬耳麻辣得嚟又爽脆。呢度嘅招牌手打魚腐串都做得幾好味, 甜粟米, 櫻花蝦和冬陰功魚腐串味道各具特色, 以櫻花蝦味道最啱口味。話梅小番茄甜甜地都幾胃, 咪走雞炸得金黃香脆, 雞肉幾嫩滑。加埋凍檸茶餐飲, 呢餐下午茶豐富又抵食。

店舖雖然唔算大, 但係座位都幾舒適。

下午茶餐選擇都幾多, 又可以加錢追加小食。

大大件蒜香炸豬扒麻辣湯米線

酸菜金菇肥牛泡飯

話梅小番茄甜甜地都幾胃,

近排有一間米線舖頭,標榜令你重新愛上米線,平時唔係成日食米線,就試吓究竟佢有幾好食,令我重新愛上米線食米線🍜餐廳竟然有酒精飲品提供🤣🤣🤣下午茶都有炸雞等小食,仲要有happy hour😍😍🤓蟲草花濃豬骨湯豬骨配蟲草花煲嘅湯,味道清甜,入面叫了功夫滷水大腸,鮮嫩粉腸,滷水牛展,墨魚丸,奇脆流心炸蛋,同韭菜金菇,好豐富的菜式選擇,滷水大腸都好入味,好推介!滷水牛展都炆得好冧,唔錯!惹味流心芥末恐龍蛋好特別!係鯪魚肉入面有流心芥末醬,下面係炸了的米線,連埋芥末醬一齊食,脆脆的口感好特別極鮮豬潤花芝醬麻辣湯米線芝麻醬好多, 配埋麻辣湯底都好夾,有少少似食緊簡單啲,豬潤鮮嫩,唔鞋口,份量好夠食!熱桂花烏龍茶係茶包來的桂花烏龍青檸梳打叫了走甜少冰,感覺好似健康啲,最咪飲返兩啖gur下

蟲草花濃豬骨湯

惹味流心芥末恐龍蛋

極鮮豬潤花芝醬麻辣湯米線

熱桂花烏龍茶
係茶包來的桂花烏龍

青檸梳打
叫了走甜少冰,感覺好似健康啲,最咪飲返兩啖gur下
2023-03-29 47 views
粉麵之中...最鍾意食米線但來來去去都係雲南口味,食到好悶呢間港式口味嘅米線配搭同味道都有特別,好有新鮮感下午茶超抵,仲有炸雞同其他小食最正係有酒精飲品,Happy Hour 唔錯嘅選擇店內環境乾淨衛生✨吱吱響鈴配魚腐 X 龍蝦汁蕃茄湯米線額外追加風琴豆腐,可以索哂龍蝦汁蕃茄湯✨麻辣爽脆豬耳麻麻辣辣夠爽口.跟餐+$9 非常抵食✨手工話梅小蕃茄已去皮嘅小蕃茄,加入話梅酸酸甜甜嘅味道咬開豐富水份,有爆汁感✨香噴噴奶黃金沙脆雞翼外皮金黃嘅雞翼,充滿鹹蛋王香味非常脆口✨一齊黎一串冬蔭功.櫻花蝦.甜粟米 魚腐各一粒,特別鍾意櫻花蝦口味,同魚腐好夾✨胡麻爽甜秋葵除咗小蕃茄,秋葵都係健康嘅小食加咗麻醬更香,爽口得嚟帶點黏黏嘅感覺加杯有爆珠嘅芒果特飲,完美嘅午餐食咗咁多年米線,呢間係我見過最有禮有效率...比個讚👍🏻

粉麵之中...最鍾意食米線
但來來去去都係雲南口味,食到好悶

呢間港式口味嘅米線
配搭同味道都有特別,好有新鮮感

下午茶超抵,仲有炸雞同其他小食

最正係有酒精飲品,Happy Hour 唔錯嘅選擇

店內環境乾淨衛生

✨吱吱響鈴配魚腐 X 龍蝦汁蕃茄湯米線
額外追加風琴豆腐,可以索哂龍蝦汁蕃茄湯

✨麻辣爽脆豬耳
麻麻辣辣夠爽口.跟餐+$9 非常抵食

✨手工話梅小蕃茄
已去皮嘅小蕃茄,加入話梅酸酸甜甜嘅味道
咬開豐富水份,有爆汁感

✨香噴噴奶黃金沙脆雞翼
外皮金黃嘅雞翼,充滿鹹蛋王香味
非常脆口

✨一齊黎一串
冬蔭功.櫻花蝦.甜粟米 魚腐各一粒,
特別鍾意櫻花蝦口味,同魚腐好夾

✨胡麻爽甜秋葵
除咗小蕃茄,秋葵都係健康嘅小食
加咗麻醬更香,爽口得嚟帶點黏黏嘅感覺

加杯有爆珠嘅芒果特飲,完美嘅午餐

食咗咁多年米線,呢間係我見過最有禮有效率...比個讚👍🏻
2023-03-29
Type of Meal
Lunch
有無人同我一樣都係好鍾意食米線架呢?之前成日浦米線關注組搵地區特色米線,今次試一間連鎖嘅,質素都唔錯喎😀今次黎到佢地銅鑼灣分店,剛好2點幾下午茶時間,有多款tea set強擇只係$28起,性價比幾高😮 而且佢地竟然有酒類飲品提供,見到有食客同朋友黎飲野當happy hour又幾chill 😄 我同朋友嗰日未食lunch,所以叫番a la carte自選米線。蟲草花豬骨濃湯配魚柳+手工魚腐🍜($64) - 呢款係我嘅,揀左較清淡嘅豬骨湯,上面有好多杞子同蟲草花,飲落鮮甜幾滋補咁🤭 欣賞佢地嘅手工魚腐,口感少少彈牙魚味濃郁,值得一試。麻辣蕃茄湯配黃金豆腐磚+鮮嫩粉腸🍜($60) - 呢確朋友叫嘅我試左佢個湯底,蕃茄味幾重,加上麻辣嘅刺激,幾新奇嘅配撘👍🏼除左米線之外呢度仲有好幾款小食可揀。我地叫左推介嘅金沙豬柳肉🐷($28)同大澳爆汁雞翼🍗($28),2樣小食都獲氣十足,必食之選!