2011-12-30 308 views
好久沒有來發記 很想念他的榴槤系列這年都沒有吃到很多榴槤唯有到甜品店吃 那就又香又好吃囉 XD這次來到店內 沒什麼人 可能時間還早吧通常人在這個時間還在吃晚飯呢我們3個人點了3款甜品 Share來吃 …..榴槤糯米滋 :: 糯米皮比較厚了一點 也不夠綿 口感不太好裡面的餡料都是滿滿的榴槤肉 好香好甜喔~ 餡很讚啦!!榴槤脆卷 :: 擺盆不錯 好像很大一條春卷 擺在碟上只可惜脆皮太脆 夾起來就整個皮碎了 薄到沒有什麼口感就只有溫溫的 榴槤肉也有一點溫度 但口感也沒差但過熱就應該怪怪的 現在還可以 不過還是喜歡涼涼的=]藍莓棉棉冰 :: 不夠冰 在溶化的感覺 藍莓也不夠濃只是淡淡的 整個味道吃起來不吸引 所以都沒有吃完就不想吃了
好久沒有來發記 很想念他的榴槤系列
這年都沒有吃到很多榴槤
唯有到甜品店吃 那就又香又好吃囉 XD

這次來到店內 沒什麼人 可能時間還早吧
通常人在這個時間還在吃晚飯呢

我們3個人點了3款甜品 Share來吃 …..

榴槤糯米滋 :: 糯米皮比較厚了一點 也不夠綿 口感不太好
裡面的餡料都是滿滿的榴槤肉 好香好甜喔~ 餡很讚啦!!
榴槤糯米滋
藍莓棉棉冰
榴槤糯米滋
榴槤脆卷
2011-10-22 66 views
吃過豐富的晚餐,又撐著肚子吃甜品去。這裡的環境尚算闊落,惟晚間人手不足,往往要等一陣子才有店員來服務。我們選了兩款特式甜點,每款價格約 $40,不過味道並沒有帶給我們驚喜。雜果黑珍珠配涼粉條:生果有西瓜、蜜瓜、士多啤梨、芒果,但不算新鮮。伴著芒果汁吃,什麼也是甜的吧。涼粉條比較特別,是涼粉做出來的粗身粉條,口感像條狀的結實 jelly。芝麻馬利餅芝士杯:上層是芝麻跟馬利餅碎,下層是芝士杯。不過芝士味不怎麼突出,旁邊是平平無奇的雲尼拿雪糕,只是稍稍作了裝飾而已。個人來說,情願簡單吃一個木棣布甸呢。
雜果黑珍珠配涼粉條
芝麻馬利餅芝士杯
雜果黑珍珠配涼粉條
芝麻馬利餅芝士杯
2011-10-19 40 views
上星期日,我同媽咪約咗細姨喺旺角雅蘭中心見面;之後,我同媽咪走去雅蘭地下間 <發記甜品>。睇嚟呢間 <發記> 開咗好多年!雖然有幾高雅嘅吊燈,但係見到凳子較為殘舊!因為,我當日嘴唇乾到甩皮, 所以,打算飲番碗熱糖水滋潤個嘴一下! 平時,我好少飲糖水,多數食布丁、凍甜品....熱芝麻糊 $19媽咪始終係鍾意飲芝麻糊! 我試咗一匙羹,芝麻味幾濃幾香!我覺得質感不及 <滿記> 咁滑!熱栗子蓉 $21我幾滿意! 栗子蓉打得夠滑溜!甜味亦恰到好處!呢個價錢確實超值!

<發記甜品>
高雅嘅吊燈
因為,我當日嘴唇乾到甩皮,
所以,打算飲番碗熱糖水滋潤個嘴一下!
平時,我好少飲糖水,多數食布丁、凍甜品....

熱芝麻糊 $19
媽咪始終係鍾意飲芝麻糊!
熱芝麻糊
熱栗子蓉 $21
我幾滿意!
栗子蓉打得夠滑溜!甜味亦恰到好處!呢個價錢確實超值!
熱栗子蓉
2011-10-16
$20 (Tea)
<發記甜品>
熱芝麻糊
熱栗子蓉
高雅嘅吊燈
2011-09-13 15 views
是晚同朋友去完寧記打邊爐,之後去到雅蘭發記食甜品,幸好不用等太久,就有位坐,但要同別人搭台。7人圍埋坐係一張最入最角落,近水吧既大台。order左榴槤飄香。榴槤肉好多,好香,但略嫌過份熟,令到味道太濃,也令口感唔夠爽口。西米及花奶都算適當。食完之後稍稍用手移動椅子,豈料碰到有黏稠既感覺,似係之前客人打翻甜品。手上沒有濕紙巾,於是問店員拎水抹手,點知拎左杯茶=0="算...但服務沒有很好,希望下次有改善。

7人圍埋坐係一張最入最角落,近水吧既大台。

order左
榴槤飄香。
西米及花奶都算適當。

手上沒有濕紙巾,於是問店員拎水抹手,點知拎左杯茶=0="
算...但服務沒有很好,希望下次有改善。
2011-08-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$45 (Last Night Supper)
2011-03-17 55 views
6個人有3個都叫左芝麻糊(芝麻湯圓、芝麻豆付花、芝麻糊),我個叫榴槤飄香3個人都話芝麻糊好難食,1個話溝到好希,1個話有怪味,一個話總之難食至於個榴槤飄香,以前好好味.......e家不知所謂!d 碌柚碎好苦,舊榴槤肉苦,唔新鮮,至於個d糊狀無榴槤味......結果6個人有3個都頂唔順只食到一半......bad list ,以後唔會再食!

結果6個人有3個都頂唔順只食到一半......

bad list ,以後唔會再食!
2011-03-17
$30 (Last Night Supper)
2011-02-19 1 views
其實發記不嬲都幾好食,不過雅籣嗰間係第一次食。今次令我失望的唔係等位、唔係食物、亦唔係服務員的態度,而係落單的準確度!星期五晚諗住補食元宵的湯圓,就近去咗發記。前面有成十個人排隊,但我地都唔介意等位。終於有位,一心諗住食沖繩黑糖牛乳布甸,點知佢第一次打咗張「楊枝金露」既單,起初我以為新嘢無名所以打咗張一樣價錢既單,點知佢真係嚟咗楊枝金露!於我同侍應姐姐講落錯單,佢好欣然咁同我換過D嘢(係同我落單同一人)。再打張單嚟,今次係打「黑棉」,原來係「黑糖棉花冰」!真係激死我!兩次落錯單!我都唔想再等,好唔甘心咁食咗個棉花冰!係咪環境太嘈個侍應姐姐聽唔到我講嘢? 定係佢根本無心講我落單? 好嬲!三十幾蚊食咗個我唔想食既嘢!而且仲浪費咗我D珍貴既甜品QUOTA!

2011-02-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$30 (Last Night Supper)
2010-11-30
同友人嘴郁郁 覺得食唔夠就黎左呢間發記 夠就腳 同眼見唔多人不過一入左去就好多人 因為唔夠位坐ge關系要將我地調黎調去之後揀緊食咩 d姐仔又催你落單咁 我地又唔會唔食 只不過未知食咩 見左一陣先落單點知轉個頭返黎又催命咁 呢2樣已經大大扣分la....同友人點左個出名ge焗芒果酥皮卷同綿花冰話就話製作酥皮卷等耐d 但5分鐘度就出左黎枱面 仲快過綿花冰卷上面滿佈糖粉 所以唔好食食下噴大氣 咁樣d糖粉就會被吹到對面果個度咁唔知系尷尬定好笑 不過我唔覺得呢個卷有幾特別而且芒果都麻麻地 暖食 我寧願拎出黎熱辣辣咁食仲開心友人的綿花冰仲過得去la 但都沒什麼特別 可以試第間lu
不過一入左去就好多人
因為唔夠位坐ge關系要將我地調黎調去
點知轉個頭返黎又催命咁 呢2樣已經大大扣分la....

同友人點左個出名ge焗芒果酥皮卷同綿花冰
咁唔知系尷尬定好笑
不過我唔覺得呢個卷有幾特別
而且芒果都麻麻地 暖食 我寧願拎出黎熱辣辣咁食仲開心
友人的綿花冰仲過得去la 但都沒什麼特別 可以試第間lu
2010-09-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2010-10-31 12 views
今日黃昏時分一人途經旺角,天氣轉涼又乾燥,走入發記食糖水。可能時間尚早,得幾位食客,不用等位。我叫了熱杏仁茶+湯圓。主角杏仁茶好香杏仁味(可惜沒有加蛋白),小小微粒有糊狀加3粒湯圓,湯圓係芝麻湯圓,皮不夠薄。食完覺得暖暖的
今日黃昏時分一人途經旺角,天氣轉涼又乾燥,走入發記食糖水
可能時間尚早,得幾位食客,不用等位。
我叫了熱杏仁茶+湯圓。
食完覺得暖暖的

2010-10-28
$23 (Other)
同好友做完運動,又再去吃了,hehe~最就腳的就係呢間發記甜品喇!芒果紫米露大大片新鮮芒果有上下兩層,份量十足 有驚喜紫米露加了芋頭粒材料豐富,配埋滑滑花奶 飽肚健康之選.不錯吃涼粉芝麻糊呢個組合我點既 錯晒囉.....芝麻糊稀稀的 淡如水啊....配埋hea切涼粉(切到三尖八角又大又細真係幾求其下...)不好吃但又唔想浪費食物,所以死死氣拼了老命才能吃完糖不甩熱辣辣的糯米團有淡淡的薑汁味,煙煙韌韌.撈埋炒過的花生碎 細細粒容易食 好好味黎呢間多數唔駛排隊,味道就中規中矩,就是一般的港式甜品水準.可再光顧
芒果紫米露大大片新鮮芒果有上下兩層,份量十足 有驚喜
睇個樣就唔太開胃....

2010-10-13
$35 (Last Night Supper)
2010-08-23 7 views
食飽飽飯...諗住食下甜品...又唔想D咁飽既野..所以就去左發記試下佢D 綿花冰...仲諗住試D新味..不過真係超級後悔...其實佢攪D咁既野出黎..真係連"發記"這個名都整臭晒!!1. 薑味綿花冰2. 芝麻味綿花冰仲諗住佢整得出黎應該都OK 好味TIM..點知..有冇攪錯呀!! 難食到咁~ 薑味..騎呢..辣到飛起..又散晒一粒粒咁~芝麻味..算還可以..不過整體來講都係難食~~ d配料又奇怪wor...唔match 囉~~我地好慘..好辛苦先捱到食半碟左右...如果發記其他既糖水都好似綿花冰咁差...我諗唔會再有人去囉!!再加上...d 伙記服務態度都係差...晦氣唔想理你咁~
食飽飽飯...諗住食下甜品...又唔想D咁飽既野..
所以就去左發記試下佢D 綿花冰...仲諗住試D新味..
不過真係超級後悔...
其實佢攪D咁既野出黎..真係連"發記"這個名都整臭晒!!

1. 薑味綿花冰
2. 芝麻味綿花冰

~ 薑味..騎呢..辣到飛起..又散晒一粒粒咁
~芝麻味..算還可以..不過整體來講都係難食~~
d配料又奇怪wor...唔match 囉~~

我地好慘..好辛苦先捱到食半碟左右...
如果發記其他既糖水都好似綿花冰咁差...
我諗唔會再有人去囉!!
再加上...d 伙記服務態度都係差...晦氣唔想理你咁~
$35 (Last Night Supper)
8人行 去了發記食飯後甜點雖然8個人 一同落單 落單姐姐都唔應該寫到錯哂掛紅豆沙變綠豆沙有豆腐花 又變冇凍又變熱之後仲要問幾次 都仲係未肯應自己落錯單 未食都一肚氣就算味道ok 這樣的service 又好像不太像樣
8人行 去了發記食飯後甜點

朱古力冰
2010-05-28
朱古力冰
2010-05-25 6 views
這一天,路過雅蘭中心發記甜品,坐下來,吃了一客楊枝金露.忽然興緻大發,寫了以下的感想.一向喜歡四圍試甜品,發記在深井時已曾光顧.自從西貢滿記,深井發記到現在深水步松記都話發大來攪,可見甜品小食在港人心目中的地位超然.幾間甜品店有各自歷史和定位,滿記真係連廣告及型像及食品包裝來個全面的改革,日理萬機;松記的連鎖分店格局仍舊像街坊生意般的小店,談成敗仍言之尚早;唯發記卻卡在中間,高不成,低不就.沒有優質管理的質素,又不是街坊小店的誠意作品,好像我的這客楊枝金露,汁底又稀,西柚又唔甜,又無咩芒果,完全感受到此乃分店的劣質出品,發記,要發,真係要做番好D.
這一天,路過雅蘭中心發記甜品,坐下來,吃了一客楊枝金露.
忽然興緻大發,寫了以下的感想.

發記,要發,真係要做番好D.
sorry lor
2010-02-01 6 views
好多朋友都稱呢間甜品店好食, 所以昨日専程去試下. 叫o左佢地既士多啤梨綿綿冰, 唉, 一上o黎已經水汪汪了, 味道係ok既, 但溶溶地咁賣相就不太理想囉, 希望佢地改進下啦.
好多朋友都稱呢間甜品店好食, 所以昨日専程去試下.
士多啤梨綿綿冰
2010-01-15 10 views
下午茶食糖水,勝在無人唔使等位!2個人,叫左幾樣小食!豆腐雪糕^,^好味X2+ 芒果啫哩!好靚....靚到唔捨得食,好香的豆腐味,芒果啫哩有芒果肉!糖不甩其實好味,不過係普通好味!紅豆沙湯丸紅豆一D都唔沙,水還水!TOO BAD~~~湯丸都還可以既!最平凡的糖水係最麻麻,唔通街食都糖水都不及家中整?
下午茶食糖水,勝在無人唔使等位!
2個人,叫左幾樣小食!
豆腐雪糕^,^好味X2+ 芒果啫哩!
好靚....靚到唔捨得食,好香的豆腐味,芒果啫哩有芒果肉!
糖不甩
其實好味,不過係普通好味!
紅豆沙湯丸
紅豆一D都唔沙,水還水!TOO BAD~~~
湯丸都還可以既!
最平凡的糖水係最麻麻,唔通街食都糖水都不及家中整?
豆腐雪糕+芒果啫哩
2010-01-01
豆腐雪糕+芒果啫哩
2009-11-02 15 views
榴槤飄香$26芒果豆腐花$26好想食榴槤,附近得呢度有得食應該叫榴槤唔香,食落仲有苦味,唔滑豆腐花嘅豆味唔濃,芒果都切得幾大舊,芒果算甜佢啲價錢真係唔平,質素唔值呢個價
榴槤飄香$26
芒果豆腐花$26

好想食榴槤,附近得呢度有得食
應該叫榴槤唔香,食落仲有苦味
,唔滑
豆腐花嘅豆味唔濃
,芒果都切得幾大舊,芒果算甜

佢啲價錢真係唔平,質素唔值呢個價
榴槤飄香$26
芒果豆腐花$26