2018-01-18 74 views
今晚朋友請我去尖沙咀,倫哥尚品火鍋私房菜 , 一邊打邊爐食刺身。來一個小辣嘅雞煲, 有魷魚仔 ,有豬皮, 又有洋蔥,雞煲煲咗8分鐘就食得啦。D雞夠曬入味,食到舔舔脷,2個人食唔停口,之後仲有雞燉湯同刺身拼盤: 三文魚刺身、帆立貝刺身、特大蝦刺身等,非常豐富。followed by粉絲蒸蟶子,蒸蚌仔,象拔蚌BB,牛頸脊👅另外,飲品係任飲的,有唔同嘅款任君選擇,所以不斷試飲唔同嘅味道😌🤤😍今晚食過後,令到我留下好深刻嘅印象,野食好,招待細心。
D雞夠曬入味,食到舔舔脷,2個人食唔停口,
今晚食過後,令到我留下好深刻嘅印象,野食好,招待細心。

2018-01-18 6222 views
朋友想吃火鍋,又不想兩個人在家吃,因為自己準備所有都挺麻煩的,吃畢要自己洗碗碟,倒不如外出吃,一站式服務。今晚幸好我們一早訂座倫哥尚品火鍋私房菜,8時半全場滿座,墟冚非常。入座後,店員問我們阿嫲雞煲要甚麼辣度,下單後,店員馬上奉上木耳,豆角小食給我們作前菜,我超愛爽脆的木耳那酸酸甜甜滋味,很開胃呢。繼續吃刺身拼盤,刺身拼盤甚為豐富,有北寄貝,三文魚,甜蝦,帶子,鱆紅魚。看到三文魚真的受不了,多麼肥美,口感軟嫩,嚐得到它本身的甜味。鱆紅魚與甜蝦肉質挺晶螢鮮美,亦具彈性,朋友忍不住豎起拇指大說讚。鮑魚冬菇挺有份量的,在我夾起的時候已充分感受到它的重量。彈牙的鮑魚,肉厚的冬菇,經醬汁燜煮後,滑嫩入味,又一吸引人的火鍋前吃的美食,令人滿足。蟲草花雞湯湯頭比一般雞湯還要晶亮清澄,雞肉與蟲草花都沒有蓋過彼此的味道,甚至雞胸肉部份偏嫩不柴,雞湯越喝越醇香,鮮甜無比,滋潤極致,朋友說這湯深藏不露。在上阿嫲雞煲的同時,店員亦給了我們一碟豬皮,魷魚,牛栢葉,我摸不著頭腦,後來朋友看看雞煲說明和店員簡介,原來是把它們放進雞煲拌炒,我們也是第一次這樣吃。雞煲在八分鐘內熱炒四遍,每隔兩分鐘要炒一炒雞煲,以免變焦

鮑你上位

阿嫲雞煲

雞煲在八分鐘內熱炒四遍,每隔兩分鐘要炒一炒雞煲,以免變焦。小辣的雞煲味道豐富,辣得具層次,濃而不膩,雞肉嫩滑,讓人回味無窮,齒頰留香,好吃到停不了口。
阿嫲雞煲

而整個雞煲的雞汁精髓,把魷魚,牛栢葉及豬皮放進雞煲,吸收所有的精華,把平平無奇的魷魚,牛栢葉和豬皮成為雞煲另一主角。一口將它們塞進口腔,爽彈味香使我們稱心如意。
蕃茄薯仔湯

火鍋湯底我們選擇了經典湯底之一蕃茄薯仔湯,聞起來有著濃濃的蕃茄味,並把蘿蔔,粟米,薯仔的美味濃縮在湯中。然後我們把火鍋配料涮煮一番,配料加持湯底滋味,濃中帶鮮的順口,柔順又開胃。
低鹽少油響鈴炸魚皮

個人認為低鹽少油響鈴炸魚皮最佳的吃法一定是把響鈴炸魚皮涮煮十五秒左右,涮太久軟掉的話就失去原有的脆口感,而十五秒正好吸附火鍋湯底,響鈴炸魚皮亦能帶有湯的味香。
環游海鮮拼盤

今晚火鍋亮點之一一定是環游海鮮拼盤,朋友知我喜歡吃龍蝦,額外加三十元要半隻龍蝦。除龍蝦外,海鮮拼盤亦有蟶子,沙井蠔,鴛鴦海蝦,龍躉片,脆鯇魚,魷魚,刀貝及鑽石蜆。
環游海鮮拼盤

蝦隻極為緊實,入口彈性十足,鮮甜度也是超群,暢快的咬一口,蝦頭裡面蘊含豐富甘甜濃郁的蝦膏,簡單滾燙已是絕頂美味。
環游海鮮拼盤

半隻龍蝦雖然只是三十元,卻不細小馬虎,碩大搶眼,相當有誠意,看看龍蝦肉超飽滿的,吃起來肥滿豐腴,充斥著鮮甜感,彈牙極致,不能再形容了。龍蝦鉗肥肥嫩嫩,肉質動感無比,吃得超爽。
環游海鮮拼盤

刀貝,沙井蠔與鑽石蜆新鮮度很夠,絕對不是冰鮮的那種,滾煮後完全不縮水,亳無急凍的冰雪味,嫩嫩彈彈的很過癮。
環游海鮮拼盤

火鍋吃龍躉有多好吃,應該不需要我多敍述吧。龍躉片挺厚實,魚肉保有脆彈感,鮮美得很,魚皮還有豐富的膠質,我的最愛。
與「倫」比牛頸脊

火鍋重點配料還有牛肉,無與「倫」比牛頸脊那新鮮的油脂雪花,吸睛度強。只要把牛頸脊輕鬆涮十秒,呈現粉嫩的色澤,便可入口。牛頸脊鮮嫩極致,嚐起來特別的鮮甜。
倫嫂手打雙滑

倫嫂手打雙滑每口都可吃到墨魚,口感咬勁十足。入口的每顆墨魚和蝦肉,都是爽彈可口的墨魚塊與蝦肉,不需沾醬,只需簡單品嚐墨魚滑原始的大海味道,超鮮甜味佳。
阿媽雲吞水餃

阿媽雲吞水餃全都是人手包製的,顆顆飽滿不小個子。有時吃火鍋時一群餃子,雲吞皮散肉開,但滾煮這堆雲吞水餃的時候,它們沒有破皮,可見手工不錯。

韭菜木耳餃最得我歡手,皮夠薄身,韭菜味濃厚,且帶木耳的爽口感,清新順口。雲吞滿是蝦肉,豬肉比例剛好不搶戲,溫和地融合在彈勁的蝦肉中,肉香縈繞嘴裡,多吃幾顆沒問題。

丸類亦見驚喜,不是甚麼龍蝦丸,蟹籽丸,而是我平日最喜歡吃的沙律丸和年糕丸,我超推介吃,很少火鍋店有供應。另外朋友盛讚魚蛋彈牙,新鮮度破表,選料得宜。
田園有機蔬菜
是晚田園有機蔬菜包括娃娃菜,生菜及西洋菜,蔬菜很快就煮熟,大口朵頤牛頸脊下肚同時,可口的鮮蔬平衡了健康,蔬菜吸收蕃茄薯仔湯吃起來特別滿足。
真的假不了

最後是甜品真的假不了,即是燕窩椰汁燉蛋白,椰汁燉蛋白口感極度細緻絲滑,濃濃的椰香為今晚火鍋作為甜蜜完美的結束,而且燕窩椰汁燉蛋白有美顏功用,誰人不愛?
鮑你上位
低鹽少油響鈴炸魚皮
與「倫」比牛頸脊
倫嫂手打雙滑
田園有機蔬菜
真的假不了
2018-01-17 81 views
任飲任食套餐($328/位),由雞煲、刺身到火鍋,食到飽食到足,適合鍾意食放題嘅人。先黎一個雞煲,辣度由你決定!好香!食到一半可以加豬皮、土魷同牛柏葉,超索味!雞煲唔夠喉可以加的!之後到燉湯,好滋補呢!仲有鮑魚冬菇!飲品櫃琳瑯滿目!之後到刺身,都可以。主角打邊爐時間,湯底可以揀蟹或龍蝦,配番茄薯仔湯底。海鮮拼盤同牛頸脊,二人份量都幾多。菜盤同魚皮/響鈴。水餃雲吞及芝心丸,唔夠食可以加點。手打雙滑最後仲有熱椰奶燉燕絲做甜品呢!
任飲任食套餐($328/位),由雞煲刺身火鍋,食到飽食到足,適合鍾意食放題嘅人。

先黎一個雞煲,辣度由你決定!好香!

食到一半可以加豬皮、土魷同牛柏葉,超索味!

雞煲唔夠喉可以加的!

之後到燉湯,好滋補呢!

仲有鮑魚冬菇!

飲品櫃琳瑯滿目!

之後到刺身,都可以。

主角打邊爐時間,湯底可以揀蟹或龍蝦,配番茄薯仔湯底。

海鮮拼盤同牛頸脊,二人份量都幾多。

菜盤同魚皮/響鈴。

水餃雲吞及芝心丸,唔夠食可以加點。

手打雙滑

最後仲有熱椰奶燉燕絲做甜品呢!

2018-01-16 112 views
天寒地凍約了三五知己唔食火鍋真係唔知食咩好😆朋友提議食這間"倫哥尚品火鍋私房菜"不但有火鍋還有雞煲,刺身,鮑魚,燉湯等等咁凍嘅天氣梗係要食得飽飽啦👍🏻飲品選擇多BB辣雞煲一坐低侍應就問我地要BB辣小辣中辣還是大辣,我們選了BB辣☺️雞煲有芫茜,紫洋蔥唐芹所以更加香噴噴,雞件滑溜有雞味,食到一半再加上魷魚和豬皮將雞汁完全吸曬👏🏻足料燉湯燉湯味道清甜而且很足料有雞件,瘦肉,紅棗等等刺身拼盤牡丹蝦鮮甜膠口,三文魚腩肥美,帶子鮮甜😋鮑魚炆花膠鮑魚都幾大隻而且炆得夠腍,未食火鍋都已經飽了一半😆牛頸脊牛頸脊質量高牛味重,油花均勻冇得頂😉其他配料好似芝心包丸都好好味,蔬菜都很新鮮額外我們還encore了西洋菜😋炸魚皮炸響鈴炸魚皮大大件夠厚身香噴噴,但炸響鈴不夠鬆化火鍋海鮮拼盤海鮮拼盤有:龍蝦,生蠔,扇貝,象拔蚌,龍躉,脆鯇片等。龍蝦新鮮彈牙鮮甜無比,象拔蚌爽甜,生蠔蠔味足,龍躉脆鯇片都質量一樣高360牛奶燉燕窩最後甜品還有牛奶燉燕窩,真的是滿足的一餐
天寒地凍約了三五知己唔食火鍋真係唔知食咩好😆朋友提議食這間"倫哥尚品火鍋私房菜"不但有火鍋還有雞煲刺身,鮑魚,燉湯等等咁凍嘅天氣梗係要食得飽飽啦👍🏻

自助飲品

飲品選擇多
調味架

足料雞湯

足料燉湯
燉湯味道清甜而且很足料有雞件,瘦肉,紅棗等等

刺身拼盤
牡丹蝦鮮甜膠口,三文魚腩肥美,帶子鮮甜😋
鮑魚炆花菇

鮑魚炆花膠
鮑魚都幾大隻而且炆得夠腍,未食火鍋都已經飽了一半😆

牛頸脊
牛頸脊質量高牛味重,油花均勻冇得頂😉

火鍋料

炸魚皮炸響鈴
炸魚皮大大件夠厚身香噴噴,但炸響鈴不夠鬆化

360牛奶燉燕窩
最後甜品還有牛奶燉燕窩,真的是滿足的一餐

$350 (Dinner)
足料雞湯
鮑魚炆花菇
2018-01-16 54 views
倫哥個名不嬲都響,喺我返工附近都有一間,不過就大家都方便就嚟尖沙咀試下。三百幾蚊選擇好多,質素都要好,呢到就算唔錯。冇諗到平日夜晚都全場塞到爆曬,睇黎大家都好識貨!先上既係刺身,無諗到係呢到會有刺身食。種類都算幾多,質素正常,無雪味。食D刺身打下底再雞煲再邊爐,呢個鋪排未免太正!雞煲叫左少少辣。D雞好嫩,調味都做得唔錯,唔會太咸。正正既係佢都落左幾多洋葱,而我都幾鍾意食調左味既洋葱。餐紙仲有steps教你點食雞煲,真係好貼心。適逢大閘蟹季節,有大閘蟹食真係好應節。我地食既係大閘蟹women, 因爲見到既係蟹黃,如果係men大閘蟹見到既就應該係蟹膏Lu. 呢個大閘蟹唔算好肥,但少食多滋味,所以咁樣仲好。一人一盅雞湯,雖然好似有D肥,不過飲得出好足料。其實食完上面D野已經飽飽地,不過戲肉終於黎,個胃當然唔可以咁快投降。呢到同出面好唔同既係,出面係食完雞煲加清湯打邊爐,呢到係成個雞煲拎開換過第二個湯底俾你打邊爐。雞煲湯底固然係惹味D, 但我有時都會覺得真係好多油,所以成日都要“but"起D油先。所以呢個換煲換湯既做法其實都係好窩心。我地叫左龍蝦拼,唔係好大隻,但肉係彈既。仲有一樣野要讚既係,

一人一盅雞湯,雖然好似有D肥,不過飲得出好足料。

仲有一樣野要讚既係,我真係好鍾意食魚,所以佢有魚真係好perfect!

黑白墨魚滑同一般既墨魚滑好唔同,佢有粒粒墨魚既,我覺得都幾得意,幾爽口。叧外個4種丸既味道都不錯,估佢唔到既係個牛丸入面有芝士,呢個真係幾得意。

自家製五花茶,好岩打邊爐!

餃子料足,不過食到呢到真係覺得丸同餃子都俾得太多,真心覺得自己食唔哂!

差D漏左呢個軟硬剛好既香香小鮑魚!佢令呢到既食物更多元化,我覺得自己好似食緊佛跳牆D fd

飲品自取,放題感覺。

有private room就正D, 唔使係大廳太嘈。雖然打邊爐既本質就係嘈

2018-01-15 83 views
天氣終於冷了,可以約埋三五知己去打邊爐!有朋友就話之前去過倫哥打邊爐覺得唔錯,所以我地就book位去左尖沙咀分店!去到人很多非常爆場,基本上任飲任食的!飲品好多choice。仲有個驚喜就係而家仲有每人一隻大閘蟹送!而家質數仲唔差~爆爆地膏架!!還有每人有隻鮑魚,好入味的:)先食雞煲叫左 bb辣,味道惹味雞件嫩滑的!吸受哂醬汁味道超好味!之後再加魷魚豬皮更正呀!之後換左個蟹鍋湯底鮮味的!難怪啦,原來有蝦,蜆,蟹加持!所以真的鮮呢!之後打邊爐,牛頸脊超新鮮的,而且份量還很多呢!肉質爆 juicy, very good!!

先食雞煲叫左 bb辣,味道惹味
雞件嫩滑的!吸受哂醬汁味道超好味!之後再加
魷魚豬皮更正呀!

2018-01-09 76 views
一次過滿足哂三個願望有冇諗過雞煲, 刺身同火鍋三樣野可以一齊食質素又係放題之上!!叫得做私房菜我覺得最重要既就係食材因為限量地招待客人, 食材質素更加注重雞煲雞煲來說, 這裡的雞煲的確在水準之上, 不但止入味非常, 而且不用沾什麼別的醬料就已經很鮮嫩的口感, 在這質素之中, 還可以要求再添加, 真是抵食至極刺身每一台會因應人客數目送上一盤刺身, 上面有三文魚, 甜蝦, 帆立貝等等, 都是巨大片厚切, 全部都好鮮甜, 點一點刺身醬油就已經很出味了大閘蟹每位有一只大閘蟹亦是我選擇來這一家餐館的原因一只大閘蟹的成本也不低, 包埋可以吃到一來可以解一解口癮, 二來也可以在大閘蟹當旺的季節下吃到高質素的大閘蟹由於原隻上的關係, 沒有食開大閘蟹的人可能都不知道怎麼食但這個經廚師輕輕處理過所以開大閘蟹都不算很困難, 味道方面的確鮮甜得很, 肉質也很爽滑!到火鍋時間店家會送一大盤的海鮮拼盤, 有蝦, 有帶子, 又有牛肉盛基本上只需要揀好湯底, 食材就會源源不絕的送上
一次過滿足哂三個願望
有冇諗過雞煲, 刺身火鍋三樣野可以一齊食
質素又係放題之上!!

叫得做私房菜我覺得最重要既就係食材
因為限量地招待客人, 食材質素更加注重

雞煲

刺身

大閘蟹
每位有一只大閘蟹亦是我選擇來這一家餐館的原因
由於原隻上的關係, 沒有食開大閘蟹的人可能都不知道怎麼食

但這個經廚師輕輕處理過

火鍋時間
店家會送一大盤的海鮮拼盤,

有蝦, 有帶子, 又有牛肉盛
基本上只需要揀好湯底, 食材就會源源不絕的送上
2017-12-07
2018-01-09 75 views
首先一來既就係雞煲不得不說佢個雞煲真係好香, 重可以REFIL D雞既我叫左係中辣, 辣度我覺得岩岩好雞煲入面既雞已經煮到好嫩滑因為佢之後會轉做打邊爐既湯底如果鐘意雞煲既朋友一定唔好咁快轉住因為可以用佢濃濃既雞煲精華煮D配料岩岩好佢會每台送一盤刺身上面既刺身都係熱門大家會食個D黎我最鐘意係就係佢個甜蝦刺身!!!!!!!!激大塊又新鮮!!每人一隻既大閘蟹, 鮑魚加海鮮拼盤岩哂我呢D海鮮控先講大閘蟹成隻手掌咁大, 鐘意食大閘蟹既人一定會鐘意食呢間既因為佢真係好多肉同好鮮甜同埋佢會送鮑魚仔而個海鮮拼盤真係好癲!!!基本上所有熱門既海鮮都有齊雖然冇得REFILL但係D海鮮又新鮮又貴真係出面食唔到呢D質素!!我地食完海鮮都已經飽左9成了再加埋其他真係又好味又飽肚!!
首先一來既就係雞煲
不得不說佢個雞煲真係好香, 重可以REFIL D雞既

我叫左係中辣, 辣度我覺得岩岩好
雞煲入面既雞已經煮到好嫩滑
因為佢之後會轉做打邊爐既湯底
如果鐘意雞煲既朋友一定唔好咁快轉住

因為可以用佢濃濃既雞煲精華煮D配料岩岩好

佢會每台送一盤刺身
上面既刺身都係熱門大家會食個D黎

我最鐘意係就係佢個甜蝦刺身!!!!!!!!
激大塊又新鮮!!

每人一隻既大閘蟹, 鮑魚加海鮮拼盤
岩哂我呢D海鮮控
先講大閘蟹
成隻手掌咁大, 鐘意食大閘蟹既人一定會鐘意食呢間既
因為佢真係好多肉同好鮮甜

同埋佢會送鮑魚仔

而個海鮮拼盤真係好癲!!!
基本上所有熱門既海鮮都有齊

雖然冇得REFILL
但係D海鮮又新鮮又貴
真係出面食唔到呢D質素!!

我地食完海鮮都已經飽左9成了

再加埋其他真係又好味又飽肚!!
2017-12-09
2018-01-09 79 views
私房菜比人既感覺上都覺得係高級D今次黎既呢一間叫倫哥既火鍋私房菜一入門口已經見到全層FULL哂咁濟好彩有BOOK定位, 不然真係有排等我地食既係火鍋放題係叫做半任食海鮮火鍋套餐一坐底咩都未叫就已經問我地雞煲想食咩辣度我地就保守D叫左小辣不消一會便送左上黎LU好香既雞煲味, 店員仲教左我地要定時開3次蓋撈下佢咁先最正, 我地當然係照做啦好快就見到煙出食得了!!!雞件目數不算好多好多, 但係因為可以REFILL的, 一大班FD一齊食完全唔係問題食到飽一飽都仲得講一講D味道先, 我會覺得中辣會更加吸引佢既小辣辣度唔係幾勁, 因為佢個辣味好鬼開胃, 所以我建議大家叫中辣以上就最FIT食完雞煲仲可以食其他打邊爐既野, 佢既半任食海鮮火鍋套餐仲包左有火鍋, 海鮮同刺身, 飽魚, 又新鮮又多選擇, 一大班FD食真係岩哂!!
私房菜比人既感覺上都覺得係高級D

今次黎既呢一間叫倫哥既火鍋私房菜

一入門口已經見到全層FULL哂咁濟
好彩有BOOK定位, 不然真係有排等

我地食既係火鍋放題係叫做半任食海鮮火鍋套餐

一坐底咩都未叫就已經問我地雞煲想食咩辣度
我地就保守D叫左小辣

不消一會便送左上黎LU
好香既雞煲味, 店員仲教左我地要定時開3次蓋撈下佢
咁先最正, 我地當然係照做啦

好快就見到煙出食得了!!!

食到飽一飽都仲得

講一講D味道先, 我會覺得中辣會更加吸引

食完雞煲仲可以食其他打邊爐既野,

佢既半任食海鮮火鍋套餐仲包左有火鍋, 海鮮同刺身,

飽魚, 又新鮮又多選擇, 一大班FD食真係岩哂!!
2017-12-14
2018-01-07 84 views
嘆雞煲,一定係揀倫哥!淨係睇佢張instruction已經感覺到嗰份堅持。 雞煲上之前先黎幾個頭盤開一開胃,分別有刺身、冬菇鮑魚。刺身有幾款,穩陣,不過不失。冬菇鮑魚有啲驚喜,味道唔錯。 好喇!唔講其他野,開始介紹下個雞煲咩料先。 雞,全部都係雞...... 中肯啲黎講,份量都幾多,以四個人食黎計,啲雞食極都仲有。味道揀左微辣,少少麻辣底,惹味之餘又唔會辣到跳舞。 值得一提既係,雖然有提供教學指示,教你去點食呢個雞煲,不過,其實倫哥既伙記都會服侍啲食客,幫你手整好個雞煲先俾你去食既,講服務質素,呢一方面真係要加分俾佢地。 食開雞煲既人仕都知道,雞煲完左就會變打邊爐,呢到個玩法係..........一樣既!不過,唔好失望,之後個湯底會令你尖叫,因為個湯底係龍蝦底,再加蟹,味道濃郁到不得了。 不過未夠!呢個不折不扣係一個海鮮窩,大蜆、蟶子、蝦、魚片又點少得?啲海鮮又鮮甜又肉厚,好難想像用呢個價錢可以有咁豐富既海鮮。 又值得一提既係牛肉,倫哥好細心咁安排以冰鎮奉上牛肉,保持牛肉既鮮味,只要輕輕拖一拖,入口肉質爽滑,又有香濃既牛肉加海鮮味,呢個感受真係不同凡響!

雞煲上之前先黎幾個頭盤開一開胃,分別有刺身、冬菇鮑魚。

刺身有幾款,穩陣,不過不失。

啲海鮮又鮮甜又肉厚,好難想像用呢個價錢可以有咁豐富既海鮮。

2017-12-08
2018-01-07 71 views
我對倫哥不陌生, 很多朋友約飯局時就會推薦倫哥。可是每次不是去了別的提議就是沒空。就在聖誕前幾天我終於和友人去了。 兩個人, 去了人頭收費比其他分店稍稍貴一點的倫哥尖沙咀店。收費有分別因為尖咀及觀塘店會多送一個刺身拚盤。我們比預定的時間早了一點到, 但他都給我們入座。 第一次來。我們點了個少辣雞煲。發現原來要自己的! 哈哈其實就是加點辣醬調味, 再每2分鐘炒炒生雞件。熟了再下水魷豬皮牛柏葉一起炒。之後一煲美味的雞煲就完成啦。在炒雞件的同時, 侍應端來了鮑魚, 雞湯及刺身。這些都只有一客不算在任吃之中。刺身有5款, 而且有蝦有帶子毫不吝嗇。質素跟外面放題的差不多。熱呼呼的椰子燉雞湯好足料。 很清甜的雞湯味道。材料太多湯水得完全喝不夠啊。很想多要幾碗。鮑魚及冬菇炆得入味, 肉質彈牙。最surprise 是有大閘蟹, 原來在做promotion, 每人有一隻。 不過我是不懂拆蟹肉吃的人, 只吃了蟹膏就給朋友吃了。蟹膏很鮮甜。 蟹肉朋友說這裡的蟹醋味道很適中不會太濃蓋了肉味。讚不絕口呢。吃完雞煲就轉湯底火鍋。 只有蕃茄薯仔蟹 或加錢轉蕃茄薯仔龍蝦兩款。 如果是愛好其他湯底的人或許會有點失望
我對倫哥不陌生, 很多朋友約飯局時就會推薦倫哥。
可是每次不是去了別的提議就是沒空。

收費有分別因為尖咀及觀塘店會多送一個刺身拚盤。

我們比預定的時間早了一點到, 但他都給我們入座。 第一次來。我們點了個少辣雞煲。發現原來要自己[煮]的! 哈哈其實就是加點辣醬調味, 再每2分鐘炒炒生雞件。熟了再下水魷豬皮牛柏葉一起炒。之後一煲美味的雞煲就完成啦。

鮑魚及冬菇炆得入味, 肉質彈牙。

我們轉了龍蝦(因為我不懂吃蟹嘛), 至於火鍋配料他都會全部種類先按一頭給你一份。所以也沒餐牌可言。如果不夠吃就和侍應再添。除了牛肉及海鮮盤上的聖子, 生蠔等少量不能refill, 其他都是任吃的。

由於配料太多, 不能盡錄, 就寫個人比較推薦的:
海鮮類:
龍蝦: 蝦頭我們放回入湯底煮, 蝦肉很札實有鮮味
白鱔: 忘了是否任食。。有魚味, 油脂香, 爽口
聖子: 就新鮮兩字形容完, 可惜不是免費

凍肉類:
牛肉: 很有牛味, 肉汁很甜
墨魚滑/蝦滑: 魚滑有粒粒墨魚肉及蝦肉, 相比下墨魚滑比蝦滑香甜一點。但兩款都是encore之選。
沙律醬丸: 在凍肉介雖然不算新貨,但他皮薄之餘那熱呼呼的流心千島醬深得我心。比芝士丸好吃多啦。
白魚蛋: 不是家家都有。懷舊之選。有魚味又彈牙。

吃得飽飽想要埋單, 原來還有燕窩燉奶。 很香滑, 水準不錯。

吃完第一次的倫哥, 真的飽到撐著。任食還要不限時。連雞煲都可以任吃。這個收費絕對是物超所值。

2017-12-19
$350 (Dinner)
  • 牛肉
2018-01-02 5311 views
朋友結婚了 約左幾位好友派帖 天氣轉涼 最好就係成班人打邊爐喇 今次簡左近期好有人氣既倫哥!!呢間出名抵食 三百完有刺身有海鮮 打邊爐配料任fill 邊度搵!!環游海鮮盤 (黃金蚌,象拔蚌BB,鴛鴦海蝦,龍躉片,白鱔,脆鯇魚,魷魚,刀貝,鑽石蜆) (每日4-9種)-賣相一流 唔係用碟hea 擺 我地一行六人每樣一人食到2-3片 完全過哂海鮮癮 食材新鮮 咬落去有咬口 係新鮮先有既口感刺生拼盤-有三文魚 蝦 呢啲刺身必食既野 三文魚厚切 好新鮮 真係好似食緊日本餐廳咁!鮑你上位-冬菇忟鮑魚 好名貴既食材竟然出現係呢度 真係食到呢度已經覺得值回票價 再食個d 係bonus 冬菇好淋稔 入哂味 鮑魚彈牙口感一流 食完回味無窮阿麻雞煲-雞煲係可以encore 要自己動動手 每隔1分鐘炒一炒以防燶底 香氣四溢 炒緊個陣已經好想偷食!由炒到炒熟呢段時間好漫長鮮茄薯仔蟹鍋-湯底有龍蝦同蟹鍋選擇 我地選了蟹鍋 蟹香撲鼻 加上蕃茄薯仔 絕對夠哂營養又美味無與倫比牛頸脊-脂肪分佈比例平均 食落口感好正 倫嫂手打雙滑-蝦滑和墨魚滑 食落爽口彈牙 配小小豉油已經好好食阿媽雲吞水餃-皮薄餡靚 餡料勁豐富 蝦既比
無與倫比牛頸脊-脂肪分佈比例平均 食落口感好正
阿媽雲吞水餃-皮薄餡靚 餡料勁豐富 蝦既比例絕對佔大部分 好正
低鹽少油響鈴魚皮-呢2樣都夠哂脆口 配埋好香既湯底真係無得輸
有機蔬菜-新鮮青綠 平衡一下食左咁多濃味食物
唔怪得咁多人推介 最後仲有埋燕窩燉奶送 真心唔明咁高成本但竟然唔洗三百蚊 真係無理由唔encore
2018-01-01 3223 views
聖誕食咗幾日西餐,今晚決定食個雞煲打邊爐!每人個位都有張紙教你點食倫哥雞煲不過一坐低先上嘅唔係雞煲,而係好多好正嘅熟食!先有麻辣雲耳同埋豆做餐前小食,好多花椒,啱晒鍾意麻辣嘅我地再黎就係燉湯,有唔知咩參同埋烏雞,好滋補!正👍🏼之後就到北菇鮑魚,鮑魚中規中矩,唔會太韌!之後到大閘蟹,估唔到任食雞煲都會一人送一隻大閘蟹啱啱開始拆隻大閘蟹,侍應已經捧上一盆刺身,真係食慢啲張枱都擺唔晒啲食物😆刺身最好味係帆立貝同埋大蝦,好鮮味!三文魚就切得夠厚,口感唔錯食左咁多野,終於到主角雞煲出場,侍應同我地講要跟住紙上面嘅指示做,滾起後每兩分鐘攪一次,總共攪四次就食得,我地叫左小辣,辣度剛好,雞肉又滑又入味,同埋第一次食雞煲係帶啲甜味,幾特別。食到一半,就將豬皮牛栢葉魷魚放埋落去,原來呢三樣先係精髓,吸晒雞煲啲汁,好好味平時食雞煲係食完就加湯打邊爐,其實都幾油,但呢度唔同,係會攞走個雞煲,另外上一個湯底,我地點左蕃茄薯仔湯底。其實食到呢度,我地已經七八成飽,點知仲有安格斯牛,海鮮拼盆,手打丸同埋響鈴,既然黎到就奉陪到底啦😆火鍋料係任食,但我地食完佢俾我地嗰份,已經食唔落了~碟安格斯牛脂肪唔多,牛味濃郁個海
聖誕食咗幾日西餐,今晚決定食個雞煲打邊爐!

每人個位都有張紙教你點食倫哥雞煲

不過一坐低先上嘅唔係雞煲,而係好多好正嘅熟食!

先有麻辣雲耳同埋豆做餐前小食,好多花椒,啱晒鍾意麻辣嘅我地

再黎就係燉湯,有唔知咩參同埋烏雞,好滋補!正👍🏼

之後就到北菇鮑魚,鮑魚中規中矩,唔會太韌!

之後到大閘蟹,估唔到任食雞煲都會一人送一隻大閘蟹

碟安格斯牛脂肪唔多,牛味濃郁

個海鮮拼盤亦唔馬虎!樣樣都新鮮好味,食到勁滿足勁飽

呢個set除左抵食,仲要任飲

最好係有道地嘅薑茶,食完大閘蟹啱晒!
2017-12-27
$340 (Dinner)
2017-12-30 2505 views
「倫哥」呢個名,我相信出得黎食飯既朋友都一定唔會陌生,同佢掛勾既詞彙都離唔開「打邊爐」、「雞煲」、同「私房菜」。記得第一次幫襯係同家姐慶祝生日,再黎就係同朋友慶祝,再黎又係慶祝慶祝慶祝...今次第N次都係慶祝12月之星但係今次我係去佢尖沙咀既分店,地址係係加拿芬道25-31號5樓,係正K11對面,地點方便易搵。呢間分店地方都算大,裝修簡單,環境座位都舒服。要食就要早d打去book定位啦,我平日都咁full,假日就應該更加爆場不過,可能係人多又唔夠伙記,服務質素就一般。Menu呢度係主打雞煲,一個價錢,冇限時任食雞煲仲有海鮮火鍋tim。如果唔想打邊爐,都仲有私房菜食。雞煲可以揀bb辣,小辣,中辣同大辣,我個人認為辣d係更加入味同惹味既。記住跟佢地步驟咁要由高溫每2分鐘炒一次再降一度,連續4次之後就食得,食到一半,仲可以將d魷魚、豬皮、牛柏葉加落去,吸埋d精華,真係不得了食完雞煲未夠喉既話可以encore,如果夠皮就可以開始打邊爐,我今晚揀既湯底係鮮茄薯仔湯,好足料架環游海鮮盤海鮮併盤可以揀龍蝦(另加$30)或者蟹,仲有蟶子、沙白、海蝦、脆鯇片、龍躉片同蠔全部都好新鮮無與倫比牛頸脊呢個牛頸

不過,可能係人多又唔夠伙記,服務質素就一般。

Menu

環游海鮮盤
全部都好新鮮

無與倫比牛頸脊
呢個牛頸脊切得厚薄適中,牛味都算濃郁,油脂平均,食落又有口感

不過個海鮮併盤同牛頸脊就唔係任食既,再嗌就要比錢啦

至於其他配料就係任食既

最值得推介既係佢既倫嫂手打雙滑,爽口彈牙,超有口感

係打邊爐其間,仲會有熟食tim,好似係鮑魚仔、大閘蟹、燉湯等等...大堆頭,實行滿足晒鍾意食既朋友

埋單前,仲有鮮奶蛋白做甜品,真係大滿足
2017-12-17
$330 (Dinner)
2017-12-28 92 views
星期日去完大帽山行山,消耗左咁多卡路里,最啱就係去食任食啦!今日就一於試吓倫哥私房菜。8:15提早入去,座無虛席,星期日晚好多一家大細黎食雞煲+hotpot。一坐低就有一個麻辣冷盤。雞煲有bb辣,小辣 ,中辣 ,大辣,今次叫咗小辣,不過唔覺得辣,下次要叫中辣先!等緊食雞煲就上咗一個刺身拼盤,有北寄貝、章紅魚、三文魚刺身、帆立貝刺身、特大蝦刺身。海鮮好鮮甜同爽口,只可惜唔係任食。三文魚刺身很肥美,淡淡三文魚油香。大蝦刺身很爽口彈牙,感覺非常新鮮。每位仲有一個雞腳豬肉紅棗杞子燉湯,雞肉好腍,好易離骨。個湯很清甜,感覺很滋補潤喉,在這個乾燥的秋冬天飲剛剛好。這個湯encore要$2x。呢個係蠔皇扣鮑魚,以人頭$318位的價錢,呢個真係比到驚喜我;鮑魚有嚼勁,越吃越甘香,而冬菇就吸收晒鮑魚醬汁,香濃惹味。今期仲有一人一隻大閘蟹,入邊都幾多杰撻撻的膏,今日男朋友仲教埋我點樣開大閘蟹haha!聽到隔離枱話最好食係雞煲!雞煲很足料,雞肉很嫩滑,裏面仲有很多香口的材料,有洋蔥,芫荽,辣椒,香蔥等等。分量十足,食完個雞煲都已經飽左三分一。清咗個雞煲就換蟹鍋hotpot,因為男友鍾意食蟹,加上濃郁的鮮甜蟹

一坐低就有一個麻辣冷盤。

三文魚刺身很肥美,淡淡三文魚油香。
大蝦刺身很爽口彈牙,感覺非常新鮮。

聽到隔離枱話最好食係雞煲!

清咗個雞煲就換蟹鍋hotpot,因為男友鍾意食蟹,加上濃郁的鮮甜蟹香,用蟹湯打邊爐應該一流!

平時屋企打邊爐都係食本地牛脊,牛頸脊間肥間瘦的,落鍋煮一陣就食得。牛味香濃,不用點醬油也能吃到濃郁的牛油香,真係好好味!

同時仲有一個海鮮拼盤,有蟶子、蒸蚌仔,象拔蚌BB,食材全部都好新鮮。蟶子很爽脆,很鮮甜,海水鮮味很重。

食食下突然間放中英文版的生日歌😂又幾盞鬼wor !
火鍋就當然要有其他火鍋配料。

響鈴很香脆,吸收晒所有湯汁,味道濃郁,很吸味。

墨魚滑打到起膠,很彈牙,差不多整條都是我食晒。

埋單前先知原來每位仲有一個燕窩椰汁燉蛋白,真係見到有一撮燕窩放在甜品上面,滋陰又養顏~

在這個冬天裡,吃一個暖胃的雞煲火鍋,感覺真的很滿足,完全暖入心。
2017-12-10