「享樂烘焙」可以話係香港人最愛嘅本土麵包店之一 (亦係遊客暫時未識欣賞嘅麵包店🫢)近年仲開多咗兩間分店▶️ 抹茶拿鐵麻薯吐司超巨型重手吐司🍞成條有成300g咁重,本身已經界開成三份未食隔住膠袋已經聞到濃濃嘅抹茶香味,成個包好綠油油💚麻薯份量超足,就咁望表面已經4-5粒飛晒出嚟😂全部大大粒面頭有大量抹茶粉、抹茶醬同墨西歌醬,入面有抹茶奶酥味道方面,抹茶味的確超級超級濃,主要來自面頭抹茶醬同粉🍵想知佢落咗幾多抹茶粉去整~牛奶麻薯極黏身,比較濕潤而非煙韌type,好似鬼口水咁周圍痴,本身唔甜冇乜味,作用係痴住奶酥覺得如果麻薯細粒啲但平均分佈會更好抹茶奶酥眼見一粒粒好似沙咁,不過食落口感上冇乜分別,勝在唔太油吐司質感唔太空氣,可惜唔夠軟綿綿同煙韌,做唔到湯種麵包應有嘅口感,感覺粗糙 (尤其外層),失色咗啲🤥「享樂」一向足料,又特別多抹茶味產品,不過麵包質感上仍有改進空間~
近年仲開多咗兩間分店

▶️ 抹茶拿鐵麻薯吐司
超巨型重手吐司🍞成條有成300g咁重,本身已經界開成三份
未食隔住膠袋已經聞到濃濃嘅抹茶香味,成個包好綠油油💚

麻薯份量超足,就咁望表面已經4-5粒飛晒出嚟😂全部大大粒
面頭有大量抹茶粉、抹茶醬同墨西歌醬,入面有抹茶奶酥

覺得如果麻薯細粒啲但平均分佈會更好

抹茶拿鐵麻薯吐司

2023-08-09 680 views
- 抹茶流心布丁撻🍵🥧充滿牛油香曲奇皮的抹茶布甸撻,帶有淡淡茶味甘香🍵曲奇皮厚度適中,十分香脆🧈中間抹茶蛋漿質地絲滑,充滿蛋香🥚同奶香味🍼,但抹茶味唔算突出😗反而底下抹茶醬茶味甘香,加上粒粒飽和紅豆🫘👍🏻整個布丁撻層次都好豐富,食完一整個都唔會覺好油膩😋📍 享樂烘焙 - 新蒲崗新蒲崗大有街3號萬迪廣場地下E鋪@ly_bakery另有分店:九龍灣 / 元朗 / 荃灣 #justlingggxd_麵包店#justlingggxd_新蒲崗
- 抹茶流心布丁撻🍵🥧
充滿牛油香曲奇皮的抹茶布甸撻,帶有淡淡茶味甘香🍵
曲奇皮厚度適中,十分香脆🧈
反而底下抹茶醬茶味甘香,加上粒粒飽和紅豆🫘👍🏻
整個布丁撻層次都好豐富,食完一整個都唔會覺好油膩😋

@ly_bakery

#justlingggxd_麵包店
#justlingggxd_新蒲崗
2023-08-07 2712 views
.特色烘焙始祖之一 feat. @ly_bakery (新蒲崗).享樂係我同米粉最早期互動嘅其中一個關鍵橋樑😂🤣..嗰時有好多米粉都話想我計享樂因為好好味 佢哋又好想試..咁我都唔小心入咗坑😜.嗰時我真係覺得好好味而家佢哋越來越成功 都越來越分店.. 欣慰嘅🫂款式都越來越多咁口感 味道又如何呢我儘量叫我無計過嘅items.菠蘿肉鬆包✅✅✅✅🆗作為一個肉鬆人又鍾意港式傳統包呢個fusion我好想試試果不其然..係好味嘅肉鬆嘅部分完全中我口味係台式帶點油香感嘅肉鬆菠蘿包嘅外皮焗後小脆略甜但 甜鹹交融我覺得好夾!.黑芝麻麻糬包✅✅✅🆗🆗黑芝麻餡份量我覺得算足料重點係 黑芝麻濃香感絕對出但.. 甜度方面 如果係我我會覺得少dddd.. 我會開心d..因為黑芝麻香已經好夠..過甜會有少少喧賓奪主麻糬嘅部分就一如既往係「享樂」style偏軟熟 and 比較甜螞蟻人會鍾意嘅.黑糖奶茶麻糬貝果✅✅✅🆗🆗享樂最近嘅貝果體感覺同以前比較 好似真係軟熟啲..彈性仍存 純粹軟咗d..黑糖奶茶嘅甜感勝過於奶茶味麻糬都係比較淋個人係口感派所以我會覺得.. ok 但未至於滿足.抹茶奶酥麻糬吐司✅✅🆗🆗🆗我印象以前有
享樂係我同米粉最早期互動嘅其中一個關鍵橋樑😂🤣..
嗰時有好多米粉都話想我計享樂
因為好好味 佢哋又好想試..
咁我都唔小心入咗坑😜
✅✅✅🆗🆗
黑芝麻餡份量我覺得算足料
重點係 黑芝麻濃香感絕對出
但.. 甜度方面 如果係我
我會覺得少dddd.. 我會開心d..
因為黑芝麻香已經好夠..
過甜會有少少喧賓奪主
麻糬嘅部分就一如既往係「享樂」style
偏軟熟 and 比較甜
螞蟻人會鍾意嘅
黑糖奶茶麻糬貝果
✅✅✅🆗🆗
享樂最近嘅貝果體感覺同以前比較 好似真係軟熟啲..
彈性仍存 純粹軟咗d..
黑糖奶茶嘅甜感勝過於奶茶味
我印象以前有食過抹茶紅豆款
嗰時我評價係好高嘅
事隔多年 食返類似嘅
認真 有少少失望
包體空氣感很重 同埋油感都幾出..
抹茶奶酥嘅部分你會覺得有甜味 但抹茶感略少..
麻糬嘅部分抵讚嘅係 佢係細細粒均勻遍佈於成個包..
所以可能啖啖都會有啲啲麻糬豐富口感..
但整體上.. 我會覺得唔係一個我會覺得我會專門用quota食嘅吐司
焦糖抹茶三角
✅✅🆗🆗🆗
唔知係我口味改變 or 真係有別於往.. 有點失望🥹
焗完 焦糖感出嘅
包脆油融.. 所以as一個凡人包無乜問題..
但可能呢個味我係我曾經選擇享樂嘅原因..
咁嘅味道其實大部分大烘焙店都係咁嘅口感同味道
唔係唔好味 都好味嘅
但唔係曾經嗰種好味
又或者係.. 而家嘅我
口味有改變掛🤣
我都會繼續搵啲大家有興趣嘅bakery去試試 and 計算
希望大家食得開心 & 放心
至於個人嘅享樂情節仍在
希望佢哋都會出返啲比較light返啲.. 無咁甜 & 油嘅包款俾大家
阿門

#香港美食 #港式餐廳 #卡路里 #飲食記錄 #飲食控制 #營養 #健身 #健康飲食 #無添加 #減脂 #增肌減脂 #增肌 #減肥餐單 #減脂餐 #myfitnesspal #fitnesshk #hkfitness
#calorieswithmic新蒲崗 #calorieswithmic甜品 #calorieswithmic包點 #calorieswithmicbagel

2023-07-30 684 views
呢一間以前喺九龍灣返工會成日買來食,冇再做之後就好少去買。前幾日經過新蒲崗,見到都仍然好多人,就買咗幾款試吓。$20 德式布甸撻佢似係一個高身版嘅蛋撻,出邊係牛油皮,好鬆脆,入邊係好嫩滑嘅蛋漿,濃厚,一路食一路動L。$26 抹茶麻糬牛角包第二個係呢排新出嘅,呢一個拎到返屋企食都仲係好鬆化。麻糬煙靭,拉絲。仲有超級多抹茶醬,每一啖回甘,另外仲有啲有口感嘅酥皮。$18伯爵茶蜜瓜包上面嘅菠蘿包皮好鬆軟,啲皮唔會甩,每一啖都充滿伯爵茶味,入邊中間仲有伯爵茶奶酥!

$20 德式布甸撻

$26 抹茶麻糬牛角包

$18伯爵茶蜜瓜包
  • 伯爵茶蜜瓜包
2023-07-24 541 views
終於都等到享樂烘焙出夏日期間限定既冰心包🥹🥹上年係原味同抹茶口味🍵😆今年係新驚喜開心果吉士酥皮冰心包☺️☺️🙈✨每間分店出爈時間都唔同⏳✨大家記得留意時間去買🥰✨我係中午1點去新蒲崗分店買,果時仲有好多冰心包❤️- 開心果吉士酥皮冰心包🍞❤️ $32今年冰心包外層好出色👏🏻鬆化酥皮表層充滿焦糖液🍯同少量開心果碎增加口感😋第一啖就食到強烈牛油香味🧈,酥皮好香脆😌本身個職員叫我30分鐘內要將冰心包放喺雪櫃度🙈但我覺得如果內餡半溶狀態應該會更加好食🤤,所以我放咗落微波爐度叮咗20秒🤭🤭果然!一切開就見到好澎湃流心效果🥹🥹加熱之後可以更突出濃郁開心果吉士醬味道😎(可能因為加熱過有啲過甜😳😳)底層仲有微微拉絲軟糯煙韌麻薯🤌整個冰心包口感好豐富,真係比起上年個冰心包仲出色😽食完一個之後大滿足,絕對會再回購😈但我會揀做完GYM後食,真係好肥好邪惡呀😬🫠😛📍 享樂烘焙 - 新蒲崗新蒲崗大有街3號萬迪廣場地下E鋪另有分店:九龍灣 / 元朗 / 荃灣
終於都等到享樂烘焙出夏日期間限定既冰心包🥹🥹

✨我係中午1點去新蒲崗分店買,果時仲有好多冰心包❤️

- 開心果吉士酥皮冰心包🍞❤️ $32
今年冰心包外層好出色👏🏻
鬆化酥皮表層充滿焦糖液🍯同少量開心果碎增加口感😋
第一啖就食到強烈牛油香味🧈,酥皮好香脆😌
本身個職員叫我30分鐘內要將冰心包放喺雪櫃度🙈
果然!一切開就見到好澎湃流心效果🥹🥹
底層仲有微微拉絲軟糯煙韌麻薯🤌
整個冰心包口感好豐富,真係比起上年個冰心包仲出色😽
食完一個之後大滿足,絕對會再回購😈
但我會揀做完GYM後食,真係好肥好邪惡呀😬🫠😛

2023-07-24 362 views
✨之前得荃灣分店有得賣,而家應該係各分店都有得賣啦- 小山園抹茶麻糬牛角包🍵🥐 $26重牛油香🧈的牛角包外皮好酥脆!酥脆到好似薯片咁,食果時可以聽到清脆聲🤤咬開果時可以清楚見到牛角包一圈圈蜂巢紋,做得十分出色👏表面仲有杏仁脆片、抹茶酥皮增加口感🤣選用小山園抹茶做成既醬塞滿曬成個牛角包🍵抹茶既甘苦味好突出,味道好濃郁,相當有驚喜😳加上份量偏多既軟糯煙韌麻糬,Q彈得來不黏牙😛✨新鮮出爐酥脆牛角包 + 濃郁抹茶醬 + 煙韌麻糬呢三樣加埋一齊係幾咁滿足❤️❤️唯一有少少挑剔係麻糬甜度高左啲,如果甜度可以輕啲會更啱我口味👍📍 享樂烘焙 - 新蒲崗新蒲崗大有街3號萬迪廣場地下E鋪另有分店:九龍灣 / 元朗 / 荃灣
✨之前得荃灣分店有得賣,而家應該係各分店都有得賣啦

- 小山園抹茶麻糬牛角包🍵🥐 $26
重牛油香🧈的牛角包外皮好酥脆!
酥脆到好似薯片咁,食果時可以聽到清脆聲🤤
咬開果時可以清楚見到牛角包一圈圈蜂巢紋,做得十分出色👏
表面仲有杏仁脆片、抹茶酥皮增加口感🤣
選用小山園抹茶做成既醬塞滿曬成個牛角包🍵
抹茶既甘苦味好突出,味道好濃郁,相當有驚喜😳
加上份量偏多既軟糯煙韌麻糬,Q彈得來不黏牙😛
✨新鮮出爐酥脆牛角包 + 濃郁抹茶醬 + 煙韌麻糬
呢三樣加埋一齊係幾咁滿足❤️❤️

2023-07-22 635 views
咁岩去開附近,一定要去呢間麪包鋪朝聖😎晏晝時間都仲有好多款麪包、蛋糕揀,花多眼亂,好多都好吸引🤩🍞抹茶紅豆吐司一包有四塊,夠厚,有濃濃既綠茶味,用上北海道大大粒紅豆,吐司夠鬆軟,抹茶同紅豆永遠都係好朋友,好夾🥯日本宇冶抹茶蜜瓜包外表好似港式波蘿包,上面果層脆皮,入面軟淋淋,估唔到有好多抹茶餡,茶味濃郁仲有回甘,不過味道有少少偏甜🥯摩卡奶酒流心蜜瓜包外脆內軟,中間係流心嫁,有啖啖咖啡味,不過唔算好濃,甜味蓋過咖啡味✨食完好想快啲再去買,值得再回購👍🏻📍享樂烘焙

咁岩去開附近,一定要去呢間麪包鋪朝聖😎
晏晝時間都仲有好多款麪包、蛋糕揀,花多眼亂,好多都好吸引🤩

🍞抹茶紅豆吐司

🥯日本宇冶抹茶蜜瓜包

🥯摩卡奶酒流心蜜瓜包

✨食完好想快啲再去買,值得再回購👍🏻

📍享樂烘焙

2023-07-18 630 views
享樂烘焙又有新品!今年夏の限定係冰心麵包嘅進化版🔝酥皮冰心!開心果吉士酥皮冰心 $32 超墜手!特製酥皮塗上焦糖液後再烘焗,酥脆富牛油香。中間注滿軟滑嘅開心果醬,即買即食內餡冰冰涼涼,夏天食好鬼正!開心果味幾岀,不過開心果控就覺得可以再濃啲~酥皮底部包左一層薄薄嘅大福皮,存在感唔算好高,偶爾會feel到其軟糯嘅口感,如果可以再厚少少就正。酥皮冰心甜度唔會太高,獨自清一個無想像中咁膩⚠️店家建議購買後盡快食用,或於30分鐘內放回冷藏並於即日食用,所以住得遠嘅朋友仔最好買完即刻咬返幾啖

開心果吉士酥皮冰心 $32
開心果吉士酥皮冰心

• 開心果吉士酥皮冰心
知道呢排享樂出左新包包,仲要係我最愛既開心果😍💗身爲享樂打手既我特登叫👦🏻去新蒲崗買比我😆🤤不過就仲未見到抹茶牛角包TT有既時候會即刻買!🌟開心果吉士酥皮冰心💚 $32會話其實都好大個😆仲要好貼心甘每一個都用硬膠盒入住,防止壓扁既悲劇😆我雪左一晚,第二日用微波爐叮返10-20秒(如果唔係冰心忌廉會凝固😂) 外皮係法國頂級牛油香氣既特製酥脆酥皮,搽上焦糖液後再次烘焗,所以望落金黃色,上面仲撒上開心果碎💚雖然無即食甘脆,但仍然堅挺,同埋覺得有少少似千層吐司🥰可以係中間撕開!一撕開開心果吉士忌廉就湧曬出黎,超級流心🤤💦開心果忌廉味道濃郁,甜度適中,而且唔會好似之前既冰心包甘塞滿成個包,反而包同醬之間保留空間感,可以食到包體既鬆軟感同牛油香!最正係最底層有軟糯既麻糬大福皮🤤🥰咬落煙韌,口感更爲豐富❤️然後又默默地成爲我的第一名😳😂(享樂新品永遠不會讓我失望!!)🌟享樂排名榜🌟(純粹個人主觀評價)🥇開心果吉士酥皮冰心🥈摩卡奶酒流心蜜瓜包🥉開心果醬乳酪布里歐4. 日本宇治抹茶蜜瓜包5. 特濃抹茶焦糖三角6. 小山園抹茶冰心包7. 鐵觀音茶愛文芒果貝果8. 糖不甩貝果9. 開心果麻糬貝果10. 黑芝麻

🌟開心果吉士酥皮冰心💚 $32

🌟享樂排名榜🌟(純粹個人主觀評價)

🥇開心果吉士酥皮冰心
14. 肉桂卷
15. 法國LESCURE草莓麻糬酥
16. 湯種紫菜肉鬆芝士貝果

加一服務費:❎

回頭率:❤️❤️❤️❤️❤️ (5個❤️為滿分)

📍地址:享樂烘焙 (新蒲崗)
新蒲崗大有街3號萬迪廣埸地下E號舖
2023-05-30 1292 views
而家嘅麵包店越開越多 每次經過享樂烘焙🥯嗅到陣陣嘅麵包香味 對腳都會不由自主咁入去🤣最後都會買一堆包包返屋企食🙋🏻‍♀️我就幾鐘意抹茶紅豆方包 有4塊 塊塊都好足料👍🏻👍🏻👍🏻麵包都幾軟熟👍🏻
2023-04-25 1974 views
呢家是香港好出名的麵包舖貝果種類多 並且有我最鍾意的抹茶今日幫詩左三款抹茶麵包分別係抹茶貝果$20三層口感 煙韌的貝果配上軟心的麻糬 中間夾住超濃的抹茶奶酥 整個都好濃!抹茶焦糖三角$18面頭好脆 帶d酥酥嘅口感 外脆內軟 配合的相當出色 靠外面那層焦糖帶入甜味 所以整個都唔會覺得好甜抹茶麻糬吐司$35整個比較軟身 中間 奶酥同麻糬 味道偏甜 今次去的比較早 冇試到千層麵包千層麵包出爐時間係14:00、16:00大家可以去試下
呢家是香港好出名的麵包舖
整個比較軟身 中間 奶酥同麻糬 味道偏甜
今次去的比較早 冇試到千層麵包
千層麵包出爐時間係14:00、16:00大家可以去試下
2023-04-22 1514 views
成日見朋友買呢間既面包,買親都一大袋,已經想試好耐!就個人來講,部份包會有少少少貴,但是的確款式吸引!!今次買了6件,共$104。伯爵茶司康 x2我自己比較一般,吃上去有點黏口伯爵茶合桃乳酪軟包 x1伯爵茶香味很出,真的很香!叮熱少少更好食!中中間會有一些伯爵茶的乳酪酸酸甜甜🩷而且也很大個。力推!!仲有個上面是一層綠色乳酪的包忘了叫什麼名字x1可能上面的是一層乳酪所以當天姐姐就叫我要當晚吃不然就要放在雪櫃。

伯爵茶司康 x2
我自己比較一般,吃上去有點黏口

伯爵茶合桃乳酪軟包 x1

仲有個上面是一層綠色乳酪的包
忘了叫什麼名字x1
可能上面的是一層乳酪
所以當天姐姐
就叫我要當晚吃不然就要放在雪櫃。

2023-04-18
TakeAway
$100 (Dinner)
  • 伯爵茶合桃乳酪麵包
  • 台灣紫薯麻糬包
2023-04-22 1231 views
🍞🧈千層生吐司($30)果日收工經過,發現呢間bagel 幾出名嘅麵包店出咗新款式嘅麵包要買黎試吓😆原來就係近排唔同麵包店都陸續推出嘅千層生吐司🤤講到明千層,我都立即試吓係咪可以逐層逐層撕落嚟食😂果然係真係可以,真係好玩又好食🤣入口味到有啲似排包,牛油味幾濃🧈亦都有淡淡的牛奶香,質地幾鬆軟👍🏻第二日用焗爐焗返嚟食,有外脆內軟嘅感覺,都真係唔錯‼️呢個價錢黎講加埋心機都還叫性價比高😂P.S.呢款麵包係早前推出,唔肯定係咪長駐款,但我相信每日有規定嘅出爐時間,未必任何時間都會有得買架🥵

🍞🧈千層生吐司($30)

2023-04-16 751 views
成日見朋友買呢間既面包買親都一大袋已經想試好耐!但入到去價錢比想像中貴好多$20-30一個包所以雖然好多都好吸引但係買唔落手最後行咗好耐先簡咗個紫薯麻糬包因為價錢比較接受到同埋咁啱淨返兩個🍠紫薯麻糬包🍠 $24/2個外面層包冇咩特別但裏面好出色✨佢係一個包作外層包住左2粒都幾大粒既麻薯同紫薯蓉 淡淡地既紫薯味🍠幾好都唔會好甜👍呢度已經差唔多食到最後但真係睇都好足料🍠😝個人嚟講如果淨係食一個唔會夠飽所以好快咁就食埋第二個
成日見朋友買呢間既面包

個人嚟講如果淨係食一個唔會夠飽
所以好快咁就食埋第二個
2023-04-16
TakeAway
$24 (Dinner)
  • 台灣紫薯麻糬包
2023-04-15 1081 views
經常排長龍嘅高質麵包店,湯種bagel好受歡迎,好多人推介。其他麵包其實都好正,多次encore😋。而家喺新蒲崗、九龍灣同元朗都有分店,嚟緊荃灣會開第四間分店,期待!抹茶蜜瓜包 $18/1, $32/2外層係日式蜜瓜包嘅口感,脆脆地好鬆化。中間係抹茶奶酥,抹茶味好濃郁,呢個包比享樂嘅其他抹茶野甜少少,但可接受。仲有伯爵茶味同定期新口味,希望可以試埋其他味😋特濃抹茶焦糖三角 $18用左小山園抹茶粉整嘅抹茶吐司,切成勁厚嘅三角形,都幾大個。外層係特製焦糖抹茶醬,焗成好脆嘅焦糖,入面嘅麵包鬆軟又有彈性,外脆內軟口感好好,唔會過甜,會有抹茶嘅甘味。三角吐司仲有甜蜜糖味。Scone $16/1, $28/2芝士- 必試,牛油味好香,充滿芝士咸香,整熱更好食。朱古力咖啡- 咖啡味都幾濃,唔飲咖啡嘅朋友未必啱蜜糖提子- 原味伯爵茶司康- 伯爵茶味好香, 唔會過甜湯種手工芋泥貝果 $16芋頭味唔算好濃,係正常嘅芋泥味,希望可以多啲餡。北海道芝士貝果 $16切開見到一粒粒嘅芝士,正推介指數:8/10📍 享樂烘焙新蒲崗大有街3號萬迪廣埸地下E舖九龍灣常悅道21號The Eastmark地下3號舖元朗元龍街

抹茶蜜瓜包 $18/1, $32/2

特濃抹茶焦糖三角 $18

Scone $16/1, $28/2
芝士- 必試,牛油味好香,充滿芝士咸香,整熱更好食。
朱古力咖啡- 咖啡味都幾濃,唔飲咖啡嘅朋友未必啱
蜜糖提子- 原味
伯爵茶司康- 伯爵茶味好香, 唔會過甜

湯種手工芋泥貝果 $16
芋頭味唔算好濃,係正常嘅芋泥味,希望可以多啲餡。

北海道芝士貝果 $16
切開見到一粒粒嘅芝士,正

推介指數:8/10

📍 享樂烘焙