(Non-member)
2007-08-28 10 views
lunch時間同女朋友上去,要等位....一上到去見到個黑口黑面老板娘,心知不妙(呢度o既老板娘出o左名態度奇差)。有諗過即刻走....不過最後都諗住俾多次機會佢。佢問我:幾多位? 我答:兩位佢問我:貴姓呀? 我答:姓X佢再問我:姓乜話? 我答多次:姓X佢話: X生呀(啞)!之後等到有位,個侍應舉高兩隻手指,叫等緊O既人入去,但一粒聲都冇出過。我記得好似到我地,又冇人跟佢入去,所以我地入o左去。個侍應帶我地坐低...但全程都係一粒聲都冇出過...我心諗: 呢個侍應好學唔學,學個老板娘?之後叫O野食,見到第二個侍應舉行過,舉手話寫o野。個侍應行過來,o羅住本簿同支筆,冇出聲,望住我,定o左兩秒。知佢ready,叫o野食。叫o左幾樣,佢冇出聲,係咁寫。寫完之後又望住我,好似唔係好耐煩咁。我心諗: 姐姐仔,妳寫完都可以講聲"得"、"好",甚至係"哦"都好o丫。我鬼知妳得未咩....之我叫多幾樣,每次講完都睇住佢寫,見佢寫完就接住叫,廢事再俾佢"啤"....叫o既過程中佢當然都係一粒聲都冇出過啦!之後D O野食o黎o左。D O野食不過不失啦(見到個老板娘都冇胃口啦!!)食完之後走,去俾錢。見都
lunch時間同女朋友上去,要等位....
佢問我:幾多位?
我答:兩位
佢問我:貴姓呀?
我答:姓X
佢再問我:姓乜話?
我答多次:姓X
佢話: X生呀(啞)!

我心諗: 呢個侍應好學唔學,學個老板娘?

之後叫O野食,見到第二個侍應舉行過,舉手話寫o野。
侍應行過來,o羅住本簿同支筆,冇出聲,望住我,定o左兩秒。
叫o既過程中佢當然都係一粒聲都冇出過啦!

之後D O野食o黎o左。
D O野食不過不失啦(見到個老板娘都冇胃口啦!!)

食完之後走,去俾錢。見都個老板娘收錢,都已經唔係好想俾。佢收o左我張單,都係冇出過聲。因為之前食過,知到around $70,俾左張100蚊佢,找o左錢之後。多謝都冇句,就擰轉身做自己o野....收錢過程中又係冇開過金口....

原來呢度個個都唔出聲既
咁大個仔都未見過D咁差O既服務態度!!!
簡直不知所謂!! 發誓以後都唔會去!!

仲有記得第一次去食,俾錢時O個個黑口黑面老板娘又係收o左我張單,冇出過聲。我唔知幾錢,
我問佢:幾多錢呀?
佢答得好細聲:X十
我問多次:幾多錢話?
佢好悔氣咁答我:七十呀!!
......俾錢妳都咁O既態度,好似人人都欠O左佢咁....

希望遲D行去附近,見到呢度換O左新招牌啦!

2007-07-14 10 views
食左個咖哩豬扒飯...d咖哩汁味道ok但好多油...最慘係d飯係生骨...好硬...杯咖啡上面太多咖啡粉...同澳門茶餐廳差好遠...唔會再去....
2007-05-06 8 views
4/30/200712:45PM唔係同事講, 都唔知佢同對面澳門茶餐廳係唔同既. 價錢又平d, 食物都唔同d~怪不得lunch12:30就要排長龍啦~同事M要特餐($28), 有豬仔包or 厚多士+ 炒蛋or 火腿, 配鮮茄牛腩粒通粉or 龍蝦湯通粉or豬扒貢丸米, etc……..豬仔包烘脆左好好味, 皮脆唔在講, 夾左d 炒得好死滑既蛋仲正! 佢d 蛋炒得有好多蛋汁, 又滑, 蛋味濃可媲美牛奶公司既炒蛋.!!豬扒貢丸米粉: 豬扒已剪開, 頗入味, 貢丸彈牙….同事m要通粉仲大碗, 食極都食唔完咁. 熱咖啡: 即磨的, 夠香, 值得一試.p.s. 同事E 話D 焗豬扒飯(餐$:36)好正, 炒飯底, 不過份量不多, 男生可能要食兩個~~
4/30/200712:45PM

熱咖啡: 即磨的, 夠香, 值得一試.

2007-04-30 14 views
和男友行開呢頭,咁心思思黎食個茶餐。我地點了番茄湯牛腩通粉,咖哩牛腩通粉,厚多士炒蛋,豬仔包炒蛋,熱奶茶,熱咖啡。呢度的朱仔包,熱辣辣,香脆,真係好味。配軟滑的炒蛋,好美味,不用太多調味,就已經好好味。厚多士都很香軟香脆,幾好幾好。咖哩牛腩通粉,辣辣地,牛腩同牛根都炆得香軟,通粉亦夠彈牙。番茄湯牛腩通粉,番茄湯底夠濃香好味。估唔到呢度係用滴漏咖啡的,好香濃。呢度而家已經係無煙食肆,真係好,唔使再食二手煙!不過呢度唔係開助好耐,但係點解個店面好似好亂,有點不整潔的感覺呢!好似水吧的職員咁,切檸檬無戴手套,跟住有去羅冰,跟住仲收錢添!
和男友行開呢頭,咁心思思黎食個茶餐。

估唔到呢度係用滴漏咖啡的,好香濃。

呢度而家已經係無煙食肆,真係好,唔使再食二手煙!

2007-03-28 16 views
無想過老尖以30蚊都可以食到一個咁好味,又豐富既lunch有牛腩通粉+涷檸茶+炒蛋配豬仔包,個豬仔包好鬆脆呀..so good!!!值得一試~
2007-03-27 4 views
第一次食呢度既下午茶,又幾有特色喎!竟然有一款叫鮮油奶醬豬仔包,比一般鮮油多,奶醬厱好味好多!個豬仔包好好味,脆脆地,應該淨食唔加料都好食!再加上鮮油,同個包配搭得好好,反而我覺得奶醬可以減少或者唔要都得,因為佢地令到個包比較甜,有少少漏既感覺...不過整體上,都係唔錯而且美味既下午茶!
2006-12-23 6 views
和男友行街,行到累,每到都咁多人等位食野,上到黎竟然唔駛等。我好喜歡呢度的番茄湯牛腩通粉,係我食咁多同類型的,最好味的。配朱仔包,火腿,朱仔包,好香脆,好好味。最美味的朱仔包。另外點了咖哩牛腩撈公仔麵,呢個就太辣,唔係咁好。呢間店有一個極大的缺點,就係無分非吸煙區,食一餐,分分鐘食十支八支二手煙!

配朱仔包,火腿,朱仔包,好香脆,好好味。最美味的朱仔包。

另外點了咖哩牛腩撈公仔麵,呢個就太辣,唔係咁好。

2006-11-27 12 views
下午的2:15,人頭湧湧的尖沙嘴,想找一間快靚正的醫肚之處……honey真是好介紹:)也許大家在星期六都會模糊了“午市”的概念,所以絲毫不覺得有下午茶時段的寬鬆,加上略有些煙霧繚繞,嗯,環境,就的確一般。不過一個完美的特餐就徹底把分數拉回來了:兩個A餐,計有鮮油豬仔包/厚多士+炒蛋(明知山有虎,偏向虎山行?)+龍蝦湯通粉/番茄牛腩湯通粉+紅豆冰/熱奶茶,27元,紅豆冰加6元。菜上得很快,全都是水準之作,豬仔包趁熱入口,脆脆的外皮即刻在嘴裏迸開,甘香綿軟的內層隨之纏上舌尖……通粉火候剛好,入味得來很彈牙,番茄湯底裏融著些牛腩碎,剛好填補在通粉的凹槽與內圈中……侍應們手腳麻利,態度和善,而且,最重要的是:話頭醒尾。我們才說了一個字,那位阿姐已經明白我們想調位。今時今日,要全天打起十二分精神做個令客人無怨言的侍應,難度真是不比其他任何行業來得低。雞蛋裏的骨頭:厚多士略焦,海鮮什菜湯通粉略淡,較大個的牛腩粒略“en”。

2006-08-22 7 views
本來一心想去澳門茶餐廳食家,林住一個人都會有位掛,不過因為係食飯時間連一個人都要等位,但係我又趕時間WO,見到對面有間澳門冰室應該差唔多家啦,而且又唔洗等位,就即管試下啦。三十幾蚊一個lunch,同澳門茶餐廳差唔多價錢仲多一個小食潻。叫左個焗豬扒飯,飲品要凍啡(例排家啦)。首先黎既係小食,係一舊中指咁大既炸魚,勁多炸粉,唔知d魚肉去左邊,不過算數啦,個小食對我黎講都係bouns黎既姐,之後黎凍啡,味道OK,有利成似澳門茶餐廳既,收貨啦!最後既係焗豬扒飯,十分失望,份量又小,個盆勁淺,豬扒同樣係勁多炸粉,食左一半就冇食啦!!!下次點都唔會再黎食家啦!!
下次點都唔會再黎食家啦!!
2006-08-15 9 views
如果唔係朋友帶我黎,我真係唔知道呢度有間冰室,而且食物質素同環境仲係唔錯個隻喎!有一個27蚊午餐,又多野食又好味,係我既推介!先有一個包,可揀牛角包,特色厚多士,或者牛油豬仔包,我食過兩款,牛角包比較正,因為又熱又香又好味, 厚多士比較簡單,有半塊,但真係係厚果種…然後有炒蛋或煎蛋可選擇,我喜歡前者,因為真係做得好,唔同一般茶餐廳,反而同麥記早餐那隻一樣,係勁好味囉!仲有主食係粉或麵,有好多料可揀友最愛咖喱類,我唔食辣,要芝士腸同漿爆丸,好清,好味又有特色!最後又配埋飲品,真係食得過!不過記住早d黎,因為要排隊輪候呢!
不過記住早d黎,因為要排隊輪候呢!
(Non-member)
2006-03-27 33 views
前幾日我同dfd 去尖咀睇戲,睇戲前想搵間餐廳醫肚,見到依間野個餐牌都ok 價錢尚可,未試下囉上到去我同個fd點左個50蚊(加1)既餐,個餐係咁既包a)熱飲 b)小菜/蟹柳 c)主菜(可配飯/麵)我問佢加炒飯要唔要加錢,個阿叔待應語氣極唔好話「依度未寫左囉 你自己睇下」咁都算啦...之後小菜黎喇...咁照理佢寫到明每個餐都附送小菜 我同一個fd 每人叫一個咁常理係每人一碟小菜..之後 有一碟黎左(隻碟係一隻手掌咁大 菜很少) 我個fd同我都以為為人一碟啦咁我繼續等 我fd就食先..點知佢食完 菜都未黎我就問番果個阿叔待應,佢話「乜你唔知兩個人一碟咩 頭先未講左你知囉!」我同個fd聽完佢咁講 頓時有被騙既感覺..其實間野d野食 都ok既不過有d咁既待應 「串串共」 會令我black list左依間野或者依件事只係偶然啦 但我唔recommend大家去依間野(附圖:就係佢口中兩個人份量既小菜)

上到去我同個fd點左個50蚊(加1)既餐,個餐係咁既
包a)熱飲 b)小菜/蟹柳 c)主菜(可配飯/麵)

咁都算啦...

之後小菜黎喇...
咁照理佢寫到明每個餐都附送小菜 我同一個fd 每人叫一個
咁我繼續等 我fd就食先..點知佢食完 菜都未黎

我同個fd聽完佢咁講 頓時有被騙既感覺..
其實間野d野食 都ok既

或者依件事只係偶然啦 但我唔recommend大家去依間野

(附圖:就係佢口中兩個人份量既小菜)
2006-03-23 13 views
食過個午餐, 通粉要龍蝦湯底, 炒蛋配厚多士。龍蝦湯底十分杰, 且咸; 伴以幾隻仲有條腸的蝦仁, 真係要我揀都揀唔切。通粉係有坑的一種, 較大粒, 索埋杰杰的湯, 真係唔算好食。炒蛋就幾好味; 而多士一件, 少左D。加埋杯凍飲廿八蚊, 唔係貴; 但齋睇個expected value, 一丁點都唔值。
食過個午餐, 通粉要龍蝦湯底, 炒蛋配厚多士。

炒蛋就幾好味; 而多士一件, 少左D。

2006-03-21 17 views
大年初一,同太座港九新界咁去拜年同派利是,真係仲勞碌過返工多多聲。下午四點鐘,來到尖沙咀,是日除了各式煎糕外,都無咩正宗食過野,搵處地方吃下午茶抖一抖就正好。不少餐廳都休市,行過這裡,見兩間以「澳門」為名的茶餐廳都照開,就上樓來了這一間,貪佢有卡位,又有LCD電視睇賀歲波。叫了個豬扒包下午茶餐及一杯Latte,豬扒包大大個,是烘得麵包皮香脆的,加埋油炸豬扒一塊,味道不錯,份量亦足。可惜用上了半鹹不甜的燒汁,如果配沙律醬就更對味。Latte大大杯,味道淡淡的,不過在放假時,也不要刺激腦部太多了。侍應很忙碌,招呼都算不過不失。餐廳是可以吸煙的,也有不少港澳同胞及附近工作的零售從業員在吸煙。埋單48蚊,不收加一,也沒有新春營業的附加費,都幾抵食。題外話:見港隊班廢友在大球場獻世,真係有辱國體!

埋單48蚊,不收加一,也沒有新春營業的附加費,都幾抵食。

題外話:見港隊班廢友在大球場獻世,真係有辱國體!
2006-03-08 10 views
同男朋友食lunch....唔想去澳門茶餐廳....又多人...好似要食得好趕咁我叫左個蒜汁T-骨扒...配薯菜...叫佢地去晒d薯條...就有好多西蘭花...好味...d size 唔太大...男朋友叫左焗豬扒飯.....細細碗....下次要再去先...不過呢度少choice過澳門茶餐廳...又好似平d啦

男朋友叫左焗豬扒飯.....細細碗....

2006-01-28 15 views
只係呢度飲過杯涷檸茶, 但係個入口超難搵, 上到去人都唔多隻, 地方又闊落, 不愧係超級蛇竇!!!