2024-12-04 89 views
今日出咗去玩成日,好攰。晚餐就近近地係屋企附近水星街新開嘅九町屋度食。餐廳座位好舒適,係日系風格。我哋分別叫咗一個香煎牛板腱定食($88)同埋厚切牛舌定食($88),另外再加咗一份特色燒迷你甜番薯串($20)。定食套餐好豐富,包括一個主菜,一碗飯,三款冷盤前菜,餐湯同冷熱飲品。前菜分別係醬油溫泉蛋,香醋小黃瓜,麻辣帶子裙邊。溫泉蛋好流心,蛋味濃。小黃瓜,酸酸地好開胃。麻辣帶子裙邊好惹味。今日餐湯係紅蘿蔔椰菜煲雞,好多湯渣,真材實料,味道清甜,飲落好舒服。牛板腱好大塊,唔韌。厚切牛舌牛舌有啲部位係比較腍身易咬開,而有啲部份就比較爽口彈牙。迷你甜番薯口感軟糯香甜。凍百香果紅茶香甜解渴。

餐廳座位好舒適,係日系風格。

前菜分別係醬油溫泉蛋,香醋小黃瓜,麻辣帶子裙邊。
溫泉蛋好流心,蛋味濃。
小黃瓜,酸酸地好開胃。
麻辣帶子裙邊好惹味。

牛板腱好大塊,唔韌。

迷你甜番薯口感軟糯香甜。

凍百香果紅茶香甜解渴。

呢間餐廳位於天后,主打日式定食/一人邊爐或者係壽喜燒鍋,價錢相當親民😆~啱哂返工放飯/附近街坊!!𝟙厚切牛舌定食 $88牛舌煎到微微焦香,表面帶有輕微脆口感,但內裡仍然鮮嫩,咬落完全唔韌,仲帶有濃郁嘅牛肉香😆定食分別有三種開胃前菜,涼拌青瓜、溏心蛋同麻香帶子裙邊,帶子裙邊食落有少少麻辣香味,好開胃,定食仲有一碗蔬菜同雞肉熬製嘅清湯,飲落清甜唔肥膩😆𝟚牛肉壽喜鍋(配米飯) 轉烏冬 $68+$10牛肉壽喜鍋呢個價錢嚟講都好唔錯😋有牛肉、娃娃菜、魚腐、粉絲、金菇同冬菇等,醬汁味道非常濃郁,鹹味為主,主食本身配白飯,但可以加 $10 將白飯轉烏冬,呢度嘅烏冬滑溜彈牙,推薦要加烏冬!🤤

𝟙厚切牛舌定食 $88

𝟚牛肉壽喜鍋(配米飯) 轉烏冬 $68+$10
2024-12-03 95 views
今日黎天后接朋友放工,佢就帶咗我黎食佢嘅港島飯堂,港島食到呢個價錢仲要咁足料嘅日式小店真係好難得!今次同朋友叫咗牛肉豬骨湯鳥冬($58):牛肉係用燒用汁煎過,配埋豬骨湯中和返個鹹味就啱啱好,烏冬質地彈牙,配菜仲有粟米同溏心蛋。牛肉壽喜鍋($68)(轉烏冬+$10):牛肉嘅份量好多,一上枱壽喜燒汁嘅香味撲鼻而黎,入面嘅配菜真係值得一讚,有冬菇、金菇、娃娃菜、豆腐、日式生蛋,另外仲有粉絲,食埋個烏冬真係飽到上心口,一個女仔絕對食唔晒,$70食到咁豐富嘅一人鍋真係好滿足,大推!所有跟餐特式飲品都只係加$10,唔係普通嘅檸茶檸水,我哋分別叫咗百香果綠茶同手打蜂蜜檸檬水,百香果味好香,檸檬水都唔會太甜,呢個價錢飲到兩杯台式飲品咁!小食方面,今次叫咗唐揚雞配手件他他汁($35),唐揚雞即叫即炸,香酥可口,皮薄多汁,上菜嘅時候都仲熱辣辣,配埋沙律醬更加出色。另外我哋仲叫咗和風雜菜沙律($35),沙律份量好大,醬汁酸酸甜甜,去膩一流!呢度環境乾淨舒服,裝修都好新淨,員工都好有禮貌,絕對會再黎!

牛肉豬骨湯鳥冬
牛肉壽喜鍋(轉烏冬+$10)
和風雜菜沙律
唐揚雞配手件他他汁
$100 (Dinner)
牛肉豬骨湯鳥冬
牛肉壽喜鍋(轉烏冬+$10)
和風雜菜沙律
唐揚雞配手件他他汁
  • 牛肉壽喜鍋
2024-12-03 93 views
天后九町屋啱啱搬咗新地址去水星街,新裝修換上大大幅壁畫。感覺清新咗!環境舒適,坐得都舒服。今日約咗朋友仔啖下心,撐下枱腳~响附近食個飯。食物價格都好穩定,平民化!惦!佢哋嘅串燒好好味,好夠juicy!好有驚喜!鹽燒黑豚腩肉串燒得好有技巧,鎖住肉汁!明太子醬燒翠玉瓜翠玉瓜高纖維又低熱量,營養價值又高。今次仲加埋明太子,真係有另一番風味。牛肉小鍋鍋細細,但牛肉滿滿,菜又多,牛肉的濃郁香氣配飯,飽足感十足!

佢哋嘅串燒好好味,好夠juicy!好有驚喜!

鹽燒黑豚腩肉串
燒得好有技巧,鎖住肉汁!

明太子醬燒翠玉瓜

牛肉小鍋

2024-11-27
$100 (Dinner)
2024-10-31 389 views
見新店,價格親民,決定試下,可能係試業關係,餐牌選擇少左dd,QR code落單,屋企人揀左蒲燒鰻魚定食,我揀左黑豚小火煱,小火煱送白飯,再加$10 order烏冬,兩個餐送野飲,而且凍飲唔駛加錢👍👍蒲燒鰻魚定食,有三個小食,以麻香帶子裙邊最讚,另外有醋青瓜&溫泉蛋小食,主食蒲燒鰻魚size細左少少外,味道ok,起碼屋企人無投訴先🤣我個黑豚小火煱都幾巨下,d料塞爆成個煲,黑豚有四大塊幾厚下,另外有半隻蛋,兩塊魚片,兩嚿冬菇,日式豆腐喺面外,底下有大白菜&粗粉絲,食完個飯再啪埋個烏冬,超飽,小火煱超抵食,值得再幫襯👍👍
,小火煱超抵食,值得再幫襯👍👍
蒲燒鰻魚定食
黑豚肉小火鍋(壽喜燒湯底)
烏冬
2024-10-31
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$98 (Dinner)
黑豚肉小火鍋(壽喜燒湯底)
  • 黑豚肉小火鍋