2018-06-29 525 views
同boy friend喺mega box嘅ua cinema睇咗戲搵嘢食,啱啱睇到呢間餐廳情調幾好,菜式都唔錯,就試下先啦!我哋揀咗兩份lunch set,鮮蝦帶子番茄忌廉汁意大利粉同燒焗西班牙豬仔骨,跟住一份甜品同兩杯熱奶茶。佢嘅lunch set跟一份頭盤沙拉及一份餐湯,今日系紅湯,味道幾濃。佢嘅豬仔骨好好食!燒汁酸甜,豬肉肥瘦相間,並且都幾軟,入口即化嘅feel!Boy friend嘅意粉都不錯,蝦唔少,佢都講好食。呢間餐廳嘅service都幾好,落單上餐幾快,server有禮貌。總之好滿意d一個週末晚上la!
2018-06-22
2018-06-24 621 views
與家人共聚晚餐, 如希望菜餚清爽少油, 能享用食物的原味, 這餐便符合期望了。選擇2人晚餐, 前菜包2客海鮮拼盤, 翡翠螺及蝦大隻多汁鮮甜, 青口及蟹腳亦不俗。另選2客焗蠔, 蠔肉鮮味十足, 烹調時間恰好。單點為香煎肉眼扒12安, 主菜則為油甘魚及牛小排意粉。 肉眼排香濃肉嫩多汁, 牛小扒香酥肉味濃厚, 肉類烹調出色, 故再單點一客慢煮豬肩肉, 果然美味可口, 肉類及整體食材高質, 不用太多調味, 味道已很出色。套餐包甜品及酒品, 旦糕富特色, 並非海綿而是實旦糕, 要一讚。餐廳環境靜謐, 避開匆忙塵世, 店員有禮, 不妙, 下次又要再來了。
餐廳環境靜謐, 避開匆忙塵世, 店員有禮,
不妙, 下次又要再來了。
拼盤
焗蠔
香煎肉眼
油甘魚
牛小排意粉
慢煮豬肩
2018-06-21
$4 (Dinner)
Happy Friday 梗係要食好啲啦 ~! 和同事們去左MegaBox Madison's 嘆個豐富lunch,因為好多朋友和同事都推介哩間餐廳,所以我地就一於去試下,果然無介紹錯呀,非常值得推介嘅餐廳 性價比高 首先環境好寬敞好舒服,服務也不錯,lunch time 都要等位,我地大約等左10 mins 就可以入去啦。 我叫左紐西蘭肉眼扒 好juicy, 好軟淋,煎得好香, lunch set 份量嚟講好足夠好抵食! 配菜亦好高質,薯蓉好creamy, 法邊豆 好好食 最後叫了杯Lavazza Coffee,咖啡味好香濃 滿足的星期五
Happy Friday 梗係要食好啲啦 ~!

我叫左紐西蘭肉眼扒
配菜亦好高質,薯蓉好creamy, 法邊豆 好好食
最後叫了杯Lavazza Coffee,咖啡味好香濃
滿足的星期五
今日同朋友去左MegaBox 睇戲兼行街,順便係MegaBox 揾食 行到UA 戲院旁邊見到一間好靚好大嘅西餐廳,好開揚嘅空間,我地俾佢嘅環境吸引左 就走左入去揾食 順便嘆下 ~ 我地叫左肉眼扒, 再加杯紅酒 。Rib Eye 好大塊,足足有12 oz , 塊肉眼扒煎得好香,好juicy, 油脂豐富,肉質都好軟嫩,完全無失望呀 另外我地仲叫左個 Apple & Pineapple Crumble , 好好味,即叫即做,好新鮮哩到嘅service 都好好,餐廳員工好有禮貌 ,整體表現好好呀 ~ 一定會介紹其他朋友同屋企人嚟試下

我地叫左肉眼扒, 再加杯紅酒 。

2018-05-14 759 views
周末到Megabox閒逛,上到11樓見到呢間西餐廳好靜,而且價錢亦唔貴,於是同朋友去試下座位好寬敞。可能我同朋友2.00左右入座,所以都唔多人。 我地各自叫左個SET LUNCH我朋友叫左個BURGER 口感非常不錯,個漢堡好厚,又唔會一咬就碎左而D著條都係新鮮整出黎,可以點黑松露醬食。個pasta多汁得黎意粉又軟硬適中,不會因為多汁而太軟,入面ge料都好足。呢間餐廳價錢不貴, 而環境同食物質數很好,值得一試!如果有UA Cinema票尾可享9折,啱晒睇完movie去食。
座位好寬敞。可能我同朋友2.00左右入座,所以都唔多人。
我地各自叫左個SET LUNCH
BURGER

而D著條都係新鮮整出黎,可以點黑松露醬食。
PASTA

呢間餐廳價錢不貴, 而環境同食物質數很好,值得一試!
2018-05-06
$200 (Lunch)
BURGER
PASTA
2018-04-30 799 views
We were walking around at the mall, thinking of what to eat. Then we saw this restaurant. The staff were friendly and helpful. There were infants crying loudly nearby. The waiter offered to change our table. The food portion was good, except for the smoked salmon starter as it was quite difficult to share. Loved the chicken roll and crabmeat ravioli.
Slow  cooked  chicken  roll
Crabmeat  ravioli
2018-04-29
$320 (Dinner)
Slow  cooked  chicken  roll
Crabmeat  ravioli
  • Slow-cooked  chicken  roll
  • Crabmeat  Ravioli
今天約咗朋友係Megabox睇戲,早到左,唯有搵個安靜d嘅地方舒舒服服咁食個Lunch。喺人山人海嘅Megabox,Madison's都算係鬧市中嘅綠洲。雖然走中檔路線,但室內間格舒服,環境清幽,可以靜靜地chill下。Lunch set有5個選擇,我就揀咗個5成熟肉眼扒。肉眼扒: 5成熟的肉眼扒上檯,肉眼扒燒至表面焦香,豐富肉汁在扒的表面已清晰可見,切開中間是令人垂涎的粉紅色,肉質嫩腍而且有肉汁,肉味濃郁。調味點到即止,絕唔會因過量調味而破壞牛扒本身嘅肉香味,賣相吸引。加上旁邊牛油香氣突出的薯泥,非常軟滑,巴不得要多來一份。總括值得再去的餐廳,環境乾淨衛生,食物時間都很快,店員親切有禮。1百幾一餐有水準有質素不容易呢!

Lunch set有5個選擇,我就揀咗個5成熟肉眼扒。
肉眼扒

肉眼扒:
切開中間是令人垂涎的粉紅色,肉質嫩腍而且有肉汁,肉味濃郁。
加上旁邊牛油香氣突出的薯泥,非常軟滑,巴不得要多來一份。

1百幾一餐有水準有質素不容易呢!
2018-04-21
$150 (Lunch)
肉眼扒
2018-03-06 1237 views
有朋友通知,以前喺中環和記大廈間Madison餐廳,喺九龍灣Megabox重開,以前已經常去食牛扒,現在還有promotion 添,逢星期一嘅安格斯牛扒十二安士,買一送一,緊係要試吓啦!這晚不太多人,服務依然是很好,沒有因為中環搬去九龍灣而水準下降。叫了一個安格斯,及一個焗蠔,兩個人都很夠食,牛扒保持到水準,而焗蠔更喜出望外,新鮮甜美,不是很大隻但亦不是很細隻。Madison 的出品果然無令我失望,正!

Madison 的出品果然無令我失望,正!
2018-03-05
$300 (Dinner)
2018-03-04 794 views
食物ok但侍應態度極度惡劣6點幾得兩台客落完order 叫佢俾水我地等左10分鐘都冇人俾水,分別再叫左3次唔該都冇人理我地唯有自己拎拎左之後俾位侍應用好惡劣態度話我地仲話驚我地入左收銀偷野好激氣一定冇下次
食物ok

仲話驚我地入左收銀偷野

好激氣

一定冇下次
2018-02-18 1098 views
見食評不錯,於是一家人年初三來吃晚餐!我們18:00到達,連一個BB和一個小朋友,一共7人. 叫左2個二人餐再加多一個飯。原本對餐廳感覺不錯,食物味道也很好,19:15叫侍應可以上甜品,等了20分鐘沒有結果,於是再追問,侍應說今天很忙,所以未能上,叫我們等下,結果又等了多20分鐘亦沒有結果,於是再追🙈等了15分鐘,終於一個侍應求其放下上4杯半溶雪糕給我們,而且沒有任何解釋,不是原本brownie雪糕😡😡如果普通雪糕不用等1小時🤬我再也不來光顧

我再也不來光顧
2018-01-29 1238 views
每次嚟到mega box食lunch都會考慮要不要試吓呢間,但最後次次都覺得太貴褪汰,今日最後一日喺九龍灣返工,點都覺得要試一試。食後感覺整體一般,餐包太多芝麻,多到搶曬胃口,牛尾湯同事話味道一般,貌似罐頭口感。份量偏少,一個意大利飯四個人分,真係分得每人一匙無多無少,味道亦不見突出。最奇怪係呢道主食,魚就先不作評論,上面嘅汁味道十分奇怪,螢光橙色汁醬多少有點嚇人,食有啲黑橄欖味道,又有其他不同味道亂竄,實在難以形容。不過雞腿同豬扒就好食,肉質嫩滑,亦符合西餐應有水準。服務就有待改善,本人甚少提及侍應禮貌事宜,但當日侍應不論接order,或者幫手影張相,都顯得不耐煩,而且機械式落單完全無回應,我真係好無奈我地態度都唔錯呀,不悅表情寫曬上面,做服務業扮下嘢都要啦,更何況你唔係普通茶記呀。

不過雞腿同豬扒就好食,肉質嫩滑,亦符合西餐應有水準。

很多人都試過在大型商場的食肆等位等到不耐煩,但在相隔不遠的Megabox 卻是另一境況,只要花五分鐘穿梭巴士的車程便由地鐵站到達,尤其是在平日,人流不多,正合我喜歡在較寧靜的地方用膳的要求。 那裡的餐廳又鄰近戲院,溜冰場,多間購物商店,方便娛樂消閒。我很喜歡這西餐廳,地方闊落,座位多,設計以淡黃色為主,又以古典油畫作點綴,洋溢歐陸情懷,最欣賞近門的圓形卡座,舒適典雅,配以幾扇玻璃摺門和深棕色的簷篷,彷如置身歐洲街頭,最適合忙完一天工作,享受「歡樂時光」,喝杯飲品,疲勞盡消,然後吃優質晚餐。酒精類飲品包羅萬有,可媲美酒店酒吧的款式和種類, 非酒精的飲品也不少,我點了一杯Mint Lime Fizz,以新鮮薄荷,青檸和梳打水混合成,清新怡神,太座點的smoothie,材料健康,有牛油果,蘋果和雜莓,令人精神煥發,享受了喝的歡愉,接下來要嚐吃的樂趣。餐牌包含的食物種類很廣泛,有特色頭盤,創意沙律,湯,時令海鮮,手工意粉,意大利飯,低溫慢煮,優質扒類,健康素食,精美甜品等,不愁找不到你喜歡吃的,以下是這晚我們所點的,值得分享。頭盤選了香煎北海道帶子伴三文魚籽配山葵青檸汁,賣相已垂涎,以最優質刺

頭盤選了香煎北海道帶子伴三文魚籽配山葵青檸汁,賣相已垂涎,以最優質刺身級的北海道帶子,煎至外脆內軟,保持嫩滑的肉質和鮮味,廚師更特別調製了山葵和青檸的醬汁來刺激味蕾,連三文魚籽一口吃,美味倍添。
太座點的鮮蝦柚子沙律,以美式食祭常用的紐奧良Cajun粉將鮮蝦調味,Cajun粉是以多種香料和香草混合而成,適合加進肉類和海鮮的烹調,惹味非常,鮮蝦配合多汁酸甜的柚子肉和烤香的松子仁同吃,色香味俱全。
吃牛扒,我喜歡吃四成熟,炭燒美國極級肉眼扒,要稱讚廚師的扒爐功夫,剛好四成熟,肉質仍保存足夠的血水令肉味更甜,又夠軟滑,加些少鹽花吊味,吃得滋味。
我介紹太座試這道慢煮西班牙豬肩肉配特式醬油汁,低溫慢煮可將肉質煮至軟腍外,還保存肉的原汁原味,西班牙豬肉如何優質已街知巷聞,不用多說,以本身肉質稍硬的豬肩肉來低溫慢煮,效果奇佳,肉質酥腍中帶爽,味道甘香,配以檸檬和薑調製的醬油,更是天衣無縫!
本身主菜已有很美味的薯蓉和扒意大利青瓜和露筍,如想多吃點菜,可像大扒房般點了一碟配菜,我們點了炒野菌菠菜,也很有水準。
甜品方面,點了一冷一熱,青蘋果鳳梨金寶配雲呢拿雪糕,先將青蘋果和菠蘿加肉桂煮腍,加脆脆的金寶餅碎焗熱,上放一球雲呢拿雪糕,酸酸甜甜,完全不覺膩。
另一款榛子芭菲,散發榛子香味的軟滑慕絲,內藏香脆的鳥結,伴以野莓汁,相信可帶給我們甜蜜的美夢。

Type of Meal
Dinner
2018-01-15 8605 views
與好友聚餐,餐廳選擇當然以舒適為重點,食物質素同樣重要,價格就變得不太重要Mega box 上的餐廳環境不錯,有間口碑不錯的新餐廳,她的名字叫Madison’s。Madison’s 門口開揚,透視到內部富時尚又帶歐洲的風格設計,環境格調高雅。甫入餐廳,餐廳環境寬敞,暗淡的燈光下令環境帶有點點的浪漫氣氛。午餐有6款,套餐定價$108~158,包括餐湯或沙律、主菜及餐飲。這裡的午餐價錢在九龍灣區屬高級。同時Madison’s 亦與Green Monday 合作推出健康素食菜單,響應健康素食潮流 。下單後店員送上暖暖的麵包,麵包鬆軟,是自家製嗎?是日餐湯牛尾湯,揀左【煙三文魚沙律】食物擺放吸引,令平凡的沙律增色不少。煙三文魚包裹菠蘿,呢個食物第一次……煙三文魚帶點咸味,與菠蘿酸味來個正面衝擊。味道有些驚喜,口感豐富因為菠蘿新鮮又厚又多汁。【Grilled New Zealand RIB Steak $158】牛扒燒烤過坑紋加上有油澤的表面,旁邊有薯蓉及青豆作伴菜,overall 賣相不錯。新西蘭牛扒質素只屬一般,幸好這個牛扒沒有太多根,而且肉質不嚡口,在新西蘭牛扒中已算不錯。朋友叫了【Sea

下單後店員送上暖暖的麵包,麵包鬆軟,是自家製嗎?

朋友叫了【Seafood paella $138】,筆者沒有品嚐過,但單憑賣相已經相當豐富及吸引。

出示UA 戲院會員咭有9折優惠,即是免加一。與友人午餐,難得一次食豪D都冇乜所謂。
2018-01-08
$150 (Lunch)
2017-11-17 3539 views
已經黎食過幾次,每次都保持到水準好好食,意外地係九龍灣可以食到咁高質西餐手制意粉,慢煮系列都係我最愛酒類飲品種類又多甜品個紅酒煮梨好得今次試下其他item酥皮龍蝦忌廉湯酥皮好鬆脆三文魚蟹肉意大利飯平時食意大利飯都覺得好濟,但係呢個意大利飯加左啲爽口蔬菜,食落無咁濟芝士菠菜焗生蠔充滿住邪惡嘅芝士場地好大,坐得舒適,環境格局都好外國feel服務都好周到,staff都會照顧到客人嘅需要,感覺好好服務會繼續黎食嘢
手制意粉,慢煮系列都係我最愛
酒類飲品種類又多
甜品個紅酒煮梨好得

今次試下其他item

酥皮龍蝦忌廉湯
酥皮好鬆脆

三文魚蟹肉意大利飯
芝士菠菜焗生蠔
充滿住邪惡嘅芝士

場地好大,坐得舒適,環境格局都好外國feel

服務都好周到,staff都會照顧到客人嘅需要,感覺好好服務
會繼續黎食嘢
2017-11-17
Type of Meal
Dinner
2017-11-11 2300 views
每逢星期日都會約啲親朋好友出嚟聚吓,今次揀左既地點係九龍灣。 喺德福廣場人流真係好多,想搵個地方坐低食野吹水比較困難,所以唯有行遠小小去Megabox搵食。 大家抱住有乜食乜, 漫無目的之際,竟然俾我見到間餐廳有似曾相識既名字……Madison's ! 抱住8卦既心態同員工了解過,真係我之前喺中環幫襯過架,不過而家較以前casual走簡約風格,啱哂我地喱啲又要裝修靚得嚟無咁拘束既style!入座後留意到四周既環境都幾舒服,因為見食客唔算多,所以我地要求坐圓形梳化位慢慢歎!下午茶都離唔開飲啖茶食個包,聽經理介紹完之後就點左Egg Benedict 同煙三文魚牛角包。有菠菜夾住一齊食無咁“漏”,好味! 較為普通,可能係我對牛角包要求太高,不過有薯條點綴,挽回唔小分數原以為普通一杯熱檸檬茶,點知見到個器皿時真係好有驚喜,睇得出用過心思,抵讚
!

有菠菜夾住一齊食無咁“漏”,好味!