2017-11-06 1658 views
喺人山人海嘅megabox,淨係等電梯都等到有d頭暈嘅時候,要搵個安靜d嘅地方舒舒服服咁食個lunch,真係唔容易。今日約咗朋友試Madison's,的確無選擇錯,簡直係人海中嘅綠洲。d檯擺得唔算好密,可以靜靜地傾吓計,relax吓。咁當然價錢相對貴dd啦。Lunch set有五、六個選擇,我就揀咗牛仔肉意大利飯,牛肉唔會過熟熟,裡面仲係粉紅色,恰到好處,risotto口感都唔錯。不過我最欣賞今日果個頭盆:parma ham、salami沙拉配油醋汁,個味道好夾,好fresh。不過如果個餐包熱d,服務細心返dd咁就更好啦⋯⋯

不過如果個餐包熱d,服務細心返dd咁就更好啦⋯⋯
2017-11-06
$160 (Lunch)
2017-10-25 1728 views
Mega box新開既西餐廳,走中高檔路線,set lunch有三種選擇,分別係素食者之選既green salad、普通白領之選既3 course lunch 和請客食飯會order既executive lunch。今次,選了中價的3 courses 加甜品。頭盤有salad或湯,不過個湯係凍上😣主菜試左兩款,個意粉用既大🦐,應該係鮮🦐,好爽和好鮮味👍🏻至於個意大利飯就麻麻,D青口好似嗅嗅地😅。甜品食蘋果批,不過個人覺得下次唔會order.因為一來唔脆,二來蘋果冇果香,三來唔夠熱。不過,請客都係食環境,所以坐得舒服比較緊要😉
不過,請客都係食環境,所以坐得舒服比較緊要😉
2017-10-25
$170 (Lunch)
Farewell lunch同事選擇了呢間新開西餐,裝修係幾型,價錢可以接受,但服務就有待改善喇!Megabox入面有幾間西餐,我通常選擇ruby tuesday,但今次試新野!食物選擇其實ok多,而且有酒飲!但其實d waiter唔夠人手,全場大約3個,根本應接不暇,我地舉左手都當睇唔到,因為有其他野做緊!但我地order左個厚切豬鞍扒,等到其他同事上曬菜,我地都無野食,total一個鐘先到啊!食完飯遲曬到了!食物質素方面,我同同事同樣叫呢個set,點知大細差好多,同事豐富好多,扒同配菜都大份d!

2017-10-01 1367 views
姐姐的奶奶生日,找我一起慶祝!不用等位,黎到氣氛不錯的西餐廳。一般西餐,意粉、意大利飯、扒類、沙拉等選擇頗多,上菜速度都算快。推介這個意大利飯,好鮮磨菇味,飯軟硬度剛剛好,份量適中,不過咁好味,路夠食呀!第二個推介就係右手邊既蟹肉餅,啖啖肉,配牛油果醬,味道好夾,入面有椒粒,好清新,好有咬口。我們叫了半打生蠔,好厚肉豬柳都算多汁,不過因為厚肉,都有點''鞋''仙人掌好特別,有點似爽口的豆!西冷一般,不過旁邊薯泥好味!手工啤酒比較淡味整體感覺不錯,餐廳空間感夠,bb椅是木製的,好靚!

磨菇汁意大利飯

煎帶子闊意粉  蟹肉餅

生蠔
我們叫了半打生蠔,好厚肉

厚煎西班牙豬扒
豬柳都算多汁,不過因為厚肉,都有點''鞋''

仙人掌雜菌沙拉
仙人掌好特別,有點似爽口的豆!

燒汁西冷
西冷一般,不過旁邊薯泥好味!

手工啤酒
手工啤酒比較淡味

整體感覺不錯,餐廳空間感夠,bb椅是木製的,好靚!
2017-09-28
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday
磨菇汁意大利飯
生蠔
厚煎西班牙豬扒
  • 蟹肉餅
  • 意大利飯
2017-09-27 1139 views
去左Megabox 睇完戲、晚飯唔知食乜好,見到呢間嘢好似型型地,走左入去試。我地三個人先來幾個頭盤:素雞仙人掌沙律,主要係未食過仙人掌所以想試,口感似蘆薈咁稔稔地、滑滑地幾得意亦好清新、但素雞就一般啦,我本身食肉獸,對於扮肉嘅素都麻麻地,唔難食嘅但我prefer真雞肉多啲。亦叫左個我最愛嘅牛他他,呢個我大推、勁好食,佢仲要加幾塊烘焗麵包薄片,將牛他他當醬咁搽上麵包、好食到喊。另外叫左一客海鮮帶子濃湯,又係正到暈,味濃但唔杰身、唔係出面加cream加粉blend到杰達達果種,好濃嘅海鮮味兼隻巨型帶子勁彈牙,帶子都係要大大粒先夠yummy!主菜叫左個慢煮乳鴿,橫睇掂睇都似中式菜,anyway,主要係貪得意食個慢煮嘢,我覺得連味道都好似中式滷水乳鴿吖,ok la 但唔算好好味、勝在肉身堅係嫩嘅。另外叫左個手打意粉,(係,又係帶子,我堅like帶子食物),我記得好似係用橄欖油炒嘅,因為有陣油香味、意粉我就略嫌有啲稔身,我本身鍾意食較硬身意粉,我個fd鍾意食稔身佢就好like,但唔知係咪因為手打關係,佢係有𡁻口、煙煙靭靭咁。最後加多個甜品做ending, 叫左個士多啤梨芭菲、第一次食呢樣嘢,(
,ok la 但唔算好好味、勝在肉身堅係嫩嘅。另外叫左個手打意粉,(係,又係帶子,我堅like帶子食物),我記得好似係用橄欖油炒嘅,因為有陣油香味、意粉我就略嫌有啲稔身,我本身鍾意食較硬身意粉,我個fd鍾意食稔身佢就好like,但唔知係咪因為手打關係,佢係有𡁻口、煙煙靭靭咁。最後加多個甜品做ending, 叫左個士多啤梨芭菲、第一次食呢樣嘢,(起初我仲以為係啲類似雪糕、乳酪甜品杯果啲,點知黎到個樣完全唔係我諗果啲)其實食完我都講唔到芭菲係啲乜嘢
,淨係知好好味,咬落好似有啲nuts味,口感似雪糕非雪糕咁嘅嘢. 餐廳整體食物係有質素、而且賣相亦好精緻,環境巨大寬敞,半圓形卡位坐得舒服,但地點響megabox 就真係有啲「窄洗」啦,希望下次黎再試其他嘢啦。
$300 (Dinner)
  • 牛他他多士
  • 帶子海鮮湯