2023-02-22 25 views
❥⧽Maido ❥⧽餐廳簡約沉實, 有少少地道韓式餐廳感覺。裡面有唔少座位, 全部都幾寬敞, 枱與枱嘅距離幾舒適。Menu 有好多選擇, 有蓋飯, 煎餅, 鐵板, 石鍋拌飯同拉麵等。𓊈鐵板炒豬肉 $𝟷𝟹𝟾𓊉鐵板炒豬肉送到嚟嘅時候仲有滋滋聲, 出曬煙咁, 食到最尾都仲係熱真係好好。豬肉份量好多呀, 食極都有, 肉質好軟腍, 味道辣但唔會覺得太鹹, 好好食!𓊈辣泡菜炒飯 $𝟾𝟸𓊉估唔到泡菜炒飯有肉碎, 上面放咗隻荷包蛋, 側邊放咗紫菜可以自己撈, 唔會淋曬, 炒飯幾有鑊氣, 粒粒分明。𓊈辣拌冷麵 $𝟿𝟸𓊉辣拌冷麵份量都多, 面層有半隻熟蛋, 中間有一片牛肉, 之後係大量青瓜絲同梨條, 撈均食唔會覺得太辣, 麵質彈牙, 好冰涼!♡♡ 整體食物都好食, 份量都幾多, 而且價錢親民, 值得推介!
❥⧽Maido ❥⧽

𓊈鐵板炒豬肉 $𝟷𝟹𝟾𓊉

𓊈辣泡菜炒飯 $𝟾𝟸𓊉

𓊈辣拌冷麵 $𝟿𝟸𓊉

$170 (Lunch)
又向尖沙咀韓國街出發🇰🇷呢度有唔少韓式食肆 今次去咗Maido 主打韓國地道菜式 鐵板/粉絲/石鍋 由正宗韓國人主理 價錢仲好親民tim☺️店內裝修簡潔 有點溫馨嘅感覺 座位夠寬敞 空間感都幾大食物選擇相當多 花多眼亂😍一嚟先送上三款前菜(泡菜/荳芽菜/醃蘿蔔)▪️鐵板豬肉蓋飯▫️雪濃湯▪️海鮮煎餅好喜歡呢度嘅食物主要都以鐵板或鐵鍋奉上 保溫程度一流 食到最後仍然保持熱度👍🏻兩個人揀咗三款食物share 每一樣份量都好多😆食到頸飽 鐵板豬肉以韓式辣醬調味 惹味得嚟唔會過辣 豬肉係腩肉位置 肥瘦均勻 口感鬆軟🐖雪濃湯喺冬天飲真係勁正 暖笠笠 湯底清甜配上牛肉香氣 味道有層次 除咗附上白飯 湯入面都加入咗麵條🍜海鮮煎餅好香口 入面除咗大蔥/辣椒等等 仲有唔少魷魚粒 咬落口感相當好 而且韓國醬油加咗香蔥同芝麻 同煎餅好夾 亦可減低膩感🫓

▪️鐵板豬肉蓋飯
▫️雪濃湯
▪️海鮮煎餅
呢間個feel似傳統家庭韓國餐廳,但係坦白講食物質素一般、用料較少,仲要唔平💆🏻‍♀️Overall food rating: ●●◐○○👉🏻 紫菜包飯 ($58)👉🏻 海鮮煎薄餅 ($143)👉🏻 芝士炒年糕拉麵 ($88)👉🏻 水冷麵 ($92) 得一塊肉半隻蛋收我呢個價會唔會過分咗啲😇😇😇連芥辣都冇👉🏻 甜米露 (식혜) ($20)

Overall food rating: ●●◐○○
👉🏻 紫菜包飯 ($58)

👉🏻 海鮮煎薄餅 ($143)

👉🏻 芝士炒年糕拉麵 ($88)

👉🏻 甜米露 (식혜) ($20)
2023-02-14 19 views
點了牛肉拌飯,牛肉拉麵,炒牛肉和人參雞湯,味道非常一般,對不起價格,不如food court 里的韓餐。店裡只有兩個人,催了才上菜。總之很失望,不會再來前菜的味道也非常普通
前菜的味道也非常普通
2023-02-13 25 views
好耐都無試過係尖沙咀食lunch , 難得有個韓國朋友介紹我試韓國美食, 一於去尖沙咀試下🤤(5⭐️最高) 前菜: 好味, 我比較喜歡矮瓜😉大醬湯 (4.5⭐️)$ 85韓國人喜歡食黃豆煮湯, 材料有豆腐、 蜆肉、豆角等, 既湯清甜又有海鮮味🤤。 鐵板牛肉蓋飯 (5⭐️) $89利用鐵板既熱力, 慢慢令牛肉熟而不老, 加入椰菜、紅蘿蔔🥕、 脆瓜作配菜, 食落唔會甘油膩👍🏻年糕餃子湯 (4.5⭐️)$92這款以年糕為主的小食, 湯底加入䔝菜、 蛋花、 亦有排骨粒, 但餃子數量比較少😅。 年糕切成片狀, 食落無甘洪濟😋韓國飲品-米漿(5⭐️)$20一款比較特別飲味亦比較少見, 內有一粒一粒的飯, 飲落甜甜地。🥰

前菜: 好味, 我比較喜歡矮瓜😉
前菜

大醬湯
鐵板牛肉蓋飯
年糕餃子湯
韓國飲品-米漿
💜尖沙咀·Maido💜冬天梗係要食啲暖笠笠野食☺️今日介紹呢間韓國餐廳雖然有少少偏僻 但值得試吓😋🌈石鍋豬肉拌飯 $92超大份量 可以2-4人分享😉上枱熱辣辣好多熱氣 啲飯仲要有飯焦將唔同材料撈埋加辣醬又熱又辣多重感官刺激✨✨蛋/蘿蔔絲/冬菇/脆肉瓜/芽菜/泡菜豬肉等冬天食冇得彈❕❕ 🌈人蔘雞湯 $198成隻雞上 擺係能夠好保溫嘅熱鍋涷冰冰一啖湯一啖飯 暖肚又養胃😌雞肚中間有糯米飯 香噴噴雞湯清澈冇味精👍🏻👍🏻真係有人蔘! 仲配有紅棗/雞蛋絲/蔥蒜🌈煎餃子 $65餃子一碟5件 附有麻油+芝麻嘅豉油啖鹹味互補 鍾意脆口嘅質地🤪🤪🤪入面饀料足 有啲粉絲/豬肉/蔥等
💜尖沙咀·Maido💜

入面饀料足 有啲粉絲/豬肉/蔥等
2023-01-30
Dinner
2023-02-01 16 views
尖沙咀金巴利道一向多韓國餐廳,經過呢間餐廳嘅時候俾佢嘅大餐牌吸引咗。一般辣炒年糕、鐵板豬肉、部隊鍋之外,仲有豬血腸,係香港真係少見到,所以就走入去食個Lunch。豬血腸係豬腸子灌入豬血同粉絲,是韓國人相當普遍嘅國民小食。可以炒,可以做湯飯,今次食清蒸加芝麻,再沾胡椒鹽。從外觀上嚟睇,顏色呈現暗黑血色,有啲人食過覺得血腥味很重,食起上嚟又爽爽彈彈,我又覺得可以接受。再配返罐甜米露又真係幾韓國feel。天氣冬加多碗蔘雞湯暖暖身。成隻雞入面又有糯米都幾足料。

天氣冬加多碗蔘雞湯暖暖身。成隻雞入面又有糯米都幾足料。
2023-01-28
Lunch
2023-01-31 10 views
天寒地凍,lunch 諗起韓國牛骨湯🔥夜晚即刻行動去食❗️韓國街韓式餐廳林立,揀咗間門面睇落唔錯試吓‼️鐵板炒魷魚五花肉 $168鐵板上枱發出吱吱聲響十分誘人😍 五花肉入口唔會太油膩,配上微辣韓式醬汁惹味非常🌶份量都多,重有埋魷魚,口感豐富🦑韓式牛肋骨湯 $110期待已久牛肋骨湯冇令人失望✨牛肋骨肉嫩、湯底清甜,帶點點肉味,配埋白飯同吃,簡簡單單,已經好幸福 💓海鮮煎薄餅 $143二小姐鐘意海鮮煎薄餅🦐🐠🐙外皮煎得香脆,入口軟糯,沾韓式醬汁同吃,味道好夾🫶餐廳整體都唔錯,下次會再encore
天寒地凍,lunch 諗起韓國牛骨湯🔥夜晚即刻行動去食❗️

韓國街韓式餐廳林立,揀咗間門面睇落唔錯試吓‼️

鐵板炒魷魚五花肉 $168

韓式牛肋骨湯 $110

海鮮煎薄餅 $143

餐廳整體都唔錯,下次會再encore
2023-01-29
Dinner
一開始見到個餐廳名以為係食日本菜,睇餐牌先發現原來係一間韓式餐廳🇰🇷!見到餐牌有各款傳統韓國料理都幾吸引,所以無乜猶豫就決定一試!😝一坐低侍應已經好好服務,為我地準備好熱茶🍵同埋幾款免費嘅伴菜,有大豆芽菜、蘿蔔絲同埋泡菜。幾樣都好新鮮爽脆,特別係大豆芽菜,帶有好香嘅麻油味,零舍開胃😙!雪濃湯❄️($110)近排天氣咁凍當然要嗌返個暖笠笠嘅雪濃湯啦💕!見到奶白色嘅湯底就知道係足料熬製🍲,每一啖都有濃厚嘅牛骨香味!裏面嘅牛肉係十分嫩滑,而整個湯唔會有一點油膩,好適合用黎泡飯!鐵板牛肉蓋飯($89)另外一道主菜就試咗鐵板牛肉蓋飯🍚,整道菜有鑊氣而唔會乾爭爭,牛肉配搭多種蔬菜,包括洋蔥、椰菜、甘荀同翠肉瓜,感覺清爽,而滿滿嘅牛肉汁亦係送飯嘅必備之選💁🏻‍♀️!海鮮煎薄餅($143)呢到嘅主打,亦係我認為最出色嘅,就係呢個海鮮煎薄餅💓!外圍煎到十分香脆,口感外脆內軟,Size亦大大份非常之抵食🥳!而且用料十足,裏面就夾滿咗魷魚粒、櫻花蝦同韮黃,點埋特製嘅醬酒醋配搭極佳!

雪濃湯

雪濃湯❄️($110)
鐵板炒牛肉蓋飯

鐵板牛肉蓋飯($89)
海鮮煎薄餅

海鮮煎薄餅($143)
雪濃湯
  • 海鮮煎薄餅
  • 鐵板牛肉蓋飯
前排係尖沙咀行街諗住係附近搵野食,喺韓國街就搵倒間家庭風韓式料理🇰🇷Menu食物款式都好多,餐廳仲有韓國oppa同阿珠媽員工架😳 _🥧泡菜煎餅 $110本身見倒個價錢覺得少貴,不過見佢個份量都好大個所以都算對得住個價錢,煎餅唔會好油,食落酸酸地如果泡菜味香濃啲會更惹味🤣 🦑鐵板魷魚蓋飯 $98見網上唔少人推介佢地個鐵板蓋飯,送到上枱既時候熱辣辣仲冒住煙,魷魚唔會過鞋,仲有啲雜菜配上甜辣醬汁送飯一流🍚 🍜辣拌冷麵 $92韓國麵食黎講小編都幾鐘意食冷麵👍🏻甜辣醬汁配上麵質彈牙既冷麵好清新,如果加冰再凍啲應該會更好食😂另外仲有爽脆嘅青瓜同梨,有種透心涼嘅感覺,想食清啲既朋友仔可以試佢個水冷麵😍

_
🥧泡菜煎餅 $110

🦑鐵板魷魚蓋飯 $98

🍜辣拌冷麵 $92

2023-01-21 28 views
尖沙咀傳統家庭韓國餐廳Maido まいど~~~~~~~~~~~~~~~~~今次又黎到好多韓國餐廳既金巴利道,試下呢一間傳統家庭韓國餐MAIDO🥰主打韓國家庭菜~小編今次order了辣泡菜炒飯($82),年糕餃子湯($92),醬油炸雞翼($118)~,係傳統韓國菜色嘅味道,值得一試~~
尖沙咀傳統家庭韓國餐廳

Maido まいど

~~~~~~~~~~~~~~~~~

2023-01-19 28 views
我同閨密真係好鍾意食韓國菜🥰 周末都約埋嚟尖沙咀好出名嘅韓國街,見到呢間感覺好家庭式,好似去咗韓國😌 餐廳裝飾簡約cozy, 空間都幾大,座位寬敞舒適。 主打傳統韓國料理,炒年糕、韓式煎薄餅、鐵板肉、韓式湯品等🤩🤩🤩 好多選擇點菜後立即來幾款特色伴菜,爽口開胃辣炒年糕拉麵好懷念呢款又年糕又拉麵,紅檔檔的,好多醬汁,甜中帶辣,好惹味。年糕煙煙韌韌,仲有蛋、魚糕、紅蘿蔔、洋蔥等好豐富紫菜包飯每次都必點嘅地道韓國菜😋 脹卜卜好飽滿嘅紫菜包飯,帶有芝麻油香,食落厚實爽脆韓式牛肋骨湯冬天不忙點熱騰騰🔥嘅湯,湯底清澈香濃,牛肋骨肉好易咬開,肉質柔軟

點菜後立即來幾款特色伴菜,爽口開胃

辣炒年糕拉麵

紫菜包飯

韓式牛肋骨湯

2023-01-16 20 views
家住在大西北,在同區想吃小店形式的韓國菜,原來是沒有的,還是出來尖沙咀韓國街食吧。這天放假和朋友來吃lunch,順便逛逛街。前菜有油麥菜、豆芽和泡菜,有辣有不辣,份量幾足,夠二人吃,也對味。海鮮辣豆腐湯$85一直喜歡這韓國湯品,橙紅的色澤但味道卻沒有很辣,湯頭有點鮮味和蔬菜香甜,有些蝦隻和原隻蜆,也蠻有鮮味,半熟蛋很香滑,還有些翠肉瓜、金菇和大量豆腐,吃得過癮。鐵板牛肉蓋飯$89鐵板上能保溫,牛肉薄薄嫩嫩,還有大量蔬菜,包括洋蔥、椰菜、翠肉瓜等,營養平衡。煎餃子$75大大隻煎餃子有五隻,新鮮熱辣,咬下去外脆內裡多肉汁,裡面有粉絲和其他材料。韓國飲品$20@一罐是米水、一罐是提子汁,吃韓國食品要一一一配韓飲品才滿足。

海鮮辣豆腐湯$85

鐵板牛肉蓋飯$89

煎餃子$75

韓國飲品$20@
2023-01-13 29 views
自問喺韓國街都食過唔少餐廳,咁啱經過呢間就一於同朋友入去試試~ 佢哋主打家庭style嘅韓式料理,鐵板、湯、粉絲、石鍋、小食樣樣有齊,而且價錢十分親民化,絕對值得一去!每次到韓式餐廳必點嘅石鍋拌飯!配料有牛肉、紅蘿蔔絲、芽菜、榨菜、翠玉瓜、紫菜等等~ 好鍾意啲飯粒粒分明,下面仲有飯焦添,建議可以將泡菜、芽菜同油麥菜等前菜放埋入去一齊撈💞 而呢度嘅湯類都有幾多選擇,而且全部都配咗碗白飯,性價比甚高😌 大醬湯比較罕見,裏面有滿滿嘅豆腐、瓜菜、蜆等配菜,味道似日式味噌湯,營養豐富,簡單又美味😚小食方面要咗兩款!紫菜包飯以紅蘿蔔、醃黃瓜、蛋捲、青瓜、腸仔、芝麻等配料捲成,賣相可愛,色彩繽紛,一口一啖,口感豐富,值得一試~ 豬肉韭菜粉絲餃子有成五大粒,外皮煎至金黃色,邊皮香脆,餡料豐富,入口爆汁,不得不讚呢度以半煎炸做法但食落都唔覺得油膩,推🥰

2023-01-11 26 views
尖沙咀金巴利道一帶有唔少韓式食肆,今日午飯去咗Maido係一間以傳統韓國家庭菜式嘅食店,餐廳老板係Oppa嚟㗎🤣仲好親民添前菜有泡菜、醃芽菜同涼拌茄子海鮮辣豆腐湯 💰8️⃣5️⃣天氣涼涼地食鍋物就岩哂,熱湯微微香辣,鍋內有嫩滑豆腐、蝦、蜆同菜,送飯一流辣炒年糕拉麵 💰9️⃣5️⃣年糕口感煙韌彈牙,辣醬啱啱好包住拉麵鐵板魷魚蓋飯 💰9️⃣5️⃣魷魚肉質厚實彈牙,配菜有椰菜同洋蔥,吸收哂香辣醬汁好惹味,份量仲幾大份添🎈まいど🎈尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖

前菜有泡菜、醃芽菜同涼拌茄子

海鮮辣豆腐湯 💰8️⃣5️⃣

辣炒年糕拉麵 💰9️⃣5️⃣
年糕口感煙韌彈牙,辣醬啱啱好包住拉麵

鐵板魷魚蓋飯 💰9️⃣5️⃣

🎈まいど🎈