2022-10-26 21 views
年年秋天都好想食鐵板, 今日約左好姊妹去尖沙咀行街, 順便去韓國街食lunch<鐵板八爪魚蓋飯>之前去韓國旅行食過鐵板八爪魚覺得好正, 而家冇得去旅行唯有喺度懷念一下八爪魚爽口彈牙, 仲要全部都係八爪魚腳, 同雜菜炒埋一碟, 放喺鐵板上高超香超惹味送飯一流<石鍋雞肉拌飯>朋友話秋涼要食石鍋拌飯, 呢個石鍋雞肉拌飯上枱時仲冒住煙, 一睇就知夠熱啦拌飯嘅配菜都幾多, 絕對足料<醬油炸雞中翼>韓國炸雞通常都係雞塊, 今次竟然食到雞中翼雞翼明顯係即叫即炸, 新鮮熱辣辣又脆卜卜, 外面用醬料覆蓋住仲有好多嘅配菜添
<鐵板八爪魚蓋飯>
送飯一流
<石鍋雞肉拌飯>
拌飯嘅配菜都幾多, 絕對足料
<醬油炸雞中翼>
韓國炸雞通常都係雞塊, 今次竟然食到雞中翼
仲有好多嘅配菜添
  • 鐵板八爪魚蓋飯
尖沙咀韓國街多韓國野食就係人都知🤤 但原來唔係間間都由韓國人開,未必夠正宗🙅‍♀️ 今日去嘅Maido就由一對韓國夫婦主理,除咗普通韓國菜之外,仲有啲坊間少見嘅款式👍 價錢抵食,份量都唔少,性價比超高😈𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥👍 鐵板八爪魚蓋飯 𝙋𝙖𝙣 𝙁𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙊𝙘𝙩𝙤𝙥𝙪𝙨 𝙈𝙚𝙖𝙡一上枱就聞到好香😽 見到有好多一條條細細條嘅八爪魚混合咗係雜菜之中🐙 八爪魚新鮮彈牙,加埋醬汁少少辣好惹味。雜菜同樣吸哂醬汁精華,送飯食完全停唔到口😈👍 海鮮辣豆腐湯 𝙎𝙥𝙞𝙘𝙮 𝙎𝙚𝙖𝙛𝙤𝙤𝙙 𝙏𝙤𝙛𝙪 𝙎𝙤𝙪𝙥豐富嘅湯品,同樣有跟一碗白飯🍚 紅紅嘅辣豆腐湯入面有超滑溜嘅豆腐😽 仲有好多唔同種類海鮮,包括蝦、蜆、八爪魚等,全部都幾鮮味。海鮮無肉咁油膩,飲哂成個湯都唔會滯。👍 芝士炒年糕 𝙎𝙩𝙞𝙧-𝙛𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙎𝙥𝙞𝙘𝙮 𝙍𝙞𝙘𝙚 𝘾𝙖𝙠𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚我食韓國菜必點嘅一道😽 厚厚芝士舖係炒年糕之上,每次夾起都有拉絲效果🫶 最驚喜係除咗年糕仲有魚糕🤩 盡吸醬汁精華千祈唔好錯過。📍Maido尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖

𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥

📍Maido
尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖
2022-10-23 37 views
最近係尖沙咀韓國街試左間新店🇰🇷❤️店員一開始會比泡菜、芽菜、同南瓜作開胃菜~南瓜幾特別🫶🏻係咪配合番萬聖節🎃🤣➣雞肉石鍋拌飯(💰𝟵𝟮)每次必點既石鍋拌飯😍呢款有埋飯焦添啊超吸引!配料有雞肉、紅蘿蔔、菠菜、翠玉瓜~食落好夾呀😙不過食到最底偏油同埋雞肉份量多少少就更加好!➣紫菜包飯(💰𝟲𝟲)紫菜包飯配料有蘿蔔、醃黃瓜、蛋絲、腸仔!食落幾有口感😙➣醬油炸雞翼(💰𝟭𝟭𝟴)一共𝟴隻雞翼~醬汁係柚子酸酸甜甜好開胃🫣食落脆身但唔油膩👍🏻

➣雞肉石鍋拌飯(💰𝟵𝟮)

➣紫菜包飯(💰𝟲𝟲)
紫菜包飯配料有蘿蔔、醃黃瓜、蛋絲、腸仔!食落幾有口感😙

➣醬油炸雞翼(💰𝟭𝟭𝟴)
尖沙咀金馬倫道出名多韓國餐廳,前排去開果頭又試左一間韓國小店,餐廳食物選擇都唔少,好啱鍾意試唔同韓國菜嘅朋友☺️‣ 雪濃湯 ($110)湯鍋上菜香味撲鼻,材料份量好足😍,牛腩煲到好軟熟,底部有粉絲,湯底好清甜,唔會好鹹,總體味道唔錯,幾清淡,有住家飯嘅感覺😊‣ 海鮮煎薄餅 ($143)上菜幾有驚喜,見到好大塊薄餅,食到唔少魷魚粒,用左糯米粉食落口感幾軟糯,口感豐富香口,味道唔錯👍‣ 鐵板牛肉蓋飯 ($89)鐵板上菜聞落好香,醬炒牛肉食落好香口,味道唔錯,配埋椰菜洋蔥絲一齊食口感豐富,送飯食一流,另外白飯亦煮得幾好,幾有飯香,總體同樣幾有住家飯味道🥰餐廳環境企理,位置闊落,服務幾周到,重點係價格親民,食物味道亦唔錯😋💰Total: $342 ($171/pp 無服務費)📍Maido|尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖

‣ 雪濃湯 ($110)
雪濃湯
雪濃湯

‣ 海鮮煎薄餅 ($143)
海鮮煎薄餅

‣ 鐵板牛肉蓋飯 ($89)
鐵板牛肉蓋飯

💰Total: $342 ($171/pp 無服務費)
📍Maido|
尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖
今次黎到尖沙咀韓國街🇰🇷見到呢間價錢幾ok就入去試下💕餐廳環境走溫馨家庭路線~招呼我地既店員係韓國人,雖然語言唔係好通,但都感受到對方既親切💗我地order完食物,隨即送上幾款前菜🇰🇷泡菜好夠辣🌶🤣我地忍唔住清晒‼️❥ 煎餃子 $75有5粒煎餃,粒粒都好飽滿😋外皮既邊邊位煎到好脆口,好食!內裡有粉絲肉碎~食落唔會好油膩!我覺得係必叫既小食👍🏻❥ 紫菜包飯 $66材料有蘿蔔、青瓜、酸瓜、腸仔、蛋~用左自家醬汁調味,味道幾易入口😋加上酸瓜凍凍地,食落好醒胃❤️❥ 鐵板牛肉蓋飯 $89整體份量唔少,熱度足夠‼️鐵板同飯係分開上~牛肉好重牛味,蘿蔔、翠肉瓜都好爽甜😋連埋少少甜既燒肉醬汁,送飯食好正🥰❥ 牛肉拉麵 $72好大碗!影完相都仲好熱辣辣🔥湯底好香辣,超惹味🌶麵條有嚼勁~口感唔錯!材料除左有牛肉之外,仲有隻半熟蛋🥚
今次黎到尖沙咀韓國街🇰🇷
見到呢間價錢幾ok就入去試下💕

餐廳環境走溫馨家庭路線~

我地order完食物,隨即送上幾款前菜🇰🇷
泡菜好夠辣🌶🤣我地忍唔住清晒‼️

❥ 煎餃子 $75
有5粒煎餃,粒粒都好飽滿😋
外皮既邊邊位煎到好脆口,好食!
內裡有粉絲肉碎~
食落唔會好油膩!
我覺得係必叫既小食👍🏻

❥ 紫菜包飯 $66
材料有蘿蔔、青瓜、酸瓜、腸仔、蛋~
用左自家醬汁調味,味道幾易入口😋
加上酸瓜凍凍地,食落好醒胃❤️

❥ 鐵板牛肉蓋飯 $89
整體份量唔少,熱度足夠‼️
鐵板同飯係分開上~
牛肉好重牛味,蘿蔔、翠肉瓜都好爽甜😋
連埋少少甜既燒肉醬汁,送飯食好正🥰

❥ 牛肉拉麵 $72
好大碗!影完相都仲好熱辣辣🔥
湯底好香辣,超惹味🌶
麵條有嚼勁~口感唔錯!
材料除左有牛肉之外,仲有隻半熟蛋🥚

2022-10-16
Dinner
黎到尖沙咀#韓國街 食lunch 行過搵到呢間坐滿學生的小店 好似有信心保證喎Lunch menu幾抵食 食物選擇好多小食 飯麵 鐵板 鍋物 年糕 應有盡有!兩個人叫左芝士鐵板炒雞扒 牛肉炒粉絲 鐵板豬肉飯諗住一飯一麵一小食正常發揮點知揮晒🏳️🏳️白旗 眼闊肚窄🤣🤣🤣🤣炒雞扒超足料大碟 建議呢個份量三個人分享野食都係微辣 唔會食到要搵水飲豬肉唔會太肥 唔會太油膩 下次再黎叫佢辣啲先🤣🤣🤣調味惹味 餸飯一流 價錢平民化性價比高
黎到尖沙咀#韓國街 食lunch
行過搵到呢間坐滿學生的小店 好似有信心保證喎
Lunch menu幾抵食 食物選擇好多
小食 飯麵 鐵板 鍋物 年糕 應有盡有!
兩個人叫左芝士鐵板炒雞扒 牛肉炒粉絲 鐵板豬肉飯
諗住一飯一麵一小食正常發揮
點知揮晒🏳️🏳️白旗 眼闊肚窄🤣🤣🤣🤣
炒雞扒超足料大碟 建議呢個份量三個人分享

野食都係微辣 唔會食到要搵水飲

豬肉唔會太肥 唔會太油膩 下次再黎叫佢辣啲先🤣🤣🤣
調味惹味 餸飯一流 價錢平民化性價比高
2022-10-21
$150 (Lunch)
  • 芝士炒雞扒
  • 牛肉炒粉絲
相信大家都試過韓國街不同的韓式餐廳,今次到訪這間小店,餐牌上有不同經典韓式料理,貌似普普通通,但菜式款款足料,而且格價相宜,味道還不錯!🐓参雞湯 Chicken Stew Stuffed w/ Glutinous Rice & Ginseng ($170)参雞湯有驚喜,對比以往吃過的人参雞更足料,份量絕對足夠2人食用!参雞超大隻,肉質夠嫩滑,而且容易拆骨,湯味夠清甜🤤 人参雞內餡豐富,有滿滿的糯米,十分飽肚!🧀芝士炒年糕 Stir-fried Spicy Rice Cake w/ Cheese ($98)同樣是份量十足的「小」食~ 年糕口感煙韌;芝士熱辣辣做到拉絲效果,加上香辣惹味的醬汁,極滿足!🍱紫菜包飯 Korean Style Rice Roll ($66)作為經典韓國菜的紫菜包飯亦不令人失望~ 滿口香溢的麻油味,整體口感爽脆!

参雞湯

芝士炒年糕

紫菜包飯
Lunch
参雞湯
芝士炒年糕
2022-10-17 133 views
喺尖沙咀最容易搵吃就係韓國街食韓國菜, 今日嚟咗呢一間是應該係韓國人, 點餐係自己手寫,寫餐牌上嘅號碼,因為地舖關係顧客都比較多,但係明顯人手唔夠🤪食嘢第一服務第二,上菜時間非常之長前菜有泡菜,但呢度嘅泡菜時間唔夠,非常之酸,亦都冇辣味,泡菜係韓國嘅前菜主食之一,真係失敗之作了 個泡菜炒豬肉,亦都非常之咸,泡菜亦都係過於酸炸醬麵,色澤唔夠之餘,味道仲好似我自己買返屋企整的這樣😂😂這道菜味道還可以,但係上菜嘅時候係唔夠熱辣辣,只係微溫🌟 失望之味🌟價錢也不值

個泡菜炒豬肉,亦都非常之咸,泡菜亦都係過於酸

炸醬麵,色澤唔夠之餘,味道仲好似我自己買返屋企整的這樣😂😂

這道菜味道還可以,但係上菜嘅時候係唔夠熱辣辣,只係微溫
🌟 失望之味
🌟價錢也不值
2022-10-16 44 views
續金巴利道韓國餐廳系列🇰🇷家庭式小店Maido價錢在同區來說算相當相宜年糕餃子湯好吃!😋沒有想像般淡薄的味道 湯底挺香濃的湯裡加了牛肉 牛肉稍帶少許筋紫菜和蛋花令湯頭更加美味有兩隻餃子 餃子不會煮得軟爛如果年糕不要煮得太軟身就更好另外加了煎餃子共五隻的煎餃子 份量挺大餃子裡有肉碎粉絲邊緣香香脆脆的雖然是半煎炸做法 但不會太油膩伴菜有麵鼓油麥菜、大豆芽和泡菜泡菜和煎餃一起吃也太美味🤣這家餐廳除了韓食 還有日本菜式 例如日式丼 天婦羅等等 下次可以再試試
續金巴利道韓國餐廳系列🇰🇷

共五隻的煎餃子 份量挺大
餃子裡有肉碎粉絲
邊緣香香脆脆的
雖然是半煎炸做法 但不會太油膩

伴菜有麵鼓油麥菜、大豆芽和泡菜
泡菜和煎餃一起吃也太美味🤣

煎餃子
煎餃子
2022-10-16 23 views
まいど Maido (尖沙咀)📍尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖🤍去到食韓式料理,無論你叫咩都好,餐廳都會俾泡菜、翠玉瓜、芽菜俾你做開胃菜,另外叫左兩杯提子汁,好多果肉呢😍👍🏻雪濃湯 其實雪濃湯就係牛雜碎湯,牛骨湯都非常濃郁入味,配一個白飯黎食,簡單但滿足👍🏻牛肉雜菜炒粉絲粉絲有咬口,配菜有洋蔥、青蔥、豆芽菜、高麗菜、紅蘿蔔,味道清新,炒出黎都非常有鍋氣👍🏻牛肉石鍋拌飯石鍋有埋飯焦,大愛飯焦,韓式石鍋拌飯就是好選擇。濃郁醬香既炒牛肉、輕爽涼拌既波菜、紅蘿蔔、豆芽菜和蒜味鮮香菇拌上微酸微辣的泡菜🥰👍🏻紫菜包飯一共十舊,爽口好咬頭, 主要以豬肉、午餐肉、醃黃瓜、蛋絲、蔬菜🤍餐廳午市3點就會落場,要食晏既都記得早d去啦,附近都有d酒吧可以去😆
まいど Maido (尖沙咀)
📍尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖

👍🏻雪濃湯

👍🏻牛肉雜菜炒粉絲

👍🏻牛肉石鍋拌飯

👍🏻紫菜包飯

2022-10-12 29 views
bloop bloop bloop 🌶🦐🍲海鮮豆腐湯😍以前係澳洲成日食 撈飯一流食完會暖笠笠😚..好出色嘅韓國🇰🇷炒粉絲超級大碟好好食😋 好抵食😆..下次要試埋其他野😌------👻回頭指數/Coming back?🍽食物/Food: 🔘🔘🔘🔘🔘📷環境/Ambience: 🔘🔘🔘🔘🔘🛎服務/Services: 🔘🔘🔘🔘🔘💸性價比/CP: 🔘🔘🔘🔘🔘------🐶寵物友善/Pet-friendly: ❌🏖室外用餐/Outdoor seating: ❌------
bloop bloop bloop

超級大碟
好好食😋 好抵食😆

下次要試埋其他野😌
------
👻回頭指數/Coming back?
🍽食物/Food: 🔘🔘🔘🔘🔘
📷環境/Ambience: 🔘🔘🔘🔘🔘
🛎服務/Services: 🔘🔘🔘🔘🔘
💸性價比/CP: 🔘🔘🔘🔘🔘
🐶寵物友善/Pet-friendly: ❌
🏖室外用餐/Outdoor seating: ❌
2022-10-11
2022-10-11 22 views
喺韓國街隨心入咗間似係家庭式經營嘅地道小店,餐牌食物款式眾多,仲有個好似幾靚仔嘅韓國oppa員工添😳🇰🇷🍲海鮮辣豆腐湯 $85豆腐湯份量十足,除咗有多舊嫩滑豆腐,仲有唔少蜆肉,配埋隻蛋絕對係加分位!平時嗌豆腐湯好驚會好重味精,但呢碗唔會,話咁快就撈飯食晒嚕🤣🍗鐵板炒雞肉 $138一上枱我地都比個份量嚇親,啲雞肉喺鐵板上堆到準備滿瀉咁!雞肉無醃製過所以係原汁原味,其實我更加鍾意咁樣因為健康啲🤣 嫩滑嘅雞肉配上爽口洋蔥同金菇真係好飽飽~❄️水冷麵 $92水冷麵溫度夠凍麵質彈牙,配埋爽脆嘅青瓜同梨真係好fresh,食落有透心涼嘅感覺~醋同芥辣任加,可以跟自己口味調味,酸酸辣辣好開胃😙

🍲海鮮辣豆腐湯 $85

🍗鐵板炒雞肉 $138

❄️水冷麵 $92
Dinner
尖沙咀出名多韓國菜,好多間都試過哂。今次就試下依間叫《Maido》嘅韓國菜係一間新開嘅韓國菜,感覺係家庭式經營,店員都係韓國嘅Obba。餐廳主要走家庭式親民路線,仲有阿豬媽喺入邊煮緊嘢,感覺到生活喺韓國家庭嘅溫暖。鐵板牛肉蓋飯 $89熱辣辣嘅鐵板,送到上黎既時候仲冒住煙。牛肉吸引哂韓式燒肉醬,帶少少甜,好易餸飯。燉牛肉湯 $95牛肉份量都幾多,裏面仲有啲韓國粉絲。湯底有少少鹹,但係感覺都幾足料。飲一碗熱辣辣嘅牛肉暖湯,感覺腸胃都幾滋潤。芝士炒年糕拉麵 $118全部都係芝士勁多芝士嘅拉麵,食落仲有長長嘅拉絲,上面仲放滿韓式年糕,真係好邪惡。💰人均150蚊一位`

鐵板牛肉蓋飯 $89

燉牛肉湯 $95

芝士炒年糕拉麵 $118

💰人均150蚊一位

`
2022-10-09 22 views
[尖沙咀]Maido.水冷麵食剩指數 : 10/100水冷麵簡單既好食麵質爽滑湯底夠冰凍酸酸甜甜好清爽切條既梨好清甜.醬油炸雞中翼食剩指數 : 10/100好少見係韓國炸雞中翼醬油味唔算太重但係都叫夠脆甜甜地都算ok既.石鍋豬肉拌飯食剩指數 : 10/100石鍋夠熱飯焦滿滿配料都好足辣醬另上可以自己控制豬肉都夠味翠肉瓜都好爽脆.梨汁食剩指數 : 0/100係常見既韓式罐裝餐廳價賣20$又唔算太貴.地址:尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖
[尖沙咀]Maido
係常見既韓式罐裝
餐廳價賣20$又唔算太貴
地址:尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖
2022-10-03 43 views
今日去尖沙咀海港城shopping,晚餐好想食韓國菜,原本諗住在附近揾韓國餐廳就算。但女兒話食韓國菜紧系去金巴利道,人稱韓國街先最正宗😅。所以行了很遠路程終於到達,望入去Maido餐廳見幾滿人,应值得一試吧!😃鐵板牛仔骨. HKD172太多油墊底了,立時打了折扣,而肉質偏硬很難咬開,味道又吾夠香同入味,失敗之作!👎炸醬炒年糕. HKD88值得推介菜式,外觀已很吸引,炸醬汁做得好香又入味,正!雪濃湯 (配白飯). HKD110完全不是濃湯,只是清湯顏色,沒有肉味,因湯料是牛腩本应会是湯色濃郁又好香肉味的。失望!👎免費小食,好味!

鐵板牛仔骨. HKD172

炸醬炒年糕. HKD88
值得推介菜式
,外觀已很吸引,炸醬汁做得好香又入味,正!

雪濃湯 (配白飯). HKD110

免費小食,好味!

2022-10-02
$200 (Dinner)