Restaurant: Mala Grandpa
Info:

2020-10-25 99 views
1.咖喱豬軟骨飯4️⃣0️⃣2.檳城福建蝦面4️⃣0️⃣3.凍怡保白咖啡7️⃣0️⃣4.凍馬拉拉茶6️⃣5️⃣咖喱豬軟骨飯問題出係咖喱🍛度 要左多辣...完全唔辣囉 水汪汪好似湯 又冇咩香味 感覺冇比心機整 豬軟骨/薯仔煮得好淋既 可惜都係冇咩特色 份量okay 但係質素真係窄左啲 蝦面有好多配料 大蝦有兩隻 但係唔新鮮 唔爽口 亦唔入味 蝦湯味聞落幾香 但係好淡同稀 唔夠香濃亦都唔夠辣 再加用個隻麵好大陣鹼水味 搶左蝦味風頭 掛唔到湯 可以+7蚊加杯野飲 見到凍怡保白咖啡就叫返杯啦 係飲到馬拉街邊既味道既 呢度值得一讚👌🏻凍馬拉拉茶女朋友覺得幾好 我自己試就麻麻地啦 不過整體黎講野飲算okay啦!比佢啲野食已經好好多~隔離咁多野食 唔會回頭食呢間餐廳❌
1.咖喱豬軟骨飯4️⃣0️⃣
2.檳城福建蝦面4️⃣0️⃣
3.凍怡保白咖啡7️⃣0️⃣
4.凍馬拉拉茶6️⃣5️⃣

2020-10-21 84 views
放假近近地去屯門行街,又去左食馬拉野~~~之前已經食過呢間既白咖哩滲滲,覺得幾好食,所以今次又翻黎試其他野~呢到雖然只有小小一間店,但係有好多唔同既馬拉特式食物,而且價錢親民,值得一試架!咖哩雞可以選擇單點/跟白飯/跟椰漿飯,咖哩汁超香濃惹味,辣度適中,唔會太嗆口,撈飯食一流!雞肉質地尚可,雖然肉質唔係十分軟滑,但帶肥瘦適中既雞皮,而且份量足夠。肉骨茶配料有蛋,豬肉,冬菇,油炸鬼,豬肉略嫌唔夠淋,但帶軟骨位。冬菇同蛋超入味,好好食!呢間既肉骨茶唔重藥材味,反而好似帶少少胡椒既香味,撈飯食或者就咁飲都唔錯~飲品我地叫左凍檸茶同凍拉茶,檸茶正正常常。而拉茶方面係好飲既,茶底不嬲香,但今日既拉茶略嫌唔夠濃~

咖哩雞

2020-10-20 78 views
初嘗馬拉晚餐-馬拉公公星期日番到屯門既雅都商場,聽聞呢到開左好多新既餐廳,就決定同男朋友仔黎試下。見到間馬拉餐廳幾吸引,就決定試試佢~餐廳既選擇都好多,我地最後決定叫雲吞黑醬干撈麵同白咖哩雞絲滲滲(飯)🔻黑雲吞黑醬干撈麵味道:7/10價錢:$40用上左左拌麵,幾有咬勁,而且佢用黎撈麵個隻醬好香,咸香得黎又唔會令你感到好口渴,正~而雲吞都有4隻,入面有啲豬肉餡同蝦肉,再加埋附上既醋,好食~🔻白咖哩雞絲飯味道:7/10價錢:$48白咖哩唔會太辣,岩曬唔食得辣但又想食咖哩既朋友,而且咖哩好香,好好餸飯~白飯既份量都多。我地仲叫左一杯美碌恐龍,一杯凍既美碌飲品地址:馬拉公公 (屯門)屯門屯門鄉事會路112-140號雅都商場Go Go Mall1樓S69號舖
初嘗馬拉晚餐-馬拉公公

🔻黑雲吞黑醬干撈麵

味道:7/10
價錢:$40

🔻白咖哩雞絲飯

味道:7/10
價錢:$48

我地仲叫左一杯美碌恐龍,一杯凍既美碌飲品

地址:馬拉公公 (屯門)

2020-10-20 70 views
檳城福建蝦面一上菜已經見到好多配料 入邊有半隻白灼蛋魚蛋 魚片 豆卜 同埋剝殼大蝦🍤 蝦湯味香但係唔會太鹹 小編唔食辣就覺得夠辣,至於質感方面 因為佢採用粗身手打嘅黃面 好有咬口👍🏻配上蝦湯一流凍馬拉拉茶加$7可以叫杯野飲 奶味比茶味重 適合較鍾意奶味嘅朋友 咖喱豬軟骨飯咖喱飯分量超多 豬軟骨煮得好淋好入味 而且佢落咗好多洋蔥 所以除咗本身咖喱嘅辣味之外仲有微微嘅刺激感 飯係用左細粒既泰國香米 好重東南亞風 好似返左馬拉食街邊野🥰凍怡保白咖啡怡保向來都係馬拉最出名既手信 估唔到呢度嘅白咖啡咁認真用返馬拉既咖啡牌子 奶好香滑 一流😚⭐️
檳城福建蝦面

凍馬拉拉茶

加$7可以叫杯野飲 奶味比茶味重 適合較鍾意奶味嘅朋友

咖喱豬軟骨飯

凍怡保白咖啡

2020-10-20 74 views
原來以家雅都商場裝修左,1樓有個food court.見到呢間食馬拉菜既馬拉公公。hk 本身都少馬拉食物,所以見到就試下la.叫左佢既招牌菜,蝦麵同喇沙。檳城福建蝦麵 $49碗湯好紅,一開始以為會好辣,點知唔算辣,反而好重蝦味。碗麵有半隻蛋,魚片,蝦,豆卜同豬肉。每樣都可以食到少少,幾好。檳城亞參叻沙米 $48味道對比下就冇咁濃,友人話咁仲好食。配菜同蝦麵差唔多。南乳雞翼 $20外脆內嫩,非常好吃。第一次食呢種味道既雞翼,極力推薦。凍白咖啡 +$7係東南亞味道既咖啡,+$7 值得比。
原來以家雅都商場裝修左,1樓有個food court.
叫左佢既招牌菜,蝦麵同喇沙。

檳城亞參叻沙米 $48
味道對比下就冇咁濃,友人話咁仲好食。配菜同蝦麵差唔多。
南乳雞翼 $20
外脆內嫩,非常好吃。第一次食呢種味道既雞翼,極力推薦。
凍白咖啡 +$7
係東南亞味道既咖啡,+$7 值得比。
2020-10-18 59 views
天氣涼,特別口淡淡,今日決定食辣,刺激味蕾,無做運動都可以出一身汗我屋企附近無馬拉菜,所以朋友帶我去這家吃馬拉菜式。白咖哩雞絲滲滲湯底非常惹味,香濃又有點點辣,辣味慢慢滲出喉嚨,雞絲肉質細嫩,豆卜吸收晒湯精華,配上爽甜芽菜,口感豐富。辣死你嗎配炸小雞腿菜式名非常特別,吸引我去試,外表是雞腿飯,主角在辣醬,辣度高,迅速冒汗,雞腿炸得香脆,好刺激。薏米水凍飲好解渴,解辣又少甜,更健康。菜式選擇多,上菜快,夠刺激,不錯!

我屋企附近無馬拉菜,所以朋友帶我去這家吃馬拉菜式。

白咖哩雞絲滲滲

辣死你嗎配炸小雞腿

薏米水
凍飲好解渴,解辣又少甜,更健康。

菜式選擇多,上菜快,夠刺激,不錯!

2020-10-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2020-10-17 67 views
自從雅都一樓變左成層做食肆都無去過,今次特登去試下食個晚飯。原來係food court 形式,兜左個圈就揀左間食馬來西亞茶既馬來公公。檳城肉骨茶配飯: 一向都好鐘意食肉骨茶,但有時會好怕太重藥材味,而馬來公公既味就岩岩好,入面有足料既肉,煮到入晒味,另外仲有一隻蛋同油炸鬼,吸晒湯底既味,呢個價錢其實好抵食,仲有一大碗食唔晒既飯,所以下次要叫少飯唔好浪費。個餐再配多份怡保芽菜,好爽口,配埋黑油同鼓油就更加好味。想講杯咸檸七好好飲,咸檸都係打碎晒,所以成杯野既味道都好均勻,夠晒咸檸味飲到最後都唔會好淡。另外酥炸魚柳咖喱飯,個炸魚柳就普普通通,但個咖喱汁就比較出色,我地叫左微辣但食落就覺得咖夠辣,但個味道好好,如果再辣啲就更加好送飯。結論係呢間野都幾抵食,但foodcourt既環境就麻麻地,如果住附近叫外賣就一流選擇。

怡保芽菜

酥炸魚柳配咖喱汁

怡保芽菜
酥炸魚柳配咖喱汁
2020-10-12 116 views
成日諗唔到食咩就會係嗌依間嘅food panda通常嗌外賣就會嗌一個粉再加個薄餅咁,好味又夠飽食咗咁多次,今日第一次嚟堂食價錢都幾平又多款式選擇同朋友嗌左一個滲滲同一個肉骨茶share白咖喱海鮮滲滲 $48🍜之前都食過幾次個湯底好香好濃郁再加少少辣好惹味配料多款,份量又多😂有蝦有魚片有魚蛋最正一定係吸晒湯嘅豆卜檳城肉骨茶 $52 🥣好正宗好有風味入面有好多舊肉肉不過最吸引我嘅係佢會配個馬拉黑醬油個醬油少少辣好香配肉同撈飯食都好味😂怡保白咖啡 $7 🥤個frd一見到就話想嗌嘅咖啡聞落真係好香好濃郁嘅咖啡味加埋先係$100多少少,好味又抵食
成日諗唔到食咩就會係嗌依間嘅food panda
通常嗌外賣就會嗌一個粉再加個薄餅咁,好味又夠飽
食咗咁多次,今日第一次嚟堂食
價錢都幾平
又多款式選擇
同朋友嗌左一個滲滲同一個肉骨茶share
白咖喱海鮮滲滲

白咖喱海鮮滲滲 $48🍜
之前都食過幾次
個湯底好香好濃郁
再加少少辣好惹味
配料多款,份量又多😂有蝦有魚片有魚蛋
最正一定係吸晒湯嘅豆卜

個frd一見到就話想嗌嘅咖啡
聞落真係好香好濃郁嘅咖啡味
加埋先係$100多少少,好味又抵食
2020-10-08
$50 (Dinner)
白咖喱海鮮滲滲
檳城肉骨茶
👩🏻‍💻今日落堂之後,就順便食埋飯先返屋企,食呢個係炸小雞腿配冷凍乾咖喱飯,店員好細心,都有問我食唔食得辣💕☺️怕辣親我,突然好期待個飯,難道真係好辣🌶?🥰​​🍛炸小雞腿配冷凍當乾咖喱飯 HKD$45​🌟炸雞🍗色、香、味俱全,雞肉鮮嫩肉質都好Juice🤤好特別嘅係小雞腿係有用咖喱醃過,咬開會見到啲肉上咗咖喱色,微微既咖喱味🤤👍🏻炸得恰到好處,外皮香脆💕👍🏻​咖喱汁用個盒裝住,客人想食幾多、食幾辣、點雞、送飯食都得👍🏻好細心💕味道都好惹味,咖喱汁入邊有薯仔蓉,醬汁都好潔身🤤佢既辣度係,入口果下辣,但好快就消失,唔會辣到食唔到落去🥰如果唔食得辣真係唔好加咁多汁,而我係加晒落去既🤣🤣💕yummy💕小雞腿無論就咁食或點咖喱汁都好香口,而小雞腿份量都唔少‼️配菜用咗芽菜,令到雞腿🍗冇咁油膩👍🏻💕配搭得唔錯👍🏻芽菜都好新鮮,清甜多汁,飯既份量都幾多🍚,口感軟綿,唔會硬身,真係好大碗好抵食👍🏻💕🥰係商場食到呢個質素真係好開心‼️💯​​🍹怡保白咖啡(凍)配餐+HK$7​🌟我慶幸今日無飲到咖啡,因為呢到有提馬來西亞著名白咖啡‼️☺️💕食辣野再配一杯凍飲真係好正啊‼️💯​​✒️小記:呢度搵位唔容易,因為疫症關係要隔開坐

🍛炸小雞腿配冷凍當乾咖喱飯 HKD$45​

🍹怡保白咖啡(凍)配餐+HK$7​

✒️小記:呢度搵位唔容易,因為疫症關係要隔開坐,而我過咗午飯時間先黎食係啱啱好,就算過咗午市時間食物仍然好有質素👍🏻💯‼️CP值高既食店👍🏻店家係馬來西亞人🤩
2020-10-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 怡保白咖啡
2020-10-10 38 views
This food court having so many restaurants, and you can see this Malaysian restaurant insides the food court, you can order food here and find a place to sit or take it away back home Sliced Chicken satay rice noodles, its a bit too spicy for me, if having more ingredients, it'd be better haaWaton and BBQ pork Lo Mein, and I like the taste of Lo mein, but the portion isnt so large, BBQ pork is a bit thick and waton not really having so good texture, overall not badSnack Fried Chicken nudges is y

Sliced Chicken rice noodles
Waton and BBQ pork Lo Mein,
Snack Fried Chicken nudges is yummm with good flavor
, but way a bit too evil
Snack Fried Chicken nudges
menu:
outsides:
Malaysian dishes by malaysian haa, you can have a try
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$55 (Dinner)
Snack Fried Chicken nudges
⭐️馬拉公公⭐️以前都會經常去吉隆坡旅行🤩 去下夜市食野而家又冇得出境同埋係外國又搵唔到好食既馬拉菜,我聽講屯門雅都商場而家不只是平價戲院仲有好多美食😍😍😍 終於同媽咪都過黎試試佢睇下搵唔搵到馬拉既味道🙈 我就好想食滲滲(油麵+米粉)所以我地兩個都叫左湯麵😋😋檳城福建蝦麵 $49個湯好睇落去比較紅好似好辣錦🤭🤭 頭個幾啖有少少辣 但對於無辣不歡既我黎講,即刻再想食多幾啖🤩🤩🤩 白咖哩海鮮滲滲 $48呢一款相對黎講就冇錦辣 湯底帶香濃既咖哩香 最重要係個個椰香 配埋咖哩💪🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻飲品我地叫左 美祿 同埋 怡保白咖啡☕️ 都係$7(跟餐)我仲另外買左兩個外賣番屋企比daddy 同家姐食❤️😋😋😋😋
⭐️馬拉公公⭐️
以前都會經常去吉隆坡旅行🤩 去下夜市食野

白咖哩海鮮滲滲 $48

飲品我地叫左 美祿 同埋 怡保白咖啡☕️ 都係$7(跟餐)
  • 檳城福建蝦麵
2020-10-08 37 views
今日男朋友喺屯門收工去咗雅都個food court度揀嘢食,馬拉公公最多人排隊好似好受歡迎所以就諗住去所以試下餐牌都有好多馬拉特色嘢食選擇~馳名檳城亞參叻沙米線 $48男朋友就試咗檳城最著名嘅美食~出名既米線配埋佢特別配製嘅蝦醬,令到佢成個喇沙米線升華到一個新嘅感覺!仲有份量夠既配料好似魚蛋啦青瓜呀十分抵食!檳城福建蝦麵 $49呢個睇見辣都十分野味,辣得來又好易入口,湯底超級濃郁,當啲辣汁配埋啲餸好似呀豆卜呀蛋呀肉呀簡直令人食到不停口!食得辣嘅一定要點呢個!跟餐加柚子蜜$5桔仔話梅冰$10兩個人嘅晚餐$112真係好抵

餐牌都有好多馬拉特色嘢食選擇~

馳名檳城亞參叻沙米線 $48

跟餐加
柚子蜜$5
桔仔話梅冰$10

兩個人嘅晚餐$112真係好抵

2020-10-08 39 views
聽聞雅都商場轉型成美食商場,因為地理位置唔算太就腳,所以甚少行經個邊。今日朋友相約係附近睇戲,順便試試果邊既餐廳。因為想食辣嘢刺激下,所以揀咗呢間主打檳城風味既馬拉公公,仲有個logo 好易認。餐牌主打辣物、咖哩,差唔多大部份菜式都有辣椒係側邊。最終係花多眼亂既餐牌上揀咗薄荷咖哩魚柳飯同咖哩豬軟骨飯,再加多個天婦羅蝦球配乾咖哩。咖哩豬軟骨飯豬軟骨炆得幾腍同好入味,啲肉又唔乾柴,而且無豬羶味。辣得惹味,撈咗唔少去撈飯。薄荷咖哩魚柳飯魚柳魚肉結實,炸粉唔厚,而且熱度十足,仲有薯角同豆卜等小食襯托,加上豆卜索咖喱汁特別惹味。店鋪不吝嗇地鋪滿了山菜、青瓜、洋蔥、芽菜等蔬菜,將炸物平衡返。最後,飲品夠大杯,咖啡味幾濃、口感順滑,奶味出較出。天婦羅蝦球配乾咖哩天婦羅同樣炸粉唔厚,香脆好味。註:今次我食預設辣度,感覺都OK。如果食得辣的朋友可以按需要調整。

餐牌主打辣物、咖哩,差唔多大部份菜式都有辣椒係側邊。
咖哩豬軟骨飯

咖哩豬軟骨飯
豬軟骨炆得幾腍同好入味,啲肉又唔乾柴,而且無豬羶味。
辣得惹味,撈咗唔少去撈飯。

薄荷咖哩魚柳飯
最後,飲品夠大杯,咖啡味幾濃、口感順滑,奶味出較出。
天婦羅蝦球配乾咖哩
天婦羅同樣炸粉唔厚,香脆好味。

• 咖哩豬軟骨飯
2020-10-08 43 views
在香港$50可以食什麼?除了茶記及麥當勞,在GoGo Mall 可以食盡環球美食,包括食馬來西亞菜的 馬拉公公想不到這個貼地價錢都可以食到正宗馬拉菜,味道不錯,可以是屯門性價比最高的馬拉餐廳。.檳城肉骨茶(忌孕婦)配白飯 $52 - 好足料應有盡有,有豬肉、雞蛋及油條,既可以當湯飲,又可以餸飯一箭雙鵰。.檳城福建蝦麵渗滲 $49 - 辣辣地十分開胃,有豬腩肉片、蝦、雞蛋、豆腐卜等的材料,味道exotic,整體感覺豐富。而馬來西亞特色就是用油面溝米線,很特別呢。 .加$7有凍飲,來到馬拉餐廳當然要飲馬拉特色的飲品:怡保白咖啡 / 馬拉拉茶 ,正正是馬拉版的咖啡 / 奶茶。無得去東南亞旅行,有時食下馬拉茶,也是另類旅行吧。

無得去東南亞旅行,有時食下馬拉茶,也是另類旅行吧。
2020-10-06 31 views
呢個美食廣場每間小店各有特式,其中呢間馬來咖哩係我其中一間心水之選今次同朋友各試一款咖哩飯大蝦🍤咖喱🍛蝦夠新鮮爽脆,其中配料有豆卜同薯仔🥔都好入味,不得不讚咖哩汁層次豐富,但都幾辣,食得辣嘅超級推介魔鬼魚咖哩🍛魔鬼魚好少地方食到,口感軟滑同咖哩汁好配另外叫多份小食墨魚滑釀雞翼雞翼炸得夠脆但裡面肉汁豐富,釀入墨魚滑無骨啖啖肉🤤份量多價錢抵

今次同朋友各試一款咖哩飯

大蝦🍤咖喱🍛

魔鬼魚咖哩🍛

魔鬼魚好少地方食到,口感軟滑同咖哩汁好配
另外叫多份小食
墨魚滑釀雞翼

雞翼炸得夠脆但裡面肉汁豐富,釀入墨魚滑無骨啖啖肉🤤
份量多價錢抵
2020-09-29
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)