Restaurant: Mala Grandpa
Info:

2021-02-28 86 views
餐廳喺gogo mall入面,類似food court自助形式,雖然鋪頭細細,但係食物種類好多落完單等著燈就可以去攞餐💡檳城福建蝦麵🍜湯底係用蝦殼、蝦頭熬成嘅鮮味蝦湯加上辣椒製作而成,望落紅噹噹,但係食落冇想像咁辣,鮮味和辣味並重,而且餐牌寫住辣度係可以調教,唔需要擔心會太辣👌蝦麵嘅麵底係摻摻,口感更加豐富,米粉亦索到湯汁🦐馳名檳城亞參叻沙米線 🍜湯底酸酸辣辣,配料有蝦球、魚蛋、菠蘿等,頗為豐富,同平常食到嘅咖哩喇沙完全唔同,幾有特色🍍凍馬拉拉茶、怡保白咖啡🧋加$7配凍飲,可以解下辣🌶
落完單等著燈就可以去攞餐💡

檳城福建蝦麵🍜

馳名檳城亞參叻沙米線 🍜

凍馬拉拉茶、怡保白咖啡🧋
加$7配凍飲,可以解下辣🌶
白咖哩雞絲滲滲 HKD$46呢個其實食落湯底好似喇沙,食落係好香椰奶味但就冇左咸蝦醬個咸香味~佢個名叫「滲滲」其實係代表左油麵溝米粉,係馬拉嘅特色食法佢地d雞絲係用刀切嘅,唔係手撕雞咁,食落啖啖肉最正係d豆卜,本身炸到好乾,所以可以吸晒d汁!大蝦干撈麵 HKD$50除左炸蝦之外,仲有d炸茄子,不過味道比較淡,而且茄子會比較油個麵就偏咸左少少,所以撈埋d配菜同芽菜黎食就好d最特別係配左個浸住辣椒嘅醋,d辣椒粒酸酸地好開胃呀怡保白咖啡 跟餐價HKD$7好香,而且飲落都唔怕苦涼粉西米冰 跟餐價HKD$10呢個超驚喜,極力推薦!飲落勁香黑糖味,而且西米加涼粉個口質好爽好正
白咖哩雞絲滲滲 HKD$46
呢個其實食落湯底好似喇沙,食落係好香椰奶味

但就冇左咸蝦醬個咸香味~
佢個名叫「滲滲」其實係代表左油麵溝米粉,係馬拉嘅特色食法
佢地d雞絲係用刀切嘅,唔係手撕雞咁,食落啖啖肉

最正係d豆卜,本身炸到好乾,所以可以吸晒d汁!
白咖哩雞肉滲滲
大蝦干撈麵 HKD$50

個麵就偏咸左少少,所以撈埋d配菜同芽菜黎食就好d

最特別係配左個浸住辣椒嘅醋,d辣椒粒酸酸地好開胃呀
大蝦干撈麵

怡保白咖啡 跟餐價HKD$7
好香,而且飲落都唔怕苦
怡保白咖啡

涼粉西米冰 跟餐價HKD$10
呢個超驚喜,極力推薦!
飲落勁香黑糖味,而且西米加涼粉個口質好爽好正
涼粉西米冰
2021-02-21
$56.5 (Dinner)
白咖哩雞肉滲滲
大蝦干撈麵
怡保白咖啡
涼粉西米冰
老闆娘既家人係檳城人,好多香料同醬料都係直接從當地買翻黎,做既味道都係檳城既口味,夠哂正宗😉咖哩牛坑腩咖哩香濃夠味,但唔會太辣同嗆喉。牛坑腩份量唔少,煮得算淋,有牛肉香味,而且仲有筋位😍馬來酥餅配乾咖哩都幾有驚喜既一款小食!呢個馬來酥餅完全唔會油膩,夠酥香鬆脆。乾咖哩感覺類似好厚實既醬汁,濃郁既咖哩香味夾雜左香茅既香味,十分惹味。馳名檳城亞參叻沙米(米線)老闆娘佢地做既呢個叻沙係檳城既風味,魚湯底,而且酸酸辣辣。湯底的確濃郁又有咸香味,而且酸辣既味道好岩我既口味~配料有魚蛋,魚片,蝦,蛋等等,都幾豐富。而且佢地既米線煮得彈牙有咬口,有驚喜!薏米水想飲真材實料而又唔會甜既薏米水就要試下呢到既出品啦!入口有薏米既香味,微微既甜味,令到成件事變得更好飲。桔仔話梅水媽媽話超濃味~酸酸地幾開胃醒神!

咖哩牛坑腩

馬來酥餅配乾咖哩

馳名檳城亞參叻沙米(米線)

薏米水

桔仔話梅水
媽媽話超濃味~酸酸地幾開胃醒神!

2021-02-21
Type of Meal
Tea
2021-02-23 92 views
去屯門探望朋友,友人帶左我去Go Go Mall 覓食。第一次去Go Go Mall ,先知原來有咁多野食。最後揀左一間食星馬菜既馬拉公公。白咖喱海鮮滲滲(HK$48) 🍜滲滲係馬來西亞嘅特色,其實係米線溝油麵,令人有雙重嘅口感。不得不提個湯底,椰香味及咖哩味重,又香又滑。 而配料方面誠意十足,包括蝦,魚片,魚旦,魚腐等等,魚腐索晒白咖喱的湯汁,超級惹味! 😋辣死你嗎配南乳雞翼🐔(HK$46) 用南乳醃得非常入味,雞翼即叫即炸,香脆可口。辣死你嗎是馬來西亞特色之一,其實就是香辣的醬料拌魚乾花生。醬料撈勻白飯嚟食,少辣惹味🌶 馬拉拉茶☕️ (跟餐+HK$7)馬來西亞特色奶茶,茶味濃烈👍柚子蜜 (跟餐+HK$7)清新鮮甜,食完辣野飲啖柚子蜜,爽!

白咖喱海鮮滲滲(HK$48) 🍜

辣死你嗎配南乳雞翼🐔(HK$46)

馬拉拉茶☕️ (跟餐+HK$7)
馬來西亞特色奶茶,茶味濃烈👍

柚子蜜 (跟餐+HK$7)
清新鮮甜,食完辣野飲啖柚子蜜,爽!

2021-02-20 2471 views
當天跟家母午市來到屯門新墟附近,想起雅都商場Go Go Mall的美食廣場,便上去看一看有什麼選擇,最後來到這家馬拉公公位置:在美食廣場差不多最後一排,但比較當眼環境:美食廣場算是整潔衛生,座位亦足夠服務:女店主細心推介食物,同時主動幫忙把食物送上我們的座位食物:女店主表示其父來自馬拉,食物亦充滿馬拉特色檳城福建蝦麵($49)充滿東南亞口味,偏香辣惹味,配菜有鮮蝦、燒肉、半邊雞蛋及豆腐卜,讓人相當滿足檳城肉骨茶配白飯($52)由於家母不喜辣,於是店家便建議這款肉骨茶藥材味不會太重,配菜主要有排骨、雞蛋及油條,排骨入味而有肉,油條香脆,整體很不錯原味咖央多士($25)甜甜的咖央醬中帶點椰絲的口感,配合烘過的多士,正宗的馬拉口味桔仔話梅冰(跟餐+$10)桔加上話梅鹹鹹的味道,是解辣開胃的飲品凍泡沫咖啡 (跟餐+$7)微苦的泡沫咖啡,是本人的最愛,雖說跟馬拉菜沒有很搭就是在美食廣場不能要求環境太多,幸好這家馬拉菜味道正宗同時很美味,令這次的用餐體驗頗為滿意

位置:在美食廣場差不多最後一排,但比較當眼

環境:美食廣場算是整潔衛生,座位亦足夠

服務:女店主細心推介食物,同時主動幫忙把食物送上我們的座位

食物:女店主表示其父來自馬拉,食物亦充滿馬拉特色

檳城福建蝦麵
檳城福建蝦麵($49)

檳城肉骨茶配白飯
檳城肉骨茶配白飯($52)
由於家母不喜辣,於是店家便建議這款肉骨茶

原味咖央多士
原味咖央多士($25)

桔仔話梅冰
桔仔話梅冰(跟餐+$10)
桔加上話梅鹹鹹的味道,是解辣開胃的飲品

凍泡沫咖啡
凍泡沫咖啡 (跟餐+$7)
微苦的泡沫咖啡,是本人的最愛,雖說跟馬拉菜沒有很搭就是

2021-02-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$72 (Lunch)
檳城福建蝦麵
原味咖央多士
桔仔話梅冰
凍泡沫咖啡
2021-02-13 103 views
屯門實在太多美食了, 今次去到雅都商場, 係美食廣場比馬拉公公吸引了, 所以就買回家食。⚛ 南乳雞翼黑醬干撈麵(粗麵)$45 ~ 用南乳醃製過再炸的雞翼香脆可口,粗麵用黑醬拌勻,味道濃郁甜甜地謙謙大愛。⚛ 雞絲配檳城亞參叻沙米線 $47 ~ 掛住馬拉所以叫呢個來回憶之前去旅行的味道, 湯底小小辣好香,味道幾正宗。🥤 跟餐加 $10 凍薏米水🥤 跟餐加 $10美祿恐龍食完濃味野,緊係要飲返杯野爽下啦我杯凍薏米飲完好舒服, 仔仔就好喜歡飲美祿。

🥤 跟餐加 $10 凍薏米水

🥤 跟餐加 $10美祿恐龍

2021-02-12 70 views
餐廳:馬拉公公地區:屯門地址:屯門屯門鄉事會路112-140號雅都商場Go Go Mall1樓S69號舖日期:7/2/2021時間:18:30人數:2人 等位:-價錢: $116屯門雅都商場一樓之前開左個food court,見馬拉公公個餐牌好吸引,今次就試下佢啦!佢款式好多我哋只係嗌左兩款,就係檳城福建蝦麵、咖哩雞飯、再加一份小食南乳雞翼,我哋夜晚去只能夠外賣自取拎走食。店家非常細心,有湯或者汁會同飯/麵分開裝,避免浸到林晒👍🏻檳城福建蝦麵幾好食,配菜豐富而且又大兜😂個湯亦夠辣😋而咖喱雞飯就更加正,一食舊雞會骨肉分離,肉質非常林身容易入口👍🏻而另外加既一份小食南乳雞翼亦都非常香口,估唔到拎完返屋企都仲咁好食,非常值得推薦👍🏻兩款主食再加一款小食都只係$116,價錢相當親民,而且款式非常之多,下次一定會再試下其他款式。
餐廳:馬拉公公
地區:屯門
日期:7/2/2021
時間:18:30
人數:2人
等位:-
價錢: $116

2021-02-07
$58 (Dinner)
2021-02-12 61 views
呢日懶唔想煮飯🙈所以落左樓下food court買野食老公咁岩想食辣野,呢間馬拉公公就岩哂喇我地分別叫左一飯一麵,同一個小食先食小食,鮮蝦炸雲吞外賣拎到返屋企都仲好脆口;食到粒粒蝦同埋豬肉👍🏻無骨豬手乾撈麵睇落得三塊豬手片好似好普通,但都幾厚切架,同埋鍾意佢係無骨,啖啖肉乾撈麵好入味,配埋芽菜食增加口感👍🏻紅咖喱雞配飯我平時食開小辣,所以食落覺得都幾辣下;老公比我食得辣就覺得岩岩好薯仔同雞好入味,份量都夠,多汁撈飯正😋
呢日懶唔想煮飯🙈所以落左樓下food court買野食
老公咁岩想食辣野,呢間馬拉公公就岩哂喇

我地分別叫左一飯一麵,同一個小食

先食小食,鮮蝦炸雲吞
外賣拎到返屋企都仲好脆口;
食到粒粒蝦同埋豬肉👍🏻

無骨豬手乾撈麵
乾撈麵好入味,配埋芽菜食增加口感👍🏻

紅咖喱雞配飯
我平時食開小辣,所以食落覺得都幾辣下;
老公比我食得辣就覺得岩岩好
薯仔同雞好入味,份量都夠,多汁撈飯正😋
2021-02-08
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$60 (Dinner)
2021-02-09 1149 views
疫情下未能外遊,唯有以味蕾遊走各國。馬拉菜是我最愛之一,所以屯門雅都這家小店,吸引了我過來,今晚買賣外回家吃。即叫即整,需要一點時間等候。拿了外賣快快回家品嚐。值得一讚店家會問要不要餐具,很多時買外賣都忘了叫走餐具,而在家根本不需要即棄餐具,只是簡單問一句,就能少一點浪費地球資源和空間。桔仔話梅冰$10 - 很喜歡桔仔話梅味道很開胃,跟餐價好抵飲。涼粉西米冰$10  - 像珍珠奶茶的造形,入口味道較淡,可能冰溶了的緣故,下次應叫少冰或走冰,而底下則較甜,到底有細粒涼粉可開蓋食。咖喱豬軟骨飯$48 - 汁料用多種香料調製而成, 很有異國風味道, 很多汁方便撈飯, 而豬軟骨炆到好軟淋入味, 軟骨都可以吃掉, 還有不少薯仔和豆卜, 餸料很豐富, 飯量也多。馳名檳城亞參叻沙米線$48 - 湯底是魚肉基底再加上, 雖然辣味幾刺激幾強, 但仍喝到魚香的味道, 米線另外附上, 不怕吸湯, 還有鮮味的魚蛋、魚片和鮮蝦, 菠蘿片和蛋。這一晚味蕾飛往馬拉, 價錢相宜又實惠, 製作食物都用心, 有驚喜, 是值得支持的小店。
疫情下未能外遊,唯有以味蕾遊走各國。

即叫即整,需要一點時間等候。
拿了外賣快快回家品嚐。

Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
  • 馳名檳城亞參叻沙米線
  • 咖喱豬軟骨飯
2021-02-09 65 views
等來等去都等唔到堂食嘅日子,夜晚我都要食飯,都會肚餓㗎嘛,於是岀去買啲好食嘅野,等自己心情都好啲。好,睇吓有咩好食先。檳城肉骨茶跟白飲,又有得飲,又有得食,湯底清徹得黎有肉味,仲有大大隻蛋,豬軟骨煮得又腍又入味。炸小雞腿配冷凍當咖哩,45蚊都有4件雞腿,抵食,而且炸得夠香脆,返到屋企都仲係脆嘅。咖哩汁少少辣,夠香,濃稠度適中,拌飯一流。叫咗特色飲品,有美祿同馬拉無糖咖啡,黑咖啡唔錯,無糖都唔會澀。

好,睇吓有咩好食先。

2021-01-17 135 views
下午四點幾去食,點左推介既$48海鮮叻沙米線,+$5熱美祿,共$53。落完單比錢後,取飛同號碼自己搵位坐低。個號碼響動時就出去取餐。呢個自助方式好方便。等左5分鐘左右,就閃燈震動有得食。我點左米線要小辣。攞到埋位,熱辣辣冒住煙。有獨立包裝既即棄餐具,衛生。個賣相同餐牌一樣好吸引。有2粒白魚蛋,2粒蝦,2塊魚片,都彈牙。仲有2細片菠蘿,半個烚蛋,一些青瓜絲同菜。用紙盒裝住,野飲都係用紙杯,比較環保。個配搭係幾豐富,湯底唔算太濃。個湯底味道係OK。杯美祿夠熱,不會太稀太淡。整體,味道&服務都算OK。但不是非常合我口味。

落完單比錢後,取飛同號碼自己搵位坐低。
個號碼響動時就出去取餐。
呢個自助方式好方便。

等左5分鐘左右,就閃燈震動有得食。
我點左米線要小辣。

攞到埋位,
熱辣辣冒住煙。

有獨立包裝既即棄餐具,衛生。
個賣相同餐牌一樣好吸引

有2粒白魚蛋,2粒蝦,2塊魚片,都彈牙。
仲有2細片菠蘿,半個烚蛋,一些青瓜絲同菜。
用紙盒裝住,野飲都係用紙杯,比較環保

個配搭係幾豐富,湯底唔算太濃。

個湯底味道係OK。
杯美祿夠熱,不會太稀太淡。

整體,味道&服務都算OK。
但不是非常合我口味

2021-01-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$53 (Tea)
2021-01-13 162 views
外面一般餐廳既馬拉菜最低消費都要HK60起, 而馬拉公公就實惠一點,大概HKD50。馬拉公公係一個舊式低調商場foodcourt內其中一個檔仔,座位唔多,尤其限聚令下更少, 但係12點正午又唔算多人,所以唔難塭位。如果對環境好有要求既, 堂食未必岩你, 座我旁個叔叔播片無用耳塞都幾影響心情,不過快食就忍忍啦,噪音係一般foodcourt都會面對既問題。除環境之外, 服務同味道都好滿意。服務員好有耐性推介同解釋餐牌,加分加分。白咖哩海鮮滲滲每一個配料都好滿意, 無偷工減料,尤其喜歡魚蛋同蝦,d蝦又大粒又爽口,個湯底好香好滑 ,非常推介; 而份量唔算好多,for一個女仔黎講岩岩好。

白咖哩海鮮滲滲

白咖哩海鮮滲滲
各位2021新年快樂❤️作為新年第一post,要推薦一間驚為天人既小店🤩本身冇諗過食呢間,只係係food court咁岩見到又幾吸引,就叫左個麵黎試下🤩後尾先發現原來呢間小店係屯門區黎講都幾有名氣!🍜 輕盈亞參叻沙 $40雖然價錢平,但啲餸都好足料😍佢個湯底超級濃😚 係唔辣既!麵既軟硬度都適中😍希望下次再黎試下其他野😋
各位2021新年快樂❤️
作為新年第一post,要推薦一間驚為天人既小店🤩
後尾先發現原來呢間小店係屯門區黎講都幾有名氣!

🍜 輕盈亞參叻沙 $40
雖然價錢平,但啲餸都好足料😍
佢個湯底超級濃😚 係唔辣既!
麵既軟硬度都適中😍
希望下次再黎試下其他野😋
Gogo mall嘅馬拉公公係我同朋友嘅食堂~真係好喜歡呢間馬拉餐店 老闆娘好nice平時係佢度都係幫襯開濃味野,今日我想清清地,佢所有野岩我食,太感恩今日大家都係養生mode呢碗就係我碗清清地嘅雞雞 (繼續係我至愛嘅肉) 湯滲滲 我真係好鍾意食滲滲,粗幼通吃Yeahhh 碗麵食得我好舒服雞肉一啲都唔絲,都有咬口架~~ 想刺激返少少又可以點點旁邊嘅酸辣汁。朋友嘅肉骨茶都not bad啊,熱辣辣,肉排唔算淋,料索晒湯汁,微微herb嘅味道,nomnomnom
Gogo mall嘅馬拉公公係我同朋友嘅食堂~
真係好喜歡呢間馬拉餐店
老闆娘好nice

今日大家都係養生mode

怡保芽菜雞絲湯滲滲

呢碗就係我碗清清地嘅雞雞 (繼續係我至愛嘅肉
) 湯滲滲
我真係好鍾意食滲滲,粗幼通吃
Yeahhh 碗麵食得我好舒服

檳城肉骨茶

怡保芽菜雞絲湯滲滲
檳城肉骨茶
2020-12-05 89 views
今日約在朋友係屯門拎野,見屯門市中心果邊商場咁多人,朋友就介紹新開左一排既gogo mall話入面有food court, 好多小食餐廳,咁就順便食埋野先走,依排疫情關係都有成年都冇去過旅行,冇得飛又但又好想食馬拉嘢,行過見到個名幾好吸引,又聞到一陣陣好熟識既馬拉味,一於就叫咗一個檳城骨肉茶同一個白咖喱海鮮拉麵🍜兩樣都好地道,味道都拍得住正宗菜,而且價錢都尚算便宜,如果份量再多少少就更好!順帶一提,餐廳d姐姐都好有禮貌!