2022-08-26 308 views
今次係買,外買晚餐,店員服務態度,是非常好,今次叫咗肉骨茶及無骨海南雞,而肉骨茶但一點藥材味都冇,熱水一樣,大失所望😥😥,而海南雞就一般般,只是最失望都是肉骨茶了。
2022-08-26
TakeAway
2022-08-25 292 views
第一次幫襯「馬六」喺西環店,印象中整體都唔錯。闊別多年吾知依家水準點,一於再試下,今次試左灣仔巴路士街分店。店舖裝潢簡㓗,添上小許馬拉地方色彩。晚飯時間客人不算多,所以好容易搵到位。鎖定吃「海南雞飯」$72等左約十多分鐘,心急嘅我一定會催吓店員,果然一催即上枱。賣相唔錯,每個 item 放得工整,三色醬比較大碟,太好啦……吾使叫人加醬。海南雞份量足,一半胸、一半脾同樣切成細細件。鷄胸入口仍嫩冇渣、鷄皮下保存小許啫喱位,脾肉嫩滑,鷄肉啖口小小,加上三色醬令其生色不少,好味度倍增。油飯色好吸引,食落一點都唔油,富咬口,香茅味略遜,但不差。東瓜湯喝出有淡淡雞味,頗淡口。冇加一、性價比合格的一餐。

店舖裝潢簡㓗,添上小許馬拉地方色彩。
晚飯時間客人不算多,所以好容易搵到位。

鎖定吃「海南雞飯」$72

等左約十多分鐘,心急嘅我一定會催吓店員,果然一催即上枱。

油飯色好吸引,食落一點都唔油,富咬口,香茅味略遜,但不差。
東瓜湯喝出有淡淡雞味,頗淡口。

冇加一、性價比合格的一餐。
收工緊係要食下好野先對得住返左一日工既自己啦!以前家附近有一間都係類似既東南亞餐廳,性價比又高既,想回味一下就只可以出黎遠一點點食了。返工係灣仔,收工行過去都吾係好遠,位置係大家樂後面,都容易搵到。鋪面都幾大,剛好黎到都6點半左右了,剛剛好是晚餐時段,可以叫晚市既套餐,套餐有主食有小食同野飲,夾夾埋埋人均100就有齊主食小食同野飲,仲吾洗加一。我同朋友都分別簡左吾同既套餐,我簡既係馬六無骨海南雞套餐,有雞油飯,一碗冬瓜湯,一碟雞件,一碟海南雞必備既醬料,醬油膏,薑蓉,甜辣醬(?)雞油飯既熟成度相對比較硬身,油色吾會話好黃,雞油既味道係香既,成碗飯好有質量,吾錯吾錯。雞件香滑嫩口,係海南雞既感覺,吾係白切雞扮海南雞既味道!雞皮爽口彈牙,雞肉滑得黎又好有雞味,係我覺得好味既海南雞😋😋冬瓜湯飲落吾似味精湯,飲落清清地又有冬瓜塊。我仲偷食到朋友果碗睇落好好味既新加坡喇沙😋😋😋佢今次叫左米線,如果叫摻摻就可以食到兩種粉了😂喇沙湯底濃郁又鮮味十足,睇落去既料都比得足,有蝦有豆卜有魚蛋,米線吸曬喇沙味道,仲好掛湯😋😋😋米線萬歲,湯真係好好飲😋😋😋講下跟餐小食,我地叫左新加坡咸蛋黃魚皮同埋娘惹蘿蔔餅,

講下跟餐小食,我地叫左新加坡咸蛋黃魚皮同埋娘惹蘿蔔餅,咸蛋黃魚皮真係掛左好多咸蛋黃,食落啖啖都係咸蛋黃😋😋😋😋魚皮炸的香香脆脆,蘿蔔餅食落都好多蘿蔔絲,食落清甜,滿口白蘿蔔味道。

我地仲加左16蚊加左個巴生肉骨茶,呢個肉骨茶相對比較清甜,吾會話好重藥材味,比較適合一些想要 滋補既人飲,味道吾錯,也有吾少湯料。

飲品方面我地叫左美祿同馬來桔仔紅茶,下次有機會要試下特飲,睇下會吾會更大既驚喜!

總體來講,呢間鋪頭既員工都好有禮貌,從一入門口讓客人掃安心開始,到你比錢走果刻,你都會聽到佢哋好有禮貌待客,吾係一個半個店員而係成間鋪都係好努力😊😊值得一讚! 客人有咩需求都好快服務到客人,拎個碗仔都好快拎到上檯!

加上佢哋既上檯速度好快,落左單吾夠一陣好快就有野飲上檯先,野食都好快上到檯,好快上到滿滿一檯
野食,當我們以為上完既時候,竟然仲有一些未上齊😂😂😂所以今餐真係好滿足又好吸引啊~估吾到灣仔都有甘好食既東南亞餐廳,讚!!!

新加坡喇沙
  • 新加坡咸蛋黃魚皮
  • 娘惹蘿蔔餅
  • 馬六無骨海南雞飯
  • 新加坡喇沙
👉喜歡《馬六》,位置方便,坐🉐️舒適,餐廳衛生,價格相宜,還有口罩紙袋、濕紙巾供應⋯⋯🥰.☝️下午茶🈶️多款扺食套餐:::📌新加坡大蝦喇沙摻摻 $62 ~ 鮮蝦🦐、魚丸、豆泡、豆角、芽菜、溏心蛋⋯好足料,喇沙湯香濃,摻摻配上乾蔥同吃,絕配‼️🤤📌馬六無骨海南雞飯 $60 ~ 雞🐔件份量足,肉厚嫩滑,雞油飯夠油香,雞湯濃稠還🈶️連皮冬瓜件,消暑一流。。👍📌娘惹古法蘿蔔糕 $38 ~ 外皮脆卜卜,內裏軟綿綿,其實蘿蔔糕沒甚蘿蔔味,但經過製作,味道香口冶味也不錯啊❗️☺️📌薄荷桔仔梳打  $8 ~ 淡淡薄荷香味,健康桔仔梳打,夏季透心涼。😍📌老街椰汁冰 $8 ~ 香甜,一般椰汁🥥冰味道,若🉑️加濃少甜會更好。。。
☝️下午茶🈶️多款扺食套餐:::

📌馬拉盞通菜

📌薄荷桔仔梳打、📌老街椰汁冰
2022-08-03
$70 (Tea)
📌馬拉盞通菜
📌薄荷桔仔梳打、📌老街椰汁冰
2022-07-30 203 views
下午茶时段一直到六点,套餐价格很划算,味道很好的Laksa,值得尝试!套餐内饮品选择了香茅橙茶,很清新不错哦!!店面很新,位置也宽敞,交通便利,服务员彬彬有礼!

店面很新,位置也宽敞,交通便利,服务员彬彬有礼!
2022-07-12 299 views
灣仔區近地鐵站有 一間....馬六 餐廳 這裏的星加坡菜非常好味道, 餐廳環境 闊落舒適, 我們二人 order了以下的 下午茶美食套餐。海南雞飯拼星加坡喇沙......HK$75海南雞 皮爽肉滑 , 星加坡喇沙 椰汁味濃厚, 仲有美味嘅醬料,加上大大碗的 香濃的棷油飯, 份量足夠飽,非一般下午茶,真是吃得滿足又開心。巴生肉骨茶湯米粉.....HK$52肉骨茶湯 濃香撲鼻, 配以大大嚿的排骨 和份量足夠的 彈牙米粉, 仲有我好喜歡吃的 豆卜和 腐皮,真好味啊😋😋👍👍班蘭咖央多士....Hk$22鮮牛油班蘭醬多士, 外脆內軟, 趁熱吃, 脆卜卜 的,牛油斑蘭 醬 很有風味.雞肉串燒.....HK$26大大 串雞肉,秘製醬汁, 濃香帶有 椰汁味道,有特色好味道椰汁班蘭冰(加8元)顏色鮮豔非常吸引, 班蘭 配椰汁 香噴噴 軟綿綿的在口中,令人好開心。凍香茅橙茶( 加3元)酸酸甜甜的 ,開胃又解渴,真好😋😋💓💓以上下午茶套餐包括飲品。

海南雞飯拼星加坡喇沙......HK$75

巴生肉骨茶湯米粉.....HK$52

班蘭咖央多士....Hk$22

雞肉串燒.....HK$26
大大 串雞肉,秘製醬汁, 濃香帶有 椰汁味道,有特色好味道

椰汁班蘭冰(加8元)

凍香茅橙茶( 加3元)
酸酸甜甜的 ,開胃又解渴,真好😋😋💓💓

以上下午茶套餐包括飲品。
超級真心推介!.話說最近成日晌灣仔出沒,所以會喺附近發掘下美食,早幾日就去咗馬六食海南雞,呢度有多款Set 餐,都幾抵食,我叫咗海南雞、肉骨茶餐。.海南雞飯拼巴生肉骨茶 ($85)雞肉好嫩滑,就算係雞胸都係好嫩滑,一啲都唔鞋,雞皮富有彈性,有黑豉油(好香!)、辣醬、薑蓉配埋一齊食。飯有油香,粒粒分明。肉骨茶都好足料、好味又唔會太咸!d排骨煲到好綿,好食!.老街椰汁冰 (+$8)椰奶好香又唔會好甜,而且好滑,感覺唔錯,如果可以再濃啲會更好呢。
超級真心推介!
海南雞飯拼巴生肉骨茶 ($85)
老街椰汁冰 (+$8)
2022-05-23 357 views
在灣仔忙到兩點才有飯食,好肚餓,食完馬六嘅下午茶餐,又好飽。下午茶餐份量十足,而味道也不錯。~~~~~茶燻鴨喇沙摻摻($53)檳城蝦麵($59)怡寶芽菜($26)馬拉盞通菜($26)溫泉蛋配斑蘭多士($36)熱手工拉茶($0)~~~~~想不到茶燻鴨會有這麼多鴨肉,鴨胸啖啖肉,醃得入味,還有少許茶香味。喇沙湯底很正宗。檳城蝦麵是用蝦殼蝦頭豬骨加參巴辣椒醬煮成,表面看赤紅色湯底會很辛辣,但其實不然,我反而認為參巴辣椒醬可以再多一點。配料是蝦仁、豬腩肉片和豆卜。這兩個湯麵都是油麵加米粉,米粉彈牙特別好吃。兩碟蔬菜都大大碟,真是食菜都飽。兩碟都是烚熟蔬菜加馬拉盞醬。芽菜雖不是肥嘟嘟但都爽脆好食。斑斕多士上枱時我還以為錯了,落單時以為只有斑蘭醬,怎麼有鮮牛油的?真夠邪惡。這店的斑蘭醬很香甜,配馬拉手工拉茶得適合。
下午茶餐份量十足,而味道也不錯。
~~~~~
茶燻鴨喇沙摻摻($53)
檳城蝦麵($59)
怡寶芽菜($26)
馬拉盞通菜($26)
溫泉蛋配斑蘭多士($36)
熱手工拉茶($0)
~~~~~
這兩個湯麵都是油麵加米粉,米粉彈牙特別好吃。
茶燻鴨喇沙
檳城蝦麵
兩碟蔬菜都大大碟,真是食菜都飽。
兩碟都是烚熟蔬菜加馬拉盞醬。
芽菜雖不是肥嘟嘟但都爽脆好食。
馬拉盞通菜
怡寶芽菜
這店的斑蘭醬很香甜,配馬拉手工拉茶得適合。
溫泉蛋配斑蘭多士
2022-05-23
$100 (Tea)
今日約左個住港島既朋友食晏,佢揀咗位於灣仔既馬六,主打新加坡菜同馬來西亞菜。餐廳格局寬敞明亮,卡位夠闊落,坐得舒適,每個店員都好有禮貌,值得一讚!午餐同下午茶MENU都好多選擇,價錢相宜,都幾抵食~馬六無骨海南雞拼巴生肉骨茶海南雞啖啖肉好嫩滑,雞皮滑而不厚,沾上三款秘製醬汁就更加惹味!大大塊帶骨豬肉好有咬口,味道香濃,夾雜淡淡既藥材味~新加坡魚丸魚條喇沙摻摻魚丸同魚條都相當彈牙,味道鮮美,摻摻即油麵溝米粉,層次豐富,爽口滑溜,最出色係個喇沙湯底,香濃富椰汁香!套餐可以優惠價追加風味小食一款南洋班蘭咖哋多士多士香脆,班蘭香再夾雜咖央醬,配埋半溶牛油,令味道更有層次感!馬拉盞通菜大大碟炒得好有鑊氣,通菜夠爽脆。自家製娘惹班蘭糕一碟有四件,口感清新,甜度適中。桔仔話梅水生津止渴,鹹中帶點甜~香茅橙茶味道清爽得黎充滿橙香!
今日約左個住港島既朋友食晏,
佢揀咗位於灣仔既馬六,
主打新加坡菜同馬來西亞菜。

餐廳格局寬敞明亮,卡位夠闊落,坐得舒適,
每個店員都好有禮貌,值得一讚!

午餐同下午茶MENU都好多選擇,
價錢相宜,都幾抵食~

馬六無骨海南雞拼巴生肉骨茶
海南雞啖啖肉好嫩滑,雞皮滑而不厚,
沾上三款秘製醬汁就更加惹味!
大大塊帶骨豬肉好有咬口,
味道香濃,夾雜淡淡既藥材味~

新加坡魚丸魚條喇沙摻摻
魚丸同魚條都相當彈牙,味道鮮美,
摻摻即油麵溝米粉,層次豐富,爽口滑溜,
最出色係個喇沙湯底,香濃富椰汁香!

套餐可以優惠價追加風味小食一款

南洋班蘭咖哋多士
多士香脆,班蘭香再夾雜咖央醬,
配埋半溶牛油,令味道更有層次感!

馬拉盞通菜
大大碟炒得好有鑊氣,通菜夠爽脆。

自家製娘惹班蘭糕
一碟有四件,口感清新,甜度適中。

桔仔話梅水
生津止渴,鹹中帶點甜~

香茅橙茶
味道清爽得黎充滿橙香!

2022-05-16
Type of Meal
Tea
2022-05-11 383 views
今次來到一家位於灣仔的星馬菜餐廳,食物貌似唔錯喔 !娘惹茶燻鴨配雞油飯煙鴨胸肥瘦均勻,有咬口。旁邊有配菜減少油膩感,雞油飯好香,同鴨胸配搭十分相襯。小食跟配咖喱角,餡料豐富,食到大大粒薯仔十分滿足。晚市套餐仲跟埋餐飲,凍拉茶茶底濃厚,就算啲冰溶左都唔會淡曬冇味。檳城蝦麵一上枱已經聞到充滿蝦鮮味嘅湯底,黃麵同米粉都夠爽口唔會好腍啤啤。蝦夠大隻,炸蒜撈埋個麵一齊食十分夠味。湯底濃郁但唔會過咸,豆卜索曬個湯入口十分滿意。斑蘭咖央多士,椰漿味十分突出,牛油入口即溶。包面夠脆,配搭埋內餡食落口感豐富,十分推薦。服務員服務周到,熱情,會為客人解答疑問。座位闊落,坐得舒適。

今次來到一家位於灣仔的星馬菜餐廳,食物貌似唔錯喔 !

娘惹茶燻鴨配雞油飯
小食跟配咖喱角,餡料豐富,食到大大粒薯仔十分滿足。

檳城蝦麵

2022-05-07 223 views
灣仔都算係美食天堂,各式各樣既美食都有,平時響灣仔反工,都要努力搵下有咩野好食,今次就搵一於去試下馬六❤️見馬六都開左好多間分店,連鎖集團既質素唔知如何?今次食lunch , 叫左知燒雞玩雞油飯,個雞大大舊,不過我嫌唔太juice ,乾左d , 同埋燒得唔香,似炸多d 😅😅, 但反而個雞油飯出奇地好味,配菜仲有魚仔同炸花生都可以送到下飯☺️我下次唔叫飯,試下喇沙先,一於再睇下咩質素😁

我下次唔叫飯,試下喇沙先,一於再睇下咩質素😁
2022-04-12 351 views
今日去開灣仔做嘢經過呢間馬六 係專食新加坡馬來西亞菜嘅餐廳叫咗個巨型雞髀蝶豆花飯 入面有啲沙律酸酸甜甜 雞髀超級巨型炸得外脆內軟 重嫩滑多汁㖭蝶豆花飯係藍色 超級可愛 食落口有淡淡耶香
今日去開灣仔做嘢經過呢間馬六 係專食新加坡馬來西亞菜嘅餐廳

叫咗個巨型雞髀蝶豆花飯

蝶豆花飯係藍色 超級可愛 食落口有淡淡耶香

2022-02-04 522 views
超推介呢間餐廳👍👍 如果你鍾意食喇沙或者海南雞嘅話一定會超鍾意! 今次就試咗佢哋嘅「馬六無骨海南雞喇沙摻摻」,超好食呀!喇沙湯底好香同埋好惹味,大大碗有好多海南雞,又有半熟蛋,份量好足夠,如果你想嘅話可以揀米線都得,如果食下午茶或者午餐嘅話會配埋一杯嘢飲,我就飲咗佢哋嘅美祿😊 食完好滿足,好懷念之前去新加坡旅行!😌之前都有試過佢哋嘅小食,一定唔可以錯過佢哋嘅斑蘭咖吔多士,好好食!不過份量都幾大,建議兩個人一齊分享

馬六無骨海南雞喇沙摻摻
馬六無骨海南雞喇沙摻摻
  • 海南雞喇沙摻摻
2022-01-09 641 views
開業左一段日子嘅馬六仍然係唔少係附近番工人士嘅午餐之選,午飯時間行過十次有十次都一堆人排緊隊,男朋友聽到咁架勢都話要搵日試吓,所以今日收工就帶佢嚟試試順便補打卡。早左去到仲有下午茶餐,好抵食👏🏻-🍚海南雞飯拼新加坡喇沙 $75馬六嘅海南雞一向係我午餐不二之選,無論係雞肉定飯量都好足夠。海南雞肉質嫩滑又無乜脂肪,仲要係去骨版本可以啖啖肉啱晒我呢個懶人🤣配上薑蓉、甜豉油、辣醬送飯一流😋油飯同樣出色,夠乾身食到粒粒飯口感又唔會成口油,好似係我暫時食過最啱口味嘅油飯🤔喇沙睇佢細細碗都幾足料,蝦、蛋、魚片、豆卜,配上加入獨製醬料同椰汁嘅湯底,少少辣好惹味😝-🍚燒雞配雞油飯 $53雞扒超大塊⋯食到有香矛味,皮薄、外脆內嫩,唔會好油👍🏻仲有啲花生、魚仔、青瓜等做伴碟,呢個價錢非常抵食!餐飲我一定要大大力推介手工拉茶,類似奶茶但茶底有獨特香氣,口感順滑、茶味香濃🤤-🍞咖央多士 $22(跟餐價)多士烘得香脆,加上牛油同咖央醬冇得彈👏🏻-🥬馬拉盞通菜 $26(跟餐價)冇諗過咁平都咁大碟,性價比超高!通菜炒完顏色都仲係好翠綠👏🏻-總結:份量多、味道不錯、價錢合理又唔收加一,整體性價比高。
🍚海南雞飯拼新加坡喇沙 $75
🍚燒雞配雞油飯 $53
🍞咖央多士 $22(跟餐價)
多士烘得香脆,加上牛油同咖央醬冇得彈👏🏻
🥬馬拉盞通菜 $26(跟餐價)
總結:份量多、味道不錯、價錢合理又唔收加一,整體性價比高。

燒雞配雞油飯
咖央多士/馬拉盞通菜
燒雞配雞油飯
咖央多士/馬拉盞通菜
2021-12-12 619 views
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑喺灣仔做完嘢見到餐廳出邊咁多人排梗係唔執輸排埋一份🤣菜單價錢比起同菜式嘅餐廳更加親民,而且下午茶時段仲更加抵!不過今日有啲肚餓就食大份啲先💁🏼‍♀️✅馬六無骨海南雞飯好豐盛嘅配搭,雞肉軟嫩雞皮爽滑🐔仲有好香嘅油飯🍚雞肉點埋醬送飯一流😋跟餐仲有冬瓜湯,好啱呢個天氣飲♨✅南洋咖吔多士(班蘭)烘得香脆嘅多士入邊夾住班蘭咖吔同牛油,邪惡又好味🥪✅香茅橙茶呢度嘅餐飲唔止常見嘅檸水奶茶,仲有特色飲品例如拉茶同呢杯香茅橙茶🍊橙嘅酸甜味好解膩,配埋香茅飲落非常舒服

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑

✅馬六無骨海南雞飯

✅南洋咖吔多士(班蘭)
烘得香脆嘅多士入邊夾住班蘭咖吔同牛油,邪惡又好味🥪

✅香茅橙茶