2025-03-23
今次去咗間主打正宗馬來西亞美食嘅「馬六」,餐廳裝修充滿南洋風情,牆上嘅植物壁畫同木質吊燈,一入去就好似穿越到馬六甲街頭。 先講講個咖喱雞,咖喱汁濃稠香郁,有明顯嘅椰奶香同香料味,雞肉燜得好腍滑,但同我喺吉隆坡街邊小食檔食過嘅相比,呢度嘅咖喱少咗嗰種野性嘅香料爆發感,好似含蓄咗啲。 叻沙麵真係有驚喜,湯底味道層次豐富,蝦嘅鮮甜、香料嘅辛辣同豆卜嘅軟糯完美融合,個溏心蛋都煮得好出色,蛋黃軟綿流心。比起旺角某間以叻沙聞名嘅餐廳,呢度嘅叻沙湯底更醇厚,而且配料更足。 雞肉沙嗲串就烤得剛剛好,外皮微焦,肉質嫩滑,沙嗲醬味道香濃,但份量有啲少,唔過癮。 拉茶茶味同奶味平衡得唔錯,口感絲滑,比起一般茶餐廳嘅奶茶,多咗份異國風情嘅香料香。 牛肉金針菇煲,牛肉鮮嫩,金針菇吸收晒醬汁精華,味道濃郁,但同韓國餐廳嗰種辣炒牛肉煲相比,欠缺嗰種刺激味蕾嘅辣勁。 人均百幾蚊嘅消費,性價比算可以啦。 每次食異國美食,都好似展開一場味覺旅行。呢間餐廳嘅食物,雖然唔係百分百還原馬來西亞當地味道,但都算有個七八成。佢帶畀我嘅,唔單止係味覺上嘅享受,仲有對唔同文化嘅探索。就好似喺香港呢個美食大熔爐入面,發現一塊屬於馬來西亞
人均百幾蚊嘅消費,性價比算可以啦。
每次食異國美食,都好似展開一場味覺旅行。呢間餐廳嘅食物,雖然唔係百分百還原馬來西亞當地味道,但都算有個七八成。佢帶畀我嘅,唔單止係味覺上嘅享受,仲有對唔同文化嘅探索。就好似喺香港呢個美食大熔爐入面,發現一塊屬於馬來西亞嘅美味拼圖,就算有啲小瑕疵,都無阻我去嘗試更多唔同嘅菜式,期待下次再嚟發掘新驚喜。