2024-06-05 167 views
歐遊返嚟好掛住亞洲美食,於是晚餐去食馬來西亞菜🇲🇾🍲 正宗巴生肉骨茶 配 油香飯 $78湯底嘅肉香同藥膳味配合得啱啱好,大大碗超滿足。豬骨啖啖肉唔會太肥,肉質鮮嫩好咬。油飯香口,溝埋肉骨茶一齊食勁正~🐓 馬六無骨海南雞飯 $75朋友話雞肉肉質好嫩滑,鮮味十足,仲有紫菜湯,健康👍🏻🐓 街頭雞肉串燒(2串) $26雞肉咁高質,忍唔住再叫多兩串串燒試吓。同樣係啖啖肉好鮮嫩,加埋惹味嘅沙嗲汁,我一個人食咗兩串😂🧀 娘惹脆炸芝士(2件) $18外脆內軟,芝士餡鹹香味突出,口感唔錯。🫖 桂圓紅棗茶見到好多料,有紅棗、龍眼、菊花、杞子,清甜幽香,跟餐嘅免費熱飲都咁足料💯🍊 桔仔話梅水酸酸甜甜,醒胃好清爽,而且可以解膩。職員態度唔錯,座位坐得舒服,埋單$200有找,捧住個肚走😋
歐遊返嚟好掛住亞洲美食,於是晚餐去食馬來西亞菜🇲🇾

🍲 正宗巴生肉骨茶 配 油香飯 $78

🐓 馬六無骨海南雞飯 $75
朋友話雞肉肉質好嫩滑,鮮味十足,仲有紫菜湯,健康👍🏻

🐓 街頭雞肉串燒(2串) $26

🧀 娘惹脆炸芝士(2件) $18
外脆內軟,芝士餡鹹香味突出,口感唔錯。

🫖 桂圓紅棗茶

🍊 桔仔話梅水
酸酸甜甜,醒胃好清爽,而且可以解膩。

職員態度唔錯,座位坐得舒服,埋單$200有找,捧住個肚走😋
2024-06-01 158 views
🍚🐥海南雞飯已是第N次光顧馬六🤭來吃吃念念不忘的海南雞飯。海南雞肉質無骨嫩滑,雞皮如果凍般彈滑,沾薑蓉、酸辣醬、和醬油膏油都很美味,套餐還送油飯和一碗紫菜湯。🍪🧈咖央多士寶寶大愛❤️咖央甜甜的夜香班蘭味,烘底方包中間夾著冰牛油,很邪惡😂🍢雞肉串燒套餐加二十來元就可以享有雞肉串燒,雞肉串燒以香茅醃製。🍛巴東牛肉飯綠色米飯是由班蘭椰漿煮成,巴東牛肉香辣野味,花生炸魚乾香口,兩塊炸蝦餅,半隻雞蛋,2件香葉包雞包。嘩!太豐富了吧!🧋🍺套餐加八蚊就可以飲到芒果沙冰和美綠恐龍❤️

🍚🐥海南雞飯

🍪🧈咖央多士

🍢雞肉串燒
套餐加二十來元就可以享有雞肉串燒,雞肉串燒以香茅醃製。

🍛巴東牛肉飯
綠色米飯是由班蘭椰漿煮

🧋🍺套餐加八蚊就可以飲到芒果沙冰和美綠恐龍❤️

2024-05-12 179 views
人氣馬拉餐廳馬六真心幾好食,價錢唔貴但份量十足,全港已經有好多間分店,所以食咗好多次啦,每次食完都覺得好抵食好好食。辣菜圃排骨飯😌😌😌超多件排骨大大件,煮得夠淋身容易咬,配上少少辣菜脯調味,好香好好味!加咗小食蝦多士,新鮮即炸蝦味香濃,配上少少千島醬汁超正。咖喱豬扒配米飯豬扒正,邊邊位有少許脂肪😍咬落香脆,最緊要豬扒,真係幾厚身,性價比高。佢哋嘅咖喱味道香濃,豬扒沾上少少已經好香,咬落去脆口整體一流。

加咗小食蝦多士,新鮮即炸蝦味香濃,配上少少千島醬汁超正。

咖喱豬扒配米飯

2024-05-05 137 views
朗屏娘惹菜馬六朋友非常鍾意食馬拉菜,餐廳正門有戶外餐桌處,餐廳裝修乾淨光猛,木製燈罩及霓虹燈管,滿滿馬來西亞風情海南雞飯的雞肉非常滑嫩,皮下脂肪少,讓人感受到真正的雞肉美味,搭配的油飯金金黃黃色,香氣四溢,與雞肉完美融合另外可以加$22 加購喇沙,湯底濃稠,口感好濃厚,集咖喱香、椰香同蝦香。另外亦加上參巴醬,為湯頭帶來另一份香辣,料也非常足,有大蝦🍤、半隻蛋、魚蛋、豆腐卜同芽菜食完非常滿足野飲香橙紅茶幾香茶味,另外朋友點馬拉白咖啡唔會好甜,非常香濃📍馬六Malacca Cuisine元朗壽富街60號順福糧倉地下G24號舖

朗屏娘惹菜馬六

📍馬六Malacca Cuisine
元朗壽富街60號順福糧倉地下G24號舖
2024-04-15 531 views
屯馬沿線🚈找美食 下一站朗屏🚏朗屏站D出口 步行大約五至六分鐘🚶‍♀️目的地「順福糧倉」集齊中 日 星馬泰 港式 輕食等食肆🥢週邊還有街市 麵包店 藥房 超市 凍肉舖 零食店 shopping 超方便👍👭2點鐘到達🕛叫了午餐 +下午茶餐😚🐔雞扒喇沙摻摻💰70雞皮簿脆香口惹味 整體做到皮脆肉嫩👍湯底椰香中帶有🦐味 入口濃郁 飲哂😍配菜有豆角 豆卜 肥美多汁芽菜 半隻熟蛋 +(摻摻)是米粉同油麵混合麵食🤤 🐷豬頸肉喇沙摻掺💰48豬頸肉燒至外皮香脆 食起嚟爽脆又有彈性 yummy😋🧊迎夏飲品🥥老街椰汁冰 💰8🍊凍吉仔話梅水 💰3飯後甜品嘆杯啡🤭 熱白咖啡 💰0🥪班蘭咖吔多士💰28🍞烘到酥脆👍非常香口😚甜蜜咖央+清新檸檬餡料🍋 食到唔停口😋
屯馬沿線🚈找美食 下一站朗屏🚏
朗屏站D出口 步行大約五至六分鐘🚶‍♀️
目的地「順福糧倉」
集齊中 日 星馬泰 港式 輕食等食肆🥢

🍞烘到酥脆👍非常香口😚
甜蜜咖央+清新檸檬餡料🍋 食到唔停口😋

2024-04-10
2024-04-09 202 views
我今日約同好友去元朗行街,順道去位於元朗壽富街60號順福糧倉地下G24號舖的馬六食特色下午茶餐,環境舒適,坐得舒服。我點左無骨海南雞油飯(轉脾位+$10)配紫菜清湯$75,好友點左海南雞清湯米粉$48,另加斑蘭咖吔多士$28,娘惹蟹肉酥盒(4件)$48。餐飲係(熱)桂圓紅棗茶,及(熱)桔仔話梅水。海南雞的雞肉嫩滑,脾位是我的至愛,油飯好味,紫菜湯好飲;湯米粉有嫩滑的海南雞外,亦有豆卜和溏心蛋,好味又好食;斑蘭咖吔多士好惹味,蟹肉酥盒香口好味;紅棗茶好飲,桔仔話梅水好解渴。

• 桔仔話梅水
  • 娘惹蟹肉酥盒
  • 海南雞清湯米粉
  • 馬六無骨海南雞飯
  • 桂圓紅棗茶
[✨元朗馬六•滋味馬拉小菜🥢]#馬六 #元朗 🥢咖哩豬扒配米飯 $72厚切豬扒勁juicy,配合咖喱+白飯,簡單得黎又令人食唔停口嘅配搭🥢海南雞飯 $75雞肉好滑嫩,肥瘦適中,搭配香氣四溢嘅油飯真係完美😋🥢斑蘭咖央多士 $28多士好焦香脆口🤤班蘭味道清幽,配埋塊牛油🧈勁邪惡!必試之選!🍢雞肉串燒(2串) $26雞肉嫩滑多汁,烤得好香口惹味,點上沙爹醬真係一流🤩💯☕️凍手工拉茶 +$3大大杯手工拉茶,茶味濃郁👍👍————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結餐廳環境舒適,仲有有室外用餐區,作為連鎖餐廳,呢度嘅食物水準一啲都唔馬虎,價錢亦好抵食,鐘意食馬來西亞菜嘅朋友不妨一試🤩💗📍馬六 (元朗)🏠元朗壽富街60號順福糧倉地下G24號舖#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #元朗 #元朗美食 #元朗好去處 #元朗食好西
[✨元朗馬六•滋味馬拉小菜🥢]

#馬六 #元朗

🥢咖哩豬扒配米飯 $72

🥢海南雞飯 $75
雞肉好滑嫩,肥瘦適中,搭配香氣四溢嘅油飯真係完美😋

🥢斑蘭咖央多士 $28

🍢雞肉串燒(2串) $26
雞肉嫩滑多汁,烤得好香口惹味,點上沙爹醬真係一流🤩💯

☕️凍手工拉茶 +$3
大大杯手工拉茶,茶味濃郁👍👍

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍馬六 (元朗)
🏠元朗壽富街60號順福糧倉地下G24號舖

#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #元朗 #元朗美食 #元朗好去處 #元朗食好西 #元朗餐廳 #馬六
2024-03-02 107 views
今日唸住去順福糧倉”大圍小館”飲個茶,食個包,點知full house。唯有下次先再食啦。天寒地凍,唔想係條街度等位呀🥶🥶見隔離馬六唔駛等位,我哋今次就試吓佢先。我點左馬六無骨海南雞飯。雞肉嫩滑,冇雪藏味,啖啖肉,油飯有小小雞油香,再配上不同醬料,更添滋味。不過紫菜湯就比較淡口。

2024-03-01
$100 (Lunch)
2024-02-27 114 views
經常經過呢間餐廳 適逢今日下午茶時間到埗終於可以一嚐呢度嘅海南雞飯!🔸海南雞飯 HKD65雖然係茶餐 但份量足 一個女仔都食唔哂😌海南雞去咗骨 每啖都係嫩滑雞肉最中意點埋酸甜汁 配埋香茅味油飯食最夾🔹海南雞清雞湯米粉 HKD48想清清地就可以揀個米粉同樣都係用上招牌海南雞米粉爽口 比坊間嘅滑溜 份量都幾多仲追加咗個蟹肉酥盒即叫即焗 等咗十分鐘左右酥皮超香酥 入面嘅蟹肉調味偏濃飲品就叫咗熱手工拉茶 同必飲美綠哥斯拉 超濃 而且仲有美綠波波可以咬下🫢
經常經過呢間餐廳 適逢今日下午茶時間到埗
終於可以一嚐呢度嘅海南雞飯!

🔸海南雞飯 HKD65

飲品就叫咗熱手工拉茶
同必飲美綠哥斯拉 超濃 而且仲有美綠波波可以咬下🫢
Type of Meal
Tea
今日收工又嚟順福糧倉呢間馬六食下午茶當晚飯,下午茶抵食好多😆人均唔過$100食到好多樣嘢!海南雞飯 $65無骨既海南雞,啖啖肉,雞肉非常嫩滑,雞皮亦都好滑捋捋😍仲會配一碗紫菜湯 🫢 紫菜湯清甜👍🏻魚三寶蝦面 $52呢碗蝦麵有魚蛋、魚片頭、炸魚皮、糖心蛋配埋彈牙鴛鴦麵配米粉、湯汁鮮美,味道非常正宗。大大碗,份量豐富,值得一試😗斑斕咖央多士$28免費加倍馬來手工拉茶系,多士香脆金黃外脆內軟配牛油斑斕醬,咬落松脆有口感,味道香濃,而呢到既拉茶- 茶味香濃、亦好順滑👍🏻最後再嗌咗兩款小食:炸蝦芝士條、芝麻蝦多士炸蝦芝士條真心非常好味,蝦肉包住啲芝士,外層酥脆內層有芝士流出,每次嚟我都會叫呢一個小食。 芝麻蝦多士,配有泰式沙律醬,呢款沙律醬鹹鹹甜甜小辣、非常惹味! 馬六 (元朗)📍元朗壽富街60號順福糧倉地下G24號舖

海南雞飯 $65

魚三寶蝦面 $52

斑斕咖央多士$28

最後再嗌咗兩款小食:炸蝦芝士條、芝麻蝦多士

馬六 (元朗)
📍元朗壽富街60號順福糧倉地下G24號舖

2024-01-10 121 views
馬六係一間我成日會食嘅餐廳,好多分店😋食物味道相當唔錯大蝦喇沙摻摻$78喇沙湯底濃郁,湯底好香,而且裡面的大蝦也非常新鮮。喇沙除咗蝦之外仲有其他配料,例如魚片、魚蛋同蛋,搭配得宜。雞肉串燒(2串)$26$26係優惠價😋雞肉串燒得剛剛好,肉質嫩滑。醬汁好正,夠晒惹味😋蟹肉酥盒(4件)$56呢道蟹肉酥盒外層酥脆,面頭有啲蟹膏,味道都唔錯。蝦湯娃娃菜$36湯底唔錯,幾開胃。加埋蔥粒更加好味😋桂圓紅棗茶凍香茅橙茶
馬六係一間我成日會食嘅餐廳,好多分店😋食物味道相當唔錯

大蝦喇沙摻摻$78

雞肉串燒(2串)$26

蟹肉酥盒(4件)$56
呢道蟹肉酥盒外層酥脆,面頭有啲蟹膏,味道都唔錯。

蝦湯娃娃菜$36
湯底唔錯,幾開胃。加埋蔥粒更加好味😋

桂圓紅棗茶
凍香茅橙茶

馬六無骨海南雞飯($65/另加$10轉脾位) + 海南雞喇沙摻摻($58) + 斑蘭咖央多士($28) + 娘惹焗釀蟹蓋($22/2件/小食加配價) + 美綠哥斯拉(+$8) + 椰子斑蘭冰(+$8)(下午茶/包熱飲/轉凍另加$3, 轉特飲另加$8)★-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-★​同阿媽嚟食個下午茶,5pm冇乜人,枱凳闊落,乾淨;食好啲,海南雞飯加10蚊轉雞脾🐓份量幾多喎,肉質夠嫩,皮肉之間仲有層啫喱;香茅雞油飯唔錯;我碗喇沙好大碗,下午茶頂埋夜晚嗰餐唔使食,抵🤭喇沙湯底椰香味重,夠濃夠掛麵,雞蛋豆卜芽菜足料,米粉拼油麵好食,我like👍🏼😋加22蚊叫咗客小食焗釀蟹蓋,入面係鯪魚肉加洋蔥同紅蘿蔔,平平地過吓口癮OK👌🏼斑蘭咖央多士,牛油夠厚,咖央搽得夠,如果多士再烘脆啲就好喇;員工服務滿意,快捷有禮。

海南雞喇沙摻摻
海南雞喇沙摻摻
馬六無骨海南雞飯
斑蘭咖央多士
娘惹焗釀蟹蓋
馬六時近期好有期望的,主要搵到間唔再係沉重乏味,菜式經常食的餐廳。但悶人就是這樣,兩次不同店都係食返同樣嘅菜式。先講食品,蘿蔔餅真係被餐牌上面吸引,但食落,除咗覺得係炸燶咗嘅蘿蔔糕之外,食唔到蘿蔔的鮮味。但都係不妨點叫。豬扒喇沙(大約係咁叫),假期下午茶餐,都相當大份,味道亦跟平時相同,可以抵作遲咗的午餐或早吃的晚餐用。飲品叫咗個熱柚子柑桔茶,甜咗啲,但粒話梅就是吸引點。上次西環店阿姐比較多,今次元朗店就有啲後生服務員同經理,但係好似阿姐的服務感覺舒服啲,元朗這邊的後生仔就相對較掘較直。畢竟都是值得去hea下食個下午茶的地方。
畢竟都是值得去hea下食個下午茶的地方。
蘿蔔餅
豬扒喇沙麵
2023-12-31
$90 (Tea)
豬扒喇沙麵
  • 柚子柑桔茶
  • 週末下午茶餐,豬扒喇沙
[✨元朗馬六·有水準馬來西亞菜🥢]🥢海南雞飯 $75雞肉好滑嫩,肥瘦適中,搭配香氣四溢嘅油飯真係完美😋🥢什錦椰漿飯 $82椰漿飯香口得黎又有口感,而且配料多款唔馬虎,有巴東牛肉、斑蘭葉包雞、脆魚、雞蛋等等,真係好豐富😍💕🥢焗釀蟹蓋(2件) $22蟹蓋入面釀左蝦肉蘿蔔絲同粟米,整個蟹蓋都好飽滿,用料十足,每啖都好香口!好推薦💯🍹凍椰子斑蘭冰 $8解渴一流,椰汁味好出,有水準😊🍹美祿哥斯拉 $8美祿表面有好多脆波波,甜度剛好,唔錯👍🏻————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結元朗店環境都比較大同舒適,仲有有室外用餐區,加上作為一間主打馬來西亞菜嘅連鎖餐廳,呢度嘅食物水準真係唔錯,價錢亦都抵食,鐘意食馬來西亞菜嘅朋友不妨一試🤩💗📍馬六 (元朗)🏠元朗壽富街60號順福糧倉地下G24號舖#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食
[✨元朗馬六·有水準馬來西亞菜🥢]

🥢海南雞飯 $75
雞肉好滑嫩,肥瘦適中,搭配香氣四溢嘅油飯真係完美😋

🥢什錦椰漿飯 $82

🥢焗釀蟹蓋(2件) $22

🍹凍椰子斑蘭冰 $8
解渴一流,椰汁味好出,有水準😊

🍹美祿哥斯拉 $8
美祿表面有好多脆波波,甜度剛好,唔錯👍🏻

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍馬六 (元朗)
🏠元朗壽富街60號順福糧倉地下G24號舖

2023-12-08 69 views
馬六什錦斑蘭椰醬飯 $82(巴東牛肉.斑蘭包雞.脆魚.雞蛋)Malacca Signature Assorted w/ Coconut Rice好味指數 3.5/5 🍭🍭🍭🍬{這飯不錯 每款餸都有一兩件 而且份量適中 斑蘭椰醬飯有淡淡既椰味 巴東牛肉很腍很入味 脆魚不夠脆 斑蘭包雞 雞肉軟身 味道不錯}娘惹焗釀蟹蓋(2件) $22Nyonya Baked Crab Shell (2PCS)好味指數 3.5/5 🍭🍭🍭🍬{用料十足 整個蟹蓋都好飽滿 每啖都很香口}斑蘭咖哋多士 $28Pandan Kaya Toast好味指數 3/5 🍭🍭🍭{醬和牛油都很適中 但包烘得不夠香脆}
馬六什錦斑蘭椰醬飯 $82
(巴東牛肉.斑蘭包雞.脆魚.雞蛋)
好味指數 3.5/5 🍭🍭🍭🍬

娘惹焗釀蟹蓋(2件) $22