2024-06-12 108 views
自從一位朋友離開後我再也在吃不到我心目中覺得好吃的叻沙,就算去到新加坡還是馬來西亞旅遊也好像沒有一個接近的,可最近就在大角咀的一間人氣小店卻吃到我想要的!原隻炸軟殼蟹蜆肉無味精椰爺秘傳叻沙摻摻 $125芒果椰香鮮奶 $20(午市優惠價) $28(單價)為了這個特地排隊~ 雖然早在網絡上已經看過這款,不過送到面前的時候還是被這個賣有震撼到!跟湯碗差不多大的軟殼蟹還是第一次啊~ 叻沙的辣感跟椰香未入口就四處飄揚,超吸引!先喝一口湯,既有香濃的蝦頭香味配上辛辣感,還椰奶嘅香甜,比一般叻沙嘅湯底更特別更鮮味,沒有半點味精~ 據說這湯頭用的醬料是由店主花了2年時間去研製,單是手工醬爆炒熬炒發烤等就用上超過9小時了,可見店家在製作方面的用心!建議開始時先吃一半原味,後半擠一點附上的青檸汁就會清新點,味道層次更豐富,不過個人還是喜歡原汁原味的版本,因為味道絕對濃郁惹味,會讓人吃上癮,而且還有一種比外間吃不到的鮮甜味,口感濃稠豐滿,雖然有點辣不過不會辣過頭,也不會予人有油膩感,現在回想起也很想再回味啊~ 至於所用的食材方面也是份量十足,這樣大的炸軟殼蟹真的少見,店家更是會為每隻軟殼蟹除去蟹腮跟蟹腸讓客
原隻炸軟殼蟹蜆肉無味精椰爺秘傳叻沙摻摻 $125
芒果椰香鮮奶 $20(午市優惠價) $28(單價)

至於所用的食材方面也是份量十足,這樣大的炸軟殼蟹真的少見,店家更是會為每隻軟殼蟹除去蟹腮跟蟹腸讓客人放心食用~ 軟殼蟹炸漿夠薄又炸得香酥可口,咬開啖啖肉之餘還有不少蟹膏!這樣的炸軟殼蟹還是第一次吃,蟹肉鮮甜蟹膏甘香!主食材以外還有大量蜆肉、白魚蛋、芽菜、青瓜絲、豆卜等,一讚蜆肉份量同樣地多,有稍為調味過,鹹鮮肥美;其他食材以至到由油麵及米粉組成的摻摻都同樣吸收了滿滿的湯頭精華,好吃到不得了!雖然價錢方面好像來得有點昂貴(畢竟外邊吃一碗叻沙只不過數十塊錢但這邊要過百塊錢的確有點誇張),不過吃過之後就會覺得非常值得!
這店在中午時份還會提供飲品優惠,來一杯芒果椰香鮮奶,芒果的酸甜搭上香濃椰奶,口感偏向濃稠,酸甜清爽加上夠冰夠涼,用來搭配叻沙吃實在解辣一流~
店家是一家在大角咀一個舊式商場地鋪,門面除了招牌外就沒有任何裝潢甚至把反光玻璃紙貼滿看不到店內環境;店內也是簡單裝修,鋪面空間有限小小的廚房以外就只能容納14人用餐,幾個店員都在有限的空間內工作,環境非常狹窄,是名符其實的小店!自兩年前經由網媒介紹以後就成為了人氣店鋪,想來吃的話在假日就必定要在門外的街道上排隊,人氣是有啦,但好不好吃還是要靠店家的出品!個人是很欣賞店家對出品的堅持,為了呈上最完美的一碗叻沙花了多少心血實在不能向外人道~ 非常推薦!真的很讚也令我想起那位已經離開的朋友,是充滿回憶而且令人回味的好吃味道,成為我的No. 1叻沙啊!
2024-03-09
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
今晚約了好友在大角咀食晚飯,這邊有一間「馬來椰爺」餐廳,據悉叻沙好出名的。當日大概7點左右抵達,幸運地不用等位。但之後食完離開時,就見到門外排了一條人龍。無味精叻沙原來是店主花了2年時間去研製,湯底入口充滿椰香味,然後再有陣陣辣感滲出,濃郁惹味。最欣賞湯底整體不會很油,飲完沒有口渴之感。吃到一半時可以加入青檸汁,多了一份清新,令味道層次更豐富。碗內的油麵、米粉盡索湯底的精華香味,配出即炸脆卜卜的原隻軟殼蟹、大量蜆肉、青瓜絲、豆卜等配餸,十分滿足。之前在社交媒體見到這個多士的照片,已經覺得很吸引,所以即刻點了一客試試。多士分成4小份,方包烘香後,口感很脆。中間夾上鮮牛油和手工咖央醬,咀嚼間還感受到濃濃的班蘭椰香味。邪惡但美味!這2款小食都是炸物類,大同小異。前者是魚片頭炸香,後面則是新鮮滷肉捲。2者炸香,外脆內帶少許彈牙感,配上甜酸醬令整體味道更香。和朋友一人點了一杯飲品。真•百香果茶就如其名,放有半個百香果,果味挺香,不會很甜。而芒果椰香鮮奶就很重椰香,用來解辣一流。P.S. 餐廳店員好nice!
今晚約了好友在大角咀食晚飯
原隻炸軟殼蟹蜆肉無味精椰爺秘傳叻沙摻摻

。最欣賞湯底整體不會很油,飲完沒有口渴之感

鮮牛油班蘭椰香手工咖央多士

Dinner
鮮牛油班蘭椰香手工咖央多士
甜酸醬炸黃金魚片頭
氣炸新鮮滷肉捲拼甜酸醬
大角咀不仅卧虎藏龙,而且还没什么网红,这家叻沙专门店便是hidden gem之一,长期排队的那种,强烈建议在开门前就来。·店面低调昏暗拥挤,甚至可以用老旧来形容,但恰能保证你吃到的每一口,都是实打实的性价比。毫不夸张,它是全港目前我最爱的一碗叻沙!(已经超越了Rempah Noodles)·份量也太足了,光是配料就能扎扎实实占据半壁江山,每次来都是少粉面,但还是没有哪一次能吃完。·但吃不完也请一定把汤喝完好吗?!品种不算多,一共就四款汤底(招牌秘传叻沙、香浓咖喱叻沙、白咖喱和香草椰奶)搭配相似的配菜,但款款都滴滴香浓、堪称惊艳。·这里做的是咖喱叻沙这一流派,从挑选香料、炒制、熬煮、发酵、调配,酱料完全是自制,熬好一碗无味精汤底要9小时起步。价格或许比一般叻沙稍高,但这份执着真的很值得。·【越南虎虾青口海鲜椰爷秘传叻沙掺掺】刚喝第一口,热气腾腾的香味便已迅速在呼吸里铺开,各种咖喱香料的味道聚拢在一起,回味是椰奶的悠长绵甜。感觉自己像喝通了的水桶,就差没把碗端起来喝了。·Base是地道的油面和细米粉混合,一个凸显出耐嚼的口感,一个专注于吸收汤汁。拍完得赶紧吃,因为细米粉的惊人膨胀度和福建线
【越南虎虾青口海鲜椰爷秘传叻沙掺掺】
Base是地道的油面和细米粉混合,一个凸显出耐嚼的口感,一个专注于吸收汤汁。拍完得赶紧吃,因为细米粉的惊人膨胀度和福建线面是一个道理hhh
爆炒后的虎虾外壳酥脆,肉质还ok。配菜也十分丰富,弹韧的鱼蛋、肉质饱满的青口、豆芽、青瓜丝等,最爱必须是吸收汤汁能力一流的油豆腐。
【四重香虾叻沙掺掺】
越南虎虾/爆炒辣香虾/樱花虾/大量虾籽,虾味鲜得奢侈,鲜得复杂浑厚,鲜得人在它端上桌的瞬间就已经食欲喷发。
汤底依然浓郁得不得了,带着含蓄的辣意,牢牢粘附在每一根粉面上,成就了多重口感的究极大融合。边吃边暗暗感叹,看似单一的粉面,实际上藏着一整个调味宇宙啊。
【鱼片头槟城白咖喱汤掺掺】
混合香料略带野性的风味,会在这一碗温柔的白咖喱汤中得到椰奶的充分驯化。椰浆慷慨地淋在表面,融入汤汁后质地更加浓稠,融合一勺鲜辣的参巴酱又是什么神仙滋味!
降温天吃热乎乎的汤粉面最舒服了,一口汤一口面一口弹牙的鱼片头,舌头像裹上了柔滑的棉被那样温暖。
2023-12-19
Lunch
5 day(s) ago 0 views
睇過youtube有條片推介大角咀美食 見到呢間主打無味精湯麵就一路都好想黎試! 今日終於有機會黎試!四重香蝦助沙湯摻摻 椰奶芒果 同越南虎蝦青口海鮮摻摻個人最愛係對面個碗 唔會太辣 湯底好香椰奶味我個碗四重蝦就辣左啲 冇想像中咁重蝦味咁驚艷但佢所有海鮮都處理得好好 麵入面有青瓜絲有芽茶 麵底好多 扣左底都食唔曬🤣野飲就不過不失 唔一定要試班蘭牛油多士主打自家製咖央醬 略嫌麵包應該一早烘好 上檯時唔夠熱 冇個種熱多士夾住涷牛油既冰火感覺🙌🏻係值得一試既心機小店 所有野都好足料 唯一就係冷氣唔夠勁🥹體感溫度36度黎講食湯麵真係熱到爆⋯🥺

四重香蝦助沙湯摻摻 椰奶芒果 同越南虎蝦青口海鮮摻摻
個人最愛係對面個碗 唔會太辣 湯底好香椰奶味
我個碗四重蝦就辣左啲 冇想像中咁重蝦味咁驚艷
野飲就不過不失 唔一定要試

班蘭牛油多士

$130 (Lunch)
2024-06-11 27 views
呢碗三重蝦湯喇沙真係好正!湯底鮮美濃郁,充滿蝦香味。喇沙醬香辣開胃,配上彈牙嘅河粉同豐富嘅配料。三重蝦包鮮蝦,櫻花蝦,爆炒香蝦。每一口都帶嚟滿滿嘅蝦香同喇沙嘅風味,令人垂涎欲滴。呢碗三重蝦湯喇沙係香港嘅經典美食,好味又滿足!
2024-05-27 46 views
今日同女朋友慶祝紀念日,黎返一年前食過的馬來椰爺,店鋪唔大,但坐落都幾舒服,店員都好好服務,我地大約等咗20分鐘就有位😆, 我地就叫咗兩個喇沙湯麵,因為follow咗IG, 店員仲送咗小食比我地

小食

香濃咖哩喇沙四重貝湯麵

招牌喇沙軟殼蟹湯麵

小食
香濃咖哩喇沙四重貝湯麵
招牌喇沙軟殼蟹湯麵
看他們ig,逢星期一休息炒醬,偶然也會因醬料狀態不佳,而不營業😳似乎是很有堅持的小店不收加一服務費,感覺更划算座位不多,繁忙時間或需要排隊呀 🍴加一服務費:✖ ✿ 原隻炸軟殼蟹蜆肉無味精椰爺叻沙摻摻 $135軟殼蟹真人大過上鏡+好厚肉😳 立刻覺得值得這價錢自家製湯底香料味突出,微辣,加上椰香👍吃到一半加入青檸汁更清新,不過隨餐的青檸有點太小隻😂而且好濃厚! 即使沒有特意飲湯,吃完麵後,沒有了大半碗湯(*´∀`) ✿ 魚肉片香草椰奶湯摻摻 $62媽媽最喜歡這款,因為她是超級椰奶愛好者🤣完全不辣的款式,加上香草,清新難得可以選擇魚肉片,無骨且滑,健康配搭👍 ✿ 鹵水燉金沙骨檳城白咖哩湯摻摻 $69咖哩是熟悉的味道,挺港式?🤣 不過加上辣醬就立刻有種東南亞菜的感覺😳辣醬另上,可自行調較辣度;辣度不低😗金沙骨不錯,輕易讓骨肉分離,加上不是炸的而是燉煮,個人更喜歡😎 ✿ 班蘭椰香咖央多士 $29雖然配牛油更好吃,但難得看見沒有牛油的版本,我就乖乖地克制吧🤣多士香脆,咖央香甜😋不過對我來說班蘭味可以更重 ✿ 班蘭椰汁(凍) $18家人點的,椰汁味為主,班蘭味提香~
不收加一服務費,感覺更划算
座位不多,繁忙時間或需要排隊呀

🍴加一服務費:✖

✿ 原隻炸軟殼蟹蜆肉無味精椰爺叻沙摻摻 $135

軟殼蟹真人大過上鏡+好厚肉😳 立刻覺得值得這價錢
自家製湯底香料味突出,微辣,加上椰香👍
吃到一半加入青檸汁更清新,不過隨餐的青檸有點太小隻😂

✿ 魚肉片香草椰奶湯摻摻 $62
魚肉片香草椰奶湯摻摻

媽媽最喜歡這款,因為她是超級椰奶愛好者🤣
完全不辣的款式,加上香草,清新
難得可以選擇魚肉片,無骨且滑,健康配搭👍

✿ 鹵水燉金沙骨檳城白咖哩湯摻摻 $69
鹵水燉金沙骨檳城白咖哩湯摻摻

鹵水燉金沙骨檳城白咖哩湯摻摻

辣醬另上,可自行調較辣度;辣度不低😗

✿ 班蘭椰香咖央多士 $29
班蘭椰香咖央多士

班蘭椰香咖央多士

多士香脆,咖央香甜😋不過對我來說班蘭味可以更重

✿ 班蘭椰汁(凍) $18
家人點的,椰汁味為主,班蘭味提香~
班蘭椰汁(凍)

魚肉片香草椰奶湯摻摻
2024-05-09 84 views
大角嘴好多野食,見到好多人推介話好食既喇沙就去試下平日夜晚唔算多人等位等左15分鐘左右,不過餐廳環境就差左啲,超迫,又要搭枱。呢度既叻沙有幾款湯底可以揀叫左個炸軟殼蟹,蜆肉叻沙炸軟殼蟹幾好,原隻新鮮炸出不過個湯底就無想像中咁好食,食完係有啲口渴,有啲咸,不過份量係算大碗同埋啲餸既份量都幾多,百幾蚊一碗叻沙如果無呢個份量就唔值啦鮮牛油班蘭椰香手工咖央多士,有小小失望因為個麵包烘得唔夠脆又唔夠熱,搞到塊牛油都唔夠溶😞整體來講,我就覺得唔太值得排隊去食🙁
大角嘴好多野食,見到好多人推介話好食既喇沙就去試下

呢度既叻沙有幾款湯底可以揀

叫左個炸軟殼蟹,蜆肉叻沙

整體來講,我就覺得唔太值得排隊去食🙁
以前禮拜六日去大角咀買越南法包🥖 都會見到馬來椰爺大排長龍,上個禮拜平日夜晚去,依然係人氣不減😲 好彩等咗一陣就入到去~➿ 斑蘭椰香咖央多士 ($29)➿ 氣炸新鮮滷肉卷拼甜酸醬 ($28)➿ 原隻炸軟殼蟹蜆肉無味精椰爺秘傳叻沙摻摻 ($135)➿ 魚肉片檳城白咖喱摻摻 ($69)➿ 斑蘭椰汁($18)➿ 話梅桔仔水 ($18)店外貼住逢禮拜一例休,「休」唔係真係休息,而喺用嚟炒醬,Respect🫡 無論係喇沙定白咖喱湯底,都真係食到同坊間唔同嘅味道,喇沙嘅湯底濃厚,香料同椰香並重,好香好香,又會考慮到食到中間可能會膩,有提供青檸🍋‍🟩 軟殼蟹大大隻又新鮮即炸,好食👍🏼 魚肉片冇骨啖啖肉又係正嘅,白咖喱湯底相對稀身啲,食法又係有設計過嘅,食到嘅係有層次感,集香、甜、optionally辣嘅湯底😋 喜歡冇咁重味的可try try!
➿ 斑蘭椰香咖央多士 ($29)
斑蘭椰香咖央多士
➿ 氣炸新鮮滷肉卷拼甜酸醬 ($28)
氣炸新鮮滷肉卷拼甜酸醬
➿ 原隻炸軟殼蟹蜆肉無味精椰爺秘傳叻沙摻摻 ($135)
原隻炸軟殼蟹蜆肉無味精椰爺秘傳叻沙摻摻
➿ 魚肉片檳城白咖喱摻摻 ($69)
魚肉片檳城白咖喱摻摻
➿ 斑蘭椰汁($18)
➿ 話梅桔仔水 ($18)
斑蘭椰汁/  話梅桔仔水

斑蘭椰香咖央多士
氣炸新鮮滷肉卷拼甜酸醬
魚肉片檳城白咖喱摻摻
斑蘭椰汁/  話梅桔仔水
今日約咗朋友嚟大角咀買嘢食飯呢邊有好多小舖頭 全部都係細細間咁到咗晚飯時間 經過呢間就入去食好在我哋早咗食飯 發現愈坐就愈多人冇位都會出面照等 啲嘢又真係幾好食- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1. 原隻炸軟殼蟹 蜆肉 無味精 椰爺秘傳叻沙 摻摻嚟到見到隻軟殼蟹超大 應該有個碗嘅一半見佢炸粉唔算好厚 望落金黃酥脆 咬落有清脆聲同埋佢話有去除蟹腮同蟹腸 可以安心享用配料都多 包括蜆肉、深海魚蛋、芽菜、豆卜、青瓜絲呢度湯底標榜係無味精 但又充滿香濃叻沙同椰奶香我諗應該用咗好多新鮮食材/香料先做到啦2. 魚肉片 無味精 香草特濃椰奶湯 摻摻魚肉邊邊仲會見到魚皮 代表新鮮 肉質都好嫩滑配埋香草特濃椰奶湯底入口 食到微微香草帶嚟清新同埋特濃椰奶令到口感多咗順滑濃稠質感呢個口味適合唔食辣嘅朋友 因為都係無味精嘅所以唔會有種愈食愈口渴嘅感覺呢個配料都有深海魚蛋、芽菜、豆卜、青瓜絲3. 鮮香蕉 流心斑蘭椰香 手工咖央多士雖然佢呢度係出名牛油夾心 但係出面好少香蕉夾心所以叫咗呢個試吓 揭起多士 見到熱溶香蕉即刻諗起泰國香蕉煎餅 不過佢係配咗斑
今日約咗朋友嚟大角咀買嘢食飯
1. 原隻炸軟殼蟹 蜆肉 無味精 椰爺秘傳叻沙 摻摻
嚟到見到隻軟殼蟹超大 應該有個碗嘅一半
見佢炸粉唔算好厚 望落金黃酥脆 咬落有清脆聲
同埋佢話有去除蟹腮同蟹腸 可以安心享用
配料都多 包括蜆肉、深海魚蛋、芽菜、豆卜、青瓜絲
呢度湯底標榜係無味精 但又充滿香濃叻沙同椰奶香
我諗應該用咗好多新鮮食材/香料先做到啦
2. 魚肉片 無味精 香草特濃椰奶湯 摻摻
魚肉邊邊仲會見到魚皮 代表新鮮 肉質都好嫩滑
配埋香草特濃椰奶湯底入口 食到微微香草帶嚟清新
同埋特濃椰奶令到口感多咗順滑濃稠質感
呢個口味適合唔食辣嘅朋友 因為都係無味精嘅
所以唔會有種愈食愈口渴嘅感覺
呢個配料都有深海魚蛋、芽菜、豆卜、青瓜絲
3. 鮮香蕉 流心斑蘭椰香 手工咖央多士
另外斑蘭椰汁冰都好清新 好啱夏天飲用
2024-04-30
鮮香蕉 流心斑蘭椰香 手工咖央多士
2024-05-03 31 views
大角咀有間馬來西亞小店,風味十足,平日夜晚去都要等位🤭✨原隻炸軟殼蟹蜆肉無味精椰爺秘傳喇沙摻摻 - 真材實料,大大隻軟殼蟹放喺麵上,旁邊仲有好多蜆肉,好吸睛😻軟殼蟹脆卜卜,鮮味十足;叻沙湯底唔太辣又帶點椰香,幾惹味🤤✨魚肉片香草椰奶湯摻摻 - 椰味清甜,魚肉片好嫩滑,而且冇骨,啱晒我😚✨鮮香蕉流心班蘭椰香手工咖央多士 - 自家鮮製 - 呢個真係大推,平時配牛油我會覺得有d肥膩,而家配香蕉又幾夾幾香,個汁仲係流心,食到停唔到口😋✨芒果椰香鮮奶 - 好邪惡但好滋味,飲到滿滿花奶味,仲食再芒果肉🥭✨話梅桔仔水 - 甜甜酸酸幾refreshing,夏天飲都幾解渴🍋‍🟩
大角咀有間馬來西亞小店,風味十足,平日夜晚去都要等位🤭

夜晚6點9去到,等左一個鐘頭岩岩入到去。我地3個人,叫左3杯飲品,一份多士,3碗喇沙。隔左15分鐘到,首先係送飲品上枱,斑斕椰汁係冇乜味,芒果牛奶啲芒果醬過甜。之後送上泥係香蕉斑斕咖央多士,份多士送到嚟已經凍曬,份多士好韌,好難咬得開,啲醬不過不失,但香蕉帶酸味。再之後等了又等3碗喇沙終於送到,碗麵係好熱辣辣,蝦亦夠大隻。湯底係濃喇沙湯,唯獨是個麵底,啲摻摻已經浸到淋曬,完全冇咬口。食左唔夠20分鐘個侍應已經催要我地交台,話就到45分鐘。食得慢嘅人就唔好去挑戰,因為佢上菜好慢,計埋落單時間,你要食得好快先可以45分鐘之內食完。同埋店內衛生一般,啲枱都好迫,搭枱係搭上搭。4人位可以坐3個party。侍應啲態度都唔係好,如果要等一個鐘,整體質素係咁就冇下次了。
2024-03-14 51 views
返工咁啱黎開呢頭見幾多好評就嚟試試,舖頭唔大,大概10零個位左右,平日大概一點到,等咗唔使10分鐘就有位,入到去店員好有禮貌,牛油咖央超好食,椰奶湯麵都好好食,一個麵大概60至百零蚊不等,午餐嚟講唔平,不過味道的確唔錯,值得支持!下次如果咁啱黎開呢頭都可以再幫襯,支持一下小店。
Lunch
2024-03-13 56 views
馬來椰爺~大角咀<<招牌椰爺秘傳叻沙摻摻配原隻炸軟殼蟹 - $128>>軟殼蟹脆兼唔腥 🦀叻沙湯底濃旭帶有辣味 🍜湯底一啖接一啖超上癮的😋😋另有蜆肉 豆卜 手打魚蛋 芽菜及青瓜絲作配料 豆卜徹底吸收湯底精華 份外惹味 店員提議中途湯底可加青檸汁 味道會更出<<檳城白咖喱湯摻摻配滷水燉金沙骨 - $69>>相對叻沙湯底而言 白咖喱湯底帶有甜味 因為充滿椰奶 湯底好滿足 金沙骨有4件 金沙骨因為燉既關係d肉質好Jello 🥰🥰 同樣亦有豆卜 芽菜及青瓜絲作配料每碗附送一杯熱羅漢果茶☕️湯底另有三重香蝦喇沙及新配方馬來咖喱喇沙。仲有其他小食及馬來特飲選擇店舖座位有限 只可同一時間容納14位客人只作即場排隊等位
馬來椰爺~大角咀

<<招牌椰爺秘傳叻沙摻摻配原隻炸軟殼蟹 - $128>>

<<檳城白咖喱湯摻摻配滷水燉金沙骨 - $69>>

每碗附送一杯熱羅漢果茶☕️

店舖座位有限 只可同一時間容納14位客人
只作即場排隊等位

2024-02-25 71 views
上次1點半半黎到見到有成20個人排隊就冇排到😂今次12點半就有6個人係前面排緊😂😂我地叫左鮮香煎流心斑蘭咖央多士($38),一咬開就見到流心既狀態,啲香蕉同斑蘭醬已經溶埋一齊,好香既香蕉味👍🏼多士亦烘得好脆越南原隻炸軟殼蟹蜆肉 椰爺秘傳叻沙掺掺($128)同越南虎蝦青口海鮮 椰爺秘傳叻沙掺掺)$98),兩個湯底好香叻湯同椰奶味,軟殼蟹浸咗落個湯度都覺得好脆,冇淋到一pat野咁。虎蝦就新鮮,冇霉肉,可以值得再嚟👍🏼值得一提嘅係員工會溫馨提示你食到一半就可以唧啲青檸汁落個湯底度,咁就會冇咁膩同會fresh d👍🏼