2021-09-17 84 views
Mamaday係其中一間我好鍾意嘅餐廳,由杯杯碟碟、餐牌至餐廳裝潢,都非常有自己嘅特色。今次係2:30pm前黎,有lunch set嘅優惠,可以以優惠價加配嘢飲、小食或甜品。🍝可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵($112)呢個係我喺mamaday一樣算係最鍾意嘅嘢食,味道濃郁唔膩,食完意粉仲想食埋啲汁,haha。🍕點解個個都叫軟殼蟹比薩架?($138)軟殼蟹大大隻放喺面,非常香脆得來又有蟹肉味嘅餘韻。而pizza就有芝士、千島醬、菠蘿同埋蟹柳,如果再多啲芝士,就再夠味同再拉絲啲。🍟原味薯條(+$18)$18加配嘅原味薯條,份量來講可以話非常多,另外有茄汁可以俾你點。☕️Dirty($42-$20=$22)一杯常溫咖啡,咖啡味好香。🍹自家製草莓果jam梳打好鬼fresh($46-$20=$26)呢杯唔係好甜,飲開少甜走甜嘅朋友仔可以試吓,鍾意飲甜野嘅人就記住唔好嗌喇。

🍝可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵($112)

🍕點解個個都叫軟殼蟹比薩架?($138)

🍟原味薯條(+$18)

☕️Dirty($42-$20=$22)
一杯常溫咖啡,咖啡味好香。

2021-09-15 93 views
銅鑼灣原來有間隱世Cafe,之前都聽過餐廳個名叫Mamaday! 一直都想去試,但好似已經搬左,今次lunch經過霎西街附近,見到樓上有呢間Cafe就即刻去試下!一入到門口已feel到非常親切,餐廳非常貼地,無論裝修,擺設都非常吸睛,可以方便打卡🥰午餐都算是多選擇,我們選了以下,佢地餐牌大部分名都好搞笑😂❣️有得食手打漢堡仲想點個漢堡名好正,材料有生菜、蕃茄、芝士、手打漢堡、蜜糖洋蔥,睇材料都知非常豐富啦手打漢堡真係啖啖肉,而且有滋味嘅芝士醬,仲有薯條伴碟,男士吃都無問題!❣️生姜燒豚肉蛋包飯睇到個賣相已經流晒口水喇,勁大碟飯,女士們未必可以食得晒😂生姜豚肉擺晒係蛋包面,飯是有用醬汁煮好,所以每一啖都好滋味,而蛋非常滑溜,簡直完美🥰❣️心太軟好耐無食過,切開依然有朱古力漏出黎,配上雪糕啖啖滋味😌

午餐都算是多選擇,我們選了以下,佢地餐牌大部分名都好搞笑😂

❣️有得食手打漢堡仲想點

❣️生姜燒豚肉蛋包飯

❣️心太軟
好耐無食過,切開依然有朱古力漏出黎,配上雪糕啖啖滋味😌

有啲餐廳每隔一段時間就想再去,呢間係其中一間,無論係尖沙咀或者銅鑼灣分店,都留有足跡👣😆,想再去係因為餐廳食物美味,亦都係良心餐廳,兼且店內有不少擺設同壁畫,不定期可能會有新嘢😅,昵日喺銅鑼灣,決定去番尋味😆叫咗 $118嘅「炒你魷魚薄片沙嗲香港製造蝦籽撈麵 So Far So Good Satay Squid Local Shrimp Noodle」,同埋 $56嘅「豆腐豆腐豆腐咖啡Tofu Tofu Tofu Coffee」😆「炒你魷魚薄片沙嗲香港製造蝦籽撈麵」係粗麵,煮得軟腍腍,口味大眾化,撈咗蝦籽同沙嗲,香口又辣辣哋,幾開胃😋;魷魚🦑切薄片 有啲啲煙韌,有好多片😆。「豆腐豆腐豆腐咖啡」,餐牌裏邊咁樣形容:”single shot with one scoop of tofu ice-cream and silken tofu”,我仲以為係熱豆腐咖啡☕️加 凍豆腐雪糕🍦,原來我誤會咗😆😆,實際係一杯凍咖啡上邊有個豆腐雪糕球🍧,凍咖啡真係超級軟滑😋,豆腐雪糕 有 subtle 嘅黃豆香味😋

$190 (Dinner)
2021-09-13 86 views
呢間餐廳朋友之前有黎過,今次帶埋我黎再食.都係嗌返佢之前食過覺得好食既野食.我地4點黎到,原來佢地4點半就last order. 於是我地好快落左order. 野食都上得好快。但我地可以慢慢食到6點,餐廳6點就開始晚市。呢到環境幾chill, 有好多好得意既佈置可以影相。Black Ink Risotto $126本身以為得3舊炸魷魚圈,但原來啲risotto入邊仲有好多舊魷魚係到,食落幾煙韌,墨魚汁燉飯有咬口,整得唔會太乾亦唔會太濕。Soft shell crab pizza $138成大隻軟殼蟹放係個pizza上面,個批底係比較薄既,上面淋左千島醬同加左菠蘿,食落酸酸甜甜。Iced chocolate $48幾濃郁既朱古力味,又唔太甜Caramel Frappe $48沙冰飲落透心涼,加埋啲焦糖脆脆,係好飲既
呢間餐廳朋友之前有黎過,今次帶埋我黎再食.
都係嗌返佢之前食過覺得好食既野食.
我地4點黎到,原來佢地4點半就last order.
於是我地好快落左order. 野食都上得好快。

Black Ink Risotto $126

Soft shell crab pizza $138

Iced chocolate $48
幾濃郁既朱古力味,又唔太甜

Caramel Frappe $48
沙冰飲落透心涼,加埋啲焦糖脆脆,係好飲既

2021-09-13 95 views
午餐真的最抵吃,有齊主菜及餐飲,還可以有跟餐價點前菜餐湯,小食及甜品,很彈性!主菜點了“唔食肉又得啫全素漢堡” 及 “XO醬燒帶子長通粉”,先說漢堡,素食來說真的很豐富,內裡有牛油果,矮瓜,大啡菇,蕃茄,洋蔥及生菜,超多配料,吃起來口感很豐富!而XO醬燒帶子長通粉剛很惹味及香,只有少少微辣而已,很多蒜蓉很香,長通粉份量也適中,有3粒大帶子,都燒得很嫩滑!甜品則點了比利時窩FULL“焦糖味”,2件份量甜品來說剛剛好,有一球海鹽雪糕,還有練奶可伴著窩夫吃,旁邊有一些焦糖脆脆,很鬆脆的,超好吃!

2021-09-12 89 views
好多朋友都話依間正,平日放假冇咁多人嘅時候一於試下!餐廳嘅裝修真係好型格,玩味十足。冬陰功虎蝦扁意粉($128),酸酸辣辣嘅冬陰功真係好開胃,好濃冬陰功味,偏辣。意粉入味有咬口。虎蝦就幾甜同厚肉。明太子薯條($45),叫咗個細但份量都幾多,最估唔到嘅係勁多明太子醬,仲額外比多一兜!個醬口感好綿味道又濃郁,薯條都炸得好脆!今日咩心情($48),其實係是日蛋糕!今次係焙茶蛋糕,賣相吸引,焙茶味幾出,蛋糕唔甜,所以唔會好漏,正!Chocolate latte($48),又係賣相已經好吸引,容器方面好有心思。飲落係香濃嘅朱古力味!依間真係仲有好多嘢都想試下次一定要再去!
好多朋友都話依間正,平日放假冇咁多人嘅時候一於試下!
餐廳嘅裝修真係好型格,玩味十足。

依間真係仲有好多嘢都想試下次一定要再去!
2021-09-11 100 views
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑可能係香港最謙虛嘅餐廳😜無論環境,裝修定嘢食都好高水準!餐廳裝修充滿玩味,佈置寫意富文青感,休閒舒適🏠而且菜單同菜名都好有心思,睇得出老闆放咗好多心機係呢間餐廳度✅都幾辣的泰式打拋豬烏冬烏冬滑溜彈牙,肉醬香辣惹味,辣勁持久🔥肉醬份量多,仲可以將肉碎放喺爽脆嘅生菜上卷好當生菜包食😋清爽可口,滋味無窮✅求求其其蒲燒鰻魚蛋包飯一大條鰻魚搭上充滿蛋汁嘅滑蛋包飯賣相十足✨炒蛋好滑,而炒飯亦加入鰻魚汁炒,甜甜地好好食,而且仲有木魚同海苔增添風味✅豆腐豆腐豆腐咖啡咖啡加入豆腐雪糕真係好有創意!豆腐雪糕質感柔滑,豆味濃郁,溶化喺咖啡入邊令成杯咖啡除咗有咖啡嘅香重有豆腐嘅幼綿質感☁️✅提拉米蘇聽過未咖啡杯走懷舊風格,用來影相打卡一流👍🏻成杯咖啡就好似Tiramisu,但飲落又唔會太甜☕️上面嘅咖啡奶泡有少少似芝士奶蓋,感覺好match

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑

✅都幾辣的泰式打拋豬烏冬

✅求求其其蒲燒鰻魚蛋包飯

✅豆腐豆腐豆腐咖啡

✅提拉米蘇聽過未
2021-09-10 95 views
終於book到人氣爆炸的Mamaday。我朋友一向吃得招積,set lunch 選了春武里府是拉差醬雞腿肉pizza。他說是拉差香甜辣椒醬是源自泰國春武里府是拉差小城的一種辣椒醬。目前是拉差香甜辣椒醬已經被美國市場廣泛接受,有許多用途,甚至有雞尾酒用它調味。它是帶點蒜味、又辣又甜的。用肉質滑溜的雞脾肉,加上芝士、洋蔥及微辣的sauce,做出來的pizza真的很招積。我較保守,選了生姜燒豚肉蛋包飯,份量十足,豚肉調味到位,配上生姜,很醒胃。招積朋友話一定要吃French Fries 🍟 同脆炸魷魚圈。果然名不虛傳,金黄香脆,尤其是脆炸魷魚圈,金黃酥脆外層包住彈牙的魷魚圈,簡直無得輸!最後,我們選了健康的蜂蜜紅茶來消消熱氣。
終於book到人氣爆炸的Mamaday。

最後,我們選了健康的蜂蜜紅茶來消消熱氣。

2021-09-10 70 views
今日都係CAFE主題介紹 今次呢間叫MAMADAY 玩食字 廣東話即係麻麻地但原來老闆係台灣人黎既,開左間充滿玩味既特別CAFE 試下係咪麻麻地定MAMADAY先!主食蟹肉忌廉意粉 特色花茶一杯 紫薯蛋糕一件蟹肉加忌廉汁拌炒,每條意粉都掛到蟹肉醬汁,另外仲加2隻起殼蟹鉗比你食,夠大方濃郁忌廉汁加蟹鮮味,濃香味鮮 麵條夠彈牙 蟹味滿分凍花茶 飲到玫瑰味,杯底係糖漿拌勻就好香甜又有茶味紫薯蛋糕 芝士蛋糕上抹一層厚厚紫薯忌廉入口順滑香甜 芝士味濃郁消費$200評分8/10銅鑼灣霎西街28號必發大廈1樓
但原來老闆係台灣人黎既,開左間充滿玩味既特別CAFE
試下係咪麻麻地定MAMADAY先!
主食蟹肉忌廉意粉 特色花茶一杯 紫薯蛋糕一件
濃郁忌廉汁加蟹鮮味,濃香味鮮 麵條夠彈牙 蟹味滿分
凍花茶 飲到玫瑰味,杯底係糖漿拌勻就好香甜又有茶味

消費$200
評分8/10
銅鑼灣霎西街28號必發大廈1樓
2021-09-09 67 views
成個環境同裝修都好靚,好適合影下相打卡咁,而且隔得幾開唔會太逼,又有細細聱音樂播下,成個氣氛好舒服。食物都非常唔錯,溫泉蛋明太子意大利扁麵係我最愛,好少餐廳可以整明太子整得好食,今次真係畀到驚喜我。加上份量都好夠,價錢又合理,真心推薦。食物選擇都唔少,建議約好幾個朋友一齊去試下多幾樣唔同嘢食,一齊share一齊傾下計咁真係好舒服。所以話一間餐廳環境真係幾重要,可以將成個用餐體驗提升好多。
2021-09-04
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
2021-09-08 85 views
餐廳位於銅鑼灣鵝頸橋街市附近一間樓上舖,無論餐牌定門面都非常攪鬼,而且連餐牌設計都非常有心思,經常見到對自己出品既自嘲,可能出於謙虛?帶頭盔?或者係出於自信Nothing special chicken wings 記住 期望愈大,失望愈大...雞翼($68)雞翼前面果幾個字係餐牌寫既,並不代表本人立場😂。其實即係炸雞翼,可以揀原味、蜜糖芥末、芝士粉同避風塘4款口味,而我就揀左蜜糖芥末。雞翼係單骨雞翼,炸得香脆同熱焫焫,芥末同蜜糖味比較少,反而沙律醬既酸甜味味比較突出,作為小食好開胃。Is soft-crab pizza must try?點解個個都叫軟殼蟹比薩架?($138)即係軟殼蟹pizza,pizza餅底係行薄脆風格,唔會好似食麵包咁,上面再舖上水牛芝士同千島醬,焗完後再放上一隻炸軟殼蟹。如果單食餅底既芝士份量都唔少,千島醬反而過多,但連埋軟殼蟹一齊食可以減低油炸既油膩感,將整體味道平衡返Soba with fish sauce,choose from medium rare U.S.A rib eye steak 蕎麥麵沾魚露配美利堅合衆國草飼牛牛牛 ($152)牛扒熟度岩岩

Is soft-crab pizza must try?
點解個個都叫軟殼蟹比薩架?($138)

蕎麥麵沾魚露配美利堅合衆國草飼牛牛牛 ($152)

牛扒熟度岩岩好,一d都唔韌,但奇怪地係配泰式雞醬既,不過又幾特別。唔知點解有2塊蝦片,但又脆卜卜,仲有生菜沙律,同埋食唔出魚露味後而食到有沙律醬味既蕎麥麵。成份野好似亂黎咁,但各樣都幾好食😂

Honey soda with lime青檸蜂蜜梳打($48)

梳打水加左蝶豆花所以藍藍地,加上靚靚既器皿同埋漸變色,打卡岩哂

Chocolate latte 73.5%朱古力最好味($48)

有驚喜,朱古力味非常非常濃,而且每一啖都食到朱古力碎,誠意推介朱古力控一定要試👍

2021-09-07 65 views
第一次到訪銅鑼灣店,又再次有驚喜。我之前曾去過尖沙咀店,已經感覺不錯。今次試吓呢間位於銅鑼灣必發大廈 1/F 的 Manaday 。 由進入大廈踏上樓梯開始,已經令人驚喜,很多有趣的牆畫。進入餐廳,更是令人嘖嘖稱奇。牆壁油上很多不同字句與人像,甚至天花同樣有花過不少心思。至於食物方面,也沒有令我失望。由名字開始已經叫人驚喜不斷,完全感覺到主辦人的無限創意。突破傳統的概念,將多國菜的不同元素混合在食物上,感覺好似有點黑料理,但之不過味道又好清新,而且感覺十分和諧,所以絕對不用擔心食物的味道。絕對值得一試的新派fusion 餐廳Cafe。Lunch Set 可選湯或沙律,更可追加甜品。Set Soup & Salad 春武里府是拉差酱雞腿肉比薩個名夠晒長加上是拉差醬嘅pizza ,味道香辣惹味,出奇好味。Mamaday Carnivore Cheeseburger 手打漢堡,很香炭燒味,配埋新鲜蔬菜、蕃茄,十分滿足。Set 比利時窩夫(紫薯)紫薯窩夫賣相吸引,配埋比利畤雪糕一起吃,随時可以encore 多一份。Ice German Peach Tea 焦糖脆脆咖啡沙冰靚靚環境,加埋精美飮品
第一次到訪銅鑼灣店,又再次有驚喜

Lunch Set 可選湯或沙律,更可追加甜品

Set Soup & Salad

Soup

春武里府是拉差酱雞腿肉比薩個名夠晒長

加上是拉差醬嘅pizza ,味道香辣惹味,出奇好味。

手打漢堡,很香炭燒味
,配埋新鲜蔬菜、蕃茄,十分滿足。

Set 比利時窩夫(紫薯)

Ice German Peach Tea

焦糖脆脆咖啡沙冰

靚靚環境,加埋精美飮品,啱啱打卡

一間食完會掛住嘅餐廳
2021-08-12
$200 (Lunch)
2021-09-07 68 views
今日同女朋友想食西餐同環境chill既餐廳決定去試下人氣火熱既mamday去到環境好有特色,裝飾好有風格令人好放鬆餐牌亦別有特色菜式名稱玩味濃選擇亦非常多,有小食,薄餅,意粉飲品種類繁多,實有一款岩你心水有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵好濃郁既蟹味,一上菜就聞到蟹肉多到滿瀉每一啖都食到意大利扁麵亦煮得剛好爽口彈牙可見廚師功力美利堅合眾國草飼牛扒扒扒牛扒剛好煮到5成熟牛味好濃係高質既牛扒好易就可以切開肉質軟淋推薦要點!
今日同女朋友想食西餐同環境chill既餐廳
決定去試下人氣火熱既mamday

去到環境好有特色,裝飾好有風格
令人好放鬆

餐牌亦別有特色
菜式名稱玩味濃
選擇亦非常多,有小食,薄餅,意粉
飲品種類繁多,實有一款岩你心水

有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵

好濃郁既蟹味,一上菜就聞到
蟹肉多到滿瀉

係高質既牛扒
好易就可以切開
肉質軟淋
推薦要點!
今日放假同朋友一齊嚟試吓銅鑼灣manmandy 嘛嘛地可能會失望溫泉蛋明太子意大利麵(推介)一啲都冇令我失望超好味溫泉蛋配上明太子同埋蟹柳味道好creamy 點解個個都叫軟殼蟹pizza香濃芝士配上軟殼蟹,口感一流,軟殼蟹啖啖肉避風塘雞翼,脆卜卜
今日放假同朋友一齊嚟試吓銅鑼灣manmandy 嘛嘛地

可能會失望溫泉蛋明太子意大利麵(推介)
一啲都冇令我失望
超好味
溫泉蛋配上明太子同埋蟹柳味道好creamy

點解個個都叫軟殼蟹pizza
香濃芝士配上軟殼蟹,口感一流,軟殼蟹啖啖肉

避風塘雞翼,脆卜卜

一直心思思想食mamaday好耐,但知道佢係人氣餐廳,每次都好驚冇位,所以冇去,今次下定決心夜晚6點即刻去walk in,成功食到呢間bookmark好耐嘅餐廳🥰Mamaday嘅裝修完全係我杯茶,文青加搞鬼嘅design,打卡一流😍嘢食即叫即整,上菜時熱辣辣,而且份量比想像中多,食完好飽🤰🏻🍹你今日飲咗益力多柚子沙冰未呀? $48賣相超靚嘅沙冰,個杯充滿懷舊style,雖然佢係益力多沙冰,但唔會超甜,而且加左啲柚子落去,令成杯沙冰冇咁漏💛🌶都幾辣的泰式打拋肉烏冬 $118十分推薦嘅主菜,好好食!成碗烏冬都足料,肉碎好多,而且用嘅香料充滿泰國風味,伴碟嘅兩塊蝦餅好脆,又大塊,成個配搭好新穎,出面都好少食到,值得一試🤤🐓記住,期望愈大,失望愈大……雞翼(蜜糖芥末)$68雞翼有幾款口味揀,蜜糖芥末第一啖食到蜜糖味,第二啖食到好攻鼻嘅芥末味,炸完亦唔覺佢油膩,不過佢係單骨雞翼,頓時覺得冇咁抵😂🦀點解個個都叫軟殼蟹比薩㗎 ? $138每個食評都基本上見到有人點,千島醬加上菠蘿同主角-軟殼蟹,基本上呢三樣係perfect match🦑普通到無得再普通嘅炸魷魚圈 $68魷魚圈份量算多,魷魚唔會超韌,

🍹你今日飲咗益力多柚子沙冰未呀? $48

💛🌶都幾辣的泰式打拋肉烏冬 $118

🐓記住,期望愈大,失望愈大……雞翼(蜜糖芥末)$68

🦀點解個個都叫軟殼蟹比薩㗎 ? $138

🦑普通到無得再普通嘅炸魷魚圈 $68
魷魚圈份量算多,魷魚唔會超韌,易咬開,炸得酥脆,點埋沙律醬冇咁寡

當日佢地招牌焦糖脆脆窩夫賣晒,我諗我下次會再黎一試😎
2021-08-24
$250 (Dinner)
  • 都幾辣的泰式打拋豬烏冬