2022-09-03 217 views
氣氛幾好,野食都算抵食。食左個素漢堡,有包沙律同薯條,個包有牛油香好脆身。牛油果正常,大啡菇爆汁,配菜有茄子洋蔥生菜正正常常。但薯條唔算好食,炸唔夠火喉太軟身。整體黎講係打卡同食野都ok既餐廳!
氣氛幾好,野食都算抵食。

但薯條唔算好食,炸唔夠火喉太軟身。

整體黎講係打卡同食野都ok既餐廳!
2022-08-26
2022-08-30 356 views
之前已經黎過幾次🤣一直覺得味道好好😋不過經常預約困難🤯今次好好彩,應該係執死雞😳本身想食的拉麵店賣晒所有拉麵,提早閂門,即刻打去問,點知真係有位😳當然即刻趕去!!🏃‍♀️🏃‍♀️✨Whatever Fried Platter $98超級超級香脆!!嚟到熱辣辣,feel到係啱啱炸起即刻拎出嚟👍🏼 四樣炸物分別是🧅炸洋蔥圈、🍤炸蝦、🦑炸魷魚圈和🍟炸薯條。尤其✨推薦🧅炸洋蔥圈和🍟炸薯條😋每一樣無論點沙律醬或者🥫茄汁都一樣超好食!!🦀Egg Tofu Crab Risotto $136好似係用咗豆奶去煮,所以呢款risotto係比較清淡,但整體都係十分creamy! 因為食咗好多炸物又點咗醬汁都係較濃味,食清淡一啲剛好可以中和一下。配料有蟹鉗、蟹柳和炸玉子豆腐。🍫Lava Cake $68又係即叫即整😋切開有流心嘅效果💕朱古力味香濃。份量剛好兩個人share。唯一令人有一點concern係雪糕部份,因為📸影相影咗好耐,但🍨雪糕一啲都冇溶嘅痕跡🫠有啲擔心🍨雪糕嘅材料🫣✨Avocado Frappe $56我每一次都必點!我覺得好fresh,蜜糖份量亦剛好唔會好甜💕 唯一要注意嘅係佢可能會比較飽肚。L

✨Whatever Fried Platter $98

🦀Egg Tofu Crab Risotto $136

🍫Lava Cake $68

✨Avocado Frappe $56

Lemon Tea Frappe $56
朋友點嘅,試咗一啖。酸酸甜甜幾開胃。

環境:4.3/5
好有特色,無論掛畫、裝飾、餐具都見到係花咗心思👍🏼

服務:4.2/5
店員會係我地有選擇困難症嘅時候比advice。

食物:4.3/5
其實款款食物都不錯,最重要每一樣都真係即叫即整,熱辣辣。我覺得即叫即整真係會加咗唔少分🫶🏼

Revisit: Yes
  • Avocado Frappe
  • 隨便乜都炸啲啦
2022-08-28 5089 views
今年去過哂佢啲friend - Good day Bad Day / No Money So Lonely ,仲有有少少關係嘅鬼混 / 為食龍 都有去!就係book唔到Mamaday!!!!! 今次同朋友食生日飯終於book到喇!🥰🥳玩味十足嘅裝潢永遠都係咁吸引!然後個Menu好多嘢都想食,於是同朋友都嗌咗唔少嘢🤣🍗記住,期望越大失望越大⋯⋯雞翼 $68諗左一陣決定嗌蜜糖芥末味🥰🥰滿滿嘅蜜糖芥末醬🍯配雞翼真係冇得輸!甜甜酸酸,雞翼香脆,而且呢個size 啱啱好同女仔share! 🍟薯薯薯薯薯⋯⋯條 (小)$45好似每次同呢個朋友食飯都必定有薯條🍟今次揀咗明太子味!好食係比個明太子醬!但薯條質感一般般,淋的,唔夠脆🫠🍕好邪惡嘅鹹蛋牛油果蟹肉比薩 咩叫減肥 $138朋友要求下 嗌呢個邪惡到頂點嘅Pizza🍕薄底Pizza世一🥰🥰最滿意就係個Pizza嘅質感😌其實極其量只能夠叫做鹹蛋pizza😅😅牛油果嘅份量其實唔多,得10粒仔🥑(好細粒嗰隻) ,蟹肉就係嗰五隻蟹鉗仔🦀😅😅當然如果你係鹹蛋粉絲嘅話,就算冇呢兩樣配料,你都會覺得好好食。因為佢係重鹹蛋😅😅但係我就唔expect佢有好多牛油果溶🥑

🍗記住,期望越大失望越大⋯⋯雞翼 $68

🍟薯薯薯薯薯⋯⋯條 (小)$45

好似每次同呢個朋友食飯都必定有薯條🍟

🍕好邪惡嘅鹹蛋牛油果蟹肉比薩 咩叫減肥 $138

朋友要求下 嗌呢個邪惡到頂點嘅Pizza🍕
薄底Pizza世一🥰🥰最滿意就係個Pizza嘅質感😌
其實極其量只能夠叫做鹹蛋pizza😅😅牛油果嘅份量其實唔多,得10粒仔🥑(好細粒嗰隻) ,蟹肉就係嗰五隻蟹鉗仔🦀😅😅當然如果你係鹹蛋粉絲嘅話,就算冇呢兩樣配料,你都會覺得好好食。因為佢係重鹹蛋😅😅但係我就唔expect佢有好多牛油果溶🥑🥹🥹所以有少少失望!

🍝都幾辣的泰式打拋豬烏冬 $128

咁多樣pasta 我哋兩個都係最想嗌呢樣😆雖然越食越辣🌶但係個泰式豬肉醬好正!味道好濃,好有泰式風味!但係佢又唔係配正常泰國菜嘅金邊粉,係配好彈牙嘅烏冬,出色🥰🥰

🧇Waffles - 是是但但 $86

諗緊窩夫嗌咩味嘅時候 我問店員咩係是是但但味,然後店員話:「今日係奶醬多味」😳😳我同我朋友即刻雙眼發光👀✨🌟💫!立刻決定嗌呢個味!我哋兩個都係奶醬多超級超級超級粉絲!有奶醬多窩夫真係好幸福😳你冇睇錯啊佢個碟底係鋪滿晒花生醬!!🥜仲有成兜煉奶🤤🤤🤤
另外,我哋一開頭係食雪糕先嘅🍨一食落去,我哋一齊發現嗰個雪糕係豆腐味😳😳😳😳救命!我同朋友亦都咁啱係豆腐雪糕粉絲!呢度甜品真係不得了!!🥰🥰雖然覺得窩夫個質感外層可以脆少少🤏不過佢呢個味道令到無論個窩夫質感係點,我已經覺得好好食🥹🥹🥹🥹
Waffle

💚Matcha Latte $48

咁多嘢飲,始終都係揀返最愛的Matcha Latte🤣呢度嘅Matcha Latte係抹茶味比起奶味重,有好濃郁嘅抹茶味,個人覺得飲到少許嘅苦澀先會係正常嘅Matcha Latte🥰滿意!

🖤Sesame Latte

🖤呢杯就稍為遜色了。好盡力攪晒個底嘅芝麻,都好似淨係飲到奶味,飲唔到芝麻味
Sesame  Latte
Waffle
  • 蜜糖芥末雞翼
  • 豆腐豆腐豆腐咖啡
  • 都幾辣的泰式打拋豬烏冬
2022-08-28 335 views
入到餐廳地方唔係太大,今日6:00試吓Walk in,居然有位,如果遲10分鐘入座就要等多個半鐘,所以非常幸運呢度餐牌裏面嘅食物名非常搞鬼餐碟都好得意呢杯凍飲好好飲,朱古力非常濃郁溫泉蛋明太子扁意粉明太子個汁好好味蜜糖單骨雞翼脆口、夠熱,醬汁一流平凡洋蔥圈炸得好脆口,但係又唔會太多脆漿呢個薄批好好食,辣肉腸好新鮮,鋪滿成個Pizza呢餐埋單$520 ,價錢合理, 90分鐘用餐時間

呢度餐牌裏面嘅食物名非常搞鬼
餐碟都好得意
呢杯凍飲好好飲,朱古力非常濃郁
溫泉蛋明太子扁意粉

明太子個汁好好味
蜜糖單骨雞翼

脆口、夠熱,醬汁一流
平凡洋蔥圈

炸得好脆口,但係又唔會太多脆漿
呢個薄批好好食,辣肉腸好新鮮,鋪滿成個Pizza

呢餐埋單$520 ,價錢合理, 90分鐘用餐時間
2022-08-26
2022-08-24 480 views
上年同屋企人食過一次, 訂位full 咗要Walk in,今年事隔一年再嚟一次都係訂位full左,要Walk in,但安排時間很好,好快就會有位,樓下冇乜地方企要將就一下!今次食物嗌咗芥末雞翼骨,蟹肉蟹子意大利粉,蟹鉗pizza,炸魷魚墨魚汁意粉,所有食物都好好味, 真係值得特登再嚟吃過! 每次睇Menu食物名字都會發現好好笑😆上年等食物的時間好耐好耐,今次和上一年也是座無虛席,但係食物上枱時間快咗好多好多,值得一讚👏👏同埋想讚一讚服務嘅男仕應,很有禮貌也很細心,不厭其煩,也值得一讚
今次食物嗌咗芥末雞翼骨,
蟹肉蟹子意大利粉,
蟹鉗pizza,
炸魷魚墨魚汁意粉,

所有食物都好好味, 真係值得特登再嚟吃過!

每次睇Menu食物名字都會發現好好笑😆
上年等食物的時間好耐好耐,
杏仁桂花綠茶
墨魚汁飯
焦糖窩夫
墨魚汁飯
焦糖窩夫
2022-08-22 600 views
今次係同同一個朋友再訪,上一次係上年同我慶生,今年到佢生日,佢話好掛住杯Mocha,要再嚟咁話今次見可以上網book定位,但去到要做簡單入會登記,好彩book咗位,唔係唔知要幾時先等到,唔知點解宜家閒日食飯都咁多人今次叫咗2個set lunch,有得食手打漢堡仲想點同冬蔭公虎蝦扁意粉,仲叫杯凍朱古力同凍朱古力咖啡有得食手打漢堡仲想點有蜜糖洋蔥、生菜、蕃茄、芝士,手打漢堡,仲跟埋熱辣辣嘅薯條,包嘅外皮唔錯,夠香夠脆冬蔭公虎蝦扁意粉3大隻虎蝦,蝦肉彈牙,意粉軟硬適中,食落啖啖冬蔭功味,有少少辣,幾惹味73.5朱古力最好味濃濃嘅朱古力,入面仲有碎朱古力,喜歡朱古力嘅唔好錯過Iced Mocha 朋友話熱好飲過凍,下次再嚟都係叫返杯熱嘅先

有得食手打漢堡仲想點
有得食手打漢堡仲想點

冬蔭公虎蝦扁意粉
冬蔭公虎蝦扁意粉

73.5朱古力最好味
濃濃嘅朱古力,入面仲有碎朱古力,喜歡朱古力嘅唔好錯過

Iced Mocha
朋友話熱好飲過凍,下次再嚟都係叫返杯熱嘅先
Iced Mocha
2022-08-16
$150 (Lunch)
Celebration
Birthday
2022-08-19 461 views
星期日去食brunch 12點未夠就等開門落完單等成半粒鐘先有野食Menú野飲仲多選擇過野食叫左個鰻魚蛋包飯 但條鰻魚都唔夠林豬頸肉不過不失最好反而係個雞翼 60幾蚊有5隻全翼岩唒中意食雞翼尖嘅我
星期日去食brunch 12點未夠就等開門
落完單等成半粒鐘先有野食
Menú野飲仲多選擇過野食
叫左個鰻魚蛋包飯 但條鰻魚都唔夠林
豬頸肉不過不失
最好反而係個雞翼 60幾蚊有5隻全翼
岩唒中意食雞翼尖嘅我
2022-08-10 982 views
咁岩坐到窗口位,軟殼蟹pizza好正,成隻軟殼蟹放上面,然後配個薄脆pizza底,所以一d都唔油膩,就再叫左個炸物拼盤,當小食咁,最後有個窩夫甜品配雪糕,好好食,好完美的一餐
2022-08-05 1181 views
我覺得呢間餐廳都幾老實Mamaday真係麻麻地🥵 鰻魚飯只係學佢話齋唔好抱咁大期望 個蛋唔係滑蛋 鰻魚一般般同759買個啲急凍一樣味同口感 有蟹膏又有蟹肉意粉應該加多個有埋蟹殼😅 普通到無得再普通但你又無得鬧佢因為佢都講到明自己係mamaday 個嘢飲特別少少同普通茶餐廳檸檬茶有啲分別嘅 就係整左做沙冰 最最最好食嘅係個雞翼 不過都係無咩特別好食係因為個分 但價錢方面真係唔太抵啦 以佢呢個mamaday嘅質素 聽人講甜品好食不過當日賣曬無機會試
我覺得呢間餐廳都幾老實
2022-08-01 1218 views
💁‍♀️18/7/2022(Mon), Dinner🍽又黎星期一獨自去搵食😋既時間~A先生上網搵左間餐廳 比我去試~係乜都無睇既情況下~我自己一個貢左上去🤩~話說上到去~我好迷茫🤔🤔...。我。唔。知。邊。到。係。餐。廳。入。口。😑因為門口寫住“只招待會員”~🤔加上去到又有幾度門~點知再細看下見“只招待會員”既門下底仲有堆細字:入會條件:To apply for Membership the applicant shall meet the following criteria:舌頭舔到手肘👅💪Touching Tongue To Elbow🤣🤣🤣🤣🤣咩料呀喂!入到去既裝修玩味十足~好多打卡位~再望埋個Menu咁盞鬼既🤣🤣🤣今晚我就order左:   唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯🍳 $126(🆙️升級原條鰻魚 +$28)蒲燒鰻魚🐟好大條同厚身~燒到好香口😍~加上大量既木魚片做伴碟~連同蛋香味濃既蛋包飯一齊食~😋😋😋超正!記住,期望愈大,失望愈大...雞翼(避風塘) $68🐓雞翼炸到超鬆脆~少少辣🤏🌶~Hangry Donut $68總括:環境同野食~都相當有驚喜👍👍👍
💁‍♀️18/7/2022(Mon), Dinner🍽

又黎星期一獨自去搵食😋既時間~
A先生上網搵左間餐廳 比我去試~
係乜都無睇既情況下~我自己一個貢左上去🤩~

話說上到去~我好迷茫🤔🤔...
。我。唔。知。邊。到。係。餐。廳。入。口。😑
因為門口寫住“只招待會員”~🤔
加上去到又有幾度門~
點知再細看下見“只招待會員”既門下底仲有堆細字:
入會條件:
舌頭舔到手肘👅💪
Touching Tongue To Elbow
🤣🤣🤣🤣🤣咩料呀喂!
入到去既裝修玩味十足~好多打卡位~
再望埋個Menu咁盞鬼既🤣🤣🤣

今晚我就order左:

唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯🍳 $126
(🆙️升級原條鰻魚 +$28)
蒲燒鰻魚🐟好大條同厚身~燒到好香口😍~
加上大量既木魚片做伴碟~
連同蛋香味濃既蛋包飯一齊食~😋😋😋超正!

記住,期望愈大,失望愈大...雞翼(避風塘) $68
🐓雞翼炸到超鬆脆~少少辣🤏🌶~

Hangry Donut $68

總括:環境同野食~都相當有驚喜👍👍👍
2022-07-22 1708 views
老實講 呢間野我就想試好耐終於有日可以同朋友夾到時間黎食我地叫左蜜糖芥末雞翼啦講真個蜜糖芥末醬真係好味所以我滿心期待其他野食之後我地仲叫左個明太子薯條就係不過不失既薯條但你食埋其他野就會知道個薯條已經叫做好食啲🙂我地仲叫左個蟹肉意粉 哇 聞到好香啦 食落乾到想食 味道又淡個蟹鉗就緊加唔洗講 無味又‘鞋’ 要我比$40食呢啲野我都比多佢🤷🏼‍♀️咁我地都仲叫左個墨魚汁risotto 呢個最奇怪 有墨丸係上面都已經好有趣個炸魷魚圈又係乾既 好似放左幾個鐘既質感咁🤷🏼‍♀️都算啦 個飯仲勁 啲飯可以係煮到一舊舊 好似食啲過夜飯咁🤷🏼‍♀️ 呢個飯請我食都唔想食🙂仲有杯野就普通無味既紫薯奶 不過不失講真,自問食野都中好多次伏。但未試過食到啲咁難食既野。難食到唔想放入口仲要咁多人排隊,真係完全唔明白我唔單止失望,我直頭我食到好嬲!真係唔明點解咁難食既野都開到咁多分店🙄🙄
老實講 呢間野我就想試好耐

個炸魷魚圈又係乾既 好似放左幾個鐘既質感咁🤷🏼‍♀️
都算啦 個飯仲勁 啲飯可以係煮到一舊舊
好似食啲過夜飯咁🤷🏼‍♀️ 呢個飯請我食都唔想食🙂

仲有杯野就普通無味既紫薯奶 不過不失

講真,自問食野都中好多次伏。
但未試過食到啲咁難食既野。難食到唔想放入口
仲要咁多人排隊,真係完全唔明白
我唔單止失望,我直頭我食到好嬲!
真係唔明點解咁難食既野都開到咁多分店🙄🙄
$250 (Dinner)
蜜糖芥末雞翼
2022-07-12 1401 views
人氣小店,至少在OpenRice 上非常多評價!小店穿過鵝頸橋,景觀望時代廣場,店內裝潢富懷舊感,坐位舒適,椅下放了籃子供人放隨身物品👍🏻。用餐時間90分鐘。有lunch set 可揀及可追加一些小食。食物:蘑菇湯:真材實料很有菇味👍🏻炸魷魚圈:新鮮好吃👍🏻素漢堡:沙律及薯條配菜新鮮可口👍🏻,漢堡包則好壞參半,包有牛油味但烘得過火了,有些硬。何不塗些牛油把包煎至外脆內軟。牛油果🥑,大啡菇,茄子都不錯,洋蔥太生太辣了,生菜是普通生菜… 蜂蜜紅茶:正常解渴有加一服務費,及300上才可簽卡,以下要付現金。整個平日午餐時段未見要排隊.. 小店其實就是樓上cafe, 食物用心,會再和朋友光顧。坐到最後覺得冷氣越來越冷…. 離開時發現地板踩落有啲黐立立….

食物:

脆炸魷魚圈
全素漢堡
2022-07-04
TakeAway
$68 (Lunch)
蘑菇湯
蜂蜜紅茶
脆炸魷魚圈
2022-07-03 1441 views
❤️ 非常有 gimmick 的餐牌 💛餐廳名雖然叫 mamaday,但食物絕對唔係麻麻地,反之仲會驚喜連連。💫⭐一間玩味十足,裝修別緻嘅餐廳,一定係相機食先啦 😉,嚟之前已經喺 openrice 見到口碑不俗,再加上友人嘅推動,好 ! 就一於嚟試吓啦。未吃尤自可,一吃簡直不能自拔,食物非常 appetizing,真心正到不得了。👍開場白已提及,呢度每種食物嘅名好特別,甚至乎有啲特別到唔知係乜?搞笑到要問侍應 😂不過今次後悔佐一樣野,就係應該約多幾個朋友嚟食,咪睇呢度環境細細,但其實食物選擇唔少㗎。🤨因為只得 2 人關係,所以我們貴精不貴多,叫佐 3 款食物。1) 普通到無得再普通嘅魷魚圈 😋雖然個名咁衰,但食落口完全唔係呢回事,相反仲要好味到震,炸完魷魚圈一啲油膩感都無,外脆內軟又 juice,加埋沙律醬食更滋味。2) 有蟹 Go 又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 🦀個名長到嚇死人,自己嗌完都會心微笑,呢個扁麵又係做得很出色,蟹肉鮮甜,汁醬味濃,麵條彈牙,但係略嫌份量較少,唔係好夠食。🥹🥲3) 唔記得個名 🤣😂真係唔記得叫咩名,😂 呢個蛋包飯味道真係好特別,配上泰式豬頸肉 ,香葉肉碎 及 秘
❤️ 非常有 gimmick 的餐牌 💛

1) 普通到無得再普通嘅魷魚圈 😋

2) 有蟹 Go 又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 🦀

蟹肉意大利扁麵

3) 唔記得個名 🤣😂

真係唔記得叫咩名,😂 呢個蛋包飯味道真係好特別,配上泰式豬頸肉 ,香葉肉碎 及 秘制醬汁,層次豐富,喜歡食微辣 同 泰式口味嘅你,試過就知有幾好味。🤤

整體而言,今次體驗係好新鮮嘅,無論係餐廳佈局,食物質素,都肯定會令你帶來耳目一新的感覺,好值得一試嘅品味餐廳,必定有下次 💯

2022-01-11
Type of Meal
Lunch
蟹肉意大利扁麵
  • 魷魚圈
2022-07-02 1194 views
第一次同朋友食覺得幾盞鬼,又唔錯,所以第二次再同另一個朋友黎食。☺️第二次已覺服務一般,但食物搭救,所以俾多次機會。第三次再同另一朋友黎食,想說服自己改變服務差既印象。😮‍💨 今次book左夜晚6點,因為booking website 講明唔可以遲超過10分鐘,否則枱會無左,咁我地就5點53分到,點知餐廳職員話太早6點先至可以入。原則上係出邊等冇問題,但佢哋嘅貨物已經佔據咗走廊嘅一半完全冇位,加上除咗我哋等之外,前面亦有其他食客等緊,變相走廊真係完全冇位。最慘係之後佢再有貨要送上嚟,睇見送貨嗰位叔叔連最細嗰啲車仔都岀唔到𨋢,就覺得好有問題,萬一發生火警如何逃生?仲有一樣嘢係發現到每個第一次去呢間餐廳嘅人都搵唔到餐廳門口。餐廳職員真係好準時6點比客人入去。入去坐低嘅時候發現凳上面有上一手食物碎屑,玻璃側邊亦有一堆陳年食物碎屑,成個感覺好污糟。坐低後職員立即示意90分鐘後要交枱,理解香港營商環境有時真係需要呢一啲嘅守則。食物大於6點40分到,明白新鮮製作需時,最終同朋友半個鐘內食完離開。嗌左幾樣食物,而軟殼蟹pizza係我第一次試,印象好深因為啲火箭菜非常苦。最後離開職員仍然圍埋一齊,完全無

最後離開職員仍然圍埋一齊,完全無意同客人道別,令我立心以後唔食及唔會再帶朋友上去,加一服務我完全見唔到有任何服務,最多感受到落單、傳菜、收拾碗碟同收錢,水都係自己倒,個樽仲要無蓋,covid後會令人更著重衛生意識。價錢與同類餐廳相比亦唔覺性價比特別高。
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
由2020年開始,每年都at least 被朋友拉去食一次!食物質素一路都keep 住高,嗌乜都唔洗擔心,包好味道~ .🔺️唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯 $112 👍🏻可以抱吓期望!本身呢個combination 都好難錯~但蛋煎得滑,鰻魚都好肥美!🔺️點解個個都叫軟殼蟹披薩架 $128 👍🏻點解個個都叫?因為軟殼蟹好啱打卡囉 🫣 同埋佢嘅軟殼蟹都唔係得嘅殼,有肉食!🔺️可能會失望溫泉蛋明太子義大利扁麵 $92 相對普通 ( ´▽`) 但未至於話失望嘅~🔺️菠菜菠菜全部都是菠菜忌廉燉飯 $118個菜名好似唸咒語咁 🪄 正常普通菠菜risotto味,但好似有啲細碟(?) 會推薦蛋包飯多啲!🔺️記住,期望越大,失望越大…雞翼 $68有4隻味道揀:微辣原味/蜜糖芥末/芝士粉/避風塘。我地揀咗蜜糖芥末,惹味好食~📍 地址:Mamaday銅鑼灣霎西街28號必發大廈1樓Rating: 🌕🌕🌕🌕🌘

🔺️唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯 $112 👍🏻

🔺️點解個個都叫軟殼蟹披薩架 $128 👍🏻

🔺️可能會失望溫泉蛋明太子義大利扁麵 $92
相對普通 ( ´▽`) 但未至於話失望嘅~

🔺️菠菜菠菜全部都是菠菜忌廉燉飯 $118

🔺️記住,期望越大,失望越大…雞翼 $68