2016-12-06
Tortilla Soup (set lunch ~ Para Empezar)*Vegetarian choice* 雖則唔係Harlan Goldstein 嘅粉絲,但由佢嘅Ee Da Le 到My Tai Tai,一營業就即係衝去幫襯,到今日嘅Mamasita's Cantina,我終於到食到啦!其實我都好好彩,Manasita's Cantina 做開晚市,到尋日開始先有lunch session~lucky😊😆蘋果乾我好好彩係唔知道嘅情況下就食到lunch✌🏻️一入lobby 上六樓,再行落五樓,沿住條樓梯落,望住好有特色嘅裝修,鋪滿特色圖案嘅瓷磚,蘋果乾係心入面「嘩~」咗好多聲🙈,真係好靚💕💕坐低時店員好nice咁主動過黎,之後chef都好nice過黎問下想食咩,同埋介紹咗邊啲較熱門同推介嘅(服務我已經👍🏻👍🏻)既然有chef 推介,仲好,我唔駛諗😆前菜:Tortilla Soup ,但上菜時係一碗野同一個茶壺?原來個壺入面裝住啲湯,成份有蕃茄辣湯,牛油果,Queso Fresco,湯係橙色嘅,牛油果味弱但相對飲落多咗陣清新,蕃茄味都唔太出,入落時真係五味交集😂因為佢係微甜之
*Vegetarian choice*
前菜:Tortilla Soup ,但上菜時係一碗野同一個茶壺?原來個壺入面裝住啲湯,成份有蕃茄辣湯,牛油果,Queso Fresco,湯係橙色嘅,牛油果味弱但相對飲落多咗陣清新,蕃茄味都唔太出,入落時真係五味交集😂因為佢係微甜之餘又帶點清新,creamy之餘但有少少少辣,我覺得整體味道溫和!
將啲湯慢慢倒入啲Crispy Tortilla 同chill chips (炸咗嘅粟米片),仲有sour cream,撈埋黎食,好正!雖然chef驚我掛住影相啲脆片會腍,但係唔會嫁!湯雖然撈埋啲脆片,雖然都隔咗一段時間,但啲脆片仲係好脆身,浸過啲湯都仲係脆👍🏻而黑色一舊舊個啲,唔好好似我咁大鄉里以為係木耳😅其實係炸咗嘅辣椒,放心,係好輕微嘅辣椒!將佢配埋啲脆片同湯,豐富咗成個味道,微甜之餘帶點辣,清新得黎但脆口!
✨佢地話嫁~啲脆片,啲辣椒,啲配料,全部都係佢地自己調配,好有heart 呀💕