2021-03-16 431 views
平時呢間雞蛋仔都好多人排隊雖然價錢偏貴 但勝在有好多口味選擇😍朱古力愛好者既我當然要試試佢既粒粒朱古力雞蛋仔🍫粒粒朱古力雞蛋仔 - $25呢度既雞蛋仔係即叫即製拎上手熱辣辣 外表香脆內層鬆軟 仲好足料 食到好多朱古力粒選用既朱古力粒味道類似Hershey’s既朱古力粒加上啲朱古力粒遇熱後溶溶地 好正不過蛋香味就唔係咁突出🥚🥤鮮榨檸檬茶 - $20 (套餐可以-$4)檸檬茶比想像中好飲🙊雖然無冰!但夠凍❄️ 亦唔怕啲冰溶晒會整淡杯野飲而且好夠酸🍋🍋 甜度適中唔洗自己督檸檬都飲到鮮檸茶既味道雞蛋仔係童年回憶 以前食個雞蛋仔十蚊一底 依加成廿蚊先有交易加左少少料就要廿幾三十蚊 都幾貴🥲真係好懷念以前平民價錢既街頭小食🧇🧇
平時呢間雞蛋仔都好多人排隊

仲好足料 食到好多朱古力粒

選用既朱古力粒味道類似Hershey’s既朱古力粒
加上啲朱古力粒遇熱後溶溶地 好正

不過蛋香味就唔係咁突出🥚

🥤鮮榨檸檬茶 - $20 (套餐可以-$4)
檸檬茶比想像中好飲🙊雖然無冰!但夠凍❄️
亦唔怕啲冰溶晒會整淡杯野飲
而且好夠酸🍋🍋 甜度適中
唔洗自己督檸檬都飲到鮮檸茶既味道

雞蛋仔係童年回憶

以前食個雞蛋仔十蚊一底 依加成廿蚊先有交易
加左少少料就要廿幾三十蚊 都幾貴🥲
真係好懷念以前平民價錢既街頭小食🧇🧇
講到香港既街頭小食,即刻就會諗到雞蛋仔。媽咪雞蛋仔係好多區都有分店,佢已經連續幾年攞到米芝蓮既推薦,雖然價格係偏貴,但係勝在有好多特色口味,例如係鹽燒紫菜粟米🌽栗子🌰芝士🧀牛油果🥑等等,同埋粒粒雞蛋仔都好足料,所以就算佢賣得貴啲都一樣咁多人食😋 1⃣️伯爵茶朱古力雞蛋仔($30)呢個可以話係我食過最好食既雞蛋仔😳佢真係做到外脆內軟,而且入面唔係食空氣,係真係見到滿滿朱古力係到😋超正。伯爵茶味既雞蛋仔係真係未見過,而佢又真係做到好濃既伯爵茶香🍵甚至我覺得佢伯爵茶既茶香仲強過朱古力味👍好好味。食完唔會覺得好濟,而且個雞蛋仔食落唔會好乾,唔會覺得一定要狂飲水先食到。  2⃣️宇治抹茶牛乳豆花($26)嗌雞蛋仔再嗌野飲可以減4蚊。呢杯抹茶牛乳豆花幾唔錯,不過就甜左少少,冇抹茶既回甘,不過佢呢度又唔係專做飲品既,所以咁既質素已經幾唔錯。抹茶牛奶呢個組合本身已經冇得輸,加埋豆腐花係底幾好味,而且佢豆腐花既份量都幾多,令到個抹茶牛奶多左一層口感,亦都感覺幾清新 😌

1⃣️伯爵茶朱古力雞蛋仔($30)

2⃣️宇治抹茶牛乳豆花($26)

係我最中意既雞仔蛋店😍應該係我食過最好食既雞蛋仔😚呢度既雞蛋仔係熱辣辣架! 朋友誇張到要吹一陣先食到😂做到粒粒都外脆內軟 食到最底最後一粒都唔會淋 仲有勁多味😙今次食既兩隻味我都好滿意~ 好想試埋佢其他味😋☕️伯爵茶雞蛋仔 $28朋友話好多人推介呢隻味 所以就叫左呢款~果然冇失望 標榜用Twining茶葉 真係有粒粒茶葉碎 真材實料😆好濃伯爵茶味😍而且好清新 唔會太甜太膩👍🏻🧀芝士雞蛋仔 $35好多芝士好有鹹香既味道 帶有少少甜味🤤粒粒都有芝士 呢個比較油膩 手拎住紙袋都會滲左d油出黎🙈食落都會漏d~ 同朋友share就岩晒😆
伯爵茶雞蛋仔
☕️伯爵茶雞蛋仔 $28
芝士雞蛋仔
🧀芝士雞蛋仔 $35
伯爵茶雞蛋仔
芝士雞蛋仔
2020-11-30 584 views
I guess not much to mention the popular mammy pancakes but they changed a new packaging for takeaways it’s more convenient and decent than the previous one.I usually order chocolate flavour $25 but I went for banana chocolate one $32 this time, still yummy but a bit disappointing as the banana portion is clearly not enough to justify the 7 dollars difference than the original chocolate. I will simply order chocolate one next time!

2020-10-06 690 views
食完lunch仲覺得口痕,見到有媽咪雞蛋仔突然想食就買左底番公司食,見到咁多款真係幾難揀,有咸有甜,款款都想食,最後揀左伯爵茶朱古力雞蛋仔,另外見到有野飲可以套餐可以減4元,我揀左凍鮮榨檸檬水。伯爵茶朱古力雞蛋仔用左Twinings earl grey整,茶味濃郁,唔會澀,加上粒粒朱古力好香甜,有d朱古力未溶哂仲咬到粒粒,好有咬口。凍鮮榨檸檬水完全無加仼何水或冰塊,一飲落去勁清新,好似好多檸檬係口入面咁,清新得黎帶少少酸味,好飲。

伯爵茶朱古力雞蛋仔

凍鮮榨檸檬水
2020-09-26 529 views
媽咪雞蛋仔-最愛的雞蛋仔店每當經過媽咪雞蛋仔,總會心思思想停一停,首先當然是人龍的吸引,二來是雞蛋仔的香味,三來是最愛的港式小食,今日又忍唔住買了一底了。香蕉朱古力雞蛋仔熱騰騰即叫即製的雞蛋仔,蛋香味濃,外皮脆脆,內裡口感鬆軟,軟綿綿的,有香蕉的果甜味和朱古力的香甜味,雙重甜度享受。鮮榨檸檬茶遠近聞名的檸檬茶,很多人試過都讚不絕口,事關不是現成的檸檬茶,而成人手親手調制的,但也不像茶餐廳般,因為茶底不太同,而且檸檬是已經處理完,當中再有著檸檬果肉。-#媽咪雞蛋仔#雞蛋仔#香港街頭小食#米芝蓮 #香港小食#金茶王
媽咪雞蛋仔-最愛的雞蛋仔店

香蕉朱古力雞蛋仔

鮮榨檸檬茶

TakeAway
2020-09-16 426 views
🌤️今日終於冇落雨,囡囡上完zoom課堂,帶佢出去食雞蛋仔。媽咪雞蛋仔係我喜愛嘅雞蛋仔專門店,比其他舖頭更好味😋😋🥚媽咪雞蛋仔特別脆,今次試咗黃金口味,即係鹹蛋黃。❤️🔥即叫即整,大約6分鐘就食得,雞蛋仔外脆內軟,充滿鹹蛋嘅鹹香,幾有特色,囡囡好開心食唔停口。😋叫咗杯飲品🥤,鮮榨檸檬茶🍋好fresh,檸檬味好真實,因為佢係來自鮮榨嘅檸檬汁。 賣雞蛋仔再配飲品,有套餐價平$4蚊。💯💯

媽咪雞蛋仔係我喜愛嘅雞蛋仔專門店,比其他舖頭更好味😋😋

🥚媽咪雞蛋仔特別脆,今次試咗黃金口味,即係鹹蛋黃。❤️

2020-09-16
  • 黃金雞蛋仔
2020-09-07 343 views
百爵茶朱古力雞蛋仔茶味好出, 遮咗啲朱古力味,但隻茶真係幾香😁粒粒朱古力雞蛋仔本人最愛,每一粒都大量chocolate,唔會太甜,多果幾粒仲有流心感覺❤️宇治抹茶牛乳豆花絕對係飲品中皇者,少甜後,配番豆腐花質感,唔會太甜,又有野食,一流,如果有埋紅豆就真係日本😂蜂蜜生薑凍飲因爲前排好熱,出哂汗,喺冷氣同熱中間穿插,好易攝親。所以買左呢杯飲埋,一飲生薑好番好多, 甜度辣度啱啱好,冬天一定再enore!
百爵茶朱古力雞蛋仔
茶味好出, 遮咗啲朱古力味,但隻茶真係幾香😁
宇治抹茶牛乳豆花
蜂蜜生薑凍飲
2020-09-04 276 views
嗰日突然發覺媽咪雞蛋仔都有外賣, 簡直興奮, 而且見到佢網上有教雞蛋仔可以放喺 急凍櫃, 想食嘅時候攞出嚟用微波爐叮 都一樣好脆, 於是就叫咗咖啡味, 原味, 同埋栗子味, 咖啡味 雞蛋仔 真係好香咖啡味😂 栗子雞蛋仔 裏面係食到一粒粒栗子肉, 真係令人好開心, 三底點食得曬吖, 於是好奇心 將雞蛋仔放咗喺雪櫃冰格, 第二日拎返出嚟叮, 真係可以好脆而且一樣咁好食, 真係好開心! 值得一讚!
2020-08-05 299 views
好耐冇食過雞蛋仔啦,諗起就想食😋😋食雞蛋仔我會揀媽咪雞蛋仔,因為味道變化多,而且夠脆卜卜。今次去咗銅鑼灣希雲街嘅分店,一開店已經不少人幫襯。 囡囡次次都要食鹽燒海苔粟米口味, 鹹味嘅雞蛋仔出奇的好味,海苔同粟米估唔到同雞蛋仔咁夾😁另外叫左新推出的🍋檸檬芝士雞蛋仔, 檸檬清新,芝士香濃,加埋好好食❤️配返杯店家自家飲品,買了鮮榨檸檬水同檸檬茶, 檸檬水味道好清新,係真材實料檸檬汁👍🍋🍋好解渴。

今次去咗銅鑼灣希雲街嘅分店,一開店已經不少人幫襯。

2020-08-05
2020-08-04 207 views
由讀書時期就好鍾意食媽咪雞蛋仔,口味選擇多.而且每粒都係啖嗦肉.試過出面食過入而係空心,所以試過媽咪雞蛋仔後,間唔中都會買返屋企做小食.而且一定要趁佢熱辣辣就食,唔係會唔脆.媽咪雞蛋仔雖然經常有不同口味,但我最鍾意都係原味,因為我覺得係原有味道又唔會太甜更加大愛.但其實佢好多特別味道都大受歡迎,而且創意十足,最近仲出埋蕃薯味同馬介休味道,認真唔錯喔,而我自己都試過佢嘅鳳凰卷,都係非常好味.😚😚😚
而且一定要趁佢熱辣辣就食,唔係會唔脆.
2020-07-18 212 views
媽咪雞蛋仔MAMMY pancake -米芝蓮推薦-香港小食-款式多多1️⃣朱古力雞蛋仔💓味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️⭐️打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️⭐️份量分(Size):⭐️⭐️⭐️⭐️總分(overall):⭐️⭐️⭐️⭐️👍🏻 熱騰騰的雞蛋仔外脆內軟,食落去有細顆顆嘅朱古力,甜味適中,非常有層次感!絕對推薦!✅ 媽咪雞蛋仔 (銅鑼灣)銅鑼灣希雲街1-5號禮信大廈地下17號舖
媽咪雞蛋仔

味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️⭐️
份量分(Size):⭐️⭐️⭐️⭐️
總分(overall):⭐️⭐️⭐️⭐️

✅ 媽咪雞蛋仔 (銅鑼灣)
銅鑼灣希雲街1-5號禮信大廈地下17號舖
2020-07-17 326 views
銅鑼灣希雲街開咗好多間大大小小嘅餐廳,呢間小食店應該都係其中一間比較出名嘅,就係大名鼎鼎嘅媽咪雞蛋仔。➡️ 粒粒朱古力雞蛋仔 ($25)同平時食開嗰啲嘅雞蛋仔唔同,平時嗰啲係溝咗啲朱古力醬落去蛋漿黎整,但係呢度嘅就用左一粒粒嘅朱古力,仲要食每粒雞蛋仔都會食到有,雖然有少少太甜,但鍾意食朱古力嘅朋友一定喜歡!媽咪雞蛋仔地址📍: 銅鑼灣希雲街1-5號禮信大廈地下17號舖.............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️💫抵食💰: ⭐️⭐️⭐️

➡️ 粒粒朱古力雞蛋仔 ($25)

媽咪雞蛋仔
地址📍: 銅鑼灣希雲街1-5號禮信大廈地下17號舖

味道😋: ⭐️⭐️⭐️💫
抵食💰: ⭐️⭐️⭐️
$25 (Other)
2020-07-04 203 views
很多時候,小朋友說想吃雞蛋仔,不是沒蛋香,就是外皮不脆,再不然就是空心,內裡都沒有軟棉棉的雞蛋仔餡料🙈🙈而媽咪雞蛋仔不止雞蛋仔做到外脆內軟,還有多種味道配料選擇,真的保證吃不厭😋😋😋芝士味~這個❗❗超贊❗❗🤣🤣沒想到芝士味可以這麼濃郁,每一粒雞蛋仔都有濃濃的芝士味,芝士迷的我投降了,很快便整整一次過吃完一包🙈🙈鳳凰卷味~紫菜超大塊,這個味道調較得很好,完全不會遮蓋雞蛋仔原有的味道,好吃👍👍鮮榨檸檬水及鮮榨檸檬茶~很清新濃郁的檸檬味,不太甜,檸檬很新鮮的味道,不是普通茶餐廳可以媲美😈

2020-05-22 231 views
食完lunch ,同外國同事經過媽咪雞蛋仔,佢竟然話想食😂😂,仲話最鍾意食。 呢種傳統美食文化,果然可以感動外國人。 雞蛋仔雖然係蛋糕一種,但以脆香為主,外形又獨突,我覺得以佢代表香港美食係最好呢間雞蛋仔開到成行成市,都有原因我地試左朱古力香蕉味....有啲中西合璧的味道,外面好脆入面香甜😋 兩個人迅速食哂😆😆

呢間雞蛋仔開到成行成市,都有原因