2024-12-18
今日同阿仔去尖沙咀買聖誕禮物,見到海旁呢間MAMTOM,主打各款越式料理。Pho Bo Wagyu:湯底用慢煮方式,加左芫茜、香蔥、紫洋蔥等香料,熬足24小時,牛骨味道芳香濃郁,非常清甜,米粉質地滑溜,唔會太易碎開,配上和牛,肉質鮮嫩軟腍,食越南菜必點。Grilled NY Striploin:紐西蘭西冷牛扒,烤得香氣四溢,我哋叫左五成熟,內裡肉質呈粉紅色,肉質鮮嫩無比。DIY:這個由客人自由配搭既米紙卷,店員推介我哋將牛扒放入生菜和米紙一齊包住嚟食,沾上餐廳特色醬汁,感覺好特別。Morning Glory:通菜炒得好夠鑊氣,加左越式蝦醬、蒜蓉、辣椒,口感份外惹味。Durian Sticky Rice & Coconut Sundae:榴槤糯米飯及椰子雪糕,榴槤肉入口滑溜,椰子雪糕香甜,糯米飯煙韌,讓人難以抗拒。Coconut Smoothie:椰子奶昔,味道濃郁,香甜幼滑。Vasilia:杯邊加左少許鹽,飲落酸酸甜甜,清爽感覺衝擊味蕾。總括來說,餐廳食物有質素,地段優越,對住個維多利亞海景食飯,絕對係物超所值。