2023-02-24 144 views
一個價錢,包晒嘢食🤭我個同事話好抵,所以叫埋我一齊過嚟🔸Cannoncini:呢一個小食幾特別,好似一個雪糕咁。食落去好酥脆,聽到開心果打成嘅cream,好食唔肥膩。🔸Spaghetti Bolognese:番茄肉醬意粉都係勁好味,真係同Pizza Hut嗰啲冇得比,食過呢個之後返唔到轉頭。🔸Spaghetti Carbonara:卡邦尼意粉上面嘅彈坑真係好吸引!暫時係我食過最好味嘅卡邦尼意大利粉!有好多卡邦尼已經唔會再加芝士,但係呢度有!🔸Tiramisu:我覺得呢度嘅提拉米蘇幾正宗,入邊真係有手指餅,有加入咖啡、芝士醬、同埋朱古力粉。我自己好鍾意食Tiramisu。因為鍾意佢味道好豐富,幾種唔同嘅材料合埋一齊竟然有個咁好味嘅甜品。
一個價錢,包晒嘢食🤭我個同事話好抵,所以叫埋我一齊過嚟
🔸Cannoncini:
🔸Spaghetti Bolognese:
🔸Spaghetti Carbonara:
🔸Tiramisu:
最近見好多人去旅行,搞到我同男朋友心郁郁,唔去旅行都要去食下好野,於是就去左屋企附近有間新餐廳,諗住去食下試下新野,點知係有驚喜😋 ⭐️ Linguine Vongole呢個係蜆肉扁意粉,見到滿碟蜆肉都已經夠興奮,碟意粉煮得好好味😍⭐️ Tortelloni呢個係意大利小雲吞配大蝦慕斯、芥未歐洲蘿蔔脆片及甲殼類油,意大利雲吞好好味,食得好滿足😆 ⭐️ Burrata呢個係水牛芝士、烤意大利青瓜、橄欖及夏威夷果仁,好正🤩⭐️ Aperol Spritz呢個係意大利氣泡酒,阿佩羅利口酒加蘇打水,甜甜地飲落都幾好飲🤩呢間餐廳偏意式,都幾正宗嘅感覺,賣相幾靚,可以話睇得下而且好食,環境都唔錯,好岩拍拖打卡👍🏻
⭐️ Linguine Vongole
⭐️ Tortelloni
⭐️ Burrata
呢個係水牛芝士、烤意大利青瓜、橄欖及夏威夷果仁,好正🤩
⭐️ Aperol Spritz

2023-02-24 88 views
出色推介👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿鍾意周圍試同周圍食,之前上網搵到呢度一直都未有時間,今次終於可以帶閨蜜一齊來食,呢度環境靜靜地,氣氛好好,好適合傾計既地方,第一眼望每一個位置都好乾淨企理,而且侍應都好有禮貌首先第一樣點咗Spaghetti Bolognese,本身都係覺得一般既意粉,但估唔到食完第一下,真係好好食!蕃茄同牛肉既味道好突出,同埋好新鮮,最重要係睇唔到多餘既油份,而且佢既意粉又唔係乾身,融入晒醬同意粉,食過咁多呢度真係好有水準。之後再試吓Spaghetti Carbonara,也都是招牌菜式,見到有好多人食,賣相都係簡簡單單,點知食落去係咁有驚喜,卡邦尼意粉、意大利火腿、巴馬臣芝士呢幾樣本身已經係好夾,但佢既巴馬臣芝士,撈埋意粉又係可以融入到,唔係出面果種汁同麵分開咁,總知就係好食,而且又唔會太咸我地一人叫一杯飲品:👇🏽✌🏿Italia Green✌🏿好清爽,容易入口而且好香茶味,又有少少薄荷感,飲完心情特別好 ✌🏿P.L.A.Y✌🏿甜甜地又帶出茶味,同埋飲到幾種水果,感覺係好繽紛,好好飲,感覺好寫意,可以減壓
出色推介👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿

我地一人叫一杯飲品:👇🏽
✌🏿Italia Green✌🏿
✌🏿P.L.A.Y✌🏿
據說東薈城的Man Mano的意粉全是手工製,而且嚴選意大利食材,料理手法講究,我極為期待味蕾會碰撞出甚麼樣的火花。Man Mano裝潢簡約,食客有自己的空間舒適感,店員服務無微不至,相當貼心。我挺喜愛與朋友吃飯時加點前菜一同享用,在主餐還沒上桌前,一起品嚐前菜當作開胃菜,Meatballs滿滿意式香料風味,帶著誘人的羅勒香,肉丸手工製作,飽滿紮實多汁,有些許香辣肉醬辛香,搭配鮮蕃茄所製的茄汁醇厚,微酸開胃。Proscuitto我們選了100g 24 month Antica Corte Pallavicina Parma Ham,Antica Corte Pallavicina是意大利老字號巴馬火腿工房,足足有七百多年之多,該巴馬火腿為24個月的黑毛豬,肉質相當細緻柔嫩,油花豐厚,有著特有的堅果香,味道鹹香卻不至於過重,不愧是等級高,品質好的巴馬火腿,呈現出迷人的原始美味。Burrata外型如特大版的溫泉蛋,實際上則是水牛芝士,擺放在中心的水牛芝士雪白柔軟,真的如溫泉蛋般爆漿,水牛芝士底部及之上擺放夏威夷果仁,橄欖和烤意大利青瓜,混合水牛芝士,增添香味和嚼感,Burrata奶香及果仁
Burrata外型如特大版的溫泉蛋,實際上則是水牛芝士,擺放在中心的水牛芝士雪白柔軟,真的如溫泉蛋般爆漿,水牛芝士底部及之上擺放夏威夷果仁,橄欖和烤意大利青瓜,混合水牛芝士,增添香味和嚼感,Burrata奶香及果仁香兼備,味帶清新。
凡惠顧任何主菜,均可加45元配厚切薯條一份,金黃香脆連皮油炸的厚切薯條熱騰騰的,突顯出薯仔的原始風味,每吃進一口厚切薯條罪惡感都在增加中,哈哈。
一看到牛面頰肉醬闊條麵就讓我滿心歡喜,我最愛這種使用大量蛋黃人手製作的闊條麵,呈現漂亮的黃色,闊條麵頗有彈力,是令人回味無窮的闊條麵咬感。牛面頰肉醬恰到好處的調味,吃得出是熬煮多時的肉醬,牛面頰肉醬給得頗足,濃香細嫩,不會越吃越膩。
P.L.A.Y.其實由Persimmon Peach Tea(林柿蜜桃茶),Lychee(荔枝),Apple(蘋果)和Yuzu(柚子)組成,P.L.A.Y.呈現濃濃美麗的茶色,細細品味P.L.A.Y.,喉韻中順口甜美,又具林柿蜜桃茶香,教人愛不釋口。
透亮的Italia Green也太好喝吧,Italia Green以抹茶和綠茶為基底,再佐以檸檬,青瓜與薄荷合調,產生優雅的清香,尾韻薄荷為炎熱的晚上增添了一點涼快,喝完一杯又想喝一杯。
2023-02-23 58 views
東薈城呢間Man Mano幾大間,好好坐,食物又多款,好正呀,黎到咁遠食飯都抵呀!💛 Tortelloni小雲吞細細粒,腍腍地,啲汁好香濃,大蝦慕斯夠晒特別,香濃蝦味,好鮮好正,面頭有炸到脆晒既芥未歐洲蘿蔔脆片,好鮮,唔會太油膩,好食!🧡Arancini炸到香脆金黃既意式燉飯球,內餡係墨魚汁同意大利水牛芝士,好香好豐富,好重墨魚味,超正!❤️Orecchiette Arrabiatta貓耳朵粉真係好掛汁,唔太硬唔太軟,好岩食,茄醬少少辣,但好濃蕃茄味,仲有啲蕃茄碎,好足料,加埋啲芝士碎,更香!🤍🍹P.L.A.Y由林柿蜜桃茶,荔枝,蘋果同柚子整出黎,手搖果茶,好均勻好香,茶濃生果新鮮,好飲呀!💚Italia Green呢杯就係綠茶,檸檬,抹茶,青瓜及薄荷,全部都係好清新既食材,成杯好fresh好解渴!
💛 Tortelloni
🧡Arancini
❤️Orecchiette Arrabiatta
🤍🍹P.L.A.Y

💚Italia Green
2023-02-23 45 views
東涌東薈城又有新餐廳啦今次係意大利菜既mao mamo店入面裝修環境好光猛 外國歐陸feel~今次同老公叫左一人一個set lunch同甜品前菜叫左Meatballs 味道肉醬味道既肉丸 雖然寫左香辣肉醬但我食落就唔辣另一前菜Carpaccio 係意式生牛肉薄片,配上南瓜、榛子及ricotta芝士口感滑lulu~而配料脆卜卜 2者加埋口感豐富主菜 Spaghetti Carbonara同Maccheroni羊肩肉通心粉好特別手工粉口感煙韌 配上羊肩肉加小許醬汁食落好有中西合壁既感覺不得不提佢個Tiramisu係比較creamy個隻濃郁既咖啡味底 令到佢唔會好漏
東涌東薈城又有新餐廳啦
今次係意大利菜既mao mamo

店入面裝修環境好光猛 外國歐陸feel~

今次同老公叫左一人一個set lunch同甜品

前菜叫左Meatballs 味道
肉醬味道既肉丸 雖然寫左香辣肉醬
但我食落就唔辣

另一前菜Carpaccio
係意式生牛肉薄片,配上南瓜、榛子及ricotta芝士

口感滑lulu~而配料脆卜卜 2者加埋口感豐富

不得不提佢個Tiramisu
係比較creamy個隻
濃郁既咖啡味底 令到佢唔會好漏
2023-02-22 50 views
位於東薈城新開既餐廳,主打意式手工意粉,裝修走歐陸風格,店內有唔少圓拱門設計,環境寬闊開揚,感覺悠閒寫意☺️✨ Set lunch ✧ Antipasto & Pasta ✧❀ Carpaccio 🐮依款意式生牛肉薄片味道好有驚喜😍 生牛肉片鹹香惹味,口感滑溜~上面鋪滿南瓜粒、榛子及ricotta芝士,食落好有層次感❀ Crocchetta 🍄蘑菇炸丸子炸得外脆內軟,咬開入面有滿滿既黑松露蛋黃醬,味道濃郁又creamy❀ Burrata 🧀依度有多款前菜都好吸引,所以就叫多款試下😝 一大球水牛芝士軟滑creamy,配埋烤意大利青瓜、橄欖及果仁食清新開胃❀ Maccheroni 🥢手工通心粉食落幾煙靭,配以羊肩肉、意式香草醬及榛子,調味會較清新❀ Gnudi Gnocchi 🥢Ricotta芝士丸子口感煙韌,芝味濃又唔會太膩~加埋堅果醬、煙薰ricotta芝士及火箭菜,好特別呢😝❀ Tiramisu 🍰Tiramisu表面灑滿可可粉,厚厚既mascarpone cheese配埋浸滿espresso既lady finger,香濃可口❀ Bellini 🍹依杯係水蜜桃氣泡酒,酸酸甜甜好清爽

✨ Set lunch

❀ Maccheroni 🥢

❀ Gnudi Gnocchi 🥢

❀ Tiramisu 🍰

❀ Bellini 🍹
依杯係水蜜桃氣泡酒,酸酸甜甜好清爽

❀ Tea Garden 🍹
果茶以烏龍康普茶、薰衣草、青檸及Capi蘇打水沖調,味道涌新又帶有陣陣薰衣草香
Type of Meal
Lunch
2023-02-21 67 views
早幾日同朋友去東涌outlet行街,發現開咗間新嘅餐廳,食啲小食同手工意粉好精緻🍝今次就同朋友叫咗三款小食share,然後再加咗一款意大利粉同兩杯嘢飲,chill 下😝小食叫咗carpaccio, 意式生牛肉薄片配南瓜,榛子同Ricotta cheese 🧀 ,,生牛肉好夠薄,肉味濃郁😜另一款小食係Bruschetta ,澳式烤麵包配牛油果蓉🥑+杜卡香料😆,呢個牛油果多士超好味,濃濃嘅牛油果再加上印度嘅香料,口感一流最後一款小食,就揀咗24個月意大利Parma Ham,最適合配酒,同朋友一路傾偈一路食下至於意粉我哋就揀咗個意大利雲吞配配大蝦mouse 及歐洲蘿蔔脆片,感覺有少少似中式嘅鮮蝦雲吞咁樣,但係個皮就唔同,有少少fusion 菜最後呢我揀咗兩杯嘢飲,一杯係手搖果茶「P.L.A.Y」,裏面有蜜桃茶,荔枝,蘋果及柚子,味道清新同埋叫咗杯啤酒🍻,正!

呢間係Man Mano,係東薈城名店聚集既地方,行街行到攰黎食就岩岩好,仲要唔止坐得舒服,食物又好食!前菜之一既Burrata,傳統意大利菜,水牛芝士好大舊,好鮮好好食,又有香草,唔會好膩,仲有啲烤意大利青瓜、橄欖同夏威夷果仁伴碟,所以口感好好,好開胃好不錯👍🏻另一前菜Panzanella,勁勁勁豐富,有洋蔥、番茄、青瓜、羅勒、麵包,麵包自製既,好脆好香麥味,而且有用油浸過,唔會太硬,反而幾軟身幾好食,仲有黑胡椒調味,加埋其他蔬果,夠晒口感豐富👏🏻主菜之一既Tortelloni,係意大利小雲吞,小雲吞既皮唔會好硬,反而好軟熟,內餡亦都好豐富,好好食,再配埋大蝦慕斯,更加鮮味,芥未歐洲蘿蔔脆片又夠晒特別,超正🤞🏻另一主菜係Orecchiette Arrabiatta,香辣茄醬貓耳朵意粉,茄醬唔會太辣,好適中好惹味,貓耳朵粉估唔到咁吸汁,軟腍得黎又煙煙韌韌,好好食🤟🏻跟住就係甜品時間,先黎Arborio Pudding,傳統既意大利甜品,係米布甸,配埋雲尼拿車厘子凝乳同埋夏威夷果仁脆餅,又腍又脆,口感豐富,出色好味✌🏻最後叫埋另一個甜品Panna Cotta,係意式奶凍,配上士多啤梨、雲尼

最後叫埋另一個甜品Panna Cotta,係意式奶凍,配上士多啤梨、雲尼拿忌廉同埋糖漬果仁,唔會太甜,啲甜度好適中,正
2023-02-20 76 views
🎞️好抵食,老公埋單都笑笑口話好抵又好味!啲$比得好值!୧😆وTortelloni( Laam Laam脷指數👅x5)👆🏻賣相真係好吸引,上面有芥末蘿蔔脆片,我初頭仲以為係蝦片嚟。下面就有意大利小雲吞配大蝦慕斯,係一個幾好味嘅小食。୧😆وOrecchiette Arrabiatta( Laam Laam脷指數👅x5)👆🏻好特別嘅菜式,係一個有少少辣嘅蕃茄醬貓耳朵粉。每一粒嘅形狀真係好似貓耳仔咁識落嘅口感同通粉差唔多。୧😆و Arancini( Laam Laam脷指數👅x5)👆🏻呢個真係超好食嘅菜式,睇佢成個波波咁估唔到入邊係燉飯,加入墨魚汁同埋意大利水牛芝士再將佢制成球體,再拎去炸。୧😆و Panzanella( Laam Laam脷指數👅x5)👆🏻普通,但係好好味嘅沙律,我最鍾意佢個麵包,食落好香脆。旁邊嘅蕃茄都唔會太酸,整體感覺好唔錯。
🎞️好抵食,老公埋單都笑笑口話好抵又好味!啲$比得好值!

୧😆وTortelloni

୧😆وOrecchiette Arrabiatta

୧😆و Arancini

୧😆و Panzanella

2023-02-20 55 views
今次平日來食Dinner!唔算好多人⋯walk in等一陣就有位▪️menu選擇都算多野擇▪️見佢呢度有甜品食又有酒飲▪️價錢黎講都算低食▪️一於係度食啦🔲Spaghetti Bolognese🔲呢碟番茄牛肉醬意粉真係好好食▪️好開胃!牛肉都有好多▪️最重要係真係覺得好好食,未食過既呢個真係要試🔲Orecchiette Arrabiatta🔲黎餐都算快,份量ok▪️食落口少少辣辣地,可接受▪️意粉整得好好食▪️入面有番茄、辣椒、洋蔥、羅勒、大蒜,咁樣混埋一齊真係好好食🔲Arancini🔲三粒好圓的飯球▪️食落有喜感,充滿著墨魚汁同埋意大利水牛芝士,▪️超好食▪️水牛芝士不錯的▪️呢個菜式好特別▪️值得推介🔲Prosecco 🔲我地一人都叫了一杯▪️易入口唔係勁苦果種▪️好好飲▪️一邊飲一邊傾計,好嘆▪️呢度環境好舒服,真係好似去左外國咁,望到外面既景物,好開揚綠油油,放鬆好地方好好食💥💥💥💥💥有情調💥💥💥💥💥好抵食💥💥💥💥💥

🔲Spaghetti Bolognese🔲

🔲Orecchiette Arrabiatta🔲

🔲Arancini🔲

🔲Prosecco 🔲

好好食💥💥💥💥💥
有情調💥💥💥💥💥
好抵食💥💥💥💥💥
今次係機緣巧合下去咗東涌,估唔到都食到間唔錯嘅手工意粉🍝價錢都幾合理,環境亦都好chill🤑 set lunch包一款前菜同埋主菜,價錢跟主菜而定,最平$108,亦可按個人需要加甜品🍮前菜揀咗Panzanella,啲麵包塊係烘過所以都幾脆,加咗啲橄欖油調味,都幾特別🌿 不過好多生洋蔥,所以食落都有啲辣🧅Orecchiette arrabiatta ($118) 其實係香辣茄醬貓耳朵意粉,貓耳朵食落好有咬口,茄醬嘅調味都恰到好處,而且少少辣調起個味,真係輕鬆食晒成碟🍝總括嚟講,呢個價錢搭配呢個chill爆嘅環境,成個好有露台餐廳嘅vibe🏝️加埋啲waiter服務都幾殷勤,自己覺得性價比都幾高🥰推介畀係離島/行outlet想搵餐食嘅朋友🤪

2023-02-18 2293 views
Tartaro $135Beef tartare, Egg yolk & Crisps外國風既牛肉他他~望落「血淋淋」,但係食落好鮮😚 配蛋黃會細嫩左~ 脆片係用嚟接住牛肉他他食,一脆一有肉勁,唔會腥!Bruschetta $90Tomato & Garlic on Sourdough因為幾鐘意食酸種麵包,所以少少貴都叫左。酸種麵包係意式烤過既~ 蕃茄係意大利唔同顏色嘅,食落去冇中式既酸甜,味道比較溫和。配起大蒜上嚟唔會搶左風頭又添一份清新。Arancini $90Squid ink & Mozzarella 幾特別既小前菜🤩 第一次食意式燉飯球,佢以墨魚汁、墨魚粒同意大利水牛芝士作內容,外面就好似炸過嘅吉列。好特別!佢唔單止有墨魚汁,仲有墨魚粒!有飯粒係有面,有啲似risotto感覺!Gnocchi Roma $160Semolina flour gnocchi baked with red wine pork trotter & “Cotechino” sausage意式薯仔丸子,手工做比較軟同粉身。紅酒豬手幾多下都,另外意大利肉腸同午餐肉味道相似,哈哈!“P.L.A.Y” $70
Tartaro $135

外國風既牛肉他他~

望落「血淋淋」,但係食落好鮮😚 配蛋黃會細嫩左~

脆片係用嚟接住牛肉他他食,一脆一有肉勁,唔會腥!

Bruschetta $90
Tomato & Garlic on Sourdough

Arancini $90
Squid ink & Mozzarella

Gnocchi Roma $160

“P.L.A.Y” $70
Persimmon peach tea, lychee, apple & yuzu

林柿蜜桃茶、荔枝、蘋果及柚子幾甜幾果香!

Italia Green $70
Green Tea, Lemon, Matcha, Cucumber & Mint

綠茶、檸檬、抹茶、青瓜及薄荷依款就比較清新,同青瓜味好重!
Type of Meal
Dinner
2023-02-18 62 views
門口既環境有一個類似小拱門設計,好似去左外國既餐廳。入面既柔和燈光,有些座位設有橙色梳化,看上去就是愛馬士的顏色,每一張檯子上都設有一盞藍色蘑菇形的燈。半玻璃隔間入面見到有員工非常認真地製作緊手工制意粉,仲有一個小吧檯可以小酌一杯,餐廳最入面的檯都可以望到外面的風景,全都是落地玻璃窗。 Meatballs(每份3粒)$90香烤牛肉丸﹑香辣肉醬﹑蕃茄及羅勒。羅勒口感會較不青澀,氣味也較淡,與蕃茄配合更能添加風味!同中式牛肉丸不同,唔會係食落彈牙,相反,會食到入面有好多汁。 Crocchetta(每份3粒)$90蘑菇炸丸子及黑松露蛋黃醬。蘑菇同黑松露既味道好重,但兩者都冇蓋到大家既味道。Linguine Vongole$150蜆肉意粉﹑蜆﹑辣椒﹑大蒜。手工意粉經人手搓揉,表面凹凸,相對平滑的機製意粉更有掛汁的效果。
Meatballs(每份3粒)$90
Crocchetta(每份3粒)$90

Linguine Vongole$150
2023-02-15
2023-02-17 84 views
(˶ᐢωᐢ˶) 蕃紅花配西班牙紅蝦意大利燉飯♡✿意大利飯不嬲都係好好食!我好鍾意佢嗰種意大利米烹煮到軟硬適中,唔會話太硬到咬唔開。今次呢一個燉飯仲要加入咗紅蝦!增加鮮味。(˶ᐢωᐢ˶)勁辣肉醬牛肉丸♡✿其實係咪真係好辣呢?我又唔覺!我覺得比較香口,食落去同IKEA嘅牛丸都幾似!比較軟身。(˶ᐢωᐢ˶)蕃茄酸豆煙斗粉♡✿唔知大家有冇食過煙斗粉?感覺好特別,形狀真係有少少似煙斗。蕃茄醬加入咗鯷魚,所以味道比較鮮美!酸豆亦都增加咗酸甜度所以食落更加開胃(˶ᐢωᐢ˶) Aperol Spritz♡✿係一款意大利氣泡酒如果大家想試嘅話可以叫店員推介一下!
(˶ᐢωᐢ˶) 蕃紅花配西班牙紅蝦意大利燉飯
(˶ᐢωᐢ˶)勁辣肉醬牛肉丸
(˶ᐢωᐢ˶)蕃茄酸豆煙斗粉
(˶ᐢωᐢ˶) Aperol Spritz
♡✿係一款意大利氣泡酒如果大家想試嘅話可以叫店員推介一下!