2023-08-07 772 views
Staff服務的確有點差,食物都很一般,餐牌內容三成無左,當日去得到得張A4紙,店員指做咗個總結係得呢啲 其他賣哂,張紙上得十幾至廿幾個選擇,個size都吾係大總結係唔會再去多次,未試過都吾係損失😂
總結係唔會再去多次,未試過都吾係損失😂
2023-08-06 636 views
路過左好多次,一直都未試今日見唔算太多人,咁就即管試下個早餐啦裏面嘅裝修係幾特別,都幾適合打卡用咗啲好傳統嘅舊式椅桌,想營造啲舊香港嘅氣氛,跟住又有啲霓虹燈招牌。一啲大排檔會掛出嚟嘅水牌啦,同埋有啲舊式酒樓嘅柱我試咗一個特別小小嘅早餐,格仔餅加煎蛋火腿早餐。格仔餅都的確幾鬆脆,一咬卡卡聲,可惜佢個賣相就有待改善,冇收邊,似係用手就咁搣開咁😅😅😂😂我見隔籬枱嗰個幾靚先order 依個👉🏻👈🏻煎蛋火腿就冇乜特別啦,奶茶都幾香濃又滑嘅清潔方便,個地下有啲黏住我對鞋🫠啲職員係幾有禮貌嘅,依個就讚一讚
路過左好多次,一直都未試

今日見唔算太多人,咁就即管試下個早餐啦

裏面嘅裝修係幾特別,都幾適合打卡

我試咗一個特別小小嘅早餐,格仔餅加煎蛋火腿早餐。

格仔餅都的確幾鬆脆,一咬卡卡聲,
可惜佢個賣相就有待改善,冇收邊,似係用手就咁搣開咁😅😅😂😂

我見隔籬枱嗰個幾靚先order 依個👉🏻👈🏻

煎蛋火腿就冇乜特別啦,奶茶都幾香濃又滑嘅

清潔方便,個地下有啲黏住我對鞋🫠
啲職員係幾有禮貌嘅,依個就讚一讚

2023-07-29 576 views
第一次去食,已經肯定唔會再幫襯,首先茶位要錢,但其實我唔會飲茶,同埋飲茶我都唔去你哋度啦,我都係志在過嚟食下大排檔,點知佢同我講話要開茶位,,,,,,,嘢食勁一般,最大問題係同樣嘢食嘅質素,佢叫價比岀邊餐廳高兩三成,唔知係咪佢啲鋪租人工特別貴,所以值咁既價,,,,但係我可以肯定一樣嘢就係我唔會再去幫襯,同埋唔會介紹朋友去幫襯囉,根本就係一間茶餐廳,改個名做大排檔,唔知道點解咁多好評我都係第一次,因為難食同埋收得貴而留食評,唔知佢嘅讚邊度嚟

我都係第一次,因為難食同埋收得貴而留食評,唔知佢嘅讚邊度嚟
2023-07-29 516 views
食物又差(又貴又難食) ,衛生又差(啲碗碗碟碟好似無洗過咁 ,啲員工態度又唔好(大佬叫你落單,問下菜式有係點啫)  真係咩老闆開咩餐廳    請咩員工。差!唔會有下次!大家唔好中伏
味道差,服务差,价钱贵,本想着来试试微辣的餐饮,结果一坐下就跑来说:友情提醒你,店里不能吃其他食物,否则收费!然后我才发现原来说的是儿子手中马上吃完的雪糕,接着还在看餐牌就来说每桌吃饭时间只有90分钟,不管人到没到齐,从坐下开始算,然后同行的朋友进来后手里还拿着下午买的乌龙茶,经理立马跑来说不要带外面的食品进来,由于是7个人来逛街吃饭,每人都手里拿着喝剩的瓶装饮料,那位四眼经理还要每一个跑去说不能带外面的食品进来,然后上菜后有朋友点了啤酒,结果四眼经理又跑来说吃饭只有90分钟,如果这么介意客人吃饭的时间,干脆就不要做大排档了,没想到微辣的餐厅服务居然如此糟糕,而且食材非常不新鲜,味道非常一般,简单点了几个菜一千多买单,这是我第一次在香港吃到最反感的一餐,绝对不会有可能光顾你下一次,诚心劝退!
我未試過去一間餐廳要嬲到要上黎打食評呢間野又貴又難食掛住微辣個名但完全浪得虛名車仔麵好似垃圾咁,一堆倒埋一碗豬皮牛肚唔新鮮,煮出黎爛到….求其街邊買碗黎食都好過你仲有叫左杯可樂九世都未到食完哂再問佢都仲未捨得拎黎坐係度完全哂我時間 個衛生問題又係一大災難仲比起熟食街市、大排檔、打冷舖都要差碗外都有食物殘渣,黐住果啲飯粒我想拎部手機出黎影相又有個光頭壯漢係咁用不友善眼神睥住我大佬我黎食個麵姐個氣氛好似入左黑社會咁
我未試過去一間餐廳要嬲到要上黎打食評
呢間野又貴又難食
掛住微辣個名但完全浪得虛名
車仔麵好似垃圾咁,一堆倒埋一碗
豬皮牛肚唔新鮮,煮出黎爛到….
求其街邊買碗黎食都好過你

仲有叫左杯可樂九世都未到
食完哂再問佢都仲未捨得拎黎
坐係度完全哂我時間

個衛生問題又係一大災難
仲比起熟食街市、大排檔、打冷舖都要差
碗外都有食物殘渣,黐住果啲飯粒

我想拎部手機出黎影相
又有個光頭壯漢係咁用不友善眼神睥住我
大佬我黎食個麵姐
個氣氛好似入左黑社會咁
2023-07-24 3769 views
最近成了微辣的初粉, 知道新城市廣場有微辣大排檔, 就火速來幫襯一下。📌微辣大排檔微辣大排檔由自家微辣車仔麵再配搭上5間港澳米芝蓮名店, 包括李家菜、皇冠小館、嚐囍煲仔小菜、大利來記豬扒包和北角雞蛋仔組合而成.店內裝修相當吸晴, 分別裝修成舊式冰室, 渡輪雅座, 麻雀館和地鐵車廂4個場景, 非常適合打卡.剛坐下店員就提醒用餐時間是90分鐘, 如果要吃煲仔飯就要盡快下單, 因為製作時間需要45分鐘.🍜金沙椒鹽魷魚 ($129)魷魚新鮮, 也炸的香香, 適合跟啤酒配搭.🍜香煎陳皮魚餅(李家菜) ($99)煎的薄身, 配上咸鮮的靈魂蜆蚧醬, 簡直能打開你的味蕾.🍜 大澳蝦乾肉餅煲仔飯 (嚐囍) ($129)真的需要起碼35分鐘, 蝦乾充滿海洋的味道, 肉餅份量不多不少, 飯有微焦香, 不錯!🍜少年江流 (老火例湯) ($59)當日是青紅蘿蔔湯, 這是一個平淡的家常湯, 以一小碗作這定價, 實在有點小貴.🍜杏汁花膠白肺湯 ($69)杏汁味濃, 花膠和白肺都煲的到位, 加上處理白肺需要手工, 所以這湯的定價還是可以接受的.🍜鹹檸檬雪碧 ($29)鹹檸檬夠味道, 中和了雪碧的甜味, 懷舊指數滿分.

📌微辣大排檔

🍜金沙椒鹽魷魚 ($129)
魷魚新鮮, 也炸的香香, 適合跟啤酒配搭.

🍜香煎陳皮魚餅(李家菜) ($99)
煎的薄身, 配上咸鮮的靈魂蜆蚧醬, 簡直能打開你的味蕾.

🍜 大澳蝦乾肉餅煲仔飯 (嚐囍) ($129)

🍜少年江流 (老火例湯) ($59)

🍜杏汁花膠白肺湯 ($69)

🍜鹹檸檬雪碧 ($29)
鹹檸檬夠味道, 中和了雪碧的甜味, 懷舊指數滿分.

🍜霍哥頂得住(珍寶青檸樹) ($32)
酸酸甜甜沖擊著你的味蕾, 霍哥果然飲得杯落.

作為微辣的初粉, 希望下次可以見到店員更有幽默感和耐性, 這樣才會得到持續的支持.

店名-微辣大排檔
地址-沙田沙田正街18號新城市廣場三期2樓A216號舖
人均價格-$311.5
風格-港式大排檔
美味指數-✅ ✅ ✅ ✅
環境指數-✅ ✅ ✅ ✅ ✅
服務指數-✅ ✅ ✅
(最高✅ ✅ ✅ ✅ ✅)
2023-07-22
$311.5 (Dinner)
  • 大澳蝦乾肉餅煲仔飯
2023-07-21 686 views
20/7/2023我同屋企人係第一次食 我細佬有睇開微辣 想試試 野食不是非常好食之餘仲要一開始已經有個不開心的經歷當時有個侍應(肥帶眼鏡男人沒有穿制服今日20號係著橫直間藍白色恤衫)態度非常差第一 先係我媽媽拎左杯手搖飲品入黎 冇係餐廳飲過 佢問我地睇唔睇到個牌寫咩(牌上寫上自帶飲品罰款$100字眼) 其實問呢句之前可以有禮貌地講聲唔好意思 而唔係叫我地自己睇個牌寫咩第二 餐牌上有好多食物已經冇哂 我細佬已經揀緊野食 我同媽媽同弟婦三個係到傾計影相 肥男侍應走埋黎話:你地已經坐左10分鐘都未叫野食(其實係冇10分鐘點解要吹到咁大?) 他說:我地計緊時 (我地行入黎去到坐低完全冇人講過係有時間限制 如有應該入黎時要提客人!!!!)第三 我地係想嗌4個餸 第4個餸要時間諗食咩 所以話叫住3個先 但肥男侍應話:你地嗌左3個咋喎 我話:轉頭先我地仲要諗其實冇指示有寫住話4個人一定要叫4個餸再講 野食又唔係去到好好食要下次一定再黎果隻Youtuber效應又如何 ?員工態度差 貼錢買難受 !!!這是一個我對這餐廳不愉快經歷的一個晚上想知道微辣們請員工是那麼求其的嗎 ?
其實冇指示有寫住話4個人一定要叫4個餸
再講 野食又唔係去到好好食要下次一定再黎果隻
這是一個我對這餐廳不愉快經歷的一個晚上
想知道微辣們請員工是那麼求其的嗎 ?
2023-07-20
Type of Meal
Dinner
今日專登入左沙田成班fd食飯,食到一肚氣🤬朋友喺OpenRice訂左枱,喺門口同女侍應講book左枱,已經慢吞吞,對講機都未開咁游魂,幾經辛苦入到去,微辣將坐低左嘅人搬走俾張5人枱我地,book左枱你唔係應該一早安排好嘅咩?真係有人先reallocate,安排失當!坐低一陣就已經催落單不停強調90分鐘交枱,但叫乜無乜,係咁意先落左3個餸(陳皮魚餅、小炒王同豬大腸),其他朋友坐低左15分鐘,先上咗一個豬大腸,點知個豬大腸入面有汁,侍應剪嘅時候,又唔通知一下,佢就咁樣剪剪到成枱都係汁,唔好意思都唔講聲。喺上豬大腸之前再落左2個餸(窩蛋牛肉飯同粉絲什菜煲),呢兩個後尾叫嘅餸仲早過我15分鐘之前叫嘅兩個餸,都算喇,食完窩蛋牛肉飯同粉絲什菜煲,再坐左15分鐘唔對路,催返原本未到嘅陳皮魚餅、小炒王,再落左單叫咖喱牛筋腩煲,咪走雞同涼拌蓮藕片,隔左10分鐘竟然係見到咪走雞同涼拌蓮藕片上菜先😨都再算喇,再催先見到陳皮魚餅同小炒王上菜😨😨臨近佢哋閂門,叫我哋埋單,我哋話咗個咖喱牛筋腩煲未到,其實你未到,我地都話cut咗算數囉,又話幫我check check cut單好好好,條友到最後喺個出菜位度等咗好耐
今日專登入左沙田成班fd食飯,食到一肚氣🤬

臨近佢哋閂門,叫我哋埋單,我哋話咗個咖喱牛筋腩煲未到,其實你未到,我地都話cut咗算數囉,又話幫我check check cut單好好好,條友到最後喺個出菜位度等咗好耐,個咖喱牛筋腩煲終於上到,仲同我講睇熱😤 嘩🤯真係好熱呀,啱啱臨時臨急煮起梗係熱啦,薯仔又唔熟,啲牛腩仲靭過乜咁,只係好過食垃圾囉😡

總括而言,啲侍應又唔想做,又要催人哋落單,明明自己漏晒單,又扮晒嘢,尤其是嗰個經理,死催爛催提人哋90分鐘,我哋好配合叫晒野你唔黎,但搞咁多野就係為左9點前趕晒啲客走,真係無下次,食到成肚火。
2023-07-17 486 views
聽朋友介紹《微辣大排檔》好有風味,所以決定嚟試吓-一見到呢個水壺已經好有feel🥰-發記大香腸 $79見到咁有特色已經好期待😚-懷舊蟹膏蝦多士 $129呢款好食,好足料啖啖蝦,而且多士煎到好香口,配搭蟹膏一齊食好新奇😋-椒絲腐乳通菜 $99黎大排檔食嘢,點少得通菜-臘味滑雞煲仔飯 $99成晚最期待嘅煲仔飯終於嚟啦,冇令我失望呀😝-大家黎開沙田想食情懷嘅都可以嚟微辣大排檔試吓呀,坐得舒適,性價比亦高😉
聽朋友介紹《微辣大排檔》好有風味,所以決定嚟試吓

一見到呢個水壺已經好有feel🥰
發記大香腸 $79

見到咁有特色已經好期待😚
懷舊蟹膏蝦多士 $129

椒絲腐乳通菜 $99

黎大排檔食嘢,點少得通菜
臘味滑雞煲仔飯 $99

成晚最期待嘅煲仔飯終於嚟啦,冇令我失望呀😝
2023-07-15 498 views
雖然餐牌有寫明免收加一既原因,咁我寧願你收返加一,俾返基本既服務態度俾客人,成餐晏,貼錢買難受。1. 一坐底,咩都冇,所以問職員係咪QR code落單?職員答:轉頭。結果一個轉頭之後,就「啪」一聲,就將呢個QR code連本簿皮扔係張枱到,我都真係當堂呆左。2. 見到做會員有優惠,所以download app,但發現收唔到確認sms登記做會員,問其中一位男職員,佢就舉起隻手示意「等等」,然後就冇左下文;再問另一位女職員,問黎問去先知道原來佢地系統有問題,所以發唔到sms俾人登記做會員。最後,成個場d職員都好冷淡,態度又差。其實佢地個車仔麵唔係特別好食,但如果要受氣既話,我就寧願唔食。

2023-07-15
2023-07-14 372 views
食過5次,一次比一次差。又鹹又油。嗰個豬皮尤魚魚蛋煲,得4粒魚蛋、白蘿蔔老到食唔到、薯仔唔入味。豉油王炒麵裏面有啲魚骨渣,問佢咩嚟話係唔小心跌咗牛肚落去(明明唔係牛肚),話再炒過,但來到一樣有魚骨渣🤦🏻‍♀️。好失望!有味精不在講,服務態度又差,一定冇下次。
好失望!有味精不在講,服務態度又差,一定冇下次。
未坐底就話得90分鐘食,朋友未到整就不停咁吹你落單,差不多十分鐘追落單一次,先生仲已經過了十分鐘,先生已經過了二十分鐘,真係火都黎!未去過一間大排檔會不停追落單同得90分鐘食野,一早講就唔會去食。入到去基本冇服務,除左追你落單,落單個啲員工都唔知自己餐廳有啲咩野菜式(可能佢地既training 就係追客落單同提佢地得90分鐘用膳時間),價錢又貴,絕對唔會再去!垃圾中既垃圾!食大家樂,大快活仲好好多!
2023-07-06 315 views
📍微辣大排檔裝修好有香港懷舊feel,打卡必到!有麻雀枱、微辣站等等嘅裝飾,影到唔停手!✨.我哋點咗幾款食物:❣️咪走雞好似八寶雞咁樣,份量十足,有好多配料,雞肉好入味!有齊手套同鉸剪等等嘅工具,方便食用👍🏻❣️懷舊蟹膏蝦多士多士唔會好油,仲有好香口嘅蟹膏,味道唔錯好惹味!❣️椒絲腐乳通菜❣️發記大香腸呢個賣相都係好吸睛,大香腸用架掛住再剪落嚟食,有蜜糖香!.食物好有特色,仲有好多打卡位等大家去發掘!🙈.
📍微辣大排檔
我哋點咗幾款食物:
❣️咪走雞
❣️懷舊蟹膏蝦多士
多士唔會好油,仲有好香口嘅蟹膏,味道唔錯好惹味!
❣️椒絲腐乳通菜
❣️發記大香腸
呢個賣相都係好吸睛,大香腸用架掛住再剪落嚟食,有蜜糖香!
食物好有特色,仲有好多打卡位等大家去發掘!🙈
2023-07-03 263 views
今晚又去咗「微辣大排檔」食飯,今次叫啲上次未叫過嘅嘢試吓先。 🥘臘味滑雞煲仔飯 $99 ~需時半小時,所以一座低要叫咗先。多料、好多飯焦👍🏻🥬豆豉鯪魚油麥菜 $99🐖何佰爆屎渠(酥炸豬大腸)$109~ 份量少,好似唔夠食🐤紅燒沙田友乳鴿 $69🦪霍哥JJ肥蠔煲 $159 ~熱辣辣嘅肥蠔,只有5隻🐓泡椒無骨鳳爪 $39~ 都幾辣🍚 農家絲苗白飯 $22微辣會(95折優惠)

🥘臘味滑雞煲仔飯 $99
~需時半小時,所以一座低要叫咗先。多料、好多飯焦👍🏻

🥬豆豉鯪魚油麥菜 $99

🐖何佰爆屎渠(酥炸豬大腸)$109
~ 份量少,好似唔夠食

🐤紅燒沙田友乳鴿 $69

🦪霍哥JJ肥蠔煲 $159
~熱辣辣嘅肥蠔,只有5隻

🐓泡椒無骨鳳爪 $39
~ 都幾辣

🍚 農家絲苗白飯 $22

微辣會(95折優惠)
2023-07-01