好耐冇去過台灣,亦都好耐冇食台灣嘢今次同朋友嚟咗呢間台灣嘢一入到嚟啲店員已經用普通話好熱情咁講「滿山歡迎你」,好似返咗台灣咁去嘅時候係下午茶時段,之後都越嚟越多人,幾旺場估唔到呢度連火鍋都有,下次掛住台式臭臭鍋可以嚟呢度食叫左:風味紅燒牛肉麵特別要讚吓嗰手工麵條,口感滑又有彈性。牛肉肉質嫩,入味得來又不膩,湯底牛肉味濃郁,少少辣,碗麵仲有蘿蔔同香菜,令到個湯都幾有鮮甜嘅味道,個人幾鍾意我哋亦都叫咗「三杯靈魂沙茶牛肉拌手工麵」,個人幾鍾意個沙茶醬,呢度嘅手工麵真係幾唔錯,係幾彈牙的。牛肉就正常,我鍾意牛肉麵個牛肉多啲,因為比較嫩滑。叫咗鹽酥雞同埋豬耳兩個小食,鹽酥雞好正宗,係台灣嘅味道,非常之酥脆,佢個味調得好好唔會太鹹,亦都令人好有食慾。仲有個豬耳,估唔到有幾嚿青瓜😝個醬可以再辣少少,口感亦都可以再爽啲。最後嗌埋個甜品-珍珠奶茶冰淇淋可頌窩夫鍾意食甜品嘅朋友一定要嗌呢個,本身係比menu張圖片吸引,嗌完完全冇後悔,雪糕係奶茶味,Mix埋珍珠一齊再加埋窩夫真係有一種好特別嘅珍珠奶茶感覺,你唔係飲緊但係又食緊嗰隻味道。入邊嘅杏仁片Mix埋雪糕,完全令個甜品再昇華咗,口感爽脆!正!飲品嗌咗生
好耐冇去過台灣,亦都好耐冇食台灣嘢
今次同朋友嚟咗呢間台灣嘢

去嘅時候係下午茶時段,之後都越嚟越多人,幾旺場

估唔到呢度連火鍋都有,下次掛住台式臭臭鍋可以嚟呢度食

叫左:
風味紅燒牛肉麵

特別要讚吓嗰手工麵條,口感滑又有彈性。

最後嗌埋個甜品-珍珠奶茶冰淇淋可頌窩夫

飲品嗌咗生薑薑母茶同埋洛神花柚子茶
薑母茶有餅乾配👍洛神花柚子茶好清新,完全好配個甜品同埋台式食物,好解渴

Overall 個人覺得呢間台式餐廳都幾經濟實惠,如果唔嗌甜品嘅話下午茶人均大約50至60,或者淨係嚟食個甜品,兩個人share每個人都係20幾蚊.
另外店裏便有埋蛋糕可以食,有個開心果蛋糕非常之靚,不過唔記得影相。有機會可以試吓。
  • 珍珠奶茶冰淇淋可頌窩夫
  • 風味紅燒牛肉湯麵
今日嚟到將軍澳食晚餐見到呢間台灣菜裝修比較簡約🤍座位舒適而且有唔少甜品嘅選擇☺️充滿小清新風好適合約會呢😛食物質素都好不錯值得一試🥹⭐️ 三杯靈魂沙茶牛肉鍋 🐮冬天最適合食鍋物❄️沙茶牛肉係好經典嘅台式味道😋濃郁嘅沙茶醬配上牛肉同埋鴨血冬粉真係好入味🦆⭐️ 鹽酥雞扒鮮菇蓋飯配肉燥汁 🐔鹽酥雞扒酥脆但係唔油膩🔥肉燥飯感覺好地道滿滿古早味🍚⭐️ 高湯櫻花蝦浸娃娃菜 🥬娃娃菜加上上湯感覺營養😀加上櫻花蝦點綴了鮮味🦐⭐️ 開心果流心熱壓吐司配芝麻米麻糬 🍞係而家最受歡迎嘅開心果口味💚多重嘅開心果味好濃郁🌰 配上米麻糬煙煙韌韌嘅口感作為甜品岩曬🍡⭐️ 玫瑰滿山紅茶 🌹⭐️ 生薑薑母茶 🫚玫瑰茶香氣天然有寧神嘅功效🩷薑母茶好滋補岩曬呢個天氣☁️
三杯靈魂沙茶牛肉鍋

三杯靈魂沙茶牛肉鍋
高湯櫻花蝦浸娃娃菜
開心果流心熱壓吐司配芝麻米麻糬
玫瑰滿山紅茶
最近,我和老婆前往將軍澳東港城的滿山‧台北享用晚餐,這是一家以台灣風味為主的餐廳,菜色多樣,讓人期待不已。老婆點了晚餐的農村杏鮑三杯土雞,這道菜色澤金黃,雞肉鮮嫩多汁,杏鮑菇吸收了濃郁的醬汁,口感滑順,讓人一試成主顧。她搭配的白飯與雜菜的味道相得益彰,讓整體用餐體驗更加完美。為了增加口感,她還加配了經典麻辣紅油抄手,這道小份的辣味小吃,皮薄餡多,紅油的香辣感讓人食指大動。此外,她還選擇了蒜香麻辣豬耳朵,這道小吃同樣辣味十足,豬耳朵的脆嫩與蒜香完美結合,讓每一口都充滿驚喜。作為飲品,老婆點了熱的生薑薑母茶,少甜的選擇在寒冷的天氣中格外溫暖,生薑的香氣讓她倍感舒適。我則選擇了滿山鴨腿鮮菇蓋飯,這道菜的鴨腿鮮嫩多汁,搭配香菇飯,飯粒吸收了肉燥汁,香氣四溢,令人垂涎。我的飲品是凍的洛神花柚子茶,選擇少甜少冰,清新的口感讓人耳目一新,十分解渴。最後,我們分享了一份甜品,包括相思紅豆芋圓仙草和巧克力可頌窩夫。紅豆搭配芋圓的滑順口感,加上仙草的清涼感,讓人感受到甜品的清新。而巧克力可頌窩夫外脆內軟,淋上香濃的巧克力醬,更是讓人心情愉悅。整體而言,滿山‧台北提供了美味的餐點和舒適的用餐環境,讓我們度過

整體而言,滿山‧台北提供了美味的餐點和舒適的用餐環境,讓我們度過了一個愉快的晚餐時光,絕對值得再次造訪!
2024-12-11 750 views
今天與相識超過25年的好朋友午餐飯聚,慶祝她生日快樂。我哋每年只是見兩次面,她生辰及我的生辰,故每次見面都說過唔停的,講下生活、屋企人、仔女、時事…無所不談的!今次是她選擇的,就她來到將軍澳(好遠架!我坐超過一小時車先到)東港城一家台式餐廳,與茶木好類似,午市套餐都好多款式,加8元已有特色飲品👍🏻🌸 鹽酥雞扒鮮菇蓋飯配肉燥汁 (改了手工麵條)$78雞排炸的酥脆,味道剛剛好,有點熱氣,雞的肉很鮮嫩,讚,手工麵有咬口👍🏻🌸香煎沙朗鮮菇蓋飯配肉燥汁$88沙朗牛肉好嫩,美味😋🌸高湯櫻花蝦浸娃娃菜 (追加$24)唔算大碟,味道剛好!🌸 桂花豆漿 (熱)配上一塊餅乾,好好味!

🌸 鹽酥雞扒鮮菇蓋飯配肉燥汁 (改了手工麵條)$78

🌸香煎沙朗鮮菇蓋飯配肉燥汁$88
沙朗牛肉好嫩,美味😋

🌸高湯櫻花蝦浸娃娃菜 (追加$24)
唔算大碟,味道剛好!

🌸 桂花豆漿 (熱)
配上一塊餅乾,好好味!
2024-12-11
$109 (Lunch)
Celebration
Birthday
2024-12-08 672 views
餐廳環境唔錯,都乾淨企理而且選擇都算多最緊要仲有兒童餐,仲可以加其他小食或者嘢飲今個整體唔錯,不過小食份量比較少樣樣嘢都中規中矩,仲有甜品食起碼有間可以返轉頭會再食嘅
餐廳環境唔錯,都乾淨企理
而且選擇都算多
最緊要仲有兒童餐,仲可以加其他小食或者嘢飲
今個整體唔錯,不過小食份量比較少
樣樣嘢都中規中矩,仲有甜品
起碼有間可以返轉頭會再食嘅

2024-12-08 710 views
今日天氣幾好,可惜有一點冷。所以大家決定要stay indoor,一家人想去食台灣菜,行過去這間看看。一看都有很多人在家食緊lunch,和上手的氣氛不一樣。上手在同一地點,相對冷清得多了。。。(如果想知那一間是上手,便要看回我之前的食評了。)個台灣肉燥飯,有不少的菇,而肉燥又不會有很多肥肉,好似健康d。而黑醋的酸很出,不是我的口味了。。。而我便是鍾意個洛神花茶,可能很久無飲洛神花了,所以特別覺得醒神

2024-12-06 693 views
最近坑口新開了一間台灣菜餐廳 「滿山·台北」,簡約的全白色裝修,搭配兩側卡位設計,環境清新舒適,絕對是朋友聚會或輕鬆午餐的理想地點!✨必試推介菜式:🍍溫泉蛋鳳梨肉燥飯 ($68) 軟滑溫泉蛋配上酸甜的鳳梨與濃郁肉燥,口感層次豐富,珍珠米的香氣更是讓人一試難忘! 🌭烤手工香腸鮮菇蓋飯 ($78) 手工香腸切片精緻,肉香撲鼻,搭配鮮菇與肉燥汁,無論賣相還是味道都非常出色! 🧋心情好黑糖珍珠奶茶(+$8)奶茶香濃,茶味與黑糖珍珠完美融合,CP值超高,絕對值得一試!📍餐廳資料:地址:將軍澳坑口重華路8號東港城1樓1187A & 187B號舖 交通:港鐵坑口站A1出口,步行約4分鐘

必試推介菜式:
🍍溫泉蛋鳳梨肉燥飯 ($68)
🌭烤手工香腸鮮菇蓋飯 ($78)

🧋心情好黑糖珍珠奶茶(+$8)

📍餐廳資料:
交通:港鐵坑口站A1出口,步行約4分鐘

珍珠奶茶(凍+熱)跟餐
烤手工香腸鮮菇蓋飯
溫泉蛋鳳梨肉燥飯
2024-12-05
$89 (Lunch)
珍珠奶茶(凍+熱)跟餐
烤手工香腸鮮菇蓋飯
溫泉蛋鳳梨肉燥飯
  • 珍珠奶茶
2024-11-25 750 views
今日同朋友去將軍澳東港城行街買嘢,順便喺度食埋晚飯,這個東港城都有好多美食店,我哋見到其中一間台灣餐廳,出面門口有好多客人喺度排隊,亦聞到有好香嘅食物味道,咁我哋都排隊入去食,好彩都係排咗10分鐘就可以入去,因為入邊啲位都唔少㗎。這間台灣餐廳叫做滿山.台北,位於將軍澳坑口重華路8號東港城一樓187A及187B號舖,港鐵坑口站A1出口,行幾分鐘就到,非常方便。入到餐廳見到環境不錯,地方都寬敞,裝修乾淨光猛,以台式為主調,枱凳擺放整齊,令人坐得舒服,餐牌上食物款式都不少,文字上都令人睇得幾開心,有停不了口小食、鄉土小菜、暖暖風味喎、農家作物米飯湯麵、奔走的孩子、甜甜的那個、緩一下、田野果茶、山間花果茶、台式奶茶咖啡,樣樣睇到都好想叫來食,仲有抵食嘅晚餐,有台風美食、主食、飲品,還可以加少少錢叫埋幸福加配小食,真係豐富好食。綜合滷味拼盤有豆腐、雞翼、牛腱片、糖心蛋、腩片、金錢肚、豬耳,真係正宗台灣味道既滷味食品,滷味豆腐味香口,外皮鬆軟中帶煙韌,令口感不錯,滷味雞翼非常嫩滑,食落好有香濃嘅滷水味,滷水牛腱片吃起來肉質軟嫩適中,帶有濃郁的牛肉香味,滷水糖心蛋嘅蛋黃滑滑的,蛋白軟軟的,食落很可口

綜合滷味拼盤有豆腐、雞翼、牛腱片、糖心蛋、腩片、金錢肚、豬耳,真係正宗台灣味道既滷味食品,滷味豆腐味香口,外皮鬆軟中帶煙韌,令口感不錯,滷味雞翼非常嫩滑,食落好有香濃嘅滷水味,滷水牛腱片吃起來肉質軟嫩適中,帶有濃郁的牛肉香味,滷水糖心蛋嘅蛋黃滑滑的,蛋白軟軟的,食落很可口,滷水腩片軟腍味香,肥瘦剛好,軟嫰口感,滷水金錢肚鮮香滑口非常入味,越嚼越香口真惹味,滷水豬耳條食落爽口彈牙,加上滷水香味非常正。

滿山秘製五味豬手上枱時有個小火煲,令到食落豬手熱辣辣,豬手肉質嫩滑美味又大份,好配搭同地瓜米粉一齊食,地瓜米粉只有微辣,湯水濃郁香濃,地瓜香甜,真係好味好食。外酥內嫰小酥肉香脆可口好吃,有豬肉嘅鮮味,真係炸到外脆內嫰,好味嘅小食。桂花豆漿賣相唔錯,飲落清涼可口,生薑薑母茶有老薑的濃郁香氣,飲落喉更加滑順,兩杯飲品上都有一塊餅乾來配搭,真係不錯。這間餐廳嘅食物質素好,店員嘅服務態度亦都好,好值得來食。
2024-11-16 768 views
好唔掂野食非常普通而目份量好少🙈女士食都覺得唔夠😅😅😅Cp 值十分低呢個價錢可以食到其他好啲嘅野唉。。。今次當試伏啦😏😏😏😏特別係娃娃菜,份量少得可憐🙁
好唔掂
野食非常普通而目份量好少🙈
女士食都覺得唔夠😅😅😅
Cp 值十分低
呢個價錢可以食到其他好啲嘅野
唉。。。今次當試伏啦😏😏😏😏
特別係娃娃菜,份量少得可憐🙁
2024-11-14 828 views
滿山‧台北 (將軍澳)將軍澳坑口重華路8號東港城1樓1187A & 187B號舖滿山‧台北位於將軍澳的東港城,地址係坑口重華路8號1樓1187A & 187B號舖。最近我去試咗佢哋嘅幾款招牌菜,以下就同大家分享一下我嘅用餐體驗。鹽酥排骨飯首先,鹽酥排骨飯真係一個好選擇!大大塊排骨炸得金黃酥脆,外脆內嫩,鹽味剛好,食落去好香。搭配白飯,飯粒鬆軟,吸收咗排骨嘅味道,簡直係一碗滿分嘅飯!再加上一啲青菜,整體味道更加均衡。香辣紅燒牛肉麵接住試咗香辣紅燒牛肉麵,呢碗麵牛肉煮得非常入味,肉質軟嫩,湯底香濃,帶有一點辣味,令人一啖接一啖。麵條方面,煮得剛好有彈性,搭配牛肉同湯底,真係好好味!無論係天氣熱定係冷,呢碗麵都真係好適合。鹽酥雞鹽酥雞就係一個經典小食,雞肉炸得金黃,外層酥脆,裡面肉質鮮嫩,搭配嘅香料味道十足,特別適合當下酒小食,食到停唔落嚟。每一口都令人感到滿足,仲可以搭配一啲檸檬汁,味道更加提升。水果茶飲品方面,水果茶清新又解渴,果味濃郁,唔會太甜,飲落去好舒服,特別係炎炎夏日,真係一個好選擇。清香滿山烏龍茶清香滿山烏龍茶亦係一個唔錯嘅選擇,茶香撲鼻,飲落去回甘,令人心情愉快,搭配餐點食更
滿山‧台北 (將軍澳)
將軍澳坑口重華路8號東港城1樓1187A & 187B號舖

鹽酥排骨飯

香辣紅燒牛肉麵

鹽酥雞

水果茶

清香滿山烏龍茶
清香滿山烏龍茶亦係一個唔錯嘅選擇,茶香撲鼻,飲落去回甘,令人心情愉快,搭配餐點食更加好味。

相思紅豆芋圓仙草
最後,甜品方面,相思紅豆芋圓仙草真係一個完美的結尾。仙草滑滑,紅豆甜而不膩,搭配芋圓,口感豐富,非常適合喜歡甜品嘅朋友。

總結
整體而言,滿山‧台北嘅食物質素高,味道正宗,環境舒適,服務態度亦非常友好。如果你鍾意台灣小食或者想食一頓好嘅台式餐點,呢度絕對值得一試!我下次一定會再返嚟,試下其他菜式!
2024-11-08 780 views
孩子之人氣王👍🏻🧡不用餵食的快樂😝每次我家小孩去都係食呢個餐😋餐碟上嘅食物佢都好鍾意( 除咗炸丸)服務員一般見到你有小孩都會比定小童碗同叉我會將肉燥麵夾去碗仔再撈埋粟米一齊比小孩食再喺雞翼尖位包張紙巾仔小孩就會開始不停食食食對於媽咪嚟講真係可以解放雙手🤣另外呢個餐佢會配一杯橙汁個人建議可以額外加配娃娃菜因為佢係上湯煮所以一啲都唔會肥膩通常都會比小孩食咗菜先然後先開始食其他😉我自己就點咗一款比較邪惡嘅炸豬扒可以揀肉燥飯、台灣麵或者米粉個人覺得豬扒比較肥食多幾啖有啲漏個人就唔係好推介喇但我鍾意有榨菜同青瓜我會倒落去米粉度夾住一齊食題外話如果點熱飲佢會配一塊鹹蛋酥餅放係飲品碟上( 個人覺得呢個係細心位)最後整體個人評價食物其實不過不失最主要係小孩喜歡如果帶住小朋友真係諗唔到食咩都不妨可以去試下新裝修地方算乾淨服務員亦都係不過不失唔會過份親切又唔會無禮貌冇比較就冇傷害👌🏻最後埋單兩個人196蚊各位可以自己去衡量要唔要去試啦🫡
孩子之人氣王👍🏻🧡
不用餵食的快樂😝
每次我家小孩去都係食呢個餐😋
餐碟上嘅食物佢都好鍾意( 除咗炸丸)
服務員一般見到你有小孩都會比定小童碗同叉

因為佢係上湯煮所以一啲都唔會肥膩
通常都會比小孩食咗菜先
然後先開始食其他😉

我自己就點咗一款比較邪惡嘅炸豬扒
可以揀肉燥飯、台灣麵或者米粉
個人覺得豬扒比較肥食多幾啖有啲漏

各位可以自己去衡量要唔要去試啦🫡

2074 views
2024-11-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
  • 兒童餐
2024-11-04 733 views
唔明白東港城滿山點解唔收現金,職員強硬聲稱公司規定唔可以收,但太興所有分店都收,唯獨呢間唔收,你可以建議食客用電子貨幣,但不能拒收現金,如果沒有帶電子付款係唔係唔可以進店?店舖門外應該張貼聲明拒收現金,接唔接受應該由食客進店前決定 ,食物份量小價錢又貴,服務又唔好唔會再去
2024-11-02 665 views
我叫醬爆,今日黎到呢間餐廳,環境裝修都唔錯,服務態度也不錯,發覺呢間餐廳好食到爆,有種似曾相識嘅味道,特別係個鳳梨甜酸里脊,有一種媽媽的味道,就如身臨食神之中👍🏻👍🏻,讓我不禁想起年輕時在台灣打拼的日子,經理氣勢非常霸氣十足,雖然外表氣勢霸氣,但卻非常親民,對顧客嘅態度都十分之好,處理問題嘅速度都迅速,非常推介,食嘅不僅係味道,仲有情懷,身在香港卻感受到台灣風味,不禁令我想起曾經在台灣打拼的那些日子
  • 鳳梨甜酸里脊
2024-10-30 669 views
之前的台式餐廳離開之後,同一位置來了另一間台式食店:「滿山。台北」剛開店的時候,經常排長龍,一直都無機會吃得到。今天好彩趕得及午市人多之前到達,可以品嚐一下😋午市套餐:鳳梨🍍甜酸里肌,配地瓜🍠米粉,跟山薑薑母茶🧉。甜酸里肌肉,肉質鬆軟,甜酸適中👍🏻米粉軟硬度剛好,薑母茶好夠薑味,正👍🏻👍🏻
午市套餐:鳳梨甜酸里肌,配地瓜米粉

午市套餐(餐飲)山薑薑母菜

午市套餐:鳳梨🍍甜酸里肌,配地瓜🍠米粉,跟山薑薑母茶🧉。
2024-10-30
$86 (Lunch)
午市套餐:鳳梨甜酸里肌,配地瓜米粉
午市套餐(餐飲)山薑薑母菜
2024-10-30 584 views
🥣兒童餐有種似層相識嘅感覺😂味道唔差!薯條香脆、肉丸多汁可口,麵條煙韌,V小妹差唔多食曬成份,只係個麵酸左少少!🍍鳳梨甜酸里肌感覺好特別!因為除咗鳳梨佢仲用左好多水果做配料,士多啤梨、藍莓、火龍果!不過感覺上火龍果口感一般,可能火龍果本身質地冧又無咩味,加上滿滿嘅甜酸醬,口感就好似食左啖杰撻撻嘅醬咁🐓農村杏鮑三杯土雞呢個值得推介!味道濃郁,而且好入味,仲有貼心位就係用火熱住,唔怕凍左會杰撻撻!不過就份量少左d🪿鹽水鴨肉香油拌手工麵條鴨肉味道唔錯嘅,有咸香味幾好食,麵條煙煙韌韌,不過都係份量唔算多
🥣兒童餐

🪿鹽水鴨肉香油拌手工麵條
🪿鹽水鴨肉香油拌手工麵條

2024-10-20
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)