2022-12-27 649 views
天氣不似預期,呢間野正常嘅時候都算正常,不過不失,頹飯三甲。但係差起上嚟又好誇張,試過食到有蟲蟲腳,不過唔緊要,蛋白質嘅補充係人類必須,但係佢有時啲肉真係會少得可憐,特別係外賣個陣。
2022-08-15 547 views
我係生客 第一次食嘢食幾好味 夠火候 又唔太貴 平民價👍🏻仲送湯or茶 真心唔錯之後可能見我地生客戓後生仔女啦 送左兩鑵可樂比我地 老細人幾好 推薦!👍🏻之後冷氣夠勁 坐得又幾舒服
我係生客 第一次食
嘢食幾好味 夠火候 又唔太貴 平民價👍🏻
仲送湯or茶 真心唔錯
之後冷氣夠勁 坐得又幾舒服
2022-06-13 397 views
啲嘢食ok 價錢合理 我又住附近有時貪方便都會去食 但如果個收銀阿姐態度唔係咁西應該會多啲去。。見過佢一路收銀一路鬧其他員工次次找返錢都一定要大大力拍啲散銀落盤度唔知仲以為自己係乞衣泥搵佢拎錢。。真係冇次好態度我開頭都客客氣氣會講唔該依家除非真係好忙如果唔係 寧願俾貴啲行遠啲食第二間
啲嘢食ok 價錢合理 我又住附近
有時貪方便都會去食
但如果個收銀阿姐態度唔係咁西
應該會多啲去。。
見過佢一路收銀一路鬧其他員工
依家除非真係好忙
如果唔係 寧願俾貴啲行遠啲
食第二間

2022-05-08 266 views
WFH 懶煮的時候打個電話去叫定再落去拎真係幾好只小吾洗等炸雞脾配沙律(熱朱古力)豬扒包配汽水太耐無食今日雞脾加左太多椒鹽咸左少少朱古力回到家加熱水甜左點媽媽最愛食豬扒包因為佢吾係吉列個種豬扒
WFH 懶煮的時候
打個電話去叫定
再落去拎真係幾好
只小吾洗等

炸雞脾配沙律(熱朱古力)
豬扒包配汽水
媽媽最愛食豬扒包
因為佢吾係吉列個種豬扒
2022-04-29
2022-04-01 134 views
媽媽今日下午去醫院睇醫生檢查左無野不過一來一回番到黎吾想媽媽甘辛苦叫佢吾好煮差吾多番到黎打電話去叫定自取肉絲炒麵雪菜肉絲炆米雪菜咸左少少福建炒飯炒飯係舊式蛋炒飯配上一個不錯芡汁又多材料
媽媽今日下午去醫院睇醫生

炒飯係舊式蛋炒飯
配上一個不錯芡汁又多材料

2022-04-01
2022-03-31 57 views
WFH 幾時先完雖然有好有吾好不過呢間茶餐廳可以打電話去叫定再自己去自取(吾會浪費時間)叫左餐屋企人幫忙去拎魚柳包配可樂炸雞脾配沙律熱朱古力今日的沙律好多,雞脾好肥美
WFH 幾時先完
雖然有好有吾好

不過呢間茶餐廳可以打電話去叫定
再自己去自取(吾會浪費時間)
叫左餐屋企人幫忙去拎

魚柳包配可樂

炸雞脾配沙律熱朱古力
今日的沙律好多,雞脾好肥美
2022-03-29
2022-03-18 79 views
疫情嚴重另到暫停營業多日今日終於開放番炸雞脾(2份)一份配沙律同可樂另一份配薯條同熱朱古力沙律係罐頭雜果薯條炸得脆脆的今日雞脾炸得有點旱身左少少不覺算係懷念的味道
疫情嚴重另到暫停營業多日

今日雞脾炸得有點旱身左少少
不覺算係懷念的味道
2022-03-17
2022-02-26 80 views
間鋪係隔離村媽媽真係好鍾意幫襯呢間店其一佢係一間老店2鋪頭對一班老街坊有人情味份量又多,3個人食都已經好飽肉絲炒麵鴛鴦太極炒飯蕃茄汁好野味白汁總是覺得味道吾夠很好白汁份量比較少
間鋪係隔離村

白汁總是覺得味道吾夠
很好白汁份量比較少

2022-02-18
2022-02-19 46 views
在家工作有時忙起來就會連吃午飯的時間到忘了幸福是與家人同住他們總會問你想吃什麼然後去買回來一起吃雖然都係下午茶不過多了份幸福感炸雞脾配沙律 (3份)一份配可樂一份配凍檸檬茶(+$2)一份配熱阿華田
在家工作有時忙起來
就會連吃午飯的時間到忘了
幸福是與家人同住
他們總會問你想吃什麼
然後去買回來一起吃
雖然都係下午茶
不過多了份幸福感

炸雞脾配沙律 (3份)
一份配可樂
一份配凍檸檬茶(+$2)
一份配熱阿華田
2022-02-17
2022-02-13 65 views
討論左一下食那家的下午茶過年後加左$2蚊吾算多叫左3份下午茶一人一份雞脾配沙律(2份)一杯凍檸檬茶(凍飲加$2)另一份要可樂雞脾配薯條熱華田薯條回到家就軟身了不太脆雞脾乾身左少少
討論左一下食那家的下午茶
過年後加左$2蚊
吾算多
叫左3份下午茶一人一份

雞脾配沙律(2份)
一杯凍檸檬茶(凍飲加$2)
另一份要可樂
雞脾配薯條熱華田
薯條回到家就軟身了不太脆
雞脾乾身左少少
2022-02-13
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$26 (Tea)
2022-02-08 103 views
媽媽今日打完針,吾想佢太操勞又怕佢會累就吾好煮叫外賣自取好了3個人食叫得有點多媽媽話吾多,爸爸一個人都可以食到一個wor鴛鴦太極炒飯配凍檸檬茶即係我地叫的紅白炒飯叫的時候姐姐好攪笑甘講你要太極張三風丫👌🏻時菜肉片炒河配可樂菜同肉好平衡河粉吾會好油膩外面食的好多時食完成口到油🙈🙈肉絲炒麵配可樂爸爸最愛原因係麵餅脆脆的p.s. 良心小店過年佢地無加價
媽媽今日打完針,吾想佢太操勞
又怕佢會累就吾好煮
叫外賣自取好了
3個人食叫得有點多
媽媽話吾多,爸爸一個人都可以食到一個wor

鴛鴦太極炒飯配凍檸檬茶

爸爸最愛原因係麵餅脆脆的

p.s. 良心小店過年佢地無加價
2022-02-06
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$50 (Dinner)
2022-01-05 72 views
要係屋村內見到呢種懷舊的茶餐廳真係已經買少見少想必一般都係做些街坊生意多政府下午公佈完過2日晚上暫停堂食的時候屋企就已經買外賣回來其實並吾係因為甘先買外賣主因係媽媽睇完中醫太累懶得煮佢成日話呢間又抵又好食所以就買了兩盒炒粉麵回來呢間下午茶炸脾配薯條就食得多是OK的吾差,炒粉麵就第一次吃炒貴刁有點辣,味到不足河粉又炒到有部份吾太上色有部份又黏在一起吃到最後有點太油干燒肉絲炒麵由於外賣回來肉絲的醬汁已另到麵餅不太脆如果可以將麵餅同肉絲分開放會好點
要係屋村內見到呢種懷舊的茶餐廳

主因係媽媽睇完中醫太累懶得煮
佢成日話呢間又抵又好食
所以就買了兩盒炒粉麵回來

呢間下午茶炸脾配薯條就食得多
是OK的吾差,炒粉麵就第一次吃

炒貴刁

肉絲的醬汁已另到麵餅不太脆
如果可以將麵餅同肉絲分開放會好點

2022-01-05
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2021-10-30 250 views
屋企行去彩楓餐廳唔使10分鐘,呢間餐廳可算係我哋嘅御用食堂。老實說餐廳環境一般,座位之間好擠迫,冷氣經常滴水,地下濕濕滑滑。所以我家通常買外賣回家吃。除了環境較差之外,收銀姐姐是面黑黑的,可能真係唔憂做掛⋯⋯但係食物真係加分不少,大件夾抵食👍🏻 今晚我們點了兩個晚餐及時菜牛腩炒麵,$50一個晚餐(包括餸+飯++例湯+飲品),真係冇得輸。時菜牛腩炒麵,牛腩好淋好入味,炒麵好趣卜卜,份量好足夠好大碟晚餐B乾蔥豆豉雞煲,好夠火喉而且雞好多晚餐C香芋扣肉,芋頭好香,兩塊芋頭中間夾住半肥瘦扣肉,一口咬落去,好甘香又唔太油膩,好好味😋例湯有中湯和羅宋湯兩款選擇,羅宋湯好濃蕃茄味,中湯係有味精既但都還可以今晚晚餐經濟又好味,每次我偷懶唔想煮飯嘅時候就會唸起呢間餐廳,一定會再幫襯😋

晚餐B乾蔥豆豉雞煲,好夠火喉而且雞好多

2019-05-28 887 views
今日來到彩虹村一間彩楓餐廳食下午茶,環境都算舒適,我叫咗一個西多士,同一杯凍檸茶,10分鐘我的餐就到,我試一啖西多士,外脆內軟凍檸茶的檸檬不太酸茶質不太甜可以接受。
凍檸茶的檸檬不太酸茶質不太甜可以接受。

2018-09-18 740 views
在寫這篇食評之前,心裏想了一下要不要為這間餐廳寫食評。因為食物質素方面,其實是還沒發現什麼驚喜,但性價比來講,確實我個人應為是有一點高的。其實一直都沒有機會在彩虹邨出現,姻緣際遇和朋友在這裏做完一些義工工作,完成後就去了這間餐廳吃下午茶,確實有一點點的意料之外。同行友人覺得食物質素還可以,我也是這樣認為。我自己在下午茶的選單中點了一個餐蛋麵,它有配飲品,可以免費升級至紅豆冰。所以我就選了餐蛋麵和紅豆冰。確實餐蛋麵來了是沒有什麼驚喜。但絕對沒有不好吃。紅豆冰的紅豆有硬了一點。但我覺得值得推介的,是除了他的食物質素外,就是性價比高。這餐廳侍應的態度說不上是五星級的服務。但她們是很熱情的。我希望在此跟大家分享一下這小店。當然你不一定會專程去彩虹村找,但下次你有機會去彩虹邨的話,你可順道到這間餐廳試試看。

2018-09-15