2023-10-28 58 views
#fatchubelly尖沙咀📍Marouf Coffee (尖沙咀)💥matcha latte $44抹茶味好濃會有少少苦同回甘🥰個人好鍾意💥Thunder $40呢杯係咖啡冰沙咖啡味香濃但唔會過苦味道平衡平時唔鍾意咖啡太苦嘅可以試吓👍💥三文魚忌廉芝士貝果💥雞肉佛卡夏三文魚同忌廉芝士係一定冇錯嘅配搭加埋充滿poppy seed 嘅貝果貝果比較軟熟整體不錯😆佛卡夏好香橄欖油味包體好濕潤雞肉亦唔會乾Marouf Coffee (尖沙咀)尖沙咀天文臺道8號地下3號舖#hkfoodie#hkig#hkfood#852food#852foodie#hkfoodlover#hkfoodblogger#hkrestaurant#852美食#美食推介#美食#良心店#打卡#聚會#慶生餐廳#香港美食#生日餐廳#食評#食好西#咖啡#尖沙咀#尖沙咀美食#cafe
#fatchubelly尖沙咀

📍Marouf Coffee (尖沙咀)

💥matcha latte $44

整體不錯😆

佛卡夏好香橄欖油味
包體好濕潤
雞肉亦唔會乾

Marouf Coffee (尖沙咀)

2023-10-22 110 views
某日行街經過呢間coffee shop☕️決定入去買杯咖啡坐下一入到去,竟然見到排晒隊😂而且咖啡香味撲鼻☕️☕️☕️裝修都算幾靚💺當然坐得好舒服啦💛Classic dark chocolate cake🍫💲4️⃣8️⃣好多人都鍾意食黑朱古力 我都唔例外佢個蛋糕對我來講係多重層次感🍰食完唔會有浸甜味喺口❣️💛Ice latte💲3️⃣8️⃣入口香滑 咖啡味濃郁 味道偏苦奶味唔會影響整個味覺💛Raisin scone 💲3️⃣0️⃣Scone好新鮮 同埋熱辣辣脆卜卜🔥🔥配埋cream同埋果醬真係絕配🌈💛Coconut chocolate chip chill💲4️⃣8️⃣呢杯係沙冰~椰子味好濃但亦都唔會蓋過朱古力味另外舖頭都有賣即沖咖啡☕️今日佢哋就拎咗細細杯薑味俾我哋試味道好特別~下次再嚟幫襯
某日行街經過呢間coffee shop☕️
決定入去買杯咖啡坐下

一入到去,竟然見到排晒隊😂
而且咖啡香味撲鼻☕️☕️☕️

另外舖頭都有賣即沖咖啡☕️
今日佢哋就拎咗細細杯薑味俾我哋試
味道好特別~下次再嚟幫襯

2023-10-17 82 views
尖沙咀又有新咖啡店開張,今次係來自中東嘅品牌☺️入面環境新淨富現代感,好多外國人喺入面嘆返杯!Spanish coffee好少地方有,原來係用左牛奶煉奶加咖啡,飲起來不會太甜膩口,因為凍飲加左啲冰,凍冰冰夏天飲的確幾正!Falafel & Arabic bread with salad如果鍾意鷹嘴豆嘅朋友仔就啱晒,入邊嗰啲係鷹嘴豆泥整成嘅餅,然後有中東特色麵包夾住,感覺好得意係佢哋特色風味小食。Mediterranean salad佢哋嘅醬汁同平時食開嘅好唔同,首先沙律菜上面有啲忌廉芝士,本身我好鍾意忌廉芝士,所以感覺都唔錯。個醬汁係有少少草葉同忌廉芝士混合,作為忌廉芝士控嘅我覺得都幾ok!!!📍 Marouf Coffee (尖沙咀)尖沙咀天文臺道8號地下3號舖

Spanish coffee

Mediterranean salad

📍 Marouf Coffee (尖沙咀)
尖沙咀天文臺道8號地下3號舖
經過尖沙咀附近見這間咖啡店裝修得好靚!係感覺高尚型格路線既coffee shop,以黑色金色為主,輕奢風,竟然主打賣阿拉伯咖啡😳同賣中東輕食,好少有wo!🥯煙火雞黑芝麻意大利麵包份量好大份,我只拿了一半出來拍照!火雞好有煙熏味,好香!配少少黑芝麻鹹在意大利麵包上又幾夾!🥯吞拿魚意大利麵包店員勁好,幫我哋加熱,吞拿魚配有點沙律醬,意大利麵包有咬口,菜份量也有不少,感覺開胃又健康!🥤Ice White Mocha 幾特別,不是周圍都有White Mocha ,所以試下!甜甜地配香濃咖啡,都幾滑!店員好熱情係咁用英文同我地介紹,又用中文講無問題!又用日文韓同我地打招呼!好搞笑😆!🧋Ice Mocha普通Ice Mocha都比普通咖啡店好飲!我們只叫外賣也好熱情叫我們坐低等,等食物時店員仲給左阿拉伯咖啡茶我地試下,味道幾得意同特別,好有阿拉伯香料嘅味道!值得試試!🍱餐廳:Marouf Coffee (尖沙咀)🏫地址: 📌 尖沙咀天文臺道8號地下3號舖@maroufcoffeehk

🥯煙火雞黑芝麻意大利麵包

🥯吞拿魚意大利麵包

🥤Ice White Mocha

🧋Ice Mocha

🍱餐廳:Marouf Coffee (尖沙咀)
🏫地址: 📌 尖沙咀天文臺道8號地下3號舖
@maroufcoffeehk
2023-10-14 68 views
Marouf Coffee (尖沙咀)📍 尖沙咀天文臺道8號地下3號舖行開尖沙咀,見到好多blogger都介紹呢間新開嘅土耳其cafe,有驚喜!😁 I’m over the moon! 超越月球? 🌙 想知點解就留意最尾嘅#foodieintern學英文👩🏻‍🏫 拖肥堅果咖啡一款好有特色嘅咖啡☕️。聞落嘅味道香濃,飲落仲帶有少少肉桂嘅香氣。濃郁嘅咖啡味,咖啡豆有種獨特嘅土耳其香料味,加上香甜嘅拖肥,可以話係完美結合,口感十分豐富。咖啡入口滑順,餘韻悠長。土耳其咖啡芝士蛋糕🍰喺利用阿拉伯咖啡製作的蛋糕,充滿獨特香料味道,我就覺喺同一般芝士蛋糕有啲唔同,食落個質地都挺身,但蛋糕喺濕潤唔喺乾爭爭,有濃郁嘅咖啡味,芝士味都唔會被蓋過。Cafe空間感好大,裝修時尚亦呈現異國風情,觀感開揚。主打阿拉伯特色咖啡,下次想試吓個傳統咖啡,玩吓土耳其占卜。食物都幾多選擇,以輕食為主。如果唔知點揀好,店員都好熱心介紹😊
Marouf Coffee (尖沙咀)
📍 尖沙咀天文臺道8號地下3號舖

拖肥堅果咖啡

土耳其咖啡芝士蛋糕🍰

2023-10-10 89 views
找間cafe坐低工作剛好找到這cafe 環境非常舒適Cafe一直播的背景音樂都很好聽營造舒適氛圍叫了一杯Spanish coffee服務員遞上咖啡時送多一杯Traditional coffee讓我我嘗試一下Spanish coffee 帶甜味入口Traditional coffee是black coffee, 帶點香料味在這裡渡過很舒適的一個傍晚
找間cafe坐低工作

送多一杯Traditional coffee讓我我嘗試一下

Spanish coffee 帶甜味入口

在這裡渡過很舒適的一個傍晚
2023-10-09 62 views
早幾日做完facial同朋友經過天文臺道見到呢間咖啡店幾靚就入去坐低飲杯咖啡。環境舒服,好多人拎電腦係到工作,有d朋友傾計。開心果咖啡呢杯係店員介紹話係最多人選擇,我就叫左大杯裝,一打開好香,開心果味濃郁,咖啡入口幼滑,味道無酸味,好飲。焦糖寒冰咖啡朋友話好熱叫左杯凍野,焦糖香甜濃郁,加左忌廉口感比較creamy,朋友好中意。另外我外賣左個菠菜酥番屋企食,外面酥脆可口,入面勁多菠菜,醬汁濃郁,一點都唔乾。

開心果咖啡

焦糖寒冰咖啡

行開尖沙咀發現左呢間帶點型格又寬敞嘅咖啡店。咖啡選擇十分多,尤其有不同國家的咖啡選擇。例如土耳其、阿拉伯咖啡。唔想飲咖啡仲有茶飲、朱古力、水果沙冰等通通有齊✨係一間想靜靜地傾計或做嘢嘅好地方。▪️西班牙咖啡($44)🤎加咗煉奶嘅咖啡,甜得黎又唔會蓋左咖啡香味。整體十分香濃又帶有煉奶香味。▪土耳其咖啡($30)☕️店員話係招牌咖啡,同行朋友就叫左黎試~味道好似印度奶茶,帶有香料味。不過係一杯香濃齋啡,飲完十分提神!▪阿拉伯咖啡芝士蛋糕($48)🍰同樣帶有香料味嘅咖啡蛋糕,芝士較為軟身,每啖都好creamy。▪檸檬黑芝麻蛋糕($28)🍋呢個價錢嚟講又大份又好食,超香檸檬味又唔會過酸,濕潤鬆軟。

▪️西班牙咖啡($44)🤎

▪土耳其咖啡($30)☕️

▪阿拉伯咖啡芝士蛋糕($48)🍰

▪檸檬黑芝麻蛋糕($28)🍋
呢個價錢嚟講又大份又好食,超香檸檬味又唔會過酸,濕潤鬆軟。
2023-10-08 48 views
今日嚟到Marouf CoffeeCafe裝橫以黑金色為主 好有格調環境闊落 空間感十足讓人有一個舒適 悠然自得的感覺主打咖啡飲品、輕食 可選擇外賣或堂食Tofffee nut coffee拖肥堅果咖啡 $44香醇的堅果咖啡,咖啡質感幼滑,味道略甜,個人都喜歡,如果唔鍾意太甜,建議可以叫小甜Iced mocha 冰鎮摩卡 $40朱古力同咖啡比例恰當,相當不錯Spinach Lattice菠菜酥 $48播彩豐焗到好香脆,第一次食到咁鐘意的口味Korean beef seasame Bagel韓式牛肉芝麻貝果包 $54熱烘烘的貝果,煙煙韌韌妃有口感,韓式牛肉好惹味
今日嚟到Marouf Coffee

Cafe裝橫以黑金色為主 好有格調
環境闊落 空間感十足

讓人有一個舒適 悠然自得的感覺
主打咖啡飲品、輕食 可選擇外賣或堂食

Tofffee nut coffee
拖肥堅果咖啡 $44

Iced mocha
冰鎮摩卡 $40
朱古力同咖啡比例恰當,相當不錯

Spinach Lattice
菠菜酥 $48
播彩豐焗到好香脆,第一次食到咁鐘意的口味

Korean beef seasame Bagel
韓式牛肉芝麻貝果包 $54
熱烘烘的貝果,煙煙韌韌妃有口感,韓式牛肉好惹味

2023-10-07
Type of Meal
Breakfast
放平日最開心 去邊都無咁多人 感覺好悠閑☺️於是就去咗呢間望落幾靚嘅cafe 食個tea入面樓底都幾高 有大玻璃 座位都闊落 可能因為心情好 感覺好舒適🤣.- Spanish Coffee本身想試Pistachio Latte但無😫 店員話完咗個season了 (好似係)店員有推介凍飲 但我唔啱飲凍嘢最後揀咗Spanish Coffee之前都有飲過 甜甜地 易入口 唔會有苦苦嘅咖啡味飲完好溫暖.- Korean Style Bagel呢個bagel好味 係韓式BBQ豬肉包嘅質地都好啱我心水外皮脆脆 但又唔會太乾硬入面嘅包好軟熟 好易切.另外 店員仲俾咗一小杯中東特式咖啡我試味道好有趣 有啲香料味係無飲過嘅味道飲完個喉嚨幾舒服😆.店內仲有賣咖啡豆 即沖咖啡店員之後仲叫咗我去貨架前同我講解😆話我試飲嗰款係中東特式嘢 有豆蔻(?!) 對消化系統好仲話呢間店係franchise 嚟緊會喺香港開多啲分店之後可以再幫襯😆
放平日最開心 去邊都無咁多人 感覺好悠閑☺️
於是就去咗呢間望落幾靚嘅cafe 食個tea
入面樓底都幾高 有大玻璃 座位都闊落
可能因為心情好 感覺好舒適🤣

- Spanish Coffee
本身想試Pistachio Latte
但無😫 店員話完咗個season了 (好似係)
店員有推介凍飲 但我唔啱飲凍嘢

話我試飲嗰款係中東特式嘢
有豆蔻(?!) 對消化系統好
仲話呢間店係franchise 嚟緊會喺香港開多啲分店
之後可以再幫襯😆
新開業咖啡店位於尖沙咀天文臺道係一間以清真為主題嘅咖啡店店内設計時尚帶有異國風情空間感十足非常開揚好岩係到hea同朋友傾下計🤣💥Thunder $40係vanilla & espresso口味飲落去有少少似雲呢拿奶昔咖啡香味都幾濃冇想像中甜而且會有少少沙冰嘅口感幾特別 值得一試😽💥Pistachio latte $48微微香甜嘅開心果同時飲到咖啡的香味整體味道甜而不膩質感幼滑細膩💥檸檬芝麻蛋糕 $28檸檬同橙皮香幾濃裡面嘅芝麻增加口感外皮脆脆啲 蛋糕體鬆軟

新開業咖啡店位於尖沙咀天文臺道係一間以清真為主題嘅咖啡店

檸檬同橙皮香幾濃
裡面嘅芝麻增加口感
外皮脆脆啲 蛋糕體鬆軟
2023-10-05 55 views
喺附近做facial見有少少時間搵咗間Cafe坐下,cafe設計有格調,帶空間感,都幾唔錯☺️✅Mocha 見到有馬魯夫咖啡特產幾特別,叫咗杯mocha提提神☕️咖啡味道香濃,又唔會太甜本身見到有開心果味咖啡都好想試呢款,可惜賣曬,唯有下次再嚟過🥺✅Tiramisu咖啡配tiramisu就最夾,覺得膩個陣又可以飲啖啡☺️tiramisu層次豐富,啡味香濃💛好味指數:4.7/5 💜回頭指數:4.7/5📍Marouf Coffee (尖沙咀)尖沙咀天文臺道8號地下3號舖

✅Mocha

✅Tiramisu

💛好味指數:4.7/5 💜回頭指數:4.7/5

📍Marouf Coffee (尖沙咀)
2023-10-04 36 views
//28 09 23 晴天🌞17:30 尖沙咀 天文臺道@maroufcoffehk/ 在土耳其,人人都是占卜師 /每日起身飲杯咖啡☕️,已經成為好多人嘅生活習慣。但原來咖啡除咗提神之外,佢更有一種神奇嘅功用。占卜,相信大家都會唔陌生。最常聽必定係用塔羅牌、靈擺、月亮卡等等…… 但喺土耳其🇹🇷,原來占卜只需要一杯咖啡,就可以預測到一整年嘅運程啦🔮~ *由於土耳期唔會過濾咖啡渣,所以飲完之後可以透過咖啡渣嚟占卜運程。步驟一飲完之後,記得留返少量咖啡喺杯底,然後將杯盤放係上面。步驟二將杯盤輕輕摇晃,逆時針轉幾圈,心裏面重複諗住想占卜嘅問題。步驟三將杯盤靜放喺枱上,等杯底温度冷卻後,小心咁將佢慢慢倒返轉。步驟四 最後將咖啡杯打開,就可以透過杯裏面嘅圖案,進行占卜。總共會分為15種型狀,有興趣嘅朋友,可以上網再做更多research㗎!#信不信由你系列-Iced Americano HKD$33————————————————————————咖啡豆味濃 可可味突出,味道層次較為豐富另外亦會飲到 經炭燒後嘅煙燻香氣整體比例剛剛好,完全保留甘、香、醇嘅感覺Iced Caramel Macchiat
28 09 23 晴天🌞
17:30 尖沙咀 天文臺道
@maroufcoffehk

/ 在土耳其,人人都是占卜師 /

步驟一

飲完之後,記得留返少量咖啡喺杯底,然後將杯盤放係上面。

步驟二

將杯盤輕輕摇晃,逆時針轉幾圈,心裏面重複諗住想占卜嘅問題。

步驟三

將杯盤靜放喺枱上,等杯底温度冷卻後,小心咁將佢慢慢倒返轉。

步驟四

最後將咖啡杯打開,就可以透過杯裏面嘅圖案,進行占卜。

#信不信由你系列

Iced Americano HKD$33
————————————————————————
咖啡豆味濃 可可味突出,味道層次較為豐富
另外亦會飲到 經炭燒後嘅煙燻香氣
整體比例剛剛好,完全保留甘、香、醇嘅感覺

Iced Caramel Macchiato HKD$40
最頂有一層豐厚嘅奶泡
飲嘅時候會令口感更順滑
而裏面亦都唧咗好多焦糖醬做點綴

所以首先會飲到 咖啡同焦糖嘅完美融合
之後再會慢慢滲出 香草甜味 及 淺淡奶香

Red Velvet Cake HKD$48
蛋糕賣相高級精美
咬落去會有絲滑、輕盈、扎實嘅感覺
但同時亦保持住 蛋糕應有嘅濕潤 & 鬆軟度

紅絲絨帶有紅桑梅嘅柔和微酸
去到奶油位置 更有同白兔糖相似嘅奶香味
當兩者味道混合 效果出嚟甜而不膩

Blue Berries Yogurt With Granola HKD$46
乳酪質感濃稠、厚身
最底會有藍莓果肉 同 藍莓醬
兩種材料都會食到酸酸甜甜,好fresh、好滋味

再配上酥脆嘅燕麥
除咗令口感層次提升之外
更可大幅增強飽肚嘅感覺
2023-09-28
$80 (Tea)
2023-10-02 70 views
新開業咖啡店位於尖沙咀天文臺道,店內設計時尚帶有異國風情,空間感十足,落地玻璃透光度高,觀感開揚。飲品以主打阿拉伯咖啡為主,更有其他特色飲品可供選擇,食物則以輕食為主,堂食或外賣均可。Smoked Turkey Black Seasame Focaccia麵包帶鹹香且伴隨淡淡的橄欖油和香草味,夾著煙火雞、新鮮沙律菜,口感層次豐富,有特於一般三文治Hot Matcha Latte抹茶鮮奶入口順滑,抹茶味香濃且回甘,並沒有額外添加糖,大愛!Strawberry Yogurt 用上Greek Yogurt,口感更幼滑,營養價值更高,配上燕麥及Cereal,口感香脆,底層是士多啤梨醬和果肉,混和一起吃,非常滋味Marouf Coffee📍尖沙咀天文臺道8號地下3號舖

Hot Matcha Latte

Strawberry Yogurt
底層是士多啤梨醬和果肉,混和一起吃,非常滋味

Marouf Coffee
📍尖沙咀天文臺道8號地下3號舖

$50 (Tea)
2023-09-30 62 views
最近在天文臺道開了家新咖啡店,以墨綠色色調裝修,配上金屬系燈飾,環境舒適涼快。這裡有開心果口味咖啡,就過來試試看啦😎。從尖東西鐵站過來,大約十多分鐘。食物以輕食為主,可選擇堂食或外賣🙈。-▪︎開心果咖啡 HKD$48這個是大杯裝份量,飲品顏色是綠色,聞到挺香der開心果味。先飲到甜的開心果,後飲到咖啡的香味☺️。整體味道甜而不膩,質感幼滑細膩。-▪︎冰西班牙咖啡 HKD$44這個是加入煉乳(煉奶)調製而成,感覺是西式版的啡走🤣。味道略為甜一點,咖啡味道香濃,感覺特別的口味。-▪︎阿拉伯咖啡芝士蛋糕 HKD$48用阿拉伯咖啡製的蛋糕,多了一份香料der味道,有別於一般的芝士蛋糕。先吃到濃厚的咖啡味,後吃到軟滑香濃的芝輕味😚。蛋糕質感濕潤,配咖啡是個挺好der下午茶。-▪︎野紅莓冬甩 HKD$23脹脹der球型冬甩,賣相有點像漢堡包,面層有糖霜作點綴。這個質感鬆軟,裡面der紅莓醬酸酸的挺開胃,感覺清新的口味。-

▪︎開心果咖啡 HKD$48

▪︎冰西班牙咖啡 HKD$44