2017-01-12 133 views
這晚約了朋友在食肆林立的電器道搵食,無意之中給我們發現了這間不大起眼的特色法國Fusion restaurant and bar, 差點走了寶!由於不是地下舖,所以很容易走漏眼,樓下不起眼,樓上卻是另一番天地。餐廳以七彩繽紛的太空壁畫為主題,地方寬敞開揚,座位有高有低。餐廳後面原來還有一個室外陽臺供養寵物或吸煙人士使用,服務認真貼心!這裡Happy hour時段較一般酒吧長,由中午12點至晚上9點,酒類款式繁多,單單是手工啤已有200多種口味,另外還有老闆親自壤製多款生啤,他亦非常樂意因應客人個人口味而作出推介,親切體貼!對Cocktail情有獨鍾的我點了一杯顏色鮮艷的“Rainbow Martini”$60 (H.H.) ~ 味道清新香甜,酒味頗濃啱晒我!朋友的椰子手工啤亦非常特別,每啖散發濃濃椰香味,最別緻的是用椰殼代替酒杯,打破傳統,配搭別出心裁!低溫慢煮68c八爪魚 $108八爪魚以特定低溫慢火清煮而成,把八爪魚鮮味完美鎖起,保持鮮嫩彈牙口感, 肉質軟腍又不失煙韌,佐酒一流,讓人無法抗拒!老闆說廚師為了凸顯食材鮮味,烹調手法保持簡單,盡量原汁原味。煎日本帶子配臘腸菜莆及粟米汁

椰子手工啤
低溫慢煮68c八爪魚 $108
低溫慢煮八爪魚
煎日本帶子配臘腸菜莆及粟米汁 $118
從未吃過中式臘腸及菜莆加入西餐菜式裡,創新十足,效果出色。兩者皆是濃味,配合淡味的帶子及粟米汁,互補長短, 絕妙配搭, 簡直perfect match。
煎帶子臘腸菜莆配粟米汁
慢煮雞胸腐乳意大利飯 $148
從來不吃雞胸的我食過這個菜後可能從此會愛上它,真的從未吃過這麼嫩滑無比的雞胸, 肉質鬆軟而豐腴, 配上香軟濃郁的芝士腐乳意大利飯,每一口都充滿滑嫩滋味!
慢煮雞胸伴芝士腐乳意大利飯
牛叉燒配甜豉油汁米形粉 $188
第一次吃牛叉燒及米形粉,感覺新奇。牛叉燒質感似牛柳, 肉質潤澤鮮嫩, 伴以少許甜豉油的鹹香味,帶出牛叉燒的鮮味。
牛叉燒配甜豉油米形粉
甜品“花膠意大利凍奶” $58
賣相精緻小巧兼用料講究,美麗的藍色原來是來自“蝶豆花”, 而廚師以花膠來代替魚膠,不含化學成份,食得健康。小小的甜品,令視覺和味蕾同時得到享受!
花膠意大利奶凍
每度菜式都是廚師心血之作,除了用心有心思之外,用料亦非常講究,雖然不是甚麼名貴食材,但菜式配搭新鮮有新意,實非一般restaurant and bar可媲美。老闆招呼週到,堅持以客為尊,令客人以平民價錢品嚐高級法國fusion菜,實在難能可貴,希望他的堅持可以得到回報,加油!我們以後又多了一個聚腳點了。
2017-01-10
慢煮雞胸伴芝士腐乳意大利飯
牛叉燒配甜豉油米形粉
花膠意大利奶凍
2017-01-11 439 views
中法混血兒,唔駛講都係靚啦!但如果應用響食物上呢?中法Fusion又點睇? Mass 2位於天后一幢舊式商廈裡面,走到入去,感覺唔錯:畫滿宇宙星空既牆壁、型格既吧枱、舒適既open area,啱晒上班族放工黎吹水輕鬆下! 打開餐牌,會發現好多幾特別既Fusion菜式,例如係綠茶炸魚薯條、慢煮豉油雞、賽螃蟹沙律等等,原來大廚來自中餐館世家,自小已受到家人薰陶,自己同時又到過法國學廚,所以黎到Mass 2,決定將自己兩項專長發揚光大,做成各式各樣大家諗都無諗過既Fusion菜,實行俾各位老饕全新既餐飲體驗。 想抵食一D,可以叫$198/五道菜,包晒頭盤、前菜、主菜、甜品、咖啡或茶。 上海賽螃蟹沙律配鎮江醋 ($98)將傳統賽螃蟹加入黑魚子同蟹肉,再淋上黑醋,咁就成為一道充滿特色既Fusion菜。蟹肉鮮味,黑魚子脆卜卜,比起普通賽螃蟹更有口感。 低溫慢煮油封鴨配山楂意大利飯 (跟餐)鴨皮煎得香,鴨肉嫰滑;意大利飯竟然帶有濃濃既酸味,一問之下,原來係加入左山楂,咁做既目的,正係要將山楂既酸味中和油鴨既膩,兩者同食就可以減低飽滯感。 自家製低溫慢煮牛叉燒配時令薯菜 ($188)由細食到大,叉燒

上海賽螃蟹沙律配鎮江醋 ($98)

低溫慢煮油封鴨配山楂意大利飯 (跟餐)

自家製低溫慢煮牛叉燒配時令薯菜 ($188)

由細食到大,叉燒都一定係豬肉,呢度就一反傳統,用上牛肉。牛肉食起黎果然有叉燒既調味,最抵死係,伴碟既竟然係菜心花,底部既竟然係一粒粒米狀既意粉,食起黎,個感覺好似中式飯呀~~~~~!好彩牛肉既半生熟製法,會提番你呢碟係西餐黎架!

Toffee Apple Beer ($60)

提提大家,呢度仲有好多唔同既酒款可供選擇,要黎睇波、吹水、飲野都OK。我呢晚飲既係手工啤Toffee Apple,甜甜既味道好易入口,女仔飲最啱!
2017-01-09
2016-12-31 254 views
Mass 2 秉承Mass 的宗旨,為食客帶來各國佳釀。再次來訪,得老闆及老闆娘的熱情款待,推介不少佳釀,還有大廚的精湛廚藝,當晚我們吃了意粉和芝士蛋糕,真的十分美味。芝士蛋糕是餐廳自家出品,甜度適中,芝士也很滑,芝士味很濃。黑毛豬火腿配啤酒,各樣食物都恰到好處。啤酒方面,店主很樂意推介給客人,所以無論係新手酒客,還是經驗豐富的酒客,都能滿足。餐後來一杯店主自釀啤酒,這真是獨一無二的體驗。從Mass銅鑼灣店開始,每次來訪也是一個愉快的體驗。
Mass 2 秉承Mass 的宗旨,為食客帶來各國佳釀。
從Mass銅鑼灣店開始,每次來訪也是一個愉快的體驗。
2016-12-24
$300 (Dinner)
Celebration
Xmas's Eve