明星開餐廳無咩出奇,對於呢d中女一定有追過Yes card, 以前最多梗係周慧敏啦,到而家都心心眼ga, 如果我到51歲有佢一半keep得咁好,半夜都笑醒啦有少少私欲想近距離見下偶像,之前睇食評價錢唔貴,下午茶都係幾十蚊下雨天outdoor 無開,成個環境似wedding cocktail party feel, 如果我嫁得出,可以考慮下最敗北係枱同椅,枱伸唔到腳,唔係要大爺咁,連埋我3個女人,由165到150cm都話伸唔到腳,張椅靚就靚,加左軟墊都係唔太好坐,成餐飯大家夾住對腳食Set Dinner選擇唔多,無記7款左右,餐湯或沙律 + 主菜+餐飲都係百幾蚊,最貴牛扒都係$248沙律係沙律菜/紅火龍果/紅菜頭/洋薏米,配搭好清新,個沙律醬又好好味主菜份量都算多,我地叫左3份大家share卡邦尼意粉勁多芝士,但又唔覺好滯盲曹煎得外脆內軟,配雜菇汁好特別,中菜西食感覺豬仔排醃得好入味,仲好大舊,薯條炸得好好味,好多芝士粉,唔係卡夫個d cheap野,少少扣左分係d肉有d粘骨
主菜份量都算多,我地叫左3份大家share
卡邦尼意粉勁多芝士,但又唔覺好滯
盲曹煎得外脆內軟,配雜菇汁好特別,中菜西食感覺
2018-08-20
Type of Meal
Dinner
2018-08-28 170 views
在大雨下專程到訪這間久久想一試的餐廳。相片中環境優美,事實上亦如是,唯獨沒想像中大,但絕不擠迫~午餐的價格在餐牌上看已經十分相宜,但質素絕不失禮!應說是色香味美!不論是餐湯薑甘荀湯,還是簡簡單單的菠菜乾蕃茄長通粉,都比試過為數不少的咖啡店/西餐廳要好!(抱歉太餓沒先讓相機吃,所以請自己來試試吧~)要說較為普通的是咖啡吧~亦請要有耐性,因為小店人手有限,出餐亦按步就班,但應有的禮數卻做得很好👍🏻 很滿意~餐後我稍待一會作點溫習,侍應先生忽然送上第二杯水,我當下反應說「我已經有了」,但細看下,原來是一杯暖暖的水!是看見我加衣吧!然後主動送上!多麼貼心!然後這是為何我更想要為它寫食評了~
在大雨下專程到訪這間久久想一試的餐廳。

相片中環境優美,事實上亦如是,唯獨沒想像中大,但絕不擠迫~

要說較為普通的是咖啡吧~

然後這是為何我更想要為它寫食評了~
2018-08-18 210 views
尋日七夕,男朋友book左呢間餐廳食晚餐。餐廳唔算大,但佈置得好靚,感覺幾浪漫。絕對係情侶既好選擇!我地唔算大食,叫左唔算太多野。超級驚喜有羽衣甘藍沙律!呢個好健康,同埋唔係間間餐廳都有,仲好好味添!我見隔離枱都有叫另外我地仲叫左個肉酱意粉。因為比較普通,平時出街好少叫肉酱意粉,但呢個比我想像中好味好多!麵既質地適中,口感好好最後,仲叫左個小食。有薯格加雞塊,啲雞有啲辣,啱晒我呢啲重口味人士下次一定會再黎!

下次一定會再黎!
2018-07-28 2453 views
我家有位周慧敏粉絲分享到一個訊息給我。既然咁抵食,就試試吧!我仲記得今年一月周慧敏開演唱會,網上購到門票都在指定時間到此領取,皆因為我代領取演唱會門票。 MATCH有提供午餐、下午茶及晚餐,周六的中午我們選擇午餐,但竟然大頭蝦,沒有預約!幸好都安排到座位,不致撞壁而回。  餐廳位置不算大,樓身不高, 有少許焗促感,環境尚算雅緻, 還感受到淡淡的香薰幽香,餐廳有戶外露天位置更可供客人用餐。  餐廳的戶外露天位置 餐牌顯示最相宜是一.$36一客的菠菜、車厘茄乾橄欖長通粉配蕃茄汁,有餐湯和多士、餐茶,連加一小費都是$40,好啦!揾日我自己都來試試先得。反轉另一面價錢稍貴的西餐。小食餐牌,我們揀酥炸魷魚鬚。香蒜薯蓉餐湯和多士,OK既!$48燒雞脾飯配豉油薑汁,燒雞脾肉質軟滑,不錯了!$88脆炸鹹豬手配甜紫薯酸忌廉,真係卜卜脆有鹹香,鹹豬手味道不會太鹹,很喜愛甜紫薯夠香甜和脆口。$95燒牛柳配薯蓉燒車厘茄牛仔汁,不見血水的燒牛柳啱我們,牛柳可口是冇得輸!$68酥炸魷魚鬚,魷魚鬚是無問題,是脆漿太油膩,幸好份量不多!凍餐飲要加$3,與茶記相同。人均消費$112,其實又唔係好相宜,不過食物不錯,相對
我家有位周慧敏粉絲分享到一個訊息給我。
既然咁抵食,就試試吧!

我仲記得今年一月周慧敏開演唱會,
網上購到門票都在指定時間到此領取,
皆因為我代領取演唱會門票。

MATCH有提供午餐、下午茶及晚餐,
周六的中午我們選擇午餐,但竟然大頭蝦,沒有預約!
幸好都安排到座位,不致撞壁而回。

餐廳位置不算大,樓身不高, 有少許焗促感,
環境尚算雅緻, 還感受到淡淡的香薰幽香,
餐廳有戶外露天位置更可供客人用餐。

餐廳的戶外露天位置

餐牌顯示最相宜是一.$36一客的菠菜、
車厘茄乾橄欖長通粉配蕃茄汁,
有餐湯和多士、餐茶,連加一小費都是$40,好啦!
揾日我自己都來試試先得。
反轉另一面價錢稍貴的西餐。

小食餐牌,我們揀酥炸魷魚鬚。

香蒜薯蓉餐湯和多士,OK既!
香蒜薯蓉餐湯和多士

$48燒雞脾飯配豉油薑汁,燒雞脾肉質軟滑,不錯了!
燒雞脾飯配豉油薑汁

$88脆炸鹹豬手配甜紫薯酸忌廉,
真係卜卜脆有鹹香,鹹豬手味道不會太鹹,
很喜愛甜紫薯夠香甜和脆口。
脆炸鹹豬手配甜紫薯酸忌廉

$95燒牛柳配薯蓉燒車厘茄牛仔汁,
不見血水的燒牛柳啱我們,牛柳可口是冇得輸!
燒牛柳配薯蓉燒車厘茄牛仔汁

$68酥炸魷魚鬚,魷魚鬚是無問題,
是脆漿太油膩,幸好份量不多!
酥炸魷魚鬚

凍餐飲要加$3,與茶記相同。
餐茶

人均消費$112,其實又唔係好相宜,
不過食物不錯,相對是平衡的!
2018-07-28
$112 (Lunch)
香蒜薯蓉餐湯和多士
燒雞脾飯配豉油薑汁
脆炸鹹豬手配甜紫薯酸忌廉
燒牛柳配薯蓉燒車厘茄牛仔汁
餐茶
2018-07-27 450 views
呢間餐廳既lunch真係好抵食,最平個set先36,有餐包有餐湯有飲品,平過茶餐廳但係環境又非常靚,好適合一班女仔黎打卡。今日既餐湯係蘑菇湯,蘑菇味好濃郁細膩,正我地都好好奇究竟36蚊既北極貝菠菜意粉係咩味,所以就叫左。個賣相幾吸引,不過唔係好好食,d闊條麵質感有d鬆散,調味亦不足。最好食既係呢個魚柳拼薯蓉,魚柳外脆內軟,薯蓉都食得出係有心思調配過既呢個羊扒好重羊騷味,但本身唔多接受到羊味,可能其他鍾意食羊既人會覺得好好食最後加左20蚊要左個義大利奶凍,甜品賣相吸引,奶凍奶味濃郁,好食總括黎講係食lunch既好地方!埋單每人90蚊咋不過睇過夜晚餐牌,以呢個味道黎講,單點既價錢就有d貴啦
但係環境又非常靚,好適合一班女仔黎打卡。

今日既餐湯係蘑菇湯,蘑菇味好濃郁細膩,正

總括黎講係食lunch既好地方!埋單每人90蚊咋
不過睇過夜晚餐牌,以呢個味道黎講,單點既價錢就有d貴啦
2018-07-25 440 views
今日諗住試下新野所以經eatigo訂位食lunch,話有9折。首先地方係好靚好舒服,大約有8張枱左右。價錢都唔算太貴,set lunch 價位大約$38-98。我地由落單到上菜至少等左30分鐘。主餐到左餐湯都未到。催左幾次餐湯,點知餐湯到左,麵包又話無晒。主餐食物全部都係唔熱嘅。到埋單嗰陣佢地先話 set lunch 無9折,叫menu 先有折,但從來無見過有其他menu。最後埋單每人$100 以上,完全唔值。唔會再去。
首先地方係好靚好舒服,大約有8張枱左右。
價錢都唔算太貴,set lunch 價位大約$38-98。

我地由落單到上菜至少等左30分鐘。

主餐到左餐湯都未到。
催左幾次餐湯,點知餐湯到左,麵包又話無晒。
主餐食物全部都係唔熱嘅。

最後埋單每人$100 以上,完全唔值。

唔會再去。
牛柳
豬手
2018-07-25
$100 (Lunch)
2018-07-25 196 views
The decor looks nice but unfortunately the food and the service does not ‘match’ the fancy atmosphere 😏. It took a long time to receive our drinks and we had to ask twice to get the soup which came with the set. The iced coffee is so watery and not very good. The meals came out at all different times - the pork knuckle came out very late when most of our group had already finished the meal. The portions are small and trying to be too fancy with the presentation but not enough flavour. Better value lunch sets can be found elsewhere in the area.
2018-07-25
$100 (Lunch)
2018-07-18 349 views
睇OpenRice的相片,好奇上黎一試,感覺環境幾乾淨,所以諗住會幾好。簡直令人失望,樓面服務可能新開店,完全混亂,由點菜,等餐,上菜,全部都係幾個人手一齊做,因此好慢。到上菜的時候,感覺更加惡劣,連女士都覺得細份,又唔係唔可以收貴一點,但點解要咁細份呢?真心想問個廚房師傅,如果佢自己食午餐,真係會夠飽的嗎?我選擇豬手,乾到爆炸,咬都咬唔開。就算諗住做遊客生意,都唔係咁樣呃客人嗎?如果未能夠正式營運,建議咪寫上試業囉,我唔會再上黎幫襯。
我選擇豬手,乾到爆炸,咬都咬唔開。
就算諗住做遊客生意,都唔係咁樣呃客人嗎?
如果未能夠正式營運,建議咪寫上試業囉,我唔會再上黎幫襯。
開業不久既打卡餐廳,位於油麻地廟街附近。上網見環境唔錯幾岩港女打卡,食物個樣都唔錯。LUNCH SET價錢都十分相宜,$36-$88不等。酒店大堂較窄,放滿行李。搭電梯上四樓即可見到餐廳。上面設計唔錯,似適合搞wedding party/ private event既場地。仲有戶外座位,唔怕熱既話有陽光應該幾好打卡。不過上去個日下雨天,戶外就Close左。Book左位唔洗等,waiter即時帶入座。周末LUNCH SET有7款,跟是日餐湯及咖啡或茶。普通闊麵到羊架牛柳都有。可能新開張原故,睇得出職員唔多熟手。點餐後無幾耐另一個職員要再黎同我地落多次單,有點混亂。想查詢是日甜品,該職員亦不大了解。起初以為即叫即整,所以等待時間較耐。等了差不多15分鐘,續碟上菜,食物溫度唔夠熱。走既時候等電梯先發現食物唔知由邊層運過黎,仲要無蓋遮住。衛生分數減左少少。🔸 森林蘑菇湯 (跟餐)感覺唔係新鮮打,無蘑菇蓉,湯身較稀。🔸 紅酒繪牛尾飯 $68賣相無咩特別,溫度都只係微暖,食落同茶餐廳質素咁。🔸 香煎鯛魚柳配薯蓉,水芹菜沙律及栗米醬 $78有兩件鯛魚柳,表面煎得幾金黃脆口,keep到入面水份唔會太乾
開業不久既打卡餐廳,位於油麻地廟街附近。
酒店大堂較窄,放滿行李。搭電梯上四樓即可見到餐廳。

Book左位唔洗等,waiter即時帶入座。
想查詢是日甜品,該職員亦不大了解。

🔸 森林蘑菇湯 (跟餐)
感覺唔係新鮮打,無蘑菇蓉,湯身較稀。
森林蘑菇湯 (跟餐)

🔸 紅酒繪牛尾飯 $68
賣相無咩特別,溫度都只係微暖,食落同茶餐廳質素咁。
紅酒繪牛尾飯

🔸 香煎鯛魚柳配薯蓉,水芹菜沙律及栗米醬 $78
有兩件鯛魚柳,表面煎得幾金黃脆口,keep到入面水份唔會太乾,不過有少少雪味。
香煎鯛魚柳配薯蓉,水芹菜沙律及栗米醬

🔸 燒牛柳配薯蓉,燒車厘茄及牛仔汁 $88
叫左medium 5成熟,都ok既唔會太熟剛剛好。兩片燒牛柳上有牛仔汁面,味道似燒汁。
燒車厘茄幾新鮮,薯蓉都唔差,打得幾smooth。
燒牛柳配薯蓉,燒車厘茄及牛仔汁

※所有LUNCH SET都跟是日餐湯及咖啡或茶。另加$15可享自家製甜品

by VIN: 5️⃣/🔟
2018-07-11 450 views
同好姐妹去油麻地聚餐,想搵一個坐得舒服嘅地方,所以決定去王子酒店新開嘅cafe試下。環境舒適之餘,食物質素同價錢都令一眾姐妹喜出望外。羽衣甘藍沙律好清新而且爽口,無落過多沙律醬,食得出好新鮮脆燒粟米味道似粟一燒,估唔到真正粟米都可以燒得咁香口吉列炸蝦炸得好鬆脆,外層完全唔厚,內層蝦肉好香,配埋少許蛋黃醬更正和牛漢堡和牛肉又軟又多汁,足料漢堡再加埋配洋蔥、番茄、酸青瓜,絕對比得上其他漢堡專門店出品意大利火腿無花果薄餅平時唔鍾意食Pizza,怕肥又唔鍾意食個批。但呢個pizza用意大利火腿配無花果,開胃之餘,個餅底又薄又脆,完全唔肥膩總括而言,估唔到油麻地都有間cafe食物種類咁多,環境又靚,重點係價錢完全唔貴,性價比極高。必定會再同朋友去!

羽衣甘藍沙律
好清新而且爽口,無落過多沙律醬,食得出好新鮮

脆燒粟米
味道似粟一燒,估唔到真正粟米都可以燒得咁香口

吉列炸蝦
炸得好鬆脆,外層完全唔厚,內層蝦肉好香,配埋少許蛋黃醬更正

2018-07-05
$170 (Dinner)
2018-07-02 472 views
文青cafe食個lunch💙~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~環境寧靜,裝修典雅,同朋友傾下計唔錯嘅地方, 野食中等,價錢便宜。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~餐湯係椰菜花薯仔湯,飲落薯仔味幾香,椰菜花味唔太明顯。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~蒜蓉雜菌意大利粉($36)意大利粉有D乾,味道方面尚算可以。香煎鯛魚柳配薯蓉、水芹菜沙律及粟米醬($78)薯蓉做底,配上鯛魚柳,鯛魚柳煎得好香,薯蓉細滑。燒牛柳配薯蓉、燒車厘茄及牛仔汁($88)燒牛柳令人失望,味道一般,肉質不細緻和不新鮮。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
文青cafe食個lunch💙
餐湯係椰菜花薯仔湯,飲落薯仔味幾香,椰菜花味唔太明顯。
蒜蓉雜菌意大利粉($36)
意大利粉有D乾,味道方面尚算可以。

香煎鯛魚柳配薯蓉、水芹菜沙律及粟米醬($78)
薯蓉做底,配上鯛魚柳,鯛魚柳煎得好香,薯蓉細滑。

燒牛柳配薯蓉、燒車厘茄及牛仔汁($88)
燒牛柳令人失望,味道一般,肉質不細緻和不新鮮。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
和好朋友一起来王子酒店入住,送了一张满一百减三十港币的券券给吸引~ 一进去就觉得很漂亮呀然后看了下菜单,感觉更上海价格差不多… 沙律会贵点推荐羽衣甘蓝咯,小姐姐说很少地方有……我不喜欢沙律的人觉得还唔错其他的菜就是强推蘑菇汤和意面辣,量很足,两个人不怕吃不完… 因为到后面实在是吃不下了……总而言之很不错啦~ 一家还挺有逼格儿的店
总而言之很不错啦~ 一家还挺有逼格儿的店
  • 森林蘑菇汤
  • 羽衣甘蓝
2018-06-24 3033 views
舊同事又約食飯,三個女仔響油麻地地段,廟街呢帶一向都冇啲坐得舒適又優雅嘅地方,發現左呢一間響酒店入面嘅餐廳(原本以為佢係周慧敏同倪震開嘅,如果係嘅就唔想幫襯倪震😂)上到去環境真係幾靚嘅,如果有陽光坐露天位都唔錯。係清新優雅嘅擺設裝修。另一個食野app入邊見到有優惠,訂左就有折,但係只係主餐牌食品有折,其實主餐牌冇乜嘢食得意粉同pizza,所以最尾都係叫晚餐套餐。主菜我哋就叫咗兩個餐一個係ribs,一個係牛扒,包沙律或者餐湯,(餐可以半價叫甜品但見無乜特別就無叫。)我哋兩個餐都叫咗沙律但係只係黎左一碟有啲蟹籽既沙律上面有兩條淋左既長條春卷(難道是二人份😶)另外叫左啤酒薯條係炸洋蔥圈嘅炸法🤤非常香脆食到尾都仲保持脆度非常好,不過原來主菜都配薯條😂食唔晒。德國香腸拼盤,四條腸分別係黑椒腸芝士腸臘辣肉腸同豬肉腸,四條腸嘅味道唔算突出,不過好彩佢唔鹹,配粒粒芥茉醬同埋茄汁仲有啲生菜伴碟解油膩。主菜小豬肋骨一排有10條左右比例比想像中細,熱食都有啲硬,佢唔係一摵就散,因為細條嘅關係佢冇乜肉。醬汁正常燒烤醬味唔得出,可以再落多啲意大利醋吊返個味出啲同焗耐啲。牛扒手板咁上下大小,厚度約一寸,煎得幾好面

牛扒手板咁上下大小,厚度約一寸,煎得幾好面頭唔過硬,切出嚟中間仲微紅仲有紅色肉汁一路切一路流🤤

飲品叫咗個
養肝美白茶,一大壺好抵飲,睇到好多花,顏色好吸晴,呃like一流
藍金橘鮮青靈薄荷梳打,顏色好似李施德林漱口水飲落就冇乜味又冇汽,唔講都唔記得有梳打水
蘆薈蜂蜜梳打,又係冇乜味又冇汽
餐飲兩杯凍檸茶自動走甜

服務有個姨姨幾好服務我地叫到一枱都係野食,佢主動收起啲靚裝飾騰空張枱幾好,有個後生哥哥仔好有禮貌,係夜左有個叔叔啲態度就⋯⋯事緣飲咗杯凍檸茶一啖唔甜嘅,咁就問係唔係另外有糖水上,佢就話你試咗先啦(我心諗就係試左先知無甜味先問既啫)話落咗成寸㗎啦(講咗幾次好似唔想攞咁)唔甜我攞一桶糖水俾你啦,我個朋友就講話好呀,佢咪又係好輕佻拎左一杯仔埋黎,我倒左大半落去杯度都係冇乜甜味。之後朋友仔試咗啲糖水就知道問題就係個糖水根本唔甜嘅😂

三個人埋單無用到優惠食左8百幾,間餐廳新仲未有太多客人,裝修仲好新淨,幾好坐傾下計。星期一至六買4送1,不過個餐牌得五個餐😂

2018-06-23
$180 (Dinner)
2018-06-13 567 views
今晚去食油麻地Match cafe & restaurant (喺王子酒店4/F嗰間)。用E字頭嗰個apps 訂位, 放工後早d去食有好大嘅discount (但小食同飲品就無discount )佈置方面,枱面擺設好特別,尤其係隻透過碟!但可惜到點餐後會換成普通白色碟。叫咗:1)凱撒沙律:上菜時個汁已經同沙律混好,正正常常,無乜特別。2)墨西哥片:好脆口,值得欣賞嘅係用鐵碟上可以 保持到暖暖地,再沾sour cream 好夾。3)牛肝菌pizza :有少少失望,因為上菜時個pizza 已經唔熱。雖然凍咗,但個底依然好脆4)主菜—香煎盲曹:啖啖肉,又無骨,食得好開心。上面嘅伴碟原來係炸金菇!個汁就好重菇味外,仲好似鼓油,感覺好似食緊中式嘅西餐-煎過嘅蒸魚。5)另一個主菜本身想叫豬鞍扒,可惜嗰日無供應,所以就叫咗個豬肋骨。未食就已feel 到好強烈,因為嗏咗好厚嘅bbq汁去煮。肉質夠嫩。跟餐個薯條(應該係啤酒薯條?)放喺個肋骨下面,吸唒d肉汁,正!本身訂座時,限食1.5鐘,但我地今次坐咗好耐,期間店員無為難我哋,仲好好服侍,thanks so much !!!結論係呢間餐廳唔錯,配合好大

叫咗:

結論係呢間餐廳唔錯,配合好大嘅折扣去訂位,性價比好高的餐廳!值得下次會再食過!
牛肝菌pizza
煎盲曹
墨西哥片
Ribs
2018-06-12
$103 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
牛肝菌pizza
煎盲曹
  • 肉醬墨西哥片
2018-06-10 363 views
近期見網上有不少介紹呢間餐廳,一於星期日晏就黎試下!有驚喜!推薦的!餐廳裝修設計和室内環境舒服!雖然位置麻麻(位於廟街嘅酒店入面)不過室内佈置得好靚補返數!裝修佈置-無得彈!食物質素-很不錯!整潔程度-很滿意!服務-合格(可以改善)

餐廳裝修設計和室内環境舒服!

裝修佈置-無得彈!
食物質素-很不錯!
整潔程度-很滿意!
服務-合格(可以改善)
2018-06-10
  • 咖喱雞