2013-12-18 22 views
我哋一班美孚街坊老死,趁天氣有番咁上下凍,聚一聚打個鞭爐當喺迎冬至,查實就純粹食番餐,順便賀一賀12月份3位生日之星 。既然賀生日,又點可以無個蛋糕呢?咁啱美心又推出咗聖誕派對蛋糕新系列,早前就收到兩張換領卡,一於趁機與大家共享共嚐,等多啲人感受依款新系列嘅滋味 。今次美心聖誕蛋糕分咗3個系列,分別喺「Hello Kitty聖誕Party」、「法國頂級朱古力Cacao Barry」及「聖誕禮遇」。Hello Kitty聖誕Party系列就最多選擇 ,早於11月已登場嘅Hello Kitty X Maxim’s Cakes Party系列,當中嘅「Hello Kitty摩天輪Cupcake套裝」($298)及「開心Hello Kitty」($168)都會推出聖誕特別版 ,而再新加入就有「Hello Kitty聖誕樹」($158)和「Hello Kitty聖誕老人村」($398兩磅),全部造型可愛,部份加入DIY元素,令小朋友更喜愛,配合不同份量,可按派對人數多寡再決定買邊個。 Hello Kitty聖誕樹 $158 淨喺個蛋糕盒都可愛到不得了 ,印晒滿滿嘅吉蒂圖案,不怪乎蛋

Hello Kitty聖誕Party系列就最多選擇
Hello Kitty聖誕樹 $158

淨喺個蛋糕盒都可愛到不得了
,印晒滿滿嘅吉蒂圖案,不怪乎蛋糕食完屋主老友都想要番個盒。仲有,佢早前去完台灣,啱啱就賣咗支Hello Kitty櫻花酒返嚟,跟個蛋糕,真喺襯到絕喎
。「聖誕樹」顧名思義就要似樖樹,圓錐形身披粉紅外衣嘅士多啤梨慕絲蛋糕樹,一眼望埋去好寡,皆因要你與摯友動手一起DIY將7塊唔同圖案嘅白朱古力牌仔及幻彩星星碎糖,擺晌個蛋糕樹之上,所以,個蛋糕可謂食得又玩得
。蛋糕之內,喺一層鬆軟回彈力強嘅海綿蛋糕夾一層酸香柔滑嘅士多啤梨慕絲,層層疊疊,各有4層相間,如能晌慕絲中加啲士多啤梨果肉,味道及效果相信更加相得益彰。
Hello Kitty聖誕樹
至於法國頂級朱古力Cacao Barry系列,則有兩個選擇:「Baileys朱古力慕絲蛋糕」($188)及「迷你特濃朱古力脆脆」($118)。兩者均以法國殿堂級朱古力Cacao Barry製造,前者加入Baileys愛爾蘭甜酒所做嘅慕絲,後者配上法國傳統蛋白杏仁蛋糕,可謂各有特色
Baileys朱古力慕絲蛋糕 $188

屋主老友整支「Hello Kitty櫻花酒」嚟襯個「Hello Kitty聖誕樹蛋糕」,小弟都唔弱,晌家中拎咗支Baileys愛爾蘭甜酒過嚟襯番個「Baileys朱古力慕絲蛋糕」,仲要喺心愛嘅焦糖味
,哈哈。講番個蛋糕,半球形閃爧爧嘅朱古力慕絲蛋糕,雖然裝飾欠奉,但俾人印象喺華麗高貴。由下而上,有朱古力脆珠、Cacao Barry 60%朱古力慕絲、白朱古力慕絲、特濃朱古力海棉蛋糕、朱古力Baileys愛爾蘭甜酒慕絲及面層薄薄嘅特濃朱古力漿。3層慕絲味道各異,入口細滑香膩,朱古力味濃郁,真喺要細味慢慢嗒真一啲
。再者,配合埋脆珠及特濃朱古力海棉蛋糕,令整體味道及口感都有著層次多變
Baileys朱古力慕絲蛋糕
「聖誕禮遇」喺個重達8磅兩層高嘅大型3D立體「開心雪人」朱古力蛋糕,同樣以法國頂級朱古力Cacao Barry製作,絕對味道濃郁,如此份量適合20人以上分享。原價要$1,680,5個工作天前透過訂購熱線,仲可享美心聖誕禮遇價$980,供應期有限。
最後,好開心跟一班老友歡聚,再次多謝屋主款待
Type of Meal
Dinner
Dining Offer
Tasting Event
Baileys朱古力慕絲蛋糕
美心作為本地麵包、西餅龍頭,月餅依舊大餅又點會唔谷到盡吖,淨喺兩大明星chilam同陳慧琳做代言人,大賣廣告,地鐵、巴士、報紙、雜誌、電視……無處不在咁滯,已經引發好大宣傳效力,加上「美心」品牌,已經深入民心。同時,睇佢推出嘅月餅產品,都可以話多到無出其右,單以大類別計,已有5個系列:傳統系列、尊貴系列、尊貴奶黃、冰皮系列及卡通系列,真喺大人細路,男女老少,一網打盡,無怪乎一到中秋美心各分店就人頭湧湧。冰皮系列同事得到張冰皮禮券,就換咗一個冰皮二人世界跟其他同事分享,講開冰皮,小弟又幾鍾意食,雖然跟傳統月餅好不一樣,似甜點多啲,但貪佢冰涼、少甜、唔油膩,兼且味道多變。上網八過吓美心嘅冰皮,佢哋都推出咗好多款禮盒裝,如冰皮七星伴明月、甜品美宴……,一盒裡邊包含咗多款唔同口味。講到款多,散裝嘅「冰皮二人世界」(即一包兩個),就真喺超多,一共有成33款,特色到不得了,楊枝甘露、芒果栗子、魔鬼脆脆、士多啤梨脆脆、心太軟、特濃朱古力石板街、朱古力榛子咖啡、夏威夷果仁朱古力、芝麻花生、藍莓芝士、曲奇妙趣、紅豆甘栗、榴槤王、夏威夷果仁班蘭、藍莓二重奏、粉红番石榴杏脯……等等,個個60g重,日日試一款
,無怪乎一到中秋美心各分店就人頭湧湧。
冰皮系列
,楊枝甘露、芒果栗子、魔鬼脆脆、士多啤梨脆脆、心太軟、特濃朱古力石板街、朱古力榛子咖啡、夏威夷果仁朱古力、芝麻花生、藍莓芝士、曲奇妙趣、紅豆甘栗、榴槤王、夏威夷果仁班蘭、藍莓二重奏、粉红番石榴杏脯……等等,個個60g重,日日試一款都要成個月呀!之前晌Openrice「開飯搶鮮試!水果月餅大比拼」嘅試食活動中,曾試過佢嘅「粉紅番石榴杏脯」冰皮,當其時覺得中規中矩,可能拎出嚟攤嘅時間耐咁,冰皮有啲黏,而餡料又確實太少,食到番石榴味而食唔出杏脯味。
宇治金時冰皮月餅

今次所試嘅喺「宇治金時」,加入抹茶所做嘅冰皮,攤嘅時間啱啱好,黏糯度適中,入口軟綿帶點煙韌,而且朕朕綠茶香,又薄身冰涼,做人就唔好涼薄,但作為冰皮夠涼薄先好食
。餅餡晌一片白豆蓉正中,藏身一大舊蕃薯泥,好有蕃薯香,只恨佢紅豆下得太手緊喇,得嗰幾粒
宇治金時冰皮月餅
尊貴奶黃月餅
另一款試到嘅美心月餅喺奶黃月餅,老婆嘅同事醒俾佢嘅,所以只有一個咋,美心本身出依隻尊貴奶黃月餅只有一款禮盒裝,一盒8個,每個約45克,嬌小精緻。按指示以微波爐翻熱8秒,餅身已微暖,切開後有啲搞笑,奶黃餡跟餅皮喺完全分離
,小弟都喺第一次見有咁嘅情況,雖然基本上唔影響食味,但外觀方面點都被扣少少分啦;講番件月餅,餅皮挺鬆化,做人嘅嘢有時要學識睇化,唔喺盞俾自己好多唔開心,作為餅皮亦都要識「體化」,不過喺指體質鬆化
;而奶黃餡頗算唔上滑溜,但又真喺啖啖留香,少甜就更令人討好,尤其依個成日講健康嘅年代,不過查實奶黃餡又雞蛋、又鹹蛋黃、又椰奶……等等,都稱唔得上健康食物呢!都喺嗰句,應吓節,少食無妨囉。
尊貴奶黃月餅
晌度藉此多謝同事、老婆同事嘅慷慨,又讓小弟食到唔同品牌、唔同口味嘅月餅
Type of Meal
Tea
2011-11-23 43 views
為BB搞生日, 實際上說, 享受的, 是我地大人們. 意思是有的, 但只限於日後, 小朋友成長後的照片回憶.說是慶祝生日, 咁當然要有蛋糕既出現, 才可以叫做像話. 不過今時今日, 普遍既人類食量, 比起古代既人類, 係減少了. 以前一切, 就切一至兩磅的蛋糕, 而家, 連半磅蛋糕都嫌大. 晚飯後, 的確沒有再多的食力去食大蛋糕. 所以, 現今世上, 就發明了這一種, 迷你蛋糕, 每人一小件, 份量剛剛好, 啱哂.說美心最識賺錢, 最識做生意的一個人, 就是發明同推廣這個天使/魔鬼蛋糕的人. 一件plain的忌廉蛋糕或是一件plain既朱古力蛋糕, 簡單就是美, 吸引了萬萬千千的香港人, 愛上這一個無添加的, 純蛋糕.說是日我們買的蛋糕, 是一個迷你版. 而且條紋也較為花巧. 不過味道也是一樣, 是一個plain既忌廉蛋糕, 忌廉甜美, 蛋糕鬆軟, 夠多cream, 香甜美味. 食食下覺得, 沒加上果, 沒加啫喱的蛋糕, 純奶油的味道, 是最可愛的. 說到最後, 要再讚多一次天使/魔鬼蛋糕的創造者, 你的確捉到好多市民的心理, 簡單, 無添加, 就是美味的源頭.