2016-06-19 492 views
美心呢款蛋糕真係長賣長有,簡直就係朱古力之奧義。內裡朱古力蛋糕,外面係面就係朱古力cream,再灑上朱古力脆脆,三重朱古力既享受,完全係又肥又美,明知卡路尼有咁高得咁高,但仍然都要食。
2016-06-06 419 views
美心呢輪推出左咁多新產品, 繼上次試左既牛奶排包後, 又比我發現"新大陸", 粒粒蜜糖滋味厚切包! 一包有4片 ($15), 唔係太大片但真係算厚切! 每片都見到有"粒粒蜜糖", 食落口感受到頗濃蜜糖味, 質感亦鬆軟, 朝早作早餐, 就變成甜蜜蜜既一日開始!
2016-05-12 378 views
經過美心西餅,看看近期有什麼新產品推介,發現鮮磨純栗蛋糕外表飽滿,有種好''抵食''的感覺,最終忍不住手買了一個。蛋糕的表面唧滿格仔網的忌廉,而且表層鋪滿栗子茸,有一個飽滿足料的感覺,蛋糕表面上的忌廉,有淡淡的栗子味,應該是在忌廉中混合了一些栗子茸,可是忌廉欠缺應有的質感,不但沒有細滑的口感,而且更有些粗糙的感覺,與其他的忌廉有很大的出入。表面的栗子茸雖然有濃郁的栗子味,在口腔中停留著,不過吃得多,有點漏的感覺。

2016-04-17
2016-04-15 504 views
一直都喜歡食呢個荷蘭撻,由以前$4一個食到呢家$8一個。呢家個撻面多左啲杏仁粒,買完即食的,但已經唔脆了!撻上是“實的的”的蛋糕且乾身,唔重牛油味,連埋個撻一起食就有份豐富感。重點係響中間粒野度,看似係高左上嚟嘅蛋糕粒,其實粒野上面搽左少少Jam底部搽左啲cream,兩者都增添了味感。一個撻,雖然無生果,但有多種層次,多種感覺,惹人喜歡!

一直都喜歡食呢個荷蘭撻,由以前$4一個食到呢家$8一個。

一個撻,雖然無生果,但有多種層次,多種感覺,惹人喜歡!

2016-03-13
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$8 (Breakfast)
2016-04-06 449 views
提子包是種簡單又好味,每間麵包店均有出售的包種,可是美心的提子包,不知什麼,卻比街坊麵包店的遜色。麵包很實,但又很粉,真的不懂得怎麼珍容,沒有麵包味,幸好還有些提子乾,提醒住自己是在吃提子包。
2016-04-02
2016-03-18 228 views
情人節當然要同情人分享喜悅,這天買了一個士多啤梨海綿蛋糕慶祝整個蛋糕以粉紅色作主,表面以白色CREAM同粉紅色的碎朱古力,重加左少少銀珠糖切開後,裡面有粉紅色的啫喱和海綿蛋糕整個搭配都非常好,口感分明唔太甜,海綿蛋糕相當柔軟
切開後,裡面有粉紅色的啫喱和海綿蛋糕
整個搭配都非常好,口感分明唔太甜,海綿蛋糕相當柔軟
2016-02-14
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
2016-02-23 250 views
元宵佳節咁浪漫,又有個藉口食甜品Tiramisu 係我既心愛之選!蛋糕面層灑上一層厚厚既可可粉,但又唔會苦!蛋糕入口鬆軟,好creamy同好幼滑!可可味濃郁之餘,又有淡淡既紅酒味!
元宵佳節咁浪漫,又有個藉口食甜品

Tiramisu 係我既心愛之選!

蛋糕面層灑上一層厚厚既可可粉,但又唔會苦!

蛋糕入口鬆軟,好creamy同好幼滑!
可可味濃郁之餘,又有淡淡既紅酒味!
2016-02-22 408 views
好耐無食美心既西餅, 今日買左幾舊返屋企同屋企人分享. 睇下個凍櫃, 平既西餅樣子不太吸引, 吸引既就要貴價款式, 見有個黑魔王黑森林幾靚, 應該係之前張智霖代言左一輪果類, 見係佢代言就試下啦.黑魔王黑森林($12), SIZE唔大. 黑森林一層一層, 有海棉蛋糕底, cream, 朱古力等, 材料算多種類. 食落朱古力濃, 蛋糕夠鬆軟, 配埋夠滑既cream, 整體成舊味道都唔錯, 如果size變番大D會更好.

TakeAway
$12 (Tea)
2016-02-01 406 views
新年氣氛越來越濃厚了, 特別是最近天氣那麼冷, 更有過節的感覺. 拜年的時候, 當然要帶備禮物, 美心西餅新近推出的猴年醒獅禮盒, TsumTsum一口甜心酥禮盒, 以及TsumTsum一口榛子條禮盒, 會是個不俗的選擇呢.猴年醒獅禮盒 $118: 8.5分, 猴年醒獅禮盒是用上方型盒子作設計, 可以把三個盒子一同砌起, 當中包括有大頭佛一口法式曲奇, 靈猴一口杏仁條, 以及醒獅一口甜心酥. 一口法式曲奇牛油味道香濃, 而一口杏仁條帶杏仁香, 當然一口甜心酥是名物, 質感酥脆. 這個禮盒套裝, 新年用作送禮, 特別醒目呢.一口甜心酥禮盒 $68: 8.5分, 小晴晴很喜歡一眾迪士尼朋友, 這客一口甜心酥禮盒, 以TsumTsum角色作包裝, 她一見到, 已經搶著要把玩了. 當中還有Dopey呢, 您又可看到呢? 至於一口甜心酥, 焦糖皮味道香甜, 質感酥脆, 自是甜蜜的送禮之選.一口榛子條禮盒 $88: 8分, 另外一款以TsumTsum角色作包裝的禮盒就是一口榛子條禮盒, 甜美的榛子, 配上香濃的牛油香, 也是相當甜蜜的配搭. 這一次, 您又能夠找到多少位迪士尼朋友呢?美心在這個新年
美心在這個新年推出的猴年醒獅禮盒, 結合了大頭佛一口法式曲奇, 靈猴一口杏仁條, 以及醒獅一口甜心酥, 相當精緻, 而兩款TsumTsum禮盒, 一口甜心酥禮盒以及一口榛子條禮盒, 就是迪士尼粉絲的心頭好呢.
2015-11-25 666 views
繼東海堂的美味乳酪蛋糕,友人準備給壽星女這美心小象造型蛋糕,賣相真的太讚了! 忍不住也貼上來分享。自己作為父母,比較過不少餅店,遇著喜歡小動物的小朋友的生日,在美心訂造型蛋糕,實在是又平又靚,雖然味道不會是超級正(要又靚又正可去樂怡餅店訂做,但貴很多而且排期很長!),但絕對夠令小壽星興奮莫名~當然最好就是訂兩個蛋糕,一個是賣相滿分的造型蛋糕,另一個就選味道至上,其實美心的天使蛋糕亦是甜魔媽媽的長期心水! 特此簡短分享,希望幫到其他父母~
 特此簡短分享,希望幫到其他父母~
2015-11-21
2015-09-24 476 views
快到中秋了, 趕快把介紹月餅的博文也分享給大家看看, 這天說的, 是美心月餅的流心月餅, 其實也不用我多說, 相信大家也知道, 這兩款月餅也是城中熱門之選呢.流心奶黃月餅 $188流心奶黃月餅是去年首次推出的, 反應勁好, 今年加推了四個月餅的版本, 繼續以翡翠綠為主色的禮盒, 很討好. 把流心奶黃月餅放入微波爐加熱5秒之後, 流心度是相當澎湃的, 看上去, 就像流沙奶黃包的效果一樣, 但這是月餅呢, 實在難得. 加上鬆化的月餅皮, 香濃的奶黃餡, 甘香的鹹蛋黃, 您懂得的美味.流心朱古力月餅 $188至於新品流心朱古力月餅, 一樣是每盒四個月餅, 用上咖啡色為主色的禮盒, 配合主題. 流心度一樣滿意, 味道方面, 無論是月餅皮跟流心餡也是朱古力, 味道濃烈, 愛吃朱古力的朋友, 自然會喜歡.繼去年大受歡迎的流心奶黃月餅, 美心月餅今年還加入新品流心朱古力月餅, 兩款流心月餅皆有澎湃的流心度, 實在是令人著迷!
流心奶黃月餅 $188
流心朱古力月餅 $188
2015-08-15 415 views
今日為左同個朋友慶祝生日,去左美心買蛋糕,跟住本身諗住買個黑森林,但係見到佢新出左隻蛋糕,諗住試新野嘅心態去試,點知呢個新嘅青蘋果蛋糕真係好一般下。。。首先個忌廉多唔再講,個青蘋果味真係有啲啲怪怪地,跟住入面有青蘋果粒,但係酸嘅,不過佢都算設計得唔錯,下層用白朱古力裝住啲蛋糕。講真呢個蛋糕真係唔係好正,但勝在比較平,大家不妨試下
2015-08-05
2015-08-07 439 views
美心近排D蛋卷好HIT, 今日就買左一個虎紋卷, 切左DD出黎試食落果真超正! 裡面D生果有芒果同哈密瓜, 超正, 加埋D焦糖CREAM, 澀澀地又甜甜地, 蛋卷只佔一半, 所以成個蛋糕都超CREAMY又鬆軟, 正!!!
2015-06-18 346 views
我是一個麵包痴,早餐、午餐和宵夜都會想,起麵包,放工見到美心仲有义燒包,就買回家享用吧! 义燒包有原粒肉,已少有了,濃濃的蜜汁令你回味,不太甜是我首要選的,今次還買了澳洲鲜奶包,口感特別軟,原因是加了很多牛奶而令到麵包鬆軟。

2015-06-17
TakeAway
$20 (Last Night Supper)
  • 义燒包
2015-05-27 324 views
去美心買西餅,除左買幾打拎黎送禮外,其實散買當早餐同零食都唔錯嫁小妹都周不時入去買一件蛋撻同一件椰撻黎食,兩件夾埋都係十蚊有找,幾抵食嫁。d 撻個size比起普通麵包舖個d更加大,而且賣相講究好多,層皮邊好"regular"。而且,佢地ge味道都非常唔錯嫁。個椰撻食落口感好鬆軟,而且好重椰子香味。另外個蛋撻,非常鬆脆可口,而且都好香。

另外個蛋撻,非常鬆脆可口,而且都好香。