Hiring
$12,800-$14,500
Monthly (Negotiable)
2012-04-02 9 views
本身對憤怒鳥沒太特別的感覺, 自去年年底出了這系列的蛋糕, 一直未引得我一試。 直到上週放工後打算買個蛋糕給姪仔, 得知又出了新的款式, 名為「星空奇遇鳥」 。其實和之前的分別不大, 同樣是大大個鳥頭造型的mousse cake, 各$98/個, 除原有的紅莓味外, 藍莓味是新登場的, 比較上我是偏好前者的, 不過這次我卻以貌取餅, 皆因它用上了非常醒晨的紫色嘛!蛋糕盒用上鮮豔的紅色, 非常搶眼, 當然引得小朋友注視的目光吧! 細看側邊是有點瑕疵的, 但只剩下一個, 計較不到這麼多了。 mousse的比例較朱古力海棉蛋糕多, 軟得來有種鬆泡的感覺, 不算十分滑溜, 還好不是入口像糊狀。中間有層薄薄的藍莓醬, 果香算是自然, 但莓味不夠突出, 甜度多於酸度。 反而欣賞底下的牛油脆餅, 鬆脆可口, 像吃薄身的曲奇一樣, 令原本變化不大的蛋糕多種層次。 同時亦試了朱古力mousse杯($15), 但不知是放錯牌還是自己看錯, 明明是寫著芒果的, 但原來是純朱古力蛋糕加上mousse, 蛋糕夠鬆富彈性, 可可濃度不俗, 不會只得個甜字, 有點像truffle般漿口實在, 放面的朱古力碎粒既收
蛋糕盒都氹到小朋友
細看側邊是有點瑕疵的, 但只剩下一個, 計較不到這麼多了。

, 像吃薄身的曲奇一樣, 令原本變化不大的蛋糕多種層次。
同時亦試了朱古力mousse杯($15), 但不知是放錯牌還是自己看錯, 明明是寫著芒果的, 但原來是純朱古力蛋糕加上mousse, 蛋糕夠鬆富彈性, 可可濃度不俗, 不會只得個甜字, 有點像truffle般漿口實在, 放面的朱古力碎粒既收裝飾之效, 又豐富了口感。

這蛋糕固然可給小朋友帶來歡樂, 看見他那緊張又驚喜的樣子, 未吃都已令人甜到入心呢!
2012-03-27
2011-08-31 10 views
美心新idea 出mini 仔蛋糕的確係一個好諗頭可以facilitate 到人少但又要食蛋糕既function之前食過正常size 既芒果脆脆Mini 版依舊做得出色有最愛朱古力脆米做既餅底顯得呢個蛋糕既命名認真貼題蛋糕亦都好creamy可能鑑於夏日尾聲, 芒果開始唔當做, 有d酸如果有埋甜既芒果就perfect 了
美心新idea 出mini 仔蛋糕
的確係一個好諗頭

之前食過正常size 既芒果脆脆
Mini 版依舊做得出色
有最愛朱古力脆米做既餅底
顯得呢個蛋糕既命名認真貼題
蛋糕亦都好creamy
可能鑑於夏日尾聲, 芒果開始唔當做, 有d酸
如果有埋甜既芒果就perfect 了

2011-05-06 7 views
自從知道美心出左呂宋芒系列之後真係好開心好想食...尤其係今年d芒果好靚好豐收...但一直都找不著機會食...突然間心血來潮的起心肝去買la...原來5月4日到期la....原來係有限期ga..我真係大意呀一直都冇留意到tim..好彩仲有d水尾...見個樣都唔差woo..奶凍都仲有十幾件..但脆撻得番一件咋..真係好彩la~奶凍同圖片差少少...芒果比較少..但都有9成相似...粒士多啤梨好大粒味道一般..芒果好甜呀...最抵讚係個奶凍真係好滑呀~~~~~~~又唔係太甜woo..我仲怕會好甜..真係有進步呀!lee個脆撻係我最想食既..因為平時我已經好鐘意食個個芒果撻...賣相同圖片十成似的..真係好多芒果粒仲好甜呀....內裏有cream有少許蛋糕..其實同平時既芒果撻冇乜分別..只係多左芒果同埋冇平時咁甜...今次食lee個系列真係有驚喜呀..呂宋芒好當造...美心今之真係抵讚呀..可惜就係...已經冇得食..我真係食得太遲la~~~~~~~~~~
香芒奶凍
香芒脆撻

2011-05-05
香芒奶凍
香芒脆撻
2009-07-16 12 views
有一日突然想食面包就走進了久違的美心西餅平時唔多黎呢度買因為比街坊面包店貴但又唔係話多餡過人好食過人今次都係因為心血來潮想食包買左新產品雪山奶皇包一買就即食了係真係流沙的!!!!而且好多蛋黃 好香!!比起飲茶食的好好多!!!!!而且6.5一個 幾平!!!之後仲買左唂咕包冇乜期望架點知又幾好食wor入面的朱古力係溶哂 不會硬番而且亦算多上面的奶白色一粒粒亦都好好食不過就會食到隻手好污糟但點知第二次再買雪山奶包入面竟然不是流沙的...而是一粒一粒硬左好失望...上次明明都唔係熱都會流沙...不過我會再接再勵!!
有一日突然想食面包
今次都係因為心血來潮想食包

買左新產品
雪山奶皇包
一買就即食了
係真係流沙的!!!!
而且好多蛋黃 好香!!
比起飲茶食的好好多!!!!!
而且6.5一個 幾平!!!

之後仲買左唂咕包
冇乜期望架
點知又幾好食wor
入面的朱古力係溶哂 不會硬番
而且亦算多
上面的奶白色一粒粒亦都好好食
不過就會食到隻手好污糟

但點知第二次再買雪山奶包
入面竟然不是流沙的...
而是一粒一粒硬左
好失望...
上次明明都唔係熱都會流沙...
不過我會再接再勵!!
$10 (Tea)
2008-12-24 14 views
尋日同朋友因為要趕住出旺角,冇時間食lunch所以經過西鐵站就去美心買左個外型非常可愛的麵包(正確包名唔記得左,大概叫"他他汁蘑菇包")個包比一般包店的包真的軟熟好多,他他汁係咩黎我就唔知知,但食到比較多的蘑菇內涵,雖然唔知係因為擺得耐定係因為天氣凍而杰左,但個包包的蘑菇造型都+返晒分p.s美心西餅店的服務一直都係咁好哦~~~
p.s美心西餅店的服務一直都係咁好哦~~~
蘑菇包造型
咬開左
$5 (Tea)
蘑菇包造型
2006-09-03 28 views
收到daddy的電話,叫我週末與細妹一起回天水圍吃蛋糕。傳統的他認為,生日就要吃生日蛋糕,天經地道;而我心裡則暖暖的,既是喜歡這份傳統,也是感激他一份心意! 蛋糕是彷似白雪公主的純白,加上新鮮生果,本來味道不算特別出色,卻因著背後的心意而顯得香甜可口。Thanks for everything!