2023-06-14 85 views
見到美心西餅新推出既《極芒泡芙忌廉》,買左黎食,結果好失望!1.整個蛋糕既忌廉勁少,夾心芒果又係好碎好少,上面啲果肉都唔夠分,食後感好乾,最離譜係連表面鋪既泡芙都冇忌廉!!!食個又霖又韌既泡芙殼(如圖),乾啃咁。2.外圍表面果啲「拿破崙酥碎」,口感一啲都唔酥,得個樣,都唔好食,個口感好似食緊碎左既無味又霖既餅皮咁,寧願用牛油餅乾碎改造,至少有味有質感。=〉幾有創意,可惜效果不如意,啲細節都冇做好,點解佢地可以咁都推出黎。

極芒泡芙蛋糕

2023-05-14
Celebration
Mother's Day
2023-04-05 43 views
近排食過美心幾款面包,其實質素都幾好,如果揀要隔夜嘅麵包,我都唔會揀啲有餡嘅所以袋裝麵包不失為一個好選擇美心嘅吐司系列一向都唔錯,包質軟,有淡淡青香牛奶吐司:一向都有,有淡淡牛奶香椰香紫米吐司:真係同紫米露差唔多未,佢比較重椰汁味,口感同牛奶吐司一樣米粉香園吐司: 呢個係新出的,唔係甜,係鹹的,暫時吐司只有佢一款係鹹,其他都係偏微甜。佢真係有淡淡的米香,空口食都好味,唔需要塗果醬或者花生醬法式布甸麵包:布甸麵包近排都幾流行,唔少餅店都有出,我覺得美心做得唔錯,個餡都幾多,布甸質感有點流心,唔會好硬,幾好味,唔想去好出名果間嘉多娜排隊,食美心都唔會好差,不過通常中午12點先出軟心芝士撻:有驚喜,中間幾軟滑,幾香,食得下香芋西米布甸:呢款就正常味,芋頭粒都唔多食唔到咩味朱古力火山彩虹蛋糕:呢個蛋糕性價比幾高,真係有唔少蛋糕,唔有慕絲佔咗蛋糕嘅位置,真係有蛋糕食,上面火山有好多朱古力醬,可以買手指餅點嚟食,$23x嘅蛋糕黎講算幾大個,呢個係我近排覺得幾抵食嘅蛋糕

美心嘅吐司系列一向都唔錯,包質軟,有淡淡青香

牛奶吐司:一向都有,有淡淡牛奶香

軟心芝士撻:有驚喜,中間幾軟滑,幾香,食得下

香芋西米布甸:呢款就正常味,芋頭粒都唔多食唔到咩味

西米布甸
  • 法式布甸麵包
  • 軟心芝士撻
2023-03-14 13 views
糙米配粒粒芝士,多重口感,幾好味,好鬆軟,芝士仲係一粒粒,很容易一片接一片                                                                                                                                                                                          美心西餅 天水圍天澤邨天澤商場地下1號舖

糙米芝士包

美心西餅
天水圍天澤邨天澤商場地下1號舖
2023-01-09
糙米芝士包
2022-08-13 62 views
今日屋企人生日,喺美心買咗個柚子天使蛋糕。柚子味唔算特別重,蛋糕嘅cream嘅份量比較多。但係佢入邊嘅海棉蛋糕都幾濕潤幾柔軟,算係空氣感十足。上面仲有少少啫喱,啫喱唔係特別多,但係呢個蛋糕就欠缺左d生果所以個人覺得有少少失色個人來講我更加鍾意普通嘅天使蛋糕同埋朱古力嘅天使蛋糕

個人來講我更加鍾意普通嘅天使蛋糕同埋朱古力嘅天使蛋糕
2022-02-19 54 views
今年情人節冇得出街,情人節放工嗰陣買咗個蛋糕返屋企一齊慶祝一下💕今年嘅情人節蛋糕好靚呀,我揀咗p.S. Love You Sweetie 」情人節蛋糕系列有士多啤梨甜心脆脆蛋糕、紅桑子朱古力軟心慕絲紅桑子朱古力軟心慕絲蛋糕🍫心型朱古力拼色面層一半鋪滿紅桑子醬每層由朱古力、朱古力慕絲同土多啤梨啫喱組成蛋糕口感細滑,香濃朱古力味甜而不膩,配搭士多啤梨啫喱,口感豐富面層以士多啤梨同開心果碎作點綴,影相都好靚啊❤️
今年嘅情人節蛋糕好靚呀,我揀咗

紅桑子朱古力軟心慕絲蛋糕🍫心型朱古力拼色
面層一半鋪滿紅桑子醬

每層由朱古力、朱古力慕絲同土多啤梨啫喱組成

面層以士多啤梨同開心果碎作點綴,影相都好靚啊❤️
2021-01-24 90 views
老豆生日買左呢個秋栗鮮果蛋糕,折完$240有成2.2磅都算幾抵食。個樣幾靚,望落好多栗子蓉,食落都係。外層係栗子蓉,中間都加好多栗子蓉;忌廉就偏少,生果都唔多,如果多啲cream會濕潤啲好味啲。
2020-10-30 40 views
早排經過美心見佢個藍莓朱古力蛋糕做緊特價就買左個黎試下。係抵食既,因為個蛋糕好似有1.5-2磅,望落好大個,味道就普普通通啦,藍莓醬同朱古力唔係好朋友。始終,芒果忌廉蛋糕先係王道😋
2019-11-01 116 views
最近香港大亂,連我一向喜歡的美心也是裝修對象之一,不知是不是因為這樣,質素開始下降這是水果撻和栗子撻,這個水果撻中的奇異果吃着竟然是苦的!?可能是只有這個是這樣?!不不不!!我每次吃美心的奇異果都是苦的!不知道為什麼這麼多年還是這樣

這是水果撻和栗子撻,這個水果撻中的奇異果吃着竟然是苦的!?
可能是只有這個是這樣?!不不不!!
我每次吃美心的奇異果都是苦的!不知道為什麼這麼多年還是這樣

2019-09-05 37 views
美心嘅焦糖脆脆天使蛋糕真係食完一次之後返唔到轉頭,唔好睇佢白雪雪咁個樣唔太吸引呀,食落真係好驚喜😜曾經一度消失左令我十分失落,近呢一年又重新上市!超興奮🤗今次屋企人生日又有藉口買黎食喇😋仲有得訂迷你版,價錢係$108,我覺得4個人食剛剛好,食唔晒都唔洗放係雪櫃咁耐!好貼心~呢個蛋糕入口就好似綿花一樣咁鬆軟😍😍係我最愛嘅口感,散發出啖啖蛋香味,啲cream亦都十分幼滑,唔會太厚重,焦糖脆脆係另外獨立盒裝,食嘅時候再放上蛋糕面,令整個蛋糕口感生色不少😚

2018-07-30 136 views
今日我嘅朋友生日 所以呢我就買咗個蛋糕同佢慶祝啦 我就選擇咗呢個芒果流心蛋糕 因為我嘅朋友好鍾意食芒果好靚嘅蛋糕呀 中間鋪滿曬芒果 全部都大大粒 呢個蛋糕嘅外型呢 係圓形嘅 有一個彎面 所以呢係燈光嘅影少下呢佢係反光嘅 閃令令咁 事不宜遲啦當然即刻切開佢切開咗一半咋呢就睇得好清楚啦 入邊真係巨多芒果 有兩款芒果嘅淺色小小嗰種呢就係鋪喺面嘅 深色少少嗰姐芒果呢就係個中心入面嘅 咁樣呢面嗰啲呢就係酸酸哋嘅 但係呢喺中心入面嘅芒果深黃色嗰種係超甜㗎 兩種芒果會相配合 混和之後就啱啱好喇至於蛋糕呢就係以慕斯為主 都係一層蛋糕一層芒果啫喱一層蛋糕 再一層是芒果啫喱在一層慕斯咁樣好好味食到舐舐脷

好好味食到舐舐脷
2018-04-07 138 views
迷你兵蛋糕呀😻😻😻$287 (可以自訂朱古力牌既內容)由於朋友要去外國一段時候☝🏻所以就打算買佢最喜歡既迷你兵蛋糕同佢farewell啦😎😌☺️隻迷你兵你吹佢個頭佢係會唱歌嫁!!!超級cute🤗會走住音同你唱happy bday to you😌🎵🎶🎶🎶🎶什果蛋糕!😎面頭d crean 係淡淡既芒果味☝🏻中間夾住啫喱粒粒🤤唔會太甜!幾好😌又有得玩又有得食😎😎😎😎推介😻
迷你兵蛋糕呀😻😻😻

$287 (可以自訂朱古力牌既內容)

由於朋友要去外國一段時候☝🏻
所以就打算買佢最喜歡既迷你兵蛋糕同佢farewell啦😎

😌☺️隻迷你兵你吹佢個頭佢係會唱歌嫁!!!

什果蛋糕!😎面頭d crean 係淡淡既芒果味☝🏻
中間夾住啫喱粒粒🤤唔會太甜!幾好😌

又有得玩又有得食😎😎😎😎推介😻
2018-02-19 73 views
最近天氣咁凍,晨早流流起身返工🤦🏻‍♂唔食早餐既話,個人又凍又肚餓,做野都冇心機😢所以行去美心諗住求其買個包食,點知就發現呢個包吸引😍仲有唔同味道添😆#松露三文魚焗薯仔包 ($14)😋好味指數:(7/10)個包食落十分之軟熟,唔會話食完之後個胃頂住頂住😆另外上面果層係三文魚黎,份量又多,基本上每啖都可以食到三文魚😍而三文魚下面就係啲薯仔,加埋三文魚同麵包一齊食又幾夾架咼😎另外,麵包上面有啲沙律醬,食落去甜甜地更加開胃😳.⭐溫馨小提示📌粒黑松露好容易碌走,所以小心啲食😂

#松露三文魚焗薯仔包 ($14)
😋好味指數:(7/10)
⭐溫馨小提示
📌粒黑松露好容易碌走,所以小心啲食😂
2017-10-29 73 views
美心最近推出左新款嘅minicake 🎂,咁啱今個月生日嘅我就有得試,有hellokitty 同布甸狗 ,本身我就偏愛 hellokitty,所以我認為hellokitty靚D,估唔到連食都係hellokitty好食D,除左面頭有幾粒士多啤梨,連海棉蛋糕 中間都有士多啤梨肉,食落好香, 都可以再食嘅,至於個布甸狗真係有D失色,切開個蛋糕食,幾乎除左cream 就咩都食唔到呢個真係冇下次不過呢D細細個嘅蛋糕就好啱人少食,佢又靚嘅,最啱相機食先嘅人
2016-05-14 180 views
食完午餐後,同媽媽帶住小朋友返黎天水圍,經過美心,對麵包十分鑣情ge小朋友即嘈住話要買包包食,由於啱啱先食完野,本身真係好唔想行入去食包,但小朋友堅持要,咁唯有行入去睇睇啦~ 咁啱入左去冇耐,一盤新鮮熱辣ge迷你菠蘿奶黃包剛出爐,睇個牌買3個會比較優惠,但我心知剛食完午餐ge我地食唔到咁多麵包,所以買左一個2個人分享。返屋企大概5分鐘ge路程,個包仲keep到熱熱地,凹凸的脆皮真係十分鬆化,而麵包又好香軟,真係明明唔肚餓都想咬2啖,當然,我都明白要剛出爐ge麵包先有呢種吸引力 中間ge奶黃雖然香味唔突出,但都比較滑
奶黃菠蘿包

中間ge奶黃雖然香味唔突出,但都比較滑
2016-05-04 95 views
作為小小的美心fans急不及待買左個泥試樓下美心有賣真心爽 $12.5食一個當早餐又幾嘆 但其實食時都幾狼狽 啲cream會驚唧到周圍係 食依個比上次係粉嶺食個個細 但食個cream落得岩位 又或者可能因為細個左 可以成個咬 但遺憾既係啲cream係忌廉芝士base 佢整到吾好 我仲見到好多白色cream cheese 完全吾均勻 但吾影響口感 不過原本依個既cream都比較稀身 一啲都吾挺 食食下仲覺得有溶晒既feel 流質啲 好在係無cream個種油感不過朱古力味係好食在佢個包都係朱古力味 而個cream吾甜既 中和番個包既甜 脆就吾覺好脆 但抵食囉 一路食一路諗起啲流心朱古力包 但個餡就係朱古力cream cheese!上次粉嶺食個個抹茶味-脆脆曲奇包 $12.5係樓下個間睇賣晒架 點知出到粉嶺個間有喎 即刻買左個泥食 仲要新鮮剛整好 原本想買朱古力味多啲既但因為抹茶個樣新鮮啲 所以就轉軚拎上手偏凍 個feel勁似泡芙既感覺 個包都幾厚所以好難成個咬 我就咬下上面個層又咬下下面個層 食落下層稍甜 同菠蘿包既道理一樣 個皮都會較甜 但上層既面層就脆啲 食落正啲 加埋啲抹茶粉 無甘甜
作為小小的美心fans急不及待買左個泥試
樓下美心有賣真心爽 $12.5食一個當早餐又幾嘆
不過朱古力味係好食在佢個包都係朱古力味

上次粉嶺食個個

抹茶味-脆脆曲奇包 $12.5
拎上手偏凍 個feel勁似泡芙既感覺 個包都幾厚所以好難成個咬 我就咬下上面個層又咬下下面個層 食落下層稍甜 同菠蘿包既道理一樣 個皮都會較甜 但上層既面層就脆啲 食落正啲 加埋啲抹茶粉 無甘甜 啲cream吾會好多 有淡淡抹茶味 但有微微酸既芝士味 就係cream cheese既味道 而個包就鬆軟 一般啦
👉個人覺得唧cream個切入點可以低啲 食落會平均啲
👉幾平既 另外仲有原味同士多啤梨味