2010-07-08 31 views
食完越棧~ 想食甜品~ 就去左買美心鮮果撻, 食左咁多間連鎖餅鋪, 都係美心最好食, 個餅底好脆~ 生果又新鮮, 但如果生果可以甜d會更好味~ 雖然$10好似貴左d~ 還有條隊排果陣怪怪~ 我地買果陣有人插隊, 但個收銀好叻~ 留意到應該係我地先~ 抵讚~

鮮果撻
2010-07-01
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$10 (Tea)
鮮果撻
今日行完街...累累..無諗過回家煮野食,所以在美心睇睇有咩西餅先,點知有晒家姐同我最愛的西餅,其實款款都係tart,哈哈!!真係幾抵~雖然每款要4蚊,不過tart始終相比起西餅,係名貴少少的 每款tart design都好精美,很喜歡!!!! 每個tart ge底部整得很固定~唔會碎!good 買左2個 蜜桃tart表面塗上好多蜜糖喔,真係好甜美的~中間雖然只係普通的蛋糕,口感係較硬的~很不錯!!而且幾飽肚tim,食一件已經幾飽~如果係大食的人,買幾件tart食,一定飽過吃西餅 兩個 荷蘭tart,雖然我都唔知呢個tart名點樣黎,記得小學6年級果陣幫老師盤點書簿之後,係miss 的獎勵,果陣首次品嚐呢個tart,之後就愛上了,直到而家~每次食,都覺得好好味~質素無變過!!好鐘意有咁多糖霜~而且層次感都幾豐富~中間有一個圓柱珍的小蛋糕,較為軟身,個面仲係蜜桃味果jam!!Sweety 小圓柱蛋糕下面就係有cream~不過食落口較為油膩,所以都唔會食晒為妙~ 朱古力tart,食落又真係幾甜~所以今次兩人share食,雖然呢種朱古力唔係好特別,不過鐘意食朱古力的話,我相信見
每款tart design都好精美,很喜歡!!!!
每個tart ge底部整得很固定~唔會碎!good

買左2個
蜜桃tart
兩個 荷蘭tart,
每次食,都覺得好好味~質素無變過!!

朱古力tart,
食落又真係幾甜~所以今次兩人share食,雖然呢種朱古力唔係好特別,不過鐘意食朱古力的話,我相信見到都會流晒口水,我個人而言,食食左第1啖之後,就會不自覺地(好味到)流口水tim呀,哈哈~無呃你地!!中間就係朱古力硬身蛋糕,好味好味~而且用花生做點綴也不錯的~
食唔晒多數放入雪櫃後,質素沒有什麼大改變,仍很好吃~所以很愛美心西餅的各款tart!!!呢次無買芝士tart,不過我覺得芝士tart就一般~
上面兩件~荷蘭tart, 下面:: 左邊朱古力tart ,右邊蜜桃tart
最愛的3款tart!!!!
$25 (Dinner)
最愛的3款tart!!!!
  • 荷蘭tart
  • 蜜桃tart
  • 朱古力tart
2010-02-18 16 views
13-2-2010 Sat(年三十)同男友o係荃灣買完野o岩o岩o係呢o度,佢同我都想試真啲斑蘭味,咁美心有$10一件o既斑蘭蛋糕切餅,於是順便買返屋企食.返到屋企我即刻拎出o黎,好奇之下用手指按吓佢,佢好快回復原狀,哈哈真係夠彈性喎.咁我同男友食喇,質地好鬆軟,味道清清又唔甜,幾好食,同男友讚不絕口,呢個可以encore啊.

斑蘭蛋糕
$5.00 (Other)
2010-02-11 15 views
尋日(10-2-2010 Tue)冇飯帶,不如朝早買定麵包當lunch啦.就o係呢o度買呢,睇到有好多選擇,最後我揀o左$12.00有5個o既迷你芝麻卷,同$6.50o既吞拿魚蟹柳包.到公司食飯時間,先食吞拿魚蟹柳包,都幾軟熟,吞拿魚份量多,幾乎有成個包咁多,但蟹柳好少,幾乎係冇.呢個都算唔錯.之後係迷你芝麻卷,相比起前者,呢個比較硬啲實啲,味道當然清淡啲.不過食o左3個都好飽lu.

$18.50 (Lunch)
2009-05-04 3 views
5.1假去朋友家聚會…買左個一直對佢滿有幻想…名字漂亮外表雪白無瘕o既”天使蛋糕”o黎做下午甜點!!唔...食落就係普通o既一件忌廉蛋糕哇!!!...吾係特別超鬆軟…就係夠純…即簡單冇其他好多配料生菓裝飾之類…裏面只薄薄一抺類似”麥精好立克”味o既一層…清清淡的…甜味就係由附送o既粒粒脆脆帶起成件蛋糕o既味道…亦係哩個蛋糕o既精髓所在!!!...食左一大件呢!!!當日信用咭有9折...

當日信用咭有9折...

2009-05-01
$133 (Tea)
2009-04-14 24 views
復活節依然要返工的我~為左買隻復活雞俾同事~所以買了芝士麵包條~~芝士麵包條脆脆的~香香的~一向不錯加9蚊貪得意換嗰隻復活棉花糖雞就真係甜到傻!!!!!唔可以食嫁.....點入口呀...而且~呢隻係開邊雞得半隻嫁咋~後面係平面嫁~哈哈~~
復活節依然要返工的我~
為左買隻復活雞俾同事~
所以買了芝士麵包條~~

芝士麵包條脆脆的~香香的~一向不錯
加9蚊貪得意換嗰隻復活棉花糖雞
就真係甜到傻!!!!!

唔可以食嫁.....點入口呀...
而且~呢隻係開邊雞
得半隻嫁咋~後面係平面嫁~哈哈~~
好看不好味~半邊雞~
2009-04-10 7 views
早前男友好奇想食天使蛋糕,但太大個,要等多人至食,到尋日(9-4-2009Thur)終於有機會喇,因全家人都返o黎食晚飯,咁我買個啦.食完晚飯後,我就拎出o黎分八份食,個個第一啖都話食到好濃o既芝士味,覺得佢真係鬆軟啲,但又冇廣告講得咁好食.我覺得蛋糕唔滑,而o個個咩魔法拖肥太甜,但口感真係又鬆又脆,o徒晒.用匯豐咭有9折,即$133.20

用匯豐咭有9折,即$133.20
加o左拖肥o既天使蛋糕
天使蛋糕
魔法拖肥
魔法拖肥加天使蛋糕盒
$17 (Other)
2009-03-18 18 views
09年我究竟食左幾多次生日蛋糕呢?仲要有d生日蛋糕因為我唔知人地喺邊間買~所以冇post上嚟的了講返今次的生日蛋糕~地鐵站的店~永遠多人~但亦都係最近我家的美心家人買了1.5磅的雜果黑森林很誇張...如果喺餐廳的話...咁大件芒果...請問叫人點食........................很甜...不過亦都有脆餅底~但...真係好漏呢...呢一個係永不再食之選~食一次已很夠了......
09年我究竟食左幾多次生日蛋糕呢?

講返今次的生日蛋糕~
地鐵站的店~永遠多人~但亦都係最近我家的美心

家人買了1.5磅的雜果黑森林
很誇張...

很甜...不過亦都有脆餅底~
但...真係好漏呢...

呢一個係永不再食之選~食一次已很夠了......
1.5磅生日蛋糕
2008-12-24 22 views
聖誕節到了,當然少不了要買點蛋糕應應節剛好發現有美心的餅咭,便換了這件芒果栗子蛋糕($23)面頭的芒果不錯,很清甜份量也夠不過栗子茸不是太足夠,有點到喉不到肺的感覺要讚的是cream不多,不會過甜和過膩.老實說一件普通又不飽肚的蛋糕要$23真的不值,要不是有餅咭是絕對不會買的
聖誕節到了,
當然少不了要買點蛋糕應應節

剛好發現有美心的餅咭,
便換了這件芒果栗子蛋糕($23)
面頭的芒果不錯,
很清甜份量也夠

不過栗子茸不是太足夠,
有點到喉不到肺的感覺

要讚的是cream不多,
不會過甜和過膩.
老實說一件普通又不飽肚的蛋糕要$23真的不值,
要不是有餅咭是絕對不會買的
芒果栗子蛋糕
$23 (Tea)
2008-09-12 19 views
月餅從來都是傳統的蛋黃蓮蓉好吃,不過偶爾也想轉下新款。今年半島月餅被搶購一空,媽咪一句有興趣試奶茶味冰皮,龍就改買了美心。雖然不好冰皮,我也想知這些古怪的新口味,滋味到底如何?試食後,答案如下:  冰滑奶茶-吃不出有茶味,不過勝在味道甜香、質感滑溜,當是小茶點吃也不錯。蕃薯糖水-月餅混入了蕃薯茸,令口感帶鞋的不似傳統冰皮滑溜;除了蕃薯,美心製作認真把薑味也放進去,但薑味冰皮的味道真的太怪異了,食半啖已想放棄...芒果脆脆-微酸的芒果又是與冰皮月餅不太夾,加入朱古力脆粒也沒有令味道變好,反而破壞冰皮原有的滑溜口感。芝麻豆腐花-芝麻與豆腐味都是輕輕的,不講其實吃不出來;微甜較滑的味道與口感,在一眾冰皮中算是較好的了。 另外,別看禮盒大大個,其實冰皮月餅份量非常「精緻」,除開$15只得一小件並不划算。不過話說回來,味道又不是好,份量加大了我不是更難清貨?

,食半啖已想放棄...

冰滑奶茶味較好
蕃薯糖水味很差
2008-02-11 15 views
去好友屋企拜年,估唔到佢會買左美心的楊枝金鼠招待我地!前排我係美心見到,雖然造型可愛,但係好似成廿蚊一隻,都唔拾買次有機會食到,真係難得!個西餅整到成隻老鼠咁,不過係蔶色,初時以為成件都係楊枝金露布甸,但係食落先知原來係楊枝金露布甸包住普通蛋糕,不過蛋糕部分好少,而且無乜味,主要味道係黎自果層好厚既布甸。楊枝金露布甸基本上同芒果布甸一樣味,偏甜,唔係十分特別,配合用朱古力造的老鼠耳、老鼠尾同埋外加既一個金朱古力,都不失為一個別緻既甜點。當然,佢既賣點其實只係佢既造型啦!
去好友屋企拜年,估唔到佢會買左美心的楊枝金鼠招待我地!
當然,佢既賣點其實只係佢既造型啦!
2008-01-09 7 views
買咗個黑芝麻吞拿魚火腿飽,OK喎,雖然凍咗少少,但都好好味,好多餡.
2007-10-26 9 views
(24/10/07)應節買左件,店員話是南瓜肉蛋糕wor!一食,只食到下層的橙味,分層吃,上層係肉桂蛋糕夾雜極少的南瓜粹,今次又比人扼喇!南瓜頭曲奇,好濃朱古力味o下,老公都讚好!
(24/10/07)應節買左件,店員話是南瓜肉蛋糕wor!
南瓜頭曲奇,好濃朱古力味o下,老公都讚好!
2007-09-19 13 views
先此聲明,我想COMMENT既係綠楊出口O個間,希望唔好點錯相朝朝早都要買麵包俾男友做早餐,差唔多朝朝早八點鐘去到,百分之九十九既時間佢地都係未放晒D飽出黎,多數都係仲有一半飽仲收埋(我冇用錯字,真係收埋)係一疊疊放係地上既麵包盤度... 喂大佬,八點鐘啦,星期一至五既八點鐘已經唔算太遲亦唔算太早,身為賣早餐既鋪頭,仲要係一個懶便利既位置(地鐵站住宅入口),好心就醒少少啦,最少都將D最COMMON 同大路既飽放出黎先啦,你入唔切袋未俾人用鉗鉗完俾錢時先入O羅,唔使朝朝早去到都要特別REQUEST D STAFF 搵D 香腸飽呀,腿蛋飽呀,肉鬆飽出黎,係繁忙既返工時間仲要等你幾分鐘摷個飽出黎都幾大牌(我想講美心,希望大家唔會覺得係我),仲試過幾次話冇我要既飽(炸菜肉鬆你話唔再出都由你,但最少兩次都話冇腿蛋飽真吹脤), 一次又只剩一個腿蛋飽(八點鐘就話賣晒喎,真係好生意,心想都唔知係唔係之前個晚剩低)另外,有一點我都係唔明,d 飽永遠唔熱都算,但點解好多時我都摸到好似雪完咁凍,唔好話我知真係隔晚,所以有時多d時間都情願行遠少少幫襯第二間麵包店,都好過浪費時間搵一輪再問然後先知原來佢太好生悥

另外,有一點我都係唔明,d 飽永遠唔熱都算,但點解好多時我都摸到好似雪完咁凍,唔好話我知真係隔晚,所以有時多d時間都情願行遠少少幫襯第二間麵包店,都好過浪費時間搵一輪再問然後先知原來佢太好生悥同當其他飽仲原封不動等先入袋後上架時,男友想食既飽就早已沽清,真無法,鬼叫男友太有TASTE
2007-09-15 12 views
親戚送o左盒雙黃蓮蓉月餅畀我o地,尋晚我食爸爸切開o左剩返o既四份一件o係雪櫃o既月餅.小小o既金黃色o既蛋黃都已經雪到乾o左,不過唔緊要,反正我對蛋黃冇咩興趣,一口咬落月餅,幾甜吓,皮都薄o既,再食落去,見到蓮蓉都幾油吓,蛋黃乾到散開,不過都照食啦,冇咩特別.食完後覺得甜o左啲同好漏.唔知O係邊間美心買,靠估啫.

唔知O係邊間美心買,靠估啫.