2017-06-19 264 views
Iced Cappuccino (M)$18+$14蘑菇粟米芝味多士🍄多士都幾大份 餡都幾多 邊食邊跌呀😅但冇乜芝士味 比較淡下次可以試扭扭粉煙肉個個😘杯咖啡都幾好飲飲飽食醉既Blue Monday 都冇咁blue🌈
Iced Cappuccino (M)$18
+$14蘑菇粟米芝味多士🍄

多士都幾大份 餡都幾多 邊食邊跌呀😅
但冇乜芝士味 比較淡
下次可以試扭扭粉煙肉個個😘

杯咖啡都幾好飲
飲飽食醉既Blue Monday 都冇咁blue🌈
2017-06-16 235 views
早兩 日 返 工買早餐,試咗最新出嘅扭扭粉煙肉芝味多士,再配一杯iced latte。多士 賣相好吸引,可以見到入邊好多橙色嘅芝士 。但係食落芝士味唔算太濃,煙肉味亦唔算突出,而且用嘅多士應該係麥包,烘完之後有啲硬。不過扭扭粉配多士呢一個配搭算係幾清新,一試無妨。

2017-01-23 503 views
McCafé 全新的「OREO THINS Delights」系列咖啡一杯和1款甜品集郵 $26.5+13+17單買差不多30蚊,如買中杯裝咖啡加$16-17蚊就可以買到,今次買左2杯咖啡加2個甜品……OREO TIRAMISU鮮奶咖啡…咖啡師杯咖啡 太滿,但味道ok,有tiramisu味。另一款甜品朱古力軟心芝士撻黎到吾太靚仔,而切開個撻唔流心,但幸好濃朱古力 味。OREO TIRAMISU #意大利芝士蛋糕,以tiramisu黎講味道正常有驚喜好味,但奇怪上面都吾少ereo碎但沒有oreo味道,ereo迷黎講就會失望。

Type of Meal
Tea
2016-09-03 670 views
下午茶時間,經過麥當勞,有少許肚餓,便點了簡單一件蛋糕吃。這款杏仁蛋糕是新出品,望見外表還是幾吸引的。叉子一入蛋糕中心,感覺還算鬆軟。蛋糕的濕潤到足夠,而且上面那層果醬與下面的杏仁蛋糕還算搭配。只不過甜到稍為高一些,吃了大半之後已經感到有點來,最後沒有吃完,但以這個價錢來說已經算不錯了。

橙香杏仁蛋糕
2016-06-29 466 views
上次飲唔到,呢次終於飲到梳乎蛋造型嘅Crème brûlée Latte(焦糖布丁鮮奶咖啡),雖然有啲移位,變咗輕微水滴型,不過同樣可愛。飲落奶泡比一般鮮奶咖啡濃厚綿密,鮮奶味唔係好出,俾焦糖味蓋過咗。另外買咗件芝士蛋糕,口感都幾順滑,有淡淡嘅芝士酸香。

另外買咗件芝士蛋糕,口感都幾順滑,有淡淡嘅芝士酸香。

2016-06-24 426 views
叫了一個blueberry cheesecake,食時先發現分開兩層,上層係有少少少少cheesecake 味既cream,cream cheese 少得可憐,不知所謂!下層係海綿蛋糕,勁失望!!!!未見過咁既cheesecake。blueberry 酸酸地,可接受。唯一驚喜係餅底,夠硬身好脆,有層chocolate,我同家姐都覺得好食。家姐另外買左杯凍咖啡之類既野,好大杯好抵飲,但太甜。對mc cafe很失望~~
家姐另外買左杯凍咖啡之類既野,好大杯好抵飲,但太甜。
對mc cafe很失望~~
2016-06-12
2016-05-31 755 views
而家去mccafe 都見到蛋黃哥啦! 蛋黃哥焦糖布丁鮮奶咖啡(M) $26 另加了雞肉火腿芝士吐司$13蛋黃哥焦糖布丁鮮奶咖啡(M) $26: 焦糖布丁鮮奶咖啡,呷下,甜度比較高,焦糖味都算突岀,起碼會聯想到係焦糖燉蛋加上佢個樣真係好懶洋洋好得意,都可以一試。另外的Chicken Ham,Cheese and egg Toasties雞肉火腿碎蛋芝味多士 : 一客切開4件,即叫即烘食落芝士半溶狀態,而且都算足料,雞肉火腿,加埋碎蛋,食落有啲似食緊煙肉蛋漢堡,但呢個就係輕盈版,多士烘至扁身,加埋黎食簡直就係comfort food!!!
而家去mccafe 都見到蛋黃哥啦!

加上佢個樣真係好懶洋洋好得意,都可以一試。
2016-05-31
$39 (Breakfast)
2016-05-27 610 views
雖然不是疏乎蛋粉絲,卻在廣告宣傳攻勢下留意到它的存在。下班後,剛好遇上26.5推出的疏乎蛋系列,當然要試試吧!   焦糖布丁鮮奶咖啡($26/中杯),可愛的疏乎蛋跟白色奶泡太相襯了! 引來不少食客的艷羨目光。厚厚的奶泡上浮遊着疏乎蛋圖案,雖然只是焦糖顆粒和可可粉,那hea爆的表情絶對治癒。  鮮奶咖啡是一貫水準,奶滑順囗且啡香挺足,焦糖味也是恰到好處的,不會太甜,豐盈的奶泡更是個加分位,這價位實在是令人滿意。 恰好是日早餐也是Mc Cafe出品,正好作一比較。早餐的一杯是凍岩鹽焦糖咖啡($28),相比之下這款實在是過甜了,面層和底部都有不少焦糖,個人還是較愛原味的鮮奶latte。  雞肉碎蛋芝味多士(套餐+$10),這跟本是正餐的份量吧! 麥包纖維感重,一客兩件的多士烘至金黃色,麥香誘人,若是堂食美味程度一定大增! 所謂的雞肉只是片火腿而已,混有不少碎蛋沙律,還有半溶芝士,吃一件已甚為飽肚,以後Mc Cafe又多了個早餐好選擇。

焦糖布丁鮮奶咖啡

凍岩鹽焦糖咖啡

雞肉碎蛋芝味多士
2016-05-26
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$26 (Tea)
焦糖布丁鮮奶咖啡
雞肉碎蛋芝味多士
2016-04-07 323 views
下午茶想食件Cake,唯有去附近的Mccafe,咁岩Mccafe推廣緊Earl grey系列,一於試下Earl grey latte (Small Size),心心拉花非常漂亮,latte面仲有Earl grey茶葉,聞落去好香Earl grey味,飲落口無咩咖啡味,反而有淡淡的茶味Earl grey cake,由Earl grey慕絲、忌廉同兩層Earl grey蛋糕組成,蛋糕唔會過甜,而且食落口有好濃郁的Earl grey香味,同Earl grey latte配搭得非常好!

2016-03-13 259 views
黎得McCafe, 緊係飲返杯晚飯後的靚咖啡如圖所見, 同friend一人一杯拉花都拉得好靚右邊係我杯Hot Cappuccino, 飲落香滑又醒神, M字拉花左邊係熱caramel咖啡, 我friend飲的, 味道香濃, 心心拉花, 啱哂貪靚嘅佢咁又開心吹左一晚水
黎得McCafe, 緊係飲返杯晚飯後的靚咖啡

如圖所見, 同friend一人一杯
拉花都拉得好靚

咁又開心吹左一晚水

2016-01-21 404 views
趕時間早餐是曰大塞車,平曰可以慢慢歎的早餐,現在只有變成takeaway. Cappuccino: 泡沫幼滑,咖啡味香醇,奶同咖啡的比例恰到好處,比許多咖啡店和餐廳更出色。 杏仁牛角麵包:杏仁滿滿的在牛角包上,加添香脆口感,但牛角麵包欠鬆化,亦欠牛油香,感覺雖然不太油膩但欠滿足感,質量平平而已。
趕時間早餐

2016-01-21
$26 (Breakfast)
每到冬天我最愛的薑片人咖啡就會回歸今年用上Snoopy and friends圖案杯盛載以配合其大電影於戲院播放為食妹最愛的咖啡口味之一 呢度既咖啡同其他的好不一樣薑餅係用糖醬配咖啡打出來飲下有一點微微的薑辣味同時甜甜的每年我就等呢一杯飲上十幾杯也不在話下外賣回家後,奶泡仍在還微暖當然喜歡熱呼呼的就得靠微波爐了而且定價中杯裝都HKD29左右完全超值味道又唔錯愛你薑餅口味咖啡口感亦好幼滑

每到冬天

薑餅係用糖醬配咖啡打出來

飲下有一點微微的薑辣味同時甜甜的

每年我就等呢一杯

飲上十幾杯也不在話下

外賣回家後,奶泡仍在

還微暖

愛你薑餅口味

咖啡口感亦好幼滑
2015-12-24
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$30 (Other)
  • 薑餅人咖啡
2015-12-25 291 views
聖誕節想買個旦糕又好似太多,兩個人食唔曬。所以買兩件餅食下算。是曰挑了朱古力旦糕和曲奇妙趣芝士餅。朱古力旦糕:旦糕都幾soft, 忌亷是滑溜的,一層旦糕一層朱古力忌廉,加埋面層黑朱古力外皮,朱古力味好濃郁,好似有70%以上;牛奶朱古力滑滑忌廉,好滑好light; 朱古力旦糕加朱古力忌廉同黑朱古力外皮,是朱古力三重奏. 若不嗜甜的人,可能覺得甜膩。若果旦糕本身moist 一點,那就更好了! 曲奇妙趣芝士餅坊間比較少有,由曲奇芝士同朱古力旦糕底造成。忌廉芝士ok滑,中間夾有朱古力曲奇碎,有點脆脆口感,十分香甜;忌廉芝士的酸加甜甜脆脆的曲奇原來是這樣夾的;而朱古力旦糕也十分軟綿,但配上濃郁的忌廉芝士顯得失色了。好一個甜蜜聖誕!

朱古力旦糕

曲奇妙趣芝士餅
2015-12-24
TakeAway
$28 (Last Night Supper)
朱古力旦糕
曲奇妙趣芝士餅
2015-12-10 443 views
這是第一次光顧麥當勞的CAFE,價錢不算太貴,與STARBUCKS、太平洋咖啡差不多,這次點了一個NEW YORK CHEESE CAKE和特濃朱古力。NEW YORK CHEESE CAKE,外表米黃色,切開一小塊後,有種''結實''的感覺,不容易散開,值得一讚而且更有濃郁的芝士味,在口腔裡瀰漫著淡淡的濃濃奶香味,口感更有豐富的層次感,消化餅餅底也不錯,帶有香濃的牛油味。這樣的價錢有這樣的水準,我覺得已經物有所值。 甜品評分:6/10特濃朱古力,在朱古力唧上厚厚的甜奶油,再加上朱古力碎,深深吸一口朱古力,朱古力的香濃味直沖味蕾,停留在口腔中,揮之不去,配合甜奶油混合其中,令到朱古力更加幼滑,另一個層次的享受,別有一番風味。甜品評分:6.5/10整體評分:6/10麥當勞的咖啡店也有水準,而且價錢也相對的合理,下次也會品嚐其他產品。

這樣的價錢有這樣的水準,我覺得已經物有所值。

甜品評分:6/10

甜品評分:6.5/10

整體評分:6/10
2015-12-08
2015-09-23 560 views
上班時間特早之際,早餐選擇就寥寥無幾了。McCafe是其中一個選擇,它的咖啡總比茶記強吧! McCafe不時「推陳出新」,不過都是萬變不離其宗。就是將現在食材互為搭配,但質素確是比麥記好一點點的。    選了岩鹽焦糖鮮奶咖啡($16)奶泡打得稍微鬆散,啡香不俗,奶香順滑,比茶餐廳好,也對得起這價格。店員溫韾提示,岩鹽焦糖本身帶甜也就不需放糖了,有一股焦糖甜香,但不死甜,比起以往的出品進步了不少,咖啡師也有功勞吧!  搭配小龍蝦蛋沙律牛角包(+$17)小龍蝦蛋沙律三文治的變奏版,店員會先把牛角包烘熱,置於鋁紙包裝中,保溫度十分不俗,半小時後吃仍帶微溫。牛角包較為扁塌,但仍算酥香鬆軟,內裏的小龍蝦蛋沙律薄薄的,小龍蝦有點過熟,但整體味道仍是不俗的,半溶的車打芝士帶微微咸香,這配搭確是挺滋味的。
上班時間特早之際,早餐選擇就寥寥無幾了。
McCafe是其中一個選擇,它的咖啡總比茶記強吧!

McCafe不時「推陳出新」,不過都是萬變不離其宗
就是將現在食材互為搭配,但質素確是比麥記好一點點的。

選了岩鹽焦糖鮮奶咖啡($16)
比起以往的出品進步了不少,咖啡師也有功勞吧!
岩鹽焦糖鮮奶咖啡

搭配小龍蝦蛋沙律牛角包(+$17)
小龍蝦蛋沙律三文治的變奏版,店員會先把牛角包烘熱,
置於鋁紙包裝中,保溫度十分不俗,半小時後吃仍帶微溫
牛角包較為扁塌,但仍算酥香鬆軟,內裏的小龍蝦蛋沙律薄薄的
小龍蝦蛋沙律牛角包
2015-09-14
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$33 (Breakfast)