2022-11-23 131 views
今日同事Farewell請飲McCafe,唔飲都唔知咁難入口,叫咗Green Tea latte少甜,奶水禁,冇咩味道,但係睇張單唔平,我就覺得對唔住個價錢,如果自己俾錢嘅話,就一定唔會買
2022-01-15 130 views
買咗個麥提莎mousse cake 返屋企食M 記蛋糕質素一向都ok呢個蛋糕朱古力味濃有三層口感,蛋糕,朱古力mousse,同麥提莎脆脆入口幾多層次但因為每樣都偏甜,食半個會比較漏強烈建議個蛋糕要同人happy share
買咗個麥提莎mousse cake 返屋企食
M 記蛋糕質素一向都ok
呢個蛋糕朱古力味濃
有三層口感,蛋糕,朱古力mousse,同麥提莎脆脆
入口幾多層次
但因為每樣都偏甜,食半個會比較漏
強烈建議個蛋糕要同人happy share
TakeAway
2021-08-21 53 views
最近成日都係自己出街獨樂樂所以要搵啲啱一人自己享受嘅嘢食見到有一人pizza 套餐就啱哂我啦我簡左菠蘿雞肉芝味薄餅🍕加左5蚊轉配沖繩黑糖珍珠奶茶🧋Pizza 餅底用左酸甜千島風味醬,配料有菠蘿雞肉再配上2倍份量拉絲芝士🤤🤤岩岩出爐熱辣辣芝味十足,味道酸酸甜甜好開胃,雞肉嫩滑配埋多汁既菠蘿同蘑菇真係好滋味😋估唔到喺M記飲黑糖珍珠奶茶都幾有驚喜,奶茶黑糖珍珠口感煙韌,唔會太甜,所以夾埋個味好match
最近成日都係自己出街獨樂樂
所以要搵啲啱一人自己享受嘅嘢食
見到有一人pizza 套餐就啱哂我啦
我簡左菠蘿雞肉芝味薄餅🍕
加左5蚊轉配沖繩黑糖珍珠奶茶🧋
2021-05-29 58 views
炎炎夏日胃口不太好,想吃點輕食來做午餐🙈。得知McCafé推出了全新口味“菠蘿雞肉芝味薄餅”,還有套餐價選購,包中杯熱意式鮮奶咖啡☕/美式咖啡☕。-💥菠蘿雞肉芝味薄餅,這次採用兩倍芝士,既吸引又邪惡🤩。作為芝士控的我表示喜歡💕,只需把薄餅切開後輕輕一拉,就會有芝士拉絲的效果。這個效果很吸引,因為有兩倍芝士,所以做成瀑布芝士拉絲😍😍。-酸酸甜甜的菠蘿,配著瀑布的芝士拉絲很配合😛。雞肉是以切片方式,被海量芝士覆蓋著。雞肉口感煙機,醬汁味道酸酸甜甜的,既開胃又惹味🙈,吃完這個很滿足🥰。-另外配著濃郁的意式鮮奶咖啡☕,咖啡味道濃郁幼滑,奶味香濃奶泡綿密😆,大家也快點去試試吧❤。

2021-05-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$33 (Tea)
2019-08-12 180 views
之前係麥當勞買咗個限量版Tote Bag $100有2張飲品換領劵送🙆🏻‍♀️每張劵加多$9分別叫咗🧀芝士奶蓋系列既四季春(原價$25)同岩鹽焦糖咖啡(原價$36.5)前者比較甜,後者正正常常,奶蓋方面就比較稀,奶粉味較重,不過既然係McCafe出品,本身都冇太大期望🤷🏻‍♀️,啲錢當係買個Tote Bag算😂
2019-07-17 69 views
這個芝士奶蓋系列已經出了一段時間了終於去試草莓味道喇 去了其中一家分店買的時間沒有人 所以很快就買到及取飲品了·芝芝莓莓 HKD$36.5芝士味道比較淡 而且比較稀 沒有其他公司的好味莓莓是沙冰 不能選冰度 而且味道略為淡了一點我喜歡草莓也覺得這杯飲品只是一般而已😭·岩鹽焦糖咖啡 HKD$29是我在McDonald's喜歡的飲品之一 但有點失望這家分店的味道真的淡了一點 沒有咖啡香味平時飲的不是這樣 真的是令我有點失望🙄🙄
這個芝士奶蓋系列已經出了一段時間了

這家分店的味道真的淡了一點 沒有咖啡香味
平時飲的不是這樣 真的是令我有點失望🙄🙄

2019-07-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$33 (Lunch)
2019-04-20 62 views
開完會經過麥當勞 但又唔想食得太熱氣 見唔太飽就食件cake獎勵自己辛苦咗一日🎊🎊 Mc cafe 全新推出焦糖爆谷系列產品 甜而不漏 睇得又食得👀👅 🍿爆谷焦糖芝士蛋糕🍰無論色香味都達標 金黃色嘅焦糖隨意唧喺碟上面 而唔係放喺蛋糕上面 咁樣就唔會遮蓋芝士嘅味道 但又有啖啖嘅焦糖甜味🍯 好夾焦糖爆谷朱古力偏甜 因為焦糖同朱古力都係甜味為主 但鍾意甜食嘅你就一定唔可以錯過 食完成個人都甜在心 下次試埋焦糖咖啡☕️先獎勵完自己之後有啲罪惡感 又要做返運動keep fit🤸🏼‍♀️🧘🏼‍♀️🚴🏻‍♂️

2018-11-01 94 views
《McCafe》 #食在元朗 #麥當勞系列📍元朗教育路9-13號興發大廈地下1&11舖-🔹#阿華田蛋糕層層疊 其實出左幾個月我都係依家先第一次食華田fans覺得ok 但唔好有咩期望 當佢係普通蛋糕黎講係幾好味甜度方面係有小小甜 不過都仲可以接受當日係單買 有小小唔抵 如果買野飲+$17黎講就幾抵食啦🍴6/10
《McCafe》 #食在元朗 #麥當勞系列
📍元朗教育路9-13號興發大廈地下1&11舖
🔹#阿華田蛋糕層層疊
其實出左幾個月我都係依家先第一次食
甜度方面係有小小甜 不過都仲可以接受

當日係單買 有小小唔抵 如果買野飲+$17黎講就幾抵食啦

🍴6/10
2017-09-05 137 views
我都成日幫趁麥當勞的凱薩沙律的,都知道間間的質素好唔同。但差成甘就真係第一次!今次我買了凱薩沙律同一杯抹茶鮮奶。平時如果在McCafe買野飲,再買其他麥當勞野食係可以一次過攞食物的。點知,今次卻要自己過去麥當勞那邊等。就因為等左好耐,而我杯抹茶鮮奶又一早整好,搞到連杯野的拉花都就快無埋!等左好鬼耐,終於等到沙律,點知分量奇少,完全離晒譜,只得平時的一半!我真係唔想同佢換,個但真係太少,好彩佢都幫我換。不過,換都只不過多少少,比平時的差好遠!仲要外貌奇差!平時芝士,麵包同煙肉碎都在上面,今次居然只見菜囉!實在太離譜喇!

平時芝士,麵包同煙肉碎都在上面,今次居然只見菜囉!
實在太離譜喇!
2017-08-14 98 views
星期日黎到McCafe,通常我都不會點咖啡,因為平日已經飲得太多,所以我會叫抹茶鮮奶。原本是用豆奶的,但我覺得唔好飲,所以次次都會轉用脫脂奶。用了脫脂奶成杯會好飲些,再加上我要走甜,所以係原味。我另外叫了一個窩夫,不要cream,要朱古力醬就可以了。可惜,窩夫實在太甜,我真的頂唔順這麼甜的窩夫,希望佢可以減糖啦!

2017-08-13
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$43 (Tea)
2017-08-06 147 views
原本想食一件朱古力蛋糕,但今日只得兩種cake,就係曲奇妙趣芝士蛋糕同紐約芝士餅。在無乜選擇下,就要了一件曲奇妙趣芝士蛋糕了。$27.5一件算唔貴了,如果叫杯咖啡就仲抵,不我今日只想食蛋糕,所以無叫咖啡。芝士蛋糕味道不算太甜,底層是朱古力蛋糕,都好味的。上面的芝士滑滑的,不過我覺得唔夠凍,感覺好快溶甘。曲奇如果多些就好了,宜家只是少少的。另外,件cake其實係細過以前的,成本問題罷!不過,總括來說,廿幾蚊食一件芝士蛋糕都算。

2017-08-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$30 (Tea)
2016-12-10 153 views
又是AWANA活動期間的空檔時間,逛了一會千色,頭昏昏的,不想再四處亂跑,附近有家MCCAFE,喝杯咖啡吧。每年聖誕都有類近的推廣咖啡,今年也不例外,我叫了一客雪人薄荷朱古力咖啡,要求用豆奶沖調,$29。負責MCCAFE的一男一女店員沒有太多表情,愛理不理的,第一次點餐女的叫我等,之後裝作看不見人,男的也不見的好往那裡去。等了一會,拿著咖啡回附近沙發坐下,所見即所得。賣相算是賞心悅目的,用來放在FB或IG絕對吸晴,味道於我而言只是一般,咖啡味不重,而且我懷疑那個男的沒有按指示用豆奶沖調咖啡,喝完那杯咖啡有點不舒服。這家MCCAFE由於櫃檯位置接近麥當當櫃台,所以發覺有些人在叫MCCAFE咖啡同時,會「順便」叫埋麥當當的食物。會不會是因此令店員態度不佳,我不曉得。聽錯柯打加態度不佳,感覺實在很不好。如沒有特別「非去不可」的原因,MCCAFE我會BLACKLIST它。

等了一會,拿著咖啡回附近沙發坐下,所見即所得。

會不會是因此令店員態度不佳,我不曉得。

聽錯柯打加態度不佳,感覺實在很不好。

2016-12-10
2015-12-21 389 views
Affogato 是意大利文, 解作淹蓋, 是一種近乎甜點的飲品, 亦即是特濃咖啡新地。將一小杯熱騰騰的espresso倒入凍冰冰的雪糕中, 享受冷熱口感的滋味。之前於Bricklane吃過Affogato, 非常好味, 一試難忘。 想不到McCafe 也可以吃到, 今回是再次推出, 上一次因為出trip而錯過了, 於是趁星期六去嚐嚐。小杯的 espresso是另上,可自行隨意加入雪糕中。剛巧是推廣Snoopy的產品, 所以盛載雪糕的膠杯上印有snoopy 公仔, 很可愛呢!可惜當接過雪糕, 懷疑是否轉少兩個圈雪糕給我呢? 為何跟相片中滿滿的一杯有這麼大的出入啊!還有雪糕面的朱古力碎在哪裡啊?畢竟是$16.3一杯, 都不便宜吧! 排隊的人太多, 雪糕也快溶掉, 尋找真相唯有放棄, 還是趕緊品嚐吧!熱呼呼的 espresso非常香濃咖啡味, 光聞已是很醒神。平時飲咖啡只會選擇latte或者cappuccino, 因受不了太強的咖啡因。但將咖啡倒進雲呢拿雪糕中, 立即將 espresso降溫, 雪糕亦程半溶狀態, 更中和了 espresso的苦澀味, 變得很溫和易入口, 同時又保留了咖啡甘

$16.3
熱呼呼的 espresso非常香濃咖啡味, 光聞已是很醒神。平時飲咖啡只會選擇latte或者cappuccino, 因受不了太強的咖啡因。但將咖啡倒進雲呢拿雪糕中, 立即將 espresso降溫, 雪糕亦程半溶狀態, 更中和了 espresso的苦澀味, 變得很溫和易入口, 同時又保留了咖啡甘香味, 很好味!杯底原來還加了oreo餅碎, 混和咖啡和雪糕食, 口感更多一層次。非常好味, 很滿足呢!
$16.3
好味到好想再食多杯, 可惜怕太肥, 二來受不了太多咖啡因, 還是留待下次再見面吧!

2015-12-19
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$16.3 (Tea)
2015-02-02 391 views
Almond Roca 與咖啡的配搭,對它會有甚麼樣的期望? 以我對Almond Roca的認識,杏仁碎+朱古力+牛油脆拖肥,我最喜歡是把Almond Roca 的杏仁朱古力外層吃盡才慢慢嗒那粒牛油脆拖肥吧!面對Almond Roca 這種甜滋滋,咖啡要煮得濃一些才能喝出咖啡味。現在凡購買一杯冷/熱的Almond Roca 咖啡會送一粒原味Almond Roca, 而購買Almond Roca 蛋糕會送一粒Dark Almond Roca。我這杯確實是拖肥焦糖甜味 > 咖啡味,咖啡煮好,打好泡後,咖啡師再在泡面吱上拖肥焦糖醬並撒上Almond Roca碎。呷一啖,滿是拖肥焦糖的甜,要再呷多啖才嚐出濃濃的咖啡味來,始終甜味是比咖啡味為強,而且Almond Roca碎只溶剩杏仁碎來。

2015-02-02
$26 (Tea)
2013-12-11 311 views
早前Mc Café有一推廣優惠是購買$100 ($20x5) 飲品券,送一個很可愛的薑餅人杯,我為了那個好cute的杯,特意買了$100 cash coupon,雖然家中的水杯已經超多,但我實在敵不過那可愛面容的薑餅人,決意要帶它回家!  雖然我不好coffee,但買了coupon始終要用的,就分別來了2次試試冬日款式的coffee. 雪人薄荷朱古力咖啡這次我order了大杯裝咖啡,用優惠券只需補$4差價就能有大杯裝咖啡,很超值呢! 這咖啡面層的雪人圖案是以朱古力粉曬上的,至於味道方面,細味下都會嘗到淡淡的薄荷味,朱古力味大於咖啡的味道,如果您都是不太好咖啡的話,這薄荷朱古力咖啡都幾適合您的! 不過,個人認為咖啡味道太甜了,如果可以減甜就會好得多. 薑餅人咖啡這次也是補$4 換上大杯裝的薑餅人咖啡,這咖啡是以透明高身水杯盛載的,真的很大杯,order一杯就可以慢慢hea,真是太好了! 汲取了上次咖啡太甜的經驗,這次特意order少甜咖啡,原來也是可以的,糖漿下的份量應該少了很多,而店員亦細心地表示如不夠甜,可以替我再加點糖漿的,想不到McCafe的服務也不錯喎! 至於味道,喝下去已經感

雪人薄荷朱古力咖啡

薑餅人咖啡
這次也是補$4 換上大杯裝的薑餅人咖啡,這咖啡是以透明高身水杯盛載的,真的很大杯,order一杯就可以慢慢hea,真是太好了! 汲取了上次咖啡太甜的經驗,這次特意order少甜咖啡,原來也是可以的,糖漿下的份量應該少了很多,而店員亦細心地表示如不夠甜,可以替我再加點糖漿的,想不到McCafe的服務也不錯喎! 至於味道,喝下去已經感到一點點少辣的薑味,咖啡味亦不重的,而且少甜咖啡於我來說味道剛剛好,個人喜歡這口味多於薄荷朱古力咖啡呢!

如不是買了套票,我想我不會特意買McCafe的咖啡來喝的,不過相對於其他咖啡專門店,McCafe的價錢又來得合理得多呢!
  • 薑餅人咖啡