2015-04-17 285 views
麥當勞陪伴八十後成長咁多年,有幾好食大家心中有數!但間唔中都有好嘢出吓!麥當勞最成功嘅地方喺個生產流程化系化,基本上全港無論邊間麥當勞,同一種包都喺同一味道!今期又有新包出,敢死嘅我點都要試吓啦!叫咗個《滋味蝦堡》餐,薯條汽水唔講啦!講到幾好食,幾好飲都喺假!食漢堡包最重要中間嘅醬汁同塊餡!睇返官網只喺話醒胃醬汁,我覺得就喺千島醬!酸酸哋都幾真醒胃!中間塊炸蝦唔好特出,但都少少彈牙!但一如其他漢堡,中間塊餡都喺冇乜味,只可以話炸得香口!一個人自私食26蚊,都ok抵!勉強俾個正評佢啦!
滋味蝦堡
一個人自私食26蚊,都ok抵!勉強俾個正評佢啦!
$26 (Tea)
2015-04-16 97 views
(這個標題是要用叮噹聲讀出的....)前兩日,去完Event 好肚餓,咁就去食少少野,因為都夜好多食肆都已經關門,最後行了去食麥當勞,順便試下它們的新推出的包包新推出的蝦堡有兩個不同的口味,主打是那個蝦餅,相差兩蚊會多一塊菠蘿(罐頭原片菠蘿),配搭的醬汁會有少許分別,仲有一系列的菠蘿批,菠蘿特飲,另外仲做緊Shake Shake 薯條 Promotion,我對菠蘿特飲,興趣缺缺,所以就飲返普通汽水,薯條倒是有因為加大送Shake Shake 粉而 Upgrade了,味粉都是之前已有的 和風紫菜味 及 美式燒烤 二選一,沒什麼驚喜真心講,現在要分點菜及取餐兩次,時間用多了,食物又不見得熱了,都是溫溫吞吞.....不過夜了,手腳好像快了一點點,不消三分鐘已經準備好食物點了 菠蘿滋味蝦堡, 因為我對麥記的所有醬汁都差不多沒甚興趣 (除了將軍外),慣性飛醬,每次都是要Tailor Made,如果都不夠熱的話,就知其他都必定不熱!!漢堡先包了一層紙,打開見到一片原片的罐頭菠蘿片, 少量生菜, 蝦餅....嚐了一口,蝦餅蝦味也算濃郁,不時會吃到少量的蝦肉,炸得也不算油膩,罐頭菠蘿片比想像中少甜,沒
(這個標題是要用叮噹聲讀出的....)
最後行了去食麥當勞,順便試下它們的新推出的包包

新推出的蝦堡有兩個不同的口味,主打是那個蝦餅,
仲有一系列的菠蘿批,菠蘿特飲,

我對菠蘿特飲,興趣缺缺,所以就飲返普通汽水,
菠蘿滋味蝦堡餐
不過夜了,手腳好像快了一點點,不消三分鐘已經準備好食物

罐頭菠蘿片比想像中少甜,沒有一灘的糖水,兩者一起吃有減膩的作用,不錯
不過,如果加埋醬汁,我會預計到幾難食,因為千島醬是加在菠蘿面同包中間,
而千島醬味道也屬濃烈,應該都幾濕淋淋,
如果想食菠蘿口味,真心建議要飛醬,浪費了菠蘿輕微解膩的好處....

另外薯條份量也是ok,有時去食中薯條,只得零星三兩條,
這裡的大薯條,明顯是足料的
菠蘿滋味蝦堡
索價$28 (不包加大),我覺得也屬於可一試的介紹,
始終他也是挺誠實,說好的菠蘿也是見到的,
不會如茶餐廳的菠蘿油,永遠不知菠蘿去了那,油就有,哈哈!
感覺挺誠實的,不妨用叮噹的聲讀出....就這樣了!
2015-04-10
菠蘿滋味蝦堡餐
菠蘿滋味蝦堡
2015-04-12 74 views
有新包出,梗係要試下。有就咁蝦堡同菠蘿蝦堡之分,前者餐價廿六蚊,後者廿八。叫左蝦堡餐同菠蘿蝦堡餐,個蝦堡未影相就比人拎左了,蝦堡無盒,感覺細個好多。一片罐頭菠蘿,凍的,但舊炸蝦就啱啱炸起,好熱。爽脆彈牙,入面真係有幾隻蝦。醬汁類似千島醬,甜甜酸酸,個人覺得塊菠蘿可有可無,但個蝦餅就幾好食。另外友人叫左菠蘿特飲,汽水加菠蘿粒,跟本就係茶記嘅菠蘿冰,哈哈……
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$28 (Tea)
2015-04-12 69 views
將軍漢堡,每次黎既時候都會令人興奮!仲要今年只係22蚊既餐,太好了今日放假,路過旺角,再食翻個先得,但係個包薄,又凍左咁,雖然係好多汁,但生菜又無咩。薯條都好脆,但呀姐只係俾左一包茄汁我。
將軍漢堡,每次黎既時候都會令人興奮!
仲要今年只係22蚊既餐,太好了
將軍漢堡餐、熱朱古力
將軍漢堡
2015-04-12 215 views
因為好奇, 出開旺角就到M記試下個新包打開,舊菠蘿好淺色....點知一咬, 真是好有蝦味!原來D蝦是不隻, 我以為M記只係比溝左少少蝦碎既炸粉比我, 點知有8隻蝦!而且滑而爽口,不是霉的足以比個LIKE 佢!
因為好奇, 出開旺角就到M記試下個新包
打開,舊菠蘿好淺色....
點知一咬, 真是好有蝦味!

而且滑而爽口,不是霉的

足以比個LIKE 佢!
2015-04-12
$29 (Lunch)
2015-04-12 190 views
新屎坑見老麥有新包出,當然要試試啦,菠蘿係我既至愛,所以今次出既"菠蘿滋味蝦堡"我一定要食多幾次。一大塊菠蘿,加一塊炸脆左既蝦餅,咬落仲有小小蝦粒,另外個包仲有小小生菜,個包勁厚,正,如果生菜再多小小就好啦。

2012-11-19 34 views
呢幾日見電視機賣廣告,見m記d新出的豬骨湯扭扭粉好似好吸引,仲有牙刷送所以今朝特登早d去試下。。。點知。。。呢間分店做的好難食,個所謂的豬骨湯湯底得顏色,但系無味,點解味精湯都會咁難食然後呢,d扭扭粉好粉,唔知係咪我太早去,顧客很少,好似已經煮左好耐咁唯一係塊雞扒,依然係一向的好吃以往d扭扭粉一向好好味,今次實在係好失望

唯一係塊雞扒,依然係一向的好吃

以往d扭扭粉一向好好味,今次實在係好失望

2012-11-19
2011-10-26 13 views
星期六, 上半天的班. 但約了齋妹係旺角等, 因為約了網上拍賣的人交收. 由於不想遲到, 而且時間又比較緊, 所以我們就麥當勞搞拈算了.由於是週末, 人非常非常之多, 而且來者, 竟然是說普通話的佔了大多數. 心想, 香港地, 以前就說賓妹妹, 到處都是, 現在一說, 國內家庭, 係香港, 處處都找得到. 呢一期, 特式的漢堡只有那個什麼黑椒牛堡, 不過, 我個人不太喜歡黑椒, 所以新產品, 完全吸引唔到我去食. 反而, $20一個特價套餐, 就成功的把我鎖住了.是次的特價貨, 是魚柳包餐同巨無霸餐. 身為一個男仔, 魚柳包也許太細份了, 巨無霸既份量, 就剛剛好. 現在的麥當勞, 好的地方就是幾忙都好, 漢堡包是即叫即包, 所以漢堡, 完全沒有焗乾的感覺, 而且包裝得靚, 一打開盒子, 完完整整的巨無霸形, 完全賣相美的包, 好氹得人歡喜.味道, 永遠是一樣的, 不過即叫即製, 熬力夠, 是好食的一個象徵. 而且因為人多多, 薯條不斷的炸, 牛肉不斷的燒, 國內同胞不斷的買包...貸轉得快, 而且廚房又管理得好, 夠衛生而且不馬虎, 這就是一家好的麥當勞, 必要的條件..是日要讚,

是日要讚, 讚此店的經理吧, 人流多而不亂, 保持到食物質素, 保持到時常清檯, 姐仔仲有時間幫忙找位.....管理得好, 是成功的重要關鍵.
$26 (Lunch)
2011-06-25 17 views
諗住食麥旋風,因為呢間有得mix & match行到過去佢咁左聰明豆右朱古力糖漿佢竟然話唔可以咁match,如果要左聽明豆就唔可以加糖漿, 除非要美祿加糖漿就得唔係呀,我不嬲都係呢間食可以咁mix架啦,佢竟然話唔得仲要從來都唔可vo1!!咁唔通個個食過都見鬼!?個新黎既姐姐好唔掂lor, 唔明點解唔得,麥當勞咁大間公司一D都唔識變通.
諗住食麥旋風,因為呢間有得mix & match

行到過去佢咁左聰明豆右朱古力糖漿

!!咁唔通個個食過都見鬼!?

2011-06-24
TakeAway
2011-02-28 16 views
香烤雞翼:以為係新野!好像煎雞翼,稍黑樣貌不討好,但味道唔錯,烤得很香口,醃得入味,又不會焦10.5曲奇麥旋風+$3.5焦糖拖肥:焦糖和拖肥味還可以,明顯食出甜不少還是較愛純曲奇味

還是較愛純曲奇味
TakeAway
皇室凱旋堡+鮮茄濃湯簡直就是絕配,可惜,職員像趕交功課1)今天打算一嘗皇室凱旋堡,讓我一嘗到底是不是真的像電視廣告說的一樣,當我點餐的時候,我還點了鮮茄濃湯,因為我很喜歡吃跟餐的薯條放在湯內一起吃,讓薯條沾滿了湯的味道,而且又不會像只吃薯條般扑扑脆,很熱氣2)皇室凱旋堡值得一嘗,最好點餐,不好只吃包,讓我印像深刻,到現在還在回味,就是夾在包內的2大塊鮮蕃茄和大量蛋汁沙拉,真是很好吃,值得一讚3)可惜,職員像趕交功課,老是給我錯東西,而且,湯根本不熱,是冷的,湯又沒有鮮茄,真是混帳,多人來點餐,就可以讓他們這班職員亂了陣腳,可想而知,平常的訓練不夠好啦!4)同上,因為很多人點餐,害得好吃的東西都變成不好吃,因為職員亂了陣腳,所以趕交功課給食客5)而且,太多人老是坐了很欠又不點東西吃,又不肯走,(全多數是情侶和一大班印度藉人士)6)因為3-5的關係,想我下次再來,就是妄想,我也希望該店的員工可以改善一下工作操守,不要因為多人就亂了陣腳,就趕交功課給人,而且,又貨不對版Total:$39.8($40有找)
皇室凱旋堡+鮮茄濃湯簡直就是絕配,可惜,職員像趕交功課

Total:$39.8($40有找)
2010-11-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$39.8 (Lunch)
2010-10-14 23 views
上次試了麥當勞的M Selection頭炮 - 日和特盛魚堡,覺得不錯~這次M Selection又有新推出,於是馬上試一下!紐約特級煙肉雞堡餐 $30.8一打開紙盒,有點驚喜,原來是麥包!麥包鬆軟,雖然不是很濃麥香,但是感覺比較健康。形狀和日和特盛魚堡同樣是長型。裏面夾著生菜、芝士、番茄、煙肉和炸雞塊。炸雞塊是處理得很鬆的雞胸肉,雖然容易吃,不過肉的質感不夠真實。面頭有香草,幾香~醬汁方面是沙律醬和類似將軍漢堡的那種啡色醬汁,配搭起來很奇怪,好像和雞扒的味道不太夾!特別一提這個包的芝士和麥當勞一向用開的車打芝士不同,這種芝士顏色較淡,廣告說這是歐陸芝士。雖然個別來講,我是比較喜歡那種近乎橙色的車打芝士,不過這個包的醬汁味道濃烈,其實也不大分別得出芝士的味道。整體上,紐約特級煙肉雞堡繼續走豪華的路線,強調高級感覺。不過味道方面,紐約特級煙肉雞堡紐約特級煙肉雞堡似乎比頭炮的日和特盛魚堡遜色了。
這次M Selection又有新推出,於是馬上試一下!

紐約特級煙肉雞堡餐 $30.8
紐約特級煙肉雞堡餐

一打開紙盒,有點驚喜,原來是麥包!
麥包鬆軟,雖然不是很濃麥香,但是感覺比較健康。
紐約特級煙肉雞堡

整體上,紐約特級煙肉雞堡繼續走豪華的路線,強調高級感覺。
2010-10-13
$30.8 (Dinner)
2010-10-11 24 views
食m記既apple pie已經食過n甘多次=]都係以前食既比較多料,,依家既係有d縮水喇...不過apple pie都冇乜點+價,,$5算係甘啦...去呢間m記食apple pie...基本上同其他分店果d差5多,,冇乜驚喜個批夠熱夠脆個餡就少apple多汁!雖然係甘,,apple pie都係我既至愛

不過apple pie都冇乜點+價,,$5算係甘啦...

個批夠熱夠脆
個餡就少apple多汁!

雖然係甘,,apple pie都係我既至愛
2010-10-10
$5 (Tea)